![]() |
#3361 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3362 |
Zadomowienie
|
Oto drugi aparat
![]() Edit: Tak sobie patrze na te zdjęcia i dochodzę do wniosku, że ta moja orto coś zamków prosto nie umie przykleić ![]() Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2009-10-21 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#3363 |
Zadomowienie
|
Laity a ile czasu mialas pierwszy drucik? a ten co Ci zalozyli dzis masz taki elastyczny ?
![]() ja za dwa tygodnie zmieniam,juz sie nie moge doczekac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3364 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie forumowiczki
![]() ![]() Także chciałam się pochwalić, że noszę aparacik, ale jeszcze tylko tydzień ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3365 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3366 |
Zakorzenienie
|
ja dzis mialam zakladane pierscienie no i zameczki
![]() ![]() ale jutro - drut (!) - pewnie bedzie masakra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3367 |
Raczkowanie
|
Mam kilka pytan do bardziej doswiadczonych aparatek.
Dziewczyny, ktore juz zdjely lub za chwile zdejma aparat: 1) Ile razy mniej wiecej Wam zmieniano druciki? 2) Jak czesto sa/byly wymieniane? 3) Jak szybko ustawiaja sie zeby i kiedy zaczyna sie juz tylko "kosmetyka", czyli raczej drobne poprawki? 4) Ile najdluzej nosilyscie wyciagi? Z gory wielkie dzieki za odpowiedz ![]()
![]() |
#3368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. raz na miesiąc albo raz na 2 miesiące ![]() ![]() 3. zeby ustawiają się tak szybko w stosunku do ich natury ![]() ![]() ![]() 4. ponad rok ![]() 5.DZiękuję ![]()
![]() |
#3369 |
Przyczajenie
|
witam
![]() Mam prośbę do osób z Bydgoszczy: gdzie zakładaliście? szczerze nie mam czasu przeglądać wszystkich stron o aparatach, byłam u jednej orto ale nie podoba mi się jej podejście do pacjentów (umawianie chyba co 10 minut a w efekcie straszne kolejki w poczekalni) i rozglądam się za innym orto. pozdr |
![]() ![]() |
![]() |
#3370 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tamten drucik nosiłam dokładnie 32 dni. Obecny nie wiem do których zaliczyć. Na pewno jest grubszy od tamtego, ale czy elastyczny ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3371 |
Raczkowanie
|
Dziś byłam na pierwszej wizycie u orto. wstępnie powiedziała mi że do wyrwania prawdopodobni dwa zęby na górze i hyrax będzie potrzebny z rozcięciem podniebienia, zabrzmiało to niezbyt fajnie. Może któraś miała z rozcinanym podniebieniem hyraxa i powie mi bliżej jak to wygląda w realu, czy mocno boli i jak się go zakłada, w znieczuleniu?
Zdjęcia też już zrobione i 4 listopada na drugą wizytę gdzie przedstawi mi plan leczenia i koszt. |
![]() ![]() |
![]() |
#3372 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3373 |
Przyczajenie
|
dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3374 |
Konto usunięte
|
Zamki na pewno są przyklejone prosto, jeśli by tak nie było to nie miałaby dobrych efektów w leczeniu. Jeśli wydaje Ci się, że zamek jest krzywo to najprawdopodobniej dlatego, że ząb jest krzywo (nawet jeśli tego nie widzisz - ona ma zdjęcia rtg więc widzi więcej), jak ząb ustawi się tak jak ma stać to i zamki będą prosto.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3375 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niech się prostują jak najszybciej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3376 | ||
Raczkowanie
|
[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;14839359]Wg niej tak. Była zadowolona z efektu i powiedziała, że tak ma być z tą dolną szczęką. Jestem troszkę w rozterce... bo wg mnie nie wygląda to dobrze, no ale może jestem przewrażliwiona...
Miałam też nadzieję, że ją namówię na wcześniejsze ściąganie hassa.. przed świętami.. ale powiedziała, że powinno być 3 mies. stabilizacji i wcześniej to tylko na moją prośbę... więc jakoś wytrzymam te 3 miechy... i pozbędę się hassa dopiero po nowym roku. [/QUOTE] To fajnie że ok...ja też po cichu liczyłam że kolację wigilijną zjem bez mojego Hass'a ale coś czuję że już nie ma szans... W moim przypadku leczenie przeciągnie się pewnie o jeden miesiąc... A tam...za to nowy rok zacznę od czegoś pozytywnego.... Cytat:
Cytat:
Powodzenia |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3377 |
Wtajemniczenie
|
Wreszcie mam czas żeby coś napisać
![]() Pytacie co orto robił mi w buzi - masakryczne rzeczy! Najbardziej bolesna wizyta aż się popłakałam ![]() Powiedziałam że wcale mi się nie podoba co mi się w buzi dzieje. Stwierdził, że spreżyna działała za mocno i za długo dlatego też zęby wychyliły mi się do przodu. Zdjął dolnego druta zaczął ruszać zębami i zaczęło się. Założył mi zamek na jedną piątkę żeby zacząć wprowadzać do szeregu. Miał też założyć jakiś guziczek na drugiej piątce żeby zaczepić i zacząć ją wyciągać, ale niestety nie było dużo miejsca na nią. Mam dwa druty na dole. Jeden - ten najgrubszy od 7mki do 4ki, i drugi- od 4ki do drugierj 7ki. Boli to cholernie zwłaszcza przy jednej siódemce kłuje mnie drut (orto stwierdził że wytrzymam ![]() ![]() A z Toro jechało się bardzo miło i szybko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3378 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3379 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() kurcze to rzeczywiście wizyta z tych mniej przyjemnych.. ale dasz radę ![]() A z tą podróżą z toro to naprawdę więcej pisać już nie trzeba.. wszystko wiemy itd.. więc naprawdę nie musisz się rozpisywać.. tak samo jak on ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3380 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To jest dobra pozytywna puenta na zakończenie naszych przygód z nieszczęsnym hassem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3381 |
Zadomowienie
|
Cathy ja nie lubie zakladania zwyklych gumek a co dopiero metalowe, a ciekawa jestem po co sie zaklada metalowe, jaka jest roznica w ich dzialaniu? jestem pewna ze Wy cos wiecie
![]() moja orto tez taka jakas jest niezgrabna czasem jak mi wbije to takie metalowe ostre do skrobania po szkliwie w dziaslo albo gdzies ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3382 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Ostatnio jestem szczególnie wrażliwa na rzeczy, które mówią ludzie, bo co się o aparacie nasłuchałam, o jego skutkach niby, o technice jaką działa, że gotuje się we mnie na każde słowo o aparacie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3383 |
Zakorzenienie
|
drut mialam zalozony 6 h temu i nic mnie nie boli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3384 |
Raczkowanie
|
Ja stały aparat na dolnych zębach mam od około 3 lat. To, że tak długo noszę to jest tylko i wyłącznie moja wina, bo zaniedbywałam wizyty. W czerwcu będę miała ściągany. Mam prościutkie ząbki. Od sierpnia mam również stały aparat na górną szczękę. Noszę go dopiero około 3 miesiące a już mam prawie idealnie proste zęby, jeszcze trochę muszą się przestawić żeby wypełnić lukę po usunięciu i zmniejszyć szczeliny. Pamiętam jak na początku to przeżywałam, że nie chce stałego, a jeśli już to ten 'niewidoczny' przeźroczysty czy perłowy nie wiem jak się nazywa, w każdym razie cenę ma kosmiczna
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez chicaa Czas edycji: 2009-10-22 o 23:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#3385 |
Przyczajenie
|
Witam.
Niezłego wyniku się dziewczyny dorobiłyście, jeśli chodzi o ilość wątków w tym temacie. Jestem pod wrażeniem (nie mogłam końca znaleźć ![]() Ale właśnie z tego powodu pozwolę sobie na lenistwo i nie będę czytała wszystkiego, ale zapytam o to czego nie wiem - a moja wiedza na ten temat nie jest duża. ![]() A więc: 1. Czy jest jakaś duża równica w długości noszenia aparaciku, czy mniej więcej wszystkie ok. 2 lat? 2. Jakie są łączne koszty - aparat + wizyty - przez cały czas leczenia? Oczywiście oby dwie szczęki. 3. Czy uważacie, że moja wada jest bardzo poważna (ja sądzę, że tak)? Wygląda, że trzeba wyrywać? 4. Nie uważanie, że powinnam mieć tylko jedną dolną jedynkę? Nie, żart, po prostu na środku ewidentnie mam tylko jedną z jedynek... |
![]() ![]() |
![]() |
#3386 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Najlepsza rzecz jaką usłyszałam o aparacie: ludzie zakładają aparaty, bo im się wydaje, że paradontozy nie dostaną- jakby stłoczenie miało coś wspólnego z paradontozą.. Ortodonci to wymyślili, żeby na naiwniakach kasę zbijać. Naiwniacy całego forum łączmy się ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Cytat:
2. Ja mam wyliczone koszty na +/-6 tys zł. Mam najzwyczajniejszy metal 3. Może nie poważna, ale nie wiem czy orto nie będzie ci szczęki rozszerzać górnej- chyba, że jestem ślepa, tak odrobinę by się przydało, ale być może uda się to zrobić samym aparatem 4.Może siedzi gdzieś w ukryciu ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3387 |
Przyczajenie
|
Tak, oby dwie mam bardzo wąskie, ale tylko z przodu (tzn. tak do piątek), dalej się rozszerzają - szczególnie właśnie górna.
Dzięki za odpowiedź. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3388 |
Zadomowienie
|
Kasienka, ale to wszystko to jest tylko gdybanie: Orto prawdę Ci powie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3389 |
Zadomowienie
|
spokojnie
![]() ![]() chociaż powiem Ci że mnie w sumie ten mój aparat wcale nie bolał- odczuwałam tylko dyskomfort w nagryzaniu no i pierwszego dnia bolała mnie głowa ale z tą głową to nie wiem czy dlatego że stres ze mnie schodził czy z winy aparatu ![]() ![]()
#3390 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Mam już w domu swoje modele zębów przed i po aparacie. Wczoraj nie mogłam się naprzyglądać ![]() Wstawię zdjęcia, ale chyba dopiero po weekendzie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.