![]() |
#2761 |
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
Też tak zrobiłam! Tyle czasu zwlekałam z aparatem, że pomyślałam że do slubu to już spokojnie powinnam wysiedzieć!
![]() |
#2762 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Za komplement dziekuje, ale przeciez "tak sie tylko pisze" ![]() A za palenie nalezy sie szanownej pani porzadne lanie! ![]() Ja tez w lecie grzeszylam, ale rzucilam wraz z ostatnim papierosem w paczce. Czego i Tobie zycze. Nie odczepie sie dopoki nie rzucisz :P Ekaterina, ja tez zawsze robie poprawki po fryzjerach bo nawet przedzialek zrobic nie umieja! ![]() ![]()
![]() |
#2763 | |
Rozeznanie
|
Ja tak nie robię! Jakbym tak nie myslała to nic bym nie pisała!
Więcej wiary! Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2764 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2765 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Więc jeśli bardzo Ci zależy to możesz poszukać takiego orto. A ja sobie pale i nie rzucę, tralalala ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2766 |
Zakorzenienie
|
yourenglish Ty masz dol rozbujany? zobacz strone wczesniej moj teoretycznie prosty "po co mi aparat" dol
![]() a co trzeba miec zeby dostac taki lancuszek przez wszystkie zeby? ![]() moja kolezanka ma takie cos tylko biale fajne to to podoba mi sie, chce miec! ![]()
#2767 |
Zadomowienie
|
no i ja poznalam wczoraj jakie to fajne jest te zakladanie pierscieni, mam nadzieje ze juz nigdy wiecej! siedzialam wczoraj u orto prawie 1,5 godziny: zagryź! ściśnij! szybciej, bo nie mamy czasu!
![]() ![]() ![]() mam juz wiec oba łuki, wczoraj wieczorem zaczela mnie rwać jedynka ktora bede miec leczona kanalowo, druga jedynka juz jest przeleczona (mam zeby po urazie, dlatego te jedynki sa tak wcisniete) a dziś to mam normalnie zębóle a nie zęby ![]() witam wszytskie nowe aparatki! oł dżizas jak my się poświecamy zeby byc piekne ![]() Edytowane przez surykata Czas edycji: 2009-10-02 o 20:56 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2768 |
Raczkowanie
|
![]() Ja nie wiem czy bym sie sama na cos takiego zgodzila. Jak dzis swiezo po przyklejeniu odpadl mi zamek, to sciaganie kleju bylo tak bolesne, ze az syczalam z bolu. sQuara, o tym samym pomyslalam dzis jak zobaczylam SWOJ dol - o Twoim poscie! AleTwoja sytuacja wcale nie wyglada gorzej niz moja. Ja mam nawet bardziej pofalowane zamki ![]() ![]() EDIT: Tak pomyslalam sobie: co jakby zalozyc aparat tym ludziom, ktorzy maja rowne, ladne zeby? Czy tez okazaloby sie, ze sa niedociagniecia? ![]()
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka ![]() Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2009-10-02 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2769 |
Zakorzenienie
|
nie wiem
![]() ja powaznie myslalam ze to orto chce kase wyciagnac czy cos bo w sumie mial byc dol zeby stabilizowac zeby gdy gorne sie rozpychaja..a ja tu widze ze jest tyle do prostowania ![]() a osobiscie mialam ostatnio na gore szarosc i tak subtelnie ladnie i w ogole to wyszlo;-) z bliska widac ale tak jak normalnie przed lustrem to nie widac gumek prawie w ogole ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- kurcze;/ tak jak pisalam ze mi spadla gumka i ze ją nalozylam na pozostałe rogi na zamku to tak teraz patrze na zdjecie i widze ze ona nie spadla tylko tak byla. powinnam zdjac jak było?
#2770 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!
![]() Od czasu do czasu zaglądam do tego tematu na tym forum, chociaż jestem chłopakiem i dziwnie się czuje pisząc tu heh, ale noszę także aparat więc sobie pozwoliłem na napisanie postu ![]() ![]() ![]() Jednak mam mieszane odczucia.. Mam małą szparę między 1 a 2 na górnych zębach, jak to moja siostra powiedziała nikt mi nie będzie aż tak przyglądał zeby to widzieć, ale jak już męczyłem się 2 lata to jednak mam oczekiwania aby wszystko było idealnie.. Zapytałem ortodontkę czy mi do grudnia tą szparę zlikwiduję i powiedziała, że kły muszą być idealnie dopasowane do dolnych zębów w odpowiednim miejscu, więc przednie zęby muszą się umieścić w tym miejscu jakie zostaje i że mi nie ma czym tej szpary zakryć (chociaż jak ja patrzę to mogłaby to zrobić). Martwię się że jak mi zdejmie aparat i nawet jeśli ta szparka zostanie to po jakimś czasie jedynki się rozejdą i będę miał tą szczelinę miedzy jedynkami ![]() ![]() Aa! Czy orto mi wyrówna kształt zębów? Tak zeby miały wszystkie równy rozmiar jeśli chodzi o długość itp? (na zdjęciu widać tą różnicę na górnych jedynkach) I jeszcze jedno ![]() http://img198.imageshack.us/i/s4031850.jpg/ http://img27.imageshack.us/i/s40318522.jpg/ http://img25.imageshack.us/i/s40318532.jpg/ ale się rozpisałem ![]() Pozdrawiam wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2771 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
pozatym uwierz mi ja mam 2 duzo mniejsze od 1 i 3 i nie zamierzam ich scierac i rownac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2772 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do wybielania to zaraz po sciagnieciu nie wybielaj zębów, bo są one osłabione i efekt nie musi byc zadowalający. najlepiej odczekać z pół roku, bo jeśli dostaniesz retainer musisz go zakłądać na noc, a jesli orto da ci nakłądki wybielające które tez trzeba zakąłdać na noc, to co wybierzesz? jeśli nie chcesz aby ząbki ci sie rozeszły? najlepiej po sciagnineciu sztotkować żabki dobrą pastą i nosic retainer a po jakims czasie wybielić ![]()
![]() |
#2773 |
Zakorzenienie
|
pierwsza noc z aparatem minęła spokojnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2774 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() no ale wracając do tematu orto- kurcze dziewczęta skończyły mi się wyciągi a wizytę mam 14 tego dopiero ![]() ![]()
![]() |
#2775 |
Zakorzenienie
|
to wyciagi sie koncza??
![]() pytam bo mam miec i myslalam ze to jedne na miesiac gumki sie dostaje i zaklada(to znaczy nosi...callly czas ![]() ![]()
#2776 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() To są gumki które samemu się zakłada w domu. Ja dostałem z 20 gumeczek chyba. One się rozciągają i też pękają czasem przy zakladaniu np. więc możliwość jest że się skończą przed następną wizytą u orto Edytowane przez Teraram Czas edycji: 2009-10-03 o 11:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2777 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2778 |
Raczkowanie
|
sQuara, lancuszek nosi sie na samym koncu zeby pozamykac szpary i sciagnac zabki. Ja dostalam drut ligaturowy na niektore zeby zeby je utrzymac razem (tak mi powiedziano).
Wyciagi to jednorazowe gumeczki. Dostaje sie cale opakowanie i zmienia sie codziennie. Juz nie moge sie doczekac! Chociaz orto powiedziala, ze zgryz zacznie sie poprawiac juz teraz, po zalozeniu dolu. A, i ze wyciagow nie zaklada sie na elastyczne druty (czyli te, ktore dostalysmy na samym poczatku). Musimy wiec poczekac ze 2 mies na nowy drut. papryka wybielala zeby biala perla. Podobno jest kultowa na wizazu, jest o niej caly watek. Jako ze sama zebow nie wybielalam nigdy, to nie jestem w stanie doradzic. Poczytalabym na necie o tych zabiegach i porozmawialabym z zaufanym dentysta, a potem podejmowalabym decyzje. P.S. Dzis boli juz troche mniej, ale ugryzc nie moge nawet paluszka krabowego a dzis jestesmy zaproszeni z TZem na kolacje do knajpy... Chyba nie maja osobnego menu dla cierpiacych aparatowiczy, jak sadzicie? ![]()
#2779 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Skoro nie możesz paluszka krabowego ugryźć to ja poleciłabym zupę - może być krabowa ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2780 |
Wtajemniczenie
|
![]() A ja dzis zauważyłam coś co mi się bardzo nie podoba. Mianowicie dolne ząbki są jakby takie pochylone do przodu o kilka stopni. Denerwuje mnie to bo nie są pod kątek 90st. nie są proste. Mam nadzieje że to faza leczenia tylko, wyciaganie zębów do przodu. Inaczej - fuj, no chyba że się przyzwyczaję. ![]() Miedzy trójkami a czworkami zrobiły mi się szpary ok 2 mm, mimo że powinny się robić miejsce na piątki. Wszystko z mojej perspektywy ( pacjenta) wygląda kiepsko. Orto też o postępach nic nie mówi ( u Ciebie toro10 też taki milczący?) co mnie wk**wia, bo wydając 8 tysięcy chciałabym usłyszeć słowo o sytuacji, bo mam wrażenie że wydałam kupe kasy po g*wno i że lepiej byłoby sobie samochód kupić. Więcej byłoby z tego pożytku. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2781 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czytałam kiedyś wypowiedź Twojego orto na forum, że On dużo mówi sam z siebie, mówi o rzeczach, o które pacjentowi nawet nie przyjdzie do głowy zapytać. Okazuje się, że prawda jest inna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2782 |
Zakorzenienie
|
mam maly (
![]() ![]() jak myslicie, taka anomalia moglaby byc od takiego czegos? acha, i sie pochwale ( ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2783 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja wczoraj byłam na domówce u znajomych i oczywiście połasiłam się na paluszki, orzeszki ziemne i coś chipsopodobnego i już nigdy więcej ![]() ![]() Zdecydowałam, że wbiję się najszybciej jak to tylko będzie możliwe na wizytę, żeby wymienić te nieszczęsne gumki bo wyglądają tragicznie. Wezmę jeszcze raz przeźroczyste i spróbuję powalczyć o utrzymanie ich przy życiu, ale muszę dokładnie przeanalizować co jem i piję. Herbatę z czarnego bzu odstawiłam definitywnie. Zastanawia mnie tylko to, czy zielona herbata może barwić gumasy? Albo śliwki (a konkretnie koktajl z nich)?
![]() ![]() |
![]() |
#2784 |
Zakorzenienie
|
ja mam pod większym skosem moje dwójeczki
![]() ![]() moje foteczki :
#2785 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy się okazuje czy nie, to nie oceniać tym, którzy u niego nie byli ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2786 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Najbardziej denerwujące jest to, że dla mnie to pykanie jest słyszalne i cały czas mam wrażenie ze cos jest nie hallo ![]() Staram się nie gmerać za bardzo językiem więc udaje mi się o tym zapomnieć!
![]() ![]() |
![]() |
#2787 |
Raczkowanie
|
Laity, mysle, ze przekonasz sie do aparatu jak tylko zobaczysz pierwsze efekty. Spojrzysz wtedy na niego bardziej przychylnym okiem. A poki co moga pomoc zdjecia innych osob.
Zajrzyj tu http://www.archwired.com/photogallery2.htm Znajdziesz tu wiele roznych przypadkow (w tym jest jedna osoba z aparatem lingwalnym!). Dla mnie zdjecia byly megamotywujace! Co do gumek, to podobno przebarwiaja sie od wszystkiego, w tym od bialej i zielonej herbat. Zamiast pilnowac sie i probowac je utrzymac w "czystosci" proponowalabym wziac jakis pastelowy kolorek ( baby pink i baby blue sa pieeeeekne) albo gumeczki w kolorze dymu (szare, prosciej mowiac). Na tym zagranicznym forum wlasnie takie sa polecane dla wielbicieli curry i palaczy. I trzymaj sie tam, na pewno Twoj aparacik nie jest taki zly! ![]() Ekaterina, dopracowane masz te swoje zabki! O jakim skosie mowisz? Mysle, ze oprocz Ciebie nikt nie dostrzega nic oprocz pieknego usmiechu. O takiego -> ![]()
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka ![]() Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2009-10-03 o 16:07 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2788 |
Zakorzenienie
|
yourenglish chodzi mi o moje dwójeczki, tylko to nawet na foto nie widać
![]() ![]() ![]()
#2789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() co do pykającej 1 to u mnie też tak było-bez obaw. a jak orot nic nie mówi to trzeba mu zapowiedzieć jak siadasz na fotelu by w trakcie wizyty opowiedział Ci co i jak.Mój jak czegoś nie powie to ja się pytam,a co zapomnę to na następnej wizycie się dopytuję ![]()
![]() |
#2790 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.