tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-02, 12:34   #4621
anastazja293
Przyczajenie

Smile Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

hej dzięki za rady Zrobiłam tak jak radziłyście i dokończyłam blister, okres dostałm nawet dzień wczesniej niż zazwyczaj. Tylko że był bardzo obfity. wcześniej miałam skąpe krwawienia albo tylko plamienia a teraz powódz przez 4 dni. myślicie ze to może przez stres?? miał ktoś tak moze??
anastazja293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 15:17   #4622
Wisienka96
Przyczajenie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Jutro będę na 14 tabletce drugiego blistra i jak na razie czuję się dobrze i chyba powoli zaczyna poprawiać mi się cera Ostatnio robiłam badanie krwi i teraz czekam na wyniki - mam nadzieję, że będą dobre i będę mogła nadal brać Yaz.

Moja lekarka przepisała mi niedawno Zovirax(na opryszczkę) i zapomniałam jej wspomnieć, że biorę Yaz, ale że jest to krem do ust sądzę, że nie ma on żadnego wpływu na moją ochronę, jednakże jeśli bym się myliła, to bardzo proszę, powiedzcie mi o tym
Wisienka96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 15:21   #4623
nstk
Przyczajenie

Hej Mam pytanie, wiem że tabletka się wchłania 3-4h ale jak sądzicie czy jak minęło 2,5h od zażycia tabletki a ja zwymiotowałam to tabletka się już wchłonęła?
nstk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 16:35   #4624
Wisienka96
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nstk Pokaż wiadomość
Hej Mam pytanie, wiem że tabletka się wchłania 3-4h ale jak sądzicie czy jak minęło 2,5h od zażycia tabletki a ja zwymiotowałam to tabletka się już wchłonęła?
Tak naprawdę nigdy nie wiadomo. Ja na Twoim miejscu postąpiłabym zgodnie z ulotką
Wisienka96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 16:50   #4625
nstk
Przyczajenie

haahh ulotka i tak mi nic teraz nie da bo to bylo parę dni temu dzięki za odp!
nstk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 17:56   #4626
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez kseniaczek Pokaż wiadomość
dziewczyny bylam u gin z moim problemem i jestem srednio zadowolona, gin mowi ze to przez moja wczesniejsza chorobe (zatrucie salmonella)moge miec ciagle okres, bo jestem bardzo oslabiona, przepisala jakies tabletki ale tych zatrzymujacych okres nie bo mowi ze nie chce mnie szprycowac hormonami, no i czy ktoras z Was brala wczesniej yasminell? widzicie jakas wielka roznice ? bo mi gin przepisala je na miesiac lub dwa bo mowi ze ma wiecej hormonow, ktore zatrzymaja moj miesieczny okres.. a czy od tych tabsow przytylyscie? bo ja od yazu schudlam i nie chce znow przytyc a potem po yazie znow schudnac i tak w kolko eh nie chce opuszczac yazu
Nie chce nic mówić, ale ta Twoja gin jest jakaś dziwna! raz daje Ci yaz za chwile yasminell. Ja może nie mam wykształcenia medycznego, ale jak na moj gust to narobisz sobie strasznego bałaganu z hormonami. Idź może jeszcze na konsultacje.

Tu juz nie chodzi o przytycie tylko o to czy nie bedzie to miało jakis powazniejszych skutków w przyszłosci.
Hormony to nie cukierki które mozna sobie brac ot tak.

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 22:28   #4627
aanulkaa88
Raczkowanie

Witam. Mam pytanie - biorę tabletki, kończę już drugie opakowanie, ale... tabletkę wzięłam wczoraj wieczorem - npormalna pora - i dzisiaj zapomniałam a nie mam mozliwości połknięcia, bo nie mam przy sobie... Taki zamot... ;/ Dopiero jutro wezmę i z tego co dobreze rozumiem to mam wziąć od razu jak tylko mogę tą zaległą, wieczorem tą normalną, do końca różowe i nowe opakowanie wyrzucając tym samym białe, ale... jak długo ochrona jest zmniejszona, czyli muszę stosować dodatkowe zabezpieczenie?? Proszę o odpowiedź!
Pozdrawiam
aanulkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-03, 13:47   #4628
onedisplay
Przyczajenie

Witam,
Mam pytanie,czy ktoś miał dreszcze po Yaz ?Biorę drugi dzień i strasznie mi zimno.Po yasminelle kiedyś przez miesziąc miałam to samo.Moj gin oczywiście nie potrafi tego wytłumaczyc.
Pozdrawiam
onedisplay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 14:15   #4629
maya23
Raczkowanie

Jestem na 7 opakowaniu i myslalam,ze bede mogla sluzyc rada a ja jednak potrzebuje wsparcia!!!
Jestem na 4 placebo i do tej pory brak okresu!!!
...wiem,ze to normalne ale u mnie w gre wchodzi biegunka,ktora kiedys dostalam w 2 godz.po wzieciu pigulki!Wczesniej nie przejmowalam sie tym ale teraz daje mi to do myslenia...
...albo ...preparat,ktory pomaga mi w odchudzaniu moze miec jakis zwiazek z brakiem miesiaczki???
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 17:45   #4630
YASMINI
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny!

Proszę was o radę, wiem ze wielokrotnie już poruszano ten problem - tzn przesunięcie okresu i łączenie dwóch opakowan bez wystapienia okresu (pominiecie tabletek placebo)

zdecydowalam sie na to, bo akurat wypada mi wazny wyjazd!

proszę doradzcie mi tylko - skoro pomijam tabletki placebo, to biore pierwsza z kolejnego opakowania i normalnie biore jak dotąd zatrzymując się na placebo az wystąpi miesiączka czy doliczam jakieś tabletki z nowego opakowania?

Proszę wytłumaczcie mi to.

Dziękuje bardzo
YASMINI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 08:46   #4631
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YASMINI Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny!

Proszę was o radę, wiem ze wielokrotnie już poruszano ten problem - tzn przesunięcie okresu i łączenie dwóch opakowan bez wystapienia okresu (pominiecie tabletek placebo)

zdecydowalam sie na to, bo akurat wypada mi wazny wyjazd!

proszę doradzcie mi tylko - skoro pomijam tabletki placebo, to biore pierwsza z kolejnego opakowania i normalnie biore jak dotąd zatrzymując się na placebo az wystąpi miesiączka czy doliczam jakieś tabletki z nowego opakowania?

Proszę wytłumaczcie mi to.

Dziękuje bardzo
w ulotce jest to jasno opisane :

Cytat:
Opóźnienie wystąpienia krwawienia: co należy wiedzieć
Pomimo, że nie zaleca się, opóźnienie wystąpienia krwawienia z odstawienia jest możliwe przez pominięcie białych tabletek placebo z 4 rzędu i przejście bezpośrednio do drugiego blistra leku Yaz aż do jego końca. Podczas stosowania tabletek z drugiego blistra może wystąpić plamienie lub krwawienie śródcykliczne. Należy zkończyć stosowanie drugiego opkowania przyjmując 4 białe tabletki placebo z 4. rzędu drugiego opakowania. Następnie należy rozpocząć przyjmowanie tabletek z kolejnego blistra.
więc nie rozumiem czego jeszcze nie wiesz

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 09:52   #4632
aneczkalol111
Przyczajenie

GG do aneczkalol111

Cześć dziewczyny Mam pytanie a mianowicie: biorę 6 opakowanie yaz, za tydzień mam dostać okres. Wczoraj zauważyłam dziwne lekko różowe plamienie oraz mam dość silny ból brzucha w dolnej części...Nie zapomniałam żadnej tabletki i przyjmuje je zawsze o tej samej porze. Czy mam powody do obaw??? Proszę o pomoc. Jestem tym przejęta bo dotychczas ich nie miałam
aneczkalol111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 19:06   #4633
Evellinne
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez maya23 Pokaż wiadomość
Jestem na 7 opakowaniu i myslalam,ze bede mogla sluzyc rada a ja jednak potrzebuje wsparcia!!!
Jestem na 4 placebo i do tej pory brak okresu!!!
...wiem,ze to normalne ale u mnie w gre wchodzi biegunka,ktora kiedys dostalam w 2 godz.po wzieciu pigulki!Wczesniej nie przejmowalam sie tym ale teraz daje mi to do myslenia...
...albo ...preparat,ktory pomaga mi w odchudzaniu moze miec jakis zwiazek z brakiem miesiaczki???
Hmm Ja też biorę 7 opakowanie i okres mi się z miesiąca na miesiąc opóźnia Teraz dostaję go na pierwszej różowej, także to różnie bywa.
Ekspertem nie jestem, ale większość preparatów ma negatywny wpływ na antykoncepcję hormonalną i ją osłabia. Najlepiej zrób test
Evellinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 15:08   #4634
Sayouri89
Raczkowanie

dziewczyny,ja to jestem jednak z nich bardzo zadowolona. plamienia były na pierwszym blistrze tylko, nie mam już żadnych skutków ubocznych, a libido mam wysokie. czego można chcieć więcej?
Sayouri89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 15:54   #4635
milenka_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sayouri89 Pokaż wiadomość
dziewczyny,ja to jestem jednak z nich bardzo zadowolona. plamienia były na pierwszym blistrze tylko, nie mam już żadnych skutków ubocznych, a libido mam wysokie. czego można chcieć więcej?
Mam nadzieję, ze u mnie też tak będzie... jestem na pierwszym opakowaniu (14 tabletka) i ciągle mam plamienia... oby wraz z drugim opakowaniem odeszły one w niepamięć z libido też nic złego się nie dzieję jest nadzieja, że będzie dobrze i u mnie
milenka_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-05, 15:54   #4636
inez1
Przyczajenie

hej dziewczyny! mam pytanko bo nie wiem co już robić i myśleć licze że mi pomożecie i ewentualnie poradzicie

otóż. yaz biore od okolo 8 miesiecy. na poczatku brania wszystko bylo w miare ok, krwawienia normalne i zadnych tam jakichs plamien czy inych niepokojacych skutkow ubocznych. problem sie zaczal 4 miesiace temu.mniej wiecej od 4 miesiecy moje krwawienia z odstawienia wygladają dośc dziwnie - bo jak w jednym miesiącu krwawienie jest prawidłowe, ma normalną barwe i ilośc to w nastepnym miesiacu jest bardzo skape, ma dziwna ciemna,wrecz brazowa barwe i bardziej przypomina plamienie niz krwawienie. i tak jest na przemian. jeden miesiac normalnie a drugi dziwnie, potem znow normalka,a potem znow lipa.
czy wam zdarzaly sie tak dziwnie wygladajace krwawienia??? czy to wogole normalne zeby sie tak robilo??? bo kurcze już dostaje nerwicy i niezlego stracha czy wszystko ok. nawet mi ciaza przez mysl przechodzi (wiem ze przy regularnym braniu to raczej niemozliwe), no ale kiedy pojawia sie cos tak dziwnie wygladajacego to i rozne mysli przychodzą.
a wolalabym nie musiec leciec do apteki po test...

krótko mowiac, wyodrebnie pytanie: czy wam tez sie zdarzaly tak roznie wygladajace krwawienia na przemian z normalnymi i czy to powod do obaw???
licze na wszelka pomoc i z gory dziekuje
inez1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 16:43   #4637
River
Przyczajenie

czesc! koncze wlasnie drugi rzad z pierwszego blistra, to moje pierwsze tabletki, na poczatku wszystko bylo dobrze, nie mialam zadnych skutkow ubocznych(tylko opuchniete piersi)ale ostatnio czuje mrowienie w lewej rece, czy ktoras z was tak miala? Pozdrawiam
River jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 17:44   #4638
Sylvana
Zadomowienie

Nie jestem zbyt zorientowana a mam problem dotyczacy bardzo nieregularnych miesiaczek. Czy tymi tabletkami z przypisu lekarza moglabym uregulowac swoj cykl?
Sylvana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 18:12   #4639
Ikka=)
Raczkowanie

GG do Ikka=)

Czy występują jakieś działania niepożadane w czasie odstawienia tabletek YAZ?
Któraś z was odstawiała i może coś wie na ten temat?
;*
Ikka=) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 19:49   #4640
atroffika
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aneczkalol111 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Mam pytanie a mianowicie: biorę 6 opakowanie yaz, za tydzień mam dostać okres. Wczoraj zauważyłam dziwne lekko różowe plamienie oraz mam dość silny ból brzucha w dolnej części...Nie zapomniałam żadnej tabletki i przyjmuje je zawsze o tej samej porze. Czy mam powody do obaw??? Proszę o pomoc. Jestem tym przejęta bo dotychczas ich nie miałam
mam podobnie. koncze właśnie 5 op i tydzien przed placebo miewam bóle w podbrzuszu, plamien nie mam ale po ok 7,8tabletce z nowego blistra zaczynaja mnie bolec piersi i robią sie nabrzmiałe jak dawniej przed okresem jak nie brałam tabletek. Najgorsze, że ten ból trwa dopóki nie dostane okresu. Jak dostane to nie bolą przez tydzień i potem znowu.
Dodam jeszcze, że na YAZie schudłam prawie 8kg może też doszedł do tego stres przedślubny.
atroffika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 19:50   #4641
EwulQa
Przyczajenie

Witajcie,
ja niestety musiałam zrezygnować z YAZ`u bo tak mocno bolały mnie piersi. Do tego stopnia, że schodząc po schodach musiałam trzymać się za biust, żeby nawet nie drgnął. O spaniu na brzuchu mogłam tylko marzyć no a podczas seksu zero pieszczot w tych rejonach, nie mówiąc już o totalnym ekstremum jakim byłby np. Paitball Teraz jestem na Qlaira. Na razie 1 opakowanie
EwulQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 20:37   #4642
trzaska
Raczkowanie

,

Edytowane przez trzaska
Czas edycji: 2009-10-06 o 12:30
trzaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 21:40   #4643
malenka17
Zadomowienie

Biorę dopiero pierwsze opakowanie, kilka peirwszych dni bolały mnie piersi, ale już jest ok.
Natomiast strasznie skiepściła mi się cera, mam nadzieje że się unormuje.Co do dalszych mankamentów-narazie brak.
Zaznaczam,że brałam wczesniej Mercilon ok 4 lata.
Mam nadzieje,że będzie ok, a w sczególności,że miesiączki bolesne nie wrócą.Po Mercilonie było ok,ale lekarka namówiła mnie na te leki, ze względu na korzystniejszy skład.
Pozdrawiam

63-61-59-57-55-53-52-50
malenka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 21:48   #4644
inez1
Przyczajenie

bardzo prosze o pomoc w sprawie o ktorej pisalam pare postów wyżej
nie chce sie wam narzucac,to nie o to chodzi,ale poprostu boje sie ze jest cos ze mna nie tak.
napiszcie co myslicie o tej sytuacji,czym to moze byc wg Was spowodowane i czy mam sie czym martwic czy tez uznac ze to nic złego...
wkurza mnie ta sytuacja, bo jak juz myslalam ze w tym miesiacu bedzie normalnie,bo porzednio bylo, no to teraz znowu mialam powtorke z rozrywki.
tak wiec raz jeszcze bardzo bardzo prosze o rzut okiem i opinie. dziekuje
Stary 2009-10-05, 22:39   #4645
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez inez1 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny! mam pytanko bo nie wiem co już robić i myśleć licze że mi pomożecie i ewentualnie poradzicie

otóż. yaz biore od okolo 8 miesiecy. na poczatku brania wszystko bylo w miare ok, krwawienia normalne i zadnych tam jakichs plamien czy inych niepokojacych skutkow ubocznych. problem sie zaczal 4 miesiace temu.mniej wiecej od 4 miesiecy moje krwawienia z odstawienia wygladają dośc dziwnie - bo jak w jednym miesiącu krwawienie jest prawidłowe, ma normalną barwe i ilośc to w nastepnym miesiacu jest bardzo skape, ma dziwna ciemna,wrecz brazowa barwe i bardziej przypomina plamienie niz krwawienie. i tak jest na przemian. jeden miesiac normalnie a drugi dziwnie, potem znow normalka,a potem znow lipa.
czy wam zdarzaly sie tak dziwnie wygladajace krwawienia??? czy to wogole normalne zeby sie tak robilo??? bo kurcze już dostaje nerwicy i niezlego stracha czy wszystko ok. nawet mi ciaza przez mysl przechodzi (wiem ze przy regularnym braniu to raczej niemozliwe), no ale kiedy pojawia sie cos tak dziwnie wygladajacego to i rozne mysli przychodzą.
a wolalabym nie musiec leciec do apteki po test...

krótko mowiac, wyodrebnie pytanie: czy wam tez sie zdarzaly tak roznie wygladajace krwawienia na przemian z normalnymi i czy to powod do obaw???
licze na wszelka pomoc i z gory dziekuje

Jeśli bierzesz regularnie, nie wymiotowałas, nie miałas biegunki to nie masz się czym martwić natomiast jesli tak bardzo Cię niepokoją te krwawienie to przy najblizszej wizycie powiedz to swojemu lekarzowi. Zdaje sie ze dziewczyny pisały wczesniej, że maja troche skąpsze krwawienia.

"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
Stary 2009-10-06, 06:35   #4646
inez1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez malwi89 Pokaż wiadomość
Jeśli bierzesz regularnie, nie wymiotowałas, nie miałas biegunki to nie masz się czym martwić natomiast jesli tak bardzo Cię niepokoją te krwawienie to przy najblizszej wizycie powiedz to swojemu lekarzowi. Zdaje sie ze dziewczyny pisały wczesniej, że maja troche skąpsze krwawienia.
dzieki, tego ze moga byc skape to nawet bylam swiadoma, bo czytalam o tym kiedys, tylko wlasnie mnie nieokoi ta ich zmiennosc,ze raz jest tak, a nastepnym razem inaczej, potem znowu znou normalnie i znowu dziwnie...
no i wlasnie nie wiem czy taka zmiennosc sie zdarza???
Stary 2009-10-06, 11:50   #4647
trzaska
Raczkowanie

Przepraszam za bardzo długi post ale wolalam zeby wszystko bylo w miare jasne Prosze zeby ktos mi na to odp. i pomogl zinterpretowac ulotke jak rowniesz rozwiazac problem co powinnam zrobic

hej. problem dotyczy zapomnianej tabletki.
sytuacja wyglada tak:
Biore tabletki codziennie o 18 (nie zawsze idealnie o 18, powiedzmy 17.30-18,30), zapomnialam 14 tabletki (YAZ) i przyjełam ja dnia nastepnego czyli- pietnastego dnia brania tabletek o godz 8.30 (spoznienie 13-14h) czyli nie wyrobiłam sie w tych 12h.

kochałam sie 2 dni przed zapomnieta tabletka jak i 3i4 dnia po zapomnianej tabletce bez zabezpieczenia. Kochalam sie po zapomnianej tabletce bez zabespieczenia poniewaz w ulotce wyraznie jest napisane ze w 2 tyg jak sie zapomni tabletki, antykoncepcja jest zachowana i mozna sie nie zabezpieczac. od tabletki 15 wszystko biore jak nalezy idealnie az do przesady o godz 18. takze zgodnie z ulotka powinno byc ok.

ale moj kochany mnie tak dopytuje ze az sama sie zaczelam stresowac.
gzyz owszem zapomnialam tabletki w 2tygodniu (ostatnia 14 tabletka z drugiego tyg) ten okres jest niby bezpieczny. ale jakby nie patrzec przyjelam 14sta tabletke w 15stym dniu czyli w 3 tyg (ta granica jest denerwujaca.. nie wiem jak ja interpretowac.)

3 i 4 dni po pominietej tabletce kochalam sie bez zabezpieczenia mam jeszcze 6 rozowych tabletek i moge sie juz nie kochac... to wystarczy zeby plemniki nie przetrwaly, ?? czy w ogole powinnam sie martwic ta 14sta tabletka ktora przyjelam 14h po czasie?

jest jeszcze opcja polaczenia blistrow... nie wiem co wybrac

Zreszta jak to jest ze jedna zapomniana tabletka wywola owulacje ? czy pominieta 14 tabletka i przyjeta w 1 dniu 3 tyg moze wywolac owulacje. jak odniesc sie do tej granicy? przeciesz jaka to roznica czy zapomne 7 dnia czy 8 tabletki a w ulotce jest juz zupelnie inaczej... jesli 7 dnia zapomne musze sie kochac z zabezpieczeniem? 8 dnia zapomne moge olac zabezpieczenie?? glupote zrobilam bo powinnam mimo wszystko zawsze sie zabezpieczac na wszeli wypadek gdy zapomne tabletki...

No to jak Kochane myslicie ze 14 tabletka na 24 tab. moze mi wywolac owulacje po spoznieniu 14h ?? i jak interpretowac granice w tygodniach, tak na przyszlosc co robic gdy zapomni sie 7-8dnia i 14-15?? stosowac zasady idealnie pasujace do ulotki, czyli 1 tydz to 1-7 drugi tydzien 8-14 trzeci tydzien 15-21\24

Edytowane przez trzaska
Czas edycji: 2009-10-06 o 12:34

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-06, 14:37   #4648
Ikka=)
Raczkowanie

GG do Ikka=)

Cytat:
Napisane przez Ikka=) Pokaż wiadomość
;*
podbijam
Ikka=) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 15:04   #4649
trzaska
Raczkowanie

Siostra odstawiła tabletki Yaz...
powikłania nastepujace..
1) wyglad
-spadek piersi dosc duzy
-przytyla
-i troche zepsula jej sie cera- pryszcze itp
2) wewnatrz ciala
-poki co 4 miesiace nie moze zajsc w ciaze (ale chyba to normalne) najwidoczniej jeszcze za krotki czas dla organizmu zeby sie "odblokowal"
- dłuzszy okres

i to wszystko.. takie objawy widzialam i na takie objawy po odlozeniu tabletek Siostra sie skarzyla

ps. nadal czekam na odp. baaaaaaaaardzo długiego postu ktory znajduje sie ciut wyzej
Stary 2009-10-06, 15:08   #4650
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez Sylvana Pokaż wiadomość
Nie jestem zbyt zorientowana a mam problem dotyczacy bardzo nieregularnych miesiaczek. Czy tymi tabletkami z przypisu lekarza moglabym uregulowac swoj cykl?
taaak uregulujesz tylko musisz poczekac do pierwszego dnia miesiączki, juz o tym była mowa wczesniej.

Cytat:
Napisane przez Ikka=) Pokaż wiadomość
;*
ja odstawiłam kilka dni wczesniej miesiaczka sie skonczyła a ja dalej plamie, ale nie jest to jakies bardzo irytujące

Cytat:
Napisane przez trzaska Pokaż wiadomość
Przepraszam za bardzo długi post ale wolalam zeby wszystko bylo w miare jasne Prosze zeby ktos mi na to odp. i pomogl zinterpretowac ulotke jak rowniesz rozwiazac problem co powinnam zrobic

hej. problem dotyczy zapomnianej tabletki.
sytuacja wyglada tak:
Biore tabletki codziennie o 18 (nie zawsze idealnie o 18, powiedzmy 17.30-18,30), zapomnialam 14 tabletki (YAZ) i przyjełam ja dnia nastepnego czyli- pietnastego dnia brania tabletek o godz 8.30 (spoznienie 13-14h) czyli nie wyrobiłam sie w tych 12h.

kochałam sie 2 dni przed zapomnieta tabletka jak i 3i4 dnia po zapomnianej tabletce bez zabezpieczenia. Kochalam sie po zapomnianej tabletce bez zabespieczenia poniewaz w ulotce wyraznie jest napisane ze w 2 tyg jak sie zapomni tabletki, antykoncepcja jest zachowana i mozna sie nie zabezpieczac. od tabletki 15 wszystko biore jak nalezy idealnie az do przesady o godz 18. takze zgodnie z ulotka powinno byc ok.

ale moj kochany mnie tak dopytuje ze az sama sie zaczelam stresowac.
gzyz owszem zapomnialam tabletki w 2tygodniu (ostatnia 14 tabletka z drugiego tyg) ten okres jest niby bezpieczny. ale jakby nie patrzec przyjelam 14sta tabletke w 15stym dniu czyli w 3 tyg (ta granica jest denerwujaca.. nie wiem jak ja interpretowac.)

3 i 4 dni po pominietej tabletce kochalam sie bez zabezpieczenia mam jeszcze 6 rozowych tabletek i moge sie juz nie kochac... to wystarczy zeby plemniki nie przetrwaly, ?? czy w ogole powinnam sie martwic ta 14sta tabletka ktora przyjelam 14h po czasie?

jest jeszcze opcja polaczenia blistrow... nie wiem co wybrac

Zreszta jak to jest ze jedna zapomniana tabletka wywola owulacje ? czy pominieta 14 tabletka i przyjeta w 1 dniu 3 tyg moze wywolac owulacje. jak odniesc sie do tej granicy? przeciesz jaka to roznica czy zapomne 7 dnia czy 8 tabletki a w ulotce jest juz zupelnie inaczej... jesli 7 dnia zapomne musze sie kochac z zabezpieczeniem? 8 dnia zapomne moge olac zabezpieczenie?? glupote zrobilam bo powinnam mimo wszystko zawsze sie zabezpieczac na wszeli wypadek gdy zapomne tabletki...

No to jak Kochane myslicie ze 14 tabletka na 24 tab. moze mi wywolac owulacje po spoznieniu 14h ?? i jak interpretowac granice w tygodniach, tak na przyszlosc co robic gdy zapomni sie 7-8dnia i 14-15?? stosowac zasady idealnie pasujace do ulotki, czyli 1 tydz to 1-7 drugi tydzien 8-14 trzeci tydzien 15-21\24
Zapomniałaś 14 tabletki nie 15! Sama sobie odpowiadasz w poscie na pytanie nie rozumiem po co jeszcze nas o to pytasz? Stosuj sie do ulotki.
Poczekaj na okres i wszystko bierz normalnie a nastepnym razem nie dopuszczaj do takiej sytuacji.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości