Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. VII - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-16, 22:40   #1711
lady bilberry
Przyczajenie

GG do lady bilberry
Dot.: Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. VII

Hej dziewczyny! po 1.) Kinolek GRATULACJE!!! też bym tak chciała ;D
PO 2.) wybaczcie że się tak wcinam , ale jestem nowa i trochę się gubię szczerze mówiąc
Mam pyt. ^^ kiedy mogę zdawać egzamin? ile trzeba mieć lat?
Stary 2009-10-16, 22:45   #1712
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lady bilberry Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! po 1.) Kinolek GRATULACJE!!! też bym tak chciała ;D
PO 2.) wybaczcie że się tak wcinam , ale jestem nowa i trochę się gubię szczerze mówiąc
Mam pyt. ^^ kiedy mogę zdawać egzamin? ile trzeba mieć lat?
na kat B 18 najwcześniej możesz w dzień swoich urodzin
na B1 sa inne zasady, od 16 chyba?
na pewno w necie to jest
blue_apple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-16, 22:51   #1713
lady bilberry
Przyczajenie

GG do lady bilberry

ok thnx! ;D zaraz sobie poczytam ^^ , sama mam stresik jak o tym pomyśle a będe zdawac dopiero za kilka lat ; O więc trzymam kciuki za was wszystkie dziewczyny! , musimy obalicmit, że kobieta za kierownicą oznacza wypadek xD
Stary 2009-10-16, 23:09   #1714
DJ Guciek
Zadomowienie

Boże, czy oni zgłupieli do reszty? Wjedzie potem taki kierowca w samo centrum miasta, zobaczy multum aut i zbaranieje.... Przecież to jest jakiś porobiony pomysł Argument o bezpieczeństwie jakoś do mnie nie przemawia - po to jest instruktor i po to ma pedały oraz ręce, żeby reagować. Czyli wychodzi na to, że osoby jeżdżące zgodnie z przepisami (bo zakładamy, że w każdym OSK tak jest) stwarzają zagrożenie na drodze i powodują korki, a nie wariaci, którzy tną ponad setkę i mają wszelkie zasady głęboko pod siedzeniem schowane. Suuuper Na dobre to kursantom nie wyjdzie na pewno. A problem nie leży w eLkach, które stosują się do przepisów, czasami gasną, tylko w polskich drogach. Jakby było ich więcej, w lepszym stanie, zrobili obwodnice dużych miast, to by i mniejszy ruch był w jakimś stopniu. Wywalenie biednych kursantów na przedmieścia i osiedlowe dróżki raczej dużo dobrego nie przyniesie. Samochód jak każdy inny...

wkurzyłam się na tych politycznych popaprańców
kat. C+E - 19.01.2012

DJ Guciek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 00:17   #1715
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue_apple Pokaż wiadomość
na kat B 18 najwcześniej możesz w dzień swoich urodzin
na B1 sa inne zasady, od 16 chyba?
na pewno w necie to jest
Mnie uczyli, że dzień po urodzinach

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 09:27   #1716
yula88
Raczkowanie

GG do yula88

Cytat:
Napisane przez Dojota Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny.jutro mam egzamin i nagle naszlo mnie takie pytanie:mam swiatla kolizyjne i widze,ze piesi maja zielone.Czy jak widze ,ze piesi maja zielone ,ale nikogo nie ma na chodzinku to moge jechac?Boje sie ze w takiej sytuacji ktos by mi nagle wyskoczyl;/
Gdzie zdajesz prawko? Bo wydaje mi się że w W.Brytanii
Światła kolizyje- czyli stoisz na czerwonym świetle ? W takim wypadku czekasz aż sie zmieni na zielone. Jeżeli masz czerwone światło i pali się zielona strzałka( czyli jedziesz na warunku) to możesz przejechać na pasach gdy pali się zielone światło dla pieszych, pod warunkiem że nie ma nikogo na przejściu.
yula88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 09:38   #1717
candace1
Zakorzenienie

DOJOTA
: kciuki:
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 09:48   #1718
yula88
Raczkowanie

GG do yula88

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość
DOJOTA
: kciuki:
Też kciukam
Stary 2009-10-17, 10:19   #1719
57c4259f21315203964a8ed20878b337431f4de9_625f3ef28e370
Konto usunięte

ja mam egzamin w czwartek i jeszcze parę dni temu mogłabym powiedziec że się stresuje ale szczerze mówiąc teraz jest mi wszystko jedno czy zdam czy nie bo wogóle nie chce mi sie życ
57c4259f21315203964a8ed20878b337431f4de9_625f3ef28e370 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 10:31   #1720
DJ Guciek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez yula88 Pokaż wiadomość
Gdzie zdajesz prawko? Bo wydaje mi się że w W.Brytanii
Światła kolizyje- czyli stoisz na czerwonym świetle ? W takim wypadku czekasz aż sie zmieni na zielone. Jeżeli masz czerwone światło i pali się zielona strzałka( czyli jedziesz na warunku) to możesz przejechać na pasach gdy pali się zielone światło dla pieszych, pod warunkiem że nie ma nikogo na przejściu.
Ale dlaczego zaraz w UK? Na bezkolizyjnych teoretycznie nie może nam się na drodze pojawić. Natomiast przy normalnej sygnalizacji jak najbardziej - mi się już kilka razy przytrafiło, że "mój" sygnalizator zmienił się na zielone, a światła pieszych też wskazywały zielone i trzeba im jak najbardziej ustąpić pierwszeństwa
Generalnie już kilku moich znajomych mówiło, że na egzaminie na pieszych uważali bardzo bardzo, przepuszczali na każdym przejściu itd. I egzaminator ich chwalił za bardzo ładne zachowanie wobec pieszych Oczywiście nie należy przesadzać i puszczać ich, jeśli mają czerwone światło, ale ponoć takie kulturalne zachowanie wobec pieszych jest bardzo mile widziane

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

[1=57c4259f21315203964a8ed 20878b337431f4de9_625f3ef 28e370;14776969]ja mam egzamin w czwartek i jeszcze parę dni temu mogłabym powiedziec że się stresuje ale szczerze mówiąc teraz jest mi wszystko jedno czy zdam czy nie bo wogóle nie chce mi sie życ[/QUOTE]

Dziewczyno, uszy w górę i do boju Nie ma co sobie wmawiać, że z jakiegoś powodu życie jest do kitu i najchętniej by się je zakończyło. Za jakiś czas zmienisz podejście i zobaczysz, że takie myślenie jest po prostu głupie
kat. C+E - 19.01.2012

Stary 2009-10-17, 10:33   #1721
Konto usunięte

no nie wiem jestem zbyt wrażliwa na wszystko i każda drobnostka mnie bardzo boli, mam ochotę sobie cos zrobic, nie zależy mi już
57c4259f21315203964a8ed20878b337431f4de9_625f3ef28e370 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 10:43   #1722
travirra
Raczkowanie

Dziewczyny w czwartek zdalam prawo jazdy za pierwszym razem Takie zalozenie mialam jak poszlam na kurs no i udalo mi sie zdac za 1 razem. Nie powiem, ze jest latwo, bo nie jest. Ale wszystko jest do zrobienia! Glowa do gory i najwazniejsze to poradzic sobie z tym cholernym stresem!
Z tego wszystkiego zapomnialam ile placi sie za odbior prawka?
Pozdrawiam wszystkie czekajace na egzamin i trzymam kciuki

PS Zdawałam w Bydgoszczy. Jezdzilam 53 minuty.
Stary 2009-10-17, 10:50   #1723
BeaS
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiniolek91 Pokaż wiadomość
Jeny, ZDAŁAM
I to za pierwszym razem!
Normalnie, do teraz nie moge uwierzyć... =)
A juz się bałam, że nic z tego nie będzie, bo były straszne korki... Miałam egzamin na 8.00, a ja o 7.58 stałam na drugicj światłach przed Wordem w mega korku, ale dzięki TŻ, który złamał z milion przepisów wpadłam tam o 8.01 =) Teorię napisałam na 1 błąd. O 9.22 zaczęłam praktykę... Trafiłam na tak cudownego egzaminatora, ze szok... Od razu jak go zobaczyłam i mnie wywołał to stres ze mnie zszedł... Śmiał się, żartował... łuk zrobiłam za drugim razem. Z pierwszym mi zgasł, bo nie spuściłam ręcznego. Jak totalna idiotka, bo przecież w trakcie przygotowania do jazdy wiedziałam, że mam to zrobić. Kilka sekund później, jak nienormalna na nim pojechałam. Ale za drugim razem łuk - perfect. Pod górkę ruszyłam z szarpnięciem, ale zaliczył. No i miasto. Miałam wiele błędów. Zgasł mi raz. Na światłach pełnych, przepuszczając tych jadących w prawo i na wprost, zatrzymałam się za daleko, ale powiedział, że nie mam się bac i podjechać bliżej. Miałam parkowanie przodem i za blisko stanęłam auta, ale powiedział, ze jak łądnie wyjadę to mi zaliczy. Nie byłam na rondzie w ogóle.Miałam kilka jednokierunkowych dróg. Masę świateł pełnych. Zawracanie z użyciem bramy i na skrzyżowaniu. Na mieście miałam niewiele manewrów, ze aż była zdziwona... Przed godziną 10 miałam ostatni manewr (zawracanie) i po jego wykonaniu on do mnie "I co, źle było? Duża różnica w jeździe egzaminacyjnej, a tej lekcyjnej? Jak się Pani czuje po tej jeździe?" I sobie tak rozmawialiśmy na lajcie. On coś tam wpisywał. I po chwili zorientowałam się, że każe mi jechać do Wordu. Więc mega skupienie, żeby nic nie sknocić. Bałam się żeby mi drugi raz nie zgasło, więc na ostatnim skrzyżowaniu ruszyłam, że aż mi się koła w miejscu zakręciły. Powiedział tylko, żebym delikatniej postępowała ze sprzęgłem. Wjeżdzam sobie do Wordu, parkuję, i słyszę "wynik pozytywny". Gdyby nie to, że miałam blisko miałam fotel dosunięty to bym go chyba w tym aycie wyściskała. Dał mi karteczkę, wyszliśmy z auta i chwilę porozmawialiśmy, bo akurat chyba nie było żadnego egzaminu, bo wszystkie elki stały w wordzie i w poczekalni pustka... Oczywiście z mega bananem na ustach biegnę do TŻ =) i na dodtaek z Wordu dostałam breloczek do kluczy połączony z mini-alkomatem na baterie =)

No nie moge w to uwierzyć nadal =) wiem, że zdałam głównie dlatego, że trafiłam na egzaminatora - anioła. Wcale nie czułam przy nim stresu. Przy nim wręcz jechałam bardziej na luzie niż z moim instruktorem. Gdybym miała z innym to na pewno bardziej bym się stresowała i jadąc identycznie, na pewno miał by nie jeden powód żeby mnie oblać...

Jestem taka happy
Już opłaciłam prawko i teoretycznie za jakieś 2.5 tygodnia do odbioru, ale będę codziennie wchodzić na stronkę z nadzieją, że jest komunikat, że można odebrać prawko =)
Gratuluję.
Ale słodko.

Cytat:
Napisane przez sideritis Pokaż wiadomość
Dojota
trzymam

~ Thomas Fuller ~
BeaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 10:51   #1724
DJ Guciek
Zadomowienie

70,50zł
kat. C+E - 19.01.2012

Stary 2009-10-17, 10:55   #1725
travirra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DJ Guciek Pokaż wiadomość
70,50zł
Dziękuję
Stary 2009-10-17, 11:17   #1726
effciaa16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez travirra Pokaż wiadomość
Dziewczyny w czwartek zdalam prawo jazdy za pierwszym razem Takie zalozenie mialam jak poszlam na kurs no i udalo mi sie zdac za 1 razem. Nie powiem, ze jest latwo, bo nie jest. Ale wszystko jest do zrobienia! Glowa do gory i najwazniejsze to poradzic sobie z tym cholernym stresem!
Z tego wszystkiego zapomnialam ile placi sie za odbior prawka?
Pozdrawiam wszystkie czekajace na egzamin i trzymam kciuki

PS Zdawałam w Bydgoszczy. Jezdzilam 53 minuty.
Też zdaję w Bydgoszczy. Gratuluję. To prawda zdać tam to jest na prawdę trudno, przynajmniej mi się tak wydaje.

effciaa16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 11:23   #1727
travirra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez effciaa16 Pokaż wiadomość
Też zdaję w Bydgoszczy. Gratuluję. To prawda zdać tam to jest na prawdę trudno, przynajmniej mi się tak wydaje.
Widzę, że zdajesz 26. Bedę trzymała kciuki. W Bydgoszczy bardzo trudno zdać. Na teorii bylo Nas jakies 20 osob. Chyba 5 osob nie zdalo. Po omowieniu teorii czekalam 5 minut. Duzo osob oblewa na placu. Na 15 osob, ktore zdaly teorie tylko 2 osoby zdaly jazde. W tym ja
Stary 2009-10-17, 11:42   #1728
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DJ Guciek Pokaż wiadomość
Boże, czy oni zgłupieli do reszty? Wjedzie potem taki kierowca w samo centrum miasta, zobaczy multum aut i zbaranieje.... Przecież to jest jakiś porobiony pomysł Argument o bezpieczeństwie jakoś do mnie nie przemawia - po to jest instruktor i po to ma pedały oraz ręce, żeby reagować. Czyli wychodzi na to, że osoby jeżdżące zgodnie z przepisami (bo zakładamy, że w każdym OSK tak jest) stwarzają zagrożenie na drodze i powodują korki, a nie wariaci, którzy tną ponad setkę i mają wszelkie zasady głęboko pod siedzeniem schowane. Suuuper Na dobre to kursantom nie wyjdzie na pewno. A problem nie leży w eLkach, które stosują się do przepisów, czasami gasną, tylko w polskich drogach. Jakby było ich więcej, w lepszym stanie, zrobili obwodnice dużych miast, to by i mniejszy ruch był w jakimś stopniu. Wywalenie biednych kursantów na przedmieścia i osiedlowe dróżki raczej dużo dobrego nie przyniesie. Samochód jak każdy inny...

wkurzyłam się na tych politycznych popaprańców
zgadzam się w 100%

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
Mnie uczyli, że dzień po urodzinach
mnie nie uczyli
mój kolega tak miał zdawać, ale w końcu z innych powodów (ciągle zapominał czegoś jadąc do WORDu się zapisać ) zdawał i tak po urodzinach.

Edytowane przez blue_apple
Czas edycji: 2009-10-17 o 11:43
Stary 2009-10-17, 12:08   #1729
pomarancza89
BAN stały

[1=57c4259f21315203964a8ed 20878b337431f4de9_625f3ef 28e370;14776969]ja mam egzamin w czwartek i jeszcze parę dni temu mogłabym powiedziec że się stresuje ale szczerze mówiąc teraz jest mi wszystko jedno czy zdam czy nie bo wogóle nie chce mi sie życ[/QUOTE]

hej wiem, że życie piękne nie jest, ale udowodnij sobie, że coś jest warte i zdaj pokaż życiu, że nic Ciebie nie pokona a to wszystko co się dzieje i Ci odbierać chęć do wszystkiego olej w tym jednym dniu !
pomarancza89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 12:28   #1730
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pomarancza89 Pokaż wiadomość
hej wiem, że życie piękne nie jest, ale udowodnij sobie, że coś jest warte i zdaj pokaż życiu, że nic Ciebie nie pokona a to wszystko co się dzieje i Ci odbierać chęć do wszystkiego olej w tym jednym dniu !

dzięki za miłe słowa, chce zdac napewno chce jak każdy ale niewiem jak podchodzic do tego czy tak że za wszelką cenę mam zdac czy olac sprawę
Stary 2009-10-17, 12:43   #1731
effciaa16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez travirra Pokaż wiadomość
Widzę, że zdajesz 26. Bedę trzymała kciuki. W Bydgoszczy bardzo trudno zdać. Na teorii bylo Nas jakies 20 osob. Chyba 5 osob nie zdalo. Po omowieniu teorii czekalam 5 minut. Duzo osob oblewa na placu. Na 15 osob, ktore zdaly teorie tylko 2 osoby zdaly jazde. W tym ja
ja nie łudzę się, że zdam za pierwszym razem, bo w bydgoskim WORDzie chyba nie ma takiego "ludzkiego: egzaminatora. Czepiają się byle czego.
Miałaś szczęście nie ma co- 2 os. na 15, tylko pogratulować.
ja mam teorię o 14:15 (oni wyczytają grupę nie? bo się trochę stresuję), mam nadzieję, że nie będę długo czekała.

effciaa16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 13:06   #1732
candace1
Zakorzenienie

http://www.sfora.biz/Zaplacisz-wiece...racyjny-a12721
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 13:13   #1733
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue_apple Pokaż wiadomość
mnie nie uczyli
mój kolega tak miał zdawać, ale w końcu z innych powodów (ciągle zapominał czegoś jadąc do WORDu się zapisać ) zdawał i tak po urodzinach.
Jakby można było, byłabym zapisana na urodziny, ale tak musiałam dzień po, a że 10ego nie robili zapisów , 11 święto, dlatego mam 12 - czyli najwcześniejszy możliwy termin.
Sporo moich znajomych zdawało dzień PO urodzinach

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 13:38   #1734
pomarancza89
BAN stały

[1=57c4259f21315203964a8ed 20878b337431f4de9_625f3ef 28e370;14778776]dzięki za miłe słowa, chce zdac napewno chce jak każdy ale nie wiem jak podchodzic do tego czy tak że za wszelką cenę mam zdac czy olac sprawę[/QUOTE]

ja Ci powiem jak idź i nie nastawiaj się na nic (jak będziesz pewna siebie i nie zdasz będzie przykro jeszcze bardziej, a jak będziesz się nastawiać, że nie zdasz to wykraczesz) podejdź do tego tak jak ja do 1 po radzie mojej koleżanki - co ma być to będzie, z egzaminatorami nie wygrasz, rób swoje, nie słuchaj uwag złośliwych, nie przejmuj się niczym, dopóki nie powie, że coś jest nie tak, a tylko będzie marudzić, nic złego się nie dzieje..
więc pamiętaj nie nastawiaj się, ale bądź gotowa do boju i pokaż co potrafisz
nie olewaj, bo szkoda i nie wymagaj od siebie nie wiadomo czego, bo jesteś tylko człowiekiem

Edytowane przez pomarancza89
Czas edycji: 2009-10-17 o 13:40
pomarancza89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 13:43   #1735
yula88
Raczkowanie

GG do yula88

[QUOTE=DJ Guciek;14777079]Ale dlaczego zaraz w UK? Na bezkolizyjnych teoretycznie nie może nam się na drodze pojawić. Natomiast przy normalnej sygnalizacji jak najbardziej - mi się już kilka razy przytrafiło, że "mój" sygnalizator zmienił się na zielone, a światła pieszych też wskazywały zielone i trzeba im jak najbardziej ustąpić pierwszeństwa
Generalnie już kilku moich znajomych mówiło, że na egzaminie na pieszych uważali bardzo bardzo, przepuszczali na każdym przejściu itd. I egzaminator ich chwalił za bardzo ładne zachowanie wobec pieszych Oczywiście nie należy przesadzać i puszczać ich, jeśli mają czerwone światło, ale ponoć takie kulturalne zachowanie wobec pieszych jest bardzo mile widziane

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Dlatego się zastanawiam czy zdaje w UK bo tak ma napisane w opisie . Jeżeli chodzi o przepuszczanie na pasach pieszych to wiadomo, że jak najbardziej oni mają pierwszeństwo gdy pali się "ich" zielone.
Stary 2009-10-17, 14:19   #1736
enigmatyczna
Raczkowanie

Hejka!

Od razu gratuluję wszystkim kobietkom, które ostatnio zdały!
No i trzymam kciuki za zdające w najbliższym czasie!

Muszę Wam się przyznać, że chrzest bojowy mam już za sobą!
Wczoraj pojechałam z mamą na zakupy. Powiem szczerze, że bałam się i to bardzo!
Ale chyba nie było tak źle, bo mama stwierdziła po powrocie, że dobrze sobie radzę!

Życzę Wam kochane miłego weekendu!

[szczęśliwa] studentka fizjoterapii UM Poznań

enigmatyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 14:53   #1737
Marcelka012
Raczkowanie

GG do Marcelka012

tylko potrafią kase z ludzi zdzierać

Marcelka012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 15:36   #1738
BeaS
Zakorzenienie

Jak dobrze, że ze mnie już nie zedrą.

~ Thomas Fuller ~
BeaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 15:43   #1739
Marcelka012
Raczkowanie

GG do Marcelka012

Cytat:
Napisane przez BeaS Pokaż wiadomość
Jak dobrze, że ze mnie już nie zedrą.
no nam się udało

Marcelka012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 17:43   #1740
blue_apple
Zakorzenienie

[1=57c4259f21315203964a8ed 20878b337431f4de9_625f3ef 28e370;14778776]dzięki za miłe słowa, chce zdac napewno chce jak każdy ale niewiem jak podchodzic do tego czy tak że za wszelką cenę mam zdac czy olac sprawę[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez pomarancza89 Pokaż wiadomość
ja Ci powiem jak idź i nie nastawiaj się na nic (jak będziesz pewna siebie i nie zdasz będzie przykro jeszcze bardziej, a jak będziesz się nastawiać, że nie zdasz to wykraczesz) podejdź do tego tak jak ja do 1 po radzie mojej koleżanki - co ma być to będzie, z egzaminatorami nie wygrasz, rób swoje, nie słuchaj uwag złośliwych, nie przejmuj się niczym, dopóki nie powie, że coś jest nie tak, a tylko będzie marudzić, nic złego się nie dzieje..
więc pamiętaj nie nastawiaj się, ale bądź gotowa do boju i pokaż co potrafisz
nie olewaj, bo szkoda i nie wymagaj od siebie nie wiadomo czego, bo jesteś tylko człowiekiem
dokładnie nie nastaw się, że zdasz na pewno, bo będzie Ci bardzo przykro, tak jak i mi było
po prostu zdasz lub nie - jak się uda to super, a jak nie to świat się nie wali.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości