Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;) - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-10, 19:55   #3421
evullka
Rozeznanie

Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Cytat:
Napisane przez angela0033 Pokaż wiadomość
teraz ja mam pytanie tylko nie wiem jak je sformułować więc:

dlaczego w języku polskim mówimy:

"nie mam nic" .

Przecież skoro nie mamy nic to jednak coś mamyBo "nic" to to samo co "zero" więc jeśli "nie mamy nic" czyli "nie mamy zera" to mamy "coś"

kurczę nie wiem czy zrozumieliście ale bardzo mnie to ciekawi
Hehe..no ja tez sie nad tym zastanawiam.. Tak samo jest ze zdaniem: "Nigdy tam nie pojde", na logike to powinno byc: "Nigdy tam pojde"
Dobrze, ze sa ludzie, ktorzy to rozumieja, bo czasami jak probowalam komus wytlumaczyc to patrzal na mnie jak na glupka
evullka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-10, 20:23   #3422
emememsik
po prostu Em :)

Pomyślcie, że my jesteśmy do tego przyzwyczajeni i nie musimy widzieć w tym logiki, ale ktoś kto uczy się polskiego..
Stary 2009-10-10, 20:26   #3423
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
ja trafiłam na noworoczna promocję WizzAir bilet zarezerwowałam przez internet na ponad 2 miesiące do przodu (ważne są też dni np w weekend się lata drożej - ja leciałam w poniedziałek a wracałam w czwartek) Leci się oczywiście normalnym samolotem (przecież nie wszyscy na pokładzie załapali się na promocję )
Dziękuję Czyli powinnam odwiedzać strony internetowe różnych linii lotniczych i czekać na promocje?

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Pomyślcie, że my jesteśmy do tego przyzwyczajeni i nie musimy widzieć w tym logiki, ale ktoś kto uczy się polskiego..
Według rankingów "który język jest najtrudniejszy", język polski zajmuje 4 lub 5 miejsce Nie bez powodu..
Stary 2009-10-10, 20:28   #3424
emememsik

A pamiętasz może który jest najtrudniejszy?
Stary 2009-10-10, 20:35   #3425
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
A pamiętasz może który jest najtrudniejszy?
podobno węgierski. Albo chiński
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-10, 20:48   #3426
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

"Za najbardziej skomplikowany język świata uważany jest chippewa (odżibwa) z rodziny algonkińskiej Indian znanych w Polsce jako Odżibwejowie, Czipwejowie lub Odżibuejowie. Stanowią najliczniejsze plemię obszaru Wielkich Jezior; są trzecią co do wielkości grupą Indian (populacja ok. 190 tys. osób). Język chippewa ma ponad sześć tysięcy form czasownikowych.
[...]we wszelkich rankingach najtrudniejszych języków, język polski wymieniany jest na pozycji czwartej lub piątej. Język polski jest jednym z zachodniosłowiańskich języków indoeuropejskich. Stanowi nie lada trudność dla cudzoziemców. Przede wszystkim polski jest fleksyjny. W typie fleksyjnym jeden element gramatyczny może pełnić kilka funkcji. W przeszłości wszystkie języki indoeuropejskie były fleksyjne; obecnie jest to typ rzadki. Inne zawiłości naszej mowy wynikają z licznych jej przymiotów - polski ma siedem przypadków, dwie liczby, trzy rodzaje w liczbie pojedynczej i dwa w mnogiej. Do czasowników stosuje się kategorie osoby, czasu, trybu, strony i aspektu. Zachowały się w nim samogłoski nosowe, co jest wyjątkiem wśród języków słowiańskich. Odróźnia go od nich także akcent, który pada na przedostatnią sylabę - w innych językach słowiańskich akcent jest ruchomy. Cudzoziemcom, a także wielu Polakom z dziada pradziada trudność sprawia opanowanie pisowni wyrazów z ż i rz, u i ó, h i ch, ponieważ w mowie brzmią identycznie lub prawie identycznie. Gramatyka i interpunkcja polska mają ogromną liczbę reguł i dwa razy tyle wyjątków od nich."

Źródło - magazyn o nauce, technice, ludziach i odkryciach "21. WIEK" nr wrzesień 2009

Uff się opisałam
Stary 2009-10-10, 21:17   #3427
emememsik

Cytat:
Napisane przez Maggie93 Pokaż wiadomość
Przede wszystkim polski jest fleksyjny. W typie fleksyjnym jeden element gramatyczny może pełnić kilka funkcji.
Może ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi?

Bardzo ciekawy artykuł.
Stary 2009-10-10, 21:31   #3428
magina
Raczkowanie

Fleksja (łac. przeistoczenie [wyrazów], przemiana)
  1. Dział gramatyki zajmujący się opisem form wyrazowych.
  2. Odmiana wyrazów – wyróżnia się fleksję imienną (deklinację) oraz fleksję czasownika (koniugację).
Źródło „http://pl.wikipedia.org/wiki/Fleksja
Kategoria: Morfologia
[QUOTE=emememsik;14671053]Może ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi?
Zródło Wilkipedia
magina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-10, 22:30   #3429
cerveza
Zakorzenienie

Problem o którym piszecie to tzw. "podwójne zaprzeczenie". Z punktu widzenia matematyki b. nielogiczne Tu kilka informacji o tym :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_p...B3jnej_negacji

Cytat:
PODWÓJNA NEGACJA
Czy wyrażenie podwójna negacja jest błędem? Bo niewątpliwie jest to problem językowy.
Nie jest to ani błąd, ani problem językowy. Podwójna negacja (podwojne zaprzeczenie) znana jest z logiki: ~ ~p = p. W odniesieniu do języka naturalnego terminem tym nazywa sie występujące w języku polskim (i np. rosyjskim,ale już np. nie w angielskim czy niemieckim) konstrukcje,�np Nikt nie jest doskonały; Nikomu o tym nie powiedział; Nigdy go nie spotkala. Jak widać, są takie zaimki przeczące (a więc same zawierające negację - nikt, nic, nigdy, nigdzie), które wymagaja użycia w zdaniu także modulantu nie (także wyrażającego negację) odnoszącego się do czasownika (zaprzeczającego czasownik). W przeciwieństwie jednak do formalnego języka logiki, gdzie dwie negacje znoszą się (zob. wyżej), w języku naturalnym (tu polskim) efekt ten nie następuje i zdanie z poddwojna negacja daje negację - Nikt nie jest doskonały = 'nie istnieje taki człowiek, który byłby doskonały' albo: 'nieprawda, że istnieje taki człowiek, który jest doskonały'.
Prof.dr hab. Mirosław Skarżyński źródło http://poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?q=wyra%C5%BCenie

I na koniec żarcik

Profesor filologii polskiej na wykładzie:
- Jak Państwo wiecie w językach słowiańskich jest nie tylko pojedyncze zaprzeczenie. Jest też podwójne zaprzeczenie. A nawet podwójne zaprzeczenie jako potwierdzenie. Nie ma natomiast podwójnego potwierdzenia jako zaprzeczenia.
Na to student z ostatniej ławki:
- Doobra, doobra.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-10, 22:39   #3430
Amnesti
Raczkowanie

Cytat:
Może ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi?

Bardzo ciekawy artykuł.
Wydaje mi się, że chodzi o to że np:
Jeśli chodzi o deklinację. Masz np odmianę wyrazu kobieta

M (kto?co?) kobiet-a
D(kogo? czego?) kobiet-y
C(komu? czemu?) kobie-cie
B (kogo? co?) kobiet-y
N (kim? czym? ) kobiet-ą
Msc (o kim? o czym?) kobie-cie
W (Oo!) kobiet-a

i zauważ że np forma dopełniacza i biernika czy celownika i miejscownika są takie same - a pełnią zupełnie inne funkcje.

Fleksja to po prostu odmiana wyrazów. W angielskim zawsze i wszędzie będzie dog i cat. Po polsku mówię Lubię koleżankę ale nie lubię już koleżanki. I weź się człowieku tego naucz co gdzie i dlaczego zwłaszcza, że końcówki np w deklinacji nie są takie same nawet jeśli tyczy się to tego samego rodzaju np żenskiego np dla porównania odmiana Książki

M (kto?co?) książk-a
D(kogo? czego?) książk-i
C(komu? czemu?) książc-e
B (kogo? co?) książk-e
N (kim? czym? ) książk-ą
Msc (o kim? o czym?) książc-e
W (Oo!) książk-a

Więc nie ma co narzekać np na odmianę niemieckich rodzajników
Jeśli popełniłam jakiś błąd przy odmianie to przepraszam - szybko pisałam

A co podwójnej negacji to ciekawa jestem czy tylko język polski jest takim ewenementem czy gdzieś w innym języku też takie coś funkcjonuje.Orientuje się ktoś? W angielskim funkcjonuje pewien dowcip z tym związany.

Mówi sie: nikt NIE JEST doskonały. Ale po angielsku jest jedna negacja więc Nobody IS perfect. I można dodać: So call me Nobody - więc mów do mnie Nikt

Edytowane przez Amnesti
Czas edycji: 2009-10-10 o 22:42
Amnesti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-10, 22:46   #3431
CzekoladowaMamba
Raczkowanie

Hej
Kiedyś wgrać zdjęcia na nk. wyskoczył mi folder z różnymi dziwnymi plikami.
Gdy przyjrzałam się bliżej okazało się że są to rożne zdjęcia moich znajomych z nk, które oglądałam ale nie zapsywałam ich! Zobaczyłam również inne rzeczy z różnych stron które przeglądałam.. Niestety nie zapamietałam nazwy folderu ( kto by zapamiętał np. takie coś "hkak jauuaj1maj77njahduu8cjnaj halK9), A chciałabym dowiedziećsię w którym miejscu na dysku jest folder z właśnie takimi plikami internetowymi. Jeżeli nie napisałam zrozumiale to przepraszam. Mam jednak nadzieje że ktoś mnie zrozumie
pozdraiwam

Lustrzanka cyfrowa...
<marzyciel>
CzekoladowaMamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-10, 22:55   #3432
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzekoladowaMamba Pokaż wiadomość
Hej
Kiedyś wgrać zdjęcia na nk. wyskoczył mi folder z różnymi dziwnymi plikami.
Gdy przyjrzałam się bliżej okazało się że są to rożne zdjęcia moich znajomych z nk, które oglądałam ale nie zapsywałam ich! Zobaczyłam również inne rzeczy z różnych stron które przeglądałam.. Niestety nie zapamietałam nazwy folderu ( kto by zapamiętał np. takie coś "hkak jauuaj1maj77njahduu8cjnaj halK9), A chciałabym dowiedziećsię w którym miejscu na dysku jest folder z właśnie takimi plikami internetowymi. Jeżeli nie napisałam zrozumiale to przepraszam. Mam jednak nadzieje że ktoś mnie zrozumie
pozdraiwam
Mogę się mylić, ale być może chodzi o ten folder C:\WINDOWS\Temp\Temporary Internet Files

Przechowywane są w nim internetowe pliki tymczasowe.
Stary 2009-10-10, 23:04   #3433
CzekoladowaMamba
Raczkowanie

dziękuję za odpowiedź.
Niestety ale w folderze TEMP nie mam takiego folderu jak Temporary Internet Files..;/
Mój komputer jest inny..

Lustrzanka cyfrowa...
<marzyciel>
CzekoladowaMamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-10, 23:10   #3434
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję za odpowiedź.
Niestety ale w folderze TEMP nie mam takiego folderu jak Temporary Internet Files..;/
Mój komputer jest inny..
A jakbyś znów spróbowała otworzyć naszą klasę i kliknąć 'dodaj zdjęcie' to nie otworzy się znów ten folder? Wtedy byś mogła zobaczyć gdzie on się znajduje.
Stary 2009-10-11, 01:56   #3435
elwiraradlak
Raczkowanie

Cytat:
dziękuję za odpowiedź.
Mój komputer jest inny..
Z ciekawości weszłam w swój TEMP i potwierdzam że ja również nie posiadam takiego folderu jak Temporary Internet Files
elwiraradlak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-11, 10:13   #3436
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula

W Viście :

1.

Open Internet Explorer by clicking the Start button Picture of the Start button, and then clicking Internet Explorer.
2.

Click the Tools button, and then click Internet Options.
3.

Click the General tab, and then, under Browsing history, click Settings.
4.

In the Settings dialog box, click View files.

W XP :

Cocuments and Settingsnazwa usera_na którego się logujeszUstawienia lokalneTemporary Internet Files - ale można też tak jak wyżej, w celu usunięcia.

Wg googli Visty nie tłumaczyłam, ale tak na szybko - musicie otworzyć IE, wejść w narzędzia, opcje internetowe, kliknąć "Główne", potem "Ustawienia", no i w tych ustawieniach "podgląd plików".
hula_hula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-11, 13:19   #3437
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

Zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie, jeśli w polskim występuje zjawisko podwójnego przeczenia i jest one jak najbardziej poprawne, to czy łączenie "bynajmniej" z "nie" (np. "Bynajmniej nie była blondynką") daje nam wciąż przeczenie, czy jest to już potwierdzenie?

I coś co mnie męczyło dzisiaj całą noc: skoro dowiedziono, że już 30-tygodniowe zarodki mają pamięć krótkotrwałą (trwającą 10min), a z czasem są w stanie zapamiętać jeszcze więcej (już 34-tygodniowe płody mogą przechowywać informacje i wykorzystywać je po 4 tygodniach), to dlaczego nikt z nas nic nie pamięta z życia płodowego?
Stary 2009-10-11, 13:39   #3438
emememsik

Cytat:
Zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie, jeśli w polskim występuje zjawisko podwójnego przeczenia i jest one jak najbardziej poprawne, to czy łączenie "bynajmniej" z "nie" (np. "Bynajmniej nie była blondynką") daje nam wciąż przeczenie, czy jest to już potwierdzenie?
Przeczenie.

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
I coś co mnie męczyło dzisiaj całą noc: skoro dowiedziono, że już 30-tygodniowe zarodki mają pamięć krótkotrwałą (trwającą 10min), a z czasem są w stanie zapamiętać jeszcze więcej (już 34-tygodniowe płody mogą przechowywać informacje i wykorzystywać je po 4 tygodniach), to dlaczego nikt z nas nic nie pamięta z życia płodowego?
Po prostu ta pamięć nie jest aż tak długotrwała, żeby te informacje dotrwały do momentu, od którego pamięta się swoje życie (zazwyczaj jest to kilka lat?).
Stary 2009-10-11, 15:39   #3439
lalalabamba
Wtajemniczenie

A ja mam pytanko odnośnie certyfikatu ECDL i mam nadzieję, że któraś z Was orientuje się w temacie, bo już nie wiem gdzie pytać.
Od pewnego czasu rozważam możliwość podejścia do egzaminu . Ale nurtuje mnie czy do czegoś mi się on w życiu przyda.
Czy będzie on respektowany jeśli będę szukać pracy w biurze i czy zwolni mnie z zajęć technologii informacyjnej na studiach?
Widziałam parę stron na ten temat, ale interesują mnie opinie jak ten ECDL ma się do rzeczywistości i jaka jest jego przydatność w życiu.
I jeszcze (gdyby się ktoś orientował) - na stronie jest info o cenach za poszczególne moduły. Czy to oznacza, że gdzie bym tego certyfikatu nie zdawała, to zawsze cena będzie taka sama?
lalalabamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-11, 15:43   #3440
emememsik

Co do zwolnienia z TI na studiach, to wszystko zależy od prowadzącego i jego dobrej woli.
Stary 2009-10-11, 16:40   #3441
peggy_blue
Zakorzenienie

wie może ktoś co to za zupa, taki jakby rosół, zagęszczany śmietaną, a do tego pierogi z mięsem? Jadłam to w Niemczech w rosyjskiej babci kolegi- Niemca niestety nie zapytałam babci o nazwe, bo obie słabo mówiłyśmy po niemiecku.
peggy_blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-11, 16:47   #3442
angela0033
Zadomowienie

dzięki za odpowiedzi z tym podwójnym przeczeniem

kurczę,ale ten nasz język jest pogmatwany...
Stary 2009-10-11, 19:47   #3443
sabbatha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalalabamba Pokaż wiadomość
A ja mam pytanko odnośnie certyfikatu ECDL i mam nadzieję, że któraś z Was orientuje się w temacie, bo już nie wiem gdzie pytać.
Od pewnego czasu rozważam możliwość podejścia do egzaminu . Ale nurtuje mnie czy do czegoś mi się on w życiu przyda.
Czy będzie on respektowany jeśli będę szukać pracy w biurze i czy zwolni mnie z zajęć technologii informacyjnej na studiach?
Widziałam parę stron na ten temat, ale interesują mnie opinie jak ten ECDL ma się do rzeczywistości i jaka jest jego przydatność w życiu.
I jeszcze (gdyby się ktoś orientował) - na stronie jest info o cenach za poszczególne moduły. Czy to oznacza, że gdzie bym tego certyfikatu nie zdawała, to zawsze cena będzie taka sama?
Dowiedziałam się od kolegi szkolącego ECDL:

Bardzo przydatny i coraz bardziej znany certyfikat; przydatny dla osób których wykształcenie nie jest związane z IT.
Powinien zwalniać z zajęć, ale przede wszystkim może się cholernie przydać do pracy (wiadomo absolwenta informatyki nikt nie pyta czy umie Worda obsługiwać).

Ogólnie - warto

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-11, 20:10   #3444
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula

Ile może kosztować wywołanie około 50 zdjęć w uniwersalnym formacie? Muszę się wybrać do studia, ale może ktoś z Was się orientuje?
Stary 2009-10-11, 20:15   #3445
bzyczka1
Zakorzenienie

zależy...ale sądzę że koło 20-25 zł. W rossmanie taniej.

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-11, 20:34   #3446
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula

O, mam rossmanowski cennik usług foto, dzięki za wskazówkę
Stary 2009-10-11, 20:58   #3447
69love69
Zakorzenienie

kupiłam sobie okularki do pływania, bo mam basen obowiązkowy na zajęciach. i mam w związku z tym pytanie, bo jak założe te okularki to po chwili czuje jak bardzo sie one przyssały do mnie, czy tak ma byc?czy przyzwyczaje sie do tego uczucia?bo poki co mam wrazenie jakby mialy mi wyssac oczy;p
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-11, 21:01   #3448
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 69love69 Pokaż wiadomość
kupiłam sobie okularki do pływania, bo mam basen obowiązkowy na zajęciach. i mam w związku z tym pytanie, bo jak założe te okularki to po chwili czuje jak bardzo sie one przyssały do mnie, czy tak ma byc?czy przyzwyczaje sie do tego uczucia?bo poki co mam wrazenie jakby mialy mi wyssac oczy;p
to chyba prawidłowe odczucie bo one mają chronic by się woda nie dostała do oczu więc muszą się trochę przyssac, nie wiem dokładnie bo nigdy nie nosiłam takich okularków, pod wodą normalnie oczy otwieram

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-11, 21:06   #3449
look_at_me
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 69love69 Pokaż wiadomość
Tak powinno być, to znak, że są szczelne Przyzwyczaisz się

<3
look_at_me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-11, 21:48   #3450
dobra_wróżka
BAN stały

Przeglądałam stronę z zegarkami, i powiedzcie mi, czy ten zegarek kosztuje naprawdę ponad milion zł?http://apart.pl/pl/zegarki,c,2,Zenith,159
swoją drogą nigdy nie sądziłam, że są takie drogie zegarki

Edytowane przez dobra_wróżka
Czas edycji: 2009-10-11 o 21:50
dobra_wróżka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości