|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3511 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
Jeżeli pęd kwiatowy uschnie ( będzie żółty) to możesz śmiało obciąć! To kiedy storczyk powtórnie zakwitnie to nikt Tobie nie odpowie, bo zależy to tylko od niego. Mój pierwszy storczyk wypuścił po ok pół roku pęd i mija już kolejne pół roku, a on sobie spokojnie rośnie kwiaty może się pokażą w przyszłym miesiącu co na razie ma 1 wypuszczony pączek. Storczyk zdecydowanie są dla cierpliwych bądź uczą cierpliwości ![]() Zachęcam do sprawdzenia kiedy "świeżo" kupiony storczyk już przekwitnie co ma w doniczce. Naprawdę można doszukać się różnych rzeczy... ja zawsze wyprażam stara ziemię z doniczki dodaje świeżej i keramzytu! Najczęściej też storczyki mają korzenie w nieciekawym stanie co wynika z tego, że mało kto umie w sklepie odpowiednio się nimi zająć! ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
Co do tych plam na kwiatach to raczej efekt działania czynników mechanicznych prawdopodobnie storczyk dotykał kwiatami szyby i stąd te zmiany. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3512 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() W ogóle ten fioletowy przybył do mnie z długimi liśćmi, przeczytałam tutaj,że to wpływ niedostatecznej ilości słońca, stoi na wschodnim oknie,ale teraz taka pogoda,że tego słońca jak na lekarstwo ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3513 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny! jestem tu nowa, nie dałam rady przesladzić całego wątku więc jeżli problem który sprawił mi mój storczyk był już kiedys poruszony to bardzo przepraszam
mam cudnego Phalaenopsisa, ostatnio przekwitł, ale jestem z niego dumna bo zrobił nowego liścia... tylko że ten listek ma takie czerwonawe plamki... i nie wiem cyz nowe liscie tak wygladaja czy jest może chory? na starszych lisciahc z kolei pojawiły sie "guzki" jakie wielkości ziarenek kaszy, ale kolor bez zmian- zielone jak cąły liść,pomożecie? ![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- hej! na nowym lisciu mojego stroczyka sa czerwone plamki, alelistek dopiero puszcza czy to normalne? a na starczych lisciach pojawiły sie zgrubienia... pomożecie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3514 |
Zadomowienie
|
Nie cały tydzień temu przestawiłam wszystkie storczyki z okien na półki na ścianie. Oto efekty :
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3515 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ewkaaa8891 ale "dogodziłaś" swoim podopiecznym, czyli jednak czasem storki lubią jak się je przestawi, brawo i gratulacje! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3516 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Na jaki okres zaprzestać podlewania? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3517 |
Raczkowanie
|
AGNA ja osobiście nie przestawiam. siedzą sobie dalej na oknie na którym były.
wiele dziewcząt daje im spokój i zostawia.(wypuszczają nowe listki i korzonki. na łodygę czekam, ale ważne ze im się tam podoba) w sumie to ja nie mam zbyt szczelnych okien więc w nocy odrobinę chłodniej mają. ja sama doszłam do wniosku że im więcej wokół nich biegam - to jest gorzej. a teraz jak dałam im odetchnąć i nie zygam do nich, rosną jak szalone ciesząc mnie kolejnym listkiem, bądź korzonkiem. jak będą mieć ochotę- zakwitną mi się nie śpieszy. inne zaś przenoszą np w inny kąt pokoju, inni znów do innego pomieszczenia. już nawet nie zbyt pokojowego, ale np garaze, przedpokoje, korytarze itp. ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3518 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3519 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mlodasosna, nie jestem ekspertem ale wydaje mi się, że nie masz się czym przejmować. Też miałam kiedyś storka z takimi zgrubieniami na liściach i nic z nimi nie robiłam i kwiatek ma się dobrze, a te kropki na młodym listku też nie wydają mi się groźne, może tak po prostu ten kwiatek ma (piegusek). Jak listki są jędrne a korzonki zdrowe to nie ma czym się martwić. Ciekawe czy kolejny nowy listek też będzie miał takie "piegi". ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3520 |
Raczkowanie
|
![]() |
#3521 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3522 |
Zakorzenienie
|
rok?? to nie brzmi zbyt opytmistcznie ;/ mój przez miesiąc ma takie łyse badyle a ja się już niecierpliwie
![]()
#3523 |
Raczkowanie
|
Moje storczyki po kwarantannie w garażu mają się dobrze,każdy wypuscił listek.Ten z przeceny ,który miał wełnowce,stracił dwa liście,które były podeptane w sklepie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3524 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3525 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3526 |
Zadomowienie
|
Podlewać normalnie - jak przeschnie podłoże i korzenie będą srebrne, skoro kwiatuszki wypuszczają pędy to nie zaszkodzi "podkarmić" je odżywką - tylko nie przesadź ze stężeniem, daj połowę zalecanej dawki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3528 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3529 |
Rozeznanie
|
Dzięki! Korzenie chyba już są "srebrne".
|
![]() ![]() |
![]() |
#3530 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3531 |
Raczkowanie
|
Drogie Panie mój najnowszy nabytek
![]() Przeceniony z 36,99 na 10 zł tylko dlatego że ktoś urwał mu 3 kwiatki. Nie mogłam się oprzeć
![]() |
#3532 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to jest storczyk najzwyklejszy??? ![]() ale ma słodkie płatki. takie poszarpane ! ![]() ![]() łaaaadniutki ![]() te a wy dziewczyny żartujecie z tą szafą?? przecież on umrze w traki sposób... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3533 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
![]() sama już nie wiem....tak bardzo chciałabym, żeby znowu zakwitły ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3534 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Esel, ja nie żartuję. Skoro Agna nie ma innego ciemnego miejsca to może być i szafa, przecież jak postoi tam tydzień to nic strasznego się nie stanie i nie umrze, a po drugie fachowcy doradzają przestawienie storczyka w ciemniejsze miejsce, ograniczenie podlewania i zmniejszenie temperatury żeby pobudzić go do kwitnięcia. Lepiej jakby go wsadziła do czarnego worka? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3535 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zaryzykuję z tą szafą ![]() ![]() ![]() Tylko różnicy temp. nie będzie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3536 |
Raczkowanie
|
MAJA. no lepsza ta szafa niż worek
![]() mnie samą skusiłaś tym aby przenieść gdzieś kwiatki. i nawet wiem gdzie ![]() trzecie piętro u mnie w domu jest w remoncie i nie jest ocieplane ![]() ![]() ![]() Ale mam PYTANIE. jak sądzisz. mam jednego przekwitniętego ale troszkę miałam z nim ostatnio problemów.. otóż, zwiotczałe listki i brak korzonków. ale teraz właśnie wziął się do życia i wypuścił 4-5 korzonków które maja od 0,5cm do 2 cm... też go przestawić? czy może zostawić na razie w ciepełku...? aby wziął się za siebie jeszcze? chyba że taki szok mu pomoże?? jak sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#3537 |
Raczkowanie
|
Scrapkowa udane polowanie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3538 |
Raczkowanie
|
tylko że teraz marnie jest w ogóle ze słońcem...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3539 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Owszem w szafie nie będzie chłodno ale chociaż będą spełnione 2 warunki - ciemno i brak podlewania - więc może to wystarczy. W moim kibelku też nie jest chłodniej niż w całym mieszkaniu ale też nie ma tam okna więc ma ciemno i nie podlewam już chyba z 1,5 tygodnia. Swoją drogą to mógłby już się przestraszyć i wypuścić jakiegoś pędzika. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3540 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:08.