|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 167
|
czy jest sens ci±gn±æ dalej ten zwi±zek?
cze¶æ
![]() Czêsto zagl±dam na forum, a¿ w koñcu postanowi³am siê Was zapytaæ o radê i wasz pogl±d na moj± sytuacjê. Z moim T¯ jestem 5 miesiêcy, teraz we wrze¶niu przeprowadzi³ siê do USA na studia, sêk w tym, ¿e teraz zaczyna III rok i chce i¶æ na doktorat (tam mo¿na od razu po licencjacie), wiêc jakie¶ 5 lat doktorat mu zajmie (On zak³ada, ¿e w tyle to skoñczy). Przed wyjazdem powiedzia³ mi szczerze, ¿e sam nie wie jak teraz nasz zwi±zek bêdzie wygl±daæ, ¿e oczywi¶cie spróbujemy ale On chce my¶leæ w sposób realistyczny, ¿e nie widzi zwi±zku przez internet, przez 6 lat, ¿e na tym nie da siê budowaæ normalnego zwi±zku i ¿e nie wierzy w has³o mi³o¶æ wszystko zwyciê¿y, bo zwi±zek oznacza nieustann± pracê nad sob± i zwyk³± codzienno¶æ, a nie spotkania od wiwatu. Na razie widzimy siê w grudniu, a potem jeszcze w lipcu i trochê w wrze¶niu. Dodam, ¿e gdy siê poznali¶my On my¶la³ na powa¿nie o zaczêciu studiów w moim mie¶cie, pomys³ ten oczywi¶cie wybi³am mu z g³owy, bo by³ absurdalny zwa¿aj±c na polsk± edukacjê, a amerykañsk±. Ja siê nie przeprowadzê, zaczê³am w³a¶nie studia, dwa kierunki, poza tym jêzykowo nie czujê siê na si³ach, studia za granic± to nie dla mnie, kompletnie tego nie widzê. Coraz czê¶ciej my¶lê, czy dalej w to brn±æ, czy to ma jaki¶ sens, taka prawie wirtualna mi³o¶æ, przerywana rzadkimi spotkaniami, maj±c w perspektywie 6 lat, na razie odliczamy dni do grudnia ale jestem pe³na w±tpliwo¶ci my¶l±c o przysz³o¶ci... Bardzo dziêkujê i bêdê wdziêczna ka¿dej wiza¿ance, która odpowie na tego posta, bêdzie to dla mnie bardzo wa¿ne i cenne, pomo¿e mi spojrzeæ na to z innego punktu widzenia. |
|
|
|
|
#2 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 576
|
Dot.: czy jest sens ci±gn±æ dalej ten zwi±zek?
Sama go przekona³a¶, ¿eby wyjecha³ na 6 lat do innego kraju...? Hm, no to wydaje mi siê, ¿e w sumie nie zale¿y Ci tak bardzo na tym zwi±zku. Facet mówi z sensem, ja te¿ nie widzê sensu w zwi±zku prowadzonym przez internet i uwa¿am, ¿e takie zwi±zki maj± minimalne szanse gdy w perspektywie jest 6 lat osobno, a sta¿ zwi±zku to marne kilka miesiêcy.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
my¶lê, ¿e to siê po prostu samo rozejdzie po ko¶ciach w ci±gu tych 6 lat. Ty kogo¶ poznasz na miejscu a on tam. Ja bym siê nie ³udzi³a ¿e co¶ z tego bêdzie
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Po pierwsze zanim mnie pozna³ ju¿ dawno wiedzia³, ¿e przeprowadza siê do USA, a po drugie wiem, ¿e Jego studia s± Jego pasj±, mi³o¶ci±, w Polsce pewnie by zgas³ i siê zmarnowa³, pomimo, ¿e by³by przy mnie, poza tym ju¿ wcze¶niej wiele w te studia zainwestowa³ i po¶wiêci³.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 966
|
Skoro oboje macie takie pragmatyczne podej¶cie to nie ma sensu dalej ci±gn±æ tego zwi±zku. My¶lê, ¿e ka¿de z Was bêdzie du¿o szczê¶liwsze maj±c kogo¶ na miejscu.
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
my¶limy, ¿e w tej sytuacji podej¶cie idealistyczne jest oszukiwaniem siê, trzeba wzi±æ pod uwagê rzeczywisto¶æ, có¿, mo¿na zak³adaæ, ¿e wiara czyni cuda i my¶leæ, ¿e przez 6 lat stworzymy ekstra zwi±zek, albo my¶leæ jak najbardziej pragmatycznie i realistycznie. Oczywi¶cie chcia³abym my¶leæ idealistycznie, no ale nie da siê tak, trzeba byæ ¿yciowym.
Edytowane przez colours Czas edycji: 2009-10-18 o 22:08 |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 030
|
spytaj siebie co czujesz. Je¶li go kochasz, czujesz ¿e chcesz z nim spêdziæ ¿ycie, albo chocia¿ jego czê¶æ
, je¶li jest dla Ciebie wa¿ny i jeste¶ w stanie dla niego ryzykowaæ i rezygnowaæ z czego¶, to po prosu jed¼ do niego. Nawet je¶li nie zaczniesz studiów od razu, to zaczniesz za chwilê, Jêzyk poznasz szybko, a bêdziecie razem.Je¶li czujesz, ¿e to nie jest wielka mi³o¶æ, tylko jakie¶ tam zauroczenie, je¶li czujesz, ¿e wyjazd Ciê przerasta i wa¿niejsze jest to co tu, to siê nie oszukuj, ¿e co¶ z tego wyjdzie, bo pewnie bêdzie tak jak dziewczyny pisz± - rozejdzie siê po ko¶ciach ![]() Wybierz to co najlepsze dla Ciebie. Lub dla Was, je¶li wchodzi w grê pojêcie WY
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 25 976
|
Cytat:
Cytat:
Wygl±da na to, ¿e Wy wybrali¶cie ¶cie¿kê kariery a nie ¶cie¿kê mi³o¶ci. I tak bywa. Albo polecisz do niego, albo on wróci, albo Wasze drogi siê rozejd±...
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 807
|
Nie ma sensu.
Bo choæby jak sobie poradzicie z potrzeb± fizycznej blisko¶ci?! Oprócz sexu 3 razy do roku, zapewniam Ciê, ¿e Ty bêdziesz czê¶ciej odczuwa³a potrzebê blisko¶ci niekonieczniej seksualnej z facetem. Ale nie samym sexem cz³owiek ¿yje - my¶lisz, ¿e po tych 6 latach bêdziecie siê znaæ - ka¿de z Was bêdzie kim¶ innym.
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 358
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 326
|
Nie ma sensu.
Moze raz na milion zdarza sie taki zwiazek internetowy, ale ja nie liczylabym, ze bede ta 1/1000000... |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 25 976
|
Cytat:
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 358
|
|
|
|
|
|
#14 | ||
|
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 576
|
Cytat:
Cytat:
![]() Poza tym nie wiem o jakim wielkim po¶wiêceniu mowa, skoro ch³opak rozwa¿a³ powa¿nie studia w Polsce? To ma byæ po¶wiêcenie przysz³o¶ci? Bez przesady, zwyk³a zmiana planów. Co do jako¶ci kszta³cenia w Stanach, to bym polemizowa³a, bo s± uczelnie lepsze i gorsze, jak wszêdzie. Samo to, ¿e w Stanach nic nie znaczy W Polsce te¿ s± bardzo dobre uczelnie.W ¿yciu siê podejmuje ró¿ne trudne decyzje, tutaj zdecydowali siê na prze³o¿enie "kariery" nad uczucie, ich sprawa. Ale w zwi±zku z tym nie liczy³abym, ¿e cokolwiek z tego zwi±zku bêdzie, bo jak widaæ jest on na dalszym planie, do tego odleg³o¶æ i rzadkie spotkania - pewnie siê "rozejdzie". Nie wi±za³abym z tym ch³opakiem dalekich planów bo to raczej bez sensu. |
||
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 171
|
Cytat:
]Mi³o¶æ ma rozwijaæ a nie ograniczaæ. Mi³o¶æ nie moze przeszkadzaæ w samorozwoju. A tak± w³a¶nie przeszkod± by³aby rezygnacja ze studiów w USA. Gdyby siê naprawdê kochali, byli pewni, ¿e chc± byæ ze sob± ju¿ zawsze, jako¶ by to rozwi±zali - chocia¿by poprzez wspólny wyjazd. Ale chyba nie ma sensu tak siê po¶wiêcaæ dla cz³owieka, z którym jest siê dopiero 5 miesiêcy i w sumie nie wie siê, czy to jest ten jedyny na przysz³o¶æ. Wiêcej realizmu, "amor vincit omnia" mo¿na w³o¿yæ miêdzy bajki. Edytowane przez lalalola Czas edycji: 2009-10-18 o 22:55 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
oczywi¶cie Stany nie s± jakim¶ wyj±tkiem i el dorado, mam tu na my¶li uczelnie z ¶wiatowej czo³ówki, bo T¯ na takow± siê dosta³, wiêc to trochê inaczej wygl±da ni¿ przeniesienie siê z np. Oregon Institute of Technology czy University of Michigan, nie umniejszaj±c tym przyk³adowym placówkom edukacyjnym, bo te¿ zapewne s± ok.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 338
|
6 lat to wiecznosc...w zwiazki na odleglosc nie wierze...
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 966
|
Cytat:
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 509
|
.
'Signora, please stop being so sad. If you continue like this, I will be forced to make love to you. And I've never been unfaithful to my wife.' 'Under the Tuscan Sun' Edytowane przez emer Czas edycji: 2011-02-21 o 13:11 |
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 608
|
A ja na podstawie wlasnego doswiadczenia powiem tylko: dla chcacego nic trudnego. Chciec to moc. Naprawde.
Ale po przeczytaniu Twoich postow wydaje mi sie, ze jakos niebardzo wam na tym zwiazku zalezy, wiec po co sie meczyc? Pozegnajcie sie kulturalnie i rozpocznijcie zycie "od nowa" - kazdy swoje. |
|
|
|
|
#21 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 1 952
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 716
|
Wed³ug mnie to by³ wybór miêdzy karier± a mi³o¶ci±. Wybrali¶cie.
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 040
|
Ja niestety nie wierzê w zwi±zki na odleg³o¶æ, my¶lê ¿e wszystko samo siê rozejdzie po ko¶ciach za jaki¶ czas, on znajdzie kogo¶ tam, a ty tutaj. Zachowalas siê super pozwalaj±c mu realizowaæ marzenia mimo i¿ zdawalas sobie sprawê ¿e waszemu zwi±zkowi mo¿e to nie wyj¶æ na dobre. Po prostu zachowali¶cie siê dojrzale, a czy milosc przetrwa -czas poka¿e, tego Wam ¿yczê.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 640
|
Nie kazdemu jest pisany happy end.
Poza tym Ty wybra³a¶ i on te¿ swoj± drogê. |
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Gdy czytam Wasze wypowiedzi wydaje mi siê, ¿e prawda le¿y po¶rodku.
lalalola - w pe³ni zgadzam siê z Tob±, podkre¶li³a¶ rolê rozwoju, która wiem, ¿e dla mojego T¯ jest wa¿na, nie chcia³am po 5 miesi±cach wymagaæ od Niego, by dla mnie rzuca³ wszystko. Chcia³am napisaæ, ¿e wczoraj w trakcie naszej szczerej rozmowy na temat naszego zwi±zku, odleg³o¶ci i braku blisko¶ci T¯ przyzna³, ¿e bardzo sobie ceni moje zachowanie, ¿e jednak pozwoli³am mu pojechaæ, ¿e nie ¿a³uje, ¿e czuje siê tu ¶wietnie, za wyj±tkiem têsknoty. Wpad³ na nowy pomys³, wymy¶li³, ¿e mo¿e ¿yæ przez te 6 lat trybem miesi±c w PL, miesi±c w USA, ¿e to realnie zwiêksza szanse na powodzenie naszego zwi±zku, ¿e bêdziemy siê czê¶ciej widywaæ, ¿e mieszka³by u mnie, wiêc siê bêdziemy mogli poznaæ w tej codzienno¶ci przez miesi±c. Rozmawia³ z szefem w pracy o tym, ¿e z czym¶ takim nie by³oby problemu, bo ma tak± specyfikê pracy, ¿e w firmie nie musi siê a¿ tak czêsto pojawiaæ, ¿e przez ten miesi±c w PL spokojnie wystarczy lap i praca w domu. Co do uczelni mówi³, ¿e jeszcze nie rozmawia³, bo na razie na ¶wie¿o za³atwi³ sobie 2 miesiêczn± podró¿ w styczniu + grudzieñ u mnie i zwi±zan± z tym nieobecno¶æ, wiêc na razie musi pokazaæ, ¿e wyrobi siê teraz do grudnia z nauk± i projektami, ¿e zaraz po powrocie pójdzie o tym porozmawiaæ i ju¿ wtedy, by przyjecha³ w kwietniu na miesi±c. Mówi³, ¿e jest pe³en pozytywnych my¶li, bo nikt problemów mu nie robi³, ¿e s±dzi, ¿e jak najbardziej co¶ takiego bêdzie mo¿liwe... zreszt± specyfika Jego studiów w³a¶nie zak³ada samodzieln± pracê, a jedynie konsultacje z profesorami, On twierdzi, ¿e przez ten miesi±c w PL to sobie mo¿e robiæ projekty i prace, a w USA chodziæ na konsultacje i "¿e ten ostatni rok, to nie problem, bo z wszystkim jest jak na bie¿±co, a nawet wyprzedza materia³owo, a na doktoracie niby jeszcze wiêcej niezale¿no¶ci. Przemy¶la³am - no pomys³ ¶wietny, ¿e perspektywa 6 lat jakby troszkê maleje, bo On bêdzie czêsto i d³ugo. Tylko obawiam siê, ¿e On mo¿e studia zawaliæ, czy profesorzy nie bêd± krzywo na co¶ takiego patrzeæ... |
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
A co zamierzacie robiæ po studiach? Czy Twój ch³opak zamierza wróciæ do Polski po zrobieniu doktoratu? Je¶li tak, to wed³ug mnie wpad³ na nieco dziwny pomys³ na ¿ycie, poniewa¿ do znalezienia dobrej pracy w Polsce nie trzeba siedzieæ 6 lat w Stanach. Je¶li natomiast zamierza tam zostaæ, to jak wyobra¿acie sobie wspólne ¿ycie? On miesi±c tu, miesi±c tam, a Ty utêskniona z dzieckiem pod pach± (je¶li oczywi¶cie macie to w planach), bo przecie¿ nie chcesz wyjechaæ
![]() I szczerze mówiac czarno widzê ju¿ sam okres studiów i to je¿d¿enie w obie strony. Wprawdzie nie orientujê siê zupe³nie, jak wygl±da ¿ycie w USA, ale jako¶ ciê¿ko wyobraziæ mi sobie, ¿e mo¿na pracowaæ robi±c jednocze¶nie doktorat, lataæ co miesi±c samolotami do Polski (co z kosztami?) i zbudowaæ w tym czasie dojrza³y zwi±zek.
R 08.2013, K 09.2016 Edytowane przez vretka Czas edycji: 2009-10-20 o 10:02 |
|
|
|
|
#27 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
T¯ chcia³by wróciæ do Polski, ma tu dom po rodzicach, i czuje, ¿e tu jest Jego rodzina, ojczyzna, ¿e to z PL czuje siê zwi±zany, ¿e jak ju¿ to w PL chce zaj±æ siê ¿yciem rodzinnym, dzieæmi, ¿e USA owszem ale naukowo i na okres doktoratu. Dobr± pracê ma teraz j± dosta³, tak±, któr± chcia³ i chce siê z ni± na d³u¿ej zwi±zaæ po praktykach, które odby³ w wakacje, mo¿e teraz pracowaæ, bo tam zaczyna du¿o studentów ju¿ karierê w trakcie studiów, wiêc da siê to pogodziæ. W Polsce Jego firma ma równie¿ oddzia³y, wiêc po skoñczeniu studiów móg³by tu pracowaæ. Te¿ w³a¶nie obawiam siê tego, co napisa³a¶, ¿e jak ma to w ogóle wygl±daæ? Co do kosztów, twierdzi, ¿e siê wyrobi, bo ma jeszcze stypendium i pracuje, ma zreszt± taki plus, ¿e ma jakie¶ tam zni¿ki na bilety lotnicze, bo Jego rodzice s± zwi±zani z lotnictwem. Ja znów zaproponowa³am, ¿e gdy bêdzie mieszka³ u mnie, to nie musi za nic p³aciæ, ¿e ma zadbaæ o te bilety, choæ On oczywi¶cie uniós³ siê honorem i stwierdzi³, ¿e zakupy bêdzie robiæ i dok³adaæ siê do rachunków. Edytowane przez colours Czas edycji: 2009-10-20 o 10:24 |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 43
|
przyznajê, ¿e nie przeczyta³am dok³adnie wszystkich wypowiedzi..
natomiast co do Twojego pytania o sznase na ten zwi±zek - wg mnie NIE MA SZANS na to aby¶cie przetrwali 6 lat w zwi±zku na odleg³o¶æ. Tym bardziej bior±c pod uwagê, ¿e on wyjecha³ az do USA Znam to z autopsji.. tyle, ¿e to ja kiedy¶ wyjecha³am. |
|
|
|
|
#29 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() skoro go sama namawia³a¶ do wyjazdu, to teraz siê przestañ mazaæ, bo sama sobie jeste¶ winna... zwi±zek na pewno nie przetrwa, nie ³ud¼my siê, ¿e on bêdzie przez 5-6 lat siedzia³ z nosem w ksi±¿kach, wiêc lepiej zakoñczyæ to od razu, ¿eby¶cie sie nie mêczyli
Martusia Edytowane przez Cassi Czas edycji: 2009-10-20 o 10:50 |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co innego, gdyby rzeczywi¶cie chcia³ po¶wiêciæ siê pracy naukowej, a jedynie tam mia³by tak± mo¿liwo¶æ. Skoro jednak ju¿ teraz ma pracê, któr± chce kontynuowaæ, po co bawi siê w studia, które zamierza robiæ "z doskoku", jak mu czas pozwoli. Bo kurcze, skoro tak mu zale¿y na dobrej uczelni, to dlaczego chce j± po prostu "odbêbniæ"? Trudno mi uwierzyæ, ¿e da siê wynie¶æ co¶ ze studiów, robi±c jednocze¶nie karierê i je¿d¿±c w te i z powrotem ![]() A mo¿e to ja naprawdê nic o ¶wiecie nie wiem
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:08.

, je¶li jest dla Ciebie wa¿ny i jeste¶ w stanie dla niego ryzykowaæ i rezygnowaæ z czego¶, to po prosu jed¼ do niego. Nawet je¶li nie zaczniesz studiów od razu, to zaczniesz za chwilê, Jêzyk poznasz szybko, a bêdziecie razem.

Martusia