|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3391 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3392 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Scrapkowa
cudowne kwiatki i jakie soczyste kolorki kwiatków ![]() dzieki za porade EDIT: Załączam fotki moich malństw - przepraszam ze nie cale storczyki ale robilam fotki jako tapete do telefonu. Biały kwitnie od czerwca, zółto-różówy od sierpnia i różowy to juz drugie kwitnienie od początku września. Jest jeszcze jeden w reanimacji - standard przelany przez opiekunke wakacyjna ![]() Wktrótce wrzucę
Buziaczki, Kotek Psotek Edytowane przez kotekpsotek Czas edycji: 2009-10-01 o 21:57 Powód: zdjecia |
![]() ![]() |
![]() |
#3393 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3394 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kotekpsotek śliczne storki. Ten ostatni mamy taki sam. Mój ma 3 pędy i kwitnie jak szalony (co zresztą było widać na załączonym obrazku ![]() Maju raj umiejscowił się w Blizanowie w woj. wielkopolskim ![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Zdecydowanie najciekawszym okazem mojej kolekcji jest fioletowy gigancik. wypuścił z oczek 8 nowych pędów. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to że jego korzenie wyglądają tak: Niestety do tej pory nie zrozumiałam tego zjawiska.
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2009-10-02 o 10:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3395 |
Raczkowanie
|
a to ci dopiero... ciekawe cóż On kombinuje
![]() PYTANIE : kiedyś na tym wątku już było ale grzebanie nic nie dało więc może ponowie. Poszukuje takiego podłoża jakie jest w zakupywanych storczykach.. ja sama już rozczarowałam się na dwóch markach.. jedna z jakimiś włóknami kokosowymi gdzie nie było zbyt wielu większych kawałków kory, i druga z dodatkiem styropianu. gdzie wymacałam że są większe części w nim,a le po odpakowaniu to większe kawałki okazały się nie KORĄ, ale czymś takimspróchniałym.. miękkim... ![]() i nie wiem już sama jakiego podłoża używać albo JAKIE JEST SPRAWDZONE I PEWNE ... za wszelkie rady dziękuję! Maja 77 hehe ja chce takie mieć w domu ![]() ![]() Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-10-02 o 10:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#3396 |
Przyczajenie
|
Czes Kobitki
macie wspaniałe okazy ja jak na razie ciesze sie tylko moja najnowsza Cambria ![]() dziekuje Wam wszystkim za rady, trudno mi bylo pozbyc sie tego Falka z ktory ze stozka wzrostu wypuscil ped (tym bardziej ze byl to urodzinowy prezent), ale po Waszych opiniach pomyslalam ze moze faktycznie nia ma co go ratowac i wyrzucilam go, poobcinalam tylko pedy i wlozylam do wazonu do wody z keramzytem liczac na jakis cud, ten ped ze stozka wzrostu mial poczatki keika, ale byl pomarszczony, ciemnozielony, teraz po dobie w wazonie zrobil sie jasniejszy i jakby odzyl ![]() apropo drugiego, to poobcinalam co sie dalo, zasypalam cynamonem i wo keramzytu wlozylam liczac ze sie go uda uratowac, wiem ze go przelałam .... ![]() apropo wody to ja mam w domu filtr osmozy gdyz moj narzeczony jest pasjonata akwariów morskich i posiadam w domu dwie rafy koralowe wiec w zwiazku z tym potrzebujemy wodę z odwroconej osmozy czyli destylowanej, noi ja wlasnie takiej uzywam, ale teraz sie zastanawiam czy dobrze?
21.08.2010 ![]() ![]() Najpiękniejsza chwila miłości - gdy wchodzi się do domu ukochanej osoby. /Georges Clemenceau/ Reszta jest milczeniem. The rest is silence. (ang.) /William Shakespeare (Szekspir) (1564-1616) Hamlet, akt V, scena 2/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3397 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3398 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wklejam tu linka: http://www.storczyki.net/?storczyki,...za_gotowe.html możecie sobie mniej więcej zobaczyć jak wyglądają te gotowe podłoża. Jeśli chodzi o podłoża to już kilkakrotnie zmieniałam na różne firmy: "Kronen"; "Flora Gard"; oraz kilka polskich firm (np."KiK Krajewscy1972") są beznadziejne!!! Compo Sana może ewentualnie być, ale ja ją przebrałam z tej drobnicy ![]() ![]() Edytowane przez luka3006 Czas edycji: 2009-10-02 o 12:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3399 |
Raczkowanie
|
Podłoże do orchidei - COMPO SANA takie obecnie mam. tyle ze więcej jest tego TORFU tam niż kory... a styropian doprowadza mnie do szału.
kiedyś miałam vitahum czy jakoś tak z tym włóknem kokosowym i przyznam że było tam znacznie więcej kory.. ale też nie rewelacyjnie... marzeniem by było znaleźć coś w stylu kory która maja storczyki już w sklepach.. już mam dość grzebania w workach za znalezieniem kilki kawałków kory ![]() kiedyś czytałam na tym blogu o storczykach jak ta pani sama robiła podłoże kwiatkom. dodając skorupy z orzechów, igły sosny itp ![]() zachwalała sobie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3400 |
Zakorzenienie
|
Witam Was wszystkie..
![]() ![]() ![]() ![]()
#3401 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3402 |
Zakorzenienie
|
uff...dziekuję
![]() ![]()
#3403 |
Raczkowanie
|
w zalezności jaki kolor kwiatka,są okazy które kwitną przez 7 miesięcy,ponownie zaczynają kwitnienie po pół roku,inne lubią leniuchować 4 miesiące,a kwitną 2 miesiące.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3404 |
Zakorzenienie
|
i przez ten czas gdy nie kwitna podlewać je tak samo? czy jakoś inaczej?
![]()
#3405 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, a w jaki sposób podlewacie swoje storczyki: bezpośrednio tą wodą z cytryną do doniczki czy wstawiacie doniczkę do miski z wodą, żeby sobie naciągnął? I jak często podlewacie swoje storczyki?
Tą gotowaną 10 min wodę z cytyną do podlewania storczyków, chłodzicie przed podlaniem kwiatków ![]() Edytowane przez Agna Czas edycji: 2009-10-02 o 15:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#3406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ja polecę z całym sercem podłoże do storczyków KRONEN kosztuje 15zł do zdobycia w RCMB i sa w nim same kawałki kory, wlókna kokosowego czyli identyczne jak w storczykach ze sklepu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3407 |
Raczkowanie
|
RCMB pierwsze słyszę...
![]() w moich okolicach nie ma czegoś takiego... muszę jedynie liczyć na NOMI OBI CARFUR itp.. a tam sa same styropianowe ![]() ![]() ![]() Agna. ja zamaczam. wlewam do osłonki szklanejw której stoi wodę- i później wkładam storczyka w plastikowej doniczce ![]() a podlewam jak już nie będzie "rosy" - kropelek wody na doniczce. gorącą wodą? Broń Boże... ja sama nie gotuje wody ale myślę ze powinna odstać swoje Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-10-02 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3408 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- dziewczyny apropo tego podłoża do storczyków to nie próbowałyście zakupić zwykłej kory np. w sklepie ogrodniczym, gdzie można kupić drzewka, krzewy ozdobne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3409 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja leje tak aby po włożeniu woda prawie była równa z powierzchnią kory.. możesz też zrobić tak że wkładasz storczyka do takiej osłonki i wlewasz wodę normalnie tak jakbyś podlewała kwiatka.. a woda się podnosi i podnosi az będziesz widziała że storczyk jest prawie caly zanurzony. tylko trzeba uważac na korzenie powietrzne troche i liście aby woda nie została w zakamarkach. i tak zostawiam na 10- 15stu minut wazne abyś zrobiła sobie w tej plastikowej doniczce dużo dziurek, by mogło sie powietrze dostać. np jakimś śrubokręcikiem porobic. ja sama małymi nożyczkami wycinałam a co do kory... to nie wiem. ja tam wole kupić TYPOWE do storczyków. chociaz słyszalam że ludzie sami robią sobie podłoza więc na prawde nie wiem.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3410 |
Zadomowienie
|
ok.dziękuję
![]() a jeśli chodzi o kwestię ponownego kwitnienia to słyszałam żeby obniżyć storczykom temperaturę. Czyli co wystarczy im jedna noc na balkonie? A potem do ciepłego mieszknia ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3411 |
Raczkowanie
|
a testowała któraś z Was to podłoże ?
Czy podłoże KRONEN można kupić gdzieś w markecie?
![]() |
#3412 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() wyczytałam w necie, ze jezeli kolejne liście sa podłużne to brakuje światła dla storczusia. Liście powinny byc owalne. Co o tym sadziecie? Ja u moich zauwazyłam, ze ten który kwitnie ponownie ma bardzo podłużne liscie a u mamy mojego TŻ liście są owalne i jak najbardziej prawidłowe wg netu a nie kwitnie juz od 8 miesięcy. Co do podłoze- jak dla mnie z Orchidskepiku jest najczystsze i dosc przewiewne ! W podłożu substral różowym z LM większosc torebki to byly jakies kamyczki i galzaki iglakow na ktorych byly dziwne robalki (takie biale). W podlozu kupionym w obi - po przesadzaniu w nie jednego storczyka mamy mojego TŻ zaczęły krązyc muszki takie podobne do owocowek. Pozostale nie przesadzone storczyki nie skupialy uwagi powyzszych muszek.
Buziaczki, Kotek Psotek Edytowane przez kotekpsotek Czas edycji: 2009-10-03 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#3413 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,mam drugiego storka (fioletowy) do kolekcji
![]() Ale muszę chyba go trochę podratować. Wklejam zdjęcia dwóch: korzeni,podłoża-powiedzcie czy jest ok? bo sama nie znam się na tyle,żeby ocenić czy jest w porządku. A i sądzicie,że te podłoże co teraz mam jest dobre? Pierwsze jest niezmieniane,a drugie zmienione. |
![]() ![]() |
![]() |
#3414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do tego podłoża.. o ile dobrze pamietam albo tu albo na innym forum dziewczyny chwaliły sobie to podłoze. duuuze kawałki kory tam są i nie ma ponoc syfu... a podłoze mozna kupic na http://orchidsklepik.pl co do podłoża KRONEN to ja widziałam w takim wiekszym centrum ogrodniczym.. a markecie jakos nie.. ale moze zalezy od marketu byłam dzisiaj po mój roztwór na grzyba u storków, pędziłam z pracy na złamanie karku zeby zdązyc przed 14... a na drzwiach zastałam kartkę"przepraszamy dzisiaj czynne do 12" ![]() ![]()
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-10-03 o 13:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
słyszałam duzo pozytywnych opinii o podłożu z orchidsklepiku ale sama nie testowałam. natomiasty podloże Kronen kupiłam w MAJSTRZE- u mnie tak ten sklep się nazywa i wiem że jest to jakaś filia RCMB. ja osobiście jestm bardzo zadowolona z tego podłoża. miałam też podłoże z ZIELONEJ PLANETY- masakra!!!! sam keramzyt!!!! ostatnio kupiłam tez podłoze SUBSTRAL do storczyków- sam torf ze znikomą ilością kory. kupowałam też podłoże do storczyków (zabijcie mnie ale firmy nie pamiętam) w takim rózowym opakowaniu z narysowanym ogromnym różowym storczykiem i tez było super niestety tego podłoża już dawno nigdzie nie widziałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3416 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, tak sobie myślę, że na pewno istnieje jakaś fachowa literatura odnośnie storczyków. Co mogłybyście mi polecić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3417 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w każdym razie ja takowa książke w formie elektronicznej mam na mailu .. chyba jeszcze mam ![]()
![]() |
#3418 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tu jest informacja o ksiazce.
![]() |
#3419 |
Zadomowienie
|
dziewczyny jeden z moich storczyków złapał chyba jakąś zarazę
![]() Co to może być?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3420 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny. Chwalę się nowymi nabytkami. Śliczny piegusek kupiony dosłownie przed chwilą w Kauflandzie. Nie mogłam mu się oprzeć , kolejny trudno okreslić kolor chyba różowo pomarańczowy z żyłeczkami. Tego z kolei z kwiaciarni mam. Uratowałam biedaka taki był zasuszony , że aż mu kwiatuszki zwiędły a liście to były strasznie pomarszczone. Już jest lepiej . Od razu go podlałam i kwiatki doszły do siebie listki też wyglądaja znacznie lepiej. I jeszcze fotka mego pędziku. Będzie niespodzianka bo tego storczyka kupiłam już przekwitniętego. Pstryknęlam jeszcze fotkę mojej miniaturce , która kwitnie odkąd ją dostałam czyli w lutym. A tak poza tymi co pokazuję z nowości mam jeszcze biedronkowy okaz (z ostatniego rzutu) - bialutkie drobne kwiatuszki z żółtą ważką i różowego kauflandowego olbrzyma . Jutro im przy lepszym świetle zdjęcia zrobię.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:43.