|
|
#4081 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Scent Bar X
Cytat:
Kurczę, mam wrażenie, że od dłuższego czasu piszę to samo na różne sposoby ![]() ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
A ludzie "małej wiary" to wg mnie tacy, którzy wierzą, jak wszystko gra, ale jak przychodzi co do czego, to zmieniają front. ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Czyli powinnam siedzieć cicho, bo tylko jedna opcja jest ok |
||
|
|
|
#4082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie nie interesuje żadna opcja i żadnej nie uważam za słuszną czy nie słuszną, uważam , że nie należy oceniać - szczególnie publicznie - motywów postępowania ludzi , ktorych praktycznie nie znamy.
|
|
#4083 |
|
grozi wypollizowaniem
|
ej laski...robicie z igły widły, chyba wam się @ zbliża
![]() ja tez mam czasem takie przemyslenia ze takie a takie zachowanie świadczy o czymś tam, lubie sobie tak "popsychologować" i czasem podzielić sie z innymi moimi spostrzezeniami. Nie widzę w tym nic złego- zwłaszcza ze to co tu mówimy ,ani Madonnie nie zaszkodzi ani nie sprawi przykrości jakby do niej doszło
|
|
#4084 |
|
Zakorzenienie
|
Tyż prowda, Polly
![]() Czy ktos sie wybiera może do Spodka na koncert YES ?
|
#4085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?Albo pod każdym postem pisać "to tylko i wyłącznie moje zdanie tzn. liczę się z tym, że może być inaczej" (ale to drugie rozwiązanie, teraz widzę, to za mało).---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Niestety, wciąz za wolno piszę, zanim skończę, okazuje się, że ktoś ( Polly |
|
|
|
|
#4086 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=ROZ-ter-KA;14757596]W tym sie zgadzamy
![]() Mnie nie interesuje żadna opcja i żadnej nie uważam za słuszną czy nie słuszną, uważam , że nie należy oceniać - szczególnie publicznie - motywów postępowania ludzi , ktorych praktycznie nie znamy.[/QUOTE] Rozterko, mocmo powiedziane Wystaw iasz sie na pokaz,narażasz sie na opinie,często niepochlebne.Nie przesadzajmy Przecież to jest SBar i każdy ma prawo pisać co chce (i plotkować). Jak to kiedyś ktoś mniej więcej powiedział, jest to knajpa,(a nie scena publiczna).
|
|
|
|
#4087 | |||||
|
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Do Aggie nie można się dodzwonić. Cytat:
To jest wypowiedź sformułowana nie jak opinia, tylko jak sąd obiektywny. I oczywiście teoretycznie to jest tak, że każdy może powiedzieć, że jego zdaniem na przykład wydawanie kasy na perfumy to dowód zaburzeń psychicznych i syndromu niedopchnięcia , ale jednak to wciąż nie jest sąd, który mieści się dla mnie w kategorii sądów wyważonych. Czy tam uzasadnionych. Mam nadzieję, że da się zrozumieć, co mam na myśli - mam syndrom tworzenia przypowieści. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja wiem, ze to bardzo dosadnie powiedziane, ale nie pojmuję czemu jedna opcja miałaby być gorsza od drugiej. W konkretnej zaś kwestii, którą poruszyłaś, a mianowicie w sytuacji, gdy ktoś nazywa się Katolikiem, ale wybiórczo (dla wygody albo z innych powodów) neguje/odrzuca/ignoruje niektóre zasady wyłożone w Katechizmie Kościoła Katolickiego, to to jest a. z punktu widzenia Kościoła herezja b. z puktu widzenia etyki - zakłamanie c. z punktu widzenia ludzkiego - wygodnictwo ![]() Cytat:
Muszę jednak zgłosić zastrzeżenie do pogrubionego. Pojęcia dobra i zła nie są w żaden sposób związane z religiami reprezentującymi osobowego boga (czy osobowych bogów). Zarówno kulty traktujące boga nieosobowo jak i ateizm także posługują się pojęciem dobra i zła. Faktem jest, że człowiek nie korzystający z gotowego systemu norm i zasad postępowania jakim jest system religijny często ma większe wątpliwości i często z większymi trudnościami podejmuje decyzję o tym, co jest w danej chwili dobrem, a co złem, ale to to akurat uważam za cenne.
|
|
#4088 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nalezysz do wiekszosci katolickiego spoleczenstwa polskiego A to, ze sie wstydza za kosciol - nie dziwota Kosciol stoi w miejscu, a spoleczenstwo idzie...jeszcze kilkanascie lat i przy braku reform stanie sie ostoja obciachu. A ze wszelkiego rodzaju "fanatycy" religijni nie sa sklonni do naruszania betonowych przekonan, to pewnie tak sie stanie...A z drugiej strony moze kazdy wyznawca danej religii powinien "lykac" bez oburzenia cala otoczke ? Cytat:
e tam... sama wiesz i ja to wiem, ze ta decyzja jest sluszna; satysfakcja z posiadania pracujacego na racjonalnych obrotach rozumku - bezcenna ![]() Cytat:
![]() A co do samego Boga, to w racjonalny sposob nie da sie udowodnic jego istnienia, za to mozna w dosc prosty sposob (poslugujac sie prawami logiki) udowodnic, ze Go nie ma - ale to tak na marginesie, wybor jest Wasz. Tylko, ze nie da oderwac sie wiary w Boga od religii katolickiej. Nie ma katolickiego Boga bez katolickiej religii. Wszystko to czym jest Bog zostalo zdefiniowane przez filozofow chrzescijanskich. Akurat ten temat na moje nieszczescie nie jest mi obcy bo przed zarzuceniem studiow filozoficznych zdarzylam przebrnac przez niektore niewypaly swiatowej filozofii (np Tomasza z Akwinu), ktorych wnioski byly czesto gesto absurdalne i znacznie wypaczajace dorobek filozofii greckiej. Nie mozna nie wierzyc w kosciol wierzac w Boga. A kosciol katolicki to instytucja, ktora ( w skrocie) : czerpiac z "ateistycznej" filozofii, ludzkiej niewiedzy, ciemnoty i strachu budowala przez wieki swoja pozycje. Czesto gesto po trupach, mordujac, gwalcac, grabiac i wytwarzajac aure ciaglego leku i przerazenia. Nawet teraz, kiedy ma szanse na odbudowanie zaufania szerzy nietolerancje, dyskryminacje i pewnego rodzaju psychiczna dewiacje w imie wypaczonych wartosci, ktore na pierwszy rzut oka wygladaja bardzo przyzwoicie. Na cale szczescie regulowane jest to wszystko prawem. To tak w duzym skrocie czemu nie wierze.
|
|
#4089 | |||
|
Wiedźma
|
@ zawsze się z jednej strony zbliża, z drugiej oddala
Cytat:
Cytat:
Ale jednak: o ile normalne jest, że coś nam się podoba, a coś nie i mamy prawo to powiedzieć, to pisanie, że "takie ciało świadczy o zaburzeniach" jest czymś zupełnie innym. Zwrócilo to moją szczegolną uwagę, bo przez lata takie ciało miałam i zaburzona na tym tle nie jestem. teraz nie mam, ale nadal bym chciała (i mam nadzieję, że w końcu znów się zmobilizuję, bo w stanie obecnym czuję się niesprawna i nie lubię tego). Cytat:
|
|
#4090 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=edytapa68;14757934]
Cytat:
Zgadzam sie z Edytą Jedni uważają że nie należy (" publicznie osądzać motywów działania osob nieznanych") a inni, np ja, że można. To się nie wyklucza. Faktycznie sama jakoś nigdy nei oceniałam tylko się zastanwaiłam a ciekawe dlaczego on tak a tak . itp a ona robi to i to? Ale nei zmienia to faktu że można sobie oceniać. Pytanie tylko jaki to ma sens i czy jest komuś potrzebne. mnie nie wiec luz. |
|
|
|
|
#4091 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
bo religia (każda) której integralną częścią jest Bóg jest wypracowanym systemem wartości moralnych. Jednostkowy człowiek nie ma "mocy intelektualnych" aby taki system stworzyć, a Bogowie są wymyslani po to by ludziom ich wymyslającym było wygodnie (jak sama napisałaś,a ludzie o których pisałam nie nazywali sie katolikami-mówili ze oni wierzą w takiego włąsnie Boga, któremu aborcja nie przeszkadza, ale z grubsza rzecz biorąc był to Bóg katolicki) Taki wymyslony Bog nadaje sie do usprawiedliwiania wszelkich czynów, bo np. wymyslę sobie Boga który każe mi kraśc i mordować Dlatego jest to gorsza opcja-bo może usprawiedliwiac niemoralność.
|
|
|
#4092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jejku, Sabb, ja piszę o swoim pojmowaniu wiary ZANIM zostałam katoliczką, że MÓJ Bóg nie był dobry ani zły, nie zajmuję się, jak jest gdzie indziej, gdyż piszę o SWOICH zresztą, już nieaktualnych, poglądach |
|
|
|
|
#4093 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
wlaśnie to mnie dziwi co napisałaś i dlatego napisałam o widłach- bo wg mnie Justyna nie przedstawiła zadnych poglądów a juz na pewno zadnych kontrowersyjnych, tylko powiedziała "costam" co jej do głowy przyszło, a zrobiła sie z tego dyskusja światopoglądowa na wyższym poziomie abstrakcji- Zupełnie jakby chodziło o cud w Sokółce (uwaga perfidna próba zmiany tematu
|
|
|
#4094 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wiem, wiem ![]() Eeej... nie bądź mientka nińdzia Miejmy nadzieję, że farmaceutka nie weźmie Ciebie za małolatę spragnioną odlotu Na pewno możesz ![]() Cytat:
Wiem, że pierwszy lepszy duchowny odpowiedziałby, że "wiara to łaska i jedno drugiego nie wyklucza", ale wynika z tego, że osoby, które "wątpią", nie są obdarzone tą łaską właśnie i koło się zamyka Mój rozum tego nie ogarnia ![]() Chociaż... prof. Kołakowski może być przykładem, że można, choćby i przez większą część życia się wątpiło... Cytat:
|
|||
|
|
|
#4095 | |
|
Wiedźma
|
Cytat:
Ja mówię o tym, co napisała Justyna. Że takie wysportowane ciało świadczy o zaburzeniach i kompleksach. Jak gdyby ktoś mógł odgórnie zdecydować o tym, że tak wyrzeźbione kobiece ciało nie może się nikomu normalnemu podobać i nikt normalny nie może chcieć tak wyglądać. ![]() No to ja jestem zaburzona, mam kompleksy na punkcie wieku od nastego roku życia i w ogóle jestem porypana, bo mnie się podoba jak jasna cholera.
|
|
#4096 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Wg Justyny świadczy wg Ciebie nie- 2 przeciwstawne, równorzędne opinie na ten sam temat trzeba mieć troche zrozumienia ze czasem nie wyrazamy sie precyzyjnie, zapominając dodać- "moim zdaniem", " w większości przypadków" , "czasem jest tak że" i moze sie wydawać ze ktoś chce nam wcisnąć twierdzenia absolutne- ale tak nie jest
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2009-10-15 o 23:51 |
|
|
|
|
#4097 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). A to, że prawdziwych katolików jest bardzo mało w tej "większości" - zgadzam się z tym, ale nie zmienia moich poglądów.Satysfakcja z czego?...Nie wiem, bo jestem katoliczką Na serio, z rozumu nie zrezygnowałam, i nie widzę ku temu powodu. Co do wyłuszczenia, czemu nie wierzysz, nie będę się wdawać, bo nie mam takiej wiedzy a i potrzebne mi to nie jest. Masz swoje uzasadnione racje- i to mi wystarcza. |
|
|
|
|
#4098 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sabb - o tym ciele Madonny - bede szybka i konkretna - wiem o co Ci chodzi doczytałąm że o stwierdzenia ze cos o czyms swiadczy a przeciez neikoniecznie. Ja rozumiem. uznałam tylko bezproduktywne edytowac moja wypowiedz kiedy temat ewoluował. Ale takie moje 3 grosze do oceniania wizerunku - jedynie powiedzmy specjalista jest w stanie stwierdzic ze dana osoba jej wyglad swiadczy o zaburzeniach jakis tam. Bo przeciez te osoby ( one same co maja ten wyglad ) to nigdy nie stwierdzą ze on swiadczyl o zaburzeniach. spotkaliscie kiedys anorektyczkę, czy tez inna chorą osobę ktora stwierdzila sama z siebie - ze tak jej wyglad swiadczy o zaburzeniach? Z reguły ( bo nei wiem na pewno czy w 100%) ich zdaniem nigdy ten wygląd nie świadczy o zaburzeniach. Mowa o wyglądzie super szczupłym tak, odtłuszczonym, tak gwoli jasnosci. Edit: O co mi tu chodziło że tak jak Ty twierdzisz że Twój wygląd nei świadczył o żadnych zaburzeniach, tak ktoś mógł mysleć sobie o Tobie o jeju na pewo ma zaburzenia. No czyn, efekt jakiś zawsze budzi jakieś domysły, bo kojarzy się z tym że u innych podobnie wyglądających był to efekt zaburzeń. tak po prostu. Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2009-10-16 o 00:04 |
|
|
|
|
#4099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiara oparta na strachu i "zabobonie" do mnie nie przemawia
|
|
#4100 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem zrozpaczona. Mogłam już namalować dwa jelenie na rykowisku i jednego sprzedać ![]() Cud w Sokółce (przyznaj się, sama to wymyśliłaś) przypomniał mi o bytności w Sanktuarium Matki Boskiej Po Trzykroć Przedziwnej (niedaleko Warszawy), pojechałam tam tylko z powodu kapitalnej nazwy, no ale, skoro się już tam jest, to się człowiek modli, i, kurczę, modlitwa została wysłuchana w ekspressowym tempie. Lou, polecam ![]() ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4101 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Polly_;14758397
trzeba mieć troche zrozumienia ze czasem nie wyrazamy sie precyzyjnie, zapominając dodać- "moim zdaniem", " w większości przypadków" , "czasem jest tak że" i moze sie wydawać ze ktoś chce nam wcisnąć twierdzenia absolutne- ale tak nie jest[/QUOTE] Jeju,już ta godzina Przez was znów się nie wyśpię ![]() Wszystkim,bez wyjątku Dobranoc... |
|
|
|
#4102 |
|
Zakorzenienie
|
a propo wyglądu! Madzik miał być przyklejony do komputera żeby nie mysleć o lodówce, Madzik jestes tam?
![]() no chyba że jesteś przyklejona do łóżka to luz bluz. ---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ---------- Dobranoc Edyto
|
|
|
|
#4103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez sie dzisiaj pomodle, tylko do czego? ![]()
|
|
#4104 | ||||||
|
Wiedźma
|
Czemu tak szybko?? Prrr, szalone!
Cytat:
![]() Dawno nie było tak ciekawego tematu w Barze. Cytat:
Teoria łaski jest mi znana i... Z jednej strony może kiedyś na mnie łaska spłynie i uwierzę (choć oczywiście wątpię, bo łaska boska dla osoby nie uznającej istnienia sił nadprzyrodzonych jest tylko teoretycznym konstruktem), a z drugiej strony, czasem, szczegolnie podczas bezpośrednich rozmów z próbującymi mnie nawracać ludźmi, mam wrażenie, że przekonanie o tym, że dostąpili łaski daje im poczucie wyższości. i tego bym nie chciała "dostąpić". A co do Kołakowskiego - mnie do łez prawie poruszyła "Modlitwa Heloizy". Jaki ten człowiek był mądry i wrażliwy jednocześnie... Cytat:
Cytat:
Ale z drugiej strony podejmuje się dyskusje z ludźmi, którzy piszą, że ich zdaniem kupowanie perfum świadczy o byciu pustym snobem, który usiłuje dowodzić swojej wartości za pomocą drogich zakupów. Na przykład. ![]() Dyskutuje się, czy nie? pisze się, że to nieprawda, że mamy życie, mamy pasje, nie jesteśmy puste i poza perfumami reprezentujemy coś sobą? Cytat:
Czasem dzięki takim rozmowom udaje się coś doprecyzować, czasem coś odkryć (chociażby to, że ludzie mogą w zupełnie inny sposób postrzegać te same sprawy), a czasem po prostu "poszermować" słowem. To też jakaś wartość.Z resztą, rozmowa chyba nam się wypala. Napisałysmy sporo na parę róznych tematów. W kilku kwestiach się zbliżyłyśmy, w kilku niekoniecznie. Chyba zaczynamy się powtarzać, więc zakładam, że wkrótce tu przycichnie. Chyba, że pojawi się kolejny ciekawy punkt zwrotny w dyskusji. ![]() Cytat:
Tyle, że my nie jesteśmy w stanie dyskutowac o tym, jak siebie postrzega Madonna, bo tego po prostu nie wiemy. Rozmawiamy o tym, jak postrzegamy ją my. A postrzegamy ją różnie.
|
|
#4105 |
|
Zakorzenienie
|
Rachell- jestem, jestem
Nadal przyklejona do kompa, a właściwie do zdjęc Krystianka
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
|
|
#4106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą, strasznie mi "przykadziłaś"
|
|
|
|
|
#4107 | ||||
|
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Zetknęłam się z wypowiedzią mojej znajomej, która oceniała dziewczynę na ulicy, że anorektycznie chuda. Powiedziała wówczas, że "ona jest chuda w sposób chory, a ty wyglądasz na chudą i zdrową". Prawie mnie rozczuliła. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#4108 |
|
Zakorzenienie
|
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
|
|
#4109 |
|
Zakorzenienie
|
a ja całkiem serio, chciałam zapytać x stron wcześniej ale nie było "okazji" bo to trywialne niesamowice,
o to czy któraś z was nosi może okulary, i czy mogłąby rzucić kilkoma nazwami, linkami do oprawek, wiem ze jest milion optyków na ulicy ale ja uziemiona w domu, jakoś z googlowania niewiele mi wyszło same adresy, oferta nie bardzo, a jestem na etapie kupowanie oprawek ( mam minusy, ha mam wiele minusów,!) chciałam się poorientowac w modelach i cenach. wiem, banał za banałem i banałem pogania ale jak ktoś ma to wie gdzie klikać. ceneo i allegro obskoczyłam i tam znikome ilości. |
|
|
|
#4110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.

?
Wystaw iasz sie na pokaz,narażasz sie na opinie,często niepochlebne.

Mój rozum tego nie ogarnia