|
|
#691 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po poronieniu - kiedy okres, kolejna ciąża?
Słońce on pewnie sie wkurza,bo go boli Twój smutek. Pewnie typowo po męsku nie potrafi zareagowac inaczej. Kocha Cię ,martwi się o Ciebie. Prosty schemat :moja kobieta chodzi smutna wiec trzeba cos zrobic,zeby nie była. Czyli najlepiej opieprzyć.
Mowilas mu,ze potrzebujesz oparcia? Czy on wie jak to przezyłas? Czy był przy tobie? Wspierał Cie? Mimo wszytsko poradziłabym Ci próbowac stanac na nogi. Dla mnie pierwsze wyjscie do pracy tez było trudne ,ale zmierzylam się z tym i wygrałam. Siedząc w domu mozna naprawdę zwariowac. Edit :to normalne,ze nie bedziesz cieszyc się tym ,że "Swiat wyrócil C sie na lewą stronę" ,ale spróbuj cieszyc sie drobiazgami. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2009-10-23 o 11:18 |
|
|
|
|
#692 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje Ci bardzo za wsparcie
co do tego czy mówiłam mojemu facetowi o tym co czuje- tak, nawet wielokrotnie ale on myśli ze to jak za pstryknięciem palcami, było-nie ma- trzeba żyć dalej........Do pracy jest mi ciężko iść bo te wszystkie pytania i te spojrzenia współczujące koleżanek- dramat. Teraz siedzę z moją młodszą córcią w domu i jest mi tak dobrze i chyba nie chce tego zmieniać a skoro nie radzę sobie psychicznie to nie nadaję się do powrotu do pracy
|
|
|
|
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
ja w pracy uciełam sprawe krótko (wiedzieli o całe jsytuacji) :jak ktoś chce pytac,to proszę bardzo,to nie jest temat tabu. Nie ukrywłam swojego gorszego nastroju, ale tez nie dawłam powodów do uzalania sie nade mną. Pod koniec dnia wszytsko było juz normalnie.
Dlaczego uważasz,że sobie nie radzisz? to normalne co czujesz. Cała ta sytuacja jest normalna. Jak chcesz pogadac 2737974 -gg
|
|
|
|
|
#694 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
Po poronieniu można w domu siedzieć przez 8 tygodni. Należy się połowa zwykłego macierzyńskiego. Czy twój gin ci tego nie powiedział. Dodatkowo jeśli wiedziałas jak jest płec dziecka mozna je zarejestrować w usc. I wtedy starać sie o odszkodowanie jeśli sie jest dodatkowo ubezpieczonym np. w Pzu. Moja kruszyka była za mała i nie wiadomo jakiej płuci. Więc nie chcieli mi jej zarejestrować. O tym wszystkim poinformowali mnie w szpitalu. Wypisali też wszystkiepotrzebne dokumenty. |
|
|
|
|
#695 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#696 |
|
Zadomowienie
|
Ja poroniłam w ok 8 tygodniu i cieszę się że tak mało osób wiedziało w ogóle że jestem w ciąży. Wiedzieli moi rodzice, mąż, ciocia i jedna koleżanka. To też wpłynęło na mój nastrój po poronieniu dobrze bo nie musiałam wszystkim dookoła opowiadać co się stało i odpowiadać na pytania typu jak się czujesz itd....no i tego współczucia....
Dlatego też do pracy jak wróciłam zachowywałam się normalnie a w pracy powiedziałam że byłam na jakiś badaniach bo strasznie bolał mnie brzuch i juz, nikt więcej o nic nie pytał ..... w pracy natomiast ciążko mi było z tego powodu że pracuje z dziećmi które przez 5 godzin biegaja wokół mnie, przytulają się itd .......ale i to minęło i teraz jest ok.
|
|
#697 |
|
Raczkowanie
|
Byłam u lekarza, pierwszy mój kontakt z nim po otrzymaniu wyniku histo-pat. Dowiedziałam się że były jakieś zmiany rakowe w łożysku, musze robić badania. dramat
|
|
|
|
|
#698 |
|
Zakorzenienie
|
Kochana,nie ma dramatu. Po to sie wlasnie wykonuje takie badania ,zeby szybko wykryc takie zmiany. To daje się leczyć ,naprawdę. Myslę,że wykryto u cuebie zasniad groniasty ,ale mogę się mylic.
![]() jesli masz wynik po lacinie to spróbuje Ci przetłumaczyc |
|
|
|
|
#699 |
|
Rozeznanie
|
Marioleczki-tulam.
a właśnie po co jest to badanie histo-pat. co ma na celu wybadać? a płeć dziecka to przez to badanie sie poznaje? |
|
|
|
|
#700 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#701 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Marioleczka także nie przejmuj się na zapas, na pewno gin zleci kolejne badania i da leki po to aby wyleczyć to paskudztwo które siedzi w Tobie
|
|
|
#702 |
|
Raczkowanie
|
mam ogromną nadzieje że da się to wyleczyć ito jak najszybciej........ dziewczyny wielkie dzięki za wsparcie bo tego właśnie nam trzeba
|
|
|
|
|
#703 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja dzis bylam u gina, macica jest pusta, no ale tego sie spodziewałam... Dzieki tej ciazy przynajmniej wiem ze mam drożne jajowody, zawsze sie martwilam ze nie - staram sie widziec jakies plusy...Wierze ze jeszcze bede mama i tego sie trzymam! Wszytskie bedziemy nosic groszki, zobaczycie
|
|
|
|
|
|
#704 |
|
Wtajemniczenie
|
Czesc Dziewczynki, dzis odebralam czesc wynikow badan laboratoryjnych. Toxo 0/0, ale cytomegalia IGG 300, IGM 0, wynik dodatni przy IGG to powyzej 15. Czy wiecie moze co oznacza az tak wysokie IGG?
|
|
|
|
|
#705 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#706 |
|
Raczkowanie
|
Też mam taką nadzieje
|
|
|
|
|
#707 |
|
Raczkowanie
|
cześć dziewczynki, czy któraś z Was jest w stanie wyjaśnić mi takie rozpoznanie "Kosmki łożyska w większości wtórne o obrzękłym pościelisku" normalnie nic z tego nie rozumiem
|
|
|
|
|
#708 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Masz wynik podobny do mojego..... tylko że ja miałam cytomegalię IgG 158, co oznacza że byłaś zarażona i chorowałaś na cytomegalię. Tak powiedziała mi właśnie moja gin, tylko na podstawie wyniku nie można stwierdzić czy w czasie ciąży czy już wcześniej bo to jest takie coś jak różyczka, łapiesz wirusa raz i więcej nie chorujesz. Także ten wynik jak dla mnie był pocieszający bo wiem że przy następnej ciąży nie złapię tego wirsua bo już na niego chorowałam a cytomegalia to nic innego jak grypa tzn objawy bardzo podobne, ja z racji że pracuję w przedszkolu mogłam go złapać w każdej chwili. Czytałam gdzieś na forum że im wyższa cyfra przy IgG to oznacza że chorowało się w bardziej odległej przeszłości.....tzn że jak ja mam 158 to chorowałam np. 2 miesiące temu a Ty skoro masz wynik 300 to 4 mies ale ja to tak obliczyłam ale mogło to byc rownie dobrze rok temu, właśnie to taka choroba na którą nie ma szczepionki ani lekarswa samo przychodzi i samo odchodzi nie wiadomo skąd i po co:/ NO i co najgorsze nie da się stwierdzić kiedy się chorowało.
Edytowane przez sylfiaaa Czas edycji: 2009-10-24 o 14:54 |
|
|
|
|
|
#709 |
|
Zakorzenienie
|
marioleczki
trzymam kicuki za ciebie kochana, za szybka diagnoze i efektywne lecznie mialam 4 dni krwawienia i dzis drugi dzien plamienia, ale widac juz koniec wiec okres normalny, jak sie nic po drodze nie wydarzy to za kilka dni zaczynami starania |
|
|
|
|
#710 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#711 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie dzieje sie cos dziwnego ....
okres mi sie spoznia juz tydzien wczoraj mialam lekkie plamienie ,a dzisja niesamowicie kluja mnie jajniki ,za to zero plamienia. Gdyby nie to,ze sie zabezpieczamy to podejrzewalalabym fasolke,ale tak to zupelnie nie mam pojecia :/ |
|
|
|
|
#712 |
|
Zakorzenienie
|
storkotka
nie wiem jak sie zabezpieczacie ale jesli jestes pewna ze to nie fasolka to moze lepiej wybierz sie na kontrole. chociaz moze najpierw tescik |
|
|
|
|
#713 |
|
Zakorzenienie
|
zabezpieczamy sie abrdzo pospolicie,czyli...gumki
![]() czekam czy cos się rozkręci czy jednak nie, bo jesli nie to w poniedziałek umawiam sie na wizytę... |
|
|
|
|
#714 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Cytat:
Zaśniad graniasty- występuje obrzęk podścieliska kosmków łożyskowych i rozrost trofoblastu. Jest zmianą łagodną, ale w 1/40 przypadków zaśniad poprzedza występowanie nabłoniaka kosmówkowego.jest dość częstym powikłaniem ciąży i zdarza się w jednym przypadku na 1000-2000 ciąż , może występować w każdym wieku, ale najczęściej pojawia się u bardzo młodych kobiet, przed 20 r. życia i u starszych - w 40.-50. Objawy kliniczne w postaci krwawienia z macicy pojawiają się najczęściej w 4.-5. miesiącu ciąży. Macica ma wówczas większe rozmiary, niż by to wynikało z wieku ciąży. Zaśniad groniasty jest spowodowany nieprawidłowym zapłodnieniem i nieprawidłową gametogenezą. Jądra komórek trofoblastu zawierają jedynie chromosomy ojcowskie (tzw. zaśniad androgenetyczny). Liczba chromosomów jest prawidłowa , W 85% stwierdza się 46,XX, w 15% - 46,XY , W około 2% zaśniadów kompletnych rozwija się choriocarcinoma. W zaśniadzie groniastym częściowym kariotyp jest triploidalny (np. 69,XXY) lub nawet tetraploidalny (92,XXXY). Makroskopowo w większości przypadków jama macicy jest wypełniona licznymi obrzękłymi kosmkami łożyskowymi przypominającymi winogrona o cienkiej przezroczystej skórce. Widoczne są one w zwykle obfitych wyskrobinach z jamy macicy.może rozwinąć się w miejscu ciąży pozamacicznej.Stwierdzamy dwie stałe cechy: znaczny obrzęk podścieliska kosmków z tworzeniem torbielowatych przestrzeni i rozrost syncytio- i cytrofoblastu. nie stwierdza się naczyń krwionośnych lub są one bardzo nieliczne. W zaśniadzie kompletnym niemal wszystkie kosmki sq obrzmiałe, a proliferacja trofoblastu ma charakter rozlany. Rozrastający się trofoblast otacza obrzęknięte kosmki łożyskowe. Komórki trofoblastu, szczególnie syncytiotrofoblastu, często wykazują duży polimorfizm W zaśniadzie częściowym tylko część kosmków wykazuje cechy obrzmienia, a niewielkiego stopnia proliferacja trofoblastu jest ogniskowa. W części kosmków zmian nie stwierdza się. Ponadto w materiale z wyskrobin w zaśniadzie częściowym można znaleźć fragmenty tkanek płodu, które nigdy nie występują w zaśniadzie kompletnym (z wyjątkiem ciąży bliźniaczej) |
||
|
|
|
|
#715 |
|
Raczkowanie
|
Powiem Wam pocieszającą rzecz jaką dzisiaj usłyszałam u lekarza rano a mianowicie powiedział że uzdrowej kobiety która poroni raz szanse na urodzenie zdrowego dziecka następnym razem są statystycznie większe niż u kobiety która nigdy nie poroniła .Jakoś to mnie strasznie podbudowało .
|
|
|
|
|
#716 |
|
Zakorzenienie
|
sunsetia
no dla mnie to tez dobra nowina marioleczki ja sie poprostu nie znam na tych terminach medycznych, ale moze pomoga one innym zainteredowanym |
|
|
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#718 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#719 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja mam dzis zaj... dola, nie potrafie sie niczym cieszyc, najchetniej siedzialabym w 4 scianach.
Co u Was, moze jakis kreseczki dwie na horyzoncie? |
|
|
|
|
#720 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.

co do tego czy mówiłam mojemu facetowi o tym co czuje- tak, nawet wielokrotnie ale on myśli ze to jak za pstryknięciem palcami, było-nie ma- trzeba żyć dalej........

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)