|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chodzenie po górach - cz.II
Cytat:
![]() ale jacys Wegrzy akurat siedzieli (wywnioskowalam po melodyce jezyka ![]() ![]() ale chyba jakos tez tak w tych godzinach ![]() czekam z niecierpliwoscia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#542 |
Zadomowienie
|
Witam Was
![]() Ja dopiero od sierpnia "choruję" na góry i dopiero poznaję Tatry. W tę sobotę zaliczyłam "zaledwie" trasę Palenica-Wodogrzmoty - Dolina 5 Stawów-Szpiglasowa Przełęcz/Wierch- Morskie Oko, a na Orlą i inne takie tylko spojrzenie z nabożnym szacunkiem ![]() lain - wspaniałe zdjęcia! Obiecuję, ze wstawię swoje - z widokiem na Dolinę od "drugiej strony" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#543 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z kasków nie ma się co śmiać, sama momentami żałowałam, że nie wzięłam swojego. Co do ludzi na Orlej, to ja byłam tym tłumem niesamowicie zaskoczona. Inna sprawa, że to nie na całej Orlej tylko na punktach, na które da się dojść "jednorazowo". Czyli Kozi i Granaty. W sumie trudno się dziwić, bo pogoda była przepiękna w sobotę ![]() Cytat:
![]() Ładną trasę zaliczyłaś w sobotę. Czekam na zdjęcia, bo niezwykle podoba mi się widok ze Szpiglasowej Przełęczy ![]()
Edytowane przez irkax Czas edycji: 2009-09-21 o 15:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#544 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#545 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A Węgrzy w kaskach to od Zawratu szli ![]()
![]() |
#546 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#547 |
Zakorzenienie
|
Dopsz, to kolej na moją relację
![]() Cel wyprawy - Kuźnice - Hala Gąsienicowa - Zawrat - Orla Perć - Hala Gąsienicowa - Kuźnice W piątek po pracy zebraliśmy się i pojechaliśmy na kwaterę, którą mieliśmy zarezerwowaną w Kościelisku. Na miejsce dotarliśmy na 21. Następnego dnia pobudka o 3:30. Budzimy się - ciemno wszędzie, głucho wszędzie, nie mówiąc już o tym, że zimno jak w psiarni ![]() Szybko się zebraliśmy i pojechaliśmy na parking pod Krokwią. Miałam nadzieję, że koło 5 zacznie się przejaśniać, ale trochę się przeliczyłam ![]() Szybko zrobiliśmy odcinek do Kuźnic i stanęliśmy na rozwidleniu szlaku na Jaworzynkę o 5:15. Nadal było całkowicie ciemno. Długo się nie zastanawialiśmy, szkoda czasu, nie będziemy czekać aż się jasno zrobi. Wyciągnęliśmy czołówki i po ciemnicy ruszyliśmy w las. Tempo jakie rozwijaliśmy było momentami zabójcze ![]() Dotarliśmy pod Halę Gąsienicową, kiedy już się rozwidniało (1)(2) Krótki popas w Murowańcu i ruszamy w dalszą drogę. Obeszliśmy Czarny Staw i skierowaliśmy się na Zawrat. W pewnej chwili para turystów, która szła przed nami zatrzymała się i czekają na nas. Kiedy do nich doszliśmy, okazało się, że zaczekali, żeby pokazać nam "kolegę" ![]() W kosówce siedział sobie Misio ![]() ![]() Mnie niestety nie udało się go uchwycić na zdjęciu, ale kolega pyknął mu fotkę, to wkleję później ![]() Chwilę się na niego pogapiliśmy, pomachalismy mu na pożegnanie i ruszylismy w dalszą drogę. Na Zawrat dotarliśmy ok 8:45 Z przełęczy roztacza się przepiękny widok (3)i (4). Chwila odpoczynku i udajemy się za czerwonymi znakami na Orlą Perć. Z całej trasy przepiękne widoki zarówno na D5S jak i na drugą stronę na Czarny Staw Gąsienicowy (5)(6). Mijamy po kolei Mały Kozi Wierch, Kozie Czuby, cały czas idziemy granią (7), aż docieramy do "krwiożerczej drabinki" (8), która tak krwiożerczo wygląda tylko na zdjęciach, a w rzeczywistości nie stanowi większego problemu. O 11:30 docieramy na Kozi Wierch skąd rozpościera się wspaniały widok na Dolinę 5 Stawów (9). Chwilę potem ruszamy dalej w kierunku Granatów. Schodzimy Żlebem Kulczyńskiego, który według mnie jest bardzo, ale to bardzo uciążliwym i upierdliwym miejscem dla kolan. Docieramy do słynnego kominka przy Czarnym Mniszku (10), który też nie jest żadną przeszkodą. Dalej kierujemy się na Zadni Granat. Idziemy granią, momentami zejścia dość nieprzyjemne. Docieramy na Pośredni Granat i tutaj robimy sobie krótką przerwę. Między Pośrednim Granatem a Skrajnym Granatem natrafiamy na słynną szczelinę. Jak ją zobaczyłam, to się aż zaśmiałam. W różnych opowiadaniach urosła ona do tak niebotycznych rozmiarów, że spodziewałam się nie lada trudności. Na miejscu okazało się, że owszem trzeba zrobić większy krok, ale bez przesady. Dalej bez trudności docieramy na Skrajny Granat. Tutaj stwierdzamy, że nie ma bola nie idziemy dalej na Krzyżne, bo po pierwsze nie ma już czasu, a po drugie nie mamy już siły. Także w tym miejscu zapadła decyzja o zejściu żółtym szlakiem do Murowańca. Zejście ze Skrajnego jest masakryczne jeśli chodzi o obciążenie kolan. Na trasie podtrzymywała mnie tylko myśl o żurku i ruskich w schronisku ![]() Do Murowańca dotarliśmy wykończeni. Na miejscu okazało się, że był taki tłum ludzi, że szczęki nam opadły do samej ziemi. Kolejka do zamówienia ciągnęła się aż do drzwi ![]() Także chcąc nie chcąc , zrezygnowani ruszyliśmy w dalszą drogę. Ruskie i żurek były na szczęście w knajpce zaraz po wyjściu z trasy na Jaworzynkę ![]() Ogólnie trasę polecam jeśli ktoś nie ma lęku wysokości, jest trochę obyty w górskich wycieczkach i ma dobrą kondycję, bo na tej trasie kondycja to podstawa. No i pogoda ! Musi być ładna pogoda, bo w przeciwnym razie, trasa może być naprawdę niebezpieczna. Muszę przyznać, że jestem trochę rozczarowana jeśli chodzi o trudność trasy. Pewnie dlatego, że wcześniej naczytałam się niestworzonych opisów ![]() ![]()
#548 |
Zakorzenienie
|
Irkax szczena mi opadła po Twoim opisie
![]() ![]() Co do tej słynnej szczeliny, rozumiem, że fotek nie posiadasz? ![]() Gratuluje Orlej, pięknej pogody i świetnych przeżyć ![]()
![]() |
#549 |
Wtajemniczenie
|
irkax z twojego opisu można wywnioskować,że wyprawa na Orlą to bułka z masłem,ale jak zobaczyłam te zdjęcia z drabinką to nawet przed komputerem dostałam zawrotów głowy
![]() Jestem pełna podziwu dla ciebie Niestety z przykrościa muszę stwierdzić,ze nie dla mnie takie szczyty muszę zadowolić się nieco mniejszymi górkami ![]() A co do Węgrów to w sobotę też spotkałam dwóch młodych chłopaków na Przysłopie Miętusim,ale ci byli bez kasków...może już ściągnęli ![]() Edytowane przez lukreti Czas edycji: 2009-09-21 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#550 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do tego robią zdjęcia tak żeby wyglądały jak najgroźniej ![]() Ze mnie żadna supermenka ![]() Co do szczelinki, to nie mam zdjęć, ani ja nie robiłam, ani kolega. O tym, ze to ta słynna szczelina dowiedzieliśmy się właściwie przez przypadek, jak ktoś idący przed nami strasznie przed nią utyskiwał. Tak naprawdę, to trzeba zapomnieć, że to szczelina jest i zrobić krok. I tyle ![]() Dziękuję za gratulacje ![]() Cytat:
![]() No i ta drabinka naprawdę tylko na zdjęciu tak wygląda strasznie. Zobaczysz, że kiedyś pójdziesz na Orlą i zrobisz ją bez problemu ![]() Trzeba tylko stopniować trudności i nabierać wprawy ![]() edit: Dodaję obiecanego Misia ![]()
Edytowane przez irkax Czas edycji: 2009-09-21 o 20:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#551 |
Zakorzenienie
|
Irka, ależ masz piękne, górskie lato w tym roku!
![]() Zazdroszczę i podziwiam. Szczególnie za kondycję! ![]()
#552 |
Wtajemniczenie
|
A teraz moja relacja
![]() Swoja wędrówkę zaczynamy w Groniku o 07:30. Naszym celem jest zdobycie upragnionych Czerwonych Wierchów,aby tam dotrzeć potrzebujemy 3h i 15 min.zatem w drogę.Początkowo idziemy przez gęsty las(Dolina Małej Łąki,)a po pewnym czasie wychodzimy na piękną słoneczna polanę. Mgła lekko wisi w powietrzu,ale zapowiada się piękny i słoneczny dzień. Pełni energii ruszamy dalej żółtym szlakiem aż docieramy do rozwidlenia ścieżki ;w prawo na Kopę Kondracką w lewo na Giewont.Skoro jesteśmy juz tak blisko Giewontu grzechem byłoby nie wdrapać się na jego szczyt to zaledwie 40 min.drogi(w jedna stronę).Na samym szczycie około 15 ludzi to chyba nie tak dużo...chwilka na zdjęcia i o godz.10:30 jesteśmy już na dole. Teraz pora coś przekąsić i w górę na Kopę Kondracką,a z Kopy na Małołączniak...widoki cudowne,aż nie chce się wracać tylko poleżeć w tej mięciutkiej pomarańczowej trawie.Niestety pora się zbierać tęsknym okiem zerkam jeszcze na Krzesanicę i Ciemniak i kierujemy się w drogę powrotną przez Miętusi Przysłop. O godzinie 13 wchodzimy do Kobylarzowego żlebu kamienie są bardzo śliskie trzeba naprawdę uważać żeby się nie potknąć...ja niestety zaliczyłam parę upadków o potknięciach nie wspomnę ![]() Dla mojego syna prawdziwą atrakcja okazały się łańcuchy spływał po nich niczym ameba ![]() Na Przysłopie Miętusim jesteśmy o 16 nogi mam jak z kamienia to po tym hamowaniu w Kobylarzowym.Jeszcze tylko 40 min.niebieskim szlakiem przez las i po 9 godzinach wędrówki jesteśmy przy samochodzie. 1.Dolina Małej Łąki i Wielka Polana 2.droga na Giewont 3.Widok na Kopę Kondracką z dołu 4.Widok na Kopę K z drogi na Małołączniak 5.Małołączniak z widokiem na Giewont 6.muszę sobie nieco pohasać po tej trawce ![]() 7.Małołączniak 8.Wejście do Kobylarzowego Żlebu 9.Kobylarzowy Żleb 10.z Kopy na Małołączniak A kozic ,ani śladu ![]() irkax dajesz mi nadzieję,ze może kiedyś i Orla będzie moja ![]() Edytowane przez lukreti Czas edycji: 2009-09-21 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#553 |
Zadomowienie
|
witam współmiłośniczki gór
![]() ![]() co prawda śniegowo bo w kwietniu to było. Zapodaje foteczki z innych wypraw Edytowane przez Nikula5 Czas edycji: 2009-09-21 o 22:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#554 |
Zadomowienie
|
fotki
|
![]() ![]() |
![]() |
#555 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeszcze raz gratuluje ![]() Co do tej szczelinki, fakt ja pamiętam jak się naczytałam opisów Świnicy i słynnych wrótek.. a te wrótka mnie poprostu rozbawiły, bo kompletnie nie widziałam w nich nic trudnego ![]() ![]() Misio jak malowanie ![]() Lukreti robiłam taka trase w zeszłym roku ![]() ![]() ![]() Nikula fajne fotki i gratuluje z powodu zostania mamusią ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#556 |
Zakorzenienie
|
Irkax superowo
![]() ![]() Lukreti ja Kobylarzem szlam na Czerwony Wierchy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#557 |
Wtajemniczenie
|
Irkax - jestem pod wrażeniem Twoich wyczynów w Dolomitach. Zdjęcia świetne
![]() ![]() Nie dziwię się, że Orla nie zrobiła na Tobie dużego wrażenia ![]() Lain, Irkax, Lukreti - super relacje z Taterek i piękne zdjęcia, takie kolorowe. Jesień w górach jest piękna. Ale pogodę miałyście cudowną. Zazdroszczę Wam weekendowych wypadów w góry... Nikula - fajne fotki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#558 | |||
Zakorzenienie
|
Nikula witaj wśród góromaniaczek
![]() Cytat:
![]() Mnie się marzy jeszcze w tym roku Przełęcz pod Chłopkiem, ale obawiam się, że pogoda już nam na to nie pozwoli. Lukreti - świetna wycieczka, bardzo fajne zdjęcia ![]() Widzę, że Czerwone są coraz bardziej czerwone ![]() Cytat:
![]() Tam mnie jeszcze nie było ![]() nie taka rewelacyjna ta kondycha skoro odpuściliśmy Krzyżne ![]() Cytat:
![]() Ja błogosławię to, że mieszkamy tak blisko Zakopca i możemy uskuteczniać jednodniowe wypady ![]() Nie wyobrażam sobie czekania na jeden wyjazd w góry cały rok, za bardzo jestem od nich uzależniona ![]()
Edytowane przez irkax Czas edycji: 2009-09-22 o 15:20 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#559 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#560 |
Zadomowienie
|
Irkax, lukreti - dziękuję Wam za relacje! Powtórzę za lukreti - Irkax- dajesz nadzieję, że i na Orlą przyjdzie czas... Tylko powolutku. Ja dopiero zaczynam
![]() Załączam obiecane zdjęcia ze wspaniałej wycieczki...: Ach ta pogoda! ![]() ![]() Zdjęcia: 1-7,9: Sobota: Palenica-Wodogrzmoty-D5SP- Szpiglasowa(i Wierch)-Morskie Oko-Palenica Świstak sobie siedział na kamieniu... Zdj:8,10 Niedziela: Kuźnice-Kasprowy-Przełęcz pod Kondracką Kopą-Hala Kondratowa-Kuźnice. I w ogóle brak słów na opisanie wrażeń. Ja po prostu chce więcej... Edytowane przez Aper Czas edycji: 2009-09-22 o 15:42 Powód: Poprawa numerków zdjęć |
![]() ![]() |
![]() |
#561 |
Zakorzenienie
|
Aper - ale pieknie na tych Twoich fotkach..
![]() ech jak ja tęsknię za górami.. ![]()
![]() |
#562 |
Zakorzenienie
|
noo, nadrobiłam sobie zaległości i powtórze jak każdy - irkax zdjęcia z dolomitów przerewelacyjne
![]() ![]() Tatry tez fajne ![]() ![]() i ten misiaczek! najbardziej podoba mi się zdjęcie lukreti http://www.wizaz.pl/forum/attachment...5&d=1253564952 a ja w sobotę będę leniuchować na Śnieżce, chociaż tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#563 |
Wtajemniczenie
|
A tak mi się rzuciło w oczy
![]() http://przewodnik.onet.pl/38,1660,1575575,artykul.html Aper - świetne zdjęcia. Taką wycieczkę zrobiłam w tamtym roku. Ja też tesknię za górami. Niestety dla mnie weekendowy wypad się nie kalkuluje, chyba, że jakimś samolotem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() samolotem? zabierzesz mnie po drodze? ![]() A Lain pisała osttanio o rurach w D5S, a ja wyczytałam któregoś dnia w TP, że w Pięciu Stawach trwa budowa nowej elektrowni wodnej, dzięki której schronisko nie będzie opalane koksem.
![]() ![]() |
![]() |
#565 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie Orla od "zawsze" wygląda przerażająco, ja mam lęk wysokości i wspinanie się po pionowej skale nad przepaścią jest raczej nie dla mnie niestety
![]() ![]() ![]() Co Irkax myślisz o ferracie na Orlej? Ty byłaś i na ferratach w Dolomitach i na Orlej - masz jakąś opinię w tym temacie? Pewnie, ale raczej w następnym stuleciu - tyle mi zajmie oszczędzanie na jego zakup ![]() ![]() To ciekawe, na którymś zdjęciu tu widziałam drewniane jakby barierki, to pewnie ma związek z budową. |
![]() ![]() |
![]() |
#566 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Może dzisiaj się uda ![]() Cytat:
Tak jak mówiłam, ja jestem raczej niewrażliwa na ekspozycję, albo mniej wrażliwa ![]() Cytat:
Powiem Wam, że ja jestem jak najbardziej za ferratą. I tu nawet nie chodzi o zwiększanie ilości żelastwa, tylko o to, żeby w miejscach gdzie obecnie są łańcuchy, pojawiła się poręczówka, do której można by wpiąć lonżę. Łańcuchy są rozwiązaniem mocno upośledzonym, bo wykluczają możliwość korzystania z rąk przy wspinaniu. Człowiek musi choć jedną ręką trzymać się łańcucha, bo jak odpadnie, to kaplica. A jak by była poręczówka, to człowiek się do niej wpina, wie, że jak odpadnie, to nie spadnie w przepaść, tylko zawiśnie na lonży. Dzięki temu może się zająć wspinaniem, to daje naprawdę dużo przyjemności. Jeśli natomiast ktoś nie lubi używać rąk na skałach, może się trzymać poręczówki, nawet lepiej niż łańcucha. Poręczówki są zawsze mocno napięte i są dużo bezpieczniejsze niż długi majtający się łańcuch. Kolejny argument za ferratą, to zalegający bardzo często śnieg. Płaty śniegu na Orlej spotyka się prawie cały rok. I to właśnie pośliźnięcia są najczęstszą przyczyną wypadków. Gdyby Ci ludzie byli wpięci do poręczówek..to byłoby znacznie mniej ofiar. Powiem Wam tak, mimo tego, że trasy, które zeszliśmy w Dolomitach były 10x krotnie bardziej eksponowane niż Orla. Gdzie człowiek idzie po naprawdę pionowej ścianie pod nogami mając tylko klamry i powietrze, albo tylko powietrze (vide ferrata Porton czy Meisules), to czułam się tam bezpieczniej niż na Orlej. Na Orlej wkurzały mnie zbyt długie majtające się łańcuchy, które pozwalają się przytrzymać, ale stwarzają tylko pozory bezpieczeństwa ![]()
![]() |
#567 |
Zakorzenienie
|
Aper fajne fotki
![]() no 5 stawow rzeczywiscie wyglada teraz jak plac budowy. wszedzie leza jakies rury, halas robot itp. niefajnie troche. mam nadzieje, ze szybko skoncza ![]() tak to wyglada (to tylko czesc - najbardziej rozkopane jest przy samym schronisku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#568 | |
Zakorzenienie
|
No nieźle szalejecie - dopiero przebrnęłam przez ostatni weekend
![]() lain gratuluję wyprawy na Kozi ![]() http://img6.imageshack.us/img6/9271/p1050877y.jpg i to: http://img6.imageshack.us/img6/9271/p1050877y.jpg Jak szliśmy tam 3tyg temu to jeszcze nie było tak czerwono ![]() irkax nasz Ty miszczuniu ![]() ![]() ![]() Zdjęcia budzą u mnie lekką grozę, choć wiem, że na pewno nie jest tak źle jak piszą w przewodnikach o czym przekonałam się właśnie idąc na Świnicę ![]() No i widziałaś niedźwiadka ![]() lukreti również podziwiam ![]() ![]() My tam niestety nigdy nie doszliśmy dlatego pytam Ciebie i lain - lepiej wchodzić czy schodzić tym Kobylarzowym? Popieram, że te wrótka są praktycznie niezauważalne ![]() Cytat:
![]() Witaj Aper ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#569 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jak dla mnie duzo lepsza opcja wchodzenia na Czerwone Wierchy niz tym czerwonym szlakiem z Koscieliskiej ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#570 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja sądzę, że powinni je schować. Tak chodzi o to by nie truć środowika opalając schronisko koksem. Wyobrażam sobie, że teraz nie wygląda to na pewno zbyt cudnie, ale generalnie pomysł na plus ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.