|
|
#4711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wymarzony pierścionek - część XVI (tak, tak, szesnasta!)
ja kiedyś nosiłam okulary (to było w pierwszej kalsie liceum) przez... miesiąć. a potem nic przez nie nie widziałam, wszystko było zamazane. co sie okazało już nie musze ich nosić.
ech... a miałam nadwzrocznośc.za to mój tata z bratem mają astygmatyzm. co sie okazało to w naszej rodzinie choroba dziedziczna (ale przechodzi tylko na chłopców) - ze strony taty. dlatego mój brat to ma , mój tata, dziadek, pradziadek miał. itd. ale... jesli dziecko ma kilka miesiąc, da sie to wyleczyc. niestety dowiedzilismy sie o tym, jak mój brat miał juz z 5 lat wtedy było już za późno. |
|
|
|
#4712 |
|
Zakorzenienie
|
Hej...chciałam się tylko przywitać...i nic więcej nie pisać, bo pewnie znowu musiałabym marudzić i zatruwać wątkową atmosferę
![]() Wracam do pracy... |
|
|
|
#4713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4714 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wogole dzien dobryy i uciekam plukac gardlo takim fuuuujj wynalazkiem (cos jak slodki olej )
|
|
|
|
|
#4716 |
|
Zakorzenienie
|
cześć!
żyję , trzymam się. będę walczyć, dziadek nie chciałby mnie takiej oglądać załamanej. od zawsze cieszył się moim sukcesami małymi. pogrzeb sam był masakryczny, od chwili gdy zobaczyłam klepsydrę zaczęłam ryczeć, potem wieńce i juz nie mogłam się uspokoić. nie weszłam do kaplicy gdzie dziadek leżał odsłonięty , wolę pamiętac go takiego jakim był, a nie w trumnie. obyło sie bez najgorszego tego o co się wściekałam od poniedziałku. sama msza - uspokoiła wszystkich, ksiądz mówił bardzo spokojnie i tak aby nie wywołać zbiorowego płaczu, ludzi było baaaaaaardzo dużo.dziadek był dobrym człowiekiem. po pogrzebie jak tylko dojechaliśmy do domu na stypę zaczął lać taki deszcz że nie było nic widać co się dzieje za oknem. na stypie było ok 50 0sób. dobrze ze mamy w rodzinie kucharzy, zapewnili catering. ja uspokiłam się dopiero jak wyszłam z cmentarza. dobrze że nie przedłużali tego wszystkiego - to naprawde cieżkie przeżycie. to co mnie wkurzyło - kondolencje ukazały się w miejscowych gazetach ehh życie. Butter wiem jak Ci ciężko ale wiem ze czas jednak łagodzi rany. przytulasek ode mnie.
|
|
#4717 |
|
Zakorzenienie
|
Ale dzisiaj mamy nastroje pochmurne, a za oknem wiosną powiało
|
|
|
|
#4718 |
|
Zakorzenienie
|
Hania co do soczewek:
Ja mam astygmatyzm ale 1.25 więc duży. Zbadaj oczy koniecznie, żebyś wiedziała jaką masz wadę dokładnie. Ja dostałam jako próbne soczewki soczewki normalne, czyli nazywają się sferyczne. Bo może być tak, zwłaszcza przy mniejszym astygmatyźmie ( a przypuszczam, że masz mniejszy niż ja), że oko się przyzwyczai, i będziesz dobrze widzieć, nie będziesz potrzebować soczewek specjalnych. U mnie się to nie udało, noszę więc toryczne miesięczne. Wydatki: jakies 280 z (maks) pakiet pólroczny mnie kosztuje, czyli 6 soczewek na lewe i 6 na prawe oko. W necie : jakieś 30 zł mniej. Przeliczając to na miesiące nie wychodzi tak duzo. Normalne soczewki sferyczne to wydatek rzędu 30-40zł miesięcznie. Ty możesz zapłacić do 20 zł więcej. Teraz ważne: uwaga na vision ekspres: mają straszne ceny, dużo drożej i długo czekasz. Idź do mniejszego salonu. Druga ważna rzecz: na razie się nie zrażaj, w każdym dobrym salonie powinna yć mżiwośc badania zakupu jednej pary soczewek w promocji, czyli nie musisz od razu całej paczki soczewek, dostajesz jedne na miesiąc, żeby sprawdzić czy tolerujesz soczewki. Czyli u mnie np jest taki pakiet startowy : płacę 55 zł i dostaję w tym : jedną parę soczewek torycznych na miesiąc + adania i nauka założenia + płyn d nich z pojemniczkiem. Właśnie wczoraj odebrałam moje soczewki w takim pakiecie bo ze wwzględu na alergię muszę sprawdzić czy toleruję już soczewki, nie chciałam kupować od razu całego pudełka. Ja bym wyszła z założenia że: wezmę zestaw startowy, zobaczę czy mi spasują, a potem będę myśleć czy chcę zrezygnować z okularów i czy mnie na to stać. (swoją drogą może motywacja do rzucenia palenia się zwiększy? )Wart spróbować. Mnie się tez na początku wydawało że to dużoo.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M |
|
|
|
#4719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ButterB |
|
|
|
|
#4720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oglądaliśmy wczoraj zdjęcia naszej sali z wesela, które było w lipcu... Nie podoba mi się ta sala
|
|
|
|
|
#4721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dajesz mi nadzieję na życie bez okularów w rozsądnych pieniądzach
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4722 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
![]() No i mnie zawsze boli to prawie 300 zł wydane, ale potem przez pół roku już o tym nie myślę, i łatwiej uzbierać następną kasę odkładając coś co miesiąc do skarbonki. Wtedy to już nie jest tak, że nagle musisz wyjąć 3 stówy z portfela. Ja tak przewaznie staram się robić. Dzisiaj piszę do was wreszcie w soczewkach, wczoraj odebrałam , na razie nic mnie nie boli, nie mam czerwonych oczu, alergia chyba sobie poszła.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M |
||
|
|
|
#4723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież z jakiś powodów ją wybraliście
|
|
#4724 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam bardzo dobru humor
\a u mnie narazie pada, wiec wiosny nie widać, choć jest cieplej. Ale wystrój ci sie nie podoba, czy sama sala, otoczenie?? bo jesli wystrójh to pewnie da sie to zmienić. a jak sama sala, to lepiej szukać szybko czegoś nowego. Płaciliscie już zaliczkę?? |
|
|
|
#4725 |
|
Zakorzenienie
|
Madlen jest tak jak napisałaś, mi jest ciężko ale wiem że on sie nie męczy i tej myśli staram się trzymać. pożegnanie jest trudne zawsze ale i tak było dużo bardziej spokojne niż to z babcią. babcia odeszła nagle , dziadek długo chorował. spodziewałam się tego. widziałam jego ból i cierpienie. mnie boli że jego nie ma bo to ukochany dziadek ale jego już nic nie boli a to ważniejsze niż mój smutek.
|
|
#4726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja trzymam mocno kciuki za Twoją równowagę. Ps: to dobrze że pękłaś na pogrzebie, jeśli nie płakałaś wcześniej. Tzn, że wszystko się dzieje tak, jak trzeba.
|
|
|
|
#4728 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4729 |
|
Zakorzenienie
|
Madlen szczerze mówiąc to ja już nic nie rozumiem.
Bo tak ja mam -2 cylinder na prawym oku i -1,25 na lewym oku. Czyli muszę kupować 2 opakowania soczewek. I to jest główny problem. No bo jak mam kupić jedno opakowanie....średnią z wady wyciągnąć? ![]() Ty kupujesz 2 opakowanie czy jedno??
|
#4730 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Byłaś bardzo dzielna... Popłakanie to naturalna reakcja, dobrze jest z siebie wyrzucić cały ten smutek. Trzymaj się Cytat:
Cytat:
Szczerze powiedziawszy, to był impuls, żeby ją wybrać. Wtedy było mi to właściwie obojętne, jaka to będzie sala..całe to wesele było mi obojętne...a teraz jak się jakoś wkręciłam w nie, to uznałam, że wcale nie jest fajna... Nie podoba mi się wystrój... wszystko jest wieśniackie... jedziemy tam 17.10 zobaczyć jak wygląda ustrojona na wesele w październiku... Pogadam z babą o tym, co już Wam mówiłam...czy można pozmieniać, wprowadzić zmiany... Z drugiej strony TŻ mi ciągle mówi, że mam nie przejmować się aż tak, bo po weselu mało kto będzie pamiętał jakie były kwiatki na stołach, a to, że jedzenie dobre, to wszyscy będą pamiętać....a jedzenie jest tam pyszne.. No i to, że będę przepiękną panną młodą ![]() Cytat:
Ja tak właśnie robię...ZAWSZE. Głupie to jak but..ale jakoś tak się wkręcam..walczę z tym..a zaraz potem mi głupio, że nie jest mi już przykro ...i znowu to samo
|
|||||
|
|
|
#4731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najważniejsze jest jedzenie, dobry zespół i szczęśliwa, piękna Para Młoda. Kwiatki do wazonów sama możesz wybrać.
|
|
#4732 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I za dwa płace te 280 zł na pół roku. Czyli dzieląc to na 6. To jest jakieś 46 zł miesięcznie dla obu oczu. Właśnie o to sie rozchodzi tutaj : często ludzie mają rózne wady w oczach i musza kupowac inne soczewki ale soczewki sferyczne da się kupić na sztuki (te zwykłe) i nie czują tego tak po kieszeni. U nas astygmatyków nie da się kupić jednej sztuki (wyjątek zestaw startowy) dlatego się wydaje, że wychozi tak dużo. Jak sobie podzielisz na 6 to wychodzi prawie tak samo jak zwykłe soczewki. Np tutaj to już w ogóle light: http://soczewki.wp.pl/191_acuvue-oas...emy-plyny.html Opcja 2 opakowania ( tam jak widac wpisujesz moce dla prawego i lewego oka i dstajesz dwa pudełka, 6 na lewe i 6 na prawe oko, czyli masz zapas na pól roku dla obu oczu - 219.80 - czyli 60 zł taniej niż ja płaciłam. Da się znaleźć, soczewki toryczne na prawdę tanieją. Ps o co chodzi miśkowej z 4 opakowaniami to za cholerę nie mogę skumać )Haniu, wbrew pozorom bardz niewiele ludzi ma identyczne wady w obu oczach. Najczęściej rożne. I drugie: da sie też kupić opakowania mniejsze po 3 sztuki. Czyli kupujesz 2 opakowania po 3 sztuki i masz soczewki an 3 miesiące. Wydaje się że tanie o nie płacisz tak dużo od razu. Ale jak sobie policzysz to te 6 sztuk soczewek od razu finansowo opłaca się bardziej.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M Edytowane przez Madlen__18 Czas edycji: 2009-10-08 o 12:26 |
|
|
|
|
#4734 |
|
Zakorzenienie
|
Butter a TZ widział twoją suknię ślubną??
Mój nie widział, nie wiedzial nawet jaka będzie jego mina jak mnie zobaczył : bezcenna
Edytowane przez Madzialenka12344321 Czas edycji: 2009-10-08 o 12:24 |
|
|
|
#4735 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo wychodzi na to że płacę za 12 sztuk soczewek a dostaję 6 sztuk...z jakiej niby kurde okazji?? Nic z tego nie kumam .---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
Jakoś mi sie to wszystko powoli rozjaśnia.
|
|
#4736 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4737 |
|
Zakorzenienie
|
płacisz za 12 sztuk i dostajesz 12. 6 soczewek miesięcznych na prawe oko, 6 na lewe. Czyli masz pl roku widzenia na obu oczach i zużycie 12 soczewek właśnie
![]() Swoją drgą w jakim ty byłaś salonie, że a) nie wydali ci kartki z zapisaną dokładnie wadą wzrok , b) niczego nie wytłumaczyli??? To też kwestia optyka, moja pani doktor jest wielka zwolenniczką soczewek. Uwaza je za wybawienie jeśli się ich używa zgodnie z przeznaczeniem i kontroluje oczy przynajmniej raz na rok. Sama nosi już lat kilkanaście.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M Edytowane przez Madlen__18 Czas edycji: 2009-10-08 o 12:31 |
|
|
|
#4738 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze jedno pytanie- dlaczego liczysz na 6 miesięcy?..te soczewki są 2 tygodniowe przecież
|
#4739 | |
|
Zakorzenienie
|
zakładając, że masz na jednym oku np. - 1 i na drugim -3 - potrzebujesz dwóch różnych rodzajów soczewek, a więc dwóch różnych opakowań, bo produkują standardowo - takie same w pudełku na 1 i 2 oko.
Jeśli dodatkowo masz astygmatyzm - to potrzebujesz odpowiednio jeszcze soczewek, które korygują tą wadę. Ale kupując dwa opakowania,masz dwa razy więcej soczewek - nic na tym nie tracisz. Bo zakładając np. 12 szt. w pudełku - przy dwóch pudełkach masz po 12 par, więc dwa razy tyle, co w jednym i starczają na dłużej. ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
jak masz 2-tygodniowe, to możesz je nosić przez dwa tyg. a potem do śmieci i następne. Więc musisz sobie przeliczyć ilość soczewek w pudełku, na ile czasu ci wystarczą i będziesz wiedziała, ile wydasz mniej więcej rocznie np. na soczewki |
|
|
|
|
#4740 |
|
Zakorzenienie
|
Hania, Misku, wiem, na pewno będzie można pokombinować coś...wierzę TŻ...teraz mam akurat taki moment, że martwię się wszystkim...nawet rzeczami, którymi nie ma powodu się martwić... Niestety mój dołek na to wpływa....
Ehhhh...Madziu, tak, TŻ widział suknię.Chciałam się pochwalić i tyle Ale wierzę, że jak zobaczy mnie w niej całą ufryzowaną, wystrojną itp itd...to i tak mu szczena opadnie...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.

ech... a miałam nadwzrocznośc.

Nie gadaj głupot, jeśli tylko chcesz o tym mówić, to wyrzuć to z siebie, a zobaczysz, że będzie lepiej.
)

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
\
.