WYprowadzka na studia :) - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-20, 17:27   #991
DobraDusza88
Zakorzenienie

Dot.: WYprowadzka na studia :)

Cytat:
Napisane przez coccinelle7 Pokaż wiadomość
i jak sobie radzicie z podziałem obowiązków, tzn kto kiedy wynosi? jakiś grafik?
co jeszcze w akademiku trzeba ustalić? bo na szczęście takie problemy jak mycie kuchni i łazienki mamy chyba z głowy prawda?
W naszym akademiku łazienkę też myjemy na zmiany, bo łazienki są w tzw. łącznikach- 1 łazienka na 4 pokoje, a nie na korytarzach. W tym roku mieliśmy grafik i raczej każdy go przestrzegał Nie wiem jak będzie teraz, bo będę mieszkała z innymi ludźmi. Gorzej u mnie wyglądała sprawa ze sprzątaniem pokoju, bo moja eks-współlokatorka nie wiedziała co to szczotka do zamiatania podłóg czy mop Jej się nawet wykąpać nie chciało i mi zalatywało z górnego łóżka, ale to już całkiem inny temat...

Z własnych doświadczeń radzę- nie znacie się jeszcze dobrze, więc na początku nie róbcie wspólnych zakupów. Bo później wychodzą różne dziwne sytuacje:/ I najlepiej od razu usiąść i pogadać o tym, że np. to że mieszkacie w jednym pokoju to nie znaczy, że wszystko jest na spółę i każda z Was chce mieć trochę prywatności.
Stary 2009-09-20, 19:50   #992
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

Cytat:
Napisane przez uhahana Pokaż wiadomość

Nigdy nie mieszkałam z tyloma osobami, ale chyba nigdy nie uznam za dobry pomysłu np. zmywania wg grafiku. Nie wiem, może to się sprawdza, ale nie lepiej po prostu, jak każdy zmywa po sobie? Inna sprawa to egzekwowanie tego... Kurczę, ja to chyba się przeniosę do mieszkania dopiero, jak będzie mnie stać na mieszkanie w nim samej, umarłabym od użerania się ze współlokator(k)ami, do tej pory wytrzymałam jedynie semestr w dwuosobowym pokoju.
nie no zmywa każdy po sobie dla mnie to oczywiste, nie mam zamiaru sprzątać po kimś kto ma ochotę ubrudzić do jednego obiadu 5 garnków, 3 patelnie, durszlak i 8 talerzy

sprzątanie według grafiku to łązienka i kuchnia(kuchenka, zlew, podłoga, itd)
koleżanka zarządzająca wprowadza reguły i potrafi nawet zanieść komuś do pokoju karton po soku jeżeli jest wyrzucony do kosza bez uprzedniego zgniecenia("sprasowania") go

Edytowane przez HulaGirl
Czas edycji: 2009-09-20 o 19:52
HulaGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 20:01   #993
uhahana
Zakorzenienie

Kartony po 2,5 litrowych sokach nie zgniecione w nie za dużym koszu, oł jeah, skąd ja to znam... ale bez marudzenia, poza sprawą takzwanej niezgodności charakterów, mieszkanie poza domem w czasie studiów to fajna sprawa
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.
'

uhahana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 20:03   #994
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uhahana Pokaż wiadomość
Kartony po 2,5 litrowych sokach nie zgniecione w nie za dużym koszu, oł jeah, skąd ja to znam... ale bez marudzenia, poza sprawą takzwanej niezgodności charakterów, mieszkanie poza domem w czasie studiów to fajna sprawa
I tu się zgadzam Marudzenie marudzeniem, ale moim zdaniem studia to taki czas kiedy trzeba mieszkać poza domem
Stary 2009-09-20, 20:09   #995
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

dokładnie
jak patrze na moje koleżanki, które zostały w rodzinnym mieście i nadal mamusie im piorą ubrania i gotują obiadki to tak się zastanawiam czy tak do końca studiów będa miały?
jeżeli tak to żadnej zmieny od gimnazjum.... bo wtedy już mogłam wychodzić gdzie chcę, robić dużo rzeczy bez pytania o pozwolenie, a mamusia dbała żebym miała uprane i ugotowane...
Stary 2009-09-20, 20:37   #996
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
I tu się zgadzam Marudzenie marudzeniem, ale moim zdaniem studia to taki czas kiedy trzeba mieszkać poza domem
Hmm....a ja jestem tego zdania: jeśli w rodzinnym mieście jest uczelnia i interesujący nas kierunek to nie ma sensu wyjazdu do innego miasta.
A jeśli chodzi o mieszkanie z rodziną.....no cóż wytrzymałabym ale przynajmniej rodzice zaoszczędziliby dużo pieniążków. Wolałabym zrobić tak niż studiować ten sam kierunek np. 100km dalej, wydawać pieniądze na mieszkanie, życie itd..

Ja już spakowana Jutro jadę z siostrą pozałatwiać sprawy na uczelni i przemeblować pokój
A na dobre wyprowadzam się w weekend lub we wtorek- 29 września.

Upchałam wszystkie ciuchy Zostały tylko te które wiszą w szafie.
Mam nadzieje, że przy ostatecznej wyprowadzce zapakuję wszystkie graty w 2 torby
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 20:40   #997
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
Hmm....a ja jestem tego zdania: jeśli w rodzinnym mieście jest uczelnia i interesujący nas kierunek to nie ma sensu wyjazdu do innego miasta.
A jeśli chodzi o mieszkanie z rodziną.....no cóż wytrzymałabym ale przynajmniej rodzice zaoszczędziliby dużo pieniążków. Wolałabym zrobić tak niż studiować ten sam kierunek np. 100km dalej, wydawać pieniądze na mieszkanie, życie itd..

Ja już spakowana Jutro jadę z
no w takim przypadku to pewnie, że nei warto wyjeżdżać, chociaż szczerze mówiąc gdybym była humanistką to pewnie bym znalazła interesujący mnie kierunek na "uniwersytecie" w moim mieście ale w życiu bym nie chciałą tam studiować i moi rodzice też by nie chcieli
Stary 2009-09-20, 20:44   #998
uhahana
Zakorzenienie

Na pewno każda opcja ma swoje plusy i minusy. Ja, gdybym mieszkała na codzień tam, gdzie studiuję, to też bym pewnie nie narzekała, ale jednak chyba w życiu każdego jest taki moment, że trzeba się usamodzielnić.
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.
'

Stary 2009-09-20, 20:47   #999
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

nie wiem jak według Was ale według mnie ciężej jest się usamodzielnić jak się mieszka na studiach z rodzicami, bo przecież tak jest wygodnie, jeszcze ne czas, po co kase wydawać,..itd
powodów znajdzie się mnóstwo

a tak to student w obcym mieście jest rzucony od razu na głęboką wodę i musi sobie radzić i po miesiącu jest po płaczu i wszyscy są zadowoleni
Stary 2009-09-20, 20:56   #1000
Zuza229
Zakorzenienie

GG do Zuza229

Hmm raczej nie sadze zebym mogla usamodzielnic sie mieszkajac z rodzicami.

Mój Kochany

10 luty 2010 rok "Bo mam Ciebie.."
Zuza229 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 21:01   #1001
DobraDusza88
Zakorzenienie

Wiecie no taki wyjazd na studia to moim zdaniem nie takie całkowite usamodzielnienie się... Jednak większość z nas utrzymują rodzice i to oni płacą za wszystko. Nasze "usamodzielnianie się" polega tylko na tym, że trzeba samemu ugotować i posprzątać... Dla mnie usamodzielnienie się oznacza całkowitą niezależność od rodziców- sama mieszkam, sama się utrzymuję A ma to miejsce zazwyczaj po skończeniu studiów i znalezieniu pracy. Ale to tylko moje podejście

Deborah- oczywiście logicznym jest, że mając interesującą nas uczelnie w rodzinnym mieście bezsensowne jest przeprowadzanie się... Choć znam kilka takich przypadków
Stary 2009-09-20, 21:03   #1002
BJean
Wtajemniczenie

ja gdybym mogła to bym została w domu.
definitywnie.

a tak muszę się wyprowadzić. nie chce tego : (
boje sie.

czasami zastanawiam się po co mi to wszystko?.. ; (

masz prawo wiedzieć co jesz.

BJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 21:11   #1003
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Wiecie no taki wyjazd na studia to moim zdaniem nie takie całkowite usamodzielnienie się... Jednak większość z nas utrzymują rodzice i to oni płacą za wszystko. Nasze "usamodzielnianie się" polega tylko na tym, że trzeba samemu ugotować i posprzątać... Dla mnie usamodzielnienie się oznacza całkowitą niezależność od rodziców- sama mieszkam, sama się utrzymuję A ma to miejsce zazwyczaj po skończeniu studiów i znalezieniu pracy. Ale to tylko moje podejście

Deborah- oczywiście logicznym jest, że mając interesującą nas uczelnie w rodzinnym mieście bezsensowne jest przeprowadzanie się... Choć znam kilka takich przypadków

z tymi finansami to też zależy od rodziców, bo według mnie dobrym podejściem jest taka opcja że rodzicę dają określoną ilość pieniędzy na miesiąc i trzeba sie za to utrzymać. Ktoś przepije to trudno, póxniej przez 2 tygodnie będzie jadł suchy chleb

to uczy gospodarowania finansami, taki mały kroczek do usamodzielnienia się

Edytowane przez HulaGirl
Czas edycji: 2009-09-20 o 21:13
Stary 2009-09-20, 21:31   #1004
de2cb570b595f85b4f69fb0c20d3c79671712866_657ce8def25f6
Konto usunięte

Wyprowadzka na studia moim zdaniem to nie jest całkowita niezależność, utzrymujemy się z tego coc wpłacą nam na konto rodzice. Jednak to w jakiś sposób uczy nas samodzielności, bo jesteśmy sami i możemy w danym moemncie liczyć tylko na siebie, tak zaplanować czasy by na wszystko nam starczyło by chodzić czystym, uprasowanym, nauczonym, to jeden krok w stronę dorosłego życia. A co do wybeirania miasta na jakim się studiuje, to każda uczelnia jest inna, mam godzinę bliżej inny Uniwersytet, jednak nie jest to duże miasto i myślę, że z moim kierunkiem łatwiej będize szukac pracy w większym mieście, w tym wybór padł na Wrocław.
de2cb570b595f85b4f69fb0c20d3c79671712866_657ce8def25f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 21:40   #1005
DobraDusza88
Zakorzenienie

Jakieś przygotowanie do samodzielnego, przyszłego życia to jest na pewno Nie przeczę
Stary 2009-09-21, 00:17   #1006
uhahana
Zakorzenienie

Nawet, jeżeli to nie jest takie całkowite usamodzielnienie, to jednak na pewno prościej będzie później, dajmy na to po skończeniu studiów. Ja na przykład nauczyłam się na studiach sama sobie radzić, bo w domu często w załatwianiu różnych spraw pomagają/wyręczają mnie rodzice, bo, dajmy na to, mają gdzieś po drodze.
W sumie sama się utrzymuję, bo udało mi się dostać stypendium, więc to mocna lekcja samodzielności, a jednak czasem tęsknię za starymi czasami.
Ale zdaję sobie sprawę, że gdyby tak było cały czas, to ze mnie by była cały czas taka sierota, a tak przecie nie może być, no ;]

Finito, bo zaraz zacznę filozofować

Teraz mam WIELKI PROBLEM, bo nie wiem, czy zmieniać kolor ścian w akademikowym pokoju, skoro są nowoodmalowane, ale na bladożółto, więc... średnio, ych.
Choose life.
'

Stary 2009-09-21, 10:29   #1007
Martita 88
Zakorzenienie

mój ostatni tydzień wolności, leniuchowania
niech ktoś sprawi zeby czas wolniej leciał
Let it stay here
2.07.2013- prawo jazdy w kieszeni
Martita 88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 10:36   #1008
izkaaa_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lele Pokaż wiadomość
hehehe, to faktycznie musial byc balast. a laptop juz upatrzony?
laptop juz zamówiony, jutro będe go miała nie jakiś wypasiony bo środki miałam ograniczone ale mysle że wystarczy jak dla mnie

zazdroszcze wam tych przeprowadzek bo ja nadal nie wiem gdzie będę mieszkać
izkaaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 12:09   #1009
detektyw2022
Raczkowanie

Mogę się przyłączyć ? Ja też w tym roku zaczynam studia w piotrkowie pedagogikę . Został tylko tydzień a ja dalej nie mam gdzie mieszkać
detektyw2022 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 14:47   #1010
milkNhoney
Rozeznanie

A ja mam takie pytanie..
W czym spać? Jestem na etapie szukania piżamy.
Do tej pory miałam pokój sama więc luz.
A teraz ze współlokatorką. Długie piżamy odpadają bo ja się w tym nie wyśpię, topy i szorty typu majty też jakoś niebardzo, w sexowych też nie zamierzam paradować Szukam coś takiego neutralnego i wygodnego jak na zdjęciu. Niby proste jakaś koszulka i spodenki luźniejsze, ale gdzie to znaleźć?

Uczę się żyć na nowo. Tym co tu i teraz.

milkNhoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 14:55   #1011
Madziulek_90
Zadomowienie

Na Allegro pełno takich Na ryneczkach też są
Madziulek_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 15:30   #1012
DobraDusza88
Zakorzenienie

Rany no zwykła pidżama Nie sądzę, żeby współlokatorka aż tak zwracała uwagę na Twoją pidżamę... Kup to w czym Ci wygodnie i po sprawie .
Stary 2009-09-21, 19:21   #1013
losux
Zadomowienie

ja bede mieszkac jesczze z 5 osobami;p nie znam nikogo i nic o nich nie wiem i jak tu utrzymac porzadek ehhh :P jestem raczej pedantyczna a tam pewnie polowa pali, druga polowa sie nie myja, a 70% z nich nie wie co to scierka i zmiotka, rany :| xd najchetniej powiedzialabym im ze bede sprzatac co tydzien (bo tak to wyjdzie co 7:P al e ja siedmiu nie zniose w syfie) ale nie chce pozniej czuc sie wykorzystywana i w ogole osiada na laurach i nie beda robic nic bo ja i tak posprzatam;p wiec chyba bede musiala sie zmusic do zycia w syfie

zdałam prawko!

kg 51-50-49-48-47-46-45-...

boczki 78-76-74-72-70...

udo 52-51-50-49-48..

łydka 34-33-32-32-30..

ramiona 27-25-23-21...
losux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 20:10   #1014
Nealinne
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BJean Pokaż wiadomość
ja gdybym mogła to bym została w domu.
definitywnie.

a tak muszę się wyprowadzić. nie chce tego : (
boje sie.

czasami zastanawiam się po co mi to wszystko?.. ; (

Ahh, jak ja Cię rozumiem.... W ogóle cześc Dziewczyny, mogę się dołączyc? Mnie też czeka wyprowadzka na studia, już w najbliższy czwartek, niestety..
Nealinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 20:22   #1015
szarlotka90
Raczkowanie

A jaki ma nick na wizażu ?
Bo umawiałam się właśnie z dziewczynami na to spotkanie
Ja wyjadę w niedzielę, dziś wytraciłam tyle pieniędzy, że jestem w szoku :/
szarlotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 20:28   #1016
Martita 88
Zakorzenienie

ja o tyle jeszcze mam komfort że będę mieszkać z siostrą, ale zaczynam sie zastanawiać co to będzie za rok......
Let it stay here
2.07.2013- prawo jazdy w kieszeni
Martita 88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 21:06   #1017
RedApple
Zakorzenienie

eh ja mam mały problem z mieszkaniem, 2 dziewczyny które miały z nami mieszkać zrezygnowały i zostałyśmy same. Na szczęście właścicielka nie podniesie nam czynszu, ale bedzie z nami mieszkać pare dni w tyg. Tak trochę dziwnie bedzie chyba, ma jakoś po 50-tce, ciekawe jak to bedzie :mysli:
RedApple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 23:15   #1018
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez RedApple Pokaż wiadomość
eh ja mam mały problem z mieszkaniem, 2 dziewczyny które miały z nami mieszkać zrezygnowały i zostałyśmy same. Na szczęście właścicielka nie podniesie nam czynszu, ale bedzie z nami mieszkać pare dni w tyg. Tak trochę dziwnie bedzie chyba, ma jakoś po 50-tce, ciekawe jak to bedzie :mysli:
Oj no to faktycznie niefajna sytuacja Dziwnie by mi było mieszkać z właścicielką mieszkania... Tak dziko jakoś...
Stary 2009-09-21, 23:23   #1019
SailorMoon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez RedApple Pokaż wiadomość
O tyle dobrze, ze nie podwyzszyla czynszu i nie musialyscie same nic kombinowac. Czy wlascicielka nie moglaby poszukac kogos na to miejsce, zamiast mieszkac z Wami :P?
Stary 2009-09-21, 23:49   #1020
uhahana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez losux Pokaż wiadomość
ja bede mieszkac jesczze z 5 osobami;p nie znam nikogo i nic o nich nie wiem i jak tu utrzymac porzadek ehhh :P jestem raczej pedantyczna a tam pewnie polowa pali, druga polowa sie nie myja, a 70% z nich nie wie co to scierka i zmiotka, rany :| xd najchetniej powiedzialabym im ze bede sprzatac co tydzien (bo tak to wyjdzie co 7:P al e ja siedmiu nie zniose w syfie) ale nie chce pozniej czuc sie wykorzystywana i w ogole osiada na laurach i nie beda robic nic bo ja i tak posprzatam;p wiec chyba bede musiala sie zmusic do zycia w syfie
Czegoś tu nie rozumiem Nic o nich nie wiesz, ale już jesteś pewna, że będą flejtuchami? Luzu, luzu, może okażą się lepsi, niż myślisz.
Choose life.
'

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości