|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
"Mężczyzna zrujnowany wypadał z jej rąk jak dojrzały owoc, by samotnie gnić na ziemi."
Emil Zola "Nana"
|
|
#842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#843 |
|
Rozeznanie
|
sub.
|
|
#844 |
|
Przyczajenie
|
kiniaczeq oczywiście mam wiele cytatów a tu jeszcze kilka z nich
Wiedziała że nie jest kochana. Ale sama kochała w takim stopniu że jej uczucia starczyło dla nich obojga na całe 2 lata męczarni i szczęśliwości. Ostrożnie z sercem na dłoni; niektórzy mogą je uważać za poduszeczkę do wbijania szpilek. Nigdy nie warto tęsknić za kimś, co do kogo nie mamy pewności, że śpi tej nocy samotnie. Istnieją dwa powody, które nie pozwalają ludziom spełnić swoich marzeń. Najczęściej po prostu uważają je za nierealne. A czasem na skutek nagłej zmiany losu pojmują, że spełnienie marzeń staje się możliwe w chwili, gdy się tego najmniej spodziewają. Wtedy jednak budzi się w nich strach przed wejściem na ścieżkę, która prowadzi w nieznane, strach przed życiem rzucającym nowe wyzwania, strach przed utratą na zawsze tego, do czego przywykli. Wszystko jedno, czy ma się przed sobą sto lat, rok czy tydzień, zawsze się ma przed sobą wszystko" i stała tam sama. na moście. zastanawiając się nad najważniejszym krokiem jej życia " Kochała Go, a On poprostu ją zostawił. Samą bezradną. Myślała co mu powiedzieć, gdy Go zobaczy. Przeprosić, podziękować czy poprostu płakać... Wiedziała, że nigdy jej nie kochał. Chciałaby żeby było inaczej. Lecz co mogła zrobić? Nic. Marzyła by się obudzić i żeby było tak jak kiedyś . Kiedy byli razem. Beztrosko darzyli się uczuciem. Pokochała Go jak nikogo innego. Lecz On nie odwzajemnił uczucia. Kochał ją. Ale nie tak jak Ona. Nie do końca życia..." Nie interesuje mnie, ile masz lat. Chcę wiedzieć, czy gotów jesteś wyjść na głupca dla miłości, dla marzeń, dla przygody, jaką jest życie. "W tej chwili żałujesz, że wyjeżdżasz, prawda? Boisz się, że nie wszystko zostało powiedziane. Ale nie da się wszystkiego powiedzieć. Nigdy. Na ogół nie mówimy właśnie najistotniejszego." I mój ulubiony " W JEGO ZIELONYCH OCZACH BYŁ POCZĄTEK I KONIEC CAŁEGO JEJ ŚWIATA" jeśli się podobają mam jeszcze wiele )
|
|
|
|
|
#845 |
|
Raczkowanie
|
"..Zaopiekuj się moim sercem, zostawiłem je przy Tobie.."
"..Nie ma nic lepszego, niż gorący tosst z masłem i zimnym, świerzym dzemem malinowym.." Kto czytał, ten zrozumie
|
|
|
|
|
#846 |
|
Raczkowanie
|
klaudyna225 pewnie że się podobają
|
|
|
#847 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko mam prośbę
Jak znacie źródło danego cytatu, to podawajcie je, błagam Czasem aż mam ochotę całą książkę przeczytać jak zobaczę fajny cytat ;]
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
|
|
|
|
#848 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"...ludzie tak naprawdę mogą mieszkać w innych ludziach (...) depresja to nic innego jak bezdomność, na depresję cierpią ludzie, którzy nie mają w kim mieszkać."
|
|
|
#849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#850 |
|
Zakorzenienie
|
klaudyna, prosze, daj wiecej
|
|
#851 |
|
astro-loszka
|
" Jest ktoś, co mi skrzydła rozwija
i ktoś, co mi skrzydła peta Jest ktoś, co mi oczy zakrywa i ktoś, co mi światło ciska Jest jakaś dłoń święta i jest dłoń inna, przeklęta Jest Szczęście, co się ze mną mija i Nieszczęście, które mnie tuli" (Wesele - S. Wyspiański)
|
|
#852 |
|
Przyczajenie
|
Ciesze się że się podobają, cytaty to moja pasja i dobieram je dosyć specyficznie
) oto kolejny zastrzyk )"Nie bojmy sie niczego oprocz samego strachu" Roosvelt "Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach na przyszłość". Woody Allen "Nie można kochać bez wzajemności, a przynajmniej nie kocha się długo" Jean Jaques Rosseuo "Obiecałam sobie cieszyć się zawsze wraz ze wschodem słońca, każdego ranka na nowo. Dostrzegać przyszłość, ale nigdy nie poświęcać dla niej teraźniejszości. Przyjmować miłość, ilekroć spotkam ją na swej drodze, i przenigdy nie odkładać niczego, co może mnie uradować." jeszcze raz Paulo... trudne. "Istotną wadą kobiet jest to, iż tracimy przez nie zbyt wiele czasu. Ale jest to najpiękniej stracony czas." Józef Bester "Miłości nie udowadnia się słowami." Mikołaj Gogol "Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim." Stanisław Jerzy Lec Nie warto budzić wspomnień. - Verba "Chcesz być szczęśliwy przez krótką chwilę - upij się. Jeżeli dłużej - zakochaj się. Jeżeli zawsze - zacznij uprawiać ogród." "To są ostatnie godziny naszych pięciu minut." Lech Wałęsa. - Czym się różni kobieta od mężczyzny? - Kiedy facet kocha kobietę, z którą nie może być zalicza każdą inną by o niej zapomnieć. Kobieta zaś odstrasza każdego innego mężczyznę, gdy ten jedyny jest nieosiągalny.' 'Miłość nie wypomina nikomu przeżytych przykrości.' "Najdłużej kochamy tych właśnie , którzy nas porzucają" "Wiesz, co sie dzieje, kiedy kogos zranisz? Kiedy kogos zranisz, zaczyna Cie mniej kochac. Zapominanie, nie ma sensu Ból i cierpienie nie osłabiają miłości, czynią, że jest ona jeszcze większa... po prostu wziela go za reke i powiedziala, ze go potrzebuje Czekam, aż mnie przytulisz tak mocno, że zapomne że nie chcesz być mój. a dziś cię kocham o całe wczoraj mocniej.. mów sobie o niej co chcesz... ale...wskoczyłbyś w ogień sam wiesz... mimo wszystko nie potrafie od niego odejść. Nawet gdybym spotkała kogoś lepszego, bogatszego, za nic bym go nie rzuciła.Nie jestem masochistką, jego znecanie sie nade mna nie sprawia mi przyjemnosci, po prostu go kocham ... Kochać kogoś z litości to znaczy nie kochać go naprawdę. Nieznośna lekkość bytu . Przestań - szepnął. Nie płacz. Ale oczywiście zapłakała. Musiała. Zaopiekuj się mną. Zaopiekuj się mną, bo jestem jeszcze mała. Obiecałeś. "To niemożliwe!" - mówi Rozum "To lekkomyślność!" - mówi Doświadczenie "To może zranić!" - mówi Duma "Spróbujmy..." - mówi Marzenie Jeśli chcesz kogoś zabić, zabij to co kocha, a sprawisz że umrze on tysiąc razy... Przepraszam jeśli coś się powtarza, niestety nie zawsze zapisuje czyj jest ów cytat ) mam nadzieję że się podobają |
|
|
|
|
#853 |
|
Zakorzenienie
|
Jej, boskie sa te cytaty...
Masz jeszcze wiecej?
|
|
#854 |
|
Przyczajenie
|
naturalnie że mam
) proszę oto kolejne"Czasem pakujemy stare rzeczy i chowamy je na strychu, nigdy nie zamierzając ich wyjmować, ale nie potrafimy się ich pozbyć. Pewnie tak samo jak marzeń..." Harlan Coben "równie dobrze mógłbym zagrać odbezpieczonym granatem w piłkę ręczną" Biblia nakazuje nam kochać zarówno naszych bliźnich jak i naszych wrogów. Prawdopodobnie dlatego, ponieważ z reguły są to ci sami ludzie. — Gilbert Keith Chesterton "Miłość nie jest ślepa, ale cierpi na daltonizm". Henryk Sienkiewicz. Zero nienawidzi innych liczb. Sigmund Freud Kiedy mówisz kocham to kłamiesz. Miłość nie zna słów, jest grą oczu, duszy i ciała. Miłość zaczyna się rozwijać dopiero wówczas, gdy kochamy tych, którzy nie mogą się nam na nic przydać. Erich Fromm "Można milczeć i milczeniem kogoś ranić." ks. Jan Twardowski "Decyzja o oswojeniu niesie za soba ryzyko Łez" "Pijak żyje dwa razy krócej, ale widzi dwa razy więcej "Pozwolić feministkom decydować o seksie to jak zafundować psu wakacje w Chinach." -Matt Barry "Kobiety umieją udawać orgazmy. Za to mężczyźni potrafią udawać całe związki." -Sharon Stone 'wiem, że ciężka praca nikogo nie zabiła, ale po co ryzykować?' Ronald Reagan ) mam nadzieję z"Kobiety umieją udawać orgazmy. Za to mężczyźni potrafią udawać całe związki." -Sharon Stone 'wiem, że ciężka praca nikogo nie zabiła, ale po co ryzykować?' Ronald Reagan mam nadzieję że te również przypadną wam do gustu
|
|
|
|
|
#855 |
|
Raczkowanie
|
DZIENNIK NIMFOMANKI W.Zender:
" Spotkania następują, ale nigdy nie są do siebie podobne..." "Intymność należy zdobyć, nie można jej ukraść" "Śmierć jest straszna, ale nie dla tych, którzy odchodzą, tylko dla tych, którzy zostają." "Są miłości, które zabijają..." "W moim upadku do piekła znalazłam kawałek raju." "Łzy mężczyzny są najlepszym prezentem dla zakochanej kobiety." TYLKO CHŁÓD E.Spindler: "Jeśli boisz się przeszłości i ukrywasz się przed nią, to znaczy, że stanowi ona część twojej teraźniejszości." '...powolne umieranie dnia..." "Jeśli ktoś zna swoje ograniczenia, to nie znaczy, że tchórzy." ZAPAŁKA NA ZAKRĘCIE K.Siesicka: "Cóż warta jest miłość jeżeli ktoś może odrzucić ją od siebie jak niepotrzebny śmieć?" WYWIAD Z WAMPIREM A.Rice: "Jak trudno opisać rzeczy, których taknaprawde nie da się opisać." "Tylko nie zakochaj się przypadkiem do szaleństwa w tej nocy, bo zgubisz drogę." "Aniołowie odczuwają miłość, dumę...są dumni, że nie upadli...i nienawiść." "Skazani na siebie w nienawiści." "Co to jest umierać, kiedy możesz żyć do końca świata? A co to jest koniec świata, jeśli nie wyrażenie tylko, bo kto wie, czymże w ogóle jest ten świat." "Zemsta- ślepa, jałowa i godna pogardy" "Jej oczy...były bezmyślne, puste, dwie kałuże, w których odbijał się księżyc. Żadnych tajemnic, żadnej prawdy, tylko rozpacz." TAM GDZIE SPADAJĄ ANIOŁY D.Terakowska: "W mroku każde światło jaśnieje." "...żeby niemożliwe stało się możliwym. Żeby tajemnica pozostała tajemnicą, gdyż wiedza wprawdzie bez niej istnieje, lecz nie ma wiary." KLEJNOT WSCHODU. PAMIĘTNIK M.Lindley: "...chciwość nie jest złą cechą, gdyż pobudza do działania, pozwala nam czerpać przyjemność z egzystencji. Jakiż sens miałoby życie, gdyby niczego od niego nie żądać?" "Im gwałtowniej wieje wiatr, tym mocniejsze staje się drzewo." STREFA CIENIA. TRZY LATA Z PSYCHOPATĄ W.Zender: "Ale przecież nie ułomność fizyczna jest prawdziwym nieszczęściem i życiowym dramatem, lecz udręczenie psychiczne, zniewolenie i brak nadzei." "Życie trwa przecież, dopóki mamy nadzieję i miłość." "...prawdziwa siła nie tkwi w wyglądzie, ale w umyśle." "Nienawiść nie zatruwa życia oprawcy, tylko nasze własne, niszczy je od środka." "Złe uczucia zawsze wracają ze zdwojoną siłą i niszczą." "Każdy człowiek, który pojawia się na nszej drodze może mieć na nas wielki wpływa, może przynieść szczęście lub tragedię." "Utknęła pośrodku dwóch światów, do żadnego z nich nie należąc." |
|
|
|
|
#856 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#857 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Suuper są. Jedne z moich ulubionych. Kocham S. Kinga
|
|
|
#858 |
|
Zadomowienie
|
"Sypiałem na oszklonej werandzie, której okna wychodziły na ogród. Otworzyłem okno. Wieczorami wiał stamtąd słodkawy zapach maciejki. Było już zupełnie ciemno, ale las wybijał się mrocznym pasmem. Dziwna to rzecz, jak często na ten widok reagowałem uczuciem niedosytu. Mimo, że zawsze byłem pacyfistą, często ogarniał mnie żal, że nie urodziłem się w pokoleniu mego ojca. Może to w każdym mężczyźnie tkwi coś takiego cholernego ? Ojciec mówił zawsze, że "każdy dzień jest swoistą formą walki" ... Możliwe, ale on przecież znał na wylot lasy kieleckie i zapach prochu. Wywalczył dla mnie ten slogan, którego treść nie ma w sobie nic z wielkiej przygody ! Nikt mi nie powie, że łatwo jest dorastać, kiedy ma się wszystko podetknięte pod nos. Właśnie wtedy przychodzą człowiekowi do głowy najgłupsze pomysły. Kiedy ojciec był młody, jadł krupnik ze wspólnego kotła. Mnie matka naszykowała tego wieczoru cztery kawałki chleba z szynką i trzy pomidory. I to jest ta różnica."
"Zapałka na zakręcie" K. Siesicka
|
|
|
#859 |
|
Przyczajenie
|
tylko czteryale jakże trafne i piękne cytaty
)mam nadzieję że wg was również )Nowe etapy w życiu zaczynam od wizyty u fryzjera.` "Jeśli mówi ci, że jesteś nic nie warta, nie wierz mu ..." -ja juz znikam z twojego zycia -nie ale oczywiście nie zniknął nie umiał.... -na mnie też nie zasłużyłaś -wiem |
|
|
|
|
#860 |
|
Zakorzenienie
|
To też są cytaty z książek? Sorki, ale takie to mi pasują bardziej do wątku "opisy gadu-gadu"
|
|
#861 |
|
Raczkowanie
|
"Zanim skończył się lipiec, powiedzieli sobie wszystko, co mówią zakochani: że ona bez niego ani on bez niej, że tylko razem aż po kres, i jeszcze parę innych prawd absolutnie niepodważalnych." IRENA MATUSZKIEWICZ "PRZEKLĘTE ZAKLĘTE"
"Tłumaczyła jej, że dzieciństwo jest jedno i krótkie, młodość jeszcze krótsza i nie ma się do czego śpieszyć. Ale choćby powtarzała to codziennie od rana do wieczora, mała ćma leciała prosto do lampy. Pchała się w dorosłość, jakby to był nie wiadomo jaki cymes." IRENA MATUSZKIEWICZ "PRZEKLĘTE ZAKLĘTE" "Nie lubię kiedy zapowiadają mi mgłę. Nie chcę jutro skręcić karku. Świat niewiele na tym straci, ale ja wszystko" ANTOINE DE SAINT-EXUPERY "...gdzie kwiaty nawet w powiewie łączą się z kwiatami, gdzie łabędź zna wszystkie łabędzie, tylko ludzie budują sobie samotność..." ANTOINE DE SAINT-EXUPERY No dziewczyny, lepiej jak piszecie autora, wiadomo wtedy, że to cytat
|
|
#862 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: cytaty z ksiazek
..nigdy nie lubiłem cierpliwie zbierać połamanych kawałków i zlepiać ich razem, i wmawiać sobie, że sklejona całośćjest równie ładna jak nowa. Co jest złamane - zostanie złamane - i wolęwspominać to takim, jakim było w najlepszych chwilach, niż sklejać i przez całe życie patrzeć na ślady połamań...
Wiedziała, że te myśli będą tak samo bolesne jutro i we wszystkich jutrach jej życia. Miłość nie może zmienić się w jednej chwili w obojętność. To nie może być prawda! Nie chcę myśleć, że to prawda. Nie mogę sobie pozwolić na takie myśli. Zaczęłabym płakać. Muszę myśleć o czymś innym Szarpał ją głos sumienia, który, choć dawno przytłumiony, potrafił się jeszcze budzić. Życie nie jest obowiązane dawać nam to, czego oczekujemy. Bierzemy to, co am daje i jesteśmy wdzięczni, że nie jest jeszcze gorzej. Nie jestem w tobie zakochany, tak samo jak ty we mnie, a gdybym nawet cię kochał, byłabyś ostatnią osobą, której by, to wyznał. Życie już i przedtem niepewne i przerażające, stało sięteraz jeszcze trudniejsze. Świat cały nie zdoła nas pokonać, gubimy się jednak sami przez zbyt mocne pragnienie rzeczy, których już nie posiadamy - i przez uporczywe życie wspomnieniami! Pomyślę o tym jutro... "Przeminęło z wiatrem"
|
|
#863 |
|
Przyczajenie
|
"Samotność była powietrzem, którym musiałam oddychać. Widziałam w niej tysiąc kolorowych szkiełek, które układały się w kalejdoskopową całość, ale jakkolwiek się starałam, zawsze rozsypywały się, by powstać na nowo w całkiem nowym kształcie i nowej harmonii. Jak miłość."
Beata Pawlikowska "Agnes w Wenecji" Z tej samej książki, jeszcze jedna perełka: "one żyją, maja przed sobą jakiś cel, dokądś zmierzają, rozmawiają... A ja tylko jadę rowerem obok nich i nigdy nie umiem się zatrzymać, rozumiesz? Od wielu lat, po prostu nie umiem się zatrzymać" Edytowane przez cervesa Czas edycji: 2009-09-24 o 18:27 |
|
|
|
|
#864 |
|
Zakorzenienie
|
super wątek! Uwielbiam cytaty z książek, mam nawet w domu specjalny zeszyt, do którego je spisuję... (jak znajde chwile, to sie podzielę). Na razie z pamięci:
"piękna jak grzech, którego nigdy nie miało się odwagi popełnić" S. King "Zielona Mila"
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2009-09-25 o 09:53 |
|
|
|
|
#865 |
|
Zadomowienie
|
'Dziś wiem, że nie ważne co by się stało,Po tym wszystkim zawsze będzie mi czegoś mało.'\
Nagle wyczytał w jej oczach coś co go przeraziło: jest w nim zakochana 'przyciaga moj wzrok, prowokuje do marzen. coraz bardziej, coraz czesciej' "Siedząc na parapecie, przy zgaszonym świetle i z kubkiem gorącej herbaty, który wręcz parzy mnie w dłonie, patrząc na krople deszczu odbijające się od okna, dochodzę do wniosku, że lubie być sama. Bez kogokolwiek obok. Czasami obecność innej osoby nie pozwala mi na bycie taką, jaką jestem w danym momencie. Często udaję, że jest dobrze, byleby uniknąć zwierzeń i pocieszeń. Jednak z drugiej strony dobrze mieć kogoś obok, kogoś kto wciągnie nas spowrotem gdy wypadniemy za burtę, i dobrze czuć się potrzebnym, by komuś innemu móc zawsze pomóc. Jakby nie patrzeć jest to zamknięte koło. Dla mnie bez wyjścia. Nie potrafię być bardziej w lewo, ani w prawo. " Bo widzi pan, ja budzę się rano obok niego i szeptem milczę mu do ucha siebie. Chociaż czasami chciałabym mu to wykrzyczeć. Ale potem zastanawiam się: po co? On i tak słyszy to milczenie. On zawsze dokładnie wie, co chcę mu powiedzieć. Nawet wtedy, gdy milczę. Czasami wydaje mi się, że nawet uśmiecha się we śnie, gdy tak na niego patrzę oparta na łokciu. I jestem pewna, że w tym momencie w swoim śnie delikatnie ociera mi łzy." "sceny z zycia za sciana" wisniewski |
|
|
|
|
#866 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Coś ode mnie: "Opowieść dla przyjaciela" Halina Poświatowska " Najchętniej milczałabym, ale milczenie nie jest żadnym rozwiązaniem, milczenie nie wyjaśnia nic." " A jednak potrzeba mi twoich słów i trzeba twojej pamięci. Pamiętaj o mnie, dobrze? Może będę się mniej bała, może będę usypiała spokojniej..." " Coraz częściej myślę o tym, że może nie powinno się udać. Bo widzisz, kiedy już będę mogła oddychać, to trzeba będzie żyć, a ja tak bardzo boję się życia"
|
|
|
#867 |
|
Raczkowanie
|
"Samotność w sieci" Leon J. Wiśniewski (uwielbiam tę książkę!):
*Doszłam z nim do końca każdej drogi *Dał mi na przykład poczucie, że jestem dla niego kobietą najważniejszą. I że wszystko, co robię ma dla niego znaczenie. *Boję się tylko, że ta wieczność - bez tych wszystkich standardowych obietnic - będzie krótka *Wtedy też świat się nie zatrzymał. Nawet na najkrótszą chwilę. Znowu Bóg niczego nie zauważył. *Bo ja tak naprawdę najbardziej w życiu chcę kogoś kochać *Zabłąkana połowa serca poszukujące nieustannie drugiej części *Palce wskazujące obu rąk dwa razy pod obojczyk, potem dwa razy w kierunku rozmówcy. To takie proste... *Gwiazdy się przecież wypalają...
|
|
#868 |
|
Zakorzenienie
|
"Każde piwo, które jest w lodówce po zamknięciu sklepów, to dobre piwo"
S. King Miaseczko Salem (w ogóle King to dla mnie kopalnie perełek) "Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty sam" A. Sapkowski Miecz Przeznaczenia "Vaesse deireadhaep eigean. Coś się kończy, coś zaczyna..." A. Sapkowski "ludzie nie widzą wcale, że słabość stanowi siłę niezwykłą i że ogromnie trudno jej się oprzeć" R. Gary Pieszczoch
|
|
#869 |
|
astro-loszka
|
"Świat czerwony, świat zielony i chory świat bursztynowy. Może istniał jeszcze jakiś inny świat. Świat, który można było zobaczyć przez zamknięte bramy i na wpół uchylone drzwi. Świat, w którym słychac muzykę dobiegającą z okien otwartych okien cudzych domów."
"Moja mama mówi, że szczęście nie jest nieskończone. To własnie czyni je szczęściem. Gdyby trwało zbyt długo, zaczęlibyśmy go nienawidzić. To tak, jakbyśmy codziennie mieli na obiad pieczone żeberka, a orgazm trwał przez tydzień." (Graham Masterton - Walhalla)
|
|
#870 |
|
Zakorzenienie
|
"Szyderstwo, we wszystkich okolicznościach, to ostateczne wyzwanie rzucone nieszczęściu"
S. Japrisot "Bardzo długie zaręczyny" "Warto trochę spraw poświęcić, żeby zachowac szacunek dla siebie. Tego mi już nikt nie zabierze" R. Ziemkiewicz "Wybrańcy bogów" "Nie ten miły, kto piękny, lecz ten piękny, kto miły" L. Tołstoj "Wojna i pokój" "czasem losu nie da się odwrócić. Ale zawsze trzeba zachować klasę, aż do końca..." A. Pilipiuk "Księżniczka" i jeden z moich absolutnie ulubionych: "Pamiętaj, Red, ze nadzieja to dobra rzecz, może najlepsza ze wszystkich, a to co dobre, nigdy nie umiera" S. King "Skazani na Shawshank"
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.

)
)