Naduzywanie czyjejs uprzejmosci- czyli jak sobie z tym radzic - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-16, 22:52   #31
fizelina
Zadomowienie

Dot.: Naduzywanie czyjejs uprzejmosci- czyli jak sobie z tym radzic

Cytat:
Napisane przez aga378 Pokaż wiadomość
Ale ja nie twierdzę, że masz niechęć do Polaków, traktujesz jak mniemam Polaków za granica jak każdegi innego człowieka, każdej innej narodowości. A ja trochę namawiam Cię do faworyzowania Polaków. Bo jak sami sobie nie pomożemy, to kto nam pomoże? I tak jesteśmy biednym, zacofanym krajem, nam potrzeba wykształconych ludzi.

jednego nie rozumiem.. dlaczego dziewczyna, która sobie radzi i może zdobyć wartościowe wykształcenie ma poświęcać tę szansę na rzecz - bądź co bądź - obcej osoby, która porwała się z motyką na słońce? co z tego że tej jest polką? co to w ogóle ma do rzeczy?
jeśli dziewczyna się zachowuje tak jak opisała to autorka wątku, czyli nie dość ze absorbuje jej uwagę w trakcie zajęć, utrudnia uczenie się całej grupie, to jeszcze jest wścibska i żadne delikatne sugestie do niej nie docierają, to naprawdę nie widzę powodu by się nad nią litować.
osoba tak. budzi we mnie jedynie negatywne odczucia i jej pochodzenie nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

a do autorki.. spróbuj z nią jeszcze pogadać, jak nie pomoże to każ jej się odwalić, bo nie ma co się cackać z pasożytem i jeszcze ryzykować własną pozycję na uczelni.
fizelina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 22:54   #32
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasandra82 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Agą i Gwiazdeczką. Sama mieszkam na stałe za granicą i widzę, że polacy nie szanują siebie nawzajem, oszukują, okłamują. Mieliśmy z mężem dobrego kolegę, okazało się że gdy poszło o pieniądze to nas oszukał. Znowu drugi znajomy rozwiódł się żoną polką tylko dlatego że nie miała zielonej karty. Za miesiąc urządził ślub z obywatelką, tylko żeby mieć papiery. Nie mam najlepszego zdania o rodakach za granicą, jak patrzę na inne narodowości, to oni jakoś potrafią sobie pomagać, przygarnąć pod swój dach jak ktoś ma chwilowo ciężko, dac pożyczkę na rozkręcenie interesu, no duzo by pisać. Dlatego ja też jestem za tym żebys pomogła tej dziewczynie, nikt ci nie każe z nią rozmawiać na prywatne tematy (pomyśl że może ona pyta o to dlatego że chciałaby się zaprzyjaźnić?) Skoro jej tak nie cierpisz, to chociaż postaraj sie wytłumaczyć jak cos nie rozumie z zajęć, piszesz że sama na początku nie miałaś łatwo i że nikt ci nie pomógł. Mam nadzieję że nie będziesz taka wobec tej dziewczyny, może ona kiedys w czymś będzie mogła ci pomóc?
Ja niestety tez jestem tego zdania i miałam watpliwa przyjemnosc posmakowac tego na własnej skórze. Nie wiem o co chodzi i dlaczego tak jest, ale jakis cud musi nastapic, zeby Polak pomógł rodakowi za darmo i bezinetersownie. Przykre jest, ze dla tylu osob pomoc drugiej osobie jest taka katorga i łaską. Osobiscie lubie pomagac innym i ciesze sie kiedy moge to zrobic, wiec takich osob jak autorka nie zrozumiem nigdy, choc wiem, ze jest ich bardzo wiele. Ot unikam/

Edytowane przez Gwiazdeczka1978
Czas edycji: 2009-10-16 o 23:00 Powód: literówki
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 22:55   #33
MyszkaMini
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marchewkowe pole Pokaż wiadomość
Rozumiem Cię i wcale nie uważam, że powinnaś niańczyć tę dziewczynę i znosić jej narzucanie się tylko dlatego, że jest Polką co innego na emigracji zarobkowej bo ludzie tam wyjeżdżający często nie mają innego wyjścia a potem sobie nie radzą to trzeba im pomóc- ale na wymianie uczelnianej? Po pierwsze nie rozumiem jak ona się tam znalazła bez odpowiedniego poziomu języka. No ale nieważne. Ja nie widzę innego wyjścia jak wywalenia prawdy i tego co Ci nie pasuje prosto w oczy. Kategorycznie odmów jej porozumiewania się po polsku na zajęciach i doradź żeby wybrała się na kurs skoro nie rozumie tego co się dzieje na zajęciach. Powiedz, że chętnie pomożesz jej w jakimś problemie, który będzie dla niej kluczowy i ciężki do samodzielnego rozwiązania, ale nie będziesz tolerować ciąglej lawiny pytań i nekania Cię osobistymi pytaniami, smsami, telefonami itp. Każdy człowiek ma swoje granice i inni nie mogę ich przekraczać tylko dlatego, że łączy ich narodowość.
Dokladnie
MyszkaMini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 22:56   #34
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Cytat:
Zgadzam się z Agą i Gwiazdeczką. Sama mieszkam na stałe za granicą i widzę, że polacy nie szanują siebie nawzajem, oszukują, okłamują. Mieliśmy z mężem dobrego kolegę, okazało się że gdy poszło o pieniądze to nas oszukał. Znowu drugi znajomy rozwiódł się żoną polką tylko dlatego że nie miała zielonej karty. Za miesiąc urządził ślub z obywatelką, tylko żeby mieć papiery. Nie mam najlepszego zdania o rodakach za granicą, jak patrzę na inne narodowości, to oni jakoś potrafią sobie pomagać, przygarnąć pod swój dach jak ktoś ma chwilowo ciężko, dac pożyczkę na rozkręcenie interesu, no duzo by pisać. Dlatego ja też jestem za tym żebys pomogła tej dziewczynie, nikt ci nie każe z nią rozmawiać na prywatne tematy (pomyśl że może ona pyta o to dlatego że chciałaby się zaprzyjaźnić?) Skoro jej tak nie cierpisz, to chociaż postaraj sie wytłumaczyć jak cos nie rozumie z zajęć, piszesz że sama na początku nie miałaś łatwo i że nikt ci nie pomógł. Mam nadzieję że nie będziesz taka wobec tej dziewczyny, może ona kiedys w czymś będzie mogła ci pomóc?
wow, widocznie nigdy żadna pijawka zabierająca czas i powietrze się do Ciebie nie przyczepiła albo taka jesteś cierpliwa i wielkoduszna. jest różnica pomiędzy pomaganiem a byciem czyimś tłumaczem, asystentem, psychologiem itp. i nie ma co porównywać tego do tych co kradną, oszukują i nie szanują.
z resztą gdyby autorka wątku nie chciała jej pomóc to by nie prosiła o radę w tym wątku tylko powiedziała po prostu "a weź się odp***"
Stary 2009-10-16, 22:57   #35
aga378
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fizelina Pokaż wiadomość
jednego nie rozumiem.. dlaczego dziewczyna, która sobie radzi i może zdobyć wartościowe wykształcenie ma poświęcać tę szansę na rzecz - bądź co bądź - obcej osoby, która porwała się z motyką na słońce? co z tego że tej jest polką? co to w ogóle ma do rzeczy?
jeśli dziewczyna się zachowuje tak jak opisała to autorka wątku, czyli nie dość ze absorbuje jej uwagę w trakcie zajęć, utrudnia uczenie się całej grupie, to jeszcze jest wścibska i żadne delikatne sugestie do niej nie docierają, to naprawdę nie widzę powodu by się nad nią litować.
osoba tak. budzi we mnie jedynie negatywne odczucia i jej pochodzenie nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

a do autorki.. spróbuj z nią jeszcze pogadać, jak nie pomoże to każ jej się odwalić, bo nie ma co się cackać z pasożytem i jeszcze ryzykować własną pozycję na uczelni.

Bez przesady, nie poświęci swojej szansy pomagając innej dziewczynie.

No moim zdaniem ma to coś do rzeczy, pisałam co.
aga378 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 22:57   #36
Srebrnousta
Wtajemniczenie

Cytat:
Dlatego ja też jestem za tym żebys pomogła tej dziewczynie, nikt ci nie każe z nią rozmawiać na prywatne tematy (pomyśl że może ona pyta o to dlatego że chciałaby się zaprzyjaźnić?) Skoro jej tak nie cierpisz, to chociaż postaraj sie wytłumaczyć jak cos nie rozumie z zajęć, piszesz że sama na początku nie miałaś łatwo i że nikt ci nie pomógł. Mam nadzieję że nie będziesz taka wobec tej dziewczyny, może ona kiedys w czymś będzie mogła ci pomóc?
Wścibskie pytania raczej nie są odpowiednią drogą do zaprzyjaźnienia się...
A ile można tłumaczyć? Jeśli ktoś dostał się na studia za granicą, powinien rozumieć to, co się do niego mówi w danym języku. Oczywiście nie mam tu na myśli posiadania całego słownika w głowie.
Taka znaczy jaka? Zła, bo nie pomogła po raz kolejny biednej dziewczynce? Mhm, zawsze myślałam, że na studiach człowiek powinien umieć radzić sobie sam w większości spraw... A poza tym ile można pomagać jednej osobie ciągle z tymi samymi problemami, która dodatkowo (co wynika z postu Autorki) zbyt sympatyczna nie jest.
Stary 2009-10-16, 23:06   #37
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Jest roznica pomiedzy pytaniem, co u mnie itd. a jest roznica pomiedzy pytaniem kogos ile razy caluje sie z chlopakiem, co jest typowe dla 16-latki. No wybacz.
Moze i chce sie zaprzyjaznic, ale nie ulatwia mi to poznania jej, gdy zadaje tylko pytania zwiazane z jej problemami.
Ja wychodze z zalozenia, ze po prostu szybciej sie nauczy jezyka, starajac sie wylapywac rzeczy z kontekstu. Juz jej to powiedzialam, grzecznie, bez wyrzutow. Tlumaczenie na polski tylko to opozni, a w czasie zajec mi to przeszkadza. Najzwyklej w swiecie.
Ludzie z grupy juz zauwazyli, ze nie do konca sobie radzi.

Gwiazdeczko, jakis blad wystapil na drodze komunikacji. Pisalam, ze jej pomagalam juz wiele razy, a kazdy granice jakies posiada, takze czasowe.

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:

Niestety, nie operuje nieograniczona iloscia czasu, co jest calkiem normalnie, bo nie tylko studiuje, ale i pracuje, mam inne zajecia pozadomowe.
Poa tym moje rady do niej nie trafiaja i slysze w kolko te same pytania.
Coz wiecej moge zrobic?
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ

Edytowane przez wenedka
Czas edycji: 2009-10-16 o 23:02
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 23:06   #38
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Cytat:

Może "szansy" to nie poświęci ale ciężko funkcjonować w grupie, skupić się na zajęciach i coś z tego wynieść jak ktoś ciągle rozprasza pytaniami, chce żeby mu tłumaczyć i robić coś za niego itp. Rozbija to nawet ogólną pracę w grupie, która będzie się potem nie tylko krzywo patrzeć na tą pannę co sobie rady nie daje ale także na autorkę wątku. Poza tym dziewczyna powinna sama znaleźć rozwiązanie problemu- udać się z tym do wykładowcy i powiedzieć, ze jej język jest za słaby i że nie nadąża- albo po prostu najzwyczajniej w świecie wziąć się za to nadrabianie braków.
Za to wścibskie pytania są totalnie nie na miejscu- na to chyba nie ma wytłumaczenia, bo co, trzeba opowiadać komuś o swoim intymnym życiu tylko w imię narodowego porozumienia ? :P
Stary 2009-10-16, 23:11   #39
aga378
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Jest roznica pomiedzy pytaniem, co u mnie itd. a jest roznica pomiedzy pytaniem kogos ile razy caluje sie z chlopakiem, co jest typowe dla 16-latki. No wybacz.
Moze i chce sie zaprzyjaznic, ale nie ulatwia mi to poznania jej, gdy zadaje tylko pytania zwiazane z jej problemami.
Ja wychodze z zalozenia, ze po prostu szybciej sie nauczy jezyka, starajac sie wylapywac rzeczy z kontekstu. Juz jej to powiedzialam, grzecznie, bez wyrzutow. Tlumaczenie na polski tylko to opozni, a w czasie zajec mi to przeszkadza. Najzwyklej w swiecie.
Ludzie z grupy juz zauwazyli, ze nie do konca sobie radzi.

Grupa zauważyła? I co? Nie pisze już teraz tylko o Twoim podejściu, czy jest tam choć jeden człowiek, który chciałby jej lub komukolwiek pomóc?
Może po kilku tygodniach zacznie sobie dawać radę? Eh, teraz to chyba inne czasy są..., A może ta osoba jest ogólnie nielubiana? A co wykładowcy na to? Też to widzą? Nic jej nie oferuja?
Stary 2009-10-16, 23:12   #40
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
No to jak wiesz, że nieładnie to po co to robisz?
Żebyś zapamiętała i nie kaleczyła języka?

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Nie wiem o co chodzi i dlaczego tak jest, ale jakis cud musi nastapic, zeby Polak pomógł rodakowi za darmo i bezinetersownie.
Jeśli o to chodzi, mam zupełnie inne doświadczenia. Jak zwykle, wszystko zależy od człowieka a nie od jego narodowości.
Stary 2009-10-16, 23:13   #41
Srebrnousta
Wtajemniczenie

Cytat:
Grupa zauważyła? I co? Nie pisze już teraz tylko o Twoim podejściu, czy jest tam choć jeden człowiek, który chciałby jej lub komukolwiek pomóc?
Może po kilku tygodniach zacznie sobie dawać radę? Eh, teraz to chyba inne czasy są..., A może ta osoba jest ogólnie nielubiana? A co wykładowcy na to? Też to widzą? Nic jej nie oferuja?
A może zauważyli też, że dziewczyna jest zwyczajnym pasożytem?
A co można zaoferować osobie, która, jak widać, nie chce wziąć się do pracy i szlifować swój język?
Stary 2009-10-16, 23:16   #42
aga378
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marchewkowe pole Pokaż wiadomość
Może "szansy" to nie poświęci ale ciężko funkcjonować w grupie, skupić się na zajęciach i coś z tego wynieść jak ktoś ciągle rozprasza pytaniami, chce żeby mu tłumaczyć i robić coś za niego itp. Rozbija to nawet ogólną pracę w grupie, która będzie się potem nie tylko krzywo patrzeć na tą pannę co sobie rady nie daje ale także na autorkę wątku. Poza tym dziewczyna powinna sama znaleźć rozwiązanie problemu- udać się z tym do wykładowcy i powiedzieć, ze jej język jest za słaby i że nie nadąża- albo po prostu najzwyczajniej w świecie wziąć się za to nadrabianie braków.
Za to wścibskie pytania są totalnie nie na miejscu- na to chyba nie ma wytłumaczenia, bo co, trzeba opowiadać komuś o swoim intymnym życiu tylko w imię narodowego porozumienia ? :P

Nie, no tu to masz bezwzględnie rację, dlatego należy oddzielić te dwie kwestie.[COLOR="Silver"]
Stary 2009-10-16, 23:16   #43
fizelina
Zadomowienie

Cytat:

autorka napisała, ze dziewczyna przeszkadza w zajęciach.. z resztą trudno, żeby ciągłe zadawanie pytań i odwracanie uwagi od tego co się dzieje na zajęciach nie było ze szkodą dla autorki wątku [i tak naprawdę i całej grupy].. przeciez ona też jest nowa na tych studiach i też jest w obcym kraju.. nie jest alfą i omegą i przyszła się tam czegoś nauczyć. nie widzę powodu by miała co chwilę się rozpraszać, bo osoba, która w ogóle nie powinna się znaleźć na takich studiach nurzając się we własnym egotyzmie postanawia absorbować calą uwagę otoczenia na sobie..

pochodzenie jest tu absolutnie żadnym argumentem. dziewczyna jest wyraźnie bezczelna i nie ma co się nad nią litować.
Stary 2009-10-16, 23:17   #44
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Zgadzam się z Agą i Gwiazdeczką. Sama mieszkam na stałe za granicą i widzę, że polacy nie szanują siebie nawzajem, oszukują, okłamują.
Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Ja niestety tez jestem tego zdania i miałam watpliwa przyjemnosc posmakowac tego na własnej skórze. Nie wiem o co chodzi i dlaczego tak jest, ale jakis cud musi nastapic, zeby Polak pomógł rodakowi za darmo i bezinetersownie. Przykre jest, ze dla tylu osob pomoc drugiej osobie jest taka katorga i łaską.
zgadzam się, niestety to prawda co piszecie

Jedna myśl mi się nasunęła. Nie wiem jaki jest dokładnie system szkolnictwa w UK, a domyślam się, że tam studiujesz droga autorko wątku, ale z tego co widzę w kalendarzu to dziś dopiero 16 października, czyli mniemam, że zajęcia dopiero się rozpoczęły niedawno? np. 1 października? Sądzę, że gdy minie trochę czasu dziewczyna się zaklimatyzuje i zacznie sobie lepiej radzić, przestanie Cię prosić tak często o pomoc. Poradź jej, żeby poszła na lekcje z ang. bo dzięki temu będzie jej łatwiej.

Co do tego, że zadaje Ci osobiste pytania, nikt Cię nie zmusza do odpowiedzi.
Stary 2009-10-16, 23:17   #45
aga378
Raczkowanie

[QUOTE=emememsik;14774546]Żebyś zapamiętała i nie kaleczyła języka?

Teraz to ja się zestresowałam i chyba się w sobie zamkne/ę
Stary 2009-10-16, 23:18   #46
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
autorka napisała, ze dziewczyna przeszkadza w zajęciach.. z resztą trudno, żeby ciągłe zadawanie pytań i odwracanie uwagi od tego co się dzieje na zajęciach nie było ze szkodą dla autorki wątku [i tak naprawdę i całej grupy]..
to chyba prowadzący się tym powinien zająć i prosić ją o zachowanie ciszy, jeśli faktycznie co chwilę się odzywa i o coś pyta ludzi na około
Stary 2009-10-16, 23:20   #47
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
A wzielas pod uwage, ze komentowanie jej umiejetnosci mogloby by jej sprawic przykrosc? Pod uwage trzeba wziac wszystkie aspekty.
Nikt nie chce jej urazic, bo potworami tak naprawde nie jestesmy.
I tez prawda jest, ze na poziomie akademickim student powinien zadbac sam o siebie. W szkole nauczyciele przypominaja o wypracowaniach, a na studiach juz tak nie jest. Tu kazdy jest kowalem swojego losu.
Sama kiedys z angielskiego cudowna nie bylam. Wszystko jest do zrobienia.

Zasugeruje jej lekcje angielskiego, ktore na uczelni sa oferowane za darmo, ale nie chce jej zezloscic, sprawic ogromnej przykrosci, a zdrugiej strony sytuacja ta mnie meczy.
piją!

Stary 2009-10-16, 23:20   #48
aga378
Raczkowanie

Cytat:
autorka napisała, ze dziewczyna przeszkadza w zajęciach.. z resztą trudno, żeby ciągłe zadawanie pytań i odwracanie uwagi od tego co się dzieje na zajęciach nie było ze szkodą dla autorki wątku [i tak naprawdę i całej grupy].. przeciez ona też jest nowa na tych studiach i też jest w obcym kraju.. nie jest alfą i omegą i przyszła się tam czegoś nauczyć. nie widzę powodu by miała co chwilę się rozpraszać, bo osoba, która w ogóle nie powinna się znaleźć na takich studiach nurzając się we własnym egotyzmie postanawia absorbować calą uwagę otoczenia na sobie..

pochodzenie jest tu absolutnie żadnym argumentem. dziewczyna jest wyraźnie bezczelna i nie ma co się nad nią litować.
Ale się jednak na nie dostała tak , że Twoje wnioski są zbyt daleko idące.
Stary 2009-10-16, 23:24   #49
emememsik

Cytat:
Nie pisze już teraz tylko o Twoim podejściu, czy jest tam choć jeden człowiek, który chciałby jej lub komukolwiek pomóc?
Jak ktoś z grupy ma jej pomóc jeśli ona oczekuje tłumaczenia wielu rzeczy z angielskiego na polski?

Edytowane przez emememsik
Czas edycji: 2009-10-16 o 23:27
emememsik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 23:24   #50
fizelina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
to chyba prowadzący się tym powinien zająć i prosić ją o zachowanie ciszy, jeśli faktycznie co chwilę się odzywa i o coś pyta ludzi na około
z tego co wiem na tamat brytyjskich wykładowców, to oni mają trochę inny stosunek niż Ci w polszy, więc możliwe, że takie "pogawędki" to norma.. tylko pytanie na ile na dłuższą metę to nie utrudni funkcjonowania na uczelni autorce wątku.. z resztą fakt,z e musi ona odpowiadac wciaż na te same pytania pokazuje wprost,z e dziewczyna nie ma zamiaru się uczyć, tylko znalazła "frajerkę" co jest pod ręką i zawsze pomoże..
Stary 2009-10-16, 23:25   #51
aga378
Raczkowanie

"Jak ktoś z grupy ma jej pomóc jeśli ona oczekuje tłumaczenia wielu rzeczy z angielskiego na polski?"

No i właśnie dlatego prosi o pomoc autorkę wątku. Inni mogą jej pomóc np. idąc z nią na piwo i rozmawiać z nią po angielsku.

Uważam, że teraz przesadzacie, to , że często prosi o pomoc czy tłumaczenia, nie znaczy, że nie pracuje w domu i że jest leniem.

Edytowane przez aga378
Czas edycji: 2009-10-16 o 23:28
Stary 2009-10-16, 23:25   #52
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie robi az takiego halasu, zreszta co wykladowce obchodzi, ze nie uwaza na zajeciach? Ona sie nie pyta ludzi na okolo, a mnie.
Denerwuje mnie fakt, ze w pracy w grupach zaczyna do mnie mowic po polsku, do tego sie przyznaje. Chce poznac tez innych ludzi, a zdziwiloby mnie, gdyby wszyscy mysleli, ze rozmowy po polsku przy nich sa ok.

Co do dostania sie, to sie dostala, ale sama mowila, ze certyfiakt jezykowy ledwo co zdala, a bylo to warunkiem jej przyjecia. 6 z IELTS'a to e praktyce wcale nie jest CAE.
piją!

Edytowane przez wenedka
Czas edycji: 2009-10-16 o 23:27
Stary 2009-10-16, 23:25   #53
emememsik

Cytat:
Jeśli sobie na nich nie radzi, to sam fakt, że się na nie dostała, nie ma najmniejszego znaczenia.
Stary 2009-10-16, 23:26   #54
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Zasugeruje jej lekcje angielskiego, ktore na uczelni sa oferowane za darmo, ale nie chce jej zezloscic, sprawic ogromnej przykrosci, a zdrugiej strony sytuacja ta mnie meczy.
myślę, że to żadna obraza nie jest naprawdę. Ona sama ślepa nie jest na pewno i widzi, że językowo odstaje.
Stary 2009-10-16, 23:28   #55
emememsik

Cytat:
No i właśnie dlatego prosi o pomoc autorkę wątku. Inni mogą jej pomóc np. idąc z nią na piwo i rozmawiać z nią po angielsku.
Więc czemu prosi o pomoc tylko wen? Bo tak jest najłatwiej.
Stary 2009-10-16, 23:29   #56
fizelina
Zadomowienie

Cytat:
dostanie się na studia w krajach ue nie jest trudne.. glównym problemem jest tak naprawdę kasa.. więc niech Cie to nie zwiedzie..
a niestety to jak nas w polszy uczą angielskiego pozostawia wiele do życzenia.. ja jak czasem patrze na ludzi w moim wieku, czy młodszych, którzy języka uczą się już kilkanaście lat, a nie potrafią się porozumieć w najprostszej luźnej konwersacji, to ręce mi opadają..
wiem, że to brutalne, ale w kwestii emigracji mój stosunek jest prosty: albo znasz język, albo sp...adaj.
trzeba mierzyć siły na zamiary.. jak jesteś kiepska z przedmiotów ścisłych to nie pakujesz się na politechnikę, a jak masz średnie gadane, to nie szukasz pracy w telemarketingu.
Stary 2009-10-16, 23:31   #57
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
myślę, że to żadna obraza nie jest naprawdę. Ona sama ślepa nie jest na pewno i widzi, że językowo odstaje.
Co innego uslyszec cos takiego od obcej osoby.

Em, dlatego czuje sie wykorzystywana, bo czuje, ze nie robi tego dlatego, ze mnie lubi, ale dlatego, ze tak latwiej.
piją!

Stary 2009-10-16, 23:37   #58
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Nie rozumiem dlaczego autorka watku powinna faworyzowac ta dziewczyne tylko dlatego, ze jest polka?
Przyczepil sie pasozyt to go trzeba usunac.
Z pomocy trzeba umiec korzystac, a nie WYkorzystywac to, ze ktos jest uprzejmy.
Powiedz jej wprost co myslisz.
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 23:45   #59
aga378
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Nie rozumiem dlaczego autorka watku powinna faworyzowac ta dziewczyne tylko dlatego, ze jest polka?
Przyczepil sie pasozyt to go trzeba usunac.
Z pomocy trzeba umiec korzystac, a nie WYkorzystywac to, ze ktos jest uprzejmy.
Powiedz jej wprost co myslisz.
Z tego co ja tu przeczytałam, to raczej nie wynika aby autorka była wyjątkowo uprzejma, ani aby dziewczyna była wyjątkowym pasożytem. Chyba za ostro!
Stary 2009-10-16, 23:51   #60
fizelina
Zadomowienie

Cytat:
Z tego co ja tu przeczytałam, to raczej nie wynika aby autorka była wyjątkowo uprzejma, ani aby dziewczyna była wyjątkowym pasożytem. Chyba za ostro!
a dla mnie wyglada to zupełnie odwrotnie..
póki co autorka wątku odpowiada grzecznie na wszystkie pytania dziewczyny, nawet jak się musi powtarzać. i jedynie pozwoliła sobie zachować dla siebie swoje sprawy osobiste. nie widze w tym nic nieuprzejmego.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości