Dlaczego nie chcemy miec dzieci? - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-25, 21:47   #601
Ratatuj
Zadomowienie

Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

Ja cie oswiecę, chodząca agresjo Osobiscie myślę o ludziach i to nawet całkiem miło myślę, nawet o tych napastliwych Wiesz, że to co tu robisz to zniechęca do jakichkolwiek rozmów? A, pewnie wiesz.
Rozmowa z Tobą jest naprawdę daremna.
Dziękuję Lubo

Napiszę jeszcze tak,takie osoby jak Santos dobrze,że nie chcą mieć dzieci natomiast takie jak Hihi .......szkoda .....
Ratatuj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 01:44   #602
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez villemo84 Pokaż wiadomość
nikt nie jest Ci w stanie zabronic tego zabiegu w ogole. mozesz wyjechac za granice i tam go wykonac, a ewentualny brak srodkow finansowych na to, to juz zupelnie inna sprawa. reasumujac, masz wolny wybor.

--

.
Padlam. Rozmiem, ze apartheid niczego nie zabranial murzynom w RPA. No przeciez mogli sobie wyjechac, co nie? Musze powiedziec znajomym z Mainland China, ze wcale nic im ich rzad nie zabrania, bo przeciez zawsze moga wyjechac i protestowac za granica ....... Ty w ogole czytasz co piszesz? Nikt mi w Polsce nie zabrania, bo moge zrobic zabieg NIE w Polsce. No to ci niespodzianka, ze polskie prawodastwo nie reguluje zycia na Alasce..... I co z tego? Pozostaje faktem ,ze Polskim obywatelom w Polsce (ich kraju) odbiera sie prawo do decydowania o wlasnej plodnosi. Czyli zabrania sie.

Cytat:
To TY czytaj ze zrozumieniem i wnioskuj. W mojej wypowiedzi chodzilo mi jedynie o to,ze jesli przekazesz chorobe swojemu dziecku, to nie bedzie tragedii, bo nie jest to choroba uposledzajaca codzienne funkjonowanie. nie znam efektow hashimoto na rozwoj plodu,wiem tylko ze moze utrudniac zajscie w ciaze w ogole.
.
Mi nie chodzilo o przekazanie coroby tylko o to, ze moze ona spowodowac szereg ciezkich zaburzen rozwoju plodu. Jakich dokladnie nie wiem, mozesz sobie dokladnie poczytac wspomniany watek, z tego co zrozumialam (a ta wizazanka chyba wie co mowi skoro sie leczy na te chorobe) urodzilaby ciezko uposledzone dziecko. WIesz, przy np rozszczepieniu kregoslupa to juz ciezko mowic o zyciu jako darze, chyba ze krotki i pelny wylacznie niewyobrazalnych cierpien zywot to wg ciebie wspanialy dla dziecka i rodzicow dar.

Poza tym czepiasz sie slowek, chodzilo m i o to, ze sa takie choroby matki/ojca, ktore spowodowalyby ciezkie wady genetyczne/choroby plodu. Chyba nie zaprzeczysz, ze tak jest. I uwazasz, ze to normalne, ze tacy ludzie nie moga sie pozbawic plodnosci?

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 07:29   #603
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ratatuj Pokaż wiadomość
Napiszę jeszcze tak,takie osoby jak Santos dobrze,że nie chcą mieć dzieci natomiast takie jak Hihi .......szkoda .....
Santos (jesli dobrze kojarze) to pisala, ze kiedys chce miec dzieci.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 09:35   #604
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ratatuj Pokaż wiadomość
Dziękuję Lubo

Napiszę jeszcze tak,takie osoby jak Santos dobrze,że nie chcą mieć dzieci
Proszę bardzo
Kojarze to co aaliyah:
Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Santos (jesli dobrze kojarze) to pisala, ze kiedys chce miec dzieci.
I wiecie co, uważam, że to dobrze. Dziecko (chciane dziecko) bardzo często uczy(rodziców inteligentnych) pokory, szacunku i cierpliwości. A także tego, że trzeba przyjmować to, że ludzuie myślą czy robia inaczej niż ja, nawet jak się z nim nie zgadzasz. A im dziecko starsze, tym bardziej uczy

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 12:37   #605
villemo84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Padlam. Rozmiem, ze apartheid niczego nie zabranial murzynom w RPA. No przeciez mogli sobie wyjechac, co nie? Musze powiedziec znajomym z Mainland China, ze wcale nic im ich rzad nie zabrania, bo przeciez zawsze moga wyjechac i protestowac za granica ....... Ty w ogole czytasz co piszesz? Nikt mi w Polsce nie zabrania, bo moge zrobic zabieg NIE w Polsce. No to ci niespodzianka, ze polskie prawodastwo nie reguluje zycia na Alasce..... I co z tego? Pozostaje faktem ,ze Polskim obywatelom w Polsce (ich kraju) odbiera sie prawo do decydowania o wlasnej plodnosi. Czyli zabrania sie.
Ja wyjsciowo napisalam tak - "nikt Ci tutaj nie zabrania sterylizacji". Chodzilo mi z zalozenia o to forum. Wytlumacz,jak ktos moze Ci czegokolwiek zabronic przez internet ?
Nie porownuj tak nieadekwatnych sytuacji jak dziesiejsza Polska i czasy apartheidu w RPA. Lubisz uderzac w skrajnosci, co? Zeby ,ze tak powiem niezbyt ladnie, "zamknac gebe" rozmowcy?
Jestes chyba rozumna, wiec pojmij wreszcie - nikt nie jest stanie powstrzymac Cie przed sterylizacja. Jesli bedziesz zdecydowana, to wyjedziesz i zabeg wykonasz, o to, i wylacznie o to mi chodzilo. I na ten temat nie bede sie juz z Toba wdawac w dyskusje, bo staja sie one bezsensownym obracaniem wkolo tego samego, powtarzaniem tego samego na rozne sposoby.

