|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Starające się i będące już w ciąży - rozmowy o wszystkim co nas martwi
no właśnie wybieracie między takimi których nie można użyć inaczej do dziecka jak tylko zdrobniale, bo nie spotkałam się, żeby wołano "Hanka!" tylko "Hania", Oliwia to najczęściej Oliwka itd;P ja mam "kompleks" na tym punkcie i moi znajomi wiedzą, że wolę gdy mówi się do nie "Natalka", być może dlatego, że właśnie w dzieciństwie to imię było zbyt poważne dla mnie i teraz sobie "odbijam"
![]() ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- a i dodam, że to takie obciążenie dla dziecka kiedy musi dźwigać zbyt "ciężkie" imię (no przesadziłabym gdybym do tych najcięższych zaliczyła "Natalię")no ale zawsze wymagano ode mnie powagi, rozsądku itp... co dla dziecka nie jest naturalne
|
|
#3992 |
|
Zadomowienie
|
O jejku!!! Nie wiem czy juz to widzialyscie... W sumie jest to przestroga dla wszystkich
http://wiadomosci.onet.pl/5591993,21,relacjetveu.html |
|
|
|
#3993 |
|
Zakorzenienie
|
o matko, aż mi ciarki przeszły...
|
|
#3994 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny strasznie mocno dziekuje za wsparcie -oczywiście powiem jak to się wszystko skończyło miejmy nadzieje że będzie to szczęśliwe zakończenie chociaż z moim pechem to już nic nie wiadomo
Pozdrawiam miałam wstawić ikonke z buziakiem ale może lepiej nie ryzykować potencjalnej infekcji |
|
|
|
#3995 |
|
Zakorzenienie
|
to i ja swoje 5 groszy na temat imon. Mam córkę Oliwię i mówimy do niej Oliwia, Olcia a Oliwka to już dla nas za długo więc rzadko używamy.
Ja mam ciężkie imię bo Marlena, a Marlenka to teraz częściej mówią do mnie jako do dorosłej kobiety niż jako do dziecka. a tą historię z wóżkiem widziałam, trwoga, ułamek sekundy i wózek odjechał. Z jednej strony dobry wózek bo wytrzymał, a z drugiej strony za szybkie kółeczka... |
|
|
|
#3996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zazwyczaj jest Olcia, Ola, Olka jak jest niegrzeczna![]() A do mnie mama mówi Linuś albo Linka a wszyscy poza nią Karolinka a jak słysze Karolka i Karolcia to bym ugryzła![]() Jak mi będzie dane jeszcze być mamą to córcia będzie Amelia a syn Samuel
|
|
#3998 |
|
Zakorzenienie
|
A ja właśnie jestem Hania i wściekam się, jak ktoś mówi do mnie Hanka
Jakby nam się udało teraz z dzidzią, to już powoli ustaliliśmy imiona: Antoni lub Jakub oraz Antonina - imię dla dziewczynki wymyślone kilka dni temu, Tż na żadne nie chciał się zgodzic, ale akurat to mu się spodobało
|
|
|
|
#3999 |
|
Zakorzenienie
|
ogólnie to masakra z tymi imionami, u mnie w rodzinie te fajniejesz juz pozabierane, no i ogólnie bardzie mi się podobały dla dziewczynek, a z chłopczykiem mielismy problem bo nic nam sie nei podobało, wkońcu staneło na tym że bedzie albo Borys albo Marcel ze wskazaniem na to drugie
|
|
|
|
#4000 |
|
Zadomowienie
|
Ja z tymi imionami tez mam ciezki orzech do zgryzienia... przez to ze jestem z Irlandczykiem... A to dlatego ze bardzo bym nie chciala zeby imie mojego dziecka brzmialo 'zagranicznie' w Polsce. Dlatego poszlismy z moim tz na kompromis (nie staramy sie ale czasem lubimy sobie o tym pogadac) i ustalilismy ze damy imiona ktore beda brzmialy tak samo w j polskim i angielskim. Tak wiec dla chlopca Daniel lub Adam a dla dziewczynki Anna lub Izabela
(osobiscie to ja jestem zdecydowana na Anne bo moj tato uwielbia to imie i bardzo chcial zebym ja tak miala na imie lecz niestety ubiegl go jego brat, moja kuzynka urodzila sie troszke wczesniej niz ja i jest Anna |
|
|
|
#4001 |
|
Zakorzenienie
|
heh to już wiem kogo będę badać jak profesorkowi spodoba się temat;D heh, ale się temat nakręcił
wiecie ja sądzę, że imię ma wpływ na to jacy jesteśmy, ja nieraz czytam skarbczyk imion i powiem wam, że to co tam piszą w porównaniu z osobami zgadza się niemal w 80% a to chyba dużo;D nawet przy wyborze imienia dla dziecka będę się nieco sugerowała opisem hihi
|
|
#4002 |
|
Zadomowienie
|
odnosnie imion to mi sie podoba Mateusz ale mojemu tz nie
wiec chlopczyk chyba bedzie Daniel a dziewczynka Martyna lub Milena... a ja caly czas mam niewielkie plamienia koloru zoltego lub takie kawa z mlekiem...w sumie gin mowil ze plamienia na pewno nie pochodza z macicy tylko z szyjki macicy z tego torbielka chyba...staram sie duzo lezec biore luteine 2x2 i modle sie aby bylo dobrze
|
#4003 |
|
Zakorzenienie
|
będzie, będzie
widzisz nawet lekarz jest takiego zdania![]() ja też poproszę na wizycie o jakieś badanka bo ja też mimo, że nie jestem w ciąży to miałam ostatnio w 33 i 35d.c jakieś dziwne plamienia, które nie od razu przerodziły się w okres... hmm.... ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- dziewczynki a może powiecie coś o tym czym wy się kierujecie przy wyborze imion w końcu to właśnie rodzice nadają a dzieci później "cierpią" lub nie![]() ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Kasia a mam jeszcze pytanko do ciebie, skąd jesteś? pytam bo znam jedną Kasię, która wyszła za Irlandczyka i mieszka za granicą
|
|
#4004 |
|
Zadomowienie
|
ostatnio przegladalam w necie spis imion i niektore sa takie ze uposledzaja dziecko do konca zycia np Alfons,masakra jakas....
|
#4005 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Jestem z Polski srodkowej (wole nie pisac jakie miasto)
|
|
|
|
|
#4006 |
|
Zakorzenienie
|
aha
no oni są już po ślubie;D a wy jeśli można spytać będziecie organizowali ślub w polsce? bo widziałam jak to było w ich przypadku, (robili w polsce takie typowe) goście zagraniczni to tylko och i ach jaki to fajny zwyczaj, jaki inny od ich, itp itd;D mówili, że u nich to po ślubie lampka szampana (przy której siedzą pół wieczora ), jakaś przekąska i koniec przyjęcia;D---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- ups, nie doczytałam, że jeszcze nie planujecie;D
|
|
#4007 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ogolnie to ja nie lubie slubow i mi samej marzy sie jakas cicha ceremonia z rodzicami i rodzenstwem tylko ale rodzice chca wesele wiec musze isc na kompromis (ale i tak w wielu sprawach postawie na swoim i juz maja zapowiedziane ze nie chce nic co przekracza 100 osob...)
|
|
|
|
|
#4008 |
|
Zakorzenienie
|
heh wszystko wyjdzie w praniu
bo jak zaprosisz tych to wypadałoby i tamtych itd![]() dziewczynki a może jest jeszcze wśród nas taka, która planuje ślub ale nie ma jeszcze sukni, albo wie kto szuka bo ja mam swoją na sprzedanie fotki mogę przesłać;D
|
|
#4009 |
|
Zadomowienie
|
zapomnialam wam sie pochwalic wczoraj zrobilam sobie morfologie i bete i sa ok
|
#4010 |
|
Zakorzenienie
|
ja się na tych wynikach nie znam ale sądząc po "buźkach" to gratuluję
|
|
#4011 |
|
Zadomowienie
|
dziekuje kochana
|
#4012 |
|
Zakorzenienie
|
Aneczko super, ze wyniki sa dobre!!!! lez ile wlezie, na pewno plamienia szybciutko miną i nie martw się
![]() Co do wyboru imion dla dziecka... u mnie to jakoś było dziwnie, ja gdzies od 6 mc wiedziałam, ze to będzie Ola, wszyscy mówili, że na pewno chlopak itp itd, a ja czułam, ze to dziewczynka (na usg dopiero przed samym porodem się pokazała ) i dostałam jakiś taki cynk jak to sie mowi, że ma byc Ola no i jest, a co do imion przyszłego bejbika, to mam taki sam cynk, że to będzie Samuel (takie bublijne ), wiem, że nie polskie i inne, ale mnie sie bardzo podoba, TZ coś tam wymyśłał innego, ale w końcu tez mu się spodobało. Także specjalnego wyboru u mnie nie było
♥♥♥ Olusia Filipek Adaś A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it. ღ Edytowane przez Carol77 Czas edycji: 2009-10-16 o 16:01 |
|
|
|
#4013 |
|
Zadomowienie
|
a ja nie wiem czemu ale mam przeczucie ze u mnie to bedzie chlopak....
od samego poczatku ,nawet jak mowie o dzidzi to zwracam sie ON...hehe Carol te plamienia naprawde sa niewielkie ale ja uspokoje sie dopiero za tydzien,wiem ze jestem panikara ale nic na to nie poradze....
|
#4014 | |
|
Zakorzenienie
|
Trochę z innej beczki
Kasiu jak sie poznaliście z Twoim TZ? Pytam z czystej babskiej ciekawości Ja kiedyś miałam faceta węgra i prawie za niego wyszłam...![]() ---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Cytat:
ale wierzę, że wszystko będzie dobrze
|
|
#4015 |
|
Zakorzenienie
|
aneczka wszystko bedzie ok. My tu mocno kciukasy za Was trzymamy.
Co do imienia dla potomka to ja tak w 3 miesiacu miałam "objawienie" w głowie i usłyszałam Zuzanna, ale mojemu się nie podobało i jakoś tak wybraliśmy Oliwia. Dla drugiej córy chyba było by Julia. Motylek a może pokombinuj coś z tematem na zasadzie porównania płci u dzieci. I dobrze Ci radzę zanim wybierzesz jakiś temat to sprawdź jak to jest z literaturą, bo ja się nieźle nakombinowałam przy pisaniu swojej...a co do badań to chętnie zostaę królikiem doświadczalnym. Ja jak robiłam ankiety to często spotykałam się z życzliwością ludzi, ale był też taki koleś co powiedział że mi nie wypełni, bo mu konkurencję zrobię ![]() ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Oliwii podoba się avatar aneczki i Carol ![]()
|
|
|
|
#4016 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny! Pomyślałam sobie,że do Was dołączę tak nieśmiało
Przyjmiecie mnie? Mam nadzieję,że z czasem połapię się kto jest kto,bo wątek się porządnie rozwinął już ![]() To na początek się przedstawię troszkę.Jestem młodą mężatką (z 2 miesięcznym stażem ),mam 22 lata i powolutku zaczynamy z mężem staranka o dzieciaczka.Z początku się trochę bałam,ale instynkt macierzyński obudził się we mnie z ogromną siłą i chęć powiększenia rodziny przeważa już nad strachem przed ciążą itp.Mój TŻ też już bardzo chciałby bobaska. Staramy się 3 cykl,za tydzień spodziewana @ i obawiam się,że niestety może przyjść,tak jak poprzednimi razami.O naszych planach nie mówiliśmy jeszcze nikomu,a mam straszną ochotę z kimś o tym porozmawiać i podzielić się wszystkimi rozterkami,więc pomyślałam,że to dobre miejsce
|
|
|
|
#4017 |
|
Zadomowienie
|
hihi marlenka twoja corcia lubi kotki i bobaski na to wychodzi
|
#4018 |
|
Zakorzenienie
|
heh dziwne rzeczy
no tak, tak literatura to podstawa... mój profesorek ma za przeproszeniem "łeb jak sklep" i tytuły książek, autorów i nawet wydawnictwa zna na pamięć i sypie nimi jak z rękawa jak się ma już konkretny temat czekam do jutra na spotkanie z nim i pogadanie o temacie w końcu
|
|
#4019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cieszę sie, że Oliwici podoba się mój avatek moja Ola nie bardzo ma mozliwość pooglądania Waszych, bo czytałaby od razu co piszę jest cwana jak nie wiem co, ostatnio tylko mnie przyłapała i się dziwiła, że mama na forum pisze
|
|
#4020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
witamy na naszym skromnym wateczku tak to juz jest kochana ze jedni maja dzidzie od razu a inni musza sie troche natrudzic... ale najwazniejsze jest to obsesyjnie o tym nie myslec bo sie wtedy organizm blokuje i lipa ja do dzis nie wiem jak mi sie udalo zafasolkowac bo juz mialam wizje badan hormonalnych i tego ze jestem bezplodna no ale na kazdego przyjdzie pora,oby tobie sie udalo jak najszybciej
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.

zazwyczaj jest Olcia, Ola, Olka jak jest niegrzeczna

no ale na kazdego przyjdzie pora,oby tobie sie udalo jak najszybciej