|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Naprawdę bardzo ładna kolekcja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3632 |
Zakorzenienie
|
ja wleciałam tylko na chwilkę sie pochwalic.. chyba rosnie mi nowy pędzik
![]() ![]()
#3633 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wypróbuję któryś ze środków polecanych przez Was, dzięki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3634 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3635 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem ile średnio mój zakwitł po ok 6ciu miesiącach.
Dostałam go kwitnącego na gwiazdkę, kwiat postał półtora miesiąca. Ucięłam przekwitniętą łodygę między 3a 4 "kolankiem" i szczerze mówiąc, byłam pewna że to koniec, że storczyki nie kwitną poza warunkami szklarniowymi. Ale szkoda było wyrzucić to czasami przelewałam i namaczałam pare minut wodą odstana w kamionkowym garnczku z którego piją koty ![]() W połowie sierpnia rozwinął się kwiat - duuuzo większy i jędrny niż w wersji kupnej, podbarwiony na rózowo- wcześniej był całkiem biały. Storczyk cały czas stoi na małym wschodnim okienku w łazience- czyli ma wilgotno i ciepło za dnia, ale na noc w łazience otwieram drugie okienko wiec są bardzo wyraźne, zwłaszcza jesienią/zimą/wiosną róznice temperatur - łazienka jest nieduża i mocno się wyziębia. Niczym go nie nawoziłam - ale myślę ze woda z kamionki swoje robi. I kocia ślina ![]() jest to moje olbrzymie zdumienienie i az kupiłam mu kolegę. Tak wygląda - pisałam o tym białym, bordowy kupiłam jakis miesiąc temu.
#3636 |
Wtajemniczenie
|
cava dzieki
|
![]() ![]() |
![]() |
#3637 |
Przyczajenie
|
hej
ja też chcę się pochwalić ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3638 |
Przyczajenie
|
a to zdjęcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3639 |
Zakorzenienie
|
Renia, bardzo piękna roslinka.
Koniecznie pokaż ją znowu jak w pełni rozkwitnie! Jak czytam o Waszych problemach z upychaniem kolejnych roslin chyłkiem przed rodziną ![]() ![]() Zresztą wczoraj wieczorem z tej nowej miltoni , przy okazji podlewania wyskoczył skorek ![]() Na pewno już nigdy nie kupię żadnych roslin w Lidlu. ![]()
#3640 |
Zakorzenienie
|
a mój storczyk zaczyna powoli wypuszczać.. tylko... no własnie.. co on wypuszcza??
![]() ![]() ![]() http://yfrog.com/17pa0800411j http://yfrog.com/17pa080041j
![]() Edytowane przez olaaaa199111 Czas edycji: 2009-10-23 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#3641 |
Zakorzenienie
|
a ja dziś złamałam pęda
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3642 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3643 |
Zakorzenienie
|
Dziekuję
![]() ![]() ![]() ![]()
#3644 |
Raczkowanie
|
A oto moje Piękności....które obecnie kwitną....a na drugim zdjęciu mój nowy nabytek!Nie mogłam się powstrzymać jak go ujrzałam........
Edytowane przez millla31 Czas edycji: 2009-10-23 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#3645 |
Zadomowienie
|
Witam Was dziewczyny
![]() Obecnie mamy 8 storków, ale na pewno na tym się nie skończy. W tej chwili kwitną 3, 2 odpoczywają a 3 pozostałe puszczają pędy ![]() 1. Żółciutki tygrysek, najmłodszy w naszym zbiorze i pierwszy w takim słonecznym kolorze. 2. Jasnofioletowy z ciemniejszymi żyłkami. Coś mu zaczyna rosnąć (fotka 3 i 4), raczej nie wygląda to na korzonek ale kto wie ... mam nadzieje że to będzie jego czwarty pędzik. 3. Kremowy z amarantowymi żyłkami. Jemu też coś rośnie, ale raczej coś dziwnego, dużo grubsze od korzonków i na czubku ma takie trzy różki ![]() 4. Pędzik wyrastający z białego giganta ![]() 5. Trzeci pęd u fioletowego, który od miesiąca trzyma jednego kwiatka i tym sposobem kwitnie bez przerwy już półtora roku. 6. Nowy pęd u naszego pierworodnego - białego z fioletowym środeczkiem. Edytowane przez _divinity_ Czas edycji: 2009-10-23 o 14:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3646 |
Zadomowienie
|
Ostatnio byłam w obi i oto co ujrzałam. Śliczne, wdzięczne maleństwa ale cena powalająca: 31,99 zł!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3647 |
Zakorzenienie
|
Maju też je widziałam ale cena mnie zniechęciła
![]() ![]()
![]() |
#3648 |
Zakorzenienie
|
kobieto głowa do góry!!!!
ja złamałam jakiś miesiąc temu pędzik a teraz ten sam storczyk uraczył mnie 2 pedami!!!!!!!!! ![]() nie ma tego złego!!!!! powiem Wam że wczoraj byłam w kwiaciarni- oczywiście chciałam kupić tylko chryzantemy ale jako że lekko przekwitnięte storczyki były po 15zł a te z 2-5 kwiatkami były po 8zł to kupiłam 2!!!! ja już nie mam kompletnie miejsca! nie wiem gdzie je upychać a jak głupia przynoszę wciąż nowe ![]() ![]() ![]() aha- porobię za chwilę zdjęcia moim pędzikom i storczaskom ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3649 |
Rozeznanie
|
Wszystkie kwiatki jak pisałam mi odpadły. Pozostały dwa nagie pędy, czy mam je obcinać(po podlewać to podlewam) czy lepiej pozostawić???
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3650 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3651 |
Raczkowanie
|
a ja się pochwale swoim nowym ciapkiem!!! w końcu go mam! a tyle polowałam.. miałam już kupic takiego pięknego cytrynowego ale chłopak wygrzebał wymarzonego ciapka!
był jeden jedyny! ![]() ![]() kosztował 25 zł.. za jeden pęd.. a ma tylko trzy kwiatki . ehh kupiony w OBI ale za ciapka mogłabym oddać wszystko! i jest w końcu : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aaa i dziewczyny piękne macie te kwiatuszki! i zazdroszczę pędów bo ja jakoś czekam i czekam i nic nie ma ![]() Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-10-24 o 17:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#3652 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Załącznik 2605876
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3653 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny piękne te Wasze kwiatki,u mnie tez powolutku zaczynaja wypuszczać pędy i odgałęzienia
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3654 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3655 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jak inni robią, ale ja obcinam w miejscu gdzie uschnięty styka się z zielonym. Jeśli jest cały uschnięty to już nie odbije (wtedy cały obcinamy) i trzeba czekać na nowy pędzik
![]() Niektórzy też obcinają zielony pęd tuż nad trzecim oczkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#3656 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,
wcześniej nie udzialalam się w tym watku, ale jak oglądam Wasze Piękne kwiaty, to wręcz nie mogę się nie dołączyć ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam wszystkie storczykomaniaczki, bedę Was podczytywać czasami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3657 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zbieram tę wodę przez ok 2 doby, zanim mam odpowiednią ilość do przelania roślin. ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Cytat:
Tą swoją biede od razu odrobacz - bo z tego co się doczytałam to one sa na ogół zarobaczone i często przelane ![]() No w mojej trefnej miltoni nic już chyba nie mieszka. Życze sukcesu i jak najszybszego rozwiązania zagadki - "jak to zakwitnie"
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3658 |
Przyczajenie
|
Ha! Juz go nawet przesadziłam, bo bałam się, że może mieć jakaś zgnilizne w środku
![]() ![]() ![]() tez sie zastanawialam czy nie kupić jednego na próbę do semihydro, bo ciekawie to wygląda w jakimś ladnym szkle, to raz, a dwa, że nie trzeba łazić przy podlewaniu do łazienki i się z tym wszystkim paprać. no w każdym razie powoli dojrzewam do podjęcia próby, może coś w przyszłym miesiącu pomyślę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeden pan opisywał tam, ze robi "doniczki" z plastikowych butelek po napojach, parę cm nad dnem, robi otwory odpływowe + wyżej trochę otworów izolacyjnych. Wlewa wodę z nawozem od góry - normalnie storczyka przelewając i jej nadmiar wylewa się przez te otwory a zostaje tylko trochę na dnie - jak to prawie wyschnie to znów przelewa roztworem wody i nawozu. W szkle na początek się jednak boję. Najpierw spróbuję tej z otworkami. Tylko musze dorwac jakies biedy do testowania moich zdolności ogrodniczych ![]()
![]() |
#3660 |
Zadomowienie
|
pomysł z ciemnią okazał się trafiony - storczyk zaczął wypuszczać nowe zieloniutkie korzenie powietrzne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.