![]() |
#4561 | |
Przyczajenie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4562 |
Rozeznanie
|
Yaz biorę juz kilka miesięcy , nie czuję się po nich zle , jednak stwierdzilam ze powinnam wykonac testy , zeby sie upewnic , ze mi nie szkodzą , zebym mogła je dalej zazywac .. niby nie ma widocznych objawow , ale ostatnio nogi wydaj,ą mi się cięższe , czuję takie jakby lekkie uciski w paru miejsach [ obie nogi ] , takze zastanawialam sie nad testami na krzepliwosc krwi . czy ktoras z was juz je robiła , jaki typ polecacie , aby przekonac sie , ze nie grozi mi zakrzepica ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4563 |
Przyczajenie
|
Witam i przybywam z kolejnym pytaniem
![]() Otóż jestem nowicjuszką i Yaz będą moimi pierwszymi tabletkami antykoncepcyjnymi. Muszę zacząć je przyjmować z powodu czekającej mnie kuracji dermatologicznej Izotekiem oraz ze względu na mój nieregularny okres, który jako 19 latka chciałabym mieć w końcu regularny (zawsze mam co 30-40-45 dni). Obecnie jestem w 37(!) dniu cyklu (tak, licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki) i standardowo okres mi się spóźnia, ba, nawet nie mam objawów nadchodzącej miesiączki. Moje pytanie brzmi - czy mogę pomimo braku krwawienia menstruacyjnego wziąć (np. jutro rano) pierwszą tabletkę Yaz? Nie zamierzam współżyć, nie chodzi mi o działanie antykoncepcyjne, po prostu już mam dosyć czekania na ten nieszczęsny, wiecznie spóźniony okres... Cera niesamowicie mi się psuje i chciałabym w końcu zacząć leczenie Izotekiem. + dodatkowe pytanie - czy biorąc pierwszą tabletkę nie będąc w pierwszym dniu cyklu, nie będzie to miało szkody dla organizmu? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i przepraszam za tak długiego posta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4564 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4565 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() co za herezje!!!! Jesli plamienie bedzie to nic strasznego, ale jesli będzie to krwawienie to do lekarza!!!! Miałam cos takiego przy innych tabletkach i dostałam leki na zahamowanie krwawienie!!!! 5 dni to jeszcze nie tak strasznie poczekaj jeszcze troche jak nie przejdzie to idz do lekarza, mozę zwyczajnie na pasuja Ci te tabletki
Motocyklistka ![]() ![]() Suzuki GSX 600F ![]() "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4566 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny moje pytanie dotyczy okresu!Przyjmowalam wczesniej tabletki yasminelle teraz przezucilam sie na yaz,biore dopiero 3 tabletke.Pierwsza tabletke yasminnelle zaczynalam brac we wtorek i w poniedzialek konczylam opakowanie robilam przerwe 7 dni i znowu nowe opakowanie zaczynalam brac we wtorek.Okresu dostawalam zawsze w czwartek wieczorem.Czyli trwal rowne 4 dni bez przyjmowania tabletek.Ale zwykle konczyl sie juz po 3 dniach a w poniedzialek nie bylo po nim sladu.Teraz przezucilam sie na yaz pierwsza tabletke znowu zaczelam brac we wtorek gdy wezme juz wszystkie 24 rozowe tabletki powinien pojawic sie okres w ulutce jest napisane ze zwykle pojawia sie po 2-3 dniach od przyjecia ostatniej rozowej tabletki a biale tabletki sa 4 czyli jezeli u mnie wystapi w 3 dniu przyjmowania bialej tabletki to okres bede miala przez jeden dzien lub jezeli w 2 dniu przyjmowania bialej tabletki to dwa dni?????bo pozniej trzeba zaczac przyjmowac nowe opakowanie bez zadnego dnia przerwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4567 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4568 |
Raczkowanie
|
Dziekuje juz wszystko rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4569 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Motocyklistka ![]() ![]() Suzuki GSX 600F ![]() "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4570 |
Raczkowanie
|
dziewczyny mam problem jestem na drugim opakowaniu, ale po pierwszym tak jak pisalam musialam zrobic miesiac przerwy, 2 op wzielam w 1dniu miesiaczki i jest juz18 tabletka a ja ciagle mam duzyokres, wiem ze plamienia sa normalne ale to jest normalny, obfity okres
![]()
#4571 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4572 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem to jest tak jakbys na nowo zaczynala brac tabsy, i jest to krwawienie srodcykliczne. Moje trwalo ponad miesiac. Ale mam pytanie, czy twoja krew jest czysta czy wyglada po prostu jak brudny śluz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4573 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4574 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() no nic to pojde jutro;/dziekuje za odpowiedzi ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
![]() |
#4575 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ojj nie pamietam jak długo coś w połowie opakowania a dostałam gastomikron czy jakos tak. Już miałam tak że na tylku nie mogłam siedziec jakas masakra
|
![]() ![]() |
![]() |
#4576 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Bidulko.. Ale to była jakaś poważna choroba, czy coś błahego? Bo tak mysle, że to chyba nie jest dobry pomysł, żeby tak co chwile odstawiać tabletki i zaraz znów zaczynać je łykać.
![]() |
#4577 |
Przyczajenie
|
Witam Was kobietki
![]() Po pierwsze to muszę powiedzieć, że to forum jest genialne ![]() ![]() Tabletki biorę od 4 dni, póki co nic sie nie dzieje, poza skróconym okresem (ale to chyba większość tak miała). Będę tu zaglądać, może pomagać, może się pytać ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4578 |
Rozeznanie
|
biorę yaz już od dłuższego czasu, wszystko jest w porządku. ale nie z tym mam problem...
w środę (był to 15 dzień przyjmowania tabletek z blistra) ze względu na ostrą biegunkę, wymioty i tragiczne samopoczucie zapomniałam o wzięciu tabletki. z resztą i tak byłoby to bez sensu, ponieważ tabletka zostałaby zwrócona. wczoraj (16 dzień) wziełam normalnie tabletkę, ale niedługo potem poleciałam do łazienki... byłam też u lekarza, okazało się, że mam rotawirusa. jego objawy nie ustąpiły i nie wiem co robic? wziecie dzis tabletki ze wzgledu na ta chorobe chyba byloby bez sensu? z reszta bardzo mozliwe, ze wczorajsza tabletke zwrocilam, to tak, jakbym miala dwa dni przerwy w przyjmowaniu tabletek. tabletki biore ze wzgledu na bolesne miesiaczki, dlatego nie martwie sie, ze moge zajsc w ciaze. bardziej boje sie tego, ze rozreguluje sobie cykl ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4579 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4580 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, a stanie się coś jak wezmę tabletkę godzinę wcześniej niż zazwyczaj? czy lepiej zachować tą samą godzinę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4581 |
Zakorzenienie
|
Nic się nie stanie, nie trzeba brać równo co do godziny, grunt to trzymać się stałej pory dnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4582 |
Raczkowanie
|
a wiecie jak to jest z tabletkami i szczepionkami na grypę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4583 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
super, bardzo Ci dziekuję ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4584 |
Przyczajenie
|
Mam niezły problem. Biore Yaz od jakiegos czasu, chyba jestem na 4 opakowaniu i pierwszy raz mi się zdarzyło, ze okres mi przyszedł o tydzien za wczesniej. Jeszcze mam chyba z 5 rozowych tabletek. O co kaman?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4585 |
Przyczajenie
|
hej. Yaz biore juz ponad pol roku i do tej pory nie mialam rzadnych problemow. ale ostatnio pobalowalam i wymiotowalam, tabletke wzielam przed 19.00 a zmulilo mnie kolo 23. nastepnego dnia uprawialam seks z moim TŻ, i właściwie to dopiero teraz do mnie doszlo, ze tabletka mogła się nie wchłonąc.To był 18 dzień cyklu, Jak myślicie mam się czym martwic?? na ulotce wyczytalam ze w takiej sytuacji powinnam piminąc 4 biale tabletki z obecnego blistru i zacząc kolejny. co robic?? z gory dzięki
|
![]() ![]() |
![]() |
#4586 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a doczytałaś też, żeby tabletka sie wchłonęła musi minąć 4h a u Ciebie ile minęło?? 4h?? to czym się martwisz??
|
![]() ![]() |
![]() |
#4587 |
Zakorzenienie
|
Witam!
Ja biore YAZ od 4 5 dni dopiero. Wcześniej przez prawie 3 lata brałam Yasminelle, ale miałam rok przerwy. Nie chciałam anty, ale mam duże problemy z cerą teraz i dermatolog poza antybiotykami kazał mi wrócić choć na jakiś czas do anty... Zależy mi na poprawie, ale mam niewiele czasu bo slub 21.11. Wiem że YAZ nie jest przepisywany typowo na poprawę cery, ale moja gin nie chciała mi dawać nic innego bo nie wiadomo jak na to bym zareagowała... Czy któraś z was zauważyła poprawę w tym kierunku w tak krótkim czasie jak dwa miesiące?? Bo ja mam wątpliwości... Edytowane przez inutil Czas edycji: 2009-10-01 o 08:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#4588 |
Raczkowanie
|
hej ... otóż mój problem polega na tym, że: zapomniałam wczoraj wziac tabletki, okres zawsze mialam na placebo 3 albo 4 (YAZ)- dostałam na 1 kolejnego opakowania- poniedziałek... a w weekend miał miejsce stosunek. zapomniałam w czwartek tabletki i wzielam obie wczoraj ;( ...
pisalam na innym temacie, alenikt nie odpisał... HELP ![]()
#4589 |
Przyczajenie
|
no doczytalam tylko ze ja nie jestem pewna czy wymiotowalam przed 23 czy po.... mam nadzeję, że wszystko bedzie ok, do tej pory yaz mnie nie zawiodł. teraz mam regularny cykl i nie chce go rozregulowac, poprzez pominięcie bialych tabletek i zaczęcie nowego blistra, dzis biore ostatnią rozowa, wiec okres powinnam mieć kolo srody- czwartku. wiem ze troche świruje... no ale..
|
![]() ![]() |
![]() |
#4590 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.