Waniliowe perfumy - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-27, 13:12   #331
BigMama
Zakorzenienie

Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
Dot.: Waniliowe perfumy

Cytat:
Napisane przez ktsw Pokaż wiadomość
zakupilam, jestem strasznie ciekawa jak ja lubie te zakupy w ciemno na alegro
ja też
BigMama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-23, 11:36   #332
KomEwa
Rozeznanie

Może spróbuję odświeżyć wątek...........
Lubię wanilię w perfumach, ale zupełnie nie taką, jaka kilka lat temu królowała powszechnie na naszych ulicach. Nie taką słabowitą i płaską, banalną, jak jest (moim zdaniem) w Casmir Choparda.
Wanilia musi być mocna i głęboka.
Mam resztkę waniliowego killera w 1998 r. wycofanego z produkcji. Nazywa się Savage Vanilla. Kolor tych perfum jest ciemny, jak koniak, a raczej mocna esencja herbaciana.
Pachną przepięknie i długo (otrzesz szyję o szalik i odłożysz go w kąt, to po miesiącu jeszcze czujesz zapach; przetrwa nawet pranie lub dwa). Nigdy w życiu takiej wanilii nie wąchałam i chyba już nigdy nie powącham (bo wycofane). Słodka, mocna, głęboka, obezwładniająca, ale nie mdląca. Wanilia podbita palonym cukrem i esencją herbacianą.
Czy któraś pamięta te perfumy? Czy któraś je wąchała?
KomEwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-23, 11:41   #333
Polly_
grozi wypollizowaniem

Nie znam niestety,a szkoda bo z twojego opisu wygląda smakowicie.
Spróbuj może Addict, LLL, wanilia bardziej złamana w Pradzie, Lalique Le Parfum.
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-16, 20:58   #334
Candy Supcio
Zadomowienie

Dla mnie najpiekniejsza wanilia zawarta jest w dezodorancie Impuls...wycofany ze sprzedazy w Polsce,dostepny w Niemczech.Zmyslowa,kobiec a,ciepla i zarazem delikatna wanilia...nie przeslodzona,budyniowa,md la,czy z dodatkiem kwiatkow czy owocow.Najpiekniejsza:ehe m:
Candy Supcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-17, 11:43   #335
DagmaraRose2000
Perfumoholik z wyboru

ja tam lubie budyniowa wanile moze dlatego ciagnie mnie do kenzo amour

"Don't you know there ain't no devil, there's just God when he's drunk."
DagmaraRose2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-17, 11:46   #336
olla83
Rozeznanie

uwielbiam zapach wanilii, mój TŻ nie cierpi
olla83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-17, 15:24   #337
Candy Supcio
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DagmaraRose2000 Pokaż wiadomość
ja tam lubie budyniowa wanile moze dlatego ciagnie mnie do kenzo amour

Budyniowa wanilia moze byc rowniez piekna,jesli nie jest przeslodzonaChoc pewnie rowniez ta mega slodka znajdzie swoich amatorow
Candy Supcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 08:40   #338
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olla83 Pokaż wiadomość
uwielbiam zapach wanilii, mój TŻ nie cierpi
mam to samo wychodzac dzis do pracy psiknelam sie lolitką i po chwili uslyszalam od TŻ-ta zebym robila to przed samym wyjsciem bo on nie moze spac bo wszedzie czuje wanilie, hehe
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-09, 19:15   #339
Kayako
BAN stały

Przeczytałam cały wątek, wypisałam wszystkie zapachy, które polecałyście (wyszło mi chyba koło 70), wszystkie szukałam na Allegro i niedługo będę kupować próbki.
Bo mojej mamie zamarzył się zapach, jak z jej lat młodości

Więc może któraś z Wizażanek rocznik '70 (plus minus ) mogłaby mi pomóc. Może któraś z Was pamięta zapach wody toaletowej lub perfum o niezbyt słodkim - prawdopodobnie najbardziej podobnym do oryginału - zapachu wanilii? I to napewno nie był zapach z wyższej półki - raczej z średniej, a najpewniej to z niższej
Mówiła mi mama, że raz miała zapach o nazwie "Vanilia Sky", a że ten drugi, który właśnie szukam, był "W KULECZCE" (bardzo mało mi to mówi, bo nawet nie wiem o co chodzi z tą kuleczką, ale może którejś z Was powie to więcej )

Z góry dziękuje za pomoc

PS. Nie chciałam zakładać nowego tematu, bo odpowiedź na mój post powinna tutaj bardzo pasowac
Kayako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-09, 20:41   #340
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
Napisane przez Kayako Pokaż wiadomość
Przeczytałam cały wątek, wypisałam wszystkie zapachy, które polecałyście (wyszło mi chyba koło 70), wszystkie szukałam na Allegro i niedługo będę kupować próbki.
Bo mojej mamie zamarzył się zapach, jak z jej lat młodości

Więc może któraś z Wizażanek rocznik '70 (plus minus ) mogłaby mi pomóc. Może któraś z Was pamięta zapach wody toaletowej lub perfum o niezbyt słodkim - prawdopodobnie najbardziej podobnym do oryginału - zapachu wanilii? I to napewno nie był zapach z wyższej półki - raczej z średniej, a najpewniej to z niższej
Mówiła mi mama, że raz miała zapach o nazwie "Vanilia Sky", a że ten drugi, który właśnie szukam, był "W KULECZCE" (bardzo mało mi to mówi, bo nawet nie wiem o co chodzi z tą kuleczką, ale może którejś z Was powie to więcej )

Z góry dziękuje za pomoc

PS. Nie chciałam zakładać nowego tematu, bo odpowiedź na mój post powinna tutaj bardzo pasowac
Może któraś wanilia Coty? Vanilla Fields lub Vanilla Musk? Wild Musk było dostępne w roll onie (perfumy w formie jakby olejku z kulką do rozprowadzania, widziałam błyszczyki w podobnych opakowaniach ), więc Vanille może też? Były bardzo popularne swego czasu

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 00:46   #341
progresywna
BAN stały

perfumy o zapachu wanilli. co polecacie?

Witajcie.
Mam ostatnio niesamowitą ochotę kupić sobie i pachnieć wanillią. Naczytałam się, że jest afrodyzjakiem, więc miedzy innymi stąd ten pomysł

Pomóżcie zatem z wyborem, bo szczerze przyznam, że nie mam obecnie żadnego pomysłu
progresywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-14, 01:02   #342
Sabbath
Wiedźma

Dot.: perfumy o zapachu wanilli. co polecacie?

Cytat:
Napisane przez progresywna Pokaż wiadomość
Witajcie.
Mam ostatnio niesamowitą ochotę kupić sobie i pachnieć wanillią. Naczytałam się, że jest afrodyzjakiem, więc miedzy innymi stąd ten pomysł

Pomóżcie zatem z wyborem, bo szczerze przyznam, że nie mam obecnie żadnego pomysłu
Kiedy wejdziesz na forum o perfumach, na górze podwieszony jest wątek pod tytułem: Jak chcesz BANA, to tego nie czytaj!!!

Znajdziesz w nim link do wątku pod tytułem: Waniliowe perfumy - KLIK

Inną opcją jest skorzystanie z wyszukiwarki. O waniliowych perfumach było już bardzo dużo.

Miłej lektury.

Edytowane przez Sabbath
Czas edycji: 2009-10-14 o 01:06
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 01:23   #343
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez KomEwa Pokaż wiadomość
Mam resztkę waniliowego killera w 1998 r. wycofanego z produkcji. Nazywa się Savage Vanilla. Kolor tych perfum jest ciemny, jak koniak, a raczej mocna esencja herbaciana.
Pachną przepięknie i długo (otrzesz szyję o szalik i odłożysz go w kąt, to po miesiącu jeszcze czujesz zapach; przetrwa nawet pranie lub dwa). Nigdy w życiu takiej wanilii nie wąchałam i chyba już nigdy nie powącham (bo wycofane). Słodka, mocna, głęboka, obezwładniająca, ale nie mdląca. Wanilia podbita palonym cukrem i esencją herbacianą.
Czy któraś pamięta te perfumy? Czy któraś je wąchała?
Znalazłem na ibeju - klik
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 11:32   #344
prowokatorka
Zadomowienie

Jako miłośniczka waniliowych aromatów ,najpiękniejszą wanilię znalazłam w Shalimar edp.Jest lekko pudrowa ,mleczna i bardzo osobista.

Dafi {*} 22.06.2011 godz 20.
Na zawsze zostaniesz w moim sercu
Jodzi {*} 31.08.2013
Skarbeczku jesteś już w ptasim raju
prowokatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 12:15   #345
progresywna
BAN stały

Tyle piszecie tutaj dziewczyny o Addict Diora, ale jak sprawdziłam jego nuty zapachowe (http://www.kokai.pl/item361_woda_per...christian_dior), to wanilia jest gdzieś na szarym końcu, a w zapachu przeważają podobno owoce cytrusowe.
Która perfuma jest taka NAJ NAJ waniliowa? Chodzi mi o samą wanilię bez żadnych dodatków

Edytowane przez progresywna
Czas edycji: 2009-10-15 o 12:25
progresywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-15, 12:33   #346
Layila
Zadomowienie

Cytat:
Tyle piszecie tutaj dziewczyny o Addict Diora, ale jak sprawdziłam jego nuty zapachowe (http://www.kokai.pl/item361_woda_per...christian_dior), to wanilia jest gdzieś na szarym końcu, a w zapachu przeważają podobno owoce cytrusowe.
Która perfuma jest taka NAJ NAJ waniliowa? Chodzi mi o samą wanilię bez żadnych dodatków
Absolut wanilii Bourbon znajduje się w bazie Addicta. Nuty bazy cechuje to, że trwają na skórze najdłużej. Nuty głowy i serca są bardzo nietrwałe, gdyby wiec tej wanilii nie było w bazie, to Addict raczej nie byłby 'waniliowcem'.

Sama wanilia bez domieszek to np. woda toaletowa Yves Rocher. Bardzo trwała.

A wracając do Addicta, to w piramidzie zapachowej znajdują się: liść mandarynki, kwiat jedwabiu, kwiat Królowej Nocy, róża bułgarska, kwiat pomarańczy - nie widzę tu cytrusów. Czy Ty kiedykolwiek wąchałaś ten zapach czy swoje wnioski opierasz jedynie na opisie nut? Bo jeśli nie miałaś kontaktu 'węchowego', to brzmi to trochę jak rozprawa ślepego o kolorach Polecam wizytę w perfumerii

Edytowane przez Layila
Czas edycji: 2009-10-15 o 12:40
Layila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 12:59   #347
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
Kolejność składników perfum jest rozpisywana na innej zasadzie niż składników kosmetyków do pielęgnacji czy makijażu. W przypadku tych drugich ujawnia się je kolejno, w zależności od tego czego procentowo w mazidle jest najwięcej.
Jeśli chodzi o perfumy sprawa ma się inaczej. To o czym automatycznie myślimy słysząc "skład perfum" to to, co kryje się pod chemiczną rozpiską pod hasłem "parfum". Regulacje są takie, że producent nie ma obowiązku go całego ujawniać. To oczywiste, bo stanowi swoisty sekret marki i kompletna informacja byłaby strzeleniem sobie w kolano. I doskonała większość firm z tego korzysta. Producent pachnidła ujawnia więc kilka najlepiej brzmiących i najlepiej określających kompozycję składników zapachowych. Najczęściej w kolejności takiej, w jakiej ujawniają się w zapachu - od nut głowy do bazy. Nieco odmiennie jest z kompozycjami tzw "sferycznymi" gdzie elementy nie ujawniają się kolejno lecz jednocześnie. Ale i tam ujawnia się tylko parę elementów zapachowych.

Tak więc to, że na początku rozpiski o nutach zapachowych Addict jest liść mandarynki czy jeżyna nie świadczy o tym, że to lekka, cytrusowo-owocowa kompozycja Klimat najbardziej będzie zdradzało raczej to, co od środka do końca.
Jeśli już mowa o tym co tak naprawdę dominuje w Addict to jest to alkohol Na drugim miejscu szeroko pojęte "parfum" a potem woda

"Skład jako skład" jest wydrukowany na pudełku. A jak już się pojawi wdając się w szczegóły to wywołuje niemałe kontrowersje Można zerknąć na taki skład TUTAJ oraz TUTAJ .

A jeśli chodzi o totalną wanilię bez dodatków to za Laylą powtórzę o Wanilii YR - warto też zainteresować się Wanilią Body Shopu. Są jednymi z najtańszych i najlepiej dostępnych a jednocześnie wartymi polecenia.

Edytowane przez your Angel
Czas edycji: 2009-10-15 o 13:17
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 13:45   #348
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Cytat:
Żadne perfumy ( nie: perfuma ) nie mają tylko jednego skłanika. To na ile czuć w nich np. wanilię zalezy od tego ile i w w której cześci piramidy zapachowej ją zastosowano , z czym polączono, a takze od chemii skóry osoby , ktora ich uzyje.
do popularniejszych perfum waniliowych mozna zaliczyc :
Addict
Hypnotic Poison
Organza
Shalimar
Casmir
NINA Niny Ricci
Vanille Canelle
Vanilia Musk

z nowości ; Creed Sublime Vanille
Stary 2009-10-15, 22:42   #349
Shee'naz
Wtajemniczenie

Własnie jestem teraz na etapie szukania jakis ciepłych, fajnie otulajacych perfum na zimę, ale nie mdlących.

Takie wg. niektorych miał byc hypnose - wetiwer i passiflora miały tu tworzyc zmysłową otoczke i przełamywac slodycz wanilli. Nic z tych rzeczy! na mojej skorze w ten sposob sie niestety nie rozwijają W pewnym momencie zostaje lekko mdlacy słodziak.

Nie są zle, ale to jeszcze nie to czego szukam...

Edytowane przez Shee'naz
Czas edycji: 2009-10-15 o 22:43
Shee'naz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-15, 23:47   #350
Layila
Zadomowienie

Akurat o Hypnose, to bym się nie odważyła powiedzieć, że jest waniliowy czy otulający. Landryna i tyle

Podobno Hypnose Elixir jest bananowo-waniliowo-puchaty ale nie miałam nigdy okazji powąchać.
Stary 2009-10-16, 00:12   #351
Vegusia
Rozeznanie

GG do Vegusia

Cytat:
Napisane przez Shee'naz Pokaż wiadomość
Własnie jestem teraz na etapie szukania jakis ciepłych, fajnie otulajacych perfum na zimę, ale nie mdlących.

Takie wg. niektorych miał byc hypnose - wetiwer i passiflora miały tu tworzyc zmysłową otoczke i przełamywac slodycz wanilli. Nic z tych rzeczy! na mojej skorze w ten sposob sie niestety nie rozwijają W pewnym momencie zostaje lekko mdlacy słodziak.

chcciałabym coś Ci doradzic, ale mam niestety ten sam problem i z odnalezieniem "ciepłego" ideału i z odczuciami co do hypnose.
Vegusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 07:28   #352
prowokatorka
Zadomowienie

Cytat:

Musisz dalej próbować.Na pewno coś znajdziesz interesującego.
Z propozycji Insolence edp-w nucie bazy ma drewno i wanilię .Na mnie ładnie się układa ,możesz przetestować

Jodzi {*} 31.08.2013
Stary 2009-10-16, 08:37   #353
Vanessa io
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Layila Pokaż wiadomość
Akurat o Hypnose, to bym się nie odważyła powiedzieć, że jest waniliowy czy otulający. Landryna i tyle

Podobno Hypnose Elixir jest bananowo-waniliowo-puchaty ale nie miałam nigdy okazji powąchać.

Mozesz kupic banana, poczekac az skorka zciemnieje a potem rozgniesc go widelcem-tak pachnie Elixir Hypnose
Mdły jak ciort
Vanessa io jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 12:33   #354
Shee'naz
Wtajemniczenie

Dzieki odpowiedzi dziewczyny Na szczescie w tym watku jest wymienionych wiele interesujacych pozcji do sprawdzenia- napewno zainteresuje sie Insolence, wyglada ciekawie.
Widze ze przede mna jeszcze sporo testów zanim znajde ten "jesienno-zimowy" ideał... Jestem wyjatkowo czuła na ZA słodkie zapachy, a takie neistety króluję teraz powszechnie. Znalezienie nie za mocnej i ciekawie oprawionej wanilli graniczy z cudem

wpadła mi w oko Organza EDP. Co sądzicie? nie za bardzo przeładowana?

Edytowane przez Shee'naz
Czas edycji: 2009-10-16 o 12:43
Stary 2009-10-16, 12:49   #355
Layila
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vanessa io Pokaż wiadomość
Mozesz kupic banana, poczekac az skorka zciemnieje a potem rozgniesc go widelcem-tak pachnie Elixir Hypnose
Mdły jak ciort
Dzięki. To znowu przyoszczędziłam ze dwie stówki
Stary 2009-10-16, 13:45   #356
prowokatorka
Zadomowienie

Cytat:
Dzieki odpowiedzi dziewczyny Na szczescie w tym watku jest wymienionych wiele interesujacych pozcji do sprawdzenia- napewno zainteresuje sie Insolence, wyglada ciekawie.
Widze ze przede mna jeszcze sporo testów zanim znajde ten "jesienno-zimowy" ideał... Jestem wyjatkowo czuła na ZA słodkie zapachy, a takie neistety króluję teraz powszechnie. Znalezienie nie za mocnej i ciekawie oprawionej wanilli graniczy z cudem

wpadła mi w oko Organza EDP. Co sądzicie? nie za bardzo przeładowana?
Co do Organzy to prawdopodobnie dziś albo jutro [tu molesta małża będzie ] będę testować na własnej skórze ,na blotterku pięknie ewoluował w kierunku wanilii.Jak wyjdzie ładnie to zakupię 30-tkę .

Jodzi {*} 31.08.2013
Stary 2009-10-16, 14:36   #357
Layila
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez prowokatorka Pokaż wiadomość
Co do Organzy to prawdopodobnie dziś albo jutro [tu molesta małża będzie ] będę testować na własnej skórze ,na blotterku pięknie ewoluował w kierunku wanilii.Jak wyjdzie ładnie to zakupię 30-tkę .
Mnie, fankę ciężkich i esencjonalnych zapachów, Organza dosłownie zwala z nóg. Niestety, w tym negatywnym sensie. I wanilii w niej wcale nie czuję - może dlatego, ze natychmiast zaczyna boleć mnie głowa. Aczkolwiek bardzo spodobała mi się ta limitowana edycja z kwiatem pomarańczy bodajże. Pięknie się na mnie układała, jeśli będziesz w Sephorze, to przetestuj.
Stary 2009-10-16, 14:45   #358
prowokatorka
Zadomowienie

Cytat:
Mnie, fankę ciężkich i esencjonalnych zapachów, Organza dosłownie zwala z nóg. Niestety, w tym negatywnym sensie. I wanilii w niej wcale nie czuję - może dlatego, ze natychmiast zaczyna boleć mnie głowa. Aczkolwiek bardzo spodobała mi się ta limitowana edycja z kwiatem pomarańczy bodajże. Pięknie się na mnie układała, jeśli będziesz w Sephorze, to przetestuj.
Już wiem ,inna flaszunia jakby pękata i niska.Fleur de orange .Prztestuję .A Organzę przetestuję w kierunku wanilii,zobaczymy czy się wytworzy czy nie .Dzięki za ukierunkowanie

Jodzi {*} 31.08.2013
Stary 2009-10-17, 10:24   #359
eveelyne
Raczkowanie

GG do eveelyne

Można śmiało próbować Kenzo Amour, Guerlain L'instant. Piękne i ciepłe
eveelyne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-17, 12:54   #360
Shee'naz
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez prowokatorka Pokaż wiadomość
Cytat:
Właśnie z tego co czytam i słyszę o Organzie, jej zapach bardzo zmiennie sie układa w zależności od osoby. Mam nadzieje, że naleze do tych szczesciach, u ktorych rozwija sie pieknie i nie dusząco Poki co - flakon a'la grecka kolumna z lekko kobiecymi kształtami, mnie zauroczył.

Cytat:
Napisane przez eveelyne Pokaż wiadomość
Można śmiało próbować Kenzo Amour, Guerlain L'instant. Piękne i ciepłe
Dzieki za kolejne pozycje do przetestowania
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości