Mamusie Majowo- Czerwcowe 2010 !!! (: - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-02, 11:38   #1261
lindsley
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Majowo- Czerwcowe 2010 !!! (:

Cytat:
Napisane przez JaGaaaa Pokaż wiadomość
Jak będzie ładnie to może na lody u Lenkiewicza?
Będę tam chodziła, prywatnie szkoda mi kasy a w końcu źle nie było. Póki nie ma problemów to nie ma co przeżywać - tak sobie tłumaczę A ten lekarz podobno dobry w usg jest i jak już zapozna pacjentkę to fajny jest. Tak słyszałam...
Ja mam następną wizytę 27.10. Może kiedyś spróbujemy się zgrać
Na lodach tam odkąd wiem, że w ciąży jestem to byłam 2 razy Teraz troszkę zimno ale na wiosnę
Ja mam wizytę 29.10 a może następne uda się zgrać
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14545393]jeśli o fach nauczycielski chodzi- to przyłączam się. co prawda nie fizyczka i nie uczę w szkole, ale jednak nauczycielka.
[/QUOTE]
A czego mozesz uczyć? Ja oprócz fizyki jeszcze matematykę

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 11:40   #1262
starapanna
Wtajemniczenie

GG do starapanna

Piszecie o mdlosciach, wymiotach, zachciankach a ja nie mam zadnych objawow, no poza brzuszkiem duuuzym i bolacymi piersiami. Musialam juz kupic spodnie dwa rozmiary wieksze!! Wiecie co, zastanawiam sie czy tylko jeden lokator jest w moim brzuszku Gdyby to byla ciaza blizniacza zobaczylabym dwa zarodki juz w 6 tc ?(wg USG to byl dopiero 4 tc ).
starapanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 11:44   #1263
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez starapanna Pokaż wiadomość
Piszecie o mdlosciach, wymiotach, zachciankach a ja nie mam zadnych objawow, no poza brzuszkiem duuuzym i bolacymi piersiami. Musialam juz kupic spodnie dwa rozmiary wieksze!! Wiecie co, zastanawiam sie czy tylko jeden lokator jest w moim brzuszku Gdyby to byla ciaza blizniacza zobaczylabym dwa zarodki juz w 6 tc ?(wg USG to byl dopiero 4 tc ).

Różnie Czasem dopiero w późniejszej ciąży wychodzą niespodzianki Ale w zdecydowanej większości przypadków zobaczyłabyś.

A propos bolących piersi - w nocy tak mnie bolą, że nie mogę się z boku na bok odwracać
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 11:51   #1264
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
To Ty masz mułka a ja głodomórka.

Dalej Cię herbata rzuca po ścianach?

Fajny ten wózek. Mnie się tylko jego wersja spacerowa nie bardzo podoba.
mnie czarna herbata to i bez ciąży rzuca po ścianach , mogłam pić dopiero późnym popołudniem albo wieczorem... teraz też mi zupełnie nie wchodzi... ewentualnie z dużą ilością soku malinowego i to też tak pół kubka ... na miętę tez już nie mogę patrzeć, kawa nie wchodzi, tylko rano jedna... woda jest beeee... do picia to mi ostatnio została zbożówka Anatol i sok cappy cała pomarańcza z farfoclami....
głodomułka też miewam tylko, że ja na nic nie mam ochoty... zjadłabym cos i nie zjada bo nie wiem co oszaleję niedługo...

właśnie ta spacerówka jakoś tak głupawo wygląda jak dla mnie... trzeba by go na żywo obejrzeć...

Bruno już w domku
dafreen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 11:56   #1265
kropka75
Zakorzenienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14545466]dziewczyny mają chyba na myśli badanie usg , na którym mierzy się przezierność karkową i kość nosową. [/QUOTE]
Zapewne.

U mnie 200zł to kosztuje.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14545698]
A propos bolących piersi - w nocy tak mnie bolą, że nie mogę się z boku na bok odwracać [/QUOTE]
Ja się budzę w nocy z bólu.

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Napisane przez dafreen Pokaż wiadomość
mnie czarna herbata to i bez ciąży rzuca po ścianach , mogłam pić dopiero późnym popołudniem albo wieczorem... teraz też mi zupełnie nie wchodzi... ewentualnie z dużą ilością soku malinowego i to też tak pół kubka ... na miętę tez już nie mogę patrzeć, kawa nie wchodzi, tylko rano jedna... woda jest beeee... do picia to mi ostatnio została zbożówka Anatol i sok cappy cała pomarańcza z farfoclami....
głodomułka też miewam tylko, że ja na nic nie mam ochoty... zjadłabym cos i nie zjada bo nie wiem co oszaleję niedługo...

właśnie ta spacerówka jakoś tak głupawo wygląda jak dla mnie... trzeba by go na żywo obejrzeć...
Ja dziś wciągam sok jabłko antonówka, dobry i wchodzi.

I też nie wiem co bym zjadła. Właśnie marudzę od godziny... koleżanka się oferuje do sklepu iść, ale chce wiedzieć po co, a ja nie wiem po co.

Mój chłop obczaił wczoraj wózek Taco Fast Rider - popłakałam się ze śmiechu - badnij na allegro, tuning pełną parą.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 11:57   #1266
araczki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marta1122 Pokaż wiadomość
ile kosztuje takie badania , każda kobieta może je zrobić?
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14545466]dziewczyny mają chyba na myśli badanie usg , na którym mierzy się przezierność karkową i kość nosową. [/QUOTE]

Tak, tak, chodzi o to badanie.
U mnie jest za darmo.

körö körö kirkkoon
araczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 12:01   #1267
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez araczki Pokaż wiadomość
U mnie jest za darmo.
Tu też. Po 35tce.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-02, 12:03   #1268
basiak
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14537582]Mam 1 foto lokatora 2cm, wszystko ok, termin 19 maja - ale wytłumaczcie mi, dlaczego na wydruku jest 25 maja podane? Dopiero w domu dojrzałam...[/QUOTE]

Super! 2 cm ma już Dzidziuś? Duży

Tak mnie natchnęłyście, że pooglądałam sobie wózki i narazie Roan Marita jest moim typem. Bardzo ładnie wygląda, taki klasyk. Super!

Szymek 16.04.2010
basiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 12:04   #1269
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
Zapewne.

U mnie 200zł to kosztuje.

Ja się budzę w nocy z bólu.

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Ja dziś wciągam sok jabłko antonówka, dobry i wchodzi.

I też nie wiem co bym zjadła. Właśnie marudzę od godziny... koleżanka się oferuje do sklepu iść, ale chce wiedzieć po co, a ja nie wiem po co.

Mój chłop obczaił wczoraj wózek Taco Fast Rider - popłakałam się ze śmiechu - badnij na allegro, tuning pełną parą.
no właśnie też się do sklepu wybieram tylko jeszcze nie wiem po co
chyba zupka chińska albo amino pomidorowa pójdzie w ruch

a taco to już widziałam... ... u nas zdarzają się jeszcze na takich pseudo aluminiowych felgach w kółkach, z zawieszonymi rejestracjami z imieniem dziecka.... jak dla mnie folklor... nie urażając nikogo.... bo o gustach się nie dyskutuje i nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba...
Cytat:
U mnie jest za darmo.
a u nas na nfz darmo, ale sprzęt kiepski a prywatnie w wawie ok 300 zł niestety, ale dwa razy wyskrobię tyle kasy

Bruno już w domku

Edytowane przez dafreen
Czas edycji: 2009-10-02 o 12:05
Stary 2009-10-02, 12:06   #1270
Marta1122
Rozeznanie

Cytat:
Tu też. Po 35tce.

ja skończe 28 jak urodzę, radziłybyście mi wykonanie takiego badania?

niunia jest z nami!:confuse d:

8.08.2009 10 rocznica znajomości i nasz ślub
Marta1122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 12:06   #1271
araczki
Zadomowienie

Cytat:
Tu też. Po 35tce.
O, nie wiedzialam. To za rok.
Tutaj robia zdaje sie wszystkim kobietom.
Ja bede miala robione w szpitalu, w ktorym zadeklarowalam sie rodzic.

Czy wynik jest od razu? Jak na USG popatrzy i zobaczy?

körö körö kirkkoon
Stary 2009-10-02, 12:14   #1272
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
Napisane przez basiak Pokaż wiadomość
Super! 2 cm ma już Dzidziuś? Duży

Tak mnie natchnęłyście, że pooglądałam sobie wózki i narazie Roan Marita jest moim typem. Bardzo ładnie wygląda, taki klasyk. Super!
Roan fajny tylko ja chcę skrętne koła, albo skrętną oś tylną... przekonałam się już, że to bardzo ważna bo przekręcać taki wózek z dzieckiem i zakupami ręcznie podnosząc go to jest meczące... pięknie wygląda i jest klasyczny, ale moim zdaniem będzie ciężki w prowadzeniu, a ja raczej jestem z tych bardziej mobilnych mamuś... i nie spodziewam się żebym dużo czasu spędzała w domku albo na ławeczce w parku

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Cytat:
akurat to badanie w 12-13 tygodniu i 24 tygodniu ciąży jest w PL obowiązkowe... trzeba po prostu je zrobić, pozwala na wykrycie wad genetycznych u dziecka...

Cytat:

wszystko widać od razu, lekarz na bieżąco bada dziecko i mierzy przezierność karkową i kość nosową, aż dziw, że widzi to w takim Okruchu małym... dlatego ważne jest żeby sprzęt był dobry i lekarz był specjalistą.... dostaniesz potem usg z opisem

Bruno już w domku
Stary 2009-10-02, 12:15   #1273
starapanna
Wtajemniczenie

GG do starapanna

Cytat:
Roan fajny tylko ja chcę skrętne koła, albo skrętną oś tylną... przekonałam się już, że to bardzo ważna bo przekręcać taki wózek z dzieckiem i zakupami ręcznie podnosząc go to jest meczące... pięknie wygląda i jest klasyczny, ale moim zdaniem będzie ciężki w prowadzeniu, a ja raczej jestem z tych bardziej mobilnych mamuś... i nie spodziewam się żebym dużo czasu spędzała w domku albo na ławeczce w parku
dafreen to jaki jest Twoj typ wozka? (przepraszam jesli wczesniej nie doczytalam), tez jestem dosc mobilna osoba.
Stary 2009-10-02, 12:17   #1274
Marta1122
Rozeznanie

rozumie, ja chodze prywatnie ale mimo wszytko zapytam lekarza kiedy bede miala takie badanie.moja druga wizyta 13 .10 wtedy bede w 11 tygodniu ciazy

Stary 2009-10-02, 12:21   #1275
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Nikt Ci nie doradzi.

To kwestia tego czy chcesz wiedzieć. Tylko tyle.

Cytat:

Tak, widzi, mierzy i zapisuje wynik.
Jak jest nieciekawy to odsyła na bad. krwi. Przynajmniej u nas.

Stary 2009-10-02, 12:25   #1276
DAnia
Zadomowienie

GG do DAnia

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14545698]
A propos bolących piersi - w nocy tak mnie bolą, że nie mogę się z boku na bok odwracać [/QUOTE]
Mam to samo - wieczorem nie mogę się ułożyć w mojej ulubionej pozycji - na brzuszku, a rano po przebudzeniu muszę trochę odczekać, tak mnie bolą. Pomaga lekki masaż, ale ból straszny... Najlepsze było wczoraj, jak jechałam autem z moim TŻ po naszych cudownych dziurawych drogach - bolały mnie przy każdym podskoku

Cytat:
To widzę, że nie tylko ja tak mam... Czarną herbatę zawsze mogłam pić tylko po jedzeniu i gorącą, inaczej muł murowany. Teraz wchodzi z miodem i z cytryną, albo dzisiejszy patent - z mlekiem Zbożówki jeszcze nie testowałam, soki są ok. No i mam permanentną ochotę coś zjeść, tylko nie wiem co...

Cytat:
Miałam to samo przed chwilą - wpadł do mnie TŻ i pytał, czy mi coś nie kupić, sam szedł coś zjeść. Nie mogłam się zdecydować, więc kazałam mu kupić coś dobrego, byle bez mięsa Genialny człowiek przyniósł mi pitę z serem, toną warzyw i sosem czosnkowym - jest pyszna
DAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 12:28   #1277
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość

A czego mozesz uczyć? Ja oprócz fizyki jeszcze matematykę
jestem polonistką. ale matematyka była druga opcją.

Cytat:
U mnie jest za darmo.
u nas też to jest obowiązkowe badanie i za darmo. tyle że w pierwszej ciąży i tak poszłam na nie prywatnie, bo w nfz-towskim usg nic nie widziałam. I prywatnie- na naprawde super sprzęcie, co ja wszystko wiedziałam co gdzie jest, lekarka nie musiałby nawet objaśniać- zapłaciłam 100zł dwa lata temu.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 12:34   #1278
araczki
Zadomowienie

Cytat:
akurat to badanie w 12-13 tygodniu i 24 tygodniu ciąży jest w PL obowiązkowe... trzeba po prostu je zrobić, pozwala na wykrycie wad genetycznych u dziecka...

wszystko widać od razu, lekarz na bieżąco bada dziecko i mierzy przezierność karkową i kość nosową, aż dziw, że widzi to w takim Okruchu małym... dlatego ważne jest żeby sprzęt był dobry i lekarz był specjalistą.... dostaniesz potem usg z opisem

Cytat:
Tak, widzi, mierzy i zapisuje wynik.
Jak jest nieciekawy to odsyła na bad. krwi. Przynajmniej u nas.
Dzieki kochane. Wogole sie nie orientuje a nie mialam kogo spytac tutaj bo ich nie panimaju za bardzo.

Tutaj tez jest to obowiazkowe badanie.

Cytat:
Ja jestem z tych co chcialyby wiedziec.

körö körö kirkkoon
Stary 2009-10-02, 12:36   #1279
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
dafreen to jaki jest Twoj typ wozka? (przepraszam jesli wczesniej nie doczytalam), tez jestem dosc mobilna osoba.
już gdzieś wczesniej pisałam, w droższej wersji raczej nieosiągalnej stokke, w takiej na moje możliwości mutsy czterokołowy ze skrętną tylna osią... testowane jak na razie dla mnie najfajniejsze... chociaż wygląd stokke jest ciut kosmiczny nawet jak na mnie

ale nie zamykam się na inne opcje, zobaczymy, może coś nam się trafi, że tak powiem a może okaże się, że inny wózek tez odpowiada moim wymaganiom... wybiorę się za jakiś czas na testy wózków, bo ja to już taka jestem, że wszystko muszę obmacać i posprawdzać

no i kolejnym ważnym aspektem jest to , żeby wózek po złożeniu zmieścił nam się do bagażnika... a oprócz wózka coś jeszcze, a my choć mamy dwa samochodu to oba w wersji cupe i bagażniki to w nim nie są za wielkie.....
a na kombi raczej nie możemy sobie teraz pozwolić....

Bruno już w domku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-02, 12:41   #1280
basiak
Raczkowanie

Cytat:
Roan fajny tylko ja chcę skrętne koła, albo skrętną oś tylną... przekonałam się już, że to bardzo ważna bo przekręcać taki wózek z dzieckiem i zakupami ręcznie podnosząc go to jest meczące... pięknie wygląda i jest klasyczny, ale moim zdaniem będzie ciężki w prowadzeniu, a ja raczej jestem z tych bardziej mobilnych mamuś... i nie spodziewam się żebym dużo czasu spędzała w domku albo na ławeczce w parku[COLOR="Silver"]
Racja Ale nic to, jeszcze sporo czasu na przemyślenia i nowe opcje

Szymek 16.04.2010
basiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 12:44   #1281
Marta1122
Rozeznanie

[QUOTE

Ja jestem z tych co chcialyby wiedziec.[/QUOTE]

i ja też

Stary 2009-10-02, 12:51   #1282
starapanna
Wtajemniczenie

GG do starapanna

dafreen, dziekuje . podoba mi sie mutsy, ale cene tez ma fajna
Stary 2009-10-02, 12:55   #1283
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
dafreen, dziekuje . podoba mi sie mutsy, ale cene tez ma fajna
używany z dodatkami na allegro można kupić za ok 1500 zł, więc cena jeszcze taka względna, bo nówka to już spory wydatek.... ale tak jak pisałam, miałam przyjemność jeździć tym wózkiem dwa lata kiedy byłam nianią i sprawdzał się znakomicie i w terenie i na chodnikach...
jedyna wada to to że ma dosyć mała gondolę długo maluch w niej nie pojeździ, szczególnie jeśli będzie większy...

tak mi się jeszcze przypomniało, że dobrze sprawdzał się też w zimie na naszych zapaćkanych chodnikach, w sumie dosyć płynnie się prowadził po tej wszechobecnej brei

Bruno już w domku

Edytowane przez dafreen
Czas edycji: 2009-10-02 o 12:57
Stary 2009-10-02, 13:03   #1284
kropka75
Zakorzenienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14546461]
u nas też to jest obowiązkowe badanie i za darmo. tyle że w pierwszej ciąży i tak poszłam na nie prywatnie, bo w nfz-towskim usg nic nie widziałam. I prywatnie- na naprawde super sprzęcie, co ja wszystko wiedziałam co gdzie jest, lekarka nie musiałby nawet objaśniać- zapłaciłam 100zł dwa lata temu. [/QUOTE]
A skąd takie wieści??

Gdzie i kto robi to USG za darmo i kto to refunduje? Bo nie NFZ.

I nie jest obowiązkowe. Koleżanka po 35rż. odmówiła i nie robiła.

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Cytat:
już gdzieś wczesniej pisałam, w droższej wersji raczej nieosiągalnej stokke, w takiej na moje możliwości mutsy czterokołowy ze skrętną tylna osią... testowane jak na razie dla mnie najfajniejsze... chociaż wygląd stokke jest ciut kosmiczny nawet jak na mnie

ale nie zamykam się na inne opcje, zobaczymy, może coś nam się trafi, że tak powiem a może okaże się, że inny wózek tez odpowiada moim wymaganiom... wybiorę się za jakiś czas na testy wózków, bo ja to już taka jestem, że wszystko muszę obmacać i posprawdzać

no i kolejnym ważnym aspektem jest to , żeby wózek po złożeniu zmieścił nam się do bagażnika... a oprócz wózka coś jeszcze, a my choć mamy dwa samochodu to oba w wersji cupe i bagażniki to w nim nie są za wielkie.....
a na kombi raczej nie możemy sobie teraz pozwolić....
Mój chłop dziś znowu szuka i tym razem wynalazł Coneco Barracuda. Ze skrętną osią, pompowanymi kołami i innymi bajerami.

Ciekawe ile jeszcze takich będzie po drodze.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2009-10-02 o 13:02
Stary 2009-10-02, 13:11   #1285
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
A skąd takie wieści??

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Mój chłop dziś znowu szuka i tym razem wynalazł Coneco Barracuda. Ze skrętną osią, pompowanymi kołami i innymi bajerami.

Ciekawe ile jeszcze takich będzie po drodze.
dużo, bo powiem szczerze nawet sobie sprawy nie zdawała, że tak dużo jest producentów wózków dla dzieci... a ta barracuda nawet fajnie wygląda... musze znaleźć zdjęcie lepszej jakości to sobie pooglądam dokładniej... no i kurier jest gratis tam gdzie ja znalazłam ogłoszenie

a usg w 12-13 tyg i 24 tyg sa obowiązkowe i darmowe... z tego co wiem... nawet mój nfzgin mówił , że trzeba zrobic ale lepiej prywatnie bo w przychodni sprzet kiepski... czy to nie o to chodziło i czegoś nie doczytałam

Bruno już w domku
Stary 2009-10-02, 13:20   #1286
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
dużo, bo powiem szczerze nawet sobie sprawy nie zdawała, że tak dużo jest producentów wózków dla dzieci... a ta barracuda nawet fajnie wygląda... musze znaleźć zdjęcie lepszej jakości to sobie pooglądam dokładniej... no i kurier jest gratis tam gdzie ja znalazłam ogłoszenie

a usg w 12-13 tyg i 24 tyg sa obowiązkowe i darmowe... z tego co wiem... nawet mój nfzgin mówił , że trzeba zrobic ale lepiej prywatnie bo w przychodni sprzet kiepski... czy to nie o to chodziło i czegoś nie doczytałam
http://allegro.pl/item753289639_woze...k_gratisy.html tu jest dość fajnie pokazany i z fotelikiem; coraz bardziej mi się podoba;

Producentów jest masa i rodzajów wózków też mnóstwo, dla mnie za dużo, oczopląs mam.

Z tego czy pytałam w NFZ i co znalazłam w sieci, obowiązkowe są USG, ale nie tzw. genetyczne. To badanie wymaga ekstra sprzętu i umiejętności lekarza i jest wykonywane z kasy NFZ u kobiet po 35rż., u tych które mają na koncie wcześniejsze porody z wadami genetycznymi lub wadami cewy nerwowej, albo jeśli w rodzinie bliskiej były takie porody - wtedy lekarz może trochę nagiąć sprawę i NFZ zwróci kasę.

Poza tym robi się to prywatnie. I zawsze dobrowolnie.

Stary 2009-10-02, 13:23   #1287
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
http://allegro.pl/item753289639_woze...k_gratisy.html tu jest dość fajnie pokazany i z fotelikiem; coraz bardziej mi się podoba;

Producentów jest masa i rodzajów wózków też mnóstwo, dla mnie za dużo, oczopląs mam.

Z tego czy pytałam w NFZ i co znalazłam w sieci, obowiązkowe są USG, ale nie tzw. genetyczne. To badanie wymaga ekstra sprzętu i umiejętności lekarza i jest wykonywane z kasy NFZ u kobiet po 35rż., u tych które mają na koncie wcześniejsze porody z wadami genetycznymi lub wadami cewy nerwowej, albo jeśli w rodzinie bliskiej były takie porody - wtedy lekarz może trochę nagiąć sprawę i NFZ zwróci kasę.

Poza tym robi się to prywatnie. I zawsze dobrowolnie.
to już rozumiem o co cho
znalazłam stronę coneco

http://www.coneco.pl/index.php?go=barracuda

są też opisane inne modele, ale ten mi się też podoba, wygląda na taki dosyć solidny, cena przystępna i rozbraja mnie budka od spacerówki
z tych wszystkich coneco to baraccuda najbardziej mi się podoba... tylko napis z boku koszyka jest taki jakiś... ale może da sie zdrapać )

Bruno już w domku

Edytowane przez dafreen
Czas edycji: 2009-10-02 o 13:25
Stary 2009-10-02, 13:40   #1288
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
znalazłam stronę coneco

http://www.coneco.pl/index.php?go=barracuda

są też opisane inne modele, ale ten mi się też podoba, wygląda na taki dosyć solidny, cena przystępna i rozbraja mnie budka od spacerówki
z tych wszystkich coneco to baraccuda najbardziej mi się podoba... tylko napis z boku koszyka jest taki jakiś... ale może da sie zdrapać )
To tak jak mnie. I nawet spacerówka fajna.

To air coś tam?

Stary 2009-10-02, 13:43   #1289
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
A skąd takie wieści??

obowiązkowe- może źle się wyraziłam. U mojej ginekolog było obowiązkowe. Na pierwszej wizycie dostałam rozpiskę usg u niej obowiązkowych i tam właśnie było te na którym się mierzy kość nosową i przezierność karkową. i na które z nfz-tu poszłam, a potem powtórzyłam prywatnie, bo jakość tego nfz-owskiego mnie nie zadawalała.
A z obowiązkowością u nas jest tak, że ta obowiązkowość w dużym cudzysłowie powinna być napisana.
Tak samo jest z obowiązkowymi szczepieniami- wcale dzieci szczepić nie trzeba, na naszym forum jest jedna kobieta, która swoich dzieci na nic nie szczepi... więc jaka obowiązkowość?
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 13:47   #1290
kropka75
Zakorzenienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14547798]obowiązkowe- może źle się wyraziłam. U mojej ginekolog było obowiązkowe. [/quote]
No wiesz, kwestia podejścia.
Dla mnie to naciąganie pacjenta...

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14547798]
Na pierwszej wizycie dostałam rozpiskę usg u niej obowiązkowych i tam właśnie było te na którym się mierzy kość nosową i przezierność karkową. i na które z nfz-tu poszłam, a potem powtórzyłam prywatnie, bo jakość tego nfz-owskiego mnie nie zadawalała. [/quote]
Wiesz, jak Twój gin ma to USG, to od jego dobrej woli w zasadzie zależy czy Ci je po prostu zrobi (w sumie nie USG tylko pomiar, bo USG robi i tak na wizycie) czy Cię za to extra policzy.

Mój nie ma, więc idę gdzie indziej i na dzień dobry płacę, bo mam 34 lata.

To chyba jedna jedyna sytuacja gdy jestem młoda jak na pierworódkę.

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14547798]
A z obowiązkowością u nas jest tak, że ta obowiązkowość w dużym cudzysłowie powinna być napisana.
Tak samo jest z obowiązkowymi szczepieniami- wcale dzieci szczepić nie trzeba, na naszym forum jest jedna kobieta, która swoich dzieci na nic nie szczepi... więc jaka obowiązkowość?[/QUOTE] Na to jakby się uprzeć to by można chyba znaleźć jakiś paragraf...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości