|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Diana spóźnione ale najlepsze życzenia
|
|
#3272 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję serdecznie za życzenia!!!!
|
|
|
|
#3273 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
szkoda tego ciapka,ale ja juz nie przejmuję się,nawet złamanym liściem,po wyniesieniu storczyków do garażu,rosną jak szalone.
|
|
|
|
|
#3274 |
|
Zadomowienie
|
To chyba jakiś sadysta musiał być, bo połowa kwiatów tak wyglądała ale to nie wyglądało jakby ktoś właśnie powyrywał środki tylko jakby kwiatek po prostu nie wykształcił tego "języczka", ja się tam tego bałam że to jakaś chorobowa mutacja. brrrr....
|
|
|
|
#3275 |
|
Zakorzenienie
|
I wybrałam się w końcu do tej biedronki, mimo waszych uwag. I dobrze, bo zostałam szczęśliwą posiadaczką białego nakrapianego na różowo
|
|
|
|
#3276 |
|
Zakorzenienie
|
a ja narazie nie kupuję storczyków - nawet chciałam podjechać do biedronki na zakupy ale mamcia mnie powstrzymała - policzyłam kwiatki u mnie na piętrze 50
|
|
#3277 |
|
Przyczajenie
|
Mam storczyka, który zakwitną już drugi raz, ale ponad to z jednego "oczka" zamiast wypuści kwiat wyszły liście, które rosną, a od spodu wyrastają im 2 korzenie... Na samym szczycie mojego kwiatka urosło coś takiego. Nie wiem co mam z tym zrobi??... zostawic czy może urwac i zasadzic do osobnej doniczki. to wyglada jak odszczep storczyka.... nie mam pojęcia co teraz zrobic :P
|
|
|
|
#3278 |
|
Zakorzenienie
|
zdjęcie? wg opisu to chyba keiki
|
|
#3279 |
|
Zakorzenienie
|
Oto co kupiłam
|
|
|
|
#3280 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny sama już nie wiem co mam myslec o tym moim storku. Miał żółtego sztywnego liścia. Obcięłam. Ostatnio zaczął mu się zwijać kwiatek, reszta była O.K Dziś patrze że kolejny oklapł. Przekwita? Tak szybko? Zakwitł 1-1,5 misiąca temu.
|
|
#3281 |
|
Zakorzenienie
|
Kamilawu- śliczny ten Twój storczyk!
u mnie w biedronce b yły same biała, jeden różowy i jeden fioletowy, reszta cudne miniaturki ![]() muszę się zebrać w sobie i zdjęcia porobić w końcu- wczoraj zostałam szczęśliwą posiadaczką pięciu storczyków hihihi |
|
|
|
#3282 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,kupiłam wczoraj w Biedrze swojego pierwszego storczyka. Przesadziłam do specjalnej doniczki (no dekoracyjna to ona nie jest),kupiłam specjalne podłoże,nawóz,przesadziła m,podlałam,ustawiłam w odpowiednim miejscu i modlę się,żeby go nie schrzanić :P
Co ile go mniej więcej podlewać? W kwiaciarni usłyszałam,że jeśli kwitnie to przy każdym podlewaniu podlewać razem z nawozem? |
|
|
|
#3283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to chyba taka najlepsza metoda, można też sprawdzać wagę doniczki- jeśli jest leciutka znaczy że sucho jeśli ciężka znaczy że mokro ale przy początkowej fazie hodowli storczyków ciężko to określić.ja podlewam raz na 10-14 dni ![]() co do nawozu- w bardzo małych ilościach, podlewam 3 razy z nawozem a czwart raz bez nawozu żeby podłoże się przepłukało
|
|
|
|
|
#3284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A i rozumiem,że trzymać go w słonecznym miejscu,ale nie bezpośrednio na słońcu? taką poradę usłyszałam w kwiaciarni ;> |
|
|
|
|
#3285 |
|
Raczkowanie
|
Scrapkowa miałam też takiego co właśnie po miesiącu przekwitł.. do dzis nie wiem dlaczego.. no ale ..
a z korzeniami wszystko w porządku? pozostałe liście są jędrne? czy może oklapnięte..? moooniaaaa i dobrze Ci pani z kwiaciarni powiedziała.. najlepsze jest wschodnie okno(?) ja sama mam na południowym i cały czas mam żaluzje lekko przyciemnione aby słońce nie poparzyło liści Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-09-25 o 16:59 |
|
|
|
#3286 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
Cytat:
Tą przezroczystą osłonkę, która faktycznie nie jest zbyt ładna, możesz wsadzić w osłonkę ceramiczną, ale pod warunkiem, że będzie dużo szersza od tej plastikowej (popatrz na moje wcześniejsze zdjęcia) - światło musi docierać do korzeni. Edytowane przez kamilawu Czas edycji: 2009-09-25 o 17:03 |
|
|
|
|
#3287 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za wskazówki
|
|
|
|
#3288 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Cytat:
Dla wszystkich storczykomaniaków polecam http://storczyki.blog.onet.pl/ bardzo fajny blog
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2009-09-25 o 20:25 |
||
|
|
|
#3289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
EDIT: Zajrzałam na polecanego przez ciebie bloga, rzeczywiście chodzi o powietrze, światło nie jest aż tak istotne. Swoją drogą fajne miejsce. Edytowane przez kamilawu Czas edycji: 2009-09-25 o 20:31 |
|
|
|
|
#3290 |
|
Raczkowanie
|
Cudne są Twoje storczyki
może to i dobry pomysł z częstszym ale skromniejszym podlewaniem! Ja podlewam przez "kąpanie" raz na ok 1,5 - 2 tyg doniczki mam ustawione w podłużnych doniczkach wypełnionych keramzytem i wodą, zamgławiam je co 3 - 4 dni ale nieregularnie niestety takimi cudami pochwalić się nie mogę moj pierwszy storczyk, którego zakupiłam w grudniu 2008 powtórzy pierwszy raz kwitnienie o ile wszystko mu spasuje co narazie ma już ok 4 miesięcy pęd kwiatowy. Wzbogaciłam też moją kolekcje o dendrobium i cambrie zobaczymy czy im się spodoba |
|
|
|
#3291 |
|
Zakorzenienie
|
w końcu się zmobilizowałam i wstawiam zdjęcia storczyków urodzinowych
![]() ![]() ![]() po tym jak przybyło mi te pięc okazów nie mam juz nigdzie miejsca!!!!!! ![]() ![]() martwi mnie to bo w poniedziałek ma przyjść do mnie jeszcze jedna koleżanka ze spóźnionymi życzeniami urodzinowymi i jestem pewna że dostanę kolejnego storczyka ![]() a więc tak: biały dwupędowiec- ma odrobinę mniejsze kwiaty od mojego bialego giganta ale jest równie piękny ![]() ![]() różowiutki miniaturkowaty dwupędowy ![]() ![]() kropek- jednego takiego juz mam w swojej kolekcji ale niedzwno przekwitł więc mam zastępcę ![]() ![]() ![]() pomarańczyk w czerwone prążki ![]() ![]() ![]() a tu mój dziwaczek biedronkowy- również urodzinowy- sama sobie prezent sprawiłam ![]() ![]()
|
|
|
|
#3292 |
|
Przyczajenie
|
Witam
A co powiecie o takim przypadku, dwie ważki w jednym kwiatku???? ![]() A tu połączenie moich dwóch pasji torty w stylu angielskim "storczyki" Zrobione dla mojej siostry i mamy koleżanki ( także storczykowych fanatyczek) ![]() ![]() Edytowane przez jungaa1 Czas edycji: 2009-09-26 o 13:31 |
|
|
|
#3293 |
|
Zadomowienie
|
Fantastyczny pomysł z tortem
Przy okazji witam się w storczykowym wątku z 5 moich podopiecznych kwiatków
|
#3294 |
|
Przyczajenie
|
Kwiatuszki i liście sztuczne. A torcik czekoladowo-malinowy jak najbardziej do zjedzenia.
![]() |
|
|
|
#3295 |
|
Przyczajenie
|
witam wszystkich storczykomaniaków jestem zachwycona waszymi pieknyki okazami ja narazie mam 4 storczyki postaram się wstawić wkrótce fotki moich piekności
|
|
|
|
#3296 |
|
Zakorzenienie
|
Witaj, bebetko
|
|
|
|
#3297 |
|
Zakorzenienie
|
o mój boże jaki duży wątek tu macie
super bardzo mi się podobają storczyki, chyba jako jedyne kwiaty/rośliny do domku, bo ogólnie nie podobają mi się te wszystkie liściaste kwiatki u rodziny... chciałabym sprawić sobie storczyka, zwłaszcza, że od 1.10 zamieszkam z mężem i synkiem we własnym (choć wynajmowanym) mieszkanku oczywiście nie mam pojęcia o tych kwiatach i będę musiała najpierw sporo poczytać ciekawe czy podołam ale mam nadzieję, że będę się mogła do Was zwrócić w razie czego jeśli będę potrzebowała pomocy teraz zaczynam przeglądać wątek, póki mój łobuz śpi i mam czas pozdrawiam
|
|
#3298 |
|
Raczkowanie
|
piękne kwiatki
![]() ![]() ![]() wstawiam zdjęcia storczyka niestety nie dla mnie tylko na urodziny dla przyszłej teściowej mam nadzieje, ktora tez uwielbia storki...a to mój ciapek i pędzik u storczyka który ma już dwa pędy i 5 kwiatków i zrobił mi dodatkową niespodzianke wypuszczając pędzika nowego, który rośnie w oczach |
|
|
|
#3299 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie storczykomaniaczki
Wątek super. Ja mam tylko 2 storki narazie ale mam nadzieję na powiększenie "kolekcji" Pierwszego białego dostałam od chrześnicy na Dzień Matki (chrzestnej) i od razu się w nim zakochałam - ten biały kwitł mi prawie 4 miesiące, jakiś tydzień tamu uschły mu kwiatki i pędy (2) więc je obcięłam u nasady. Po dwóch dniach zauważyłam, że puszcza 2 jakieś "cosie". Teraz mają już 5 dni i rosną w oczach. Zastanawia mnie tylko fakt czy to sa nowe pędy kwiatowe czy też keiki, bo korzenie to z pewnościa nie są. Dodam tylko że w czasie tych 4 miesięcy co go mam puścił w międzyczasie aż 4 nowe liście. Coś szybko, prawda? - ten biedronkowy nabyłam jakieś pięć dni temu. Ma jeden pęd kwiatowy., zauważyłam że wypuszcza też 2 korzonki. Po dokładniejszych oględzinach stwierdziłam że jedno oczko na pędzie mu lekko odstaje, ale pomyślałam, że może tak tylko ma. Ku mojemu zdziwieniu, z tego oczka coś wyrosło. Jak na 5 dni to też jest całkiem spore. Nie wiem czy to nowy pęd czy keiki (dodam że na tym pędzie u samej góry ma 4 w pełni rozwinięte kwiaty i kilka pączków więc nie wiem czy nowy pęd by rósł dopiero teraz). Bardzo prosze o rozpoznanie bo umieram z ciekawości
|
|
|
|
#3300 |
|
Zakorzenienie
|
śliczne te wasze storki...
Diana Ty szczęsciaro tyle storków na urodziny.. tak wogóle to spóznione wszystkiego najlepszego ode mniea ja nie wiem juz co robic.. mój storek ten co kiedys miał takie żóte obrzeza, teraz zółkna mu całe liście... i wogóle jakiś taki strasznie problemowy sie zrobił... a keiki który z niego wyrósl tez to dostaje![]() .. liście zółte i jakies plamki... nie wiem co to jest czy jakiś grzyb, czy wirus... uratuje sie jeszcze czy to juz koniec?? jak myslicie??wrzucam fotki nieszczęsników
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-09-26 o 15:20 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.

Środkowe zdjęcie to mój najnowszy ciapek z Reala, miał 18 pączków ale ze stresu po zmianie otoczenia wszystkie zrzucił
.
szkoda tego ciapka,ale ja juz nie przejmuję się,nawet złamanym liściem,po wyniesieniu storczyków do garażu,rosną jak szalone.

tylko na urodziny dla przyszłej teściowej mam nadzieje, ktora tez uwielbia storki...