|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie listopadowo-grudniowe 2009, cz. 3 :)
Cytat:
---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Cytat:
) Wg lekarza ten dzidziuś gabarytami bedzie podobny, no ale...100% pewności bede miała dopiero jak sie urodzi- a tu trzeba wczesniej sie spakować
|
||
|
|
|
#2462 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kareninko, nie chciałam cię urazić. ale generalnie ta sama kwestia dotyczy np. podawania sztucznej oksytocyny, kiedy akcja sama nie jest wzbudzona - bo ta sztuczna oksytocyna omija mózg, i dlatego nie działa na rzecz więzi z dzieckiem tak jak naturalna... I właśnie oxy wydziela się wcześniej, w czasie porodu, a on jest "hormonem miłości". Ja absolutnie nie twierdzę że osoby które rodzą przez cc mniej kochają swoje dzieci ale że są pozbawione w pewnym stopniu tego wsparcia, które daje natura. Oczywiście, w czasie karmienia i pierwszego kontaktu skóra do skóry (który niestety często nie jest stosowany w polskich szpitalach - po cc ale i nie tylko) te hormony także się wydzielają. Wiedziałam, że to co napisałam wcześniej może byc odebrane tak, jakbym uważała, że mamy które rodzą cc są gorsze czy coś - absolutnie nie to miałam na myśli.
|
|
#2463 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2464 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzieki dziewczyny za odpowiedzi dotyczace wanienki i stojaka ![]() Myslalam, ze moze cos bedziecie pisac, ze nei warto, to teraz wiem, ze napewno kupimy ![]() Cytat:
a ja robie własnie sałatke ![]() Cytat:
Cytat:
bo nei wiem czy lozeczko zamowic razem z materacem, bo byc moze osobno oplaci sie materac kupic
|
||||
|
|
|
#2465 |
|
Wtajemniczenie
|
ja sie z Wami tak nie bawie -m prawie trzy strony od 11 godziny musiałam nadrobić
![]() a tak poważnie to się pogubiłam co do cc - Iza sie urodziął przez cc ni elezała ani minuty w inkubatorze i nie mam problemów z górnymi drogami - według mnie to nawet mało choruje biorac moje dzieciństwo pod uwagę a miłość - nie wiem jak to jest ale ja ją kocham od chwili kiedy się o niej dowiedziałam i nie wiem czy można kochac bardziej - jest dla mnie skarbem, którego nie da sie porównac z niczym i tak samo podchodzę do Lenki (lub Grzesia )no chyba jako argument na korzyść u mnie to to że u mnie zaczeła sie akcja porodowa ale po 8 godzinach rozwarcie dalej było na 1 palec i dlatego miałam cc, ale po wyjęciu małej mi jej nawet nie pokazali a co mówic abym ją przytuliła Sympatica tylko ja jakbym miała kontrol to z ZUS Kraśnickiego bo tam z pracy podlegam wypłatom świadczeń, choć jakby mnie teraz kontrowali to bym się normalnie co do mojej małej to według mnie generalnie 3 latki sa modralińskie - dużo widzą wiele rozumieja ale nie umieją dobrze wszystkiego nazwać i oczywiście masa pytań, które mogą byc powtarzane do upadłego pomimo takiej samej odpowiedzi - i tu mi zawsze trudno byc opanowanym jak prawie 100 raz usłysze to samo pytanie - to tak jby nagrac jedno pytanie i odpowiedź i puszczać- a małej to zupełnie nie przeszkadza ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Malina zupełnie się z Tobą zgadzam - to nie tylko hormony - to jest miłość rodzica do dziecka i chyba nie można tego sprowadzać kwesti sn czy cc - nie da sie |
|
|
|
#2466 | |
|
Raczkowanie
|
[
Cytat:
Ale przecież ja nie twierdzę, ze tak jest - bo niby skąd miałabym to wiedzieć? Na takie opinie po prostu natrafiałam. A nawet gdybym sama 10 dzieci urodziła, to nie daje to żadnej podstawy do wnioskowania na temat wszystkich kobiet!!! Powtarzam - wcale nie uważam, że więź jest słabsza. gorsza, inna - po prostu brakuje trochę hormonów, które - chcemy czy nie chcemy - pełnią ogromną rolę w życiu ( o wiele większą, niż skłonni jesteśmy przyznać, i to się dotyczy wielu sfer życia) - ale to niczego nie determinuje!
|
|
#2467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego może lepiej jakbyś spakowała awaryjny zestaw do np zielonej siatki i zostaw gdzieś na komodzie, czy gdziekolwiek, żeby było łatwo znaleźć i w razie czego tylko pwowiesz mu, żeby przywiózł ci właśnie tą siatkę, która leży tam i tam. Chyba poradziłby sobie z takim zadaniem? Belladonna, myślę, że sprawy uczuć i emocji nie powinno się uogólniać. A tak poza tym, ojcowie przecież nie rodzą (fizycznie) a też kochają swoje dzieci. Domi, jesteś lekarstwem na moją amnezję ![]()
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2009-10-06 o 13:35 |
|
|
|
|
#2468 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I okazało się, że w sklepie koło mojej teściówki, są takie stojaki, nawet niedrogie, więc tam dzisiaj chyba pojadę zamówię. A wanienki macie większe czy mniejsze? Bo moja Mama mówi, ze 80 cm wystarczy, bo potem dziecko i tak juz siada, a tak już od roczku, to zazwyczaj się je kąpie w normalnej wannie albo brodziku. Cytat:
Może lepiej opłaca się z łóżeczkiem, nie wiem, bo ja łóżeczko z premedytacja kupiłam używane, coby było wolne od wyziewów lakierniczych
Edytowane przez brombusia Czas edycji: 2009-10-06 o 13:43 |
||
|
|
|
#2469 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale rozumiem, że w pewnych kwestiach najlepiej w ogóle nie zaczynać rozmowy, bo zwłaszcza w formie pisemnej bardzo łatwo o nieporozumienia... a to wszystko przez Domi
|
|
#2470 |
|
Zakorzenienie
|
Belladonna ja chyba wiem, co miałaś na myśli.
Po prostu dzięki wytwarzanym po porodzie hormonom, ta więź jest wspomagana przez naturę . Dobrze rozumiem? Pewnie coś w tym jest, ale dobrze, że najważniejsza jest głowa i serce
|
#2471 |
|
Wtajemniczenie
|
Belladonna może na przyszłość Wszystkie powinnyśmy się umówić, że jeżeli cyt. jakieś źródło aby porozmawiać na dany temat to zaznaczmy to np. w formie "znalazłam coś takiego ...... co o tym sądzicie?"
myślę, ze w ielu tematach mam rozbieżne poglądy i wymiana zdań jest wskazana, a sposób rozpoczęcia rozmowy napewno dużo ułatwi nam wszystkim, bez zbędnego tłumaczenia |
|
|
|
#2472 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2473 |
|
Wtajemniczenie
|
Brombi własnie krótko i na temat
|
|
|
|
#2474 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ale i tak jestem tym wszystkim przerażona- chociaż mój tż powtarza że przecież sobie poradzą...Ja juz nawet w szafce Kuby zrobiłam pólke z karteczką - ubrania do przedszkola Powiem że 6 lat temu było mi zdecydowanie łatwiej bo nie wiedziałam co mnie czeka i nie miałam Kubusia w domu...
|
||
|
|
|
#2475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zrobiłam własnie sałatke z zupek chinskich i juz pzeram a reszte wlozylam do lodowki. Potem zrobie fotke i wstawie przepis do naszek ksiazki![]() co przeze mnie, co przeze mnie ![]() ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- i znowu ja winna
|
|
|
|
|
#2476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakby nie było, nie zmienimy tego, że naszym organizmem steruje mózg, hormony i chemia A odchodząc od tematu. Jak tam dziewczyny wygląda z waszym apetytem? Ja ostatnio mogłabym wcinać na okrągło, a dzięki temu, że brzuch już mi się obniżył, mam też więcej miejsca w żołądku ![]()
|
|
#2477 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
, nozki wyciagniete na watrobce (i ona sie daje we znaki)a jak chodze to sliczniutko glowka bodzie po pecherzu ![]() czkawka - 3 razy dziennie zreszta caly brzuch mam obolaly i czuje go coraz mocniej ale ile w tym radosci jak sie poruszy ![]() Cytat:
Cytat:
hahahaha. no tak masz racje - jeszcze kolezanki z wizazu wyzwa mnie od oszustek a was od naiwnych.dziewczyny a jak tam wasza waga rosnie, czy tez stoi w miejscu??? gdzies wyczytalam, ze pod koniec ma sie zatrzymac....? kochane te ktore juz wiedza o cc- ja slyszalam, ze dzieci rodzone prze cc sa madrzejsze i zdolniejsze a to dlatego, ze nie przeciskaja sie przez kanal rodny gdzie czesto dochodzi do niedotlenienia![]() wiec glowa do gory!!! zreszta te wszystkie madrosci co do porodu cc, czy tez sn przez wywolanie...to tylko spekulacje, a kazdy organizm jest inny, kazda mama inna i kazde malenstwo i to co bedzie w przyszlosci z naszymi dziecmi nie mozemy za to obwiniac czy tez wychwalac rodzaju "porodu".
|
|
|
#2478 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak Madziu wlasnie masz calkowita racje spac sie polozylam ok 5 nad ranem Iza jest niesamowita ![]() Cytat:
Oj Brombi moj ma ADHD tak kolo godziny 3-5 w nocy tz mowi ze to przezemnie bo tak dlugo siedze A ja jestem wściekla!!!!!!!!Co z tego ze tz byl na weekend w domu i dzis w nocy znowu zjechal jak wlasnie sie dowiedzial ze jedzie do Włoch i ma sie szykowac na 2 tygodnie!!!!!!No kurde obiecali mu wolne jak bede rodzic ale z Wloch to pewnie i tak go nie sciagna w razie gdyby........chyba sie z nim normalnie rozwiode.....chociaz nawet slubu nie mamy Nie pozostalo mi nic innego jak tylko zaciskac nogi jeszcze przez 2 tygodnie. ![]()
|
|
#2479 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2480 |
|
Zakorzenienie
|
Bo ty sensacji szukasz i przygód
![]() Zahario, moja waga w miarę się zatrzymała i mam nadzieję, że tak pozostanie pomimo apetytu ![]()
|
#2481 |
|
Zakorzenienie
|
Gucia u mnie apetyt normalny ale cos ostatnio zoladek mi szwankuje bo juz mi sie kilka razy zdarzylo oddac to co zjadlam ale wczesniej maly strasznie szalal wiec moze gdzies tam mnie kopnal w zoładasa i dlatego
|
#2482 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mniam mniam...w ogole mam taka straszna ochote nauczyc sie piec, wczoraj mi mama dala blache do pieczenia, bo sobie juz jakis czas temu kupila dwie a nie piecze nic nigdy, jedynie w tortownicy placek z truskawek (legumina czy jak to tam sie nazywa). I dzieki temu dorobilam sie blachy...mam ochote upiec sernik, mam nadzieje, ze jak sie zabiore to nei wyjdzie mi zakalec ![]() Cytat:
![]() zobaczymy... ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2483 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2484 |
|
Zakorzenienie
|
Kachula, rozumiem, że masz teraz twardy orzech do zgryzienia, ale weź głęboki oddech, zrelaksuj się, żebys przypadkiem jeszcze dziś na porodówce z nerwów nie wylądowała
A co do samych wyjazdów, to mojego "straszą" Australią . Na szczęście jednak najwcześniej w przyszłym roku.
|
#2485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() :ks iadz:Chociaz tz juz mowil ze zagadal z synem ze ma sie zaczac wydobywac z brzucha w piatek wieczorem albo sobote rano ,podobno chlopaki juz to ustalili wiec zobaczymy :brzyda l:
|
|
#2486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My z Tz marzylismy, zeby osiedlić sie w Australii....albo Ameryce poludniowej.. a to dla pocieszenia Wam podam, ze moj Tz jak jeszcze ich wyszkola troche tez zacznie jeździc tu i ówdzie, min. do Brazylii, Stanow i cała Europa:/ nie usmiecha mi sie to w ogole...tak, ze ja sie ciesze, ze narazie jest ze mna, bo pierwszy wyjazd juz jedna grupa ma w grudniu.... |
|
|
|
|
#2487 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja tam cala ciaze mam apetyt...zreszta przed tez nie narzekalam.... ale faktycznie teraz caly czas moge cos podjadac no i zauwazylam, ze wiecej slodkiego jem....Cytat:
Oj wspolczuje.... ![]() Mojego tez chcieli do Indii w delegacje wyslac, ale nawet mi nic nie mowil tylko sam sie nie dal... ![]() Cytat:
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2009-10-06 o 14:11 |
|||||
|
|
|
#2488 |
|
Rozeznanie
|
Kachula - ty o 5 sie kladziesz a o ktorej wstajesz????
kochana nic sie nie martw chlop zdazy objechac wlochy, i dopiero rodzic bedziecie, a i tak mi sie wydaje, ze jeszcze po powrocie kilka wieczorow wspolnie(tylko we dwoje) spedzicie.
|
|
#2489 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dam rade jakos,do szpitala mam piechotka 5 minut a w razie czego mam mame blisko i szwagra w razie "W" a sasiedi odpadaja bo szczerze mowiac jestem z nimi tylko na dzien dobry bo sa dziwni jacys Cytat:
Wdech wydech wdech wydech juz mi lepiej ![]() Mam nadzieje ze mina szybko te 2 tygodnie i ze uda im sie wszystko szybciej zalatwic weic wtedy mogłby zjechac szybciej Ide zobaczyc do ziemniakow bo z tego wszystkiego zaraz mi sie pyrki rozgotuja ![]()
|
|
#2490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kachula, zjedzcie sobie pesto z mega ilością bazylii, do tego popij szałwią, poproś o masaż z olejkiem rozmarynu, jałowca i szałwii, potem idźcie na spacer po schodach i jest szansa że się uda piątek albo sobota ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:11.

) Wg lekarza ten dzidziuś gabarytami bedzie podobny, no ale...100% pewności bede miała dopiero jak sie urodzi- a tu trzeba wczesniej sie spakować

bo nei wiem czy lozeczko zamowic razem z materacem, bo byc moze osobno oplaci sie materac kupic