|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie listopadowo-grudniowe 2009, cz. 3 :)
Gucia napewno nie przegapisz
po pierwsze najpierw zwylke odchodzi czop sluzowy.. wtedy to juz bliskoa samych skurczy poprostu nie da sie nie zauwazyc.. boli jak cholera
|
#302 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam Mamusie
Ja po wczorajszej dawce świeżegopowietrza, poszłam spać o 20 i spałam dziś do 8 ![]() Cytat:
gratulacje a z drugiej strony ![]() malina - j.w. Cytat:
Bravurka obyś nie była ponownie w ciąży!! Trzymam kciuki! A co do piosenki na ślub, to my mieliśmy Roda Stewarta, ale tytuł??? .... hm....muszę sobie przypomnieć (chciałam tą: http://www.youtube.com/watch?v=7RkWs6P2IwE, ale raczej wesoła nie jest, ale ściska mnie za serce, najbardziej jak babka gra na saksofonie- uwielnbiam trąbki i saksofon!!!!!!!! Mój teść dla mnie zagrał na weselu! o boże jak ja płakałam wtedy!!!! i jeszcze poprosił kolege z orkiestry żeby zagrał nam do torta na trąbce,myślałam że oszaleęj, do tego TZ zamówił trębacza do kościoła!!!! Co to był za dzień!!!!!!!!Az Wam zazdroszczę dziewczyny, że ten dzień jest przed wami!!!!!!!!!!!!) Już sobie przypomniałam: http://www.youtube.com/watch?v=y9Zczm7wSzI to była ta piosenka!!! Edytowane przez elalank Czas edycji: 2009-09-21 o 09:12 |
||
|
|
|
#303 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
przpraszam że ja dzisaj taka zamieszana jestem ![]() ale wszytko przez to usg |
|
|
|
|
#304 |
|
Raczkowanie
|
DZIŚ ZACZYNAMY 33 TYDZIEŃ
DZIEŃ DOBRY BRAVURKA- TRZYMAM KCIUKI ZA USG. Cześc wam mamusie Jem śniadanie oglądam tv,później pobawię się z Nikolką.Dzwoniłam do przychodni ale niema Nikoli lekarza wiec jutro pójdziemy.Niewiem może to i wirus jakiś bo Wczoraj na wieczór znów rzadka kupka była w nocniku.I dziwne jest to że nic niechce jesc chociaż wczoraj troche miesa zjadła i ziemniaki.I dobre jest to że słodyczy niechce może tylko żołądek potrzebuję się oczyścić no nic jutro pójdziemy do przychodni.GRATULUJE NOWYCH TYGODNI CAŁUJE KOCHANE
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze tak patrze na to all i nie wiem czy kupowac w sklepie czy na allegro choleraa
,w sklepie mamy upatrzone łóżeczko za 230 bez materaca ...materac 100zł ,a kompl. pocieli chybA 4ALBO5 ELEMENT. 150 ZŁ I TERAZ NIE WIEM CZY KUPOWAC W SKLEPIE I MIEC PEWNE CZY PATRZYĆ NA ALL ...ALE JESTEM GŁUPIA
![]() Edytowane przez AsiCcccCA Czas edycji: 2009-09-21 o 09:21 |
|
|
|
#306 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry chciałam tylko powiedzieć i cofam się o jakieś 7 stron żeby nadrobić co naskrobałyście w weekendzik
Kurcze, a ja głupia myślałam, że jesteście w weekendy mniej aktywne
|
|
#307 | |
|
BAN stały
|
lece już dziewczynki na to usg
![]() Małego zostawiam z tym nadopiekuńczym tatusiem i jego bratem ![]() bedzie się działo . wczoraj to tż ubrał Patryczka w tyle warst ciuszków że wiecej sie nie dało już chyba. stara sie aż za bardzo. żeby mu zimno nie było na dworze jeszcze raz takie coś zobacze to zabije normlanie lece juz. papa ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Cytat:
zawsze widzisz co kupujesz i niekt cie nie oszuka tak jak już to nie raz bywałao z tym all
|
|
|
|
|
#308 | |
|
Zakorzenienie
|
Kachula, gratulacje 35 tygodnia.
Paczka, a dla ciebie gratki z okazji 33 tygodnia. Ja jestem między wami i zaczynam dziś 34 tydzień Cytat:
A o czopie śluzowym mówiła, że to niekoniecznie musi to oznaczać początek porodu. Heh, pożyjemy, zobaczymy. Sexy, twój tz nie wrócił na noc do domu? Ale bym mu zrobiła Powinnaś zrobić coś czego by się nie spodziewał. Ja wiem, może napisz na spokojnie jakiś list, w którym wytłumacz, że ci się to nie podoba, źle się z tym czujesz i chcesz sworzyć z nim kochającą rodzinę - w końcu niedługo będziecie rodzicami. Nieraz mowa pisana bardziej trafia do rozumu niż tysiące rozmów. Mi ta metoda nie raz pomogła w rozpoczęciu trudnej rozmowy, którą jakże ciężko jest zacząć.
|
|
#309 |
|
Zakorzenienie
|
Bravurko ,powodzenia ...nie denerwuj sie
![]() Dziewczynki ,Ja przepraszam ...pewnie bede tak częsciej pisała bo ja strasznie w tej ciazy sie nie zdecydowana zrobiłam oh ,az zal sie robi mówie to Tz kupujemy to łożeczko a zraz nie może lepiej to i tak jest ze wszystkim butelki itdddd
![]() Edytowane przez AsiCcccCA Czas edycji: 2009-09-21 o 09:35 |
|
|
|
#310 |
|
Rozeznanie
|
gucia ja wiem, że powinnam coś zrobić, ale im bardziej się zastanawiam nad rozmową, tym bardziej czuję, że nie mam już siły tłumaczyć, prosić, denerwować się. Tak bardzo chciałabym mieć spokój, bezpieczeństwo emocjonalne, zwłaszcza że jestem w 7 m-cu ciąży!!! Czy naprawdę muszę o to walczyć z kimś kto powinien bez mrugnięcia okiem mi to zapewnic??? Jestem dobita, nie mam na nic siły. I naprawdę wole gdy go nie ma, bo mam przynajmniej namiastkę spokoju, równowagi.
|
#311 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie Brzuchatki
Gratulacje Cytat:
Cytat:
Jeśli nie, to lepiej kupić w sklepie ![]() Ten weekend był dość aktywny, ciekawe czy teraz juz tak będzie, czy to wyjątek był. Bravurko trzymam za USGCzy Wam tez tak ciepło? Ten grzejnik na brzuchu coraz bardziej mnie grzeje chyba I kopie mnie dzisiaj tak, że aż boli
|
|
#312 |
|
Zakorzenienie
|
Mamusie ja tak z innej beczki...oznaczacie sobie cholesterol?bo nie wiem czy jak robicie badania to od razu cholesterol tam macie wypisany...
w każdym razie moja mamuska mi zaznacza wszystko jak pobiera krew...ostatnio o żelazie zapomniała, ale to mały szczegół No i norma jest 130-200 a ja mam 237 nie zwróiłam na to uwago wczesniej:/AsiCccCa ja mam na oku to łóżeczko: http://allegro.pl/item735825422_loze...s_materac.html My chcemy z szuflada i od razu z materacem ![]() Ale u tego sprzedawacy razcej bym nie zamawiała bo ma zbyt duzo negatywów. Edytowane przez domi7ks Czas edycji: 2009-09-21 o 10:13 |
|
|
|
#313 |
|
Raczkowanie
|
HA HA HA Wylicytowałam ciuszki te z łodzi hi hi hi za 140zł jeju jak się ciesze aż bym podskakiwała do góry.Jeszcze musze sie dogadac z siostra żeby odebrała te ciuszki bo ta pani powiedziała że około 30złotych wysłanie paczki będzie kosztowało no to postanowiliśmy że pogadam z siorą i je odbierze ale jak narazie jest w pracy.I niewiem jak to zrobić czy wysłać kase na tej babki konto czy niech siora zapłaci a my wyslemy siostrze później chyba to drugie bedzie lepsze.ale najpierw musimy sie dogadac bo jak coś to zapłace tej babce i niech wysle tu od razu zobaczymy.BRAVURKA - tylko napisz później nam cio i jak kochanie dobrze i miałaś dodać zdjęcia Patryczka i niedodałaś oj nieładnie
|
#314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Brombi ja zwsze bylam strasznym zmarzluchem, a teraz nie - ciepło mi i nadal mogę chodzić w sandałachDomi dzieki za przepisy wlosowe, widzę że maiałyśmy świra na tym samym forum ja to co podałas doskonale znam, kallosa lubie jeszcze maske z łożyska ale latte lepiej pachnie... fajna jest tez z joanny seria "z apteczki babuni". A z tym maskowaniem i olejowaniem w ciąży - to myśle że nie ma sie czego bać - oprocz tej wody brzozowej, ktora jest na alkoholu i ktorą wmasowujemy w skóre głowy. Wszystko co wcieramy we włosy nie ma wpływu bo na pewno z wlosow nie przenika to dalej nigdzie do organizmu. A poza tym skoro teraz w ciąży można nawet wlosy farbować - to na pewno można im fundować takie zabiegi pięlęgnacyjne.Doczytalam tylko o Kolanosi i jej worku Kochana bądź dzielna, wspólczuje Ci bardzo....Ide nadrabiac - tymaczsem miłego poniedziałku
|
|
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.allegro.pl/item736463564_...nka_kokos.html
Mam na oku takie łóżeczko odrazu z materacykiem ,sprzedawca nie ma negatywnych komentarzy , i nie wiem
![]() Edytowane przez AsiCcccCA Czas edycji: 2009-09-21 o 10:15 |
|
|
|
#316 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja juz mam maluszka przy sobie ale czesto Was podczytuje
Kazdy porod jest inny (mi nie odszedl czop a wody sie saczyly) ale bedziecie weidziec ze to juz I wiecie co wogole mi sie nie przydaly te reczniki dla maluszkow z kapturkiem. uzylam raz i odstawilam do szafy. nie da sie w nie maluszka zapakowac tak zeby nic mu nie wystawalo, lepiej miec wieksze
|
#317 | |||
|
Raczkowanie
|
Gratulacje
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Super ![]() ![]() Ja też ![]() A tak w ogóle to dzień dobry. Chociaż nie do końca taki dobry bo po bardzo ciężkiej nocy - i to tym razem wyjątkowo nie przez ciążę... Wczoraj wieczorem zakładając piżamkę jakoś tak niefortunnie przekrzywiłam głowę i coś mi strzeliło w karku Jakieś wiązadło chyba naciągnęłam albo naderwałam i boli jak cholera... Pół nocy przez to nie przespałam bo nie byłam w stanie się poruszyć bez tego okropnego bólu Ale ja to jestem ofiara losu - jak nie to mnie boli to tamto... Ech... ![]() Poza tym wstałam dzisiaj przed 6 bo byłam na badaniach... Po południu będę miała wyniki i bardzo ciekawa jestem jak powychodzą. Ostatnie badania miałam w sumie 2 miesiące temu i było w miarę ok, tzn. nie miałam żadnej anemii, zobaczymy jak jest teraz... I cały czas trochę mnie martwi ten mój skaczący poziom cukru... Mam nadzieję że się nie okaże że jednak mam tą nieszczęsną cukrzycę ciążową
|
|
#318 |
|
Raczkowanie
|
Moje drogie mamusie, jestem jedna z mamuś grudniowych. Mało i bardzo rzadko się udzielam na tym forum ale staram się na bieżąco Was podczytywac aczkolwiek czasami nie jestem w stanie nadazyć bo aż tyle piszecie. Chciałam tylko napisać że ja juz zakupiłam łóżeczko na all i jestem bardzo zadowolona bo i różnica pomiędzy ceną w sklepie była aż 100zł zaryzykowałam i teraz mogę powiedziec że dobrze zrobiłam, mogę Wam polecic tego sprzedającego łóżeczko dotarło do mnie w piątek przy czym wysłałam przelew w środę (2 dni) więc przsyłka expresowa a i towar bez zarzutu.
http://www.allegro.pl/item731550187_...flada_mat.html Pozdrawiam
|
|
|
|
#319 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Domi, ja cholesterol chyba tylko na początku miałam badany. A co do tego podwyższonego poziomu, to może normy dla ciężarnych są inne
|
|
#320 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a to ja Cie stąd znam kojarzyłam Twoj nik ale nie mogłam przypisać sobie do zadnego tematu, a teraz mi się przypomnialas![]() Z Apteczki babuni mialam balsam, ogólnie mi średnio przypadł do gustu ![]() Ale oleje ja też wmasowywalłam w skóre głowy w kazdym razie na ten okres ciąży dałam sobie spokój z pielegnacja i wcale mi sie włosy nie pogorszyly. Kallosa uzywam regularnie, bo po nim mi sie fajnie rozczesują włosy ![]() Cytat:
Jak chcecie bez szuflady to mozecie zamowic, skoro wynosi taniej niz w sklepie ale wiesz co, moze lepiej to zamów: http://allegro.pl/item736465912_24_k...yka_kokos.html bo to Twoje nie ma wyjmowanych szczebelek Gissh UWAZAJ na siebie oby to nie byla cukrzyca. A mialas juz test na glukoze robiony?
Edytowane przez domi7ks Czas edycji: 2009-09-21 o 10:31 |
|||
|
|
|
#321 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() ja dis mialam aktywna nocke.. obudzilam sie o 3:05 a o 3:50 juz stwierdzilam ze denerwuje mnie takie bezczynne lezenie wiec wstalam, zrobilam prasowanie, pozmywalam, wypilam meliske, umylam umywalke w lazience, wlaczylam pralke.. polozylam sie o 5:55 ale jeszcze sie pokrecilam zanim zasnelam ![]() no i zbudzila mnie powtorka brzyduli bo tz mi wlaczyl na wszelki wypadek jakbym chciala obejrzec
|
#322 |
|
Zadomowienie
|
Gissh trzymam kciuki za wyniki a mąz niech dobrze wymasuje ci kark
Aga1981 do grudnia jeszcze trochę czasu zostało wiec możesz nadrobić jeszcze "udzielanie" sie na wizażu no Zaharia juz czas sie odezwać po weekendzie, bo bedziemy sie martwić. Bravurko ![]() Paczka gratuluje kolejnego tygodnia no i udanych zakupów |
|
|
|
#323 |
|
Raczkowanie
|
http://www.allegro.pl/item739547998.html
To jest ta stronka ja do tej pani zadzwoniłam i sie dogadałysmy że zostawi mi te ciuszki więc czekam jak tylko siora do mnie zadzwoni hi hih ih
|
#324 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#325 |
|
Zakorzenienie
|
malinko jakie posprzatane?? pies znowu mi lnieje, tz ZNOWU w butach po mieszkaniu.. ech witki mi opadaja bo juz go chyba nie naucze.. w koncu nie bede go bila bo to 40letni chlop
|
#326 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to ładne mialas zycie nocne ![]() a co do Tz... Paczka oplacalo sie, 140 zł to nei jest duzo ![]() Ja jutro lece na łowy do szmateksu sie uzalezniłam![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
Kropko a nie możesz Tz powiedziec, żeby uszanował Twoje sprzatanie i nei chodził w butach?Poza tym roznosi zarazki i potem Ty masz infekcje
|
||
|
|
|
#327 |
|
Zakorzenienie
|
Domi ja przez ciebie piosenke o kwiatach katuje
a co do tych butow to ile ja mu razy mowilam a on przez kilka (2) dni pamieta a potem znowu
|
#328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
włącz ja Tz, jak jest niegrzeczny
|
|
|
|
|
#329 |
|
Raczkowanie
|
TO JEST ARTYKUŁ JAK ZACZYNA SIĘ PORÓD
![]() Poród, to takie proste! Wystarczy pojechać do szpitala, urodzić i wrócić ze zdrowym maluszkiem. Jednak poród jest złożonym procesem, o którym każda przyszła mama powinna wiedzieć jak najwięcej. Dlatego przedstawiamy kolejne ETAPY porodu, tak, by poród przestał być niewiadomą! ![]() Etap pierwszy On też dzieli się na kilka faz, w trakcie których następuje bardzo dużo zmian. Jest najdłuższym, ale i najmniej bolesnym okresem. W tym okresie szyjka zaczyna się rozwierać i przygotowywać do wydalenia płodu. W czasie pierwszej fazy, szyjka skraca się i rozwiera do 3 cm. Kobieta może czuć skurcze, ale niekoniecznie. Czasami są bolesne, ale czasami niezauważalne. Często w czasie tej fazy przyszłe mamy czują nieprzyjemne bóle podbrzusza (podobne do bóli miesiączkowych). Mogą także mieć biegunkę, mdłości, zgagę, a z pochwy zacznie wydzielać się ciemnobrązowa wydzielina. Zaczyna zmieniać się także nastawienie psychiczne. Niektóre mamy odczuwają euforię i radość, inne złość, strach, albo zniechęcenie. Pierwsza faza może trwać kilka godzin, ale nawet dni. W tym czasie dobrze jest zrobić coś, co rozluźni, np. iść na spacer, obejrzeć komedię czy wziąć ciepłą kąpiel. Ja na przykład obejrzałam wtedy świetną komedię romantyczną i rozmawiałam z przyjaciółkami przez gg!J Jeśli pierwsze skurcze dopadną cię w nocy, spróbuj zasnąć, na pewno nie przegapisz tych, które każą ci jechać do szpitala. To pomoże ci się rozluźnić i przeczekać pierwszą fazę. Jeśli tak umówiłaś się z lekarzem lub położną – powiadom ich o swoim stanie. Dowiesz się, kiedy powinnaś jechać do szpitala. W czasie drugiej fazy pierwszego etapu poczujesz silniejsze i bardziej regularne skurcze. Wydzielina z pochwy zacznie być coraz bardziej intensywna, zacznie też dokuczać ból krzyża. Teraz czas na ćwiczenia oddechowe, których uczyłaś się w szkole rodzenia. Zasłoń okna, włącz relaksującą muzykę , zastosuj aromaterapię, to pomoże ci złagodzić ból. Nie bój się zmieniać pozycję, chodź wokół łóżka, unikaj leżenia. Pozycja pionowa przyspieszy i wzmocni skurcze, ale sprawi też, że będą mniej bolesne. Obserwuj i licz skurcze. Kiedy będą powtarzać się co ok. 5 minut, to już na pewno czas aby jechać do szpitala. Najprawdopodobniej to w tej fazie odejdą ci wody płodowe. Jeśli są zabarwione na zielono, nie czekaj, od razu jedź do szpitala. W czasie ostatniej fazy następuje całkowite, czyli 10-centymetrowe rozwarcie szyjki . Skurcze występują co minutę i na pewno jesteś już w szpitalu, chyba że zdecydowałaś się wcześniej na poród domowy. To bardzo trudna faza, kiedy występują bardzo bolesne skurcze. Możesz też odczuwać silne bóle w okolicach odbytu, mieć mdłości, a nawet wymiotować. Na pewno jesteś zmęczona, a wręcz wyczerpana. Pamiętaj jednak, że kiedy ta faza się skończy, masz już bliżej niż dalej. Niedługo zobaczysz swoje dziecko. Wytrzymaj jeszcze trochę, wkrótce twoje cierpienie zostanie wynagrodzone. Ta faza trwa zazwyczaj maksymalnie godzinę. Pamiętaj o prawidłowym oddychaniu, skup się na tym, nie na bólu, na ile jest to, oczywiście, możliwe. Pod koniec tej fazy poczujesz napływ adrenaliny. Natura da ci energię i siłę na dalszą część porodu, w której dziecko zacznie wychodzić na świat. Etap drugi To skurcze parte. W tym okresie rodzi się dziecko. Ten okres może trwać zaledwie 10 minut, ale także kilka godzin. Na początku poczujesz, jak główka dziecka pcha się przez kanał rodny. Na pewno dostaniesz też nową dawkę energii, dzięki której będziesz mogła przeć. Nie bój się, że nie rozróżnisz skurczy partych od tych z pierwszego okresu porodu. Będziesz czuła, że to już „to”. Położna, która będzie z tobą, na pewno pomoże ci i będzie podpowiadać, jak masz się teraz zachowywać. Jeśli szpital na to pozwala (oby tak było!), przybierz taką pozycję, jaka jest dla ciebie wygodna. Może wygodnie będzie ci siedzieć, albo kucać. Tego dowiesz się dopiero w trakcie porodu, wystarczy, że wsłuchasz się w swój organizm. Teraz dużo zależy od ciebie i energii, jaką włożysz w parcie. Słuchaj położnej lub lekarza i wykonuj ich polecenia dotyczące parcia i oddychania, a dziecko szybciej pojaw się na świecie. Staraj się, o ile to możliwe, nie spinać mięśni twarzy. Oddychaj, a jeśli chcesz, krzycz. W przerwie między skurczami, spróbuj się rozluźnić, nie zaciskaj zębów, nie zamykaj mocno oczu. Nie przejmuj się mimowolnym oddaniem moczu czy nawet stolca. To naturalne i nie powinnaś się tym stresować. Skup się na parciu! Najbardziej niesamowitym momentem będzie chwila, kiedy główka dziecka zacznie się pojawiać na świecie. Położna pozwoli ci jej dotknąć, wtedy poczujesz, jak blisko jest do końca. Jeśli jest to konieczne, twoje krocze zostanie nacięte właśnie teraz. Niestety, w wielu polskich szpitalach jest to czynność rutynowa, ale w większości stosuje się zasadę ochrony krocza. Po tym, jak główka się pojawi wydostaną się barki i następnie całe dziecko. Gratulacje! Urodziłaś i skończył się drugi okres porodu. Etap trzeci Urodzenie łożyska Będziesz czuć delikatne skurcze. To macica obkurcza się, aby wydalić łożysko, które będziesz mogła wyprzeć. Możesz czuć dreszcze, zmęczenie, ale także ulgę. Po urodzeniu łożyska, krocze zostanie zaszyte. Będziesz obserwowana przez lekarza i położną, przez następne pół godziny. Sprawdzą, czy łożysko urodziło się całe i czy nie ma potrzeby łyżeczkowania macicy. Najpiękniejsze, co teraz cię czeka, to spotkanie z maluszkiem. Będziesz mogła go przytulić i nakarmić. Zniknie zmęczenie, ból i stres. Teraz poczujesz prawdziwe szczęście. To jedna z najpiękniejszych chwil twojego życia. Prawda, że było warto?
|
#330 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W końcu doszły teraz dodatkowe obowiązki - masaż przeciw rozstepom, masaz krocza... Ale to fakt, mi tez sie w ciązy wlosy bardzo wzmocniły i szybciej rosną Cytat:
![]() ![]() Sexy - przykro mi ze macie na starcie takie sytuacje, rozmowa na pewno jest potrzeba i to długa i poważna... Trzymam kciuki za Lucky i usg Bravurki - jenyyy.. No i zawsze sie dziwilam jak komuś może sie śnić ktos z wizazu, soro go nigdy nie widział, a mi sie wlasnie dziś śnila Zaharia.... i że Miriam okazała sie chłopaczkiem
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.

po pierwsze najpierw zwylke odchodzi czop sluzowy.. wtedy to juz blisko

oh
,az zal sie robi mówie to Tz kupujemy to łożeczko a zraz nie może lepiej to
za USG

w kazdym razie na ten okres ciąży dałam sobie spokój z pielegnacja i wcale mi sie włosy nie pogorszyly.