![]() |
#601 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Cytat:
![]() Napiszę jeszcze tak,takie osoby jak Santos dobrze,że nie chcą mieć dzieci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#602 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Poza tym czepiasz sie slowek, chodzilo m i o to, ze sa takie choroby matki/ojca, ktore spowodowalyby ciezkie wady genetyczne/choroby plodu. Chyba nie zaprzeczysz, ze tak jest. I uwazasz, ze to normalne, ze tacy ludzie nie moga sie pozbawic plodnosci?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#603 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kojarze to co aaliyah: I wiecie co, uważam, że to dobrze. Dziecko (chciane dziecko) bardzo często uczy(rodziców inteligentnych) pokory, szacunku i cierpliwości. A także tego, że trzeba przyjmować to, że ludzuie myślą czy robia inaczej niż ja, nawet jak się z nim nie zgadzasz. A im dziecko starsze, tym bardziej uczy ![]()
![]() |
![]() |
#605 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie porownuj tak nieadekwatnych sytuacji jak dziesiejsza Polska i czasy apartheidu w RPA. Lubisz uderzac w skrajnosci, co? Zeby ,ze tak powiem niezbyt ladnie, "zamknac gebe" rozmowcy? Jestes chyba rozumna, wiec pojmij wreszcie - nikt nie jest stanie powstrzymac Cie przed sterylizacja. Jesli bedziesz zdecydowana, to wyjedziesz i zabeg wykonasz, o to, i wylacznie o to mi chodzilo. I na ten temat nie bede sie juz z Toba wdawac w dyskusje, bo staja sie one bezsensownym obracaniem wkolo tego samego, powtarzaniem tego samego na rozne sposoby. ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
Co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi, po pierwsze - kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie. Po drugie, ja uwazam ze to nienormalne, jesli ,zalozmy zdrowa 30-latka pozbawia sie mozliwosci zajscia w ciaze. W przypadku osob chorych.. To zupelnie inna bajka.
![]() |
![]() |
#606 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ile ma ich mieć,tyle,az skończy się dobry okres na rodzenie dzieci? w jakim celu? dlaczego ta sytuacja jest dla ciebie nienormalna? czekam z niecierpliwością na odpowiedzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kobiety nie są stworzone tylko do rodzenia i wychowywania dzieci, mogą mieć inne cele w życiu dodam, że sama bardzo chcę mieć kilkoro dzieci, ale jak najbardziej rozumiem, że ktoś ich nie chce i woli mieć absolutną pewność , że tak się nie stanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#608 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie chodzilo mi absolutnie o to, ze kazda zdrowa 30-latka musi miec dziecko, a juz na pewno nie o to, jak sie wyrazilas, ze ma miec ich tuzin,az skonczy sie dobry okres na rodzenie dzieci. Chodzilo mi tylko i wylacznie o to, ze jest to wielce nierozsadna decyzja, w wieku 30-lat pozbawiac sie mozliwosci zajscia w ciaze w przyszlosci, np poprzez sterylizacje. Taka decyzja jest dla mnie,wybacz, nienormalna, a dla Ciebie taka kobieta jest rozwazna?To, ze w wieku 30 lat kobieta nie chce miec dziecka, nie znaczy, ze za lat 5 czy tez 8 go nie zapragnie. Przez ten czas wiele moze sie zmienic. Chyba odpowiedzialam wyczerpujaco?.. ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
Mam chyba prawo,tak samo jak Ty, do wyrazania wlasnej opinii, a moze sie myle? Pomysl sama zreszta, jak Twoje idealy, priorytety, zmienialy sie przez ostatnie 10 lat.. Dlatego ja, swoim skromnym zdaniem, nie nakazujac ani nie narzucajac nic nikomu, uwazam, ze sterylizacja w wieku 30 lat to GLUPOTA. Moje zdanie. Kropka.
![]() |
![]() |
#609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zdanie mam takie jak Ty, ale nie jestem za prawnym zakazem Edytowane przez TOMORROW Czas edycji: 2009-09-26 o 16:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#610 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiesz...metod sterylizacji,albo jak zwał podwiązanie jajników można zrobić czasowo.wystarczy założyć klamry i problem z głowy.ta metoda jest odwracalna,więc zawsze można mieć dzieci,choć wcale nie jest powiedziane,że potem zajdzie. nie oceniam innych kobiet i uważam,że jeśli ma takie życzenie to jej sprawa.tak samo,jka ktoś może powiedziec:dlaczego tylko jedno dziecko masz,wypadałoby więcej,choćby dwoje. to powinna być tylko sprawa danej kobiety,nie społeczeństwa. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-09-26 o 16:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#611 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I odpowiedzm i na jedno: ok, akzeptujesz, ze ktos moze uznac sie na nie nadajacego sie na rodzica z powodow biologicznych (choroba). Ale czemu nie w takim razie z powodow psychicznych? Skoro ktos zdroworozsadkowo zdaje sobie sprawe, ze bedzie popapranym rodzicem, to nie moze sie wysterylizowac?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przecież ty masz genialne geny i nie mozesz ich zakopać w piachu,musisz je przekazac dalej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#613 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#614 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wyciągnę znowu argument - matce dwójki dzieci też się może odmienić po paru latach, prawda? Może. To czemu jej decyzja może być uznana za rozsądną i normalną, a moja - o tym, że dzieci nie chcę, permanentnie - nie może być za taką uznana? Ani decyzja kobiety, która urodzi, ani moja - że nie urodzę - nie jest odwracalna (rozważamy tu stan posiadanie/nie posiadanie dzieci, nie chcę rozważać sytuacji oddania do adopcji/adoptowania). Więc w czym rzecz? Dajmy sobie zawsze prawo ucieczki i nie podejmujmy decyzji, których nie można później odwołać? Cytat:
Cytat:
Zaczęłabym od ślubów kościelnych (bo przecież po 10 latach człowiek może się rozmyślić, i co, zaczynać cyrk z unieważnianiem?), następnie rodzenie dzieci (bo co jak się rozmyśli jak już dziecko będzie miało 5 lat?)... Czujesz do jakiego etapu przechodzimy? Gdy krytykuje sie człowieka za świadomą decyzję dotyczącą tylko i wyłącznie jego samego i jego życia. Decyzję, której dodatkowo nie można wartościować - bo skoro płodność można regulować - to powinno być też możliwe całkowite jej zablokowanie. No chyba, że w końcu dojdziemy do tezy, że KAŻDY musi mieć dzieci i KAŻDEJ kobiecie się kiedyś zachce. A o tym już pisałam ![]() I jeszcze jedno - Wy możecie nie zabraniać. A państwo - nie bezpośrednio, bo ustawowo nie jest to dokładnie uregulowane - ale jednak zabrania mi decydowania o własnej płodności. Bo hasło, że mogę sobie wyjechać do Czech czy na Wysypy uważam za absolutnie wredne i podłe. Mogę, owszem, i w końcu wyjadę, ale tylko dlatego, że nie mam takiej możliwości (przeprowadzenia zabiegu sterylizacji) u nas w kraju. A nie mam z zupełnie niezrozumiałych dla mnie powodów - bo ktoś obcy chce decydować o moim życiu, mojej macicy i mojej płodności ("a jak chcesz decydować sama - droga wolna, jedź sobie do innego kraju".). To ma być normalne? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#615 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tez sadze ze kazdy powinien decydowac o sobie. Ale moge miec chyba w tej kwestii swoje zdanie? Dla jasnosci, ja wypowiadalam sie o permanentnej sterylizacji. ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cytat:
2. W takim razie taki ktos ma problemy natury psychicznej i sterylizacja jest dla mnie uzasadniona. Kazdy moze miec obawy - bede dobrym rodzicem?.. Ale zeby od razu sie skreslac w tej kwestii, nie majac zadnej praktyki.. Uzyje tutaj ponownie slowa - nienormalne. ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- Cytat:
A tak, nie slyszalas o tym ze nie nalezy palic za soba mostow?
![]() |
![]() |
#616 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
czytam i czytam i nie pojmuję,gdzie napisałaś,że chodzi o sterylizację i jak to powiedziałs? a ja podziwiam ludzi,ktorzy sa pewni swoich poglądów i nie zmieniają ich tak często.taki zabieg to nie kaprys,tak ,jak baorcja powinien być dobrze przemyślany. Cytat:
żebyś nie musiała szukać daleko wklejam całą twoją wczesniejsza wypowiedź: Cytat:
Cytat:
Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-09-26 o 18:48 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#617 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też poczułam się niemoralna czytając twoją wypowiedź. jestem w wieku rozrodczym i według założen powinnam podnieść statystyki urodzin.wedlug kościoła powinnam rodzić,aż menopauza zamknie moją karierę rozpłodową.przecież jestem zdrowa,młoda i powinnam rodzić dzieci. a ja chcę pożyć i cieszyć się życiem.nie chcę spełniać się jako matka 2,3,czy 5 dziaci. nie chcę łykac proszków,czy bawić się gumką.nie uśmiecha mi się drut w drogach rodnych,czy rosyjska ruletka.chcę na stałe zamknąć drogę plemnikom i nie obawiać się pełnego sexu. EDIT-i nie zmienię już swojego zdania co do dzieci,bom co rok starsza Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-09-26 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#619 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Wybacz, mają to sobie na czole pisać? Sprawdź lepiej ile matek stosuje przemoc psychiczą i fizyczną, ile dzieci ma poczucie, że matki nigdy ich nie kochały. A potem porozmawiamy o tym, czy komuś się nie odwidziała decyzja. A jak bardzo chcesz dam Ci numer do mojej matki ![]() ![]() To powiedzenie chyba przydaje się w innych sytuacjach, niż ta konkretna. Nadal nie rozumiem co jest nierozważnego w podejmowaniu konkretnych i zdecydowanych a przemyślanych decyzji. Cytat:
Może ja wejdę na forum ludzi, których decyzjami będę gardzić i zacznę się dziwić, że nie pałają do mnie sympatią? ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#620 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie rozumiem, czemu świadoma i rozważna decyzja dorosłej kobiety o sterylizacji jest gorsza niż świadoma i rozwazna decyzja dorosłej kobiety o macierzyństwie? Jedna i druga jest nieodwracalna, w jednym i drugim przypadku konsekwencje są na całe życie.
To dlaczego rodzenie dzieci jest cacy, a nierodzenie dzieci jest be? ![]() To jest pytanie retorycznie, nie oczekuję na nie odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#621 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie chce Cie do niczego przekonywac ani naklaniac. Nie jestem tez praktykujaca katoliczka, akceptujaca wszystki nakazy i zakazy kosciola.Zgadzam sie, kobieta nie moze byc sprowadzona do roli matki, musi ta matka chcec byc...A zanim nia bedzie, powinna pozyc i nacieszyc sie zyciem bez tego typu obowiazkow. Jesii Ty jestes pewna ze matka nigdy nie chcesz byc, to przyjmuje to. Majac swoje zdanie.
![]() |
![]() |
#622 |
Zakorzenienie
|
szukalam w necie i nie umialam znalesc odp na pytanie moje wczesnieje
![]() wie ktos jaki jest- z czystej ciekawosci pytam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#623 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- tak sie sklada, ze nie wiem. powiedz, gdzie dalam wyraz, tej, jak to sie wyrazilas ,pogardzie??tzn wy, przeciwniczki macierzynstwa ,mozecie pisac o pakowaniu dzieci do beczek, mozecie parskac na poglady innych, a ja nie moge wyrazic swojego zdania?? zeby Was nie urazic, trzeba byloby chyba na wstepie przeprosic za swoja opinie.zastanow sie kobieto.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#624 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mówię o typowych skrajnościach,jak topienie dzieci w beczkach,ale o takich rodzinach,gdzie dzieci sa po to,aby z nich żyć,lub miec,bo tak wypada. bycie rodzicem powinno być świadomą decyzją,jednak nawet planowane dziecko może być nieszczesliwe w swoim domu.na to nie ma regół. tak na marginesie.jestem matką.mam jednego syna i często słysze,dlaczego nie chce już więcej. jak wspomniałam wcześniej,chcę pożyć.dałam zycie jednemu dziecku,wychowuję go z pełną odpowiedzoalnością,jednak nie czuję potrzeby mieć więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#625 | ||||
Zadomowienie
|
Brook - w GB publicznie można załatwić bezpłatnie, ale żeby podlegać publicznej służbie zdrowia w GB trzeba spełnić pewne warunki. Prywatnie męska kosztuje 350-700 funtów, nie wiem jak damska.
Na Słowacji 8-12 tys koron, nie wiem ile to w złotówkach. Cytat:
![]() Cytat:
Czy zwyczajne nie kochanie swojego dziecka, bez patologii, to już skrajność? Gdy matka nie odda dziecka "bo co ludzie powiedzą" ale zwyczajnie go nie chce i będą tak sobie egzystować pod jednym dachem - to skrajność? W gazetach o tym specjalnie dla Ciebie nie napiszą... Chociaż...mam Cię do wysokich obcasów odesłać? Czy przeprowadzić jakieś ankiety anonimowe, żebyś dopuściła do siebie myśl, że są kobiety rozczarowane macierzyństwem i nie są nienormalne? Czy przyjmujemy obraz świata, w którym każda kobieta zostająca mamusią jest przeszczęśliwa i realizuje się jako matka? Cytat:
Cytat:
Za to nie planuję traktować z sympatią kogoś, kto wyraźnie daje mi do zrozumienia, że uważa mnie za nienormalną, bo nie chcę mieć nigdy potomstwa. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#626 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
a napisalam ze zgadzam sie po czesci, poniewaz w moim miasteczku w Polsce, dzieci blizszych i dalszych znajomych sa zadbane, sa kochane, nawet jesli "przydarzyly sie" nie do konca w tym momencie, w ktorym mialy..Tak widze ogol znanych mi rodzin w Polsce.Sa tez rodziny patologiczne, wiem cos o tym bo uczylam w szkole, miasteczko male wiec szkola tez niewielka i ma sie spojrzenie na calosc. Ale to byl margines wszystkich dzieci, niewielka ilosc. co do presji otoczenia..wiem cos o tym. jestem z moim facetem ok 5 lat i juz kilka dobrych lat temu rozpoczely sie pytania na temat slubu. podejrzewam, ze po slubie (ktory szybko nie nastapi) beda pytania o dziecko.po jednym dziecku beda pytania o kolejne..tak juz jest i trzeba to ignorowac albo wymyslic jakas cieta riposte. tak na marginesie, tez nie widze siebie jakos matki wiecej niz jednego dziecka. ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
Wybacz, mają to sobie na czole pisać? Sprawdź lepiej ile matek stosuje przemoc psychiczą i fizyczną, ile dzieci ma poczucie, że matki nigdy ich nie kochały. A potem porozmawiamy o tym, czy komuś się nie odwidziała decyzja. "-tutaj parskalas na moje poglady. Moim skromnym zdaniem traktuje Ciebie z wieksza tolerancja niz Ty mnie, staram sie odpowiadac grzecznie, Ty natomiast ironizujesz, straszysz ze mnie zglosisz ![]() p.s. nie robie do Ciebie zadnych "podjazdow", ciekawe, ze Ty mozesz parskac a ja nie moge wyrazic opinii, ze nie wroze zrozumienia mojej wypowiedzi.
![]() |
![]() |
#627 |
Zadomowienie
|
Całe szczęście, że jest mi absolutnie do szczęścia nie potrzebna "tolerancja" jakichś nicków z jakiegoś forum
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#628 | |||
Zakorzenienie
|
Sie tak odrobinke wtrace
![]() Cytat:
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2009-09-26 o 20:20 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#629 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem widząc zwyczajen dziecko nie jesteś w stanie określić,czy dzieję mu się krzywda.trudno więc mówić,czy patologia jest marginesem. Cytat:
antykoncepcja,ktora zawodzi? antykoncepcja,która może być źle tolerowana przez organizm? nie mozna oceniać ludzi za ich decyzje.nie wiemy,kto ma jakie doświadczenia życiowe,problemy zdrowotne,czy w jakim jest wieku. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#630 |
Raczkowanie
|
Myślę, że kobieta, która wie na pewno,że dzieci nie che i mieć ich nigdy nie będzie chciała , a byłaby gotowa do poddania się sterylizacji to nie widzę powodu czemu nie miała by prawa do zdecydowania się na ten krok. To było by chyba najlepsze wyjście, bo gdyby przypadkiem zaszła jednak w tę ciąże a mimo to instynkt i tak by się nie pojawił to po co unieszczęśliwiać siebie jak i to dziecko
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:52.