Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-01, 21:02   #3391
cypressangel
Zakorzenienie

Talking Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Cytat:
Napisane przez Scrapkowa Pokaż wiadomość
moje storki czują się świetnie
dowód:

Plasterek cytryna na 5l wody, gotować 10 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
Cudowne

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-01, 21:33   #3392
kotekpsotek
Raczkowanie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Scrapkowa

cudowne kwiatki i jakie soczyste kolorki kwiatków

dzieki za porade

EDIT: Załączam fotki moich malństw - przepraszam ze nie cale storczyki ale robilam fotki jako tapete do telefonu.
Biały kwitnie od czerwca, zółto-różówy od sierpnia i różowy to juz drugie kwitnienie od początku września.

Jest jeszcze jeden w reanimacji - standard przelany przez opiekunke wakacyjna

Wktrótce wrzucę

Kotek Psotek

Edytowane przez kotekpsotek
Czas edycji: 2009-10-01 o 21:57 Powód: zdjecia
kotekpsotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 07:19   #3393
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Kobitki znalazłam raj na ziemi

Olaboga jakie śliczności! Gdzie jest ten raj??? Ja chcę tam zamieszkać!!!!
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 10:08   #3394
Scrapkowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia_tomeq Pokaż wiadomość
Jakie korzyści są z dodania cytryny do wody ? Co to daje storczykom?
Niewłaściwa woda (zbyt twarda) do podlewania powoduje że na podłożu pojawiają się wykwity, a to może prowadzić do zaburzeń fizjologicznych i większej podatności na choroby i szkodniki. Można używać deszczówki, z filtra RO, a w ostateczności gotowanej z plasterkiem cytryny. Wyjdzie na o samo.

Kotekpsotek śliczne storki. Ten ostatni mamy taki sam. Mój ma 3 pędy i kwitnie jak szalony (co zresztą było widać na załączonym obrazku)

Maju raj umiejscowił się w Blizanowie w woj. wielkopolskim

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Zdecydowanie najciekawszym okazem mojej kolekcji jest fioletowy gigancik.

wypuścił z oczek 8 nowych pędów. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to że jego korzenie wyglądają tak:

Niestety do tej pory nie zrozumiałam tego zjawiska.

Bywają straty będące nieocenioną korzyścią w przyszłości.

Maurice Maeterlinck

Edytowane przez Scrapkowa
Czas edycji: 2009-10-02 o 10:12
Scrapkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 10:31   #3395
esel12345
Raczkowanie

a to ci dopiero... ciekawe cóż On kombinuje

PYTANIE : kiedyś na tym wątku już było ale grzebanie nic nie dało więc może ponowie.
Poszukuje takiego podłoża jakie jest w zakupywanych storczykach..
ja sama już rozczarowałam się na dwóch markach.. jedna z jakimiś włóknami kokosowymi gdzie nie było zbyt wielu większych kawałków kory, i druga z dodatkiem styropianu. gdzie wymacałam że są większe części w nim,a le po odpakowaniu to większe kawałki okazały się nie KORĄ, ale czymś takimspróchniałym.. miękkim...
i nie wiem już sama jakiego podłoża używać albo JAKIE JEST SPRAWDZONE I PEWNE ...
za wszelkie rady dziękuję!

Maja 77 hehe ja chce takie mieć w domu

Edytowane przez esel12345
Czas edycji: 2009-10-02 o 10:43
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 10:49   #3396
meg09
Przyczajenie

GG do meg09

Czes Kobitki

macie wspaniałe okazy ja jak na razie ciesze sie tylko moja najnowsza Cambria

dziekuje Wam wszystkim za rady, trudno mi bylo pozbyc sie tego Falka z ktory ze stozka wzrostu wypuscil ped (tym bardziej ze byl to urodzinowy prezent), ale po Waszych opiniach pomyslalam ze moze faktycznie nia ma co go ratowac i wyrzucilam go, poobcinalam tylko pedy i wlozylam do wazonu do wody z keramzytem liczac na jakis cud, ten ped ze stozka wzrostu mial poczatki keika, ale byl pomarszczony, ciemnozielony, teraz po dobie w wazonie zrobil sie jasniejszy i jakby odzyl no zobacyzmy czy cos z tego bedzie

apropo drugiego, to poobcinalam co sie dalo, zasypalam cynamonem i wo keramzytu wlozylam liczac ze sie go uda uratowac, wiem ze go przelałam ....

apropo wody to ja mam w domu filtr osmozy gdyz moj narzeczony jest pasjonata akwariów morskich i posiadam w domu dwie rafy koralowe wiec w zwiazku z tym potrzebujemy wodę z odwroconej osmozy czyli destylowanej, noi ja wlasnie takiej uzywam, ale teraz sie zastanawiam czy dobrze?

Najpiękniejsza chwila miłości - gdy wchodzi się do domu ukochanej osoby.
/Georges Clemenceau/

Reszta jest milczeniem.
The rest is silence. (ang.)
/William Shakespeare (Szekspir) (1564-1616)
Hamlet, akt V, scena 2/
meg09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 10:58   #3397
Scrapkowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez esel12345 Pokaż wiadomość

PYTANIE : kiedyś na tym wątku już było ale grzebanie nic nie dało więc może ponowie.
ja sama już rozczarowałam się na dwóch markach.. jedna z jakimiś włóknami kokosowymi gdzie nie było zbyt wielu większych kawałków kory, i druga z dodatkiem styropianu. gdzie wymacałam że są większe części w nim,a le po odpakowaniu to większe kawałki okazały się nie KORĄ, ale czymś takimspróchniałym.. miękkim...
i nie wiem już sama jakiego podłoża używać albo JAKIE JEST SPRAWDZONE I PEWNE ...
Podpinam się do pytania

Maurice Maeterlinck

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-02, 11:52   #3398
luka3006
Raczkowanie

Cytat:
moje storki czują się świetnie
dowód:
Plasterek cytryna na 5l wody, gotować 10 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
REWELACJA : love::l ove: : ehem::e hem::eh em::ehe m::ehem : : ehem::e hem:

Wklejam tu linka:
http://www.storczyki.net/?storczyki,...za_gotowe.html
możecie sobie mniej więcej zobaczyć jak wyglądają te gotowe podłoża.
Jeśli chodzi o podłoża to już kilkakrotnie zmieniałam na różne firmy: "Kronen"; "Flora Gard"; oraz kilka polskich firm (np."KiK Krajewscy1972") są beznadziejne!!! Compo Sana może ewentualnie być, ale ja ją przebrałam z tej drobnicy Natomiast miałam kiedyś firmy Frux i pamiętam , że była rewelacyjna, ale nie mogę jej tu nigdzie dostać

Edytowane przez luka3006
Czas edycji: 2009-10-02 o 12:05
luka3006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 12:11   #3399
esel12345
Raczkowanie

Podłoże do orchidei - COMPO SANA takie obecnie mam. tyle ze więcej jest tego TORFU tam niż kory... a styropian doprowadza mnie do szału.
kiedyś miałam vitahum czy jakoś tak z tym włóknem kokosowym i przyznam że było tam znacznie więcej kory.. ale też nie rewelacyjnie... marzeniem by było znaleźć coś w stylu kory która maja storczyki już w sklepach.. już mam dość grzebania w workach za znalezieniem kilki kawałków kory

kiedyś czytałam na tym blogu o storczykach jak ta pani sama robiła podłoże kwiatkom. dodając skorupy z orzechów, igły sosny itp
zachwalała sobie
Stary 2009-10-02, 13:18   #3400
olaaaa199111
Zakorzenienie

Witam Was wszystkie.. postanowiłam odezwac sie na waszym forum, bo zaglądam tu dosyć często. Mam 1 storczyka- fioletowego do tej pory kwitł bardzo ładnie i nic sie nie dzialo. Strasznie go polubilam i planowalam nawet zakup kolejnego, ale od jakiegoś tygodnia jego kwiatki tak jakos owiedly..;/ nie wiem czy to normalne?? bo mam go od jakichs 2 miesiecy dopiero i dopiero co wtajemniczam sie w storczykowe zycie Proszę pomozcie
Stary 2009-10-02, 13:24   #3401
przedziorek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olaaaa199111 Pokaż wiadomość
Witam Was wszystkie.. postanowiłam odezwac sie na waszym forum, bo zaglądam tu dosyć często. Mam 1 storczyka- fioletowego do tej pory kwitł bardzo ładnie i nic sie nie dzialo. Strasznie go polubilam i planowalam nawet zakup kolejnego, ale od jakiegoś tygodnia jego kwiatki tak jakos owiedly..;/ nie wiem czy to normalne?? bo mam go od jakichs 2 miesiecy dopiero i dopiero co wtajemniczam sie w storczykowe zycie Proszę pomozcie
normalne przecież nic nie może wiecznie trwać.
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 13:26   #3402
olaaaa199111
Zakorzenienie

uff...dziekuję bo już myslałam,że cos z nim nie tak i sie zaniepokoiłam a ile trzeba czekac aż zakwitnie na nowo?
Stary 2009-10-02, 13:30   #3403
przedziorek
Raczkowanie

w zalezności jaki kolor kwiatka,są okazy które kwitną przez 7 miesięcy,ponownie zaczynają kwitnienie po pół roku,inne lubią leniuchować 4 miesiące,a kwitną 2 miesiące.
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 13:43   #3404
olaaaa199111
Zakorzenienie

i przez ten czas gdy nie kwitna podlewać je tak samo? czy jakoś inaczej?
Stary 2009-10-02, 15:49   #3405
Agna
Zadomowienie

dziewczyny, a w jaki sposób podlewacie swoje storczyki: bezpośrednio tą wodą z cytryną do doniczki czy wstawiacie doniczkę do miski z wodą, żeby sobie naciągnął? I jak często podlewacie swoje storczyki?

Tą gotowaną 10 min wodę z cytyną do podlewania storczyków, chłodzicie przed podlaniem kwiatków. Jaką powinna mieć temperaturę ta woda?

JEST 70kg
MA BYĆ 60kg

~25.06.2012~

Edytowane przez Agna
Czas edycji: 2009-10-02 o 15:50
Agna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 15:49   #3406
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:

Maja 77 hehe ja chce takie mieć w domu

to ja polecę z całym sercem podłoże do storczyków KRONEN kosztuje 15zł do zdobycia w RCMB i sa w nim same kawałki kory, wlókna kokosowego czyli identyczne jak w storczykach ze sklepu
Stary 2009-10-02, 17:05   #3407
esel12345
Raczkowanie

RCMB pierwsze słyszę...
w moich okolicach nie ma czegoś takiego... muszę jedynie liczyć na NOMI OBI CARFUR itp.. a tam sa same styropianowe

Agna. ja zamaczam. wlewam do osłonki szklanejw której stoi wodę- i później wkładam storczyka w plastikowej doniczce
a podlewam jak już nie będzie "rosy" - kropelek wody na doniczce.

gorącą wodą? Broń Boże... ja sama nie gotuje wody ale myślę ze powinna odstać swoje

Edytowane przez esel12345
Czas edycji: 2009-10-02 o 17:07
Stary 2009-10-02, 18:58   #3408
Agna
Zadomowienie

Cytat:
RCMB pierwsze słyszę...
w moich okolicach nie ma czegoś takiego... muszę jedynie liczyć na NOMI OBI CARFUR itp.. a tam sa same styropianowe

Agna. ja zamaczam. wlewam do osłonki szklanejw której stoi wodę- i później wkładam storczyka w plastikowej doniczce
a podlewam jak już nie będzie "rosy" - kropelek wody na doniczce.

gorącą wodą? Broń Boże... ja sama nie gotuje wody ale myślę ze powinna odstać swoje
a ile tej wody tam lejesz? Bo ja mam takie osłonki specjalne do storczyków z takim rowkiem. Lejesz powyżej tego rowka? I zostawiasz potem tego storczyka tak dopóki woda sobie nie odparuje??Dobrze rozumiem?

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

dziewczyny apropo tego podłoża do storczyków to nie próbowałyście zakupić zwykłej kory np. w sklepie ogrodniczym, gdzie można kupić drzewka, krzewy ozdobne.

JEST 70kg
MA BYĆ 60kg

~25.06.2012~

Stary 2009-10-02, 19:15   #3409
esel12345
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agna Pokaż wiadomość
a ile tej wody tam lejesz? Bo ja mam takie osłonki specjalne do storczyków z takim rowkiem. Lejesz powyżej tego rowka? I zostawiasz potem tego storczyka tak dopóki woda sobie nie odparuje??Dobrze rozumiem?

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

dziewczyny apropo tego podłoża do storczyków to nie próbowałyście zakupić zwykłej kory np. w sklepie ogrodniczym, gdzie można kupić drzewka, krzewy ozdobne.

ja leje tak aby po włożeniu woda prawie była równa z powierzchnią kory.. możesz też zrobić tak że wkładasz storczyka do takiej osłonki i wlewasz wodę normalnie tak jakbyś podlewała kwiatka.. a woda się podnosi i podnosi az będziesz widziała że storczyk jest prawie caly zanurzony. tylko trzeba uważac na korzenie powietrzne troche i liście aby woda nie została w zakamarkach.
i tak zostawiam na 10- 15stu minut

wazne abyś zrobiła sobie w tej plastikowej doniczce dużo dziurek, by mogło sie powietrze dostać. np jakimś śrubokręcikiem porobic. ja sama małymi nożyczkami wycinałam

a co do kory... to nie wiem. ja tam wole kupić TYPOWE do storczyków. chociaz słyszalam że ludzie sami robią sobie podłoza więc na prawde nie wiem..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-02, 19:40   #3410
Agna
Zadomowienie

ok.dziękuję
a jeśli chodzi o kwestię ponownego kwitnienia to słyszałam żeby obniżyć storczykom temperaturę. Czyli co wystarczy im jedna noc na balkonie? A potem do ciepłego mieszknia ?

JEST 70kg
MA BYĆ 60kg

~25.06.2012~

Stary 2009-10-03, 09:54   #3411
Scrapkowa
Raczkowanie

a testowała któraś z Was to podłoże ?

Czy podłoże KRONEN można kupić gdzieś w markecie?

Maurice Maeterlinck
Stary 2009-10-03, 09:59   #3412
kotekpsotek
Raczkowanie

Hej

wyczytałam w necie, ze jezeli kolejne liście sa podłużne to brakuje światła dla storczusia. Liście powinny byc owalne.

Co o tym sadziecie?

Ja u moich zauwazyłam, ze ten który kwitnie ponownie ma bardzo podłużne liscie a u mamy mojego TŻ liście są owalne i jak najbardziej prawidłowe wg netu a nie kwitnie juz od 8 miesięcy.

Co do podłoze- jak dla mnie z Orchidskepiku jest najczystsze i dosc przewiewne ! W podłożu substral różowym z LM większosc torebki to byly jakies kamyczki i galzaki iglakow na ktorych byly dziwne robalki (takie biale). W podlozu kupionym w obi - po przesadzaniu w nie jednego storczyka mamy mojego TŻ zaczęły krązyc muszki takie podobne do owocowek. Pozostale nie przesadzone storczyki nie skupialy uwagi powyzszych muszek.

Kotek Psotek

Edytowane przez kotekpsotek
Czas edycji: 2009-10-03 o 10:04
Stary 2009-10-03, 12:52   #3413
moooniaaaa
Zakorzenienie

Dziewczyny,mam drugiego storka (fioletowy) do kolekcji
Ale muszę chyba go trochę podratować.

Wklejam zdjęcia dwóch: korzeni,podłoża-powiedzcie czy jest ok? bo sama nie znam się na tyle,żeby ocenić czy jest w porządku.
A i sądzicie,że te podłoże co teraz mam jest dobre? Pierwsze jest niezmieniane,a drugie zmienione.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 13:30   #3414
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:

co do tego podłoża.. o ile dobrze pamietam albo tu albo na innym forum dziewczyny chwaliły sobie to podłoze. duuuze kawałki kory tam są i nie ma ponoc syfu... a podłoze mozna kupic na http://orchidsklepik.pl

co do podłoża KRONEN to ja widziałam w takim wiekszym centrum ogrodniczym.. a markecie jakos nie.. ale moze zalezy od marketu

byłam dzisiaj po mój roztwór na grzyba u storków, pędziłam z pracy na złamanie karku zeby zdązyc przed 14... a na drzwiach zastałam kartkę"przepraszamy dzisiaj czynne do 12":tasaczek :

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Edytowane przez Isis23
Czas edycji: 2009-10-03 o 13:32
Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 14:18   #3415
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:

słyszałam duzo pozytywnych opinii o podłożu z orchidsklepiku ale sama nie testowałam.

natomiasty podloże Kronen kupiłam w MAJSTRZE- u mnie tak ten sklep się nazywa i wiem że jest to jakaś filia RCMB. ja osobiście jestm bardzo zadowolona z tego podłoża.
miałam też podłoże z ZIELONEJ PLANETY- masakra!!!! sam keramzyt!!!!
ostatnio kupiłam tez podłoze SUBSTRAL do storczyków- sam torf ze znikomą ilością kory.
kupowałam też podłoże do storczyków (zabijcie mnie ale firmy nie pamiętam) w takim rózowym opakowaniu z narysowanym ogromnym różowym storczykiem i tez było super niestety tego podłoża już dawno nigdzie nie widziałam.
Stary 2009-10-03, 15:02   #3416
kamilawu
Zakorzenienie

Dziewczyny, tak sobie myślę, że na pewno istnieje jakaś fachowa literatura odnośnie storczyków. Co mogłybyście mi polecić?
kamilawu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 15:41   #3417
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilawu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, tak sobie myślę, że na pewno istnieje jakaś fachowa literatura odnośnie storczyków. Co mogłybyście mi polecić?
gdzieś tu kiedys na forum pewien rodzinek (nicku niestety nie pamietam) podawał link do strony skąd mozna ściagnąc ksiązke o storkach albo na maila wysyłał... nie pamietam już...

w każdym razie ja takowa książke w formie elektronicznej mam na mailu .. chyba jeszcze mam musze sprawdzic.. jak któras chętna jest to najwyzej podesle albo wrzyce na jakąs strone albo cos

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 18:25   #3418
kotekpsotek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez despi82 Pokaż wiadomość
Witam. Skoro jestem nowy chciałbym jakoś pomóc, bo tak trochę głupio na krzywy ryj. Sporo jest pytań na temat mikoryzy i asahi sl. Może pomogę bo stosowałem aba specyfiki.
Mogę też przesłać plik torrent super książki o storczykach "Brigitte Goede - Storczyki" jeżeli któraś z koleżanek umie ściągać torrenty. Ciężko przesłać całą książke bo ma 35 MB. Jak coś to maila i prześle torrent.

Tu jest informacja o ksiazce.

Kotek Psotek
Stary 2009-10-03, 19:40   #3419
Agna
Zadomowienie

dziewczyny jeden z moich storczyków złapał chyba jakąś zarazę
Co to może być?? i w jaki sposób się tego pozbyć?

JEST 70kg
MA BYĆ 60kg

~25.06.2012~

Stary 2009-10-03, 21:44   #3420
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Witajcie dziewczyny. Chwalę się nowymi nabytkami. Śliczny piegusek kupiony dosłownie przed chwilą w Kauflandzie. Nie mogłam mu się oprzeć , kolejny trudno okreslić kolor chyba różowo pomarańczowy z żyłeczkami. Tego z kolei z kwiaciarni mam. Uratowałam biedaka taki był zasuszony , że aż mu kwiatuszki zwiędły a liście to były strasznie pomarszczone. Już jest lepiej . Od razu go podlałam i kwiatki doszły do siebie listki też wyglądaja znacznie lepiej. I jeszcze fotka mego pędziku. Będzie niespodzianka bo tego storczyka kupiłam już przekwitniętego. Pstryknęlam jeszcze fotkę mojej miniaturce , która kwitnie odkąd ją dostałam czyli w lutym. A tak poza tymi co pokazuję z nowości mam jeszcze biedronkowy okaz (z ostatniego rzutu) - bialutkie drobne kwiatuszki z żółtą ważką i różowego kauflandowego olbrzyma . Jutro im przy lepszym świetle zdjęcia zrobię.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości