![]() |
#211 |
Zadomowienie
|
Dot.: Seks i religia
Ostatnio rozmawiałam z księdzem na temat seksu przed ślubem.
Wyjaśniał mi znaczenie tego, że kościół uważa to za grzech, i bardzo przekonały mnie jego słowa. Mniej więcej chodziło o to, że ludzie którzy robią to przed ślubem, patrzą na siebie jakby w różowych okularach, seks czasem staje się rozwiązaniem drobnych problemów, jesteśmy związani bardziej z partnerem przez co np. w razie problemów trudniej nam odejść, racjonalnie pomyśleć, bo prócz więzi emocjonalnej jest tez ta więź fizyczna. Gdy w związku źle się dzieje, a partnerzy uprawiają seks to czerpiąc z niego przyjemnośc nie zdają sobie tak dużej sprawy z problemów, nieporozumień między nimi, może tego, ze nie pasują do siebie. Natomiast gdy przyjdzie slub, dzieci, poważniejsze zycie, nagromadzenie problemów to seks nam nie wystarczy, wtedy zaczniemy patrzeć trzeźwo na siebie i pojawia się nagle problem. Przecież to nie ten człowiek który był moim narzeczonym, ja kochałam kogo innego. Po tej rozmowie, zaczełam żałować że z moim partnerem uprawiamy peeting, co prawda to nie seks ale dostarcza wiele przyjemności, patrząc na to teraz z innej strony widze ile razy bylo tak że zbliżenie załatwiało jakies problemy, po tym przechodzi la złosć, żal do drugiej osoby, łatwiej sie wybaczało. Myślę, że okres narzeczeństwa jest doskonały tylko wtedy gdy nie ma w nim jeszcze seksu i intymności, bo poznamy sie od tej właściwej strony. Co innego gdy np para jest ze soba kilka lat i się decyduje na seks mimo braku ślubu, wtedy rozumiem bo znaja sie na tyle, wiedza czego oczekują, jaka przyszłość ich czeka u boku drugiej osoby. Ale decydowanie się na seks po miesiącu, czy roku? Jaki to ma sens? czy przyjemnosc fizyczna jest aż tak wazna? Że może nam zaszkodzić? Inna sprawa to sprawa antykoncepcji. tego niestety zaakceptowac nie mogę, tzn stanowiska kościoła wobec niej. I szczerze czuje sie teraz rozdrta, jestem wychowana na katoliczke, zawsze chciałam tej wiary pzresrzegać, ale po prostu uważam za hipokryzje uznawanie siebie a katolika ale wyrzucanie z tej wiary pewnych zasad. jaki sens beda miały sakramenty? jak w konfesjonale będe mogła kiedys powiedzieć postanawiam sie poprawić jeżeli weim że przyjde do domu i wieczorem znów zazyje pigułke, albo uzyje prezerwatywy??
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#213 |
Zadomowienie
|
I?
Rozmawiałam z wieloma księżmi i mimo, iż należą do tego samego Kościoła to mają przeciwstawne poglądy na ten temat. Co prawda wszyscy uważają seks przedślubny za grzech, ale gdy chodzi o parę narzeczonych, którzy planują ślub, kochają się ( właśnie fizycznie ) - to to jest dobre i grzechem tego nazwać nie można. Wg niektórych z nich seks jest właśnie okazaniem miłości, zaufania, pełnym oddaniem się itp. itd. I to jest dobre. A seks jako prokreacja, czy zaspokajanie żądz jest złe. I jakby nie było to ja się z tym zgadzam.
![]() |
#214 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#215 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a jeżeli mamy wolna wolę, to czy nie moge zmaieścić tu takiego posta? Wyrażam swoje poglądy jasno i otwarcie. Zycze wszystkim rozsadku. Dla kazdego, to slowo moze znaczyc cos innego, moze nie to co dla mnie, tak w skrócie.
Życze wiary! Czy to cos zlego? Nie, cos dobrego.! I jestem pewna, przekonana w 100%, że Bog istnieje! Wiem i już. Pozdrawiam serdecznie. PS nie ma co się denerwować, to tylko krótka wypowiedź. o charakterze nawracającym? Widocznie tak musi być. Prymitywny sposób? Każdy sposób jest dobry, a te najprostrze - najlepsze! : )) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zadomowienie
|
Zdaje Ci się.
Prosta to jest budowa cepa i wcale nie jest to najlepsze rozwiązanie. ![]()
![]() |
#217 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A zaznaczyłaś tylko fragment mojej wypowiedzi, zobacz co napisałam potem, że zalezy wszystko od okresu narzeczeństwa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy okres narzeczeństwa, w którym był seks, jest niedoskonały? Jak w ogóle śmiecie wygłaszać takie sądy, przecież jesteście tylko ludźmi? ![]() To, że według kogoś warto zachować wstrzemięźliwość przed ślubem to nie znaczy, że jest on istotą doskonałą - co najwyżej jest doskonałym katolikiem, bo traktuje swoją wiarę poważnie. Ale nie jest doskonalszy jako człowiek od kogoś, kto seks przed ślubem uprawia, ani jego związek nie jest doskonalszy od związku niewierzących. Naprawdę, nie narzucajcie innym tych dziwnych poglądów. Niektórzy ludzie są gotowi i pewni swojej decyzji po miesiącu, inni po roku, a inni nie dojrzeją do tego nigdy. Nie rozumiem dyktowania innym, po jakim czasie mają to zrobić. Poza tym jest wiele par, które najpierw rozwiązują problem, a potem idą do łóżka. Nie rozumiem argumentu księdza, jakoby łóżko miało rozwiązywać/przyćmiewać problemy. Jak się jest w niepoważnym związku to na pewno jest to prawda. Ale w poważnym i zdrowym związku seks nie jest traktowany jak nagroda/karta przetargowa, a raczej jako jeden z ważnych i naturalnych aspektów związku, takich samych jak rozmawianie ze sobą, szacunek do siebie etc. Inna sprawa, że... Cytat:
Cytat:
![]() Ty nie wyrażasz swoich poglądów, a usiłujesz narzucić swój tok rozumowania innym. Piszesz, że wiara to coś pięknego i ważnego - zapominasz napisać, że dla ciebie. Bo dla kogoś innego wcale taka nie musi być i miło by było, gdybyś zrozumiała, że naprawdę nie wszyscy mają takie poglądy jak ty. Twierdzenie, że mamy mieć gromadkę dzieci, bo "Bóg tyle dał i uznał, że tyle właśnie mamy wychowywać" jest grubą przesadą, bo ja (nie chcę się wypowiadać za innych) na przykład nie uważam, że spłodzenie tylu dzieci jest słuszne, bo "Bóg tak chciał". Ten argument mnie raczej bawi, niż obraża, ale mimo wszystko - twoja wypowiedź jest utrzymana w fanatycznym, ekspansywnym tonie i wyraźnie bije z niej sugestia, że tylko ta droga, którą ty wybrałaś jest słuszna. Odwołujesz się do rozsądku podsumowując swój wywód - czy tym samym odmawiasz go nam, jeśli nie żyjemy w duchu Chrystusa? W tym momencie jest to odbierane jako obraźliwe. I twoja wypowiedź wcale nie musi być w tonie nawracającym, o nie. Jeszcze trochę takiego nawracania i odmawiania nam rozumu i rozsądku, a wcale nie będzie musiała być. ----- edit- *JellyJumper, samo wzięcie pigułki chyba nie jest grzechem, bo można je brać z powodów zdrowotnych... no ale. Jak odróżnić dziewczynę, która twierdzi, że bierze je z powodu problemów hormonalnych od tej, która się w ten sposób zabezpiecza? Podobnie z prezerwatywą, śmieszne - że jest to uznane za grzech, skoro ona chroni przed chorobami. Jeśli jeden partner miałby podejrzenie WZW typu B (antygen hbs dodatni), to według katolików taka para też nie może się zabezpieczyć? Jeśli chcą uprawiać seks to drugi partner musi się świadomie zgodzić na zarażenie? Czy może mają się wstrzymywać, dopóki drugi partner się nie zaszczepi, albo dopóki badania nie wykażą obecności antygenu w organizmie? Może ktoś wie?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2009-09-21 o 17:42 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Drugie tłumaczenie z jakim się spotkałam mówi o tym, że ze szczególnych względów spowiednik danej osoby może ją rozgrzeszyć ze stosowanej antykoncepcji jeśli niezastosowanie mogło by doprowadzić do większego zła - często przy tym tłumaczeniu podaje się sytuację gdy małżeństwo ma wiele dzieci, złą sytuację materialną a jedno ze współmałżonków nie chce zastosować się do NMPR lub w sytuacji gdy mąż gwałci żonę a ta nie ma sił, środków i zdrowia do urodzenia i wychowywania kolejnego dziecka.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-09-21 o 18:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Często ludzie zdają sobie sprawę że to nie ta sama osoba którą ktoś był przed ślubem, ale najczęściej po 10 latach związku i uwierz mi, że te 3 miesiące seksu przed ślubem nie uchroni związku od rozpadku ![]() Cytat:
![]() Grzeszny nie jest seks sam w sobie, ale grzeszne jest to z czego czerpiemy przyjemność i co robimy wyłącznie dla przyjemności. Seks dla dziecka - tak, npr dla dziecka - tak. Seks dla przyjemności - nie, antykoncepcja by zapobiec dziecku - nie. Cytat:
Ode mnie: Wiecie, chyba większość z was przerabiała lekturę - Świętoszek. Większość z dziewczyn które tutaj mówią że katolickość jest świetna ale antykoncepcje używają, to właśnie takie świętoszki. Bić się w piersi będą, padać na kolana przy komunii, przy stole zawstydzą się i nawet buzi nie dadzą chłopakowi bo to takie... niewłaściwe. A dekolt zakryją chusteczką. Przy mamie noszą pierścień cnoty, a w łóżku prezerwatywę. Wszyscy inni uprawiający seks są źli, ale nie oni bo oni kochają i seks z ukochaną osobą to nie grzech. To się tak ładnie nazywa. RELATYWIZM MORALNY. Seks innych jest brudny, ohydny. Natomiast wasz - dziewic które uprawiają seks oralny, jest wspaniały, to zupełnie co innego. ![]() Wiara, to rzecz dobrowolna. Dobrowolnie idziesz na profil matematyczno fizyczny w liceum, dobrowolnie wybierasz religię. Nie pójdziesz do klasy z rozszerzoną geografią gdy jej nienawidzisz, tak jak nie ma sensu bycie katolikiem gdy system wartości i zasady przeczą twoim własnym myślą.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-09-21 o 18:45 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak sobie głośno myślę... ...w przypadku pierwszym to jest żadne wyjście, bo po pierwsze antygen może się utrzymywać w organizmie ładnych parę lat (wtedy małżonkowie też mieliby się powstrzymywać od seksu?), a po drugie to dziwi mnie, dlaczego np. małżeństwo miałoby sobie odmawiać seksu, skoro może go uprawiać, ale z prezerwatywą dla bezpieczeństwa? Bo "skutkiem ubocznym" tej prezerwatywy jest spłodzenie dziecka? Dla mnie to niedorzeczne. Przypadek drugi sugeruje, że są równi i równiejsi, trochę jak "lepsze i gorsze owieczki". No bo taki spowiednik może rozgrzeszyć taką osobę, ale z drugiej strony nie musi -a wszyscy wiemy, że w każdym kręgu znajdą się nadgorliwi. Dwie kobiety mogą być w takiej samej sytuacji - jedna uzyska rozgrzeszenie, druga nie (za ten sam występek). To niesprawiedliwe.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2009-09-21 o 19:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Wtajemniczenie
|
Z tego co piszesz wynika, że katolik powinien seks uprawiać kilka razy w życiu, wtedy kiedy chce mieć dziecko. Chyba w ogóle nie masz pojęcia o katolickiej etyce seksualnej.
![]() |
#224 |
Zadomowienie
|
Co do tej antykoncepcji, to właśnie jest dopuszczalna gdy np, pigułki bierzemy przez wzgląd na zdrowie, gdy zachodzi taka konieczność, gdy jakby mniejszym złem dla organizmu jest zażycie pigułki niż nie zrobienie tego.
Kościół tłumaczy tez że zabrania się antykoncepcji hormonalnej dlatego że to tak jakbyśmy świadomie niszczyli swoje zdrowie. Właśnie w przypadku chorób które są też przenoszone droga płciową i jedno z partnerów jest zarażone dopuszcza się stosowanie prezerwatywy.
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może uprawiać seks po ślubie Nie może stosować antykoncepcji hormonalnej, mechanicznej, chemicznej - żadnej Kobieta powinna wiedzieć gdy jest płodna w celu spłodzenia potomka Małżeństwo powinno darzyć się miłością, ciepłem, uczuciami, powinni się przytulać i mówić czułości. Powinni się kochać miłością duchową a cielesną traktować jak wyjątkową formę która przede wszystkim ma na celu spłodzenie potomka. JellyJumper ma całkowitą racje co do stosowania tabletek hormonalnych w celach leczniczych. Tak samo z prezerwatywą w przypadku choroby typu AIDS. No to skoro ja nie mam pojęcia ( ![]()
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-09-21 o 20:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
problemów nie ma, dopóki ateista nie spotka się w związku z katolikiem. tutaj rzadko kiedy się udaje. jeśli chodzi o inne wiary vs. ateiści to zawsze jakoś bardziej szanują swoje różnice.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
Najgorzej gdy libertyn spotka się z katoliczką
![]() Dla mnie trudno by to było połączyć. Miłością wszystkiego nie przeskoczysz
![]() |
![]() |
#228 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Gdy więc małżonkowie szukają i używają tej przyjemności, nie czynią niczego złego, korzystają tylko z tego, czego udzielił im Stwórca. " Pius XII Seks ma znaczenie jednoczące i prokreacyjne, nie służy tylko poczęciu się kolejnego dziecka. Doczytaj co KKK i KPK mówią na ten temat a dopiero potem pisz co co Kościół mówi o seksie. Nie stać mnie w tym momencie na dziecko, więc współżyje tylko kiedy mam 100% pewność.
![]() |
![]() |
#229 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Seks z miłości jest piękny, ofiarowanie siebie drugiej osobie to największy dar. Seks bez miłości, czy spowodowany pożądaniem, zaspokojeniem żądz jest grzechem. Ja to tak rozumuje.
![]() |
![]() |
#230 | |
in love with life
|
Cytat:
Bylam w poprzednich zwiazkach z katolikami, aczkolwiek nie byli to praktykujacy katolicy. Byli za seksem przed slubem, za antykoncepcja, a moj ateizm byl im obojetny. Natomiast w calkowicie poboznym i praktykujacym katoliku nie moglabym sie zakochac, na pewno bysmy sie szybko poklocili i rozstali. Poza tym nie zapominajmy, ze mnostwo ludzi okresla sie mianem katolikow, choc z wieloma zasadami KK sie nie zgadza i ich nie przestrzega. ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- 100% pewnosci nie ma nigdy. 100% jest wtedy, gdy nie wspolzyjesz.
![]() |
![]() |
#231 |
Zadomowienie
|
Jedyną dopuszczalną metoda antykoncepcji jest metoda naturalna, Kościoł gdlosi, że uczy ona partnerów współodpowiedzialności, ze kobieta powinna znać siebie i woje ciało, mężczyzna powinien w tym uczestniczyć, oboje powinni umiec powstrzymać swoja ochote na seks w dniach płodnych, gdyż powinni kierowac sie rozumem, nie sa zwierzetami.
nam ksiądz na religi podawął że ta metoda jest najskuteczniejsza i daje praktycznie 100% ![]()
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
Tak, Pius XII, ale potem był Jan Paweł II który skutecznie krytykował każda formę antykoncepcji ._.
Nawet nie chcę mi się szukać i przytaczać http://www.jp2w.pl/index.html?id=47553&site_id=45824 Antykoncepcja, poprzez lekceważenie (a nawet pogardę) dla daru płodności, wywołuje postawę nienawiści wobec nowego życia. Antykoncepcja, poprzez lekceważenie (a nawet pogardę) dla daru płodności, wywołuje postawę nienawiści wobec nowego życia. Antykoncepcja, poprzez lekceważenie (a nawet pogardę) dla daru płodności, wywołuje postawę nienawiści wobec nowego życia. Antykoncepcja, poprzez lekceważenie (a nawet pogardę) dla daru płodności, wywołuje postawę nienawiści wobec nowego życia. Antykoncepcja, poprzez lekceważenie (a nawet pogardę) dla daru płodności, wywołuje postawę nienawiści wobec nowego życia.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-09-21 o 21:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() Wlasnie to, ze ksiadz nie ma zony i nie ma pojecia o sprawach kobiecych sprawia, ze ksieza gadaja takie bzdury. Bo wystarczy przeziebienie, jakas grzybica, czy problemy hormonalne i cala ta metode szlag trafia. Aaach zapomnialam dodac, ze takich przypadkow jak ja, ze kobieta majac lat 20pare ma @ raz na pol roku i to nieregularnie wcale nie jest malo i gdyby nie tabletki i wywolywanie @ sztucznie to pewnie bylaby 2 razy do roku. Niech ksiadz nie bedzie taki madry, bo nawet najlepszy lekarz nie jest wstanie wyliczyc dni plodnych w takiej sytuacji.
Edytowane przez MdM Czas edycji: 2009-09-21 o 21:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Wtajemniczenie
|
Po owulacji się w ciąże nie zajdzie, już tego na biologi nie uczą? Tylko trzeba mieć pewność, że po niej jest. Albo usg albo dokładna samoobserwacja. A jak się za ciężko nie choruje i śpi ponad 3 godziny to nie sposób nie zauważyć rozpoczęcia fazy lutealnej.
Metoda objawowo-termiczna Rozera ma skuteczność 99.8%
![]() |
#235 | |
in love with life
|
Cytat:
A ta zlosliwosc byla zbedna. Jesli nie umiesz dyskutowac bez takich docinkow to idz do domu, odpocznij i wroc jak bedzie ci lepiej.
Edytowane przez MdM Czas edycji: 2009-09-21 o 22:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, metoda objawowo termiczna zawstydziła pigułki antykoncepcyjne i ma skuteczność 150% ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() http://www.slownik-online.pl/kopalin...810014BD50.php Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-09-22 o 07:45 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Rozeznanie
|
I tak każdy będzie robił to na co będzie miał ochotę czy religia tego zabrania czy nie. Najlepiej to narodzić dziesięcioro dzieci, nie mieć co jeść i w co się ubać i klepać słodką biedę...
![]() Akurat jeśli chodzi o antykoncepcję to nie zrozumiem tego nigdy, rozumiem aborcję, zabijanie już po poczęciu, ale samo zapobieganie ciąży w moim rozumowaniu to nie jest zabijanie. Apropos współżycia przed ślubem. Spotkałam kiedyś jeszcze za czasów szkoły średniej takiego księdza, który podczas jednej z dyskusji stwierdził, że jeżeli naprawde szczerze kochamy drugą osobę, jesteśmy ze sobą długo a nie jest to przelotna znajomość i mamy wspólne plany, to on we współżyciu nie widzi nic złego. To jeszcze jeden ze sposobów okazywania sobie uczuć i umacniania w związku i tu zaznaczam NIE TYLKO W MAŁŻEŃSTWIE. Tak więc wychodzi na to, że jeżeli nie zawsze zgadzam się ze wszystkimi zasadami wiary nie oznacza że moja wiara jest słaba lub że pójdę do piekła ![]() Przyznam szczerze, że żałuję że nie zapytałam o jego poglądy na anytykoncpcję... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#240 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie napisałam nigdzie że kościół ma taki pogląd, napisałam że skoro ksiądz tak uważa to czowiek również ma prawo mieć swoje zdanie, wolną wolę czyli prawo do podejmowania decyzji, które dla niego są ważne, a reszta to już kwestia sumienia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.