![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: stancjowo studjowo - przecietna dieta studenta :D
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Ja co prawda nigdzie na studia nie wyjeżdżam, będę nadal mieszkać z rodzicami, ale i tak napiszę, jak wygląda moja "dieta".
Przygotowanie moich obiadów (w ogóle, posiłków) zajmuje mi bardzo niewiele czasu ![]() Zupa pomidorowa z makaronem (zamiast śmietany - jogurt naturalny, makaron pełnoziarnisty); Makaron pełnoziarnisty + twaróg; Frytki (z zamrażalnika ![]() Kotlety sojowe + sałatka: sałata zielona, pomidor, jajko; Kotlety sojowe + gotowany kalafior Kotlety sojowe + gotowane brokuły Sałatka z fasoli: puszka fasoli, papryka, ogórek konserwowy, żółty ser Zupy z mrożonek Hortex - polecam kalafiorową z koperkiem i pieczarkową http://mrozonki.hortex.com.pl/x.php/...eczarkowa.html Zapewniam, że te dania jest w stanie przygotować każdy ![]()
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Jestem po pierwszym roku i muszę przyznać że mam suuuper mamę
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#34 |
po prostu Em :)
|
Jeśli chodzi o ciepłe dania, to ja w akademiku jadłam na zmianę: jajka, parówki i spaghetti z sosem ze słoika i mielonym mięsem.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Moje studenckie jedzenie to było na zmiane spaghetti napoli z proszku, tosty z opiekacza, kabanosy i mrożone pierogi truskawkowe... W tym roku obiecuje mieć wiecej czasu dla siebie a zwłaszcza dla mojego żołądka
![]()
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
a napiszcie mi kochane jak to jest w momencie, kiedy chcecie sobie zrobic danie na np, dwa trzy dni, a widzicie wyglodniale spojrzenia lokatorow, albo oni pytaja sie co tam pichcicie.... i co egoistycznei myskicie o sobie mwoiac co i jak,ale nei czestujac czy mowicie jezeli masz ochote to siepoczestuj... ale marzycie, aby nei wzial ?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
miałam taką współlokatorkę przez rok, poczęstowałam ją 2 razy obiadem ale jak ona potrafiła wypomnieć to że raz użyłam od niej majonezu to mi szczęka opadła.... od tamtego czasu nie częstowałam i miałam gdzieś jej wygłodniałe spojrzenia;] dodam że dziewczyna miała pełno zapasów z domu i potrafiła dziennie jeść 2 obiady, a jak ktoś na mieszkaniu coś jeszcze gotował to zbiegała po schodach i prawie wchodziłą komuś do garnków ![]() a z przyjaciółką czasami gotujemy na zmianę, jednego dnia ja robię obiad dla nas dwóch, drugiego dnia ona Edytowane przez HulaGirl Czas edycji: 2009-09-24 o 08:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
gorzej jak komus sie cos znudzi nagle iii wtedy... ojej on mi wciaz uzywa..!
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może jestem dziwna ale sama zupa to dla mnie nie obiad. ale ja mam 1h drogi pociągiem, więc nie jest daleko a bilet studencki kosztuje 4zł więc będę często jeżdzić do domu. co tekstu na szaro - po pierwsze to wygląda jak byś już z góry mnie osądziła, że tak okropnie wykorzystuję rodziców i nie mam wstydu. nie mieszkam z rodzicami, płacą mi alimenty, z których będę opłacała szkołę, rachunki i jedzenie. (nie będę się rozpisywać o mojej sytuacji bo to nie ten temat) ależ ze mnie wyrodne dziecko! teraz mieszkam z babcią, ciotką i jej mężem (do wyprowadzki co miesiąć daję babci pewną kwotę pieniędzy) i to oni sami zaproponowali że będę sobie brała jedzenie. ach, jak ja ich będę okropnie wykorzystywać!
Książki w 2017: 10 Nie palę od 25/02/2017 Invisalign od 20/03/2016 Edytowane przez little.b.blue Czas edycji: 2009-09-24 o 12:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ale przecież surówki to za grosze można kupić w sklepach.
Jak tak czasem słyszę o znajomych wożących całe walizki jedzenia z domu, to mam wrażenie, że dla niektórych mentalnie komuna się jeszcze nie skończyła i na półkach w sklepach nadal pusto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem, co branie ze sobą jedzenia a stancję ma wspólnego z komuną ale ok. nie wszyscy lubią sklepowe jedzenie, dla mnie większość tych surówek i sosików ze sklepu po pierwsze jest ohydne a po drugie np w przypadku tych sosów to sama chemia. tak samo wolę sobie wziąć pierożki czy krokiety z domu niż kupować gotowe. przynajmniej wiem, co mam na talarzu i że nie ma tam żadnych niefajnych rzeczy.
Książki w 2017: 10 Nie palę od 25/02/2017 Invisalign od 20/03/2016 Edytowane przez little.b.blue Czas edycji: 2009-09-24 o 12:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
Ja jak zaczynalam studia to zanim sie oswoilam co gdzie jest to przewaznie jadlam tzw fast foody ale pozniej jak obeznalam sie ze wszystkim to zaczelam testowac bary mleczne albo jakies tanie restauracje. Z czasem gdy wkoncu znalazlam stancje gdzie mozna gotowac obiady bo sa warunki zaczelam sama je robic, dlatego u mnie jeden cieply posilek jest zawsze a przy okazji poszerza sie horyzonty w gotowaniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
A potem, jak pójdziesz do pracy, to też jedzenie z domu będziesz przywozic? Wtedy będzie jeszcze mniej czasu na gotowanie. Może więc warto nauczyć się gotować "szybkie" obiady na studiach. Niekoniecznie ze słoika.
Z komuną kojarzy mi się dlatego, ponieważ moi rodzice studiowali za komuny i pamiętają, jakie to się wałówki z cenną kiełbasą wtedy woziło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam tak samo ![]() z domu przeważnie biorę: -pierogi -krokiety - kotlety z piersi kurczaka (to tylko wrzucam zamrożone do piekarnika razem z frytkami i mam obiad - sos do spagetti w słoiku bo jak czasami nie mam czasu to dzięki temu mam obiad gotowy w 15min no i oczywiście dochodzą ogórki kiszone, miód, powidła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
Ja też z domu przyważę sobie mnóstwo rzeczy i nie wyobrażam sobie życia bez nich. Z mojego doświadczenia to każdy student przywozi coś z domu (przynajmniej ja takich nie znam) Po 1 to jest tańsze, a po 2 nie każdy lubi żywić sie w barach, czy jeść kupne jedzenie. Pewnie, że można sobie kupić np gołąbki, ale po co? Ja nie zjadłabym takich, dlatego przywożę je z domu, a poza tym mam więcej pieniędzy dla siebie :P, jeśli jedzonko dają mi rodzice. Wiadomo, że chodzę do baru i że kupuję jakieś tam jedzenie, ale raczej staram się jeść domowe. Nie wyobrażam sobie dnia bez ciepłego posiłku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
wybacz, ale ja mam podejscie - nie dostałam się na dzienne studia, to zasuwam do pracy i na zaoczne - będzie i doświadczenie i się człowiek utrzyma. jak ktoś jest za słaby żeby się dostać na uniwerek to jego problem. zresztą piszesz że masz godzinę drogi - to lepiej dojeżdzać z domu... uważam że prywatne studia dzienne to strata czasu i pienię ma za co żyć, na mieszkanie i na czesne np. na swps czy jakiejś solidnej uczelni to może sobie studiować, ale jaki nikły procent może sobie na to pozwolić? a za to dostaje dyplom kupsobiewykształcenie na który np. ja, jako być może przyszły pracodawca nawet nie spojrzę. eot. Cytat:
_vixen_ zgadzam się w całej rozciągłości ![]() jeszcze co do jedzenia - napisałam o ziemniakach, bo są tanie, o tym jest temat, tak? ja jem różnorodnie i smacznie bo gotować lubię i potrafię, nie muszę rozpaczliwie na jedzeniu oszczędzać. zresztą, jaka to jest oszczędność jak: mama zrobi mi kotlety które będą jechać ponad 2 godziny w walizce, jak pierś z kurczaka kosztuje tyle samo w carrefourze na lubelszczyźnie i w carrefourze w warszawie, a zrobienie tego nieszczęsnego kotleta to kwadrans. serio, nawet mój facet nauczył się gotować, to nie jest niewykonalne ![]()
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z dań na kilka dni polecam: np. leczo wg. przepisu z fixa Knorra albo danie chińskie (papryka, pieczarki, kapusta pekińska, mięsko, ryż, cebulka) pizza własnej roboty z drożdzy naleśniki z warzywami na patelnię (chińskie najlepsze) Pudliszki: danie słodko-kwaśne (lub inne) w słoiczku, do tego mięsko i ryż Edytowane przez TOMORROW Czas edycji: 2009-09-24 o 12:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
ja tak jak już pisałam opracowałam przepisy któe są najtańsze i wychodzi mi, że
porcja spagetti ok 4zł pieś z kurczaka z warzywami i ryżem max 5zł porcja naleśniki z powidłami domowymi może 3xł porcja max omlet 2zł + jakiś dodatek do tego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=makeupnotwar;144124 25]
wybacz, ale ja mam podejscie - nie dostałam się na dzienne studia, to zasuwam do pracy i na zaoczne - będzie i doświadczenie i się człowiek utrzyma. jak ktoś jest za słaby żeby się dostać na uniwerek to jego problem. zresztą piszesz że masz godzinę drogi - to lepiej dojeżdzać z domu... uważam że prywatne studia dzienne to strata czasu i pienię ma za co żyć, na mieszkanie i na czesne np. na swps czy jakiejś solidnej uczelni to może sobie studiować, ale jaki nikły procent może sobie na to pozwolić? a za to dostaje dyplom kupsobiewykształcenie na który np. ja, jako być może przyszły pracodawca nawet nie spojrzę. eot. myslisz stereotypami. po prostu ta szkola byla moim marzeniem bo daje duzo wieksze perspektywy niz studiowanie na uniwerku a Rzeszowie. poza tym na innych uczelniach na podkarpaciu nie ma tego kierunku. a ja chcę studiować właśnie w Rzeszowie. nie wiem skad takie myslenie ze po prywatnych studiach pracodawcy nie chca przyjmowac. ja po ukonczenu mojego kolegium bede miala dyplom UJ. nie kazdy kto nie idzie na studia panstwowe jest debilem. czemu tak naskoczyłyście że będę jedzenie wozić z domu? i że będę się uczyć na prywatnej uczelni? może tak mi odpowiada. to że wasze rozwiązanie dla was jest jedyne i sluszne nie znaczy że dla innych też. i wybacz, ale to moja sprawa i moje pieniądze i to ja decyduję czy bede mieszkac na stancji czy dojezdzac a nie prosiłam Cię o rady.
Książki w 2017: 10 Nie palę od 25/02/2017 Invisalign od 20/03/2016 Edytowane przez little.b.blue Czas edycji: 2009-09-24 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Gdyby ktoś był natrętny i codziennie zaglądał mi do garów, to bym nie częstowała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
A co do szybkich, tanich i smacznych obiadów, to ja na pewno będę sobie robić placki ziemniaczane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() I tez nie mowie ze jedzenie w restauracjach czy innych rzeczy jest lepsze bo zawsze dobre jest to co domowe i najlepiej jak cos sie samemu zrobi, ale jezeli ktos znajduje sie 1 raz w nowym miejscu to trzeba sie oswoic najpierw. Widzialam nie raz nowych ludzi zanim sie przyzywczaili do zycia studenckiego i zanim zaczeli sobie sami gotowac to poprostu przeszli taki etap ze jedli co popadlo i gdzie popadlo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi cos.
Ja zaocznie jade na uczelnie i ostatnio wzielam duzo jedzenia i to dzwigalam(100 km drogi autobusem) + miejskie. Co brac ze soba zeby bylo lekko?Czy lepiej kupowac na miejscu? Ja ostatnio na 3 dni(2 doby) nabralam dosc duzo ze miaalam cala ciezka torebke(jogurty, bulki itd) I dzwigajac to myslalam czy to ma sens ![]() Kupilam na miejscu w Biedronce by bylo taniej a moze lepiej tam w jakims markecie kupic(Wroclaw)?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Ja obecnie będę na 3 roku studiów dziennych
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Uzależnienie
|
Ja akurat u rodziców bywam dość rzadko ale zawsze jak wracam to obładowana
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Ja mieszkam z TZ i takze gotujemy sobie wspolnie.
![]() ![]() Jak wiem ze bede dlugo na uczelni to robimy poprostu dzien wczesniej troche wiecej jedzonka i sobie je odkladam do pojemniczka i zabieram z soba. ![]() Zawsze wole miec swoje (bo wiem co jem) a fast food nie jadam wogole. Jak zdarzy sie tak ze nagle musze dluzej zostac a nie wzielam z soba zadnej kanapki to kupuje sobie bulke i jogurt lub serek danio ![]() ![]() Napewno jak bym miala taka mozliwosc to bralabym zawsze cos od rodzicow oczywiscie w miare rozsadku (bo wtedy swoja kaske mozna wydac na cos innego ![]() Jezeli chodzi ogolnie o jedzenie i posilki to zawsze starm sie zadnego nie przeskakiwac ani nie oszczedzac na nich bo jedzenie jest bardzo wazne, po to aby dobrze funkcjonowac...
"Spieszmy sie kochac ludzi, tak szybko odchodza..." Zapraszam do mojego watku ![]() ![]() Edytowane przez szinaSE Czas edycji: 2009-09-25 o 07:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.