Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-26, 14:11   #2431
justyskaa789
Raczkowanie

Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic

chciałabym poznać opinie na temat składu maski Bioetika CREMA DI ESSENZA
"ZABIEG DZIAŁAJĄCY NA WŁOSY, DODAJĄCY OBJĘTOŚCI I BLASKU. DOSKONAŁY DO WŁOSÓW PO ZABIEGACH CHEMICZNYCH, TAKICH JAK TRWAŁA ONDULACJA, FARBOWANIE I ODBARWIANIE."

skład: AQUA, PROPYLENE GLYCOL, MYRISTYL ALCOHOL, CETRIMONIUM CHLORIDE, ALOE BARBADENSISS, COCONUT OIL, CITRIC ACID, PARFUM, BENZYL ALCOHOL, METHYLCHLOROISOTHIAZOLINO NE, METHYL ISOTHIAZOLINONE.
justyskaa789 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 17:36   #2432
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justyskaa789 Pokaż wiadomość
chciałabym poznać opinie na temat składu maski Bioetika CREMA DI ESSENZA
"ZABIEG DZIAŁAJĄCY NA WŁOSY, DODAJĄCY OBJĘTOŚCI I BLASKU. DOSKONAŁY DO WŁOSÓW PO ZABIEGACH CHEMICZNYCH, TAKICH JAK TRWAŁA ONDULACJA, FARBOWANIE I ODBARWIANIE."

skład: AQUA, PROPYLENE GLYCOL, MYRISTYL ALCOHOL, CETRIMONIUM CHLORIDE, ALOE BARBADENSISS, COCONUT OIL, CITRIC ACID, PARFUM, BENZYL ALCOHOL, METHYLCHLOROISOTHIAZOLINO NE, METHYL ISOTHIAZOLINONE.
odżywka o bardzo prostym składzie, jednocześnie zawierająca wszystko co powinna (takie odżywki bardzo lubie). jest nawilżacz- glikol propylenowy (na dwugim miejscu w składzie), są emolienty (natłuszczacze)- myristyl alcohol, coconut oil (olej palmowy), antystatyk- cetrimonium chloride. odżywka napewno nawilży włosy, lekko natłuści, włosy nie będą sie elektryzować i plątać. szkoda że nie ma pantenolu, który troszke odżywiłby włosy (odżywka w końcu do włosów zniszczonych po trwałej i innych zabiegach). skład generalnie jak najbardziej ok.
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 17:56   #2433
aaaania1989
Zakorzenienie

Proszę serdecznie o opinię o tym specyfiku do farbowania włosów. Czy może je zniszczyć,przyczynić się do wypadania czy tez wzmocnić?
Z góry serdecznie dziękuję

Venita .HENNA COLOR ,Ziołowy balsam koloryzujący z ekstraktem z henny
AQUA , SODIUM LAURETH SULFATE , COCAMIDOPROPYL BETAINE, ISOPROPYL ALCOHOL , HYDROXYETHYLCELLULOSE , LAWSONIA INTERMIS (HENNA) EXTRACT ,POLYQUATERNIUM-7,AMODIMETHICONE,TRIDECET H-12,CETRIMONIUM CHLORIDE ,LAURYL ALCOHOL,PEG-75 LANOLIN,COCAMIDE DEA ,DISODIUM EDTA,MRTHYLCHLOROISOTHIAZ OLINONE,METHYLISOTHIAZOIL INONE,BHT,PARFUM, ,[+/-] HC BLUE NO.2 ,HC YELLOW NO.2 ,HC YELLOW NO.5 , N,N'BIS (2-HYDROXYETHYL)-2-NITRO-p-PHENYLENEDIAMINE,DIS[ERSE VIOLET I , DISPERSE BLACK 9, SODIUM PICRAMATE ,2-NITRO-P-PHENYLYNE-DIAMINE ,4-AMINO-N-(2 HYDROXYETHYL)---3-NITROPHENOL
Stary 2009-09-26, 18:10   #2434
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aaaania1989 Pokaż wiadomość
Proszę serdecznie o opinię o tym specyfiku do farbowania włosów. Czy może je zniszczyć,przyczynić się do wypadania czy tez wzmocnić?
Z góry serdecznie dziękuję