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:

Mi nie chodzilo o przekazanie coroby tylko o to, ze moze ona spowodowac szereg ciezkich zaburzen rozwoju plodu. Jakich dokladnie nie wiem, mozesz sobie dokladnie poczytac wspomniany watek, z tego co zrozumialam (a ta wizazanka chyba wie co mowi skoro sie leczy na te chorobe) urodzilaby ciezko uposledzone dziecko. WIesz, przy np rozszczepieniu kregoslupa to juz ciezko mowic o zyciu jako darze, chyba ze krotki i pelny wylacznie niewyobrazalnych cierpien zywot to wg ciebie wspanialy dla dziecka i rodzicow dar.

Poza tym czepiasz sie slowek, chodzilo m i o to, ze sa takie choroby matki/ojca, ktore spowodowalyby ciezkie wady genetyczne/choroby plodu. Chyba nie zaprzeczysz, ze tak jest. I uwazasz, ze to normalne, ze tacy ludzie nie moga sie pozbawic plodnosci?
Troche zaglebilam sie w temat. Nigdzie nie znalazlam informacji na temat ewentualnych chorob plodu u osoby z leczonym hashimoto. Tyle, ze wtedy w ciaze jest trudno zajsc i moga byc czeste poronienia. Nie plec glupot.
Co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi, po pierwsze - kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie.
Po drugie, ja uwazam ze to nienormalne, jesli ,zalozmy zdrowa 30-latka pozbawia sie mozliwosci zajscia w ciaze. W przypadku osob chorych.. To zupelnie inna bajka.
Stary 2009-09-26, 13:20   #606
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
.
Po drugie, ja uwazam ze to nienormalne, jesli ,zalozmy zdrowa 30-latka pozbawia sie mozliwosci zajscia w ciaze. W przypadku osob chorych.. To zupelnie inna bajka.
czy uważasz,że każda zdrowa 30-to latka musi rodzić dziec ?
ile ma ich mieć,tyle,az skończy się dobry okres na rodzenie dzieci?
w jakim celu?
dlaczego ta sytuacja jest dla ciebie nienormalna?

czekam z niecierpliwością na odpowiedzi
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 13:58   #607
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Po drugie, ja uwazam ze to nienormalne, jesli ,zalozmy zdrowa 30-latka pozbawia sie mozliwosci zajscia w ciaze.
owszem, być może będzie żałować, ale to jej decyzja i należy ją uszanować, a nie nakazywać swój tok myślenia
kobiety nie są stworzone tylko do rodzenia i wychowywania dzieci, mogą mieć inne cele w życiu

dodam, że sama bardzo chcę mieć kilkoro dzieci, ale jak najbardziej rozumiem, że ktoś ich nie chce i woli mieć absolutną pewność , że tak się nie stanie
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 15:38   #608
villemo84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
czy uważasz,że każda zdrowa 30-to latka musi rodzić dziec ?
ile ma ich mieć,tyle,az skończy się dobry okres na rodzenie dzieci?
w jakim celu?
dlaczego ta sytuacja jest dla ciebie nienormalna?

czekam z niecierpliwością na odpowiedzi
Na poczatku bardzo prosze, po raz kolejny zreszta, o czytanie ze zrozumieniem. I juz odpowiadam

Nie chodzilo mi absolutnie o to, ze kazda zdrowa 30-latka musi miec dziecko, a juz na pewno nie o to, jak sie wyrazilas, ze ma miec ich tuzin,az skonczy sie dobry okres na rodzenie dzieci. Chodzilo mi tylko i wylacznie o to, ze jest to wielce nierozsadna decyzja, w wieku 30-lat pozbawiac sie mozliwosci zajscia w ciaze w przyszlosci, np poprzez sterylizacje. Taka decyzja jest dla mnie,wybacz, nienormalna, a dla Ciebie taka kobieta jest rozwazna?To, ze w wieku 30 lat kobieta nie chce miec dziecka, nie znaczy, ze za lat 5 czy tez 8 go nie zapragnie. Przez ten czas wiele moze sie zmienic. Chyba odpowiedzialam wyczerpujaco?..

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cytat:
Napisane przez TOMORROW Pokaż wiadomość
owszem, być może będzie żałować, ale to jej decyzja i należy ją uszanować, a nie nakazywać swój tok myślenia
kobiety nie są stworzone tylko do rodzenia i wychowywania dzieci, mogą mieć inne cele w życiu

dodam, że sama bardzo chcę mieć kilkoro dzieci, ale jak najbardziej rozumiem, że ktoś ich nie chce i woli mieć absolutną pewność , że tak się nie stanie
Litosci!!!!!!! Ja nikomu nic nie nakazuje!!! Zreszta, jak mialabym nakazac cos komus przez internet?? Moze mi ktos wreszcie wytlumaczy ten absurd? Ktoras z tych osob, ktore tutaj krzycza o tym, ze pragnace dziecka "narzucaja" i "zmuszaja".
Mam chyba prawo,tak samo jak Ty, do wyrazania wlasnej opinii, a moze sie myle? Pomysl sama zreszta, jak Twoje idealy, priorytety, zmienialy sie przez ostatnie 10 lat.. Dlatego ja, swoim skromnym zdaniem, nie nakazujac ani nie narzucajac nic nikomu, uwazam, ze sterylizacja w wieku 30 lat to GLUPOTA. Moje zdanie. Kropka.
Stary 2009-09-26, 16:11   #609
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego ja, swoim skromnym zdaniem, nie nakazujac ani nie narzucajac nic nikomu, uwazam, ze sterylizacja w wieku 30 lat to GLUPOTA. Moje zdanie. Kropka.
wg. mnie też, ale chodziło mi o to, aby ludzie którzy o tym decydują- nie zakazywali tego prawnie (nie, że Ty każesz przez internet ), ponieważ nie mogą być matkami i ojcami wszystkich ludzi w tym kraju i martwić się za nich o to, że będą tego żałować- są dorośli, niech mają prawo decydować o sobie, nikomu innemu to nie szkodzi

zdanie mam takie jak Ty, ale nie jestem za prawnym zakazem

Edytowane przez TOMORROW
Czas edycji: 2009-09-26 o 16:14
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 16:36   #610
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Na poczatku bardzo prosze, po raz kolejny zreszta, o czytanie ze zrozumieniem. I juz odpowiadam

Nie chodzilo mi absolutnie o to, ze kazda zdrowa 30-latka musi miec dziecko, a juz na pewno nie o to, jak sie wyrazilas, ze ma miec ich tuzin,az skonczy sie dobry okres na rodzenie dzieci. Chodzilo mi tylko i wylacznie o to, ze jest to wielce nierozsadna decyzja, w wieku 30-lat pozbawiac sie mozliwosci zajscia w ciaze w przyszlosci, np poprzez sterylizacje. Taka decyzja jest dla mnie,wybacz, nienormalna, a dla Ciebie taka kobieta jest rozwazna?To, ze w wieku 30 lat kobieta nie chce miec dziecka, nie znaczy, ze za lat 5 czy tez 8 go nie zapragnie. Przez ten czas wiele moze sie zmienic. Chyba odpowiedzialam wyczerpujaco?..

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Litosci!!!!!!! Ja nikomu nic nie nakazuje!!! Zreszta, jak mialabym nakazac cos komus przez internet?? Moze mi ktos wreszcie wytlumaczy ten absurd? Ktoras z tych osob, ktore tutaj krzycza o tym, ze pragnace dziecka "narzucaja" i "zmuszaja".
Mam chyba prawo,tak samo jak Ty, do wyrazania wlasnej opinii, a moze sie myle? Pomysl sama zreszta, jak Twoje idealy, priorytety, zmienialy sie przez ostatnie 10 lat.. Dlatego ja, swoim skromnym zdaniem, nie nakazujac ani nie narzucajac nic nikomu, uwazam, ze sterylizacja w wieku 30 lat to GLUPOTA. Moje zdanie. Kropka.
na początku prosze cię,nie mów do mnie o czytaniu ze zrozumieniem.potrafię zrozumieć tekst pisany.(czy to nowa moda na dogryzanie).nap isałaś jasno i w skrócie,a ja chciałam rozwinięcia wypowiedzi,co by nie domówić tego czego nie pomyślałaś.

wiesz...metod sterylizacji,albo jak zwał podwiązanie jajników można zrobić czasowo.wystarczy założyć klamry i problem z głowy.ta metoda jest odwracalna,więc zawsze można mieć dzieci,choć wcale nie jest powiedziane,że potem zajdzie.
nie oceniam innych kobiet i uważam,że jeśli ma takie życzenie to jej sprawa.tak samo,jka ktoś może powiedziec:dlaczego tylko jedno dziecko masz,wypadałoby więcej,choćby dwoje.
to powinna być tylko sprawa danej kobiety,nie społeczeństwa.

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2009-09-26 o 16:39
Stary 2009-09-26, 16:43   #611
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi, po pierwsze - kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie.
O co niby z tym mieczem chodzi, bo nie rozumiem? Ze niby chore osoby same sobie winne czy co?
I odpowiedzm i na jedno: ok, akzeptujesz, ze ktos moze uznac sie na nie nadajacego sie na rodzica z powodow biologicznych (choroba). Ale czemu nie w takim razie z powodow psychicznych? Skoro ktos zdroworozsadkowo zdaje sobie sprawe, ze bedzie popapranym rodzicem, to nie moze sie wysterylizowac?

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 16:45   #612
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
O co niby z tym mieczem chodzi, bo nie rozumiem? Ze niby chore osoby same sobie winne czy co?
I odpowiedzm i na jedno: ok, akzeptujesz, ze ktos moze uznac sie na nie nadajacego sie na rodzica z powodow biologicznych (choroba). Ale czemu nie w takim razie z powodow psychicznych? Skoro ktos zdroworozsadkowo zdaje sobie sprawe, ze bedzie popapranym rodzicem, to nie moze sie wysterylizowac?
SANOTOS ty i popapranym rodzicem?
przecież ty masz genialne geny i nie mozesz ich zakopać w piachu,musisz je przekazac dalej
Stary 2009-09-26, 16:54   #613
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
SANOTOS ty i popapranym rodzicem?
przecież ty masz genialne geny i nie mozesz ich zakopać w piachu,musisz je przekazac dalej
No sie rozumie, ale czy ja o sobie pisze? Ja tak ogolnie

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-09-26, 17:30   #614
ineczka7
Zadomowienie

Cytat:
czemu uważasz to za decyzję nierozsądną? Jeśli osoba nie chce mieć dzieci WCALE a nie, że nie chce mieć dzieci W TEJ CHWILI to chyba można jej pozwolić podejmować rozsądne decyzje dotyczące samej siebie? Nie rozumiem czemu miałoby to być nienormalne i nierozsądne - nie chcę mieć dzieci, wcale, nie dopuszczam możliwości "że mi się zachce", sprawę mam 1000 razy dokładnie przemyślaną - i mam uznać, że to ok że ktoś mi powie że jestem nierozważna i nienormalna?

Wyciągnę znowu argument - matce dwójki dzieci też się może odmienić po paru latach, prawda? Może. To czemu jej decyzja może być uznana za rozsądną i normalną, a moja - o tym, że dzieci nie chcę, permanentnie - nie może być za taką uznana? Ani decyzja kobiety, która urodzi, ani moja - że nie urodzę - nie jest odwracalna (rozważamy tu stan posiadanie/nie posiadanie dzieci, nie chcę rozważać sytuacji oddania do adopcji/adoptowania). Więc w czym rzecz? Dajmy sobie zawsze prawo ucieczki i nie podejmujmy decyzji, których nie można później odwołać?

Cytat:
Mam chyba prawo,tak samo jak Ty, do wyrazania wlasnej opinii, a moze sie myle?
Hm, pomyślmy, niektórzy przychodzą na ten wątek tylko po to, żeby napisać tym, które zdecydowały, że nie chcą dzieci - że są nierozsądne, niedojrzałe i nienormalne. Jaki to ma cel? To takie stawianie się na piedestale "patrzcie na mnie, ja jestem normalna, dojrzała, a wy jak będziecie myśleć tak jak ja - to dopiero wtedy osiągniecie ten stan".

Cytat:
Pomysl sama zreszta, jak Twoje idealy, priorytety, zmienialy sie przez ostatnie 10 lat.. Dlatego ja, swoim skromnym zdaniem, nie nakazujac ani nie narzucajac nic nikomu, uwazam, ze sterylizacja w wieku 30 lat to GLUPOTA. Moje zdanie. Kropka.
ok, zabrońmy w takim razie w Polsce wszelkich innych rzeczy, które blokują ludziom sytuację rozmyślenia się.
Zaczęłabym od ślubów kościelnych (bo przecież po 10 latach człowiek może się rozmyślić, i co, zaczynać cyrk z unieważnianiem?), następnie rodzenie dzieci (bo co jak się rozmyśli jak już dziecko będzie miało 5 lat?)...

Czujesz do jakiego etapu przechodzimy? Gdy krytykuje sie człowieka za świadomą decyzję dotyczącą tylko i wyłącznie jego samego i jego życia. Decyzję, której dodatkowo nie można wartościować - bo skoro płodność można regulować - to powinno być też możliwe całkowite jej zablokowanie. No chyba, że w końcu dojdziemy do tezy, że KAŻDY musi mieć dzieci i KAŻDEJ kobiecie się kiedyś zachce. A o tym już pisałam

I jeszcze jedno - Wy możecie nie zabraniać. A państwo - nie bezpośrednio, bo ustawowo nie jest to dokładnie uregulowane - ale jednak zabrania mi decydowania o własnej płodności. Bo hasło, że mogę sobie wyjechać do Czech czy na Wysypy uważam za absolutnie wredne i podłe. Mogę, owszem, i w końcu wyjadę, ale tylko dlatego, że nie mam takiej możliwości (przeprowadzenia zabiegu sterylizacji) u nas w kraju. A nie mam z zupełnie niezrozumiałych dla mnie powodów - bo ktoś obcy chce decydować o moim życiu, mojej macicy i mojej płodności ("a jak chcesz decydować sama - droga wolna, jedź sobie do innego kraju".). To ma być normalne?
ineczka7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 18:45   #615
villemo84
Raczkowanie

Cytat:
na początku prosze cię,nie mów do mnie o czytaniu ze zrozumieniem.potrafię zrozumieć tekst pisany.(czy to nowa moda na dogryzanie).nap isałaś jasno i w skrócie,a ja chciałam rozwinięcia wypowiedzi,co by nie domówić tego czego nie pomyślałaś.

wiesz...metod sterylizacji,albo jak zwał podwiązanie jajników można zrobić czasowo.wystarczy założyć klamry i problem z głowy.ta metoda jest odwracalna,więc zawsze można mieć dzieci,choć wcale nie jest powiedziane,że potem zajdzie.
nie oceniam innych kobiet i uważam,że jeśli ma takie życzenie to jej sprawa.tak samo,jka ktoś może powiedziec:dlaczego tylko jedno dziecko masz,wypadałoby więcej,choćby dwoje.
to powinna być tylko sprawa danej kobiety,nie społeczeństwa.
A jednak nie zrozumialas mojej wypowiedzi, skoro zadalas pewne pytania..To, ze uwazam odcinanie sobie drogi do macierzynstwa za nienormalne, nie jest rownoznaczne z tym, ze wedlug mnie kazda kobieta 30-letnia powinna miec dziecko. Nie widze powiazania, naprawde.
Ja tez sadze ze kazdy powinien decydowac o sobie. Ale moge miec chyba w tej kwestii swoje zdanie? Dla jasnosci, ja wypowiadalam sie o permanentnej sterylizacji.

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Cytat:
1.Z mieczem chodzilo o lapanie za slowka i bycie czepliwym.
2. W takim razie taki ktos ma problemy natury psychicznej i sterylizacja jest dla mnie uzasadniona. Kazdy moze miec obawy - bede dobrym rodzicem?.. Ale zeby od razu sie skreslac w tej kwestii, nie majac zadnej praktyki.. Uzyje tutaj ponownie slowa - nienormalne.

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Cytat:
Napisane przez ineczka7 Pokaż wiadomość
czemu uważasz to za decyzję nierozsądną? Jeśli osoba nie chce mieć dzieci WCALE a nie, że nie chce mieć dzieci W TEJ CHWILI to chyba można jej pozwolić podejmować rozsądne decyzje dotyczące samej siebie? Nie rozumiem czemu miałoby to być nienormalne i nierozsądne - nie chcę mieć dzieci, wcale, nie dopuszczam możliwości "że mi się zachce", sprawę mam 1000 razy dokładnie przemyślaną - i mam uznać, że to ok że ktoś mi powie że jestem nierozważna i nienormalna?
Dlaczego zadajesz mi pytanie, na ktore juz odpowiedzialam? No dobrze, odpowiem raz jeszcze.. Uwazam taka decyzje nierozsadna w wieku przykladowo 30 lat, poniewaz danej osobie z zalozenia pozostaje jeszcze kawal zycia, w czasie ktorego priorytety moga sie zmienic w tej kwestii(macierzynstwa). I uwazam ze trzeba wziac to pod uwage i nie pozbawiac sie mozliwosci zajscia w ciaze raz na zawsze. Co do drugiego pytania, tak, powiedzialabym Ci ze jestes nierozwazna.

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Cytat:

Wyciągnę znowu argument - matce dwójki dzieci też się może odmienić po paru latach, prawda? Może. To czemu jej decyzja może być uznana za rozsądną i normalną, a moja - o tym, że dzieci nie chcę, permanentnie - nie może być za taką uznana? Ani decyzja kobiety, która urodzi, ani moja - że nie urodzę - nie jest odwracalna (rozważamy tu stan posiadanie/nie posiadanie dzieci, nie chcę rozważać sytuacji oddania do adopcji/adoptowania). Więc w czym rzecz? Dajmy sobie zawsze prawo ucieczki i nie podejmujmy decyzji, których nie można później odwołać?
Nigdy nie slyszalam, zeby matce "odwidzialo sie " dziecko. Gdybym o czyms takim uslyszala, to nie uznalabym tego za normalne zjawisko. To totalnie wbrew naturze.
A tak, nie slyszalas o tym ze nie nalezy palic za soba mostow?
Stary 2009-09-26, 18:45   #616
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
A jednak nie zrozumialas mojej wypowiedzi, skoro zadalas pewne pytania..To, ze uwazam odcinanie sobie drogi do macierzynstwa za nienormalne, nie jest rownoznaczne z tym, ze wedlug mnie kazda kobieta 30-letnia powinna miec dziecko. Nie widze powiazania, naprawde.
Ja tez sadze ze kazdy powinien decydowac o sobie. Ale moge miec chyba w tej kwestii swoje zdanie? Dla jasnosci, ja wypowiadalam sie o permanentnej sterylizacji.

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

.
wiesz,chyba masz rację.nie domysliłam sie o co ci chodzi w tej wypowiedzi.
czytam i czytam i nie pojmuję,gdzie napisałaś,że chodzi o sterylizację i jak to powiedziałs?

a ja podziwiam ludzi,ktorzy sa pewni swoich poglądów i nie zmieniają ich tak często.taki zabieg to nie kaprys,tak ,jak baorcja powinien być dobrze przemyślany.

Cytat:
ujęłaś to dopiero w drugiej wypowiedzi,więc nie dziw mi się,że nie potrafię czytac w twoich myślach.gdybym to potrafiła pewnie byłabym bogata.
żebyś nie musiała szukać daleko wklejam całą twoją wczesniejsza wypowiedź:

Cytat:
Ja wyjsciowo napisalam tak - "nikt Ci tutaj nie zabrania sterylizacji". Chodzilo mi z zalozenia o to forum. Wytlumacz,jak ktos moze Ci czegokolwiek zabronic przez internet ?
Cytat:
Nie porownuj tak nieadekwatnych sytuacji jak dziesiejsza Polska i czasy apartheidu w RPA. Lubisz uderzac w skrajnosci, co? Zeby ,ze tak powiem niezbyt ladnie, "zamknac gebe" rozmowcy?
Jestes chyba rozumna, wiec pojmij wreszcie - nikt nie jest stanie powstrzymac Cie przed sterylizacja. Jesli bedziesz zdecydowana, to wyjedziesz i zabeg wykonasz, o to, i wylacznie o to mi chodzilo. I na ten temat nie bede sie juz z Toba wdawac w dyskusje, bo staja sie one bezsensownym obracaniem wkolo tego samego, powtarzaniem tego samego na rozne sposoby.

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Troche zaglebilam sie w temat. Nigdzie nie znalazlam informacji na temat ewentualnych chorob plodu u osoby z leczonym hashimoto. Tyle, ze wtedy w ciaze jest trudno zajsc i moga byc czeste poronienia. Nie plec glupot.

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2009-09-26 o 18:48
Stary 2009-09-26, 18:48   #617
villemo84
Raczkowanie

Cytat:
Hm, pomyślmy, niektórzy przychodzą na ten wątek tylko po to, żeby napisać tym, które zdecydowały, że nie chcą dzieci - że są nierozsądne, niedojrzałe i nienormalne. Jaki to ma cel? To takie stawianie się na piedestale "patrzcie na mnie, ja jestem normalna, dojrzała, a wy jak będziecie myśleć tak jak ja - to dopiero wtedy osiągniecie ten stan".
Ja weszlam na ten watek zeby podyskutowac i poznac uargumentowane stanowisko osob z odmiennymi pogladami. Niestety, w wiekszosci spotkaly mnie lekkie ataki.
Stary 2009-09-26, 18:54   #618
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Ja weszlam na ten watek zeby podyskutowac i poznac uargumentowane stanowisko osob z odmiennymi pogladami. Niestety, w wiekszosci spotkaly mnie lekkie ataki.
dziwisz się?
ja też poczułam się niemoralna czytając twoją wypowiedź.
jestem w wieku rozrodczym i według założen powinnam podnieść statystyki urodzin.wedlug kościoła powinnam rodzić,aż menopauza zamknie moją karierę rozpłodową.przecież jestem zdrowa,młoda i powinnam rodzić dzieci.
a ja chcę pożyć i cieszyć się życiem.nie chcę spełniać się jako matka 2,3,czy 5 dziaci.
nie chcę łykac proszków,czy bawić się gumką.nie uśmiecha mi się drut w drogach rodnych,czy rosyjska ruletka.chcę na stałe zamknąć drogę plemnikom i nie obawiać się pełnego sexu.

EDIT-i nie zmienię już swojego zdania co do dzieci,bom co rok starsza

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2009-09-26 o 19:01
Stary 2009-09-26, 18:56   #619
ineczka7
Zadomowienie

Cytat:
Dlaczego zadajesz mi pytanie, na ktore juz odpowiedzialam? No dobrze, odpowiem raz jeszcze.. Uwazam taka decyzje nierozsadna w wieku przykladowo 30 lat, poniewaz danej osobie z zalozenia pozostaje jeszcze kawal zycia, w czasie ktorego priorytety moga sie zmienic w tej kwestii(macierzynstwa). I uwazam ze trzeba wziac to pod uwage i nie pozbawiac sie mozliwosci zajscia w ciaze raz na zawsze. Co do drugiego pytania, tak, powiedzialabym Ci ze jestes nierozwazna.
Ech, czyli świadome podjęcie nieodwracalnej decyzji jest nierozważne?

Cytat:
Nigdy nie slyszalam, zeby matce "odwidzialo sie " dziecko. Gdybym o czyms takim uslyszala, to nie uznalabym tego za normalne zjawisko. To totalnie wbrew naturze.
Parsk.
Wybacz, mają to sobie na czole pisać? Sprawdź lepiej ile matek stosuje przemoc psychiczą i fizyczną, ile dzieci ma poczucie, że matki nigdy ich nie kochały. A potem porozmawiamy o tym, czy komuś się nie odwidziała decyzja.

A jak bardzo chcesz dam Ci numer do mojej matki Na pewno będzie umiała Ci wyjaśnić, czemu gdy dziecko przestało pozwalać za siebie decydować - nagle przestało być takie fajne

Cytat:
A tak, nie slyszalas o tym ze nie nalezy palic za soba mostow?
To powiedzenie chyba przydaje się w innych sytuacjach, niż ta konkretna. Nadal nie rozumiem co jest nierozważnego w podejmowaniu konkretnych i zdecydowanych a przemyślanych decyzji.

Cytat:
I pewnie nie wiesz dlaczego?
Może ja wejdę na forum ludzi, których decyzjami będę gardzić i zacznę się dziwić, że nie pałają do mnie sympatią?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 19:02   #620
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Ja też nie rozumiem, czemu świadoma i rozważna decyzja dorosłej kobiety o sterylizacji jest gorsza niż świadoma i rozwazna decyzja dorosłej kobiety o macierzyństwie? Jedna i druga jest nieodwracalna, w jednym i drugim przypadku konsekwencje są na całe życie.
To dlaczego rodzenie dzieci jest cacy, a nierodzenie dzieci jest be?
To jest pytanie retorycznie, nie oczekuję na nie odpowiedzi
Stary 2009-09-26, 19:05   #621
villemo84
Raczkowanie

Cytat:
dziwisz się?
ja też poczułam się niemoralna czytając twoją wypowiedź.
jestem w wieku rozrodczym i według założen powinnam podnieść statystyki urodzin.wedlug kościoła powinnam rodzić,aż menopauza zamknie moją karierę rozpłodową.przecież jestem zdrowa,młoda i powinnam rodzić dzieci.
a ja chcę pożyć i cieszyć się życiem.nie chcę spełniać się jako matka 2,3,czy 5 dziaci.
nie chcę łykac proszków,czy bawić się gumką.nie uśmiecha mi się drut w drogach rodnych,czy rosyjska ruletka.chcę na stałe zamknąć drogę plemnikom i nie obawiać się pełnego sexu.
No i to jest wlasnie rozmowa o jaka mi chodzilo. Bez sarkazmu, ironii..Ja naprawde jestem tolerancyjna osoba, a obok tego mam swoje zdanie w tym temacie i chcialam poznac motywy osob decydujacych sie na ten krok, ktorym jest permanentna sterylizacja.
Nie chce Cie do niczego przekonywac ani naklaniac. Nie jestem tez praktykujaca katoliczka, akceptujaca wszystki nakazy i zakazy kosciola.Zgadzam sie, kobieta nie moze byc sprowadzona do roli matki, musi ta matka chcec byc...A zanim nia bedzie, powinna pozyc i nacieszyc sie zyciem bez tego typu obowiazkow. Jesii Ty jestes pewna ze matka nigdy nie chcesz byc, to przyjmuje to. Majac swoje zdanie.
Stary 2009-09-26, 19:07   #622
Brook
Zakorzenienie

szukalam w necie i nie umialam znalesc odp na pytanie moje wczesnieje o cene tego zabiegu
wie ktos jaki jest- z czystej ciekawosci pytam

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 19:16   #623
villemo84
Raczkowanie

Cytat:
Ech, czyli świadome podjęcie nieodwracalnej decyzji jest nierozważne?
Jezeli ktos podejmuje nieodwracalna decyzje poniewaz musi, poniewaz jest to sprawa zycia i smierci, to rozumiem.Ale w tym konkretnym przypadku jest to dla mnie nierozsadne.

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Cytat:
Parsk.
Wybacz, mają to sobie na czole pisać? Sprawdź lepiej ile matek stosuje przemoc psychiczą i fizyczną, ile dzieci ma poczucie, że matki nigdy ich nie kochały. A potem porozmawiamy o tym, czy komuś się nie odwidziała decyzja.

A jak bardzo chcesz dam Ci numer do mojej matki Na pewno będzie umiała Ci wyjaśnić, czemu gdy dziecko przestało pozwalać za siebie decydować - nagle przestało być takie fajne
przemoc fizyczna i psychiczna to patologie, skrajne przyklady. niechciane, przypadkowe dzieci niestety czesto na tym cierpia. ja mowilam o sytuacjach, kiedy dziecko pojawia sie w normalnym zwiazku, zdrowym, planowane, wczesniej czy pozniej. bardzo Cie prosze, nie uciekajmy w skrajnosci.

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Cytat:

To powiedzenie chyba przydaje się w innych sytuacjach, niż ta konkretna. Nadal nie rozumiem co jest nierozważnego w podejmowaniu konkretnych i zdecydowanych a przemyślanych decyzji.
to powiedzenie jest adekwatne do tej sytuacji,jak rowniez do wielu innych. jesli dotad nie zrozumialas dlaczego, to nie wroze sukcesu w tej kwestii.

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

Cytat:

I pewnie nie wiesz dlaczego?
Może ja wejdę na forum ludzi, których decyzjami będę gardzić i zacznę się dziwić, że nie pałają do mnie sympatią?
tak sie sklada, ze nie wiem. powiedz, gdzie dalam wyraz, tej, jak to sie wyrazilas ,pogardzie??tzn wy, przeciwniczki macierzynstwa ,mozecie pisac o pakowaniu dzieci do beczek, mozecie parskac na poglady innych, a ja nie moge wyrazic swojego zdania?? zeby Was nie urazic, trzeba byloby chyba na wstepie przeprosic za swoja opinie.zastanow sie kobieto.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 19:23   #624
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Jezeli ktos podejmuje nieodwracalna decyzje poniewaz musi, poniewaz jest to sprawa zycia i smierci, to rozumiem.Ale w tym konkretnym przypadku jest to dla mnie nierozsadne.

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

przemoc fizyczna i psychiczna to patologie, skrajne przyklady. niechciane, przypadkowe dzieci niestety czesto na tym cierpia. ja mowilam o sytuacjach, kiedy dziecko pojawia sie w normalnym zwiazku, zdrowym, planowane, wczesniej czy pozniej. bardzo Cie prosze, nie uciekajmy w skrajnosci.

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

to powiedzenie jest adekwatne do tej sytuacji,jak rowniez do wielu innych. jesli dotad nie zrozumialas dlaczego, to nie wroze sukcesu w tej kwestii.

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

tak sie sklada, ze nie wiem. powiedz, gdzie dalam wyraz, tej, jak to sie wyrazilas ,pogardzie??tzn wy, przeciwniczki macierzynstwa ,mozecie pisac o pakowaniu dzieci do beczek, mozecie parskac na poglady innych, a ja nie moge wyrazic swojego zdania?? zeby Was nie urazic, trzeba byloby chyba na wstepie przeprosic za swoja opinie.zastanow sie kobieto.
alez to nie sa patologię,to zdecydowana większość.
nie mówię o typowych skrajnościach,jak topienie dzieci w beczkach,ale o takich rodzinach,gdzie dzieci sa po to,aby z nich żyć,lub miec,bo tak wypada.
bycie rodzicem powinno być świadomą decyzją,jednak nawet planowane dziecko może być nieszczesliwe w swoim domu.na to nie ma regół.

tak na marginesie.jestem matką.mam jednego syna i często słysze,dlaczego nie chce już więcej.
jak wspomniałam wcześniej,chcę pożyć.dałam zycie jednemu dziecku,wychowuję go z pełną odpowiedzoalnością,jednak nie czuję potrzeby mieć więcej.
Stary 2009-09-26, 19:37   #625
ineczka7
Zadomowienie

Brook - w GB publicznie można załatwić bezpłatnie, ale żeby podlegać publicznej służbie zdrowia w GB trzeba spełnić pewne warunki. Prywatnie męska kosztuje 350-700 funtów, nie wiem jak damska.

Na Słowacji 8-12 tys koron, nie wiem ile to w złotówkach.

Cytat:
czyli gdy ktoś podejmuje decyzję o urodzeniu dziecka (czyli nieodwracalną decyzję, która nie jest sprawą życia i śmierci) to też uważasz ją za nierozsądną i nienormalną?

Cytat:
Ach, a co uznajesz za normalny związek?
Czy zwyczajne nie kochanie swojego dziecka, bez patologii, to już skrajność? Gdy matka nie odda dziecka "bo co ludzie powiedzą" ale zwyczajnie go nie chce i będą tak sobie egzystować pod jednym dachem - to skrajność? W gazetach o tym specjalnie dla Ciebie nie napiszą...
Chociaż...mam Cię do wysokich obcasów odesłać? Czy przeprowadzić jakieś ankiety anonimowe, żebyś dopuściła do siebie myśl, że są kobiety rozczarowane macierzyństwem i nie są nienormalne? Czy przyjmujemy obraz świata, w którym każda kobieta zostająca mamusią jest przeszczęśliwa i realizuje się jako matka?

Cytat:
jakbyś mogła sobie odpuścić podjazdy personalne, to byłabym bardzo wdzięczna. W pewnym momencie zaczynam zgłaszać takie teksty.

Cytat:
a gdzie ja parskałam na poglądy kobiet, decydujących się na macierzyństwo? Niech rodzą, ich życie, ich macica, ich płodność. Z całej mojej paczki każda dziewczyna pragnie być matką i czekam razem z nimi aż im się uda.

Za to nie planuję traktować z sympatią kogoś, kto wyraźnie daje mi do zrozumienia, że uważa mnie za nienormalną, bo nie chcę mieć nigdy potomstwa.
Stary 2009-09-26, 19:52   #626
villemo84
Raczkowanie

Cytat:
alez to nie sa patologię,to zdecydowana większość.
nie mówię o typowych skrajnościach,jak topienie dzieci w beczkach,ale o takich rodzinach,gdzie dzieci sa po to,aby z nich żyć,lub miec,bo tak wypada.
bycie rodzicem powinno być świadomą decyzją,jednak nawet planowane dziecko może być nieszczesliwe w swoim domu.na to nie ma regół.

tak na marginesie.jestem matką.mam jednego syna i często słysze,dlaczego nie chce już więcej.
jak wspomniałam wcześniej,chcę pożyć.dałam zycie jednemu dziecku,wychowuję go z pełną odpowiedzoalnością,jednak nie czuję potrzeby mieć więcej.
zgodze sie z Toba po czesci..tymczasowo mieszkam w Anglii i tutaj faktycznie, dzieci jest duzo i sa plodzone w wielu przypadkach glownie po to, zeby zapewnic rodzicom byt bez koniecznosci pracy.taka smutna prawda. takie dzieci cierpia przemoc psychiczna, niejednokrotnie fizyczna, bo tak to jest, jezeli dzieciak jest nie do konca chciany i poczety z wyzej wymienionych powodow. ale to, droga TmargoT , to sie nazywa wlasnie patologia. nie wazne jak czesto wystepuje.
a napisalam ze zgadzam sie po czesci, poniewaz w moim miasteczku w Polsce, dzieci blizszych i dalszych znajomych sa zadbane, sa kochane, nawet jesli "przydarzyly sie" nie do konca w tym momencie, w ktorym mialy..Tak widze ogol znanych mi rodzin w Polsce.Sa tez rodziny patologiczne, wiem cos o tym bo uczylam w szkole, miasteczko male wiec szkola tez niewielka i ma sie spojrzenie na calosc. Ale to byl margines wszystkich dzieci, niewielka ilosc.
co do presji otoczenia..wiem cos o tym. jestem z moim facetem ok 5 lat i juz kilka dobrych lat temu rozpoczely sie pytania na temat slubu. podejrzewam, ze po slubie (ktory szybko nie nastapi) beda pytania o dziecko.po jednym dziecku beda pytania o kolejne..tak juz jest i trzeba to ignorowac albo wymyslic jakas cieta riposte.
tak na marginesie, tez nie widze siebie jakos matki wiecej niz jednego dziecka.

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:

a gdzie ja parskałam na poglądy kobiet, decydujących się na macierzyństwo? Niech rodzą, ich życie, ich macica, ich płodność. Z całej mojej paczki każda dziewczyna pragnie być matką i czekam razem z nimi aż im się uda.
"Parsk.
Wybacz, mają to sobie na czole pisać? Sprawdź lepiej ile matek stosuje przemoc psychiczą i fizyczną, ile dzieci ma poczucie, że matki nigdy ich nie kochały. A potem porozmawiamy o tym, czy komuś się nie odwidziała decyzja. "-tutaj parskalas na moje poglady.

Moim skromnym zdaniem traktuje Ciebie z wieksza tolerancja niz Ty mnie, staram sie odpowiadac grzecznie, Ty natomiast ironizujesz, straszysz ze mnie zglosiszSmialo. Moze podyskutowalabym z Toba dluzej, gdyby nasza rozmowa byla prowadzona w troche innym tonie.Tlumacze sobie to tylko tym, ze jestes bardzo rozemocjonowana tematem i sie goraczkujesz, stad taki wydzwiek Twoich wypowiedzi. Do mnie docieraja wszystkie Twoje argumenty, jestem otwarta na dyskusje, ale, albo zaczniesz sie wypowiadac grzecznie,albo ja bede Cie najzwyczajniej w swiecie ignorowac. Osobiscie bylabym za dyskusja,ale jak chcesz...pozdrawiam.

p.s. nie robie do Ciebie zadnych "podjazdow", ciekawe, ze Ty mozesz parskac a ja nie moge wyrazic opinii, ze nie wroze zrozumienia mojej wypowiedzi.
Stary 2009-09-26, 20:00   #627
ineczka7
Zadomowienie

Całe szczęście, że jest mi absolutnie do szczęścia nie potrzebna "tolerancja" jakichś nicków z jakiegoś forum A różnica między nami droga villemo jest taka, że ja umiem nie wartościować czyichś prywatnych decyzji i uszanować je, zwyczajnie dlatego, że mnie nie dotyczą - Ty nie umiesz. I nawet jeśli nie możesz (niech będą dzięki za to, że jeszcze chociaż w niektórych sprawach ludzie sami mogą za siebie decydować) za mnie zadecydować - to musisz mi powiedzieć jak bardzo złą decyzję podejmuję. Dla mnie normalnym byłby komentarz to twoje życie, ty ponosisz konsekwencje swoich decyzji i tylko tobie oceniać czy podjęłaś decyzję słuszną czy nie. Bo na razie - rzucasz kamieniami.
Stary 2009-09-26, 20:16   #628
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Sie tak odrobinke wtrace
Cytat:
Ewentualne choroby u plodu to mongolizm (ponoc jest wieksze ryzyko w przypadku choroby tarczycy u matki, czemu to nie wnikalam)/ kretynizm->wrodzona niedoczynnosc tarczycy (ta wynika scisle z przeciwcial, obecnych w krwi chorej ciezarnej)... i pare innych. Proponuje zasiegnac porady u endokrynologa. No chyba ze moj mnie oklamal ;] Ryzyko chorob istnieje z powodu rozregulowanej gospodarki hormonalnej, ktora praktycznie ciagle jest rozregulowana u osoby z hashimoto.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców
Czas edycji: 2009-09-26 o 20:20
SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 20:25   #629
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
zgodze sie z Toba po czesci..tymczasowo mieszkam w Anglii i tutaj faktycznie, dzieci jest duzo i sa plodzone w wielu przypadkach glownie po to, zeby zapewnic rodzicom byt bez koniecznosci pracy.taka smutna prawda. takie dzieci cierpia przemoc psychiczna, niejednokrotnie fizyczna, bo tak to jest, jezeli dzieciak jest nie do konca chciany i poczety z wyzej wymienionych powodow. ale to, droga TmargoT , to sie nazywa wlasnie patologia. nie wazne jak czesto wystepuje.
a napisalam ze zgadzam sie po czesci, poniewaz w moim miasteczku w Polsce, dzieci blizszych i dalszych znajomych sa zadbane, sa kochane, nawet jesli "przydarzyly sie" nie do konca w tym momencie, w ktorym mialy..Tak widze ogol znanych mi rodzin w Polsce.Sa tez rodziny patologiczne, wiem cos o tym bo uczylam w szkole, miasteczko male wiec szkola tez niewielka i ma sie spojrzenie na calosc. Ale to byl margines wszystkich dzieci, niewielka ilosc.
co do presji otoczenia..wiem cos o tym. jestem z moim facetem ok 5 lat i juz kilka dobrych lat temu rozpoczely sie pytania na temat slubu. podejrzewam, ze po slubie (ktory szybko nie nastapi) beda pytania o dziecko.po jednym dziecku beda pytania o kolejne..tak juz jest i trzeba to ignorowac albo wymyslic jakas cieta riposte.
.
według moich obserwacji wynika,że dziecko czyste i najedzone nie musi być szczęsliwe,tak samo,jak brudne musi być nieszczęsliwe.
czasem widząc zwyczajen dziecko nie jesteś w stanie określić,czy dzieję mu się krzywda.trudno więc mówić,czy patologia jest marginesem.
Cytat:
tak na marginesie, tez nie widze siebie jakos matki wiecej niz jednego dziecka.
a co zrobisz,żeby nie mieć więcej dzieci niż jedno ?
antykoncepcja,ktora zawodzi?
antykoncepcja,która może być źle tolerowana przez organizm?

nie mozna oceniać ludzi za ich decyzje.nie wiemy,kto ma jakie doświadczenia życiowe,problemy zdrowotne,czy w jakim jest wieku.
Stary 2009-09-26, 20:29   #630
chusteczkahaftowana
Raczkowanie

Myślę, że kobieta, która wie na pewno,że dzieci nie che i mieć ich nigdy nie będzie chciała , a byłaby gotowa do poddania się sterylizacji to nie widzę powodu czemu nie miała by prawa do zdecydowania się na ten krok. To było by chyba najlepsze wyjście, bo gdyby przypadkiem zaszła jednak w tę ciąże a mimo to instynkt i tak by się nie pojawił to po co unieszczęśliwiać siebie jak i to dziecko Jednak myślę, że ta decyzja jest dość trudna do podjęcia i może nie podziwiam ale szanuję i nie krytykuję osób, które się tego podejmą. Ich ciało ich życie i ich decyzja i nikomu nic do tego. Oczywiście tutaj jeszcze wchodzi aspekt religijny itp. no ale to nie my mamy osądzać takie osoby Jeśli, ktoś jest wierzący to pozostaje to kwestią jego sumienia. Dlatego trochę nie rozumiem tej nagonki na osoby, które chciały by to zrobić.
chusteczkahaftowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości