|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 |
Przyczajenie
|
Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)
a jak zrobić naszyjnik z linek jubilerskich kilku ale tak by każda kolejna była krótsza i ładnie się układały na szyji?czy zapiąć wszystkie najpierw na jednym końcu i układać korale na poszczególnych linkach z zaciskami a potem zapiąc drugi koniec?nie wiem jak sie za to wziaść a widziałam że ładnie to wygląda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2552 | ||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
zobaczymy ja ostatnio zakonczylam bransoletkie z trzech linek stalowych nawleczonych koralami i rurkami i obawiam sie ze dla lapaczki chlopczyka bedzia za ciezko. ten loopik wyglada strasznie delikatnie. jesli komus sprezentuje te bransoletke, to nie chcialabynm sie pozniej wstydzic, jak wszystko sie rozyspie po kilku dniach (linki najpierw spielam zaciskiem, podkleilam i zapielam lapaczeke- wiec o to sie nie boje, boje sie ze ten delikatny loop nie wytrzyma i odpadnie) jesli chodzi o konsowki rurkowe, to w kwestii estetycznej zdecydownie bardziej mi odpowiadaja, ale sie nieco zdziwilam, keidy zrobilam bransoletke z bursztynow nieregularnych plus srebro, podkleilam na zakonczenie koncowki rurkowe i chyba klej zly wybralam (a przy okazji zakleilam sobie linie papilarne na kilka dni ![]() ![]() ja tak dopytuje, bo to sa moje pierwsze twory i nie wiem jeszcze co jak dziala, chyba poprostu musze je ponosic najpierw zanim zaczne rozdawac na prawo i lewo ![]() ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
z mojego (bardzo krotkiego) doswiadczenia wiem tyle: jesli projekt naszyjnika masz tylko w glowie, a nie rozlozylas go jeszcze na zadnej tacy, nie zamykaj jednej strony dopoki nie ustalisz dokladnie jak na wygladac caly naszyjnik, bo do szalu doprowadzi cie sytuacja, kiedy po nawleczeniu calosci nagle Ci sie uwidzi, ze na samym koncu (z tej strony, do ktorej nie masz juz dostepu) dobrze wygladalby jeszcze jakis element- i dawaj sciagac wszystko i nawlekac od nowa ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2553 |
Raczkowanie
|
Z góry przepraszam, jeśli było już takie pytanie, ale nie przekopię się przez wszystkie wątki. Jak przymocowuje się koraliki i kamienie do srebrnych sztyftów? Czy lepsze są sztyfty z płaskim kiołem, czy z miseczką?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2554 |
Raczkowanie
|
Witam, jestem początkującą biżuteryjką i proszę Was o następujące konsultacje:
1. mam srebrne kuleczki zaciskowe 1,8mm i świetnie sie spisywały na lince jubilerskiej i żmijkach. Wczoraj próbowałam zaciskać je na srebrnym drucie i spadają (zsuwają się). Projekt był taki, ze na końcu kolczyka zaciskam kuleczką i nic nie spada. Namarnowałam kilka kuleczek i w końcu zrobiłam loopiki. Wolałabym jednak te kuleczki zaciskowe. O co z nimi chodzi? Dlaczego mi spadają? Co robie źle? 2. mój drugi problem to taki: zależy mi na tym, zeby wszystkie elementy kolczyka były ładnie dopasowane, np. nadziewam na szpilkę miseczke, kulkę, satelitkę (dysk) i rurkę, no i niestety ta satelitka jest jakaś taka przechylona. Czy to dlatego, ze ma za duzy otwór? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2555 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie które chyba się tutaj nie pojawiło. Jak pokarbowac drut np. tak jak jest w tych kolczykach?
![]() |
![]() |
#2556 |
Wtajemniczenie
|
nawin go (cienki drucik) na drut 0,8 (na prosty drut bez zagietych koncowek) i zsun to co owinelas a potem rozciagnij
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2557 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2558 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2559 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Mam jeszcze jedno pytanie: czy każda mała srebrna kuleczka (1,8mm) może pełnić funkcję zaciskowej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2560 |
Raczkowanie
|
Patent ...napewno wypróbuje
![]() |
![]() |
#2561 |
Przyczajenie
|
pierwszy wisior
bardzo pasuje do wątku dla totalnie zielonych
![]() zajął wiele czasu, chociaż nie jest strasznie skomplikowany- tylko doświadczenia brak... Z resztą aparat też nie daje rady Duży kamień to agat, różyczka na środku to koral w otoczeniu bukietu cytrynów, a na łańcuszku grona nocy kairu Jeszcze długa droga przede mną.. ale pierwszy krok zrobiony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2562 | |
Zadomowienie
|
Dot.: pierwszy wisior
Cytat:
Ten wątek służy rozwiązywaniu problemów, które mają różni poczatkujący biżuterykowcy. ![]() Wisior wyszedł całkiem przyjemnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2563 | |
Przyczajenie
|
Dot.: pierwszy wisior
Cytat:
Dziękuję 101Milka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2564 |
Zadomowienie
|
Proszę bardzo. Nic nie usuwaj tylko własny wątek zakładaj, będziemy podziwiać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2565 |
Przyczajenie
|
Było zadane już to pytanie ale nie znalazłam na nie odpowiedzi - Jaką metodą lub jak zrobić takie kolczyki ?
Edytowane przez ahnesaja Czas edycji: 2009-10-19 o 19:37 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2566 |
Zakorzenienie
|
było to pytanie i było wiele odp... poszukaj dobrze
wiem bo samą mnie to kiedyś interesowało ogólnie wyższa szkoła jazdy... szkiełka lutowanie itd itp polecam łatwiejszy zamiennik - decoupage
![]() |
![]() |
#2567 |
Przyczajenie
|
Witam
Czy wiecie gdzie można nauczyć się na kursie robienia kolczyków itp? Jestem z Warszawy. Dostalam kiedys ulotkę o warsztatach, ale ją zgubiłam to było chyba na Gorczewskiej. Czy ktoś z Was moze coś powiedziec o takich kursach, czy warto, czego można sie nauczyć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2568 |
Raczkowanie
|
Chcę zakupić kulki zaciskowe i mam pytanie w danych u sprzedajacego jest napisane ze kulki maja 2,5mm ja bedę miała drut 0,6mm będzie to pasowało?? I na jakiej zasadzie w ogóle działają te kulki? Trzeba je przycisnąć i będą się trzymały na drucie? Pewnie to banalne pytanie dla Was, ale to dopiero moje 1 zakupy;p pozdrawiam
![]()
![]() |
![]() |
#2569 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kulki zaciskowe 2,5 mm według mnie są dosyć spore i zaciśnięte nie wyglądają ładnie. Piszesz, że kulki mają być na drut. Kulki, które mają służyć jako przekładki, ozdobniki to na drut 0,6 mm jak najbardziej będą pasowały ale bez spłaszczania. Na drucie one po prostu jako zaciski nie będą się trzymały. Jeśli chcesz aby służyły one jako zaciski wtedy użyj linki jubilerskiej. Ja jednak odradzam korzystanie z linki. Lepiej używaj drutu. Prace są wtedy ładniejsze i estetyczniejsze ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2570 |
Zadomowienie
|
gazela12345 zrobisz kilka zamówień i dojdziesz do wprawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2571 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie dziewczynki
![]() Mam do Was takie małe pytanko. Na co "nawleczone" są te koraliki?? Czy są to jakieś specjalne szpilki/ gwoździe zakończone kuleczką?? Czy może coś innego?? Bo szukałam takich właśnie szpilek i nie znalazłam, są jedynie takie z płaskimi "główkami" ![]() Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2572 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2574 |
Rozeznanie
|
To są właśnie szpilki zakończone kuleczką. Tak jak Hanka pisała koniec drutu topiony palnikiem bądź nad kuchenką gazową.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2575 |
Przyczajenie
|
Witam, poszukuję sposobu na wykonanie naszyjnika pasującego do biało czerwonej sukni ślubnej. Bardzo proszę o propozycje
![]()
![]() |
#2576 | |
Raczkowanie
|
ha,
to nie latwe zadanie, zwykle suknie slubne sa delikatne w kolorach i odbiera sie do nich delikatna, ulotna bizu. kwestia gustu, czy panna mloda wybrala suknie bialo- czerwona, poniewaz chce odejsc od schematu delikatnosci i woli cos "konkretnego"? czy chce zachowac ulotny klimat bizu, a ten czerwony to tylko maly dodatek typu, kwiaty, czerwona nitka tu i owdzie i wstazka we wlosach? ja osobiscie poszlabym motywem delikatnym i pozostala w bieli i srebrze mimo wszystko (to moje osobiste zdanie ![]() ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Cytat:
A propos tego pierscionaka, czy wiesz moze jak to sie tam zapina, te elementy sa dosyc sztywno ulozone i nie jestem w stanie sobie wyobrazic jak je tam wszystkie zamontowac w tym pierscionku (wiem, ze mozna kupic specjalna baze do ktorej mocuje sie elementy- chodzi mi raczej o to w jaki sposob ulozyc elementy i jak je zamocowac, aby trzymaly sie tak ladnie razem, a nie powiewaly na wietrze i ruszaly sie w kazda strone jak popadnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2577 |
Rozeznanie
|
jesli końcówke szpilki przyczepi sie do kółeczka i dopiero kółeczko montuje na bazie (w tym przypadku na pierscionku) to gronka są raczej luźne. Wydaje mi sie ze tutaj szpilkę bezposrednio umocowano do podstawy otrzymujac ciasny szyk
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2578 |
Raczkowanie
|
ja mam pyt odnosnie pierscionka powyzej jak go zrobic probowalam zaczepiac normalnei na loopkach ale sie lataja te koraliki czy to trzeba je jeszcze jakos poplatac razem czy jak?:/ prosilabym o jakies informacje w punktach jak zrobic ten pierscionek
![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- mocowalam jak w poscie powyzej do podstawy pierscionka i tez lataja te koraliki:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2579 |
Rozeznanie
|
mocowanie do pierscionka nie moze byc tylko jednym zawijasem, musi byc owinięte tyle razy zeby było statyczne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2580 |
Raczkowanie
|
aaa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:00.