|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
Cytat:
Dobrze, ze sa ludzie, ktorzy to rozumieja, bo czasami jak probowalam komus wytlumaczyc to patrzal na mnie jak na glupka
|
|
|
|
|
#3422 |
|
po prostu Em :)
|
Pomyślcie, że my jesteśmy do tego przyzwyczajeni i nie musimy widzieć w tym logiki, ale ktoś kto uczy się polskiego..
|
|
#3423 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli powinnam odwiedzać strony internetowe różnych linii lotniczych i czekać na promocje? ![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Cytat:
Nie bez powodu..
|
||
|
|
|
#3424 |
|
|
A pamiętasz może który jest najtrudniejszy?
|
|
#3425 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3426 |
|
Zakorzenienie
|
"Za najbardziej skomplikowany język świata uważany jest chippewa (odżibwa) z rodziny algonkińskiej Indian znanych w Polsce jako Odżibwejowie, Czipwejowie lub Odżibuejowie. Stanowią najliczniejsze plemię obszaru Wielkich Jezior; są trzecią co do wielkości grupą Indian (populacja ok. 190 tys. osób). Język chippewa ma ponad sześć tysięcy form czasownikowych.
[...]we wszelkich rankingach najtrudniejszych języków, język polski wymieniany jest na pozycji czwartej lub piątej. Język polski jest jednym z zachodniosłowiańskich języków indoeuropejskich. Stanowi nie lada trudność dla cudzoziemców. Przede wszystkim polski jest fleksyjny. W typie fleksyjnym jeden element gramatyczny może pełnić kilka funkcji. W przeszłości wszystkie języki indoeuropejskie były fleksyjne; obecnie jest to typ rzadki. Inne zawiłości naszej mowy wynikają z licznych jej przymiotów - polski ma siedem przypadków, dwie liczby, trzy rodzaje w liczbie pojedynczej i dwa w mnogiej. Do czasowników stosuje się kategorie osoby, czasu, trybu, strony i aspektu. Zachowały się w nim samogłoski nosowe, co jest wyjątkiem wśród języków słowiańskich. Odróźnia go od nich także akcent, który pada na przedostatnią sylabę - w innych językach słowiańskich akcent jest ruchomy. Cudzoziemcom, a także wielu Polakom z dziada pradziada trudność sprawia opanowanie pisowni wyrazów z ż i rz, u i ó, h i ch, ponieważ w mowie brzmią identycznie lub prawie identycznie. Gramatyka i interpunkcja polska mają ogromną liczbę reguł i dwa razy tyle wyjątków od nich." Źródło - magazyn o nauce, technice, ludziach i odkryciach "21. WIEK" nr wrzesień 2009 Uff się opisałam |
|
|
|
#3427 | |
|
|
Cytat:
Bardzo ciekawy artykuł.
|
|
|
#3428 |
|
Raczkowanie
|
Fleksja (łac. przeistoczenie [wyrazów], przemiana)
Kategoria: Morfologia [QUOTE=emememsik;14671053]Może ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi? Zródło Wilkipedia ![]() ![]()
|
|
|
|
#3429 | |
|
Zakorzenienie
|
Problem o którym piszecie to tzw. "podwójne zaprzeczenie". Z punktu widzenia matematyki b. nielogiczne
Tu kilka informacji o tym :http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_p...B3jnej_negacji Cytat:
I na koniec żarcik ![]() Profesor filologii polskiej na wykładzie: - Jak Państwo wiecie w językach słowiańskich jest nie tylko pojedyncze zaprzeczenie. Jest też podwójne zaprzeczenie. A nawet podwójne zaprzeczenie jako potwierdzenie. Nie ma natomiast podwójnego potwierdzenia jako zaprzeczenia. Na to student z ostatniej ławki: - Doobra, doobra. |
|
|
|
|
#3430 |
|
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że chodzi o to że np:
Jeśli chodzi o deklinację. Masz np odmianę wyrazu kobieta M (kto?co?) kobiet-a D(kogo? czego?) kobiet-y C(komu? czemu?) kobie-cie B (kogo? co?) kobiet-y N (kim? czym? ) kobiet-ą Msc (o kim? o czym?) kobie-cie W (Oo!) kobiet-a i zauważ że np forma dopełniacza i biernika czy celownika i miejscownika są takie same - a pełnią zupełnie inne funkcje. Fleksja to po prostu odmiana wyrazów. W angielskim zawsze i wszędzie będzie dog i cat. Po polsku mówię Lubię koleżankę ale nie lubię już koleżanki. I weź się człowieku tego naucz co gdzie i dlaczego zwłaszcza, że końcówki np w deklinacji nie są takie same nawet jeśli tyczy się to tego samego rodzaju np żenskiego np dla porównania odmiana KsiążkiM (kto?co?) książk-a D(kogo? czego?) książk-i C(komu? czemu?) książc-e B (kogo? co?) książk-e N (kim? czym? ) książk-ą Msc (o kim? o czym?) książc-e W (Oo!) książk-a Więc nie ma co narzekać np na odmianę niemieckich rodzajników ![]() Jeśli popełniłam jakiś błąd przy odmianie to przepraszam - szybko pisałam ![]() A co podwójnej negacji to ciekawa jestem czy tylko język polski jest takim ewenementem czy gdzieś w innym języku też takie coś funkcjonuje.Orientuje się ktoś? W angielskim funkcjonuje pewien dowcip z tym związany. Mówi sie: nikt NIE JEST doskonały. Ale po angielsku jest jedna negacja więc Nobody IS perfect. I można dodać: So call me Nobody - więc mów do mnie NiktEdytowane przez Amnesti Czas edycji: 2009-10-10 o 22:42 |
|
|
|
#3431 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Kiedyś wgrać zdjęcia na nk. wyskoczył mi folder z różnymi dziwnymi plikami. Gdy przyjrzałam się bliżej okazało się że są to rożne zdjęcia moich znajomych z nk, które oglądałam ale nie zapsywałam ich! Zobaczyłam również inne rzeczy z różnych stron które przeglądałam.. Niestety nie zapamietałam nazwy folderu ( kto by zapamiętał np. takie coś "hkak jauuaj1maj77njahduu8cjnaj halK9), A chciałabym dowiedziećsię w którym miejscu na dysku jest folder z właśnie takimi plikami internetowymi. Jeżeli nie napisałam zrozumiale to przepraszam. Mam jednak nadzieje że ktoś mnie zrozumie ![]() pozdraiwam
|
|
#3432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przechowywane są w nim internetowe pliki tymczasowe. |
|
|
|
|
#3433 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedź.
Niestety ale w folderze TEMP nie mam takiego folderu jak Temporary Internet Files..;/ ![]() Mój komputer jest inny..
|
|
#3434 |
|
Zakorzenienie
|
A jakbyś znów spróbowała otworzyć naszą klasę i kliknąć 'dodaj zdjęcie' to nie otworzy się znów ten folder? Wtedy byś mogła zobaczyć gdzie on się znajduje.
|
|
|
|
#3435 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3436 |
|
Zakorzenienie
|
W Viście :
1. Open Internet Explorer by clicking the Start button Picture of the Start button, and then clicking Internet Explorer. 2. Click the Tools button, and then click Internet Options. 3. Click the General tab, and then, under Browsing history, click Settings. 4. In the Settings dialog box, click View files. W XP : C ocuments and Settingsnazwa usera_na którego się logujeszUstawienia lokalneTemporary Internet Files - ale można też tak jak wyżej, w celu usunięcia. Wg googli Visty nie tłumaczyłam, ale tak na szybko - musicie otworzyć IE, wejść w narzędzia, opcje internetowe, kliknąć "Główne", potem "Ustawienia", no i w tych ustawieniach "podgląd plików".
|
|
|
|
#3437 |
|
Zakorzenienie
|
Zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie, jeśli w polskim występuje zjawisko podwójnego przeczenia i jest one jak najbardziej poprawne, to czy łączenie "bynajmniej" z "nie" (np. "Bynajmniej nie była blondynką") daje nam wciąż przeczenie, czy jest to już potwierdzenie?
![]() I coś co mnie męczyło dzisiaj całą noc: skoro dowiedziono, że już 30-tygodniowe zarodki mają pamięć krótkotrwałą (trwającą 10min), a z czasem są w stanie zapamiętać jeszcze więcej (już 34-tygodniowe płody mogą przechowywać informacje i wykorzystywać je po 4 tygodniach), to dlaczego nikt z nas nic nie pamięta z życia płodowego?
|
|
|
|
#3438 | ||
|
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
|
|
|
#3439 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja mam pytanko odnośnie certyfikatu ECDL i mam nadzieję, że któraś z Was orientuje się w temacie, bo już nie wiem gdzie pytać.
Od pewnego czasu rozważam możliwość podejścia do egzaminu . Ale nurtuje mnie czy do czegoś mi się on w życiu przyda. Czy będzie on respektowany jeśli będę szukać pracy w biurze i czy zwolni mnie z zajęć technologii informacyjnej na studiach? Widziałam parę stron na ten temat, ale interesują mnie opinie jak ten ECDL ma się do rzeczywistości i jaka jest jego przydatność w życiu. I jeszcze (gdyby się ktoś orientował) - na stronie jest info o cenach za poszczególne moduły. Czy to oznacza, że gdzie bym tego certyfikatu nie zdawała, to zawsze cena będzie taka sama? |
|
|
|
#3440 |
|
|
Co do zwolnienia z TI na studiach, to wszystko zależy od prowadzącego i jego dobrej woli.
|
|
#3441 |
|
Zakorzenienie
|
wie może ktoś co to za zupa, taki jakby rosół, zagęszczany śmietaną, a do tego pierogi z mięsem? Jadłam to w Niemczech w rosyjskiej babci kolegi- Niemca
niestety nie zapytałam babci o nazwe, bo obie słabo mówiłyśmy po niemiecku.
|
|
|
|
#3442 |
|
Zadomowienie
|
dzięki za odpowiedzi z tym podwójnym przeczeniem
![]() kurczę,ale ten nasz język jest pogmatwany...
|
|
#3443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo przydatny i coraz bardziej znany certyfikat; przydatny dla osób których wykształcenie nie jest związane z IT. Powinien zwalniać z zajęć, ale przede wszystkim może się cholernie przydać do pracy (wiadomo absolwenta informatyki nikt nie pyta czy umie Worda obsługiwać). Ogólnie - warto
|
|
|
|
|
#3444 |
|
Zakorzenienie
|
Ile może kosztować wywołanie około 50 zdjęć w uniwersalnym formacie? Muszę się wybrać do studia, ale może ktoś z Was się orientuje?
|
|
|
|
#3445 |
|
Zakorzenienie
|
zależy...ale sądzę że koło 20-25 zł. W rossmanie taniej.
|
|
#3446 |
|
Zakorzenienie
|
O, mam rossmanowski cennik usług foto, dzięki za wskazówkę
|
|
|
|
#3447 |
|
Zakorzenienie
|
kupiłam sobie okularki do pływania, bo mam basen obowiązkowy na zajęciach. i mam w związku z tym pytanie, bo jak założe te okularki to po chwili czuje jak bardzo sie one przyssały do mnie, czy tak ma byc?czy przyzwyczaje sie do tego uczucia?bo poki co mam wrazenie jakby mialy mi wyssac oczy;p
|
|
|
|
#3448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3449 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyzwyczaisz się
|
|
|
#3450 |
|
BAN stały
|
Przeglądałam stronę z zegarkami, i powiedzcie mi, czy ten zegarek kosztuje naprawdę ponad milion zł?http://apart.pl/pl/zegarki,c,2,Zenith,159
swoją drogą nigdy nie sądziłam, że są takie drogie zegarki Edytowane przez dobra_wróżka Czas edycji: 2009-10-11 o 21:50 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.

więc:
Bo "nic" to to samo co "zero" więc jeśli "nie mamy nic" czyli "nie mamy zera" to mamy "coś" 

)