Venita .HENNA COLOR ,Ziołowy balsam koloryzujący z ekstraktem z henny
AQUA , SODIUM LAURETH SULFATE , COCAMIDOPROPYL BETAINE, ISOPROPYL ALCOHOL , HYDROXYETHYLCELLULOSE , LAWSONIA INTERMIS (HENNA) EXTRACT ,POLYQUATERNIUM-7,AMODIMETHICONE,TRIDECETH-12,CETRIMONIUM CHLORIDE ,LAURYL ALCOHOL,PEG-75 LANOLIN,COCAMIDE DEA ,DISODIUM EDTA,MRTHYLCHLOROISOTHIAZ OLINONE,METHYLISOTHIAZOIL INONE,BHT,PARFUM, ,[+/-] HC BLUE NO.2 ,HC YELLOW NO.2 ,HC YELLOW NO.5 , N,N'BIS (2-HYDROXYETHYL)-2-NITRO-p-PHENYLENEDIAMINE,DIS[ERSE VIOLET I , DISPERSE BLACK 9, SODIUM PICRAMATE ,2-NITRO-P-PHENYLYNE-DIAMINE ,4-AMINO-N-(2 HYDROXYETHYL)---3-NITROPHENOL
ten balsam może troche wysuszać, zawiera alkohol izopropylowy (jest tu pewnie po to żeby barwniki lepiej wnikały we włos). jakoś drastycznie włosów nie zniszczy ale i nie wzmocni jakoś hiper extra- ma natłuszczacze (czerwone, PEG-75Lanolin to oksyetylenowana lanolina, która ma działanie zmiękczające, wygładzające i lekkie działanie myjące jednocześnie), związki myjące (zielone) i antystatyki (niebieskie), pomarańczowe to barwniki. no i nie należy sie spodziewać ze kolor będzie bardzo trwały, bo barwniki aż tak bardzo do włosów nie wnikną m. in. ze względu na brak amoniaku

Edytowane przez kosmetolog1
Czas edycji: 2009-09-26 o 18:11
Stary 2009-09-27, 11:52   #2435
kagatka
Raczkowanie

Bardzo proszę o analizę szaponu Herbal Care Szampon Rumiankowy włost rozjasnione i blond Farmona. Czy jest to tzw, "szampon bezpieczny" dla wrażliwców o suchej skórze głowy i włosach.

Aqua, sodium laureth suflate, cocamidopropyl betaine, sodium lauroyl sarcosinate, chamomilla recutita water, cetrimonium chloride, sodium chloride,, sodiumhydroxypropyl oxidizet starch succinate hydrolyzed wheat protein,phenoxyethanol,be nzol,acid, dehydroacetic acid, ethylhexylglycerin, polyaminopropyl, biguanide, citric acid, parfum, disodium edta;

Dziekuję
kagatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-27, 17:40   #2436
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kagatka Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o analizę szaponu Herbal Care Szampon Rumiankowy włost rozjasnione i blond Farmona. Czy jest to tzw, "szampon bezpieczny" dla wrażliwców o suchej skórze głowy i włosach.

Aqua, sodium laureth suflate, cocamidopropyl betaine, sodium lauroyl sarcosinate, chamomilla recutita water, cetrimonium chloride, sodium chloride,, sodiumhydroxypropyl oxidizet starch succinate hydrolyzed wheat protein,phenoxyethanol,be nzol,acid, dehydroacetic acid, ethylhexylglycerin, polyaminopropyl, biguanide, citric acid, parfum, disodium edta;

Dziekuję
szampon jak najbardziej standardowy pod względem składu. związki myjące (brązowe) też standardowe, ewentualne działanie wysuszające SLES-u będzie łagodzone przez cocamidopropyl betaine i sodium lauroyl sarkosinate. sporo ekstraktu wodnego z rumianku więc szampon napewno do włosów blond (bo rumianek ma działanie rozjaśniające). fioletowy to związek kationowy, wyrównujący powierzchnię włosa, zapobiegający plątaniu i elektryzowaniu
Stary 2009-09-27, 18:15   #2437
mg78
Zadomowienie

Skład:
/szampon/:Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Glycol Distearate, Cocamide MEA, Laureth-10, Panthenol, Inositol, Cysteine, Cystine, Biotin, Methionine, Sodium Chloride, Fragrance, Citric Acid, Benxophenone 4 TetraSodium EDTA,Methylchloroisothiaz olinone, Methylisothiazolinone, Blue 1.

/odżywka/:Aqua, Glycerin, Cetyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyquaternium-7, Behetrimorium Methosulfate, Cetrimonium Chloride,Emulsifying Wax, Cetearyl Alcohol, Tocopheryl Acetate, Aloe Barbadensis, Dimethicone, Camellia Sinensis, Hydrolyzed Wheat Protein, Wheat Starch, Panthenol, Inositol, Cysteine, Cysteine, Cystine, Biotin, Methionine, Polysorbate 20, Fragrance, Propylene Glycol, TetraSodium EDTA, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Blue

Wiem że już wcześniej był ten zestaw(nisim fast) analizowany,ale proszę jeszcze raz o analizę w kierunku które substancje dodane mogą podrażniać skórę(tzn.które mogą być agresywne)dziwnie ale odkąd używam tego zestawu swędzi mnie głowa skóra jest podrażniona,dziękuję

mg78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-27, 18:41   #2438
kagatka
Raczkowanie

dziękuję kosmetolog1 !
Kupiłam ten szapon przezto co na opakowaniu obiecuje producent, cytuję: " szamopn zawiera zamist drażniących detergentów wyjatkowo łagodne dla skóry głowy i włosów substancje myjące na bazie kokosu, które skutecznie oczyszczaja i pelegnują. kwiat rumianku wydobywa głebie kolory blond, nadaje świetliste refleksy i zmiekcza włosy, a opatentowana kompozycja mikronizowanych białek przenicznych wnika głeboko w cebulki i struktóre włosów regenerując je od wewnatrz. Wyraźnie wzmacnia, odzywia i odbudowuje zniszczona substancje włosa. dzieki zawartości bio Compeksu witalnego włosy sa miekkie spręzyste i pełne energii.
Szamopn naturalny, łagodny dla włosów, przyjazny dla środowiska. Wyprodukowany na bazie krustalicznie czystej, górskiej wody żródlanej, zawiera roslinne roślinne składniki z czystych ekologicznie terenów. Nie zawira sls, formaldehydu i parabenów "

Kurcze kupiłam go na moja przesadnie wrazliwa głowe skuszona tym opisem ale widze ze to chyba jednak nie bedzie to, a musze koniecznie zmienic szamopn bo po hedenie nawilżającym jedynym który mnie nie piecze i nie tworzy ran , po zbyd długim juz stosowaniu normlanie dostałam łupiezu. Buu jestem w kropce. Mam zamiar posłuchać Cię kosmetolog1 i zaopatrzyc sie w dzieciecy nivea lub johnson's , sprawdzałam i zawieraja po wodzie te substancje o których pisałaś,a Bambi pollena savona - sprawdzałam we wczesniejszych postach mimo ze dzieciecy miał prawo mnie podrażnić.

Dziękuję
Stary 2009-09-27, 19:09   #2439
201609050926
Konto usunięte

CHI IRON GUARD

Water (Aqua), Sodium Polystyrene Sulfonate, SD Alcohol, Propylene Glycol, Polysorbate 20, PPG 20 Methyl Glucose Ether, Disodium EDTA, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Wheat Protein PG Propyl Silanetriol, Perfume (Fragrance), Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylparaben, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Ceramic

Prosze...
201609050926 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-27, 19:27   #2440
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mg78 Pokaż wiadomość
Skład:
/szampon/:Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Glycol Distearate, Cocamide MEA, Laureth-10, Panthenol, Inositol, Cysteine, Cystine, Biotin, Methionine, Sodium Chloride, Fragrance, Citric Acid, Benxophenone 4 TetraSodium EDTA,Methylchloroisothiaz olinone, Methylisothiazolinone, Blue 1.

/odżywka/:Aqua, Glycerin, Cetyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyquaternium-7, Behetrimorium Methosulfate, Cetrimonium Chloride,Emulsifying Wax, Cetearyl Alcohol, Tocopheryl Acetate, Aloe Barbadensis, Dimethicone, Camellia Sinensis, Hydrolyzed Wheat Protein, Wheat Starch, Panthenol, Inositol, Cysteine, Cysteine, Cystine, Biotin, Methionine, Polysorbate 20, Fragrance, Propylene Glycol, TetraSodium EDTA, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Blue

Wiem że już wcześniej był ten zestaw(nisim fast) analizowany,ale proszę jeszcze raz o analizę w kierunku które substancje dodane mogą podrażniać skórę(tzn.które mogą być agresywne)dziwnie ale odkąd używam tego zestawu swędzi mnie głowa skóra jest podrażniona,dziękuję
nie widze tu nic co mogloby podrażniać i być agresywne. jedyne do czego można by sie przyczepić to ten Laureth-10 w szamponie (silne działanie myjące i silna zdolność emulgowania (usuwania) tłuszczu, jest to substancjaa stosowana między innymi w płynach do mycia naczyń), ale jeśli stosujesz ten zestaw i po myciu nakładasz odżywke to włosy nie powinny być przesuszone (to tak jak nakladanie kremu na ręce po myciu naczyń, u mnie płyny strasznie wysuszają skórę rąk). odżywka też wygląda fajnie, gliceryna druga w skladzie- działanie silnie nawilżające, delikatne emolienty. pozatym aminokwasy i witaminy powinny odżywiać włos. trudno mi powiedzieć skąd to podrażnienie, może jakies uczulenie masz na któryś ekstrakt z odżywki. wiem też ze u niektórych podrażnienie wywołują kationowe związki (zielone), ale jeśli stosujesz odżywki to napewno wcześniej miałaś już z nimi do czynienia. problem może tkwić także w benzofenonie-4 (jest to filtr UV, syntetyczny, o udowodnionych właściwościach alergizujących, a w szamponie jak patrze na skład może go być z 0,5%)
Stary 2009-09-27, 19:32   #2441
marmotta
Zadomowienie

witam, bardzo proszę o analizę odżywki Splend'Or- Balsamo morbidezza naturale.COCCO, skład:

Acqua, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Cocos Nucifera Oil, Achillea Millefolium Extract, Tilia Tomentosa Extract, Chamomilla Recutita Extract, Althaea Officinalis Extract, Malva Sylvestris Extract, Propylene Glycol, Cetrimonium Chloride, Citric Acid, Parfum, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone.

z góry dziękuję
marmotta jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-27, 19:35   #2442
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
dziękuję kosmetolog1 !
Kupiłam ten szapon przezto co na opakowaniu obiecuje producent, cytuję: " szamopn zawiera zamist drażniących detergentów wyjatkowo łagodne dla skóry głowy i włosów substancje myjące na bazie kokosu, które skutecznie oczyszczaja i pelegnują. kwiat rumianku wydobywa głebie kolory blond, nadaje świetliste refleksy i zmiekcza włosy, a opatentowana kompozycja mikronizowanych białek przenicznych wnika głeboko w cebulki i struktóre włosów regenerując je od wewnatrz. Wyraźnie wzmacnia, odzywia i odbudowuje zniszczona substancje włosa. dzieki zawartości bio Compeksu witalnego włosy sa miekkie spręzyste i pełne energii.
Szamopn naturalny, łagodny dla włosów, przyjazny dla środowiska. Wyprodukowany na bazie krustalicznie czystej, górskiej wody żródlanej, zawiera roslinne roślinne składniki z czystych ekologicznie terenów. Nie zawira sls, formaldehydu i parabenów "

Kurcze kupiłam go na moja przesadnie wrazliwa głowe skuszona tym opisem ale widze ze to chyba jednak nie bedzie to, a musze koniecznie zmienic szamopn bo po hedenie nawilżającym jedynym który mnie nie piecze i nie tworzy ran , po zbyd długim juz stosowaniu normlanie dostałam łupiezu. Buu jestem w kropce. Mam zamiar posłuchać Cię kosmetolog1 i zaopatrzyc sie w dzieciecy nivea lub johnson's , sprawdzałam i zawieraja po wodzie te substancje o których pisałaś,a Bambi pollena savona - sprawdzałam we wczesniejszych postach mimo ze dzieciecy miał prawo mnie podrażnić.

Dziękuję
Załącznik 2546797

wiesz to co piszą producenci to tak zawsze podziel na 2. oni to piszą po to własnie zebyć po przeczytaniu tego kupiła ten produkt. jeśli chodzi o substancje myjące na bazie kokosu to jest to prawda w połowie- SLES w połowie pochodzi z kokosu (alkohol laurylowy), a druga połowa jest syntetyczna. podobnie jest z cocamidopropyl betaine. rumianek ma działanie łagodzące, ale nie dla każdego (mnie podrażnia, chyba z powodu uczulenia na niego), a tekst producenta o krystalicznie czystej wodzie gorskiej to juz wielka, ale to wielka przesada...
Stary 2009-09-27, 19:37   #2443
mg78
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
nie widze tu nic co mogloby podrażniać i być agresywne. jedyne do czego można by sie przyczepić to ten Laureth-10 w szamponie (silne działanie myjące i silna zdolność emulgowania (usuwania) tłuszczu, jest to substancjaa stosowana między innymi w płynach do mycia naczyń), ale jeśli stosujesz ten zestaw i po myciu nakładasz odżywke to włosy nie powinny być przesuszone (to tak jak nakladanie kremu na ręce po myciu naczyń, u mnie płyny strasznie wysuszają skórę rąk). odżywka też wygląda fajnie, gliceryna druga w skladzie- działanie silnie nawilżające, delikatne emolienty. pozatym aminokwasy i witaminy powinny odżywiać włos. trudno mi powiedzieć skąd to podrażnienie, może jakies uczulenie masz na któryś ekstrakt z odżywki. wiem też ze u niektórych podrażnienie wywołują kationowe związki (zielone), ale jeśli stosujesz odżywki to napewno wcześniej miałaś już z nimi do czynienia. problem może tkwić także w benzofenonie-4 (jest to filtr UV, syntetyczny, o udowodnionych właściwościach alergizujących, a w szamponie jak patrze na skład może go być z 0,5%)
Zestaw jest do pobudzenia szybszego wzrostu włosów więc może moja skora tak reaguje,wiem jedno dla odmiany użyłam innego szamponu i balsamu i wszystko się uspokoiło....dziękuję za analizę

mg78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-27, 19:44   #2444
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lalka67 Pokaż wiadomość
CHI IRON GUARD

Water (Aqua), Sodium Polystyrene Sulfonate, SD Alcohol, Propylene Glycol, Polysorbate 20, PPG 20 Methyl Glucose Ether, Disodium EDTA, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Wheat Protein PG Propyl Silanetriol, Perfume (Fragrance), Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylparaben, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Ceramic

Prosze...
Załącznik 2546819

czy jest to coś do układania (usztywniania) włosów?? pogrubiona pochodna polistyrenu powinna usztywnić włos, ułatwić układanie (miesza sie z alkoholem, a po nałożeniu na włosy i nadaniu im odpowiedniego kształtu np. loki alkohol odparowuje, a na włosie zostaje błonka polistyrenu i włos przyjmuje nadany mu przy układaniu kształt). troche nie podoba mi sie ze nie ma gliceryny. co prawda jest glikol, który nawiliży włosy po wysuszającym działaniu alkoholu, ale gliceryna była by lepsza. są też proteiny jedwabiu i owsa (odżywią włos, pod warunkiem że użyte będą w odpowiednich ilościach)
Stary 2009-09-27, 19:49   #2445
201609050926
Konto usunięte

Cytat:
Załącznik 2546819

czy jest to coś do układania (usztywniania) włosów??
sprej do prostowania wlosow
201609050926 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-27, 19:49   #2446
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marmotta Pokaż wiadomość
witam, bardzo proszę o analizę odżywki Splend'Or- Balsamo morbidezza naturale.COCCO, skład:

Acqua, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Cocos Nucifera Oil, Achillea Millefolium Extract, Tilia Tomentosa Extract, Chamomilla Recutita Extract, Althaea Officinalis Extract, Malva Sylvestris Extract, Propylene Glycol, Cetrimonium Chloride, Citric Acid, Parfum, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone.

z góry dziękuję
wszystko co w odżywce być powinno, w tej jest. emolienty (zielone), kationowy antystatyk ( niebieski, zapobiega elektryzowaniu, wygładza włos). oparta jest na alkoholu stearylowym więc u osób mających skłonnośc do przetłuszczania się włosów może wzmóc problem. jak na moje oko za mało humektantów (nawilżaczy, jedyny to glikol- różowy, i do tego go troche za mało). i te ekstrakty, może są i dobre, ale za duzo ich (trzeba odżywkę silniej zakonserwować) i ja to bym zamiast nich dała tu pantenol. aha i widze ekstrakt z rumianku, więc raczej jest to odżywka do włosów blond
Stary 2009-09-27, 19:58   #2447
marmotta
Zadomowienie

Cytat:
wszystko co w odżywce być powinno, w tej jest. emolienty (zielone), kationowy antystatyk ( niebieski, zapobiega elektryzowaniu, wygładza włos). oparta jest na alkoholu stearylowym więc u osób mających skłonnośc do przetłuszczania się włosów może wzmóc problem. jak na moje oko za mało humektantów (nawilżaczy, jedyny to glikol- różowy, i do tego go troche za mało). i te ekstrakty, może są i dobre, ale za duzo ich (trzeba odżywkę silniej zakonserwować) i ja to bym zamiast nich dała tu pantenol. aha i widze ekstrakt z rumianku, więc raczej jest to odżywka do włosów blond
na odżywce jest napisane,że jest do włosów długich ze skłonnością do plątania, nie ma nic o włosach blond.
a kupiłam ją, bo bardzo ją polecaja na włoskich forach włosowych- a kosztuje tylko 1 euro.

dziękuję kosmetolog
marmotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-27, 20:37   #2448
kagatka
Raczkowanie

kosmetolog1 jejku tak analizuje skład (choc nie za wiele mi to mówi) dwóch szamponów po których miałam problem i oba zawieraja dwa te same składniki których nie zawiera heden's który z powodzeniem długo uzywałam przecierz
1-SODIUM C12-13
2-COCAMIDOPROPYL BETAINE

Bardzo proszę o wyjaśnienie czyto mozliwe ze to te dwa składniki sa odpowiedzialne za podraznienie?
Stary 2009-09-27, 21:08   #2449
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
kosmetolog1 jejku tak analizuje skład (choc nie za wiele mi to mówi) dwóch szamponów po których miałam problem i oba zawieraja dwa te same składniki których nie zawiera heden's który z powodzeniem długo uzywałam przecierz
1-SODIUM C12-13
2-COCAMIDOPROPYL BETAINE

Bardzo proszę o wyjaśnienie czyto mozliwe ze to te dwa składniki sa odpowiedzialne za podraznienie?
sodium c12-c13 to prawie to samo co SLES (sles to sodium c12-c14, te cyferki to ilość atomów węgla w cząsteczce). Sodium Laureth Sulphate to mieszanina związków o liczbie atomów węgla w cząsteczce od 12 do 14, przy czym przewaga jest tych C12 (jest ich chyba 70%), dlatego nazywa się Laureth (od lauryl alcohol czyli alkoholu o liczbie atomów węgla równej 12)w tym sodium c12-c13 są związki o 12 i 13 atomach węgla. w zasadzie to nie ma różnicy (sodium c12-c13 pareth sulphate, kiedys był surowcem o mniejszym stopniu oczyszczenia z różnych substancji ubocznych i stosowali go do płynów do mycia naczyń, podłóg, ale teraz jest w wielu kosmetykach, więc podejrzewam-ale nie jestem pewna!!!- ze oczyszczają go juz lepeiej, a w kosmetykach dają go pewnie dlatego, żeby w składzie nie wpisywać Sodium Laureth Sulphate, bo dużo ludzi po nagonce na niego i jegorzekomym działaniu rakotwórczym zaczęło się go wystrzegać). zarówno SLES jak i sodium C12 c13 mogą podrażniać, a w zasadzie wysuszać (usuwają naturalny tłuszcz ze skóry i włosów, pozbawiają je płaszcza lipidowego, woda szybciej odparowuje, podrażnienia- zaczerwienienia, strupy itd.od slesu to raczej rzadkość). pozatym jeśli do preparatu doda się betainę to działanie drażniące jest jeszcze bardziej zminimalizowane (sam sles wypłukuje białko ze skóry i włosów- tak to można w skrócie opisać, a dodatek betainy zmniejsza ilość wypłukanego białka (aminokwasów) do takiej ilości ze można ją w zasadzie pominąć)

Edytowane przez kosmetolog1
Czas edycji: 2009-09-27 o 21:09

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-27, 21:13   #2450
kagatka
Raczkowanie

Dziękuję serdecznie!
Stary 2009-09-27, 22:08   #2451
Anariel
Wtajemniczenie

Prosze o analize:

Wella Shockwaves Frizz Free Cream

Aqua,Dimethicone,Sorbitol ,Aminomethyl Propanol,Carbomer,Va/Crotonates Copolymer,Benzyl Alcohol,Parfum,Dmdm Hydantioin, Peg-40 Hydrogenated,Castor Oil,Mica,Linalool,Citrone llol,Ci77891,Limonene,Hex yl Cinnamal.
-Od Lipca 2009 dbam o paznokcie

Anariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-28, 10:31   #2452
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Cytat:
Napisane przez asiaczek87 Pokaż wiadomość
Witajcie

Bardzo prosze o analizę Clear Men, Ice Fresh Lodowa Świeżość. Ochrona przeciwłupieżowa dla mężczyzn. .
Składniki: Aqua, Sodium Laureth Sulfate (A)/ SOdium C12-13 Pareth Sulfate (B), Cocamidopropyl Betaine, Zinc Pyrithione, Dimethiconol, Dimethicone, Carbomer, Parfum, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Chloride, TEA-Dodecylbenzenesulfonate, C12-15 Pareth-3,C12-15 Pareth-23, Ploxamer 407, Magnesium Aluminum Silicate, Sodium Polynaphthalensulfonate, Menthol, Lysine HCI, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Helianthus Anuus Seed Oil, Retinyl Palmitate, Pyridoxine HCI, Zinc Sulfate, Citric Acid, Sodium Hydroxide, DMDM Hydantion, Sodium Benzoate, Methylchloroisothiazolino ne,Methylisothiazolinone, PPG-12, Butylphenyl Methylpropional, Coumarin, Limonene,Linalool, CI 42090, CI 47005
z góry dziękuję za odpowiedź.
Proszę mi wybaczyć jeśli dziwnym trafem nie zauważylam analizy tego szamponu
Zgodnie z zapowiedzią, postaram się nadrobić analizy zagubionych postów.

Szampon jak na moje oko wygląda na dość mocno oczyszczający.
Działanie przeciwłupieżowe zawdzięcza składnikowi zaznaczonemu na niebiesko - jest on położony w składzie dość wysoko, co sugeruje, że jego stężenie będzie wystarczające.
Oprócz tego silikony oraz, zaznaczone na zielono substancje odżywcze [witaminy A i E, B6, olej słonecznikowy, menthol, lizyna].
Może wysuszyć [zawiera sól] i nie za bardzo podoba mi się zapach w składzie na tak wysokiej pozycji.

'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-28, 10:41   #2453
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez eyee Pokaż wiadomość
bardzo dziekuje za analizę tych dwóch produktów mogłabys podac przynajmniej jedna lepsza wcierke od tej wg Twojego uznania, bede wdzieczna
Farmona Jantar - ta w szklanej buteleczce.
Joanna, Kuracja Rzepa - w opakowaniu z "dzióbkiem"
Są moim zdaniem znacznie bogatsze składowo. I zapewne tańsze

Cytat:
Napisane przez Nerchie Pokaż wiadomość
Proszę o analizę składów:

Oriflame, HairX, Summer Care, Odżywka w sprayu na lato
Skład: Aqua, Glycerin, C12-13 Pareth-9, Propylene Glycol, Imidazolidinyl Urea, Peg-12 Dimethicone, Polyquaternium-4, Parfum, Sodium Benzoate, Citric Acid, Benzophenone-4, Tocopheryl Acetate, Limonene, Sodium Citrate, Citrus Medica Limonum Oil, Peg-40, Hydrogenated Castor Oil, Vitis Vinifera.
Jak na lato, może być, ale zbyt odżywcza nie jest bo substancje wartościowe znalazły się na samym końcu i wątpię, by zadziałały.

Przede wszystkim powinna nawilżyć [niebieskie], zawiera jeden silikon i substancję błonotwórczą/antystatyk oraz filtr benzofenon -4.
Mnie ten skład nie zachwyca

Stary 2009-09-28, 10:51   #2454
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez Nerchie Pokaż wiadomość
Proszę o analizę składów:

Oriflame, Summer Solutions, Leave-In Spray (Ochronna odżywka na lato w sprayu - bez spłukiwania )

Skład: aqua, glycerin, peg-40 hydrogenated castor oil, propylene glycol, panthenol, parfum, sodium citrate, benzophenone-4, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, alcohol denat., citronellol, linalool, butylphenyl methylpropional, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, hydroxycitronellal, limonene, tocopherol, vitis vinifera.
Bardzo podobna do poprzednio zanalizowanego sprayu, ale nieco lepsza, bo zmodyfikowana panthenolem, przez co bardziej odżywcza.
Reszta składników praktycznie taka sama, więc i opinia nie będzie się różnić. Do nawilżania owszem, ale bez entuzjazmu.

PS. Niektórych może wystraszyć alkohol w składzie, ale on wyraźnie pełni tutaj rolę konserwantu, a nie rozpuszczalnika, więc jest go mało i nie powinien wysuszyć.

Stary 2009-09-28, 11:04   #2455
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez IwOOOnek Pokaż wiadomość
Droga Estellu dziękuję za poprzednie analizy... Mam jeszcze 2 kolejne produkty do przeanalizowaniu.

Czy rzeczywiście nadają się do włosów słabych i wypadających i czy są spełnione obietnice producenta:

PREGAINE- delikatny Szampon w czystym żelu do włosów cienkich i skłonnych do wypadania
Skład: Adua, TEA Lauryl Sulphate, Sodium Laureth Sulphate, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Propylene Glycol, Disodium EDTA, Citric Acid, Parfum, Limonene, Linalool, Citral, Benzyl Salicylate, Geraniol, Hydroxycitronellal.
Określiłabym ten kosmetyk mianem dośś mocno oczyszczającego. Nie zawiera żadnych substancji odżywczych, żadnych wyciągów przeciwdziałających wypadaniu lub wzmacniających włosy. Właściwie czysta mieszanka substancji myjących z niewielką domieszką Propylene Glycol [nawilżający].
Jego plusem może być to, że nie jest agresywnie konserwowany, co zmniejsza ryzyko podrażnień.

Stary 2009-09-28, 11:18   #2456
'Estelle'

Cytat:
Droga Estellu dziękuję za poprzednie analizy... Mam jeszcze 2 kolejne produkty do przeanalizowaniu.

Czy rzeczywiście nadają się do włosów słabych i wypadających i czy są spełnione obietnice producenta:

REVALID- szampon- NOWA FORMUŁA
Do codziennego stosowania. Do wszystkich rodzajów włosów, dla kobiet i mężczyzn, szczególnie do włosów suchych i zniszczonych.
Według producenta szampon ten ma za zadania:
Skład szamponu z proteinami Revalid został specjalnie dobrany tak, aby działał jednocześnie na włosy i skórę głowy. Delikatnie, a przy tym dokładnie myje włosy i odżywia je. Składniki pielęgnacyjne: wyciąg z owsa, białka pszenicy oraz pantenol - wzmacniają włosy. Alantoina wpływa kojąco na skórę głowy.
Rezultaty:
Delikatnie, dokładnie umyje i odżywi Twoje włosy, które dzięki naturalnym proteinom nabiorą zdrowego wyglądu, staną się bardziej miękkie i podatne na układanie. Zostaną wzmocnione przez składniki pielęgnacyjne, a alantoina wpłynie kojąco na skórę Twojej głowy.
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycol Distearate, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Cocoyl Glutamate, Glicerin, Laureth-4, Dicaprylyl Ether, Panthenol, Hydrolyzed Wheat Gluten, Allantoin, Avena Sativa Kernel Extract, Betaine, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Parfum, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid.
Nie jest to zły szampon, obok substancji myjących znalazły się także i te odżywcze/kojące, o których pisze producent.
Jeśli nie podrażniają Cię szampony z SLES'em to może okazać się dobrym wyborem.
Nie zawiera powszechnie nie lubianych konserwantów

Cytat:
A może Ty Estellu możesz mi zaproponować jakiś skuteczny szampon do wypadających włosów. Byłabym Ci bardzo wdzięczna.
U mnie sprawdził się szampon z rzepą Joanny [zielona etykieta], ale wiem, że nie każdemu pasuje i może podrażnić wrażliwe głowy.
Proponowałabym ogólnie stosować kilka kosmetyków na wypadanie - oprócz szamponu także wcierki lub specjalnie przeznaczone do tego odżywki i oczywiście zadbać o bilans wewnętrzny.

Stary 2009-09-28, 11:36   #2457
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez czesterka Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o analizę takiego szamponu, wypisałam wszystko co było na ulotce i opakowaniu.
http://www.med.cece.pl/podstrona.php?cc=4&lang=1

Ce-Ce MED, Prevent hair loss shampoo
szampon przeciw wypadaniu włosów

( http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=26500 - ja mam w innej gamie kolorystycznej, ale myślę że to ten sam)

Składniki:
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, MEA-Lauryl Sulfate, Lauryl Glucoside, Cocamide DEA, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Glycol Distearate, Cocamine MEA, Laureth-10, Laureth-2, Hydrolyzed Lupine Protein, hydrolyzed Keratin, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, EDTA, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-diol, Panthenol, Biotin, Calcium Pantothenate, Inositol, Glyceryl Linoleate, Tocopheryl Acetate, Retinol Acetate, Butylene Glycol, Niacinamide, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Citric Acid, Benzophenone-4, CI 16035, Parfum.

W skład serii wchodzi szampon i lotion. Jest to seria zapobiegająca wypadaniu włosów. Przywraca zniszczonym włosom witalność i blask oraz stymuluje porost nowych. Włosy są odżywione i pełne energii.

Czynniki aktywne:
Proteina białego łubinu: stymuluje wzrost włosów, zwiększa ich gęstość, zapobiega wypadaniu
Witamina A: chroni przed zwiotczeniem skóry, zapobiega wypadaniu włosów, działa regeneracyjne na skórę głowy i włosy
Witaminy z grupy B: stymulują porost włosów, działają przeciwłojotokowo i przeciwzapalnie
Witamina H: wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry głowy i włosów, pobudza przyrost i zagęszcza naczynia krwionośne wokół mieszka włosa
Wszystko o czym pisze producent znajduje się w składzie. To elementy zaznaczone ciemniejszą zielenią.
Znalazłam też kilka innych, fajnych z punktu odżywienia włosa i skóry głowy składników - to te jasnozielone.
Natomiast... wszystkie składniki, które znalazły się za 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3 są użyte w stężeniu poniżej 0,1%, zatem sytuacja nie przedstawia się zbyt optymistycznie.
Do tego szampon zawiera dość dużą liczbę substancji myjących, może okazać się dość silny dla co wrażliwszysch skalpów. A wcześniej wyróżniony konserwant lubi wywoływać podrażnienia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-28, 11:46   #2458
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez babethka Pokaż wiadomość
Dziekuje Estellko
a zapytam jeszcze odnosnie tego,rzeczonego szamponu, "agresywny"raczej jest i niewiele wart,tak?
pozdrawiam
Może nie agresywny, ale jego skład mnie absolutnie nie przekonuje.
Lepiej poszukać czegoś treściwszego, z większa ilością aktywnych składników.

Cytat:
Napisane przez Dork Pokaż wiadomość
Witam mam włosy tłuste u nasady a suche na końcach.Szukam szamponu łagodnego bez SLS ,SLES. Bardzo prosze o analize tego szamponu dla dzieci Sanosan,
Skład: aqua, sorbitol, cocamidopropyl betaine, lauryl glucoside, sodium lauroyl glutamate, sodium chloride, panthenol, starch hydroxypropyltrimonium(?) chloride, persea gratissima, keratin amino acids, citric acid, parfum, benzyl alcohol.
Czy może lepszy jest ten Rossmana Babydream?
Powiem, że bardzo podoba mi się ten skład.
Łagodne substancje myjące a do tego poprzedzone są w składzie nawilżającym sorbitolem.
Włoski dodatkowo zostaną trochę odżywione dzięki obecności panthenolu i keratyny.
'Wrednych' konserwantów też nie widać.
Babydream fajny, ale ten IMO fajniejszy, bardziej nawilżający się wydaje

Stary 2009-09-28, 11:58   #2459
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez witaminka22 Pokaż wiadomość
Hej, proszę o analizę składów 3 kosmetyków do włosów tj. :

2. Serpol Cosmetics, PATI Czarna Rzepa, Szampon do wszystkich rodzajów włosów
Skład:
Aqua, Sodium Laureth Suflate, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, PEG-7 Glycereyl Cocoate, Sodium Chloride, Citric Acid, Tetrasodium EDTA, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazoline, Parfum, Propylene Glycol Raphanus Sativus Extract, C.I. 16255, C.I. 19140, C.I. 42090.

Zapewnienia producenta: Szampon przeznaczony do pielęgnacji włosów przestłuszczających się i normalnych. Działa odżywczo, wzmacniająco i pobudzająco na włosy i skóre głowy. Nadaje włosom połysk i puszystość.

Stanowczo nie działa odżywczo, wzmacniająco i pobudzająco jak na moje oko.
Zawiera jeden jedyny wyciąg z rzepy i to już po konserwantach w kolejce, więc po prostu bieda
Może wysuszać [SLES i sól], powinien dobrze oczyszczać, więc ewentualnie nada włosom puszystość.

Stary 2009-09-28, 12:09   #2460
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez witaminka22 Pokaż wiadomość
3. Elgon Professional, Affixx, Straight Look, Spray do prostowania włosów
Skład:
Aqua, Alcohol denat, Propylene glycol, PEG-40 Hydrogenated castor oil, Sodium Polystyrene Sulfonate, Hydrolyzed wheat protein PG- Propyl Silanetriol, Panthenol, Parfum, Imidazolidinyl urea, Saccharomyces/Silicon ferment, Saccharomyces/Magnesium ferment, Saccharomyces/Copper ferment, Saccharomyces/ Iron ferment, Saccharomyces/ Zinc ferment, Benzophenone-4, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazoline, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Linalool, Citronellol, Alpha Isomethyl Ionone, Buthylphenyl Methylpropional.

Zapewnienia producenta: Spray stworzony do prostowania włosów przy użyciu prostownicy bez potrzeby stosowania metod chemicznych. Płyn długotrwale prostuje włosy każdego rodzaju od normalnych po trudno podatne, niesforne i kręcone. Nadaje maksymalną gładkość i miękkość każdego rodzaju włosom, przy jednoczesnej ich ochronie przed ciepłem i rozdwajaniem się końcówek. Włosy zyskują długotrwały, pełny, obfity, gładki wygląd, pozostają nawilżone, lśniące i łatwo się wyczesują.
Spray nie wygląda źle, chociaż pozostawia pewne zastrzeżenia.
Alkohol - jako baza, teoretycznie odparuje podczas prostowania, ale nie wszystkie włosy reagują na niego dobrze. Efekt nawilżania i odżywienia mają zapewnić propylene glycol, panthenol i kondycjonujący silikon.
Na zielono zaznaczyłam też inne wartościowe substancje, których stężenie oscyluje ok 0.5%.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości