|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 |
|
BAN stały
|
Dot.: Od słowa mama do randkowania czyli maluchów cała nasza zgraja
Dzieki za rady
Tz mnie wkurza bo caly czas ma jakies ale do tego domu, a mi sie ogromnie podoba. On gada, a to ze nie ma lodowki, a to ze glupia lokalizacja, a to ze lazienka mu sie nei podoba, Bozzze Ircia to widze ze chlopa wychowujesz A co ciapatego - lub inaczej - ciapka - to jest okreslenie zazwyczaj muzulmanina, wszyscy mowia ze to oszusci, taka maja zla opinie (mowie o ciapatych sklepach). Nikt tam karta nie placi tylko gotowka bo czesto jest tak ze potem kasa z konta ginie. Mojemu tacie tak jakis ciapek ukradl 100f, placil karta a nast dnia dzwonia do niego z banku czy wybieral kase w Indiach na szczescie bank mu oddal za to. Oni jakos karty skanuja, koledze tz z pracy troche wiecej kiedys zniknelo z konta po zakupach w "PondLandzie". Tak poza tym do samych "ciapkow" nic nie mam. Nie znam zadnego, moja opinia tyczy sie tylko sklepow. A i czy ja wiem czy to jest "pogardliwe" okrslenie? Kazdy tak mowi i sie przyjelo "ciapek"
|
|
|
|
#4262 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dudi mi też jakoś obojetnie jest koło kogo mieszkać,oprócz cyganów,wprowadziłam sie tu w 2006 roku do mieszkania,i w bloku 3 rodziny cygańskie(romskie) mieszkały,boshe co za udręka,wiecznie jakieś krzyki,po 30 osób zbierali sie w ogrodzie na dole i darli japy,dzieci roczne do 1,2 w nocy bawili sie na dole pod opieką 4,5 letniego rodzenstwa,wózki z biedronki na dole w ogrodzie zostawiali,u mnie w klatce wiecznie syf przy skrzynkach,bo raz podpalą dzieciaki pocztę w skrzynkach,raz kosz do wyrzucania ulotek reklamowych,ale chyba z 7 miesięcy mieszkali,bo wynajmowali mieszkania,chyba z 30 osób ich było,tzn mieszkało może 15 reszta koczowała u nich,,po 3 miesiącach przestali płacić za mieszkanie,odcieli im prąd,3 miechu bez prądu siedzieli i ich właścicielka wyrzuciła,bo mialie 3 miesiące na wypowiedzenie.także 3,4 rodziny mieszkało,z tym że mam 5 klatek i w mojej akurat 2 rodziny mieszkało. ale u nich jest taka kultura,głośny styl mówienia,przesiadywanie do 2,3 na dworze z grilem pod blokiem,rozwrzeszczane małe dzieci,co mają dziury na kolanach brudne bluzki,ale jeżdzą wozkami po 10 tysięcy |
|
|
|
|
#4263 |
|
BAN stały
|
Ira masakra z tymi cyganami. Ale taka ich kultura
![]() A ja mam angine
Edytowane przez AgaMili Czas edycji: 2009-10-21 o 10:39 |
|
|
|
#4264 |
|
Zadomowienie
|
Aga wytnij se migdałki,ja na wiosne planuje, Maciej 2,3 razy do roku miała ngine,zapalenie gardła,te migdałki miał jak kotletu,usunął 4 latatemu i ani razu nie chorował na angine lub jakież zapalenie gardła,moja mam też usuneła jakieś 15 lat temu i do tej pory ani razu nie miała chorego gardła
|
|
|
|
#4265 |
|
BAN stały
|
Tutaj raczej tego nie zrobie a do Polski na WIELKANOC dopiero jade
![]() Ja juz mialam miec usuwane migdalki ale lekarze sie wstrzymali i teraz mam, caly czas angina |
|
|
|
#4266 |
|
kobieta za ladą
|
dziewczyny generalnie trzeba odróżniać bo nie każdy hindus czy rom taki jest---to co opisujece to patologia ja jakoś nie wierze żeby każdy z danej nacji był taki sam jak ci co opisujecie wystarczy zobaczyć nawet jak my polacy jesteśmy postrzegani za granicą...brudasy pijaki itp
---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Agunia duuuuuuuuuuuuuużo zdrówka
|
#4267 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale sklepy - porazka, no chyba ze jakis wiekszy, albo sieć ale takie małe podrzędne sklepiki to nigdy nie wiadomo ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Dudi dzieki Zawsze biore Augmentin ale to na recepte. Moze mam jeszcze cos z PL, musze do apteczki luknac. Dzis dopiero od rodzicow wrocilam po tygodniu ogladania mieszkan i mam zaleglosci w domu
|
|
|
|
|
#4268 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dudi,co racja to racja,ale ja nie spotkałam sie jeszcze nigdy z jakimś porządnym Romem,u mnie w Poznananiu ,zawsze chodzą po centrach chandlowych,włosy na żel,50kg nadwadi,dzicie 4,5 letni(chłopcy) diamenty w uszach,ile razy w sklepie ochrony prosiła żeby wyszli bo dzieci włażą na wieszaki,sama byłam świadkiem jak dziecko zerwało lustro w przymieżalni,stłukło sie na drobny mak,a matka nic nie powiedziała,olała to przyszedł ktoś z obsługi a matka zaczęla "po ichniemu drzeć "na tą kobite,dziecko za ręke i wyszli ze sklepu,albo jak chłopcy po 13,14 lat latali po Empiku i zrzucali ksiązki z półek a matka siedziała w kawiarni przy Empiku i nic nie zareagowała,ochrona wyprowadziła ich ze sklepu,i facet musiał stać przy bramkach bo pchali sie z powrotem. |
|
|
|
|
#4269 |
|
kobieta za ladą
|
przyszedł mi rachunek za prąd...150 i 230....i nie będzie fryzjera w tym miesiącu
|
#4270 | |
|
Zadomowienie
|
ale w Poznaniu tacy właśnie Romowie z najwyższej półki co lansują sie w centrach chandlowych to jest zjawisko normalne,może dlatego jestem nastawiona do nich z dystansem.
albo jak mnie właśnie taki 16 latek w Browarze w tyłek klepnął,i chamsko uśmiechnął,myśałam że w ryj mu strzele,ale byłam z mamą i Zuzią więć jakoś olałam to. ale i tak najlepszą historię miał mój kolega,co razem na roku jesteśmy,przyszedł do mnie po książke od niemca,mam tatę Turka i jest właśnie takiej "ich"urody,tak btw na drugie ma Czarnuch ![]() i stoi tam na dole przed domofonem,z tą książką i dzieciaki odrazu do niego i po Niemiecku nawijać zaczynają(są to Romowie niemieckiego pochodzenia)i ciągną go za ręke,żeby do rodziców zaprowadzić,ze niby on do nich przylazł,Adam w szoku,on ledwo po niemiecku umie powiedzieć jak ma na imię,a Ci go już do siebie zapraszają,ledwo sie odgonił. ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
![]() a o fryzjerze mogę pomarzyć,raz szkoda mi włosów ,a wiem jak pójde to zetne sie do ucha,a po drugie tu za fryzjera 100zł chcą jak nie więcej,męski po 45 jest,a damski 95-100 Edytowane przez ira21 Czas edycji: 2009-10-21 o 11:08 |
|
|
|
|
#4271 |
|
kobieta za ladą
|
ostatni rachunek był płacony w czerwcu---tu chodzą raz na 4-5 miesięcy
a za gaz chodzą raz na pół roku z tym ze ja mam wszystko na prąd...
|
|
#4272 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4273 |
|
kobieta za ladą
|
no młoda wrzucona do łóżeczka pomyłam podłogi dywan potraktowałam pumeksem obiad zrobiony nawet troszkę zjedzony czas na 2 kawkę
)
|
#4274 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dudi jak pumeksem?zdradisz co za sposób,bo ja mam plamę po jakimś soku i nawet z waniszem nie zeszło
|
|
|
|
|
#4275 |
|
kobieta za ladą
|
nieee do plam to nie pumeks
ja zamiast odkurzacza stosuje pumeks bo raz że Julka boi sie odkurzacza dwa pumeks zarąbiście zbiera kłaki psie czego nie umie mój odkurzacz niestetya próbowałaś proszkiem do pieczenia? weś z 2 proszki zalej niewielką ilością wody na taką gęstą papkę i na plamę i z godzine potrzymaj zetrzyj wilgotną sciereczką
|
#4276 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() spróbuje z tym proszkiem do pieczenia,bo plama jest za kojcem,w sumie jej i tak nie widać,ale denerwuje mnie sam fakt jej istnienie. a z tym "odkurzaniem"pumeksem też fajny pomysł
|
|
|
|
|
#4277 |
|
kobieta za ladą
|
ja kiedyś jak miałam owczarka collie to musiałam pumeksem bo tych kłaków odkurzacz nawet nie zbierał
a proszek do pieczenia jest fajny do fug
|
#4278 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pamiętam jak byłam mała,tzn 12-13 lat,rodzice poszli do pracy,ja wyciągnełam gar barszczu,dowlokłam na stolik szklany w salonie i zaczeła sie uczta,a że nagle zadzwonił domofon,to byłam tak przejęta ze to rodzice to jak leciałam do domofonu wylałam cały barszcz na dywan ![]() a z tym że to był nowiutki jasny dywanik,bałam sie jak rodzice zareagują,i wiecie co zrobiła,polałam wsio wybielaczem ACE,a na góre Domestosem.nie chcecie wiedzieć jak to wyglądało ale bure miałam nie z tej ziemi bo dywan poszedł na ganek do babci jako posłanie dla psa---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- i przypomniało mi sie moje "przeżycie "z dziecinstwa,miałam może 4-5 lat i byłam na wsi u babci,pora drzemki,poszłam spać,babcia poszła po wodę do studni i zamkneła mnie na klucz,studnia jakieś 2 domy od baciowego,3-4 minuty drogi,a że obudziłam,babci nie było,chata zamknięta,to obmysłałam plan ucieczki przez okno,domek parterowy był,okna niziutko od ziemi,no i wylazłam ,w samych gaciach w pokrzywy pod oknem,3 dni ani leżeć ani siedzieć nie mogłam i to w sumie takie moje pierwsze swiadome wspomnienie
|
|
|
|
|
#4279 |
|
kobieta za ladą
|
matko ira ty to miałaś pomysły
młoda usneła
|
#4280 |
|
Zadomowienie
|
moja też już 15 min kima,zawsze ja tu napisze że śpi to odrazu budzi
![]() Dudi,a co do pomysłów,ja miałam milion takich .Normalnie jak sobie wspominam to aż wstyd.Cego to ja w życiu nie robiłam. ogólnie bardzo rozrywkową mam przeszłość,w dobrym znaczeniu tego słowa ![]() ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- moja już nie spi,dzień padalca ciąg dalszy
Edytowane przez ira21 Czas edycji: 2009-10-21 o 12:57 |
|
|
|
#4281 |
|
Rozeznanie
|
Znów zaczynam kalkulowac Anglie
![]() Co do ciapatych, to mnie sie raczej kojarzą pozytywnie - od ciabatty - smacznej zresztą, nazwe uslyszalam w UK i mnie sie nie wydaje obrazajaąca, nigdy nikogo tak w oczy nie nazwalam, i mowilam tylko ide do ciapatych( do sklepu) , zreszta sama mieszkanie wynajmowalam od hindusa, i byl to super gosc. Lepsze to niz tak jak mlodzi anglicy robia jak widza polaka niewazne jakiej plci krzycza: ☠☠☠☠a ☠☠☠☠a - bo te slowa znają ![]() Poza tym kuchnia ich bardzo mi smakuje, zreszta tak jak Afrykanczykow (specjalnie nie napisalam murzynów hehe), zawsze mielismy taki zwyczaj w pracy na stołówc3e ze sie wymienialismy kto co miał, wiec poprobowalam troche, czasami nazwy nie znając, im polska kuchnia tez smakuje. Niewazne zresztą, i tak kocham ten kraj i chyba patriotką nie jestem.
|
|
#4282 |
|
kobieta za ladą
|
Magda ty taka cosmo jesteś
)i fajnie
|
#4283 |
|
Rozeznanie
|
Dzis dziecie moje 1 raz w kącie stało, chyba częsciej zaczne stosowac, nauczyla sie tez sama na konia na biegunach wlazic i ma radoche, no i kucyk dałą se zawiązac - i wtedy zakochalam sie w niej poraz drugi hehe - wyglądała jak mała angielka..
Wiem mam bzika na tym punkcie ![]() teraz juz tylko sikac na nocnik na nauczyc, i odsmoczyc i mozna se pogratulowac, bo jesc juz sama umie hhe PRZYTYŁAM 4 KG - DROGA DO SUKCESU... I SUKIENEK!
Edytowane przez Zyletkowe zycie Czas edycji: 2009-10-21 o 18:06 |
|
|
|
#4284 |
|
kobieta za ladą
|
i tak nie pobije mojej Julki która dziś odkryła ze można "chodzić" na kolanach i tak pielgrzymuje
w pryszłym roku chyba na 2 urodziny pujdzie na pielgrzymkę
|
#4285 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja prztyłam 6 w 1,5 miesiąca,ale nie bez pomocy wspomagaczy i ćwiczeń ![]() ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Dudi oł je,dywan odplamiony,tzn takie mam wrażenie bo narazie mokry jest,ale i tak dziekuje Ci babo |
||
|
|
|
#4286 |
|
BAN stały
|
Czesc
ale sie spisalyscie
|
|
|
|
#4287 |
|
Wtajemniczenie
|
Aga zdrowiej chorodupku
Chciałam zasiąść na chwilę ale się sklonować nie mogę ....Wpierw sajgonon zagonię do wyrek....Jezuuuuuuuuuuuuu uuuuuuu niech se polezą pod kołderkę ... Bimbałki mnie bolą,swędzą...szczypią... .brzusio pobolewa....czyżby @ Jakuś mi się wsio porozregulowało i klops....a do lekarza idę już drugi tydzieńSe przypomniałam...totka sprawdzę....wszak mam nadzieję ...a ta nie umiera nigdy.... |
|
|
|
#4288 |
|
Rozeznanie
|
Kinga jakie tam cwiczonka wspomagające? moze dla mnie cos, ja poprostu apetytu dostałam nie wiadomo skad
![]() Anetko mnie tez cos na @ zbiera , z nerwow chyba. No , a Dudi jak twoja na tą pielgrzymke bedzie szła to niech po moją tez zajdzie - troche spokoju bedzie
|
|
#4289 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- a co do kg,to w sumie nie wiem czy od ćwiczen czy od actilaba co pije
|
|
|
|
|
#4290 |
|
kobieta za ladą
|
dobra to nasze laski na pielgrzymke razem niech lezą a my
![]() ![]() ira ja jak sie wprowadzałam do chaty co rok pusta stała to kafle w łazience dzieki proszkowi do pieczenia do ładu doprowadziłam troche to zajeło bo szczoteczką do zębów ale był błysk! Anetka @ czy nie będzie git
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.

na szczescie bank mu oddal za to. Oni jakos karty skanuja, koledze tz z pracy troche wiecej kiedys zniknelo z konta po zakupach w "PondLandzie". Tak poza tym do samych "ciapkow" nic nie mam. Nie znam zadnego, moja opinia tyczy sie tylko sklepow. A i czy ja wiem czy to jest "pogardliwe" okrslenie? Kazdy tak mowi i sie przyjelo "ciapek"

)
ja zamiast odkurzacza stosuje pumeks bo raz że Julka boi sie odkurzacza dwa pumeks zarąbiście zbiera kłaki psie czego nie umie mój odkurzacz niestety

Żyleta
Jakuś mi się wsio porozregulowało i klops....a do lekarza idę już drugi tydzień