|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Roman Polański aresztowany.
http://wyborcza.pl/1,75475,7083070,R...zwajcarii.html
75-letni Polański przyjechał do Szwajcarii na zaproszenie Festiwalu Filmowego w Zürichu, gdzie dziś wieczorem miał odebrać nagrodę za całokształt twórczości. Powodem zatrzymania ma być wydany w 1978 nakaz aresztowania Polańskiego przez władze USA. Polański był oskarżony w 1977 roku o zgwałcenie nieletniej. Sprawa jest kontrowersyjna, ponieważ kobieta wiele lat później przyznała, że uprawiała seks z reżyserem dobrowolnie. Szefowie MSZ Polski i Francji Radosław Sikorski i Bernard Kouchner ustalili, że razem wystąpią do amerykańskich władz ws. Polańskiego. Zwrócą się o to by - jak powiedział szef polskiej dyplomacji - "strona amerykańska wystąpiła do strony szwajcarskiej o zwolnienie z aresztu ekstradycyjnego Romana Polańskiego, a także o to, by strona amerykańska rozważyła możliwość skorzystania z prawa łaski przez prezydenta Baracka Obamę". Ale prezydent USA nie może ułaskawić Polańskiego, ponieważ nie ma takich uprawnień. Przestępstwa kryminalne, o które oskarżony jest Polański, podlegają bowiem prawu Kalifornii i władze federalne nie mogą ingerować w procedury sądowe poszczególnych stanów. Pojawiaja sie teorie iz cale zajscie ma podtekst polityczny....Co myslicie??? Człowiek bezapelacyjnie zasłuzony w dziedzinie filmografii...ale czy bezkarny??
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Polański aresztowany
Co sądzicie o tej sprawie ?
co sądzicie o akcji świata filmowego który stoi murem na Polańskim?pisanie petycji itp ? |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Roman Polański aresztowany.
ciekawe czy mozna sprawdzic w ktorej sek. zalozylysmy wątki
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=369799 |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
..zeby sie zsynchronizowac do tej samej minuty )szok
|
|
|
#5 |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Piersza była aniko, różnica kilku sekund
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
no dobra niech ten watek bedzie naszym wspolnym dzieckiem
|
|
#7 |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Do tematu: rozumiem osoby popierające zatrzymanie Polańskiego jak i osoby wyrażające wolę uwolnienia go od zarzutów.
Dziwi mnie tylko jedno: ponoć Polański mógł - stawiając się w sądzie w USA - w lutym tego roku sprawę zamknąć. Jednak na rozprawę nie przyleciał. Dlaczego? |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Seks z 13to latkA to pedofilia. Dalsze zycie Polańskiego jak na dłoni pokazuje, ze on gustował w partnerkach jaknajmłodszych, że to nie był "wypadek przy pracy". pedofile tylko czekają, zeby takimi własnie incydentami, pojedynczymi sprawami ułaskawienia, zignorowania, przymknięcia oczu za zasługi, dac sobie otwartą drogę. Teraz oleje się sprawę Polańskiego a potem jakiś zbok powoła się na jego przykład, zrobi się z tego precedens i setka kolejnych zboczeńców wymiga się od odpowiedzialnosci: "bo ona chciała sama", " bo to było tyle lat temu", "bo ona ma już dośc włóczenia po sądach i wycofała sprawę". IMO- sa zbrodnie które nie powinny podlegac przedawnieniu. A pedofilia jest w moim rankingu na samym ich czele.
|
|
|
#9 |
|
Uzależnienie
|
Tak słucham jak wszyscy biadolą nad biednym Polańskim i się zastanawiam co by mówili gdyby zamiast bliżej nieznanej 13 latki przespał się z ich własną 13 letnią córką? Czy wtedy byłby już świnią czy nadal wielkim reżyserem?
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Wg mnie to ten sam przypadek, co Otylii Jędrzejczak, Macieja Zientarskiego, czy innych sław, które powinny za coś pójść siedzieć, a tak się nie dzieje.
Z jednej strony szary człowieczek za takie coś jak Polański byłby odsądzony od czci i wiary za ...pedofilię. Bo tak to się nazywa. Pedofilia to seks z nieletnim przecież jest. I każdy Kowalski czy Smith miałby przekichane do końca życia. Natomiast Polański i inne gwiazdy są traktowane w inny sposób (dopóki nie dopuszczą się morderstwa, bo wtedy taryfa ulgowa przestaje istnieć - jak w przypadku tego francuskiego aktora, który zamordował swoją żonę; czy sprawa O.J.Simpsona etc). Z prawnego punktu widzenia taryfy ulgowej być nie powinno, choćby to Matka Teresa była. Ale w praktyce taka taryfa jest. Dużą rolę w tym odgrywają media. Przypadki sław tworzą tylko precedensy, ale szary człowiek na taki precedens może liczyć tylko w przypadku wyjątkowego szczęścia. Acha - to, że ta dziewczyna, która skarżyła Polańskiego wycofała powództwo, i twierdzi, że tego chciała - a co to ma do rzeczy? Miała 13 lat, wiec była nieletnia. Polański i tak już długo się migał od wyroku. Szwajcarzy wg. mnie dobrze zrobili zatrzymując go. Prawo nie jest dla równych i równiejszych. Tak samo Jędrzejczak powinna odsiedzieć swoje. Tak naprawdę uważam, że karą dla Jędrzejczak było samo to, że jej ukochany brat zginął. To jest wg mnie gorsze niż więzienie. Nie da sie tego zapomnieć, czy to sobie odpuścić. Ale prawo mamy takie, jakie mamy i nie widzę powodu, dla którego Jędrzejczak jest lepsza od Jana Wiśniewskiego, czy Anety Wójcik - od innych ludzi żyjących w Polsce. Oni dostaliby wyrok i nikt by się nie liczył z tym, jak wielką karą dla nich jest już sam wypadek przez nich spowodowany. Polański w świetle tego powinien pójść siedzieć tym bardziej. I dobrze, że w USA nie ma instytucji przedawnienia, bo Polański swoim zachowaniem ociera się o olewanie prawa. Zrobił, wiedział, jakie tego są konsekwencję, a potem zwiał z kraju tuż przed wyrokiem. Edytowane przez groza Czas edycji: 2009-09-28 o 11:01 |
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nawet gdyby sie zgodziła, to ona miała 13 lat. Nawet gdyby się zgodziła, nawet gdyby go błagała, to nie wolno mu było jej tknąć! Uważam, ze za późno go aresztowali, takie sprawy należy załatwiac natychmiast. A teraz powinien zostac osądzony (lepiej późno niż wcale). Filmowiec czy nie, niech se będzie nawet najwspanialszym reżyserem pod słońcem, ale popełnił czyn karalny i koniec dyskusji dla mnie. Nie wiem co się dzieje z matka tej dziewczyny, ale ona powinna byc współoskarżoną w tej sprawie. Na nią mam takie nerwy, że po prostu szok! Stręczycielka jedna!
|
|
|
#12 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja też usłyszałam, ze ona się na ten seks zgodziła. ale co z tego, miała 13 lat - była nieletnia! i masz rację Luba - on nie miał prawa jej dotknąć. i tak naprawdę bardzo się cieszę, ze go złapali i może dojdzie w końcu do jakiejś sprawiedliwości. w tej sytuacji on nie jest dla mnie żadnym wybitnym reżyserem, a zwykłym, obleśnym pedofilem. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
w tej sprawie jest wiele pytan bez odpowiedzi.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Komplikatorka
|
Nie miał prawa jej dotknąć, ale ta dziewczynka ( dzisiaj kobieta) powiedziała,że już dawno Mu wybaczyła...
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
u nas też było głośno o trójkącie młodego małżeństwa z 14 latką, która zaszła w ciążę. Z tym, że oni byli pewni że nie ma 17 lat.
A co do wyglądu tych 13 latek... cóż... czasami mam wrażenie, że one wyglądają dojrzalej niż ja... 10 cm szpilki, tony tapety, mini, solarium, a potem się wszyscy dziwią że facet myślał że one mają z 28 lat... ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Cytat:
![]() te młode to są teraz jak dzikie kobyły... oczywiście zgadzam się, że dziecko powinno być nietykalne ale jak one sam robią z siebie takie lolity? co poprawczak? izba dziecka?
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Czytałam ,że :matka dziewczynki podstawiaj córkę aby wyłudzac odszkodowania ,ok mozna i tak ale czy nie ma na to jakiegos paragrafu, dlaczego nikt jej nie podal do sądu ?
Sąd postawił zarzut o gwałt jednak dziewczynka przyznala ,że to nie byl gwałt bo poszla z nim dobrowolnie więc sąd zmienil kwalifikacje czynu na :sex z nieletnia co równiez jest karalne. Polański przyznał się do czynu i przed ogłoszeniem wyroku uciekł do UK lub francji W tym roku w lutym odbywała sie sprawa chyba koncząca sprawe jednak P. sie nie stawił gdyz zażyczył sobie aby sprawę przenieśc do Francji gdzie mieszka.(gdzie wtedy byli jego przyjaciele dlaczego nikt przez tyle lat nie robil nic aby go uniewinnic,czyscic z zarzutów) Sąd odmówił bo niby na podstawie czego ? A teraz udaje zaskoczone ,że go złapali. Nie interesuje mnie na ile sprawa jest polityczna bo sam czyn polityczny zdecydowanie nie był. dziewczynka zrobila to dobrowolnie ale P. chyba zdawal sobie sprawę ,że jest to karalne. Tłumaczenie ze wyglądala i zachowywala sie jak 25 latka nie jest żadnym wytłumaczeniem ,mógł poprosic o dowód lub trzymac łapy przy sobie. szczegolnie ,że matka była raczej znana w srodowisku skoro miala "dostęp" do takich gwiazd i chyba obracala sie w ich towarzystwie. Szlag jasny mnie trafil gdy wczoraj usłyszałam jak to wykształceni ,obyci ludzie typu:Figura,Korwin-Piotrwska opelowali o uwolnienie i tlmuaczyly go ,że ten czlowiek nakręcil tyle pięknych filmów i jest wybitny. Moze i jest ale czy to go tłumaczy ? Ciekawe co by Figura mówiła gdyby to -odpukac-spotkała jedna z jej córek. Piotrowska przytaczała arguemnty ,ze podobno ta dziewczynka rozkladala nogi chetnie i czesto czyli co jest sobie sam winna ?to jakby tlumaczyc gwalcicieli :"bo kobieta miala krotka spodniczkę wiec sama chcial aby ja zgwałcić." P. juz dawno mógł sprawe zamknąć i żyć spokojnie z jakiś powodow tego nie zrobił więc musi liczyć sie z kara i mam nadzieje ,ze sie nie wymiga. |
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dwa. Te dziewczynki moga chodzic ubrane jak chcą, mogą się malować, moga majtek nie nosić (obojętne co ja o tym myslę). I są nietykalne. Moga sobie robic z siebie lolity ile chcąc. Jak sobie chce facet poużywać przygodnie, to najlepiej sprawdzic dowód takiej pannie, nie bedzie potem niespodzanek. A nie tłumaczyc się: ja nie wiedziałem, bo takie tłumaczenie jest w tym samym rzędzie co: bo ona miała mini, to znaczy, ze mogłem ją zwałcić. Jasne, zwalmy wine na te dzieci. Bo sie kreuja na lolity, czyli można z nimi zrobic co się chce. Ale, ale... Gdyby nosiły granatową spódniczkę i warkoczyki, czy to by je uchroniło od zboczeńców? A trzy: To p. Polański wiedział, ze ta dziewczynka jest uczennicą, a w ameryce seks z uczennica tez jest czy był zabroniony. Przyznał się do seksu z dzieckiem! Nawet jesli dziecko się na to zgodziło, to nic nie znaczy. No dobra, znaczy. Jest tylko pedofilem a nie gwałacicielem.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-09-28 o 12:03 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
buahaha już widzę jak dajesz swój dowód obcemu facetowi bo chce sprawdzić Twój PESEL... no chyba że udostępniasz swoje dokumenty byle komu
i wg mnie taka małolata to ma się skupić na nauce a nie na robieniu z siebie starej pudernicy.
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I facet się rano obudzi jako normalny człowiek a nie pedofil. Taka małolata ma przede wszystkim prawo do bycia bezpieczną przed wszelkimi zboczuchami. Nawet wbrew sobie. I dlatego p. Polański powinien został osądzony. Nie, nie udostepniam dowodu byle komu, ponieważ nie sypiam z byle kim.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po drugie to on ma ja ew. poprosic o jakies dowody na swoja pelnoletniosc bo to jemu grozi więzienie. po trzecie radze poczytac troche o sprawie zamiast wygłaszać poglądy starej matrony pt:nosi mini-domaga sie gwałtu" |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robi mi się niedobrze, gdy widzę, jak Otylia Jędrzejczak lansuje się w Tańcu z Gwiazdami. Jeszcze niektórzy jej bronią. Ciekawe, jakby się czuli, gdyby osoba, która spowodowała śmierć kogoś z ich najbliższej rodzinie za parę lat (dwa?trzy?) tańcowała sobie w dziesiątej edycji głupkowatego programu telewizyjnego. Co do pedofilii, problem jest złożony, bo faktycznie jest coś niesmacznego, gdy współzyje z 13latka osoba w ówczesnym wieku Polańskiego. Ale co innego, gdy 14 latka uprawia seks z 18 latkiem. Ciężko to uznać za pedofilię, a jest to czyn zabroniony. Jest taka "hiphopowa" piosenka na ten temat: Bo my nie jesteśmy głupi, nie tykamy młodych gruppi. Proste zarwiesz noc z niekumatą a ona przyjdzie z tatą a za nimi prokurator. Rozczaic coraz trudniej ile mają lat. Szach mat i po tobie. Lubisz brać je na blat. Jak chcesz być synu to płacz i licz ale nie tykaj lolitki choćby bardzo tego chciała. Błędne myślenie chłopie i co do cala. Co ty byś nie zrobił ona z ciebie zrobi wała. http://www.teksty.org/Ascetoholix,Suczki Forma może i prymitywna, ale przekaz jak najbardziej trafny. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Wg Ciebie ona wygląda jak stara pudernica?
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze, że go aresztowano, szkoda, że tak późno, mam nadzieje, że dostanie wyrok i odsiedzi. A gwiazdy i politycy, którzy stają w jego obronie powinni się wstydzić - pedofilia jest zawsze pedofilią. Ponadto nie dosyć, że popełnił czyn zabroniony to jeszcze zwiał przed odpowiedzialnością, uciekł przed sądem bo bał się kary. Czy jeśli Polański zostanie uniewinniony to potem każdego przestępcę, który ucieknie przed więzieniem będziemy wspaniałomyślnie uniewinniać a politycy i aktorzy/aktorki będą pisać petycje w tej sprawie? Sławny nie sławny powinien ponieść karę. Wobec prawa podobno wszyscy jesteśmy równi.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
... choć nie Westwood
|
Zawinił- niech odsiedzi swoje.
Rzygać mi się chce, jak słyszę, że kogoś trzeba uniewinnić, bo taki wspaniały człowiek, bo tyle w życiu osiągnął, bo tyle zasług. I co z tego? Popełnił przestępstwo, dopuścił się czynu karalnego- wiec niech spotka go za to kara. Sławni ludzie są często wzorem dla innych, niektórzy ludzie podpatrują swych idoli, więc niby czemu osoba, sławna osoba, miałaby dostać lżejszą karę? Tylko dlatego, ze jest sławna? A co z odpowiedzialnością za sławę? A, i jestem za sprawdzaniem dowodu. Pedofilia zawsze jest pedofilią, nieważne, że "nie wyglądała na dziecko"
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Sa opinie ,że należy go uniewinnic bo przezyl Holocaust .
oczywiscie to straszne co stało się z Sharon Tate chociaz mozna sie domyslac ,że nie bylo to malzenstwo bez zdrad i używek -taki artystyczne bagienko. pytanie troch z innej strony ,jak świat nie tylko filmowy może obcować z facetem który sie przyznał do tego czynu ?i uciekł przed karą. jak na to patrzy jego żona ? czy wy mogłybyscie być z kims kto dopuścił się pedofilli ? gdyby był to Kowalski i chodził po ulicach szybko zostałby zlinczowany . |
|
|
|
|
#26 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Dla mnie ten czyn jakiego on się dopuścił jest na tyle obrzydliwy, że.... nie, nie mogłabym byc z takim człowiekiem. Nie wyobrażam sobie mieć z nim dzieci itd. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jeszcze niedawno było głośno o bezprawnym zajmowaniu hali kdt przez kupców. (wiem wiem - być może przykład nieadekwatny swoją rangą do tej sytuacji) wówczas wszyscy politycy, publicyści, dziennikarze jak jeden mąż powtarzali hasło: "żyjemy w państwie prawa, nikt nie może stawać ponad prawem'. a teraz co? Polański może, będzie go Sikorski z aresztu wyciągał, bo to nasze 'dobro narodowe'? on moze być ponad prawem? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze? Nawet jak ich błagała, żeby z nią do łóżka poszli jak miała te 8 lat, to oni nie mieli prawa tego zrobić i moim zdaniem każdy kto przyczynił się do owego "rozkwitu życia seksualnego 8latki" jest zwykłym pedofilem i powinien za to odpowiedzieć.
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kradzież jest zakazana podobnie jak pedofilia, ale zdarzają się złodzieje, podobnie jak pedofile czy to znaczy, że należy przestać karać złodziei i pedofilii bo to się i tak dalej zdarza mimo kar?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:06.

)szok

te młode to są teraz jak dzikie kobyły... oczywiście zgadzam się, że dziecko powinno być nietykalne ale jak one sam robią z siebie takie lolity? co poprawczak? izba dziecka?
takiej pannie, nie bedzie potem niespodzanek. A nie tłumaczyc się: ja nie wiedziałem, bo takie tłumaczenie jest w tym samym rzędzie co: bo ona miała mini, to znaczy, ze mogłem ją zwałcić.