Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-15, 10:38   #331
Karolinnaa_
Wtajemniczenie

Dot.: Filologia polska

Jasne, każdemu pasuje co innego.. nie dziękuje, żeby nie zapeszyć tego mojego studiowania Również życzę powodzenia !
~ dbam o siebie
~ ćwiczę systematyczność

Karolinnaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 13:01   #332
UnbelievableGirl
Rozeznanie

GG do UnbelievableGirl

Witajcie!
Jestem w klasie maturalnej i sama nie wiem już co ze sobą zrobić.
Dostanę się na UŁ, ale z drugiej strony czy nie lepiej iść na zaoczne i zdobywać doświadczenie w tym czasie?
Uwielbiam polski, nie wyobrażam się na innych studiach, ale niestety, wszystkie wiemy jak to później jest z szukaniem pracy.
I jeszcze jedno - hmm..na UŁ można ciągnąć dwie specjalizacje na raz?
Chciałabym i nauczycielską i jeszcze jakąś, tak na wszelki wypadek...
A może iść na 3 lata na UŁ, a później 2 lata zaoczne w wshe+praca?
Pomocy!!!!!!!!!!!
UnbelievableGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 15:50   #333
joteczka1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez UnbelievableGirl Pokaż wiadomość
Witajcie!
Dostanę się na UŁ, ale z drugiej strony czy nie lepiej iść na zaoczne i zdobywać doświadczenie w tym czasie?
Uwielbiam polski, nie wyobrażam się na innych studiach, ale niestety, wszystkie wiemy jak to później jest z szukaniem pracy.
Pomocy!!!!!!!!!!!
Ja studiuję na UŚ,też w szkole uwielbiałam polski,jednak studia polonistyczne a lubienie polskiego czy czytania ksiażek to dwie różne rzeczy.Ale moim zdaniem zawsze możesz spróbować na dziennych,postudiujesz i wtedy ocenisz czy chcesz zostać na dziennych .Jeśli nie to zawsze łatwiej przenieść sie z dziennych na zaocznePowodzenia!
joteczka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 19:09   #334
UnbelievableGirl
Rozeznanie

GG do UnbelievableGirl

Stary 2009-09-20, 19:22   #335
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Witajcie!
Pomocy!!!!!!!!!!!
niby dlaczego ma nie być pracy?
mało płatna ale w szkole zawsze jest, nauczycieli zawsze szukają
jeśli jesteś dobra z angielskiego możesz być lektorką języka polskiego, bardzo na czasie i dobre stawki, podobno takie same jak np. lektorzy angielskiego
a już nie mówię o gromie zawodów medialnych, korektora... na studiach można spokojnie pracować na 1/4 czy 1/2 etatu (ja np. nie robię tego tylko i wyłącznie z powodu dwóch kierunków na raz), praktyki w mediach... jeśli jesteś dobra na pewno znajdziesz pracę.

a u mnie 28 spotkanie organizacyjne i oficjalna inauguracja. okazało się że specjalizacja przeszła diametralną zmianę i wylądowałam na... komparystyce. ale się cieszę

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 19:24   #336
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cześć

Melduje się kolejna studentka pierwszego roku polonistyki na UJ. Wybrałam specjalizację ("") nauczycielską, bo właściwie nie wiedziałam, na czym dokładnie polega komparatystyka (), a edytorstwo wydawało mi się nudne. Zachęciły mnie zajęcia z psychologii przewidywane na nauczycielskim, bo chciałam iść właśnie na psychologię, ale się nie dostałam i choć wiem, że tę "polonistyczną" psychologię dzieli od stosowanej przepaść, i tak spodziewam się czegoś interesującego.

Generalnie jestem przerażona, nie mam pojęcia, czego się spodziewać, także słyszałam mrożące krew w żyłach historie i czytaniu lektur po nocach itede.

Gajax!!!!!

Cytat:
Napisane przez Gajax Pokaż wiadomość
Jestem po pierwszym roku na UJ i powiem Ci, że plotki na temat zarówno straszności kierunku, jak i demoniczności prowadzących to mocna strona tej uczelni.
Ale to tylko plotki.
Prawda jest taka, że osobiście cały rok nie czytałam żadnej książki z listy lektur obowiązkowych do egzaminu ze staropolki i bazując jedynie na notatkach, które krążą od kilku lat po uczelni, zdałam go na 4 (przy jednym z dwóch najbardziej zdemonizowanych prowadzących
Gramatyka opisowa - trzeba ją po prostu zrozumieć. Łacina - jak dla mnie bajka, najluźniejsze zajęcia na roku, Poetyka - dużo zależy od prowadzącego, miałam 2 w ciągu jednego roku i różnica między nimi - kolosalna. SCS - osobiście lubiłam. Demonizuje się literaturę staropolską... Cóż, zależy od człowieka. mnie zajęcia trochę nudziły, aczkolwiek przyznam, że grupa, nad ktorą 'czuwał' prof. Włodarski , ciągle chodziła zestresowana i z nosem w książkach.
Jestem na specjalności nauczycielskiej, więc dochodziły pedagogika (nisamowicie nudna, zajęcia jak i egzamin przyprawiały mnie o mdłości) oraz psychologia (zajęcia jak zajęcia, ale egzamin boski
Komparatyści nie mają, o ile się nie mylę, w programie studiów kursu pedagogicznego, a bez niego chyba nie można po studiach uczyć. Co prawda w zeszłym roku umożliwiono studentom innych specjalności uczęszczanie na psychologię, pedagogikę i warsztaty, ale nie wiem ilu osobom udało się pogodzić zajęcia, bo często się na siebie nakładały.
Komparatyści też nie są tak maglowani na egzaminie ze staropolki jak nauczycielska, więc nie ma się czego obawiać.
Dodam tylko, że absolutnie nie jestem pasjonatką tego kierunku, ba, studia polonistyczne mnie potwornie nudzą, a mimo to zakończyłam rok po pierwszej sesji, ze średnią ponad 4.0, więc nie ma się czego bać.
Pozdrawiam i powodzenia
dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą wypowiedź pełną po brzegi odpowiedziami na nurtujące mnie pytania. a ludzie fajni? wykładowcy w porządku?
a zdradzisz mi, jak wygląda rozkład zajęć? mam nadzieję, że nie trzeba siedzieć na uczelni od 8-20.

Dziewczyny z UJu, o której i kiedy jest początek roku, bo ja oczywiście niczego nie wiem... ?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 19:48   #337
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
niby dlaczego ma nie być pracy?
mało płatna ale w szkole zawsze jest, nauczycieli zawsze szukają
Akurat mówi się, że historyków i polonistów mamy obsadzonych na kilkanaście lat. Szanse są jedynie w małych miejscowościach i na wsiach.
Dla przykładu: przez ostatnich 8 lat z absolwentów polonistyki na mojej uczelni tylko dwóch dostało pracę w zawodzie. Z czego jedna pod Warszawą, więc wcale tak optymistycznie nie jest. Tak samo u mojej przyjaciółki na UŚ - już teraz zapowiedzieli im, żeby robili jeszcze inne kierunki, bo nic dobrego ich nie czeka.
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 20:03   #338
UnbelievableGirl
Rozeznanie

GG do UnbelievableGirl

no to Futbolowa mnie dobiła

ale za to Makeupnotwar pocieszyła..
tyle, że ja nie chcę iść na nauczycielską..
chyba, że można mieć 2 specjalizacje na raz...?

no i gdzie tu złoty środek?
Stary 2009-09-20, 21:01   #339
Rybulka
Zakorzenienie

makeupnotwar, noooo, optymistyczny masz punkt widzenia jeśli chodzi o pracę po polonistyce... Ja akurat jestem tegoroczną absolwentką. Skończyłam edytorstwo i tekstologię. Wiele moich koleżanek skończyło specjalizację nauczycielską, a tylko dwie dostały pracę w szkołach... Inne rozwoziły nawet 200 CV i nic! Wszędzie miejsca są obsadzone. Można liczyć tylko na jakies wychowawcze którejś z nauczycielek i na zastąpienie jej na czas jej nieobecności...

A jeśli chodzi o media, gazety itd., to oni są chętni, ale na przyjmowanie na praktyki, albo najwyżej na staż.

Ja akurat cieszę się, że kończyłam równocześnie podyplomowe bibliotekoznawstwo i pracuję w bibliotece
Rybulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 21:11   #340
UnbelievableGirl
Rozeznanie

GG do UnbelievableGirl

Rybulka, a po samej filologii można pracować w bibliotece?
Stary 2009-09-20, 22:43   #341
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
no to Futbolowa mnie dobiła

ale za to Makeupnotwar pocieszyła..
tyle, że ja nie chcę iść na nauczycielską..
chyba, że można mieć 2 specjalizacje na raz...?

no i gdzie tu złoty środek?
U mnie można robić dwie specjalizacje, aczkolwiek nie jest łatwo ułożyć sobie dobrze planu.
Ja robię specjalność animacja kultury i wielkiej kariery sobie po tym kierunku nie wróżę. Ale zobaczymy...
Stary 2009-09-21, 06:41   #342
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Akurat mówi się, że historyków i polonistów mamy obsadzonych na kilkanaście lat. Szanse są jedynie w małych miejscowościach i na wsiach.
Dla przykładu: przez ostatnich 8 lat z absolwentów polonistyki na mojej uczelni tylko dwóch dostało pracę w zawodzie. Z czego jedna pod Warszawą, więc wcale tak optymistycznie nie jest. Tak samo u mojej przyjaciółki na UŚ - już teraz zapowiedzieli im, żeby robili jeszcze inne kierunki, bo nic dobrego ich nie czeka.
Cytat:
Napisane przez Rybulka Pokaż wiadomość
makeupnotwar, noooo, optymistyczny masz punkt widzenia jeśli chodzi o pracę po polonistyce... Ja akurat jestem tegoroczną absolwentką. Skończyłam edytorstwo i tekstologię. Wiele moich koleżanek skończyło specjalizację nauczycielską, a tylko dwie dostały pracę w szkołach... Inne rozwoziły nawet 200 CV i nic! Wszędzie miejsca są obsadzone. Można liczyć tylko na jakies wychowawcze którejś z nauczycielek i na zastąpienie jej na czas jej nieobecności...

A jeśli chodzi o media, gazety itd., to oni są chętni, ale na przyjmowanie na praktyki, albo najwyżej na staż.

Ja akurat cieszę się, że kończyłam równocześnie podyplomowe bibliotekoznawstwo i pracuję w bibliotece
rozumiem wasz punkt widzenia, ale ja akurat znam tylko 1 osobę która nie pracuje po polonie, a to dlatego że wybrała życie ze swoim starszym, bogatym mężem w miejscowości gdzie poloniści nie są potrzebni, bo nie wiem czy jest w ogóle szkoła jedna, niedawno po studiach pracuje jako korektorka w sejmie, inna jako dziennikarka w 'Rz', jeszcze inna w teatrze...

ja mam kilka pomysłów na siebie, oczywiście jeśli wytrwam na dwóch kierunkach (drugi to fil. angielska) ale mówię też o życiu i szukaniu pracy w warszawie, a to w sumie specyficzny rynek. mało jest osób które np. znają fonetykę polską i angielską, mogłabym zacząć prowadzić zajęcia z wymowy dla obcokrajowców, albo ogólnie lektoraty j. polskiego no i angielskiego, bo o to najłatwiej. orientowałam się trochę i nawet studenci 2, 3 roku spokojnie już uczą bachory albo ludzi poziomu pre-intermediate. moim małym marzeniem jest zostać na uczelni , a poza tym właśnie gdzieś uczyć, mogłaby być i publiczna bo wtedy miałabym wolne wakacje

a na razie nie mogę się doczekać zajęć

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 09:49   #343
larva
Wtajemniczenie

Akurat poi polonistyce mozesz pracować wszędzie. Jak nie w zawodzie, to w banku. A od praktyk trzeba zacząć, wybacz - skonczone studia to nie gwarancja cieplutkiej posadki. Z dwa, trzy lata trzeba zapomnieć o ambicjach. Jak ktoś chce, to osiagnie to, co zamierza.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 11:19   #344
Rybulka
Zakorzenienie

Cytat:
Rybulka, a po samej filologii można pracować w bibliotece?
Można. To zależy od dyrekcji biblioteki. W każdym razie bez skończonych choćby studiów podyplomowych z bibliotekoznawstwa, nie ma szans na awans...

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
rozumiem wasz punkt widzenia, ale ja akurat znam tylko 1 osobę która nie pracuje po polonie, a to dlatego że wybrała życie ze swoim starszym, bogatym mężem w miejscowości gdzie poloniści nie są potrzebni, bo nie wiem czy jest w ogóle szkoła jedna, niedawno po studiach pracuje jako korektorka w sejmie, inna jako dziennikarka w 'Rz', jeszcze inna w teatrze...

ja mam kilka pomysłów na siebie, oczywiście jeśli wytrwam na dwóch kierunkach (drugi to fil. angielska) ale mówię też o życiu i szukaniu pracy w warszawie, a to w sumie specyficzny rynek. mało jest osób które np. znają fonetykę polską i angielską, mogłabym zacząć prowadzić zajęcia z wymowy dla obcokrajowców, albo ogólnie lektoraty j. polskiego no i angielskiego, bo o to najłatwiej. orientowałam się trochę i nawet studenci 2, 3 roku spokojnie już uczą bachory albo ludzi poziomu pre-intermediate. moim małym marzeniem jest zostać na uczelni , a poza tym właśnie gdzieś uczyć, mogłaby być i publiczna bo wtedy miałabym wolne wakacje

a na razie nie mogę się doczekać zajęć
Oj, no to rzeczywiście, w Warszawie na pewno są inne realia U nas ciężko z pracą po polonistyce w wyuczonym zawodzie, albo chociaż w takim, w którym można by wykorzystać wiedzę nabytą na studiach

Życzę spełnienia marzeń

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Akurat poi polonistyce mozesz pracować wszędzie. Jak nie w zawodzie, to w banku. A od praktyk trzeba zacząć, wybacz - skonczone studia to nie gwarancja cieplutkiej posadki. Z dwa, trzy lata trzeba zapomnieć o ambicjach. Jak ktoś chce, to osiagnie to, co zamierza.
Ludzie po to studiują, żeby pracować w zawodzie, nie? Jakby chcieli pracować w banku, poszliby na bankowość
Stary 2009-09-21, 11:29   #345
larva
Wtajemniczenie

Rybulko, wiem, ale czasem trzeba np. przeczekać dwa lata w innym zawodzie. Dzisiejszy rynek jest taki, ze człowiek powinien zmienić zawód 5 razy, by być atrakcyjnym i posiąść elastyczność.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-21, 11:44   #346
Rybulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Rybulko, wiem, ale czasem trzeba np. przeczekać dwa lata w innym zawodzie. Dzisiejszy rynek jest taki, ze człowiek powinien zmienić zawód 5 razy, by być atrakcyjnym i posiąść elastyczność.
Ja na swój zawód nie narzekam, bo robię to, co chciałam robić i poszczęściło mi się, że znalazłam pracę w wyuczonym zawodzie. Większość moich koleżanek sprzedaje w sklepach, albo obsługuje w barach po polonistyce...Straszne to jest, bo idąc na studia mamy takie oczekiwania i marzenia, a potem zderzamy się z rzeczywistością...
Stary 2009-09-21, 11:47   #347
larva
Wtajemniczenie

Ja wierzę, ze jak ktoś chce, to prędzej czy później uda mu się.
Stary 2009-09-21, 20:08   #348
nafiyqa
Zakorzenienie

A ja mam pojutrze egzamin z gramatyki opisowej, ot co!!

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 21:22   #349
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
akuku

ja go już zdałam po pierwszym semestrze, bylo ciężko (pierwszy ustny w moim zyciu!!!) ale dałam radę Ty też dasz

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-21, 21:25   #350
Karolinnaa_
Wtajemniczenie

Cytat:
to powodzenia
~ dbam o siebie
~ ćwiczę systematyczność

Karolinnaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 21:41   #351
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Powodzenia

U mnie ten egzamin był jednym z najłatwiejszych
Stary 2009-09-21, 21:43   #352
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
akuku

ja go już zdałam po pierwszym semestrze, bylo ciężko (pierwszy ustny w moim zyciu!!!) ale dałam radę Ty też dasz
Hmm to chyba mowimy o czyms innym, bo moj zawiera material z czterech semestrow
I dziekuje za wiare we mnie

Stary 2009-09-21, 21:46   #353
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm to chyba mowimy o czyms innym, bo moj zawiera material z czterech semestrow
I dziekuje za wiare we mnie
nie o gramatyce opisowej języka polskiego? ja miałam jeden semestr po 1,5 godziny ćwiczeń i 1,5 h wykładów w tygodniu. Może Ty miałaś po 45 minut?
a kciuki i tak trzymam

Dół od 11.04.2015.
Stary 2009-09-21, 21:49   #354
Elfka86
Zakorzenienie

Cytat:
nie o gramatyce opisowej języka polskiego? ja miałam jeden semestr po 1,5 godziny ćwiczeń i 1,5 h wykładów w tygodniu. Może Ty miałaś po 45 minut?
a kciuki i tak trzymam
Hmm ja miałam 2 semestry po 1,5h ćwiczeń i 1,5h wykładu tygodniowo ...
Stary 2009-09-21, 21:55   #355
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfka86 Pokaż wiadomość
Hmm ja miałam 2 semestry po 1,5h ćwiczeń i 1,5h wykładu tygodniowo ...
o proszę i 3 letnie licencjackie studia? jestem w szoku, to czemu ja miałam tak mało? (chociaz płakac z tego powodu nie będę )

Dół od 11.04.2015.
Stary 2009-09-21, 22:11   #356
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
a kciuki i tak trzymam
U mnie to sie nazywa wiedza o wspolczesnym jezyku polskim, ale obejmuje wiedze z gramatyki opisowej. Trwa 4 semestry (kazdy na inny dzial-fonetyka, fleksja, slowotworstwo, skladnia) 1,5h cwiczen i tyle samo wykladow (chyba co 2 tygodnie, nie wiem, bo nie chodzilam)
Zaluje, ze juz sie skonczylo, bo to jeden z niewielu przedmiotow, ktore mnie naprawde na tych studiach interesuja

Stary 2009-09-22, 14:41   #357
UnbelievableGirl
Rozeznanie

GG do UnbelievableGirl

Cytat:
trzymam kciuki..
chociaż przyznam, że dla mnie - jeszcze nie obeznanej, brzmi strasznie!
Stary 2009-09-22, 14:46   #358
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
trzymam kciuki..
chociaż przyznam, że dla mnie - jeszcze nie obeznanej, brzmi strasznie!
bez obaw -są gorsze i lepsze działy, ale np. fonetyka i slowotwórstwo jest bardzo ciekawe (bynajmniej dla mnie było), chociaż ogólnie nie przepadalam za tym przedmiotem, ale z powodu wykladowcy raczej

Dół od 11.04.2015.
Stary 2009-09-22, 14:50   #359
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
bez obaw -są gorsze i lepsze działy, ale np. fonetyka i slowotwórstwo jest bardzo ciekawe (bynajmniej dla mnie było), chociaż ogólnie nie przepadalam za tym przedmiotem, ale z powodu wykladowcy raczej
Polonistka i nie zna znaczenia słowa "bynajmniej"?

Fonetykę i słowotwórstwo uwielbiałam W ogóle całą GO uznaję za jeden z fajniejszych przedmiotów na filologii.

Zobaczymy, co mnie czeka na SCSie Któraś z Was już ma za sobą?
Stary 2009-09-22, 14:54   #360
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Polonistka i nie zna znaczenia słowa "bynajmniej"?

Fonetykę i słowotwórstwo uwielbiałam W ogóle całą GO uznaję za jeden z fajniejszych przedmiotów na filologii.

Zobaczymy, co mnie czeka na SCSie Któraś z Was już ma za sobą?
Ja tez i zupelnie nie rozumiem dlaczego wiekszosc mojej grupy tak narzeka na ten przedmiot!

Ja nie mam i miec nie bede, bo nam ucieli godziny. Podobno jeden wielki koszmar, ale bardzo ulatwia nauke gramatyki historycznej.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości