|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania Dietetyczne.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tez ostatnio troche eksperymentuje z jedzonkiem. Wczoraj znalazlam kilka przepisów w internecie i mam zamiar je wyprobowac. Müsli czerwcowe z truskawkami 50 g otrąb owsianych 50 g siemienia lnianego rozdrobnionego w młynku do kawy 1 paczka płatków jęczmiennych 1 opakowanie suszonych moreli 125 g pestek dyni 100 g orzechów laskowych 100 g kiełków pszenicy 2 szklanki świeżych truskawek 1 l mleka odtłuszczonego lub jogurtu naturalnego Orzechy laskowe i pestki dyni pokruszyć na kawałki. W misce zmieszać sypkie składniki tzn. otręby, siemię lniane, pestki dyni, orzechy laskowe, kiełki pszenicy. Pokroić suszone morele i również dodać do sypkich składników. Na pół godziny przed podