![]() |
#571 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Moim zdaniem ludzi przestrasza sterylizacja, bo jest ostateczna i nieodwołalna. Każda taka sytuacja ludzi przestrasza z natury. Niechętnie robimy coś, czego nie można zmienić. Tym bardziej, że sterylizacja jest ingerencją w ciało, co tez jest swego rodzaju straszakiem. Poza tym bije w potrzebę przedłużania gatunku.
W temacie "sterylizacja" spotyka się w jednym miejscu pare odwiecznych, czasem podświadomych ludzkich strachów. I to nieważne, że np. nas to nie dotyczy i tak niechętnie o tym słuchamy, ponieważ podświadomie mamy jakies swoje strachy.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-09-24 o 10:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#572 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I to jest nienormalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#573 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() własnie o to chodzi,że jeśli o tym mówi małżeństwo czy związek kiedy mają już kilkoro dzieci a z różnych przyczyn nie mogą stosować środków antykoncepcyjnych (chociaż moim zdaniem można sobie dobrac różne metody ![]() Albo wszystkiego nie doczytałam ale chyba jako jedyna wśród tylu wpisów napisałaś,że już byś się temu poddała gdyby to było legalne w Polsce. Nie atakuję Cię tylko właśnie Twoja wypowiedź zwróciła moją uwagę bo jest kontrowersyjna (żeby nie było nie porozumień,chodzi mi o różnicę zdań na ten temat). Owszem dziewczyny piszą ale o akceptacji takiego postępowania.... Dokładnie chodzi o to co pisałam wcześniej,że nie mając dzieci chcesz sie poddac sterylizacji (okropne słowo ![]() Edytowane przez Ratatuj Czas edycji: 2009-09-24 o 10:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#574 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W tym watku, wydaje mi się, miesza się różne rzeczy. Każdą, nawet ogólna krytykę traktuje się jak spluniecie w twarz konkretnej osobie a każde powiedzenie czegoś np. pozytywnego o dzieciach odbiera się jak namawianie do macierzyństwa. Może tak mniej waleczności? ![]() Przecież tu nikt do niczego nie namawia, nie narzuca, nie decyduje. Dlaczego nie potraktować tego jako rozmowę, w której każda ze stron podaje swoje argumenty? Czy trzeba od razu krzyczeć o narzucaniu (jak można narzucac cos przez internet?) o nietolerancji i kulcie tego czy owego? Mam dziwne wrażenie, że osoby nie chcące miec dzieci sa tak zdecydowane na walkę (właśnie: walkę) o swoje prawa do tego, że nawet najmniejsze i niewinne napomknięcie o tym, że ktos tam jest mamą odbieraja jako atak. Osobiście nigdy nikomu nie wmawiałam "dziecka w brzuch" i mało mnie obchodzi, że pani W nie chce miec dzieci. Tylko wystarczy odezwać się i spytać np. Dlaczego a już pani W otwiera buzię jak może najszerzej i krzyczy o tym, ze ktos ją namawia do macierzyństwa. Dziwne. Mnie wręcz przeciwnie, odwodzono od pomysłu posiadania 2 dziecka. ![]() A jednakowoż ludzie są rózni i czasem warto przeszerzyc sobie horyzonty i dowiedziec się ilu jest mądrych, fajnych ludzi na świecie a ilu durnowatych bardziej niż ustawa przewiduje. I dlatego rozmowa na każdy temat jest wskazana i poznanie różnych punktów widzenia jest dobre. Nawet, jesli to będzie punkt widzenia, który uznamy za najgłupszy jaki na oczy widzielismy. Możemy się w tym momencie cieszyć, że taki kołek, który mysli te głupoty, mieszka ok 1000 kilometrów od nas ![]()
![]() |
![]() |
#575 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sterylizacji, czy, żeby było łagodniej, zabiegowi ubezpłodnienia poddaje się, aby nie mieć dzieci. Albo aby nie mieć więcej. Jeśli ktoś nie chce mieć potomstwa i jest tego pewien, to dla mnie oczywistym jest, że wybiera najbardziej dla siebie optymalna formę antykoncepcji i w przypadku wielu osób byłaby to wlaśnie sterylizacja (można poczytać o USA, gdzie traktowane jest to jako forma zapobiegania ciąży i jest dość powszechne), a nie łykanie przez pół życia tabletek antykoncepcyjnych, które, jakby nie patrzeć, skuteczność mają mniejszą (a i skutki uboczne większe) niż zabieg. Ja rozumiem, że dla kogoś to może być nie do zaakceptowania, ale chyba tylko w stosunku do siebie samego, prawda? Bo tak naprawdę to co społeczeństwo interesuje czy ja się wysterylizuję, czy będę łykać przez 30 lat tabletki hormonalne? Gdyby to miało wpływ na inne osoby, jakoś negatywnie na nie oddziaływało, krzywdziło - to rozumiem, że można by takie coś potępiać, ale tak? edit: Lubo ja nie chcę mieć dzieci, ale nikomu "prawa do bycia rodzicem" nie odmawiam, a wręcz przeciwnie - jeśli ktoś chce byc rodzicem, chce mieć dzieci, to niech je ma, bo nie ma nic piękniejszego niż bycie chcianym, kochanym dzieckiem. Mam wśród moich przyjaciół osoby mające dzieci, o dzieci się starające i... osoby bezpłodne. I wszystkie te osoby wiedzą doskonale o moim osobistym podejściu do tematu. Nikt nikogo nie atakuje, nie namawia, nie przekręca na swoją stronę, mówiąc, że wybrany przez niego styl życia jest zły/gorszy/niemoralny/potępiany... Jako przyjaciółka potrafię się szczerze cieszyć szczęściem moich przyjaciół, ktorym udało sie "zajść w ciążę", a którzy o dziecku marzyli, bo ja wiem, że to ich wybór, ich droga, ich szczęście. A oni potrafią sie tym szczęściem dzielić ze mną nie pokazując mi, że wybrany przez mnie model zycia bez dzieci jest zły i bezwartosciowy...
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2009-09-24 o 11:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#576 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#577 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jestem z moim TŻ rok, a już część ludzi trąbi mi o ślubie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#578 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja patrzę na to już tylko z politowaniem, jak na ludzi, którzy własnego życia nie mają, więc w brzuchy innych zaglądają, ale niektórych to może to wściekłości doprowadzić ![]()
![]() |
![]() |
#579 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ten wątek skupia osoby które nie chca miec dzieci. To jest jasne, że (jak wszędzie na wszytskich forach) znajda się osoby, które spytają "dlaczego". I nie zawsze pytanie to musi być "atakiem" (chociaz może). Np. w moim przypadku byłaby to zwykła ciekawość. Nigdy w życiu nie spytałam nikogo dlaczego wychodzi/nie wychodzi za mąż albo dlaczego ma/nie ma dzieci. Znaczy, na żywo nie spytałam ![]() Tylko, niestety, tutaj zadanie takiego pytania czy powiedzenie, że pochwa się nie rozciapała jest traktowane wręcz jako atak czy narzucanie czegos komuś. Albo pogardliwie skomentowane. Itd. A przecież to jest stwierdzenie prostego faktu i jakies podzielenie się swoimi doswiadczeniami, przemysleniami. Tak jak osoby nie chcące miec dzieci maja tu możliwośc pogadania o tej decyzji i przedstawienia innym swoich racji, tak i inni mają tu mozliwośc pogadania, zapytania, nawet opowiedzenia o swoim życiu. Jasne, że i w druga stronę też są przegięcia i tak sie to kreci, taka mała spiralka niezrozumienia. A właściwie spotkały sie tu osoby niegłupie, które mogłyby spokojnie poklikac, gdyby chciały. Tylko co jakiś czas słychać: dzieciate spadówa ![]() A jednak szkoda. Przepraszam, czy Ty mi chcesz narzucić co mam myslec o tym wątku? ![]() ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-09-24 o 11:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja czaami jestem naprawdę bardzo ciekawa innych poglądów... tak jak w przypadku tej sterylizacji. Dla mnie sterylizacja to takie a takie coś, a dla kogos innego BRRR... MASAKRA. I ja jestem ciekawa dlaczego? Strasznie ciekawa. Szczególnie dlaczego w odniesieniu do innych? W końcu to tak jak z tatuażami - ktoś chce sobie wytatuować całą twarz? A niech sobie tatuuje, to nie moja buzia, nie moje ciało, nie moje życie.
![]() |
![]() |
#581 |
Zakorzenienie
|
Sterylizacja kojarzy się ze zwierzętami, dlatego ludzie tak na nią reagują.
Słyszałam, że czasem lekarze przy cesarskim cięciu niejako na życzenie kobiety przecinają kobietom jajowody czy w jakiś sposób je sterylizują. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#582 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To jest internet i tak jak pisze Luba zawsze łatwiej o czymś powiedzieć czy zapytać i co najważniejsze tylko słowo pisane i wystarczy,że zinterpretujemy inaczej owe słowo i może lub dochodzi do nieporozumienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#583 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#584 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() chociaż efekt jest ten sam....... No i nie ukrywam,że jestem zaskoczona,że mówi o tym stanowczo kobieta młoda,która nie ma dzieci.Ale rozumiem,to jest Twój wybór,racjonalnie to wytłumaczyłaś i w porządku....... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#585 |
Wtajemniczenie
|
Pewnie, Lubo, że piszesz tylko o tym wątku, z tym, że wszyscy piszący w nim mają swoje życia, swój bagaż doświadczeń, który powoduje czasami, że reagują tak a nie inaczej. A z tekstu czasem trudno załapać intencję, i nie wiadomo czy pytanie "dlaczego bez dzieci" jest podyktowane ciekawością, czy jest oskarżeniem, że nie przyczyniamy się do pomnażania rodaków.
![]() Co jest jeszcze... dziwne? Że właśnie jest sporo kobiet, które się za bardzo interesują obcymi brzuchami i zadając pytanie "kiedy dziecko?" nie pozostawiają furtki pt "dzieci nie będzie", z góry zakładają, że pragnieniem każdej kobiety jest potomstwo. A jak się im stara wytłumaczyć przyczyny takiego stanu czy decyzji - które często są dość prywatne, podyktowane czasami dzieciństwa, chorobą, własnymi słabościami - to w odpowiedzi otrzymuje się tylko "Etam, przesadzasz, będziesz miała dziecko to zobaczysz, że to wszystko to pikuś". Swoją drogą - bardzo mnie pocieszyłaś tym, że pochwa generalnie wraca do swojego "właściwego" stanu. ![]() ![]() Edytowane przez illuvies Czas edycji: 2009-09-24 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#586 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak poważnie. To ja w sumie uważam, że bycie rodzicem to najcięższa rola jaka nam przyszło na tym świecie odgrywać. Niczym sie tak człowiek nie martwi jak np. chorobą, niepowodzeniem swojego dziecka. I tak już do końca życia. Ja odkąd mam dzieci nie przespałam jednej nocy spokojnie ![]() ![]() ![]() I tu rozumiem, że ktos może nie chciec się wiecznie martwić. Inna sprawa, że jednak dziecko tez dostarcza rodzicowi największych radości, ale nie ma to tamto, to jest jendak nerwówka. Cytat:
![]() ![]() Każdemu się kołacze, tego możesz byc pewna... to nie jest tak, że boja sie tylko jednostki a inni to tacy hop! do przodu. Każda sie boi, nie jestes sama ![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Jeszcze mi sie przypomniało. ![]() Tutaj pare razy padły słowa: a bo dzieciate, to tylko o dzieciach gadają. To ja chciałam opowiedziec jak na to patrza dzieciate ![]() Po pierwsze to nie wszytskie gadają o dzieciach, ja się staram powstrzymywać ![]() ![]() a po drugie, to dla takiej mamy to każdy ruch dziecka to jest wydarzenie na miarę lądowania na Księżycu. Przypomnijcie sobie swoja największa radość, chwile szczęścia, najbardziej eksytujące przeżycie... to własnie czują te mamunie i tatusiowie przeżywający sukcesy swojego dzieciecia (nawet jeśli to będzie kupka zrobiona po 3 dnaich zatwardzenia) ![]() Ja wiem, że dla osób postronnych to całkowicie niezrozumiałe i dlatego sama staram się hamować ale zrozumcie tez trochę tych rodziców, że tak gadaja o tych dzieciakach jak o ósmych cudach świata. Oni nie sa ograniczeni czy durnowaci. Oni przeżywaja największa miłośc swojego życia i sa tym całkowicie pochłonięci.
![]() |
![]() |
#587 |
Zakorzenienie
|
z ciekawosci ile ksoztuje zabieg sterylizacji za granica?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#588 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Weszłam tu tylko poczytać, z ciekawości, bo chcę mieć dzieci i nie zamierzałam się wypowiadać, ale że temat nieco zszedł na coś, co mnie interesuje, postanowiłam jednak zabrać głos ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#589 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, nie wkręcajcie sobie takich rzeczy. Naprawdę, gdyby była to prawda, to żal mi wszytskich dzieciatych facetów na świecie, musieliby się strasznie męczyć i na dodatek pięknie kłamać, że wszystko jest w porządku. Jasne, jak ktos ma ochote na cesarkę, to pewnie ją sobie zafunduje i już. Ale jednak pomyslcie logicznie. Czy jest sens dac się pokroić dla pochwy, której poród, uwierzcie, naprawde nie szkodzi, bo jest do niego stworzona? Lady Karen, może zechcesz miec dzieci a może nie. Na wszelki wypadek napisze Ci, że mnie mówili to samo (to znaczy, że nie mogę miec dzieci. I do dziś każdy lekarz przy badaniu kręci głową i zastanawia sie jak ja zdołałam ciąże donosić ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-09-25 o 07:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#590 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wystarczy szybko rosnąć,lub tyc i chudnąć,aby nabawić sie rozstępów. można urodzić dzecko i "ich" ni mieć na to nie ma reguły,jest to raczej uwarnunkowane genetycznie (zawartosc kolagenu w skórze,która pomaga rozciagac sie ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#591 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#592 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#593 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A i pomyslalyscie o ludziach, ktorzy maja choroby genetyczne itd (np hashimoto) i chociaz sa plodni to NIE chca plodzic potomstwa, bo by bylo ciezko uposledzone/chore? Nie, pewnie nie, bo przeciez niechec posiadania dziecka czy pozbawianie sie plodnosci sjest dziiiiwneeee i patologiczne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#594 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#595 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stosunku ludzi do posiadania potomstwa nie wyjasniałam. Cytat:
![]() ![]() Rozmowa z Tobą jest naprawdę daremna.
![]() |
![]() |
#596 |
Zakorzenienie
|
Lubo wiesz co mi się w Tobie podoba?
![]() ![]()
![]() |
#597 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo ja, to tak ogólnie lubię rozmawiać ![]() ![]() I naprawdę lubie ludzkośc jako taką
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#598 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
ale to , o czym chcialam napisac, to pierwsza czesc Twojej wypowiedzi..ja tez przez cale zycie bylam zdecydowana na cesarke ilekroc myslalam o porodzie. ale jakis czas temu zaczelam miec watpliwosci. cesarskie ciecie to powazna operacja i podobno dochodzi sie do siebie duuzo dluzej niz po porodzie naturalnym. coz, otwieraja Ci brzuch, to musi miec swoje konsekwencje..a podobno wiekszosc babek po porodzie naturalnym po kilku godzinach juz samodzielnie chodzi i moze karmic dziecko, co po cesarce jest raczej niemozliwe. wtedy przez jakis czas po porodzie jest dla kobiety fizycznie niemozliwe, zajac sie dzieckiem. poza tym, ostatnie odkrycia naukowcow sa takie, ze cesarka powoduje zwiekszona podatnosc na alergie i roznego rodzaju choroby u dzieci w pozniejszym wieku.jest to zwiazane z tym, ze dziecko odczuwa nagly stres,kiedy jest "wyciagane" z brzucha przy cesarce, jego poziom nagle sie podwyzsza.to zmienia sklad wod plodowych i stad komplikacje. dla mnie ma to sens. wiec cesarka to wcale nie taka bajka,jak sie niektorym dziewczynom wydaje. zreszta, slyszalam o roznych przypadkach przeciecia moczowodow , oczywiscie przez pomylke, przy tym zabiegu. a raczej operacji. ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
co do hashimoto, moja siostra choruje, i ma sie bardzo dobrze. funkcjonuje normalnie, jest bardzo aktywna zawodowo i w niczym choroba jej nie przeszkadza. Zycie to dar, z hashimoto czy bez.
![]() |
![]() |
#599 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#600 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Cytat:
a tak w ogole to moge chyba dodac cos od siebie w wypowiedzi, nie musze DOKLADNIE, co do slowa trzymac sie Twoich komentarzy, i to, ze zycie jest darem to wlasnie takie dodatkowe przemyslenie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.