tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-23, 20:35   #4561
Wisienka96
Przyczajenie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez ewaski77 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Jestem tu nowa. Biorę dopiero 5 tabletkę YAZ. Najgorzej czułam się po 1 i 2 tabletce. Miałam bóle głowy i wary jak przy menopauzie, niewielkie mdłości. Ale to jednak przeszło, zobaczymy jak będzie dalej! Martwi mnie jednak fakt że ciągle mam okres. Kiedy nie brałam tabletek zbliżał się już ku końcowi a tu nic. Powiedźcie czy któraś z was też tak miała?
W ulotce jest napisane, że tak może się zdarzyć, więc się nie martw. Obserwuj, co będzie dalej podczas zażywania tabletek i jak wystąpią jakieś niepokojące objawy to wtedy zgłoś się do swojego lekarza. Na razie nie ma czym się martwić
Wisienka96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-23, 23:07   #4562
szafirowa
Rozeznanie

Yaz biorę juz kilka miesięcy , nie czuję się po nich zle , jednak stwierdzilam ze powinnam wykonac testy , zeby sie upewnic , ze mi nie szkodzą , zebym mogła je dalej zazywac .. niby nie ma widocznych objawow , ale ostatnio nogi wydaj,ą mi się cięższe , czuję takie jakby lekkie uciski w paru miejsach [ obie nogi ] , takze zastanawialam sie nad testami na krzepliwosc krwi . czy ktoras z was juz je robiła , jaki typ polecacie , aby przekonac sie , ze nie grozi mi zakrzepica ?
szafirowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-23, 23:13   #4563
Dame
Przyczajenie

Witam i przybywam z kolejnym pytaniem

Otóż jestem nowicjuszką i Yaz będą moimi pierwszymi tabletkami antykoncepcyjnymi. Muszę zacząć je przyjmować z powodu czekającej mnie kuracji dermatologicznej Izotekiem oraz ze względu na mój nieregularny okres, który jako 19 latka chciałabym mieć w końcu regularny (zawsze mam co 30-40-45 dni).
Obecnie jestem w 37(!) dniu cyklu (tak, licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki) i standardowo okres mi się spóźnia, ba, nawet nie mam objawów nadchodzącej miesiączki.
Moje pytanie brzmi - czy mogę pomimo braku krwawienia menstruacyjnego wziąć (np. jutro rano) pierwszą tabletkę Yaz? Nie zamierzam współżyć, nie chodzi mi o działanie antykoncepcyjne, po prostu już mam dosyć czekania na ten nieszczęsny, wiecznie spóźniony okres... Cera niesamowicie mi się psuje i chciałabym w końcu zacząć leczenie Izotekiem.
+ dodatkowe pytanie - czy biorąc pierwszą tabletkę nie będąc w pierwszym dniu cyklu, nie będzie to miało szkody dla organizmu?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i przepraszam za tak długiego posta
Dame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 11:28   #4564
fenomi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewaski77 Pokaż wiadomość
Oczywiście że czytałam tą ulotę wiele razy.... To są moje pierwsze tabletki anty więc chyba nie ma w tym nic głupiego że wolę się dopytać.
masz rację, zgadzam sie z toba w zupełnosci, sama mam obawy na samym poczatku... tylko dziwi mnie ze jak przeczytalas ulotke dokladnie i sie dopytujesz ze po 5 dniach ci nie mija, a mianowicie w ulotce jest napisane dokładnie, ze : 'przez pierwsze kilka miesiecy moze wystepowac krawiewienie śródcykliczne nawet do kilku miesiecy.. jezeli utrzymuje sie dluzej niz kilka miesiecy .. lekarz powienien zbadac przyczyne.." tak mniej wiecej zacytowalam co tam napisane jest... poza tym tez czytalam, ze jesli ktos zaczal stosowac w pierwszym miesiacu maze wystapic krawiewienie, poza tym gin tez ostrzega ze organizm musi sie przestawic i jedmym slowem to normalne wiec ja na twoim miejscu matrwilabym sie za kilka meisiecy jesli ci nie rpzejdzie serdecznie pzodrawiam
Stary 2009-09-24, 13:27   #4565
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez fenomi Pokaż wiadomość
masz rację, zgadzam sie z toba w zupełnosci, sama mam obawy na samym poczatku... tylko dziwi mnie ze jak przeczytalas ulotke dokladnie i sie dopytujesz ze po 5 dniach ci nie mija, a mianowicie w ulotce jest napisane dokładnie, ze : 'przez pierwsze kilka miesiecy moze wystepowac krawiewienie śródcykliczne nawet do kilku miesiecy.. jezeli utrzymuje sie dluzej niz kilka miesiecy .. lekarz powienien zbadac przyczyne.." tak mniej wiecej zacytowalam co tam napisane jest... poza tym tez czytalam, ze jesli ktos zaczal stosowac w pierwszym miesiacu maze wystapic krawiewienie, poza tym gin tez ostrzega ze organizm musi sie przestawic i jedmym slowem to normalne wiec ja na twoim miejscu matrwilabym sie za kilka meisiecy jesli ci nie rpzejdzie serdecznie pzodrawiam
cooo??? przez kilka miesięcy ma miec dziewczyna krwawienie i ma nic z tym nie zrobić???: mur:
co za herezje!!!!
Jesli plamienie bedzie to nic strasznego, ale jesli będzie to krwawienie to do lekarza!!!!
Miałam cos takiego przy innych tabletkach i dostałam leki na zahamowanie krwawienie!!!!

5 dni to jeszcze nie tak strasznie poczekaj jeszcze troche jak nie przejdzie to idz do lekarza, mozę zwyczajnie na pasuja Ci te tabletki

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 13:28   #4566
*gwiazdeczka*
Raczkowanie

Dziewczyny moje pytanie dotyczy okresu!Przyjmowalam wczesniej tabletki yasminelle teraz przezucilam sie na yaz,biore dopiero 3 tabletke.Pierwsza tabletke yasminnelle zaczynalam brac we wtorek i w poniedzialek konczylam opakowanie robilam przerwe 7 dni i znowu nowe opakowanie zaczynalam brac we wtorek.Okresu dostawalam zawsze w czwartek wieczorem.Czyli trwal rowne 4 dni bez przyjmowania tabletek.Ale zwykle konczyl sie juz po 3 dniach a w poniedzialek nie bylo po nim sladu.Teraz przezucilam sie na yaz pierwsza tabletke znowu zaczelam brac we wtorek gdy wezme juz wszystkie 24 rozowe tabletki powinien pojawic sie okres w ulutce jest napisane ze zwykle pojawia sie po 2-3 dniach od przyjecia ostatniej rozowej tabletki a biale tabletki sa 4 czyli jezeli u mnie wystapi w 3 dniu przyjmowania bialej tabletki to okres bede miala przez jeden dzien lub jezeli w 2 dniu przyjmowania bialej tabletki to dwa dni?????bo pozniej trzeba zaczac przyjmowac nowe opakowanie bez zadnego dnia przerwy.
*gwiazdeczka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 13:36   #4567
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *gwiazdeczka* Pokaż wiadomość
Dziewczyny moje pytanie dotyczy okresu!Przyjmowalam wczesniej tabletki yasminelle teraz przezucilam sie na yaz,biore dopiero 3 tabletke.Pierwsza tabletke yasminnelle zaczynalam brac we wtorek i w poniedzialek konczylam opakowanie robilam przerwe 7 dni i znowu nowe opakowanie zaczynalam brac we wtorek.Okresu dostawalam zawsze w czwartek wieczorem.Czyli trwal rowne 4 dni bez przyjmowania tabletek.Ale zwykle konczyl sie juz po 3 dniach a w poniedzialek nie bylo po nim sladu.Teraz przezucilam sie na yaz pierwsza tabletke znowu zaczelam brac we wtorek gdy wezme juz wszystkie 24 rozowe tabletki powinien pojawic sie okres w ulutce jest napisane ze zwykle pojawia sie po 2-3 dniach od przyjecia ostatniej rozowej tabletki a biale tabletki sa 4 czyli jezeli u mnie wystapi w 3 dniu przyjmowania bialej tabletki to okres bede miala przez jeden dzien lub jezeli w 2 dniu przyjmowania bialej tabletki to dwa dni?????bo pozniej trzeba zaczac przyjmowac nowe opakowanie bez zadnego dnia przerwy.
ale w ulotce pisze też, że bez względu na to czy krwawienie z odstawienia się skończyło czy nie zaczyna się następny blister. A ile będzie trwało owe krwawienie i kiedy się skończy jest chyba sprawą indywidualną. Pożyjesz zobaczysz.

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-24, 13:55   #4568
*gwiazdeczka*
Raczkowanie

Dziekuje juz wszystko rozumiem myslalam ze bedzie tak jak w jasminelle czyli jezeli sie przyjmie po okresie 1 tabletke to okres ustepuje.I ldatego martwilo mnie to ze moj okres bedzie trwal okolo 2 dni :/
*gwiazdeczka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 14:09   #4569
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez *gwiazdeczka* Pokaż wiadomość
Dziekuje juz wszystko rozumiem myslalam ze bedzie tak jak w jasminelle czyli jezeli sie przyjmie po okresie 1 tabletke to okres ustepuje.I ldatego martwilo mnie to ze moj okres bedzie trwal okolo 2 dni :/
nie jest powiedziane, że weźmiesz 1 różową tabletke i okres zniknie może być tak że dopiero dostaniesz na rózowej okres. tabletki 21+7 to zupełnie inna bajka od tych 24+4. Poczekasz zobaczysz

"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
Stary 2009-09-24, 15:52   #4570
kseniaczek
Raczkowanie

dziewczyny mam problem jestem na drugim opakowaniu, ale po pierwszym tak jak pisalam musialam zrobic miesiac przerwy, 2 op wzielam w 1dniu miesiaczki i jest juz18 tabletka a ja ciagle mam duzyokres, wiem ze plamienia sa normalne ale to jest normalny, obfity okres pisalyscie ze mialyscie nawet po 2tyg ale taki mocny przez wszystkie dni czy to byly plamienia tylko? nie wiem co robic, bo przy tym b.czesto boli mnie brzuch,2 dni mialam takie ze ledwo dalam rady wstac(myslalam ze to przez nerwy) ale chyba nie;/ nie chce przerywac przyjmowania tabletek ale myslicie moze zajrzec do ginekologa z tym?
Stary 2009-09-24, 16:48   #4571
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez kseniaczek Pokaż wiadomość
dziewczyny mam problem jestem na drugim opakowaniu, ale po pierwszym tak jak pisalam musialam zrobic miesiac przerwy, 2 op wzielam w 1dniu miesiaczki i jest juz18 tabletka a ja ciagle mam duzyokres, wiem ze plamienia sa normalne ale to jest normalny, obfity okres pisalyscie ze mialyscie nawet po 2tyg ale taki mocny przez wszystkie dni czy to byly plamienia tylko? nie wiem co robic, bo przy tym b.czesto boli mnie brzuch,2 dni mialam takie ze ledwo dalam rady wstac(myslalam ze to przez nerwy) ale chyba nie;/ nie chce przerywac przyjmowania tabletek ale myslicie moze zajrzec do ginekologa z tym?
do gina!!! i to jak najszybciej to sa prawie 3 tygodnie

Stary 2009-09-24, 17:28   #4572
sobolesiaa
Raczkowanie

Moim zdaniem to jest tak jakbys na nowo zaczynala brac tabsy, i jest to krwawienie srodcykliczne. Moje trwalo ponad miesiac. Ale mam pytanie, czy twoja krew jest czysta czy wyglada po prostu jak brudny śluz?
sobolesiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 17:43   #4573
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
powinnas isc do gina

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 19:12   #4574
kseniaczek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sobolesiaa Pokaż wiadomość
Moim zdaniem to jest tak jakbys na nowo zaczynala brac tabsy, i jest to krwawienie srodcykliczne. Moje trwalo ponad miesiac. Ale mam pytanie, czy twoja krew jest czysta czy wyglada po prostu jak brudny śluz?
wlasnie 1 moje opakowanie bylo bez skutkow ubocznych, swietnie sie czulam, nawet przed okresem nie bolal mnie brzuch, potem bylam chora, gin mi powiedziala by ich nie brac, no i teraz mam wlasnie tak i to normalny okres, czysta krew brrr;/
no nic to pojde jutro;/dziekuje za odpowiedzi

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
Napisane przez malwi89 Pokaż wiadomość
cooo??? przez kilka miesięcy ma miec dziewczyna krwawienie i ma nic z tym nie zrobić???: mur:
co za herezje!!!!
Jesli plamienie bedzie to nic strasznego, ale jesli będzie to krwawienie to do lekarza!!!!
Miałam cos takiego przy innych tabletkach i dostałam leki na zahamowanie krwawienie!!!!

5 dni to jeszcze nie tak strasznie poczekaj jeszcze troche jak nie przejdzie to idz do lekarza, mozę zwyczajnie na pasuja Ci te tabletki
a dlugo mialas takie krwawienie, ze dali Ci te tabletki na zahamowanie ? i jakie wtedy bralas tabletki?
Stary 2009-09-24, 19:16   #4575
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
wlasnie 1 moje opakowanie bylo bez skutkow ubocznych, swietnie sie czulam, nawet przed okresem nie bolal mnie brzuch, potem bylam chora, gin mi powiedziala by ich nie brac, no i teraz mam wlasnie tak i to normalny okres, czysta krew brrr;/

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

a dlugo mialas takie krwawienie, ze dali Ci te tabletki na zahamowanie ? i jakie wtedy bralas tabletki?

ojj nie pamietam jak długo coś w połowie opakowania a dostałam gastomikron czy jakos tak. Już miałam tak że na tylku nie mogłam siedziec jakas masakra

Stary 2009-09-25, 10:08   #4576
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
myśle, że narobiłaś sobie konkretnego bałaganu, przez takie odstawianie tabletek na miesiąc, po miesiącu ich zażywania.
Bidulko..
Ale to była jakaś poważna choroba, czy coś błahego? Bo tak mysle, że to chyba nie jest dobry pomysł, żeby tak co chwile odstawiać tabletki i zaraz znów zaczynać je łykać.
Stary 2009-09-25, 10:11   #4577
milenka_
Przyczajenie

Witam Was kobietki

Po pierwsze to muszę powiedzieć, że to forum jest genialne Zostały mi przepisane tabletki yaz, a że to są moje pierwsze to chciałam się czegoś o nich dowiedzieć i tak trafilam tutaj i muszę przyznać że wiele się dowiedziałam
Tabletki biorę od 4 dni, póki co nic sie nie dzieje, poza skróconym okresem (ale to chyba większość tak miała).
Będę tu zaglądać, może pomagać, może się pytać
Pozdrawiam
milenka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-25, 11:13   #4578
Agatka_90
Rozeznanie

biorę yaz już od dłuższego czasu, wszystko jest w porządku. ale nie z tym mam problem...
w środę (był to 15 dzień przyjmowania tabletek z blistra) ze względu na ostrą biegunkę, wymioty i tragiczne samopoczucie zapomniałam o wzięciu tabletki. z resztą i tak byłoby to bez sensu, ponieważ tabletka zostałaby zwrócona. wczoraj (16 dzień) wziełam normalnie tabletkę, ale niedługo potem poleciałam do łazienki... byłam też u lekarza, okazało się, że mam rotawirusa. jego objawy nie ustąpiły i nie wiem co robic? wziecie dzis tabletki ze wzgledu na ta chorobe chyba byloby bez sensu? z reszta bardzo mozliwe, ze wczorajsza tabletke zwrocilam, to tak, jakbym miala dwa dni przerwy w przyjmowaniu tabletek.
tabletki biore ze wzgledu na bolesne miesiaczki, dlatego nie martwie sie, ze moge zajsc w ciaze. bardziej boje sie tego, ze rozreguluje sobie cykl bardzo prosze o wasza pomoc, czytalam ulotke, ale nie bardzo mi pomogla...
Agatka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-25, 11:25   #4579
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agatka_90 Pokaż wiadomość
biorę yaz już od dłuższego czasu, wszystko jest w porządku. ale nie z tym mam problem...
w środę (był to 15 dzień przyjmowania tabletek z blistra) ze względu na ostrą biegunkę, wymioty i tragiczne samopoczucie zapomniałam o wzięciu tabletki. z resztą i tak byłoby to bez sensu, ponieważ tabletka zostałaby zwrócona. wczoraj (16 dzień) wziełam normalnie tabletkę, ale niedługo potem poleciałam do łazienki... byłam też u lekarza, okazało się, że mam rotawirusa. jego objawy nie ustąpiły i nie wiem co robic? wziecie dzis tabletki ze wzgledu na ta chorobe chyba byloby bez sensu? z reszta bardzo mozliwe, ze wczorajsza tabletke zwrocilam, to tak, jakbym miala dwa dni przerwy w przyjmowaniu tabletek.
tabletki biore ze wzgledu na bolesne miesiaczki, dlatego nie martwie sie, ze moge zajsc w ciaze. bardziej boje sie tego, ze rozreguluje sobie cykl bardzo prosze o wasza pomoc, czytalam ulotke, ale nie bardzo mi pomogla...
a ja myślę, że ulotka może tu dużo pomóc zobacz:

Cytat:
  • Pominięto jedną tabletkę w 15-24 dniu (trzeci lub czwarty rząd)
    Są dwie możliwości do wyboru:
    1. Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że przyjmie się dwie tabletki na raz. Kolejne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze. Zamiast okresu stosowania białych tabletek placebo, należy przejść od razu do następnego blistra (pierwszy dzień stosowania będzie inny niż dotychczas).
      Najprawdopodobniej, krwawienie z odstawienia wystąpi pod koniec drugiego blistra, ale może wystąpić także plamienie lub krwawienie śródcykliczne podczas stosowania tabletek z drugiego blistra.
    2. Można też przerwać przyjmowanie jasnoróżowych tabletek z blistra i przejść bezpośrednio do 4 białych tabletek placebo (przed rozpoczęciem okresu tabletek placebo, należy zanotować dzień, w którym zapomniało się przyjąć tabletkę). Jeżeli chce się rozpocząć nowy blister w swoim ustalonym dniu rozpoczynającym, okres tabletek placebo można skrócić do mniej niż 4 dni.
Jeżeli postępuje się według jednego z tych zaleceń, ochrona przed ciążą będzie zachowana.
Interesuje nas ta druga opcja. Dzięki niej nie będziesz musiała się martwić o jakieś rozregulowanie bo jest to postępowanie zgodne z ulotką. Uznaj tę 15stą i 16stą tabletkę jako dwie tabletki placebo - czyli dwa dni 'przerwy' - bo 15ej nie wzięłaś więc jest brak hormonów, a 16sta pewnie się nie wchłonęła jak sama piszesz, przez wizytę w toalecie - więc znów brak hormonów. Dziś i jutro weź tabletki placebo, a pojutrze rozpocznij nowy blister. Może do tego czasu troszkę Ci przejdzie i nie będzie obaw, że tabletkę wydalisz czy zwymiotujesz. Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie obecnie.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-25, 13:49   #4580
milenka_
Przyczajenie

Dziewczyny, a stanie się coś jak wezmę tabletkę godzinę wcześniej niż zazwyczaj? czy lepiej zachować tą samą godzinę?
milenka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-25, 14:02   #4581
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milenka_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a stanie się coś jak wezmę tabletkę godzinę wcześniej niż zazwyczaj? czy lepiej zachować tą samą godzinę?
Nic się nie stanie, nie trzeba brać równo co do godziny, grunt to trzymać się stałej pory dnia.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-25, 14:22   #4582
Sayouri89
Raczkowanie

a wiecie jak to jest z tabletkami i szczepionkami na grypę?
Sayouri89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-25, 15:24   #4583
Agatka_90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
a ja myślę, że ulotka może tu dużo pomóc zobacz:

Interesuje nas ta druga opcja. Dzięki niej nie będziesz musiała się martwić o jakieś rozregulowanie bo jest to postępowanie zgodne z ulotką. Uznaj tę 15stą i 16stą tabletkę jako dwie tabletki placebo - czyli dwa dni 'przerwy' - bo 15ej nie wzięłaś więc jest brak hormonów, a 16sta pewnie się nie wchłonęła jak sama piszesz, przez wizytę w toalecie - więc znów brak hormonów. Dziś i jutro weź tabletki placebo, a pojutrze rozpocznij nowy blister. Może do tego czasu troszkę Ci przejdzie i nie będzie obaw, że tabletkę wydalisz czy zwymiotujesz. Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie obecnie.

super, bardzo Ci dziekuję chyba potrzebowałam tego, by ktoś mnie w tym upewnił.
Agatka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-25, 19:23   #4584
oderka
Przyczajenie

Mam niezły problem. Biore Yaz od jakiegos czasu, chyba jestem na 4 opakowaniu i pierwszy raz mi się zdarzyło, ze okres mi przyszedł o tydzien za wczesniej. Jeszcze mam chyba z 5 rozowych tabletek. O co kaman?
oderka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 03:00   #4585
anastazja293
Przyczajenie

hej. Yaz biore juz ponad pol roku i do tej pory nie mialam rzadnych problemow. ale ostatnio pobalowalam i wymiotowalam, tabletke wzielam przed 19.00 a zmulilo mnie kolo 23. nastepnego dnia uprawialam seks z moim TŻ, i właściwie to dopiero teraz do mnie doszlo, ze tabletka mogła się nie wchłonąc.To był 18 dzień cyklu, Jak myślicie mam się czym martwic?? na ulotce wyczytalam ze w takiej sytuacji powinnam piminąc 4 biale tabletki z obecnego blistru i zacząc kolejny. co robic?? z gory dzięki
anastazja293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 07:26   #4586
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez anastazja293 Pokaż wiadomość
hej. Yaz biore juz ponad pol roku i do tej pory nie mialam rzadnych problemow. ale ostatnio pobalowalam i wymiotowalam, tabletke wzielam przed 19.00 a zmulilo mnie kolo 23. nastepnego dnia uprawialam seks z moim TŻ, i właściwie to dopiero teraz do mnie doszlo, ze tabletka mogła się nie wchłonąc.To był 18 dzień cyklu, Jak myślicie mam się czym martwic?? na ulotce wyczytalam ze w takiej sytuacji powinnam piminąc 4 biale tabletki z obecnego blistru i zacząc kolejny. co robic?? z gory dzięki

a doczytałaś też, żeby tabletka sie wchłonęła musi minąć 4h a u Ciebie ile minęło?? 4h?? to czym się martwisz??

Stary 2009-09-26, 10:14   #4587
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Witam!

Ja biore YAZ od 4 5 dni dopiero. Wcześniej przez prawie 3 lata brałam Yasminelle, ale miałam rok przerwy. Nie chciałam anty, ale mam duże problemy z cerą teraz i dermatolog poza antybiotykami kazał mi wrócić choć na jakiś czas do anty...

Zależy mi na poprawie, ale mam niewiele czasu bo slub 21.11. Wiem że YAZ nie jest przepisywany typowo na poprawę cery, ale moja gin nie chciała mi dawać nic innego bo nie wiadomo jak na to bym zareagowała...

Czy któraś z was zauważyła poprawę w tym kierunku w tak krótkim czasie jak dwa miesiące?? Bo ja mam wątpliwości...

Edytowane przez inutil
Czas edycji: 2009-10-01 o 08:29
inutil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 13:55   #4588
dorzynka
Raczkowanie

GG do dorzynka

hej ... otóż mój problem polega na tym, że: zapomniałam wczoraj wziac tabletki, okres zawsze mialam na placebo 3 albo 4 (YAZ)- dostałam na 1 kolejnego opakowania- poniedziałek... a w weekend miał miejsce stosunek. zapomniałam w czwartek tabletki i wzielam obie wczoraj ;( ...

pisalam na innym temacie, alenikt nie odpisał... HELP

15.02.10 - 2 latka

Studia- stypendium naukowe !! haha!! (:

26,27,28.11-> Armwrestling -> Starogard Gdański <chlip> Łukaś <papa>

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200802153240.html
dorzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 14:56   #4589
anastazja293
Przyczajenie

no doczytalam tylko ze ja nie jestem pewna czy wymiotowalam przed 23 czy po.... mam nadzeję, że wszystko bedzie ok, do tej pory yaz mnie nie zawiodł. teraz mam regularny cykl i nie chce go rozregulowac, poprzez pominięcie bialych tabletek i zaczęcie nowego blistra, dzis biore ostatnią rozowa, wiec okres powinnam mieć kolo srody- czwartku. wiem ze troche świruje... no ale..
anastazja293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 15:26   #4590
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez anastazja293 Pokaż wiadomość
no doczytalam tylko ze ja nie jestem pewna czy wymiotowalam przed 23 czy po.... mam nadzeję, że wszystko bedzie ok, do tej pory yaz mnie nie zawiodł. teraz mam regularny cykl i nie chce go rozregulowac, poprzez pominięcie bialych tabletek i zaczęcie nowego blistra, dzis biore ostatnią rozowa, wiec okres powinnam mieć kolo srody- czwartku. wiem ze troche świruje... no ale..
czas na wchłoniecie to 4h ale mogla się wchlonąć wczesniej. Jesli się obawiasz to zrób jak mowi ulotka.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości