PRóBOWAć DO SKUTKU część IX "weterankowy finał" - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-20, 22:01   #1591
Pomidora
Zakorzenienie

Dot.: PRóBOWAć DO SKUTKU część IX "weterankowy finał"

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Ja tez tu dołaczyłam tak samo jak Ty . I bardzo mi tu dobrze Na staraniecha na 2010 pisałam ale mi się tam nie podobało
A tu wszystkie dziewczyny sa SUPEROWE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja pewnie będę pisała i tu i tu, z tamtymi dziewczynami też się zżyłam, ale ostatnio czuję się trochę niewidzialna Mam nadzieję, że ja też tu sie szybko zaaklimatyzuję

Cytat:
Napisane przez kachula27 Pokaż wiadomość
Pomidorciu wiemy wiemy
Witaj na probowac ja tutaj jestem od II czesci i znasz moja historie
Zycze kochana szybkiego zafasolkowania
A co do srodkow nawilzajacaych to ja nie wiem niestety
Kachulko kochana, no ciebie to znam i czekam na kolejne fotki Brzuszka, synka i wszystkiego, co się z nim wiąże Dziękuję bardzo

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 06:37   #1592
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość

bedzie mała kropka CUDNIE KOCHANA CUDNIE !!!!
Jak na razie to ta mała cholera mogłaby się w ogóle pokazać.

---------- Dopisano o 07:37 ---------- Poprzedni post napisano o 07:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Dziękuję dziewczyny za miłe przyjęcie Trochę się bałam do was dołączyć, bo ja znam wasze historie i kibicuję wam od dawna, a wy nic właściwie o mnie nie wiecie. No i to mój pierwszy cykl starań, a tytuł sam wskazuje na weteranki Ale postaram się tu udzielać Proszę bardzo o wpisanie mnie na listę - Kasia, 25 lat, ostatnia @ 10.09.
Jeśli nie było Cię tu wcześniej i to Twój pierwszy cykl, to skąd ja Cię znam?

Cytat:
I od razu mam pytanie (może głupie) do bardziej doświadczonych dziewczyn - czy podczas starań można używać środków nawilżających? Czy one nie szkodzą jakby co?
I tak i nie.
Na takich środkach napisane jest zwykle, że nie działają antykoncepcyjnie, więc z założenia nie zabijają plemników. Ale czy nie działają tak w efekcie ubocznym na słabsze egzemplarze, tego nie wiadomo. Jeśli nawet śluz kobiecy może być dla żołnierzy niesprzyjający, to chemia pewnie też. Tak myślę... Ale na pewno nie działają plemnikobójczo.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 06:50   #1593
velluto
Zadomowienie

Dzien dobry
Cytat:
Napisane przez pomarnczka Pokaż wiadomość
Przesyłam fluidki, bierzcie i zarażajcie się
ja zabieram jednego, może się baaaardzo przydać A co u Ciebie? Jak sie czujesz?

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!

niestety...@ przylazla dziś!

Konczitko zmień mi prosze last@ na 18.09.2009

Pozdrawiam przedweekendowo
ehhh.... przytulam Cie mocno i mam głęboką nadzieje, że to juz ostatnia...

Cytat:
Napisane przez Jota Pokaż wiadomość
Ja już czuję, że nadchodzi @, znowu to samo, ile jeszcze?
Cytat:
Napisane przez Jota Pokaż wiadomość
Przykro mi.
Staramy się od września tamtego roku, więc już rok minął .
Nadziei już nie mam, wiem jak wygląda to co miesiąc. Dziś 21 dc a już mam plamienia przed @, porażka. Coś mi mówi, że problem tkwi właśnie w tym ale lekarze uparcie chcą wysłać mnie na Hsg. Muszę się w końcu wybrać, to może zaczną konkretne leczenie.
Smutno mi dziś strasznie, nadchodzą trudne dni.
Moj lekarz jako pierwsz badanie zlecił hsg. Powiedział, że zadne leczenie nie ma sensu jeśli jajowody są niedrożne. I w sumie wydaje się to bardzo logiczne. Więc może warto udac sie na to badanie... Daj znać jak juz będziesz po. A poza tym skoro @ jeszcze nie ma to może nie będzie trzeba iść na żadne badania

Cytat:
Napisane przez ka_ro_li_na Pokaż wiadomość
dziewczyny wiecie coś o leczeni mężczyzn przy złych poziomach hormonów? właśnie dostaliśmy wyniki hormonalne mojego mężulka i nie są dobre, skierowali go do jakiejś specjalnej przychodni hormonalnej gdzie zajmują się takimi przypadkami.
otóż okazało się, że ma:
- bardzo niski poziom testosteronu, wynosi 2,4 nmol/L [norma to pomiędzy 10-30nmol/L]
- nie wykrywalne hormony przysadkowe LH [ u mężczyzn stymuluje wydzielanie testosteronu w jądrach] i FSH [u mężczyzn powoduje powiększenie cewek nasiennych i pobudza wytwarzanie plemników]

mam nadzieje że da się to wyregulować i będziemy mogli starać się o brzdąca, bo teraz sobie myślę że lepiej to odłożyć póki mój TŻ nie wróci do równowagi hormonalnej, oby jak najszybciej..
niestety nie pomoge, ale mocno trzymam kciuki za szybkie zafasolkowanie

Cytat:
Napisane przez Jagooda_ Pokaż wiadomość
beta z 4 wzrosła do 7 a następnego dnia spadła do 1, prawdopodobnie była to ciąża biochemiczna Odstawiłam luteinę i czekam na @.
ehhh.... mocno, mocno przytulam

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Konczitko zmien mi prosze date @ na 19.09.2009
jak tam z nową pracą?

Cytat:
Cześć dziewczyny
Mogłabym się tak po cichutku przyłączyć? Zaczynamy dopiero staranka z mężem, więc nie wiem czy to dobry wątek dla mnie. Jestem już na Planowaniu na 2010, ale was podczytuję od tak dawna, że chciałabym się tutaj też przyłączyć. Jeżeli mnie nie wyrzucicie
zapraszamy, zapraszamy no i zyczymy szybkiego zafasolkowania

A moja @ chyba sie rozmysliła... od 4 dni mam śluz poprzedzający @ ale samej @ nie widać... A tempka wciąż wysoka
Ale dziś mamy rocznicę ślubu, więc nie bedę testować, bo wolę sobie oszczędzić widoku jednej kreski w taki dzień
Miłego dnia dziewczynki
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 08:02   #1594
Pomidora
Zakorzenienie

Kropko, dziękuje za odpowiedź Okazało się, że nie potrzebuję nawilżaczy, a zawsze potrzebowałam - dziwne A znasz mnie pewnie dlatego, ze ostatnio serdecznie gratulowałam ci ciąży, bo kciuki za ciebie trzymałam Tylko wtedy jeszcze się nie staraliśmy z małżem

Velluto, wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy W jakiś szczególny sposób chcecie ją spędzić?

Lecę do pracy, chociaż prawie całą noc nie spałam i padam na pyszczek Ale dam radę, a jak wrócę to się zdrzemnę. Miłego dnia

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 08:03   #1595
Nika1980
Zakorzenienie

Witajcie po weekendzie!

co słychać? ja dziś jakaś pół przytomna jestem... zaraz lecę na kawkę z koleżankami i potem do Was wrócę...

witamy Pomidorkę!!!!

Cytat:
A tu wszystkie dziewczyny sa SUPEROWE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...i TAK do mnie mów!!!!

PS: Ania, Kropka? jak tam dziewczyny? jakieś mdłości ? zawroty głowy ? humorki ? no nie mówcie mi, że tak gładko przez te ciąże przechodzicie...trochę solidarności hahaha
żarcik! niech będzie gładko jak po masełku!

PS: Velluto! wszystkiego najmiłośniejszego z okazji rocznicy no i... a nic nie napiszę.... ale niech wogóle nie przychodzi ta wredna......

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png

Edytowane przez Nika1980
Czas edycji: 2009-09-21 o 08:05
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 08:09   #1596
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Kropko, dziękuje za odpowiedź Okazało się, że nie potrzebuję nawilżaczy, a zawsze potrzebowałam - dziwne A znasz mnie pewnie dlatego, ze ostatnio serdecznie gratulowałam ci ciąży, bo kciuki za ciebie trzymałam Tylko wtedy jeszcze się nie staraliśmy z małżem
A może stąd znam nicka.

Zamiast nawilżaczy (jeśli byłoby trzeba) polecamy wiesiołek. Nawilża, że ho.

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość

PS: Ania, Kropka? jak tam dziewczyny? jakieś mdłości ? zawroty głowy ? humorki ? no nie mówcie mi, że tak gładko przez te ciąże przechodzicie...trochę solidarności hahaha
żarcik! niech będzie gładko jak po masełku!
Mnie nieco muli, ale bez haftów. Od wczoraj bardziej, ale znośnie. Zawrotów głowy nie mam, ale łeb mnie ciągle ostrzega... jak tylko coś mocniejszego powącham, to zaraz boli. :/

Humorki to mam, a jakże.

Stary 2009-09-21, 08:42   #1597
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
A może stąd znam nicka.

Zamiast nawilżaczy (jeśli byłoby trzeba) polecamy wiesiołek. Nawilża, że ho.

Mnie nieco muli, ale bez haftów. Od wczoraj bardziej, ale znośnie. Zawrotów głowy nie mam, ale łeb mnie ciągle ostrzega... jak tylko coś mocniejszego powącham, to zaraz boli. :/

Humorki to mam, a jakże.

aaaah no to pieknie moja droga, najlepsze nadal przed tobą

ok, znikam na kawusię, buiziaki!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-21, 08:46   #1598
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
aaaah no to pieknie moja droga, najlepsze nadal przed tobą

ok, znikam na kawusię, buiziaki!
Tak, najlepsze i to najmniej ciekawe też... tak mnie zamuliło przed chwilą, że aż mi się gorąco zrobiło. Bleeee....

Smacznej kawusi mamuniu.

Stary 2009-09-21, 08:47   #1599
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Ja pewnie będę pisała i tu i tu, z tamtymi dziewczynami też się zżyłam, ale ostatnio czuję się trochę niewidzialna Mam nadzieję, że ja też tu sie szybko zaaklimatyzuję
Ja tam się czułam jakoś właśnie " niewidzialna " tam się laski znaja i jakoś sie czułam obco

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość

A moja @ chyba sie rozmysliła... od 4 dni mam śluz poprzedzający @ ale samej @ nie widać... A tempka wciąż wysoka
: kciuki:

Nika - na mnie z mdłościamy i innymi dolegliwosciami to nie licz , poprzednio nie miałam , teraz też nie mam .. Z tym że teraz to nawet nie mam czasu ich mieć nawet jakbym chciała bo Szymek wypełnia mi cały dzień . Przez to śmigam sobie w swoich spodniach a poprzednio już łaziłam w ciązowych gaciach . A tu nic zero przytyłam. Mam nadzieję że Cię nie zawiodłam
Stary 2009-09-21, 10:05   #1600
velluto
Zadomowienie

Cytat:

Velluto, wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy W jakiś szczególny sposób chcecie ją spędzić?

Lecę do pracy, chociaż prawie całą noc nie spałam i padam na pyszczek Ale dam radę, a jak wrócę to się zdrzemnę. Miłego dnia
widzę, że organizm postawił się w stan gotowości na czas staranek i obejdzie się bez wspomagaczy
dziakuje za życzenia dziś nie poświętujemy bo będziemy mieć gości z dość daleka i musimy z nimi sędzic czas. Ale może jutro uda nam się wyskoczyc na jakis uroczysty obiad
A dlaczego nie spałaś prawie przez całą noc? Ja jak zarwe noc na poczatku tygodnia to potem przez cały tydzień nie moge tego odespac...

Cytat:
Witajcie po weekendzie!

co słychać? ja dziś jakaś pół przytomna jestem... zaraz lecę na kawkę z koleżankami i potem do Was wrócę...

witamy Pomidorkę!!!!

PS: Velluto! wszystkiego najmiłośniejszego z okazji rocznicy no i... a nic nie napiszę.... ale niech wogóle nie przychodzi ta wredna......
dziakuje Nika
widziałam Twoje zdjecia na nk - wyglądasz kwitnąco
a co do reszty to ciiiii ....

Cytat:
: kciuki:

Nika - na mnie z mdłościamy i innymi dolegliwosciami to nie licz , poprzednio nie miałam , teraz też nie mam .. Z tym że teraz to nawet nie mam czasu ich mieć nawet jakbym chciała bo Szymek wypełnia mi cały dzień . Przez to śmigam sobie w swoich spodniach a poprzednio już łaziłam w ciązowych gaciach . A tu nic zero przytyłam. Mam nadzieję że Cię nie zawiodłam

i takiego samopoczucia życzę Ci do końca ciązy!
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 10:59   #1601
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Hej Słoneczka,

wszystkim bardzo dziękuję za gratki okruch bardzo dziękuje i wysyła wiruski

Nikuś, jeśli chodzi o dolegliwości ciążowe to na mnie możesz liczyć , w sumie cały przekrój

Bruno już w domku
dafreen jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-21, 11:00   #1602
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Nika - na mnie z mdłościamy i innymi dolegliwosciami to nie licz , poprzednio nie miałam , teraz też nie mam ..
I to jest sprawiedliwość...

Stary 2009-09-21, 11:52   #1603
Nika1980
Zakorzenienie

witajcie!
wróciłam z kawki, miałyśmy się spotkać we 4 , ale w ostatnije chwili czwarta odwołała , bo chyba rodzi i byłysmy we trzy hihihi...pewnie w przyszłym tygodniu już we dwie...heh....

Cytat:
Tak, najlepsze i to najmniej ciekawe też... tak mnie zamuliło przed chwilą, że aż mi się gorąco zrobiło. Bleeee....
ojojoj....przyzwyczajaj się może nie będzie tak źle. pamiętaj, żeby z pustym żołądkiem nie siedzieć, krakersika albo herbatniczka zawsze przekąsić...

Cytat:

hehehehe, szczęściara!!!!!!!!!!

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość

dziakuje Nika
widziałam Twoje zdjecia na nk - wyglądasz kwitnąco
a co do reszty to ciiiii ....
dziękuję

ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Cytat:
Napisane przez dafreen Pokaż wiadomość
Hej Słoneczka,

wszystkim bardzo dziękuję za gratki okruch bardzo dziękuje i wysyła wiruski

Nikuś, jeśli chodzi o dolegliwości ciążowe to na mnie możesz liczyć , w sumie cały przekrój
oj biedactwo.... ale w sumie jakie to "przyjemne" dolegliwości , prawda?

Stary 2009-09-21, 11:57   #1604
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:

oj biedactwo.... ale w sumie jakie to "przyjemne" dolegliwości , prawda?
przyjemne w swej nieprzyjemności , ale dziś to już by mi mogły odpuścić... normalnie mam jakąś kluchę w żołądku i muli mnie nieprzeciętnie... zjadłam kanape z ogórem kiszonym, ale niespacjalnie mia się polepszyło...

ślicznie wyglądasz Słonko, podejrzałam Cię dziś na NK , Lenka to ma normalnie lokum pierwsza klasa

Bruno już w domku
Stary 2009-09-21, 12:02   #1605
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
przyjemne w swej nieprzyjemności , ale dziś to już by mi mogły odpuścić... normalnie mam jakąś kluchę w żołądku i muli mnie nieprzeciętnie... zjadłam kanape z ogórem kiszonym, ale niespacjalnie mia się polepszyło...

ślicznie wyglądasz Słonko, podejrzałam Cię dziś na NK , Lenka to ma normalnie lokum pierwsza klasa
ja niestety też do 14 tygodnia bardzo się męczyłam, w dodatku moje "poranne mdłości" występowały głównie wieczorem w okolicy obiadu ( u nas się jada obiad 18-19) to była masakra bo przez parę tygodni wogóle nie jadałam obiadów a gotowanie to był koszmar bo byłam nadwrażliwa na zapachy. Mąż się do tej pory zaśmiewa ze mnie, że jak siadamy do obiadu to jestem najszczęśliwszą osobą na świecie....ale on nie wie jak to jest patrzeć dzieńw dzień jak ktoś ze smakiem zajada a ty umierasz na sofie hihihi

ale nie martw się, wkrótce przejdzie i zapomnisz hehe

dziękuję za komplemencik.

Stary 2009-09-21, 12:29   #1606
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
ja niestety też do 14 tygodnia bardzo się męczyłam, w dodatku moje "poranne mdłości" występowały głównie wieczorem w okolicy obiadu ( u nas się jada obiad 18-19) to była masakra bo przez parę tygodni wogóle nie jadałam obiadów a gotowanie to był koszmar bo byłam nadwrażliwa na zapachy. Mąż się do tej pory zaśmiewa ze mnie, że jak siadamy do obiadu to jestem najszczęśliwszą osobą na świecie....ale on nie wie jak to jest patrzeć dzieńw dzień jak ktoś ze smakiem zajada a ty umierasz na sofie hihihi

ale nie martw się, wkrótce przejdzie i zapomnisz hehe

dziękuję za komplemencik.
ja w sumie jeść mogę tylko na nic ochoty nie mam... jakieś bardziej zachcianki i tak się zapycham cały dzień...a to ogórek, a to ciasteczko, a to gruszka albo jabłuszko...
ma to swoje dobre strony bo bez problemu wchodzę w swoje spodnie, ale jakoś ostatnio stałam się miłośniczką sukienek....

Bruno już w domku
Stary 2009-09-21, 13:05   #1607
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
ojojoj....przyzwyczajaj się może nie będzie tak źle. pamiętaj, żeby z pustym żołądkiem nie siedzieć, krakersika albo herbatniczka zawsze przekąsić...
Cały czas kręcę tą mordą, jak krowa jakaś.

Cytat:
Zgadzam się. Nic tylko w ciąży być.

Stary 2009-09-21, 13:11   #1608
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:

pytanie tylko czy nam będzie służyła równie mocno jak Nice??? czy będziemy jak małe słoniątka

Bruno już w domku
Stary 2009-09-21, 13:11   #1609
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:

kręć kręć a powiem ci , że im dalej w las tym gorzej.... odkąd mała "zeszła w kanał" znaczy niżej , mój żołądek odzyskał swoją normalną pojemność pod tytułem : " bez dna" .... jem więcej niż mój mąż...

ojej dziękuję dziewczynki bardzo mi miło, ale to po prostu mąż jest dobrym fotografem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-21, 13:15   #1610
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
pytanie tylko czy nam będzie służyła równie mocno jak Nice??? czy będziemy jak małe słoniątka
He he he
Moja matka w obu ciążach przytyła po 30kg, więc mam gorącą nadzieję, że tego się nie dziedziczy...

Cytat:
kręć kręć a powiem ci , że im dalej w las tym gorzej.... odkąd mała "zeszła w kanał" znaczy niżej , mój żołądek odzyskał swoją normalną pojemność pod tytułem : " bez dna" .... jem więcej niż mój mąż...
Obyś się zakulała na porodówkę, reszta to pikuś.

Będziesz rodzić ze znieczuleniem??

Przed chwilą przeczytałam opis porodu naszej Biedroneczki i mało nie zeszłam...

Cytat:
ojej dziękuję dziewczynki bardzo mi miło, ale to po prostu mąż jest dobrym fotografem
Tak tak, bo my się wczoraj urodziłyśmy i nie wiemy o co kaman.

Stary 2009-09-21, 13:15   #1611
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
na pewno będzie Wam służyła, przcież jesteście laski jak się patrzy! widziałam już sobie wyobrażam Was z tymi seksownymi piłeczkami z przodu...
mi niestety rozrosły się jeszcze biodra masakrycznie...

PS:Lena ma dziś dzień pt: " pokażę mamie jaka jestem silna" ... już nie wiem gdzie mnie bardziej kłuje w pachwinie? w boku? pod żebrem czy tam gdzie śłońce nie dociera.... ?
miałam iść do sklepu, ale tak to ja do drzwi nie dojdę...

Stary 2009-09-21, 13:21   #1612
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
na pewno będzie Wam służyła, przcież jesteście laski jak się patrzy! widziałam już sobie wyobrażam Was z tymi seksownymi piłeczkami z przodu...
mi niestety rozrosły się jeszcze biodra masakrycznie...
Ja na to liczę.

Cytat:
PS:Lena ma dziś dzień pt: " pokażę mamie jaka jestem silna" ... już nie wiem gdzie mnie bardziej kłuje w pachwinie? w boku? pod żebrem czy tam gdzie śłońce nie dociera.... ?
miałam iść do sklepu, ale tak to ja do drzwi nie dojdę...
Poklep małą delikatnie od ciotki po pupie. Tylko po pupie...

Stary 2009-09-21, 13:22   #1613
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
He he he
Moja matka w obu ciążach przytyła po 30kg, więc mam gorącą nadzieję, że tego się nie dziedziczy...

Obyś się zakulała na porodówkę, reszta to pikuś.

Będziesz rodzić ze znieczuleniem??

Przed chwilą przeczytałam opis porodu naszej Biedroneczki i mało nie zeszłam...

Tak tak, bo my się wczoraj urodziłyśmy i nie wiemy o co kaman.
no coś ty....... ty taka chudzina....w sumie to by ci się chociaż te 20 na plusie przydało

kochana...muszę cię rozczaerować lub zaskoczyć, lub zszokowac...w Holandii jest całkiem inne podejście do porodu. Właśnie czytam książkę holenderskiej połoznej "Veilig bevallen" ( bezpiecznie rodzić). Mają bardzo naturalne podejście do porodu, jak najmniej medycznych interwencji - oczywiście jak trzeba to trzeba, ale jak nie trzeba to nie. Holandia ma najniższych odsetek użycia znieczulenia przy porodzie - i to nie dlatego, że nie można, bo tu każda kobieta ma do niego prawo- ale dlatego, że kobiety nie chcą zwykle. Dziewczyny z mojej szkoł rodzenia mówią, że się bólu nie boją.

Tu się rodzi w domu, jeśli wszystko jest dobrze, z mężem i położną. My właśnie w sobotę zamówiliśmy łóżko porodowe ( przywożą je do domu, jest gratis) , położna ma zawsze stołeczek porodowy, ale z tego co zn ią rozmawiałam, jak zechcę rodzić w wannie albo pod prysznicem to mogę.

póki co torbę do szpitala też pakuje, bo jak dzidzia zrobi kupkę w wody płodowe to i tak trzeba do szpitala. no i położna obiecała mi, że jeśli w którymś momencie uznam, że jednak chcę rodzić w szpitalu to jedziemy ( szpital mam 3 minuty autem od domu)

chciałabym rodzić bez znieczulenia, ale nie jestem pewna, jak zareafuję, jaki to ból, więc się nie zarzekam. zobaczymy co przyniesie czas i kiedy mała będzie chciała wyjść....

Stary 2009-09-21, 13:35   #1614
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
no coś ty....... ty taka chudzina....w sumie to by ci się chociaż te 20 na plusie przydało
Nie żartuj.
Miałam już 9kg więcej niż teraz i wierz mi... nic fajnego z tego nie wyszło.
Cytat:
kochana...muszę cię rozczaerować lub zaskoczyć, lub zszokowac...w Holandii jest całkiem inne podejście do porodu. Właśnie czytam książkę holenderskiej połoznej "Veilig bevallen" ( bezpiecznie rodzić). Mają bardzo naturalne podejście do porodu, jak najmniej medycznych interwencji - oczywiście jak trzeba to trzeba, ale jak nie trzeba to nie. Holandia ma najniższych odsetek użycia znieczulenia przy porodzie - i to nie dlatego, że nie można, bo tu każda kobieta ma do niego prawo- ale dlatego, że kobiety nie chcą zwykle. Dziewczyny z mojej szkoł rodzenia mówią, że się bólu nie boją.

Tu się rodzi w domu, jeśli wszystko jest dobrze, z mężem i położną. My właśnie w sobotę zamówiliśmy łóżko porodowe ( przywożą je do domu, jest gratis) , położna ma zawsze stołeczek porodowy, ale z tego co zn ią rozmawiałam, jak zechcę rodzić w wannie albo pod prysznicem to mogę.

póki co torbę do szpitala też pakuje, bo jak dzidzia zrobi kupkę w wody płodowe to i tak trzeba do szpitala. no i położna obiecała mi, że jeśli w którymś momencie uznam, że jednak chcę rodzić w szpitalu to jedziemy ( szpital mam 3 minuty autem od domu)

chciałabym rodzić bez znieczulenia, ale nie jestem pewna, jak zareafuję, jaki to ból, więc się nie zarzekam. zobaczymy co przyniesie czas i kiedy mała będzie chciała wyjść....
To ja bym uciekła z tego kraju na czas porodu.

W domu, bez kontroli USG, bez lekarza, bez sprzętu, leków... w życiu. Zatrzymałabym dziecko na zawsze.

Stary 2009-09-21, 13:47   #1615
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Nie żartuj.
Miałam już 9kg więcej niż teraz i wierz mi... nic fajnego z tego nie wyszło.
To ja bym uciekła z tego kraju na czas porodu.

W domu, bez kontroli USG, bez lekarza, bez sprzętu, leków... w życiu. Zatrzymałabym dziecko na zawsze.
Kropeczko, do idei porodu w domu nikogo przekonywać nie będę. Mi się bardzo podoba podejście Holendrów do porodu ( ale nie do ciąży). Czy dam radę w domu nie mam pojęcia poza tym tutaj jak położna ma najmniejsze wątpliwości co do koloru wód, tętna mamy lub dziecka czy siły skurczy to i tak czeka nas szpital, więc jesteśmy do szpitala spakowani.

szkoda, że książka Beatrij Smulders nie jest na polski tłumaczona, bo tylko ona potrafi tak pięknie wytłumaczyć mechanizm porodu pod kątem emocji, hormonów itp.

polecam na youtube film "Porodowy biznes" też mozna się troszkę dowiedzieć.

a lekarze hmmm..w polsce kobietą rodzą w szpitalach i co? są masowo nacinane, czy trzeba czy nie- rzadko stosuje się prawdziwa ochronę krocza, nie we wszytskich szpitalach jest możliwość porodu domowego, a udowodniono, że obecnośc partnera pozytywnie wpływa na poród, zdrowie matki i dziecka oraz zmniejsza koniecznośc interwencji medycznych, najczęściej kobieta musi leżeć, a jest to najgorsza z mozliwych pozycji porodowych, zastrzyk z oksytocyny też jest na porządku dziennym, światło, hałas, mnóstwo ludzi przewijających się przez salę ( a to wszystko wpływa na wydzielanie w organizmie adrenaliny, która hamuje posęp rozwarcia...)
dzieci rodzone w domu praweier nigdy nie cierpią na żółtaczki i inne cholerstwa które łapią dzieci rodzone w szpitalach, bo do bakterii domowych już są przywyczajone dzięki temu, że matka w tym domu żyła 9 miesięcy.

Kiedy ja pierwszy raz o porodzie w domu usłyszałam moja rekacja była identyczna. Dopiero po wielu rozmowach z położna, szkole rodzenia i rozmowach z koleżankami oraz przeczytaniu książki zrozumiałam, że to ma swój sens ( oczywiście przy zdrowej ciąży)

temat morze...

ale tak jak mówię: póki co na obie opcje jesteśmy otwarci- i dom i szpital.

PS: na naszym wątku Karamari już rodziła w Polsce w domu, przeczytaj jej opis porodu!

PS: wybaczcie, że się rozpisałam, ale 19 dni przed wyznaczoną datą porodu to jest mój temat nr 1...

Edytowane przez Nika1980
Czas edycji: 2009-09-21 o 13:51
Stary 2009-09-21, 13:52   #1616
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
He he he

ja w pierwszej 7 kg na plus... tydzień przed porodem ważyłam 57 kg przy 170 cm wzrostu teraz mam nadzieje nie więcej niż książkowe 11-13 kg, ale startuję z wyższego pułapu...

Cytat:

ja się łącze z Kropką, to nie dla mnie.... ja muszę wszystko wiedzieć i mieć na bieżąco kontrolę... zresztą mnie i tak CC czeka

Bruno już w domku
Stary 2009-09-21, 13:58   #1617
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
ja w pierwszej 7 kg na plus... tydzień przed porodem ważyłam 57 kg przy 170 cm wzrostu teraz mam nadzieje nie więcej niż książkowe 11-13 kg, ale startuję z wyższego pułapu...

ja się łącze z Kropką, to nie dla mnie.... ja muszę wszystko wiedzieć i mieć na bieżąco kontrolę... zresztą mnie i tak CC czeka

wow 7 kg!!!!!!!!!!!! to całe nic...ja mam 12,5 na plusie....

właśnie w domu ty masz wszystko pod kontrolą, ty decydujesz w jakiej pozycji chcesz rodzic, czy chcesz być sama, gdy przychodzą skurcze, czy chcesz do wanny. położna tylko od czasu do czasu sprawda tętno dziecka i Twoje oraz postęp rozwarcia.

cc............oj...współc zuję.....

Stary 2009-09-21, 13:58   #1618
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Kropeczko, do idei porodu w domu nikogo przekonywać nie będę. Mi się bardzo podoba podejście Holendrów do porodu ( ale nie do ciąży). Czy dam radę w domu nie mam pojęcia poza tym tutaj jak położna ma najmniejsze wątpliwości co do koloru wód, tętna mamy lub dziecka czy siły skurczy to i tak czeka nas szpital, więc jesteśmy do szpitala spakowani.
Akurat poród to jest taka sytuacja, gdzie nigdy do końca nic nie wiadomo... I dlatego wolę szpital.

Mogą się zdarzyć różne sytuacje... których nie będę tu wymieniać. Tak czy siak nic mnie do takich metod nie przekona, żadna siła.

Dobrze, że masz blisko szpital. To ważne.

Stary 2009-09-21, 14:06   #1619
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat poród to jest taka sytuacja, gdzie nigdy do końca nic nie wiadomo... I dlatego wolę szpital.

Mogą się zdarzyć różne sytuacje... których nie będę tu wymieniać. Tak czy siak nic mnie do takich metod nie przekona, żadna siła.

Dobrze, że masz blisko szpital. To ważne.
jak nie masz blisko do szpitala o nie pozwolą w domu rodzić

tutaj poród w szpitalu bez medycznych podstaw kosztuje pare setek eu

oczywiście, że wszystko może się zdarzyć, stąd musi być dobra położna ( i jej asystentka) która potrafi przewidzieć to, co się da przewidzieć. zresztą i ona ma ze sobą sprzęt medyczny, żeby podać tlen, znieczulenie, założyć szwy itp ...

zobaczymy, mam nadzieję, że czy w domku czy w szpitalu wszystko pójdzie dobrze!
proszę trzymać kciuki w każdym razie żeby nieważne gdzie , ważne, żeby było dobrze!

musze lecieć do sklepu, a ciężarnym polecam film na youtube "porodowy biznes"- co prawda o usa, ale ich procedury są podobne do polskich w każdym razie ja i mąż z zainteresowaniem obejrzeliśmy

Stary 2009-09-21, 14:21   #1620
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
wow 7 kg!!!!!!!!!!!! to całe nic...ja mam 12,5 na plusie....

właśnie w domu ty masz wszystko pod kontrolą, ty decydujesz w jakiej pozycji chcesz rodzic, czy chcesz być sama, gdy przychodzą skurcze, czy chcesz do wanny. położna tylko od czasu do czasu sprawda tętno dziecka i Twoje oraz postęp rozwarcia.

cc............oj...współc zuję.....
ja pierwsze też cc... jakoś przeżyłam, mam nadzieję, że teraz też dam radę... ja wiem Nikuś, że w domku to Ty bardziej decydujesz... ale mimo wszystko jest tyle sytuacji o których możesz nie wiedzieć... tak jak Kropka pisze, że ja bym się bała ryzykować... ale ja generalnie tchórz jestem... ja myślę, że każdy powinien miec wybór i móc rodzić tak jak się czuje na siłach i bezpiecznie... ja wybieram szpital i cc, Ty domek, najważniejsze żebyś Ty czułą sie komfortowo, a dziecko było bezpieczne i pod opieką specjjalistów

Bruno już w domku
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości