|
|||||||
| Notka |
|
| Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wzory na haft krzyżykowy vol.3
naprawde?? ale super!!!!
moj email annapaschke@yahoo.it dziekuje, kochana jestes!!! |
|
|
|
#1442 |
|
Raczkowanie
|
Potrzebuje Waszej pomocy!!!!
mam taka legendę ale kompletnie nie wiem na jakie to nici rozpisane a chciałam je na DMC wymienić,może któraś z Was wie?????
|
#1443 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1444 |
|
Raczkowanie
|
Kolczatka - wzorek leci do ciebie
|
|
|
|
#1445 | |
|
Raczkowanie
|
Już mam, dzięki
---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1446 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie.Poszukuję Matki Boskiej z Dzieciątkiem. Chcę dać w prezencje z okazji chrztu.Może macie jakieś inne wzorki z tej okazji.Proszę o namiary ujlw@vp.pl
Edytowane przez ulcik25 Czas edycji: 2009-10-05 o 10:39 |
|
|
|
#1447 |
|
Raczkowanie
|
Kolczatko tez mi się wydaje,ze to obrazek tej firmy,ale też nie wiem właśnie co to za oznaczenia.
|
#1448 |
|
Zadomowienie
|
minik_ka.g, ange25,kolczatka,jjolek - wzorki wysłane
|
|
|
|
#1449 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje Ci bardzo, schemat juz doszedl!!!
|
|
|
|
#1450 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A tu jest jakiś zamiennik http://www.cyberstitchers.com/Stitch...rsionChart.asp , ale ja osobiście z niego nie korzystałam, ale czytałam opinie, że podobno jest niezły ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Dziękuję za wzorek |
|
|
|
|
#1451 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie kochane, poszukuje wzorków niezbyt skomplikowanych (choć tymi trudniejszymi tez nie pogardzę) bajkowych księżniczek. wszelkie księżniczki, królowe, wróżki, królewny mile widziane
męza bratanice mają bzika na tym punkcie wiec chciałam im zrobic obrazki powoli sie rozkręcam za wszelkie wzorki z góry dziękuje. moj e-mail myszka.maj@interia.pl |
|
|
|
#1452 |
|
Raczkowanie
|
Kolczatko konie popędziły ku Tobie
|
|
|
|
#1453 |
|
Rozeznanie
|
Witam Was dziewczyny.
Jakaś dziewczyna prosiła tutaj ostatnio o wzory z bajki "Auta" Ja również dołączam się do prośby, jeśli któraś z Was ma to proszę przesłać mi na: maja1206@onet.eu Może być taki jak na tym zdjęciu, ale może też być inny.
|
#1454 | |
|
Moderatozaur
|
Cytat:
|
|
#1455 |
|
Raczkowanie
|
Już odebrane
|
|
|
|
#1456 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję serdecznie.
Ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kolorów. Czy sama dobierałaś numery muliny (ja wyszywam DMC), czy masz może jakiś schemat?
|
#1457 |
|
Moderatozaur
|
W niektórych jest legenda w DMC właśnie, ale w niektórych trzeba dobrać samemu...
|
#1458 |
|
Przyczajenie
|
Just-in dzięuje doszły!!
Ale zygzaka małego i jakies drugie szczelu ma dresiku ale się napaliłam na to krzyżykowanie. ![]() ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Jeszce mam amłe pytanko natury technicznej. Jak się robi te czarne kreski, takie jak by kontury. Z tego co się zorientowalam czytając różne poradniki to sie je wykonuje na końcu, ale jak wbijając igłe co krateczke jak przy krzyżyku, bo coś mi sie wyobraża że tak to się nie będzie kupy trzymać jak linia ma być długa?? I drugie: czy na igłe nawlec mam całą muline czy podzielić te nitki na cieńszą muline, tzn nie wszystkie 6 tylko np 3? Od czego to zależy? Zawsze to wszystko pięknie na obrazku - jak już ktoś zrobił, a jak sie samemu chce to od razu schody
|
|
|
|
#1459 |
|
Raczkowanie
|
Czy i ja mogę prosić wzór drzewka na patusan@op.pl??
|
|
|
|
#1460 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1461 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kochana ja robie tak: zazwyczaj wyszywam mulina rozdzielona na 3 a te "kreseczki" robie wtedy 2 nitkami i wyszywam mniej wiecej jak na wzorku jest-linia za linia taki scieg fastrygowy czy cos(nie znam sie na innych sciegach tylko na krzyzykach )..dziurka w dziurke , ta niteczka musi byc szerokosci krzyzyka.Moze znowu namieszalam ale napewno ktos inny jeszcze prosciej Ci to wytlumaczyKolczatko postaram sie potem cos Ci jeszcze podslac |
|
|
|
|
#1462 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mulinę zwykle dzieli się na mniejsze części np na 2, czasem 3, czasem 4, czasem haftuje się całą 6. Wszystko zależy od tego jaką masz kanwę (tzn. ile krzyżyków "wchodzi " Ci na 10 cm. Przy podziale muliny musimy pamiętać, żeby dobrać ją w taki sposób, żeby podczas haftowania nie prześwitywało nam tło (żeby nie było widać tej białej kanwy spod spodu) lub żeby nie było za grubo bo obrazek nie będzie wyglądał estetycznie. Proponuję Ci abyś podzieliła najpierw mulinę na 3 (czyli weź 3 nitki z tych 6) i wyhaftuj kwadrat 5x5 krzyżyków. Jeśli Ci się nie spodoba spróbuj podzielić mulinę na 2 nitki. Ja standardowo używam do kanwy 55 krzyżyków na 10 cm i 48 krzyżyków na 10 cm 3 nitek muliny. Co do tych "kresek" to robi sie je rzeczywiście po zakończeniu haftowania. Ja osobiście robię tak, że staram się, żeby te linie miały długość taką jak połówka krzyżyka. Czasem jest to niemożliwe gdyż robimy jakiś zakrętas i wtedy dostosowuje długość nitki do zakrętasa i staram się odwzorować to co widzę na wzorze. Kontury można robić zarówno poprzez wbijanie ich w dziurki (czyli tam, gdzie wkładasz igłę jak robisz krzyżyk) jak i można (o ile wymaga tego wzór) wbijać igłę np. w środek krzyżyka. Podczas robienie konturów należy patrzeć, żeby nie wyciągać nitek schowanych na lewej stronie i uważać, żeby nie niszczyć sobie wcześniej zrobionych krzyżyków. Pamiętam że jak zaczynałam haftowanie to żeby nie zniszczyć wzorku ćwiczyłam na mniejszych kwadratach. Wyhaftowałam sobie niewielkie kwadraty i wykonywałam na nich (konturami) figury geometryczne kwadraty (żeby ćwiczyć linie poziome i pionowe), trójkąty (żeby ćwiczyć na skos) i okręgi (coby zaznajomić się z zakrętasami). Mam nadzieję, że Ci to trochę pomogło. Jeśli nie to proszę pisz i pytaj w miarę możliwości (tzn. stanu mojej wiedzy i umiejętności tłumaczenia) postaram Ci sie pomóc. Pozdrawiam i życzę powodzenia ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Co za ekspres . Dziękuję , dziękuję, dziękuję |
|
|
|
|
#1463 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1464 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, czy ktoras ma te schematy?
|
|
|
|
#1465 |
|
Raczkowanie
|
Linie o długości pół krzyżyka? O matko, masz dziewczyno zdrowie!
Ja się trzymam tej samej zasady co przy przeciąganiu nitki w krzyżykach - nie dłużej niż cztery kratki. Krzyżyki robię dwiema albo jedną nitką - kanwa 14, 16, 18, 20 - backstitch jedną. Dwie to za grubo. Zazwyczaj we wzorze jest napisane ile nitek trzeba wziąć. Są też zazwyczaj rozrysowane kontury na wzorze, albo na osobnym arkuszu.
|
|
|
|
#1466 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny znalazłam taki wzorek na komunię , może któraś ma w swoich workach schemat.
Ponawiam prośbę o schemaciku na rocznicę ślubu. mam na myśli jakieś ręce lub pary. drew-lux@wp.pl |
|
|
|
#1467 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio zarządziłam sobie porządki w moich wzorkach i przy okazji postanowiłam założyć swojego chomika. Na razie nie ma tam zbyt wiele, ale sukcesywnie będę starała się coś dorzucać, więc zapraszam do odwiedzania http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/kolczatka79. Folder z wzorkami jest zahasłowany, a po hasełko zapraszam na pw
Edytowane przez kolczatka79 Czas edycji: 2009-10-05 o 15:28 |
|
|
|
#1468 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny mam taki problem bo nie wiem jak wyszyc oczy . To znaczy wyszywm Jezusa i tam np. jest jedno oczko na 4 podzielone albo jakos w poziomie na pół. Wie ktos moze jak to wyszyc??
|
#1469 |
|
Moderatozaur
|
Nie mam całej książki/gazety, ale ze dwa pojedyncze wzorki z misiem Paddingtonem na pewno tak. Daj znać, czy jesteś zainteresowana
|
#1470 |
|
Raczkowanie
|
Witam! Czy ja również moge sie usmiechnąc o ten tryptyk? justyna.geisel@vp.pl
z góry Dziekuję i Pozdrawiam |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.

męza bratanice mają bzika na tym punkcie wiec chciałam im zrobic obrazki 

Ale zygzaka małego i jakies drugie szczelu ma dresiku ale się napaliłam na to krzyżykowanie.