JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;) - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-15, 08:24   #2551
amra100
Przyczajenie

Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)

a jak zrobić naszyjnik z linek jubilerskich kilku ale tak by każda kolejna była krótsza i ładnie się układały na szyji?czy zapiąć wszystkie najpierw na jednym końcu i układać korale na poszczególnych linkach z zaciskami a potem zapiąc drugi koniec?nie wiem jak sie za to wziaść a widziałam że ładnie to wygląda
amra100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 09:30   #2552
Aga em
Raczkowanie

Smile Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
co do tych lapaczek to hmmmusisz wyprobowac..mialam raz posrebrzane z korallo i byly beznadziejne... probowalam wygiac i odpadaly... niestety jednak dziewczynki sa trudno dostepne a te inne koncowki 'rurki' jakos do mnie nie przemawiaja, wiec musialam szukac dalej. i mam jakies-od cioci,ktora chciala sobie zrobic naszyjnik,ale nie wiedziala ze to wcale nie jest takie bardzo latwe- i te stosuje i nie narzekam. tylko nie wiem skad.zwykle robie naszyjniki na zylce (takiej wedkarskiej) -robie kilka supelkow,wpuszczam troche kleju,zaciskam i zamykam ta koncowke od chlopczyka;p jak na lince to zaciskam kuleczka zaciskowa i tez zabezpieczam klejem.poki co trzyma ;p

zobaczymy

ja ostatnio zakonczylam bransoletkie z trzech linek stalowych nawleczonych koralami i rurkami i obawiam sie ze dla lapaczki chlopczyka bedzia za ciezko. ten loopik wyglada strasznie delikatnie.
jesli komus sprezentuje te bransoletke, to nie chcialabynm sie pozniej wstydzic, jak wszystko sie rozyspie po kilku dniach (linki najpierw spielam zaciskiem, podkleilam i zapielam lapaczeke- wiec o to sie nie boje, boje sie ze ten delikatny loop nie wytrzyma i odpadnie)

jesli chodzi o konsowki rurkowe, to w kwestii estetycznej zdecydownie bardziej mi odpowiadaja, ale sie nieco zdziwilam, keidy zrobilam bransoletke z bursztynow nieregularnych plus srebro, podkleilam na zakonczenie koncowki rurkowe i chyba klej zly wybralam (a przy okazji zakleilam sobie linie papilarne na kilka dni - wszystko wymaga praktyki )

ja tak dopytuje, bo to sa moje pierwsze twory i nie wiem jeszcze co jak dziala, chyba poprostu musze je ponosic najpierw zanim zaczne rozdawac na prawo i lewo

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
Napisane przez amra100 Pokaż wiadomość
a jak zrobić naszyjnik z linek jubilerskich kilku ale tak by każda kolejna była krótsza i ładnie się układały na szyji?czy zapiąć wszystkie najpierw na jednym końcu i układać korale na poszczególnych linkach z zaciskami a potem zapiąc drugi koniec?nie wiem jak sie za to wziaść a widziałam że ładnie to wygląda

z mojego (bardzo krotkiego) doswiadczenia wiem tyle:

jesli projekt naszyjnika masz tylko w glowie, a nie rozlozylas go jeszcze na zadnej tacy, nie zamykaj jednej strony dopoki nie ustalisz dokladnie jak na wygladac caly naszyjnik, bo do szalu doprowadzi cie sytuacja, kiedy po nawleczeniu calosci nagle Ci sie uwidzi, ze na samym koncu (z tej strony, do ktorej nie masz juz dostepu) dobrze wygladalby jeszcze jakis element- i dawaj sciagac wszystko i nawlekac od nowa a nie daj Boze jesli gdzies pozaciskalas zaciki po drodze
Aga em jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 13:58   #2553
Meier Link
Raczkowanie

Z góry przepraszam, jeśli było już takie pytanie, ale nie przekopię się przez wszystkie wątki. Jak przymocowuje się koraliki i kamienie do srebrnych sztyftów? Czy lepsze są sztyfty z płaskim kiołem, czy z miseczką?
Meier Link jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 14:25   #2554
EwaWalc
Raczkowanie

Witam, jestem początkującą biżuteryjką i proszę Was o następujące konsultacje:
1. mam srebrne kuleczki zaciskowe 1,8mm i świetnie sie spisywały na lince jubilerskiej i żmijkach. Wczoraj próbowałam zaciskać je na srebrnym drucie i spadają (zsuwają się). Projekt był taki, ze na końcu kolczyka zaciskam kuleczką i nic nie spada. Namarnowałam kilka kuleczek i w końcu zrobiłam loopiki. Wolałabym jednak te kuleczki zaciskowe. O co z nimi chodzi? Dlaczego mi spadają?
Co robie źle?
2. mój drugi problem to taki: zależy mi na tym, zeby wszystkie elementy kolczyka były ładnie dopasowane, np. nadziewam na szpilkę miseczke, kulkę, satelitkę (dysk) i rurkę, no i niestety ta satelitka jest jakaś taka przechylona. Czy to dlatego, ze ma za duzy otwór?
EwaWalc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 19:05   #2555
mila12
Raczkowanie

A ja mam pytanie które chyba się tutaj nie pojawiło. Jak pokarbowac drut np. tak jak jest w tych kolczykach?
Stary 2009-10-16, 19:23   #2556
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

nawin go (cienki drucik) na drut 0,8 (na prosty drut bez zagietych koncowek) i zsun to co owinelas a potem rozciagnij
Sweet_nuka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 19:38   #2557
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

Cytat:
Napisane przez EwaWalc Pokaż wiadomość
1. mam srebrne kuleczki zaciskowe 1,8mm i świetnie sie spisywały na lince jubilerskiej i żmijkach. Wczoraj próbowałam zaciskać je na srebrnym drucie i spadają (zsuwają się). Projekt był taki, ze na końcu kolczyka zaciskam kuleczką i nic nie spada. Namarnowałam kilka kuleczek i w końcu zrobiłam loopiki. Wolałabym jednak te kuleczki zaciskowe. O co z nimi chodzi? Dlaczego mi spadają?
Co robie źle?
chyba nikt nie stosuje kuleczek zaciskowych na końcach srebrnych drucików w kolczykach. Nie lepiej stopić sobie końcówke drutu i zrobić kulke?

Moje decoupage

blog

,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz

Reverie1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-16, 19:43   #2558
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aga em Pokaż wiadomość
zobaczymy

ja ostatnio zakonczylam bransoletkie z trzech linek stalowych nawleczonych koralami i rurkami i obawiam sie ze dla lapaczki chlopczyka bedzia za ciezko. ten loopik wyglada strasznie delikatnie.
jesli komus sprezentuje te bransoletke, to nie chcialabynm sie pozniej wstydzic, jak wszystko sie rozyspie po kilku dniach (linki najpierw spielam zaciskiem, podkleilam i zapielam lapaczeke- wiec o to sie nie boje, boje sie ze ten delikatny loop nie wytrzyma i odpadnie)

jesli chodzi o konsowki rurkowe, to w kwestii estetycznej zdecydownie bardziej mi odpowiadaja, ale sie nieco zdziwilam, keidy zrobilam bransoletke z bursztynow nieregularnych plus srebro, podkleilam na zakonczenie koncowki rurkowe i chyba klej zly wybralam (a przy okazji zakleilam sobie linie papilarne na kilka dni - wszystko wymaga praktyki )

ja tak dopytuje, bo to sa moje pierwsze twory i nie wiem jeszcze co jak dziala, chyba poprostu musze je ponosic najpierw zanim zaczne rozdawac na prawo i lewo
a moze zrob probe ? poswiec jednego chlopczyka i powiginaj ten jego loopik we wszystkie strony, sprawdz po jakim czasie odpadnie... ja swoje meczylam duuuzo razy i nie odpadly... dlatego je stosuje.za to te porpzednie-odlecialy zanim zdazylam uformowac oczko :|

ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 21:23   #2559
EwaWalc
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Reverie1 Pokaż wiadomość
chyba nikt nie stosuje kuleczek zaciskowych na końcach srebrnych drucików w kolczykach. Nie lepiej stopić sobie końcówke drutu i zrobić kulke?
O rany, pewno, ze kuleczka byłaby ładniejsza. A czy łatwo się stapia końcówkę druta, aby powstala kuleczka? Czy wystarczy, ze dam nad ogień końcówkę drutu?

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Mam jeszcze jedno pytanie: czy każda mała srebrna kuleczka (1,8mm) może pełnić funkcję zaciskowej?
EwaWalc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 21:34   #2560
mila12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sweet_nuka Pokaż wiadomość
nawin go (cienki drucik) na drut 0,8 (na prosty drut bez zagietych koncowek) i zsun to co owinelas a potem rozciagnij
Patent ...napewno wypróbuje
Stary 2009-10-19, 08:25   #2561
chardonnay
Przyczajenie

GG do chardonnay
pierwszy wisior

bardzo pasuje do wątku dla totalnie zielonych )
zajął wiele czasu, chociaż nie jest strasznie skomplikowany- tylko doświadczenia brak...
Z resztą aparat też nie daje rady

Duży kamień to agat, różyczka na środku to koral w otoczeniu bukietu cytrynów, a na łańcuszku grona nocy kairu

Jeszcze długa droga przede mną.. ale pierwszy krok zrobiony )
chardonnay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 09:16   #2562
101Milka
Zadomowienie

GG do 101Milka
Dot.: pierwszy wisior

Cytat:
Napisane przez chardonnay Pokaż wiadomość
bardzo pasuje do wątku dla totalnie zielonych )
zajął wiele czasu, chociaż nie jest strasznie skomplikowany- tylko doświadczenia brak...
Z resztą aparat też nie daje rady

Duży kamień to agat, różyczka na środku to koral w otoczeniu bukietu cytrynów, a na łańcuszku grona nocy kairu

Jeszcze długa droga przede mną.. ale pierwszy krok zrobiony )
Myślę, ze powinnaś założyć własny wątek i tam prezentować swoje dzieła.
Ten wątek służy rozwiązywaniu problemów, które mają różni poczatkujący biżuterykowcy. Jak będziesz miała problemy to tutaj często znajdziesz podpowiedzi, jak je rozwiązać.
Wisior wyszedł całkiem przyjemnie

moje drobiazgi z września
101Milka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 11:18   #2563
chardonnay
Przyczajenie

GG do chardonnay
Dot.: pierwszy wisior

Cytat:
Napisane przez 101Milka Pokaż wiadomość
Myślę, ze powinnaś założyć własny wątek i tam prezentować swoje dzieła.
Ten wątek służy rozwiązywaniu problemów, które mają różni poczatkujący biżuterykowcy. Jak będziesz miała problemy to tutaj często znajdziesz podpowiedzi, jak je rozwiązać.
Wisior wyszedł całkiem przyjemnie
oj, to będę musiała go przenieśc albo usunąć i wrzucić do nowego wątku.
Dziękuję 101Milka
chardonnay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 13:25   #2564
101Milka
Zadomowienie

GG do 101Milka

Proszę bardzo. Nic nie usuwaj tylko własny wątek zakładaj, będziemy podziwiać.

moje drobiazgi z września
101Milka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 19:34   #2565
ahnesaja
Przyczajenie

Było zadane już to pytanie ale nie znalazłam na nie odpowiedzi - Jaką metodą lub jak zrobić takie kolczyki ?

Edytowane przez ahnesaja
Czas edycji: 2009-10-19 o 19:37
ahnesaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-19, 22:59   #2566
Brydzia_
Zakorzenienie

było to pytanie i było wiele odp... poszukaj dobrze
wiem bo samą mnie to kiedyś interesowało
ogólnie wyższa szkoła jazdy... szkiełka lutowanie itd itp
polecam łatwiejszy zamiennik - decoupage

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 11:35   #2567
nama
Przyczajenie

Witam
Czy wiecie gdzie można nauczyć się na kursie robienia kolczyków itp? Jestem z Warszawy. Dostalam kiedys ulotkę o warsztatach, ale ją zgubiłam to było chyba na Gorczewskiej. Czy ktoś z Was moze coś powiedziec o takich kursach, czy warto, czego można sie nauczyć?
nama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 21:46   #2568
gazela12345
Raczkowanie

Chcę zakupić kulki zaciskowe i mam pytanie w danych u sprzedajacego jest napisane ze kulki maja 2,5mm ja bedę miała drut 0,6mm będzie to pasowało?? I na jakiej zasadzie w ogóle działają te kulki? Trzeba je przycisnąć i będą się trzymały na drucie? Pewnie to banalne pytanie dla Was, ale to dopiero moje 1 zakupy;p pozdrawiam

- rowerek
- walczę o ładną cerę - Aknenormin od 15.02.2011...koniec 15.09
- praca licencjacka "obroniona"

If you ever need a helping hand you'll find one at the end of your arm...
gazela12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 22:44   #2569
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Cytat:
Napisane przez gazela12345 Pokaż wiadomość
Chcę zakupić kulki zaciskowe i mam pytanie w danych u sprzedajacego jest napisane ze kulki maja 2,5mm ja bedę miała drut 0,6mm będzie to pasowało?? I na jakiej zasadzie w ogóle działają te kulki? Trzeba je przycisnąć i będą się trzymały na drucie? Pewnie to banalne pytanie dla Was, ale to dopiero moje 1 zakupy;p pozdrawiam

Kulki zaciskowe 2,5 mm według mnie są dosyć spore i zaciśnięte nie wyglądają ładnie. Piszesz, że kulki mają być na drut. Kulki, które mają służyć jako przekładki, ozdobniki to na drut 0,6 mm jak najbardziej będą pasowały ale bez spłaszczania. Na drucie one po prostu jako zaciski nie będą się trzymały. Jeśli chcesz aby służyły one jako zaciski wtedy użyj linki jubilerskiej. Ja jednak odradzam korzystanie z linki. Lepiej używaj drutu. Prace są wtedy ładniejsze i estetyczniejsze . Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam
hanka2501 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 09:41   #2570
maximaa
Zadomowienie

gazela12345 zrobisz kilka zamówień i dojdziesz do wprawy
maximaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 21:13   #2571
monarika
Wtajemniczenie

Witajcie dziewczynki

Mam do Was takie małe pytanko. Na co "nawleczone" są te koraliki??
Czy są to jakieś specjalne szpilki/ gwoździe zakończone kuleczką?? Czy może coś innego?? Bo szukałam takich właśnie szpilek i nie znalazłam, są jedynie takie z płaskimi "główkami"

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź
monarika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 21:55   #2572
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Cytat:
Napisane przez monarika Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczynki

Mam do Was takie małe pytanko. Na co "nawleczone" są te koraliki??
Czy są to jakieś specjalne szpilki/ gwoździe zakończone kuleczką?? Czy może coś innego?? Bo szukałam takich właśnie szpilek i nie znalazłam, są jedynie takie z płaskimi "główkami"

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź
To są szpilki. Jak robisz w srebrze to można kupić gotowe http://beadshop.pl/srebro-szpilki-c-12_138.html . Możesz też sama je zrobić topiąc drut palnikiem Nie wiem czy posrebrzane takie dostaniesz
hanka2501 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 17:50   #2573
monarika
Wtajemniczenie

hanka2501 dziękuję bardzo za odpowiedź
Mam jeszcze jedno bardzo podobne pytanko Czy w tych kolczykach użyte są kuleczki zaciskowe na końcach??
monarika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 17:58   #2574
anika7
Rozeznanie

To są właśnie szpilki zakończone kuleczką. Tak jak Hanka pisała koniec drutu topiony palnikiem bądź nad kuchenką gazową.
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 22:07   #2575
sentens
Przyczajenie

Witam, poszukuję sposobu na wykonanie naszyjnika pasującego do biało czerwonej sukni ślubnej. Bardzo proszę o propozycje
Stary 2009-10-28, 10:28   #2576
Aga em
Raczkowanie

ha,

to nie latwe zadanie,

zwykle suknie slubne sa delikatne w kolorach i odbiera sie do nich delikatna, ulotna bizu.

kwestia gustu, czy panna mloda wybrala suknie bialo- czerwona, poniewaz chce odejsc od schematu delikatnosci i woli cos "konkretnego"? czy chce zachowac ulotny klimat bizu, a ten czerwony to tylko maly dodatek typu, kwiaty, czerwona nitka tu i owdzie i wstazka we wlosach?

ja osobiscie poszlabym motywem delikatnym i pozostala w bieli i srebrze mimo wszystko (to moje osobiste zdanie )

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Cytat:
Napisane przez hanka2501 Pokaż wiadomość
To są szpilki. Jak robisz w srebrze to można kupić gotowe http://beadshop.pl/srebro-szpilki-c-12_138.html . Możesz też sama je zrobić topiąc drut palnikiem Nie wiem czy posrebrzane takie dostaniesz

A propos tego pierscionaka,

czy wiesz moze jak to sie tam zapina, te elementy sa dosyc sztywno ulozone i nie jestem w stanie sobie wyobrazic jak je tam wszystkie zamontowac w tym pierscionku (wiem, ze mozna kupic specjalna baze do ktorej mocuje sie elementy- chodzi mi raczej o to w jaki sposob ulozyc elementy i jak je zamocowac, aby trzymaly sie tak ladnie razem, a nie powiewaly na wietrze i ruszaly sie w kazda strone jak popadnie
Aga em jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 13:12   #2577
obywatelka planety Ziemia
Rozeznanie

Avatar obywatelka planety Ziemia

GG do obywatelka planety Ziemia

jesli końcówke szpilki przyczepi sie do kółeczka i dopiero kółeczko montuje na bazie (w tym przypadku na pierscionku) to gronka są raczej luźne. Wydaje mi sie ze tutaj szpilkę bezposrednio umocowano do podstawy otrzymujac ciasny szyk
obywatelka planety Ziemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 18:18   #2578
ssunflower86
Raczkowanie

ja mam pyt odnosnie pierscionka powyzej jak go zrobic probowalam zaczepiac normalnei na loopkach ale sie lataja te koraliki czy to trzeba je jeszcze jakos poplatac razem czy jak?:/ prosilabym o jakies informacje w punktach jak zrobic ten pierscionek z gory dziekuje

---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

mocowalam jak w poscie powyzej do podstawy pierscionka i tez lataja te koraliki:/
ssunflower86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 09:35   #2579
obywatelka planety Ziemia
Rozeznanie

Avatar obywatelka planety Ziemia

GG do obywatelka planety Ziemia

mocowanie do pierscionka nie moze byc tylko jednym zawijasem, musi byc owinięte tyle razy zeby było statyczne
obywatelka planety Ziemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 09:18   #2580
ssunflower86
Raczkowanie

aaa to juz wiem .dziekuje
ssunflower86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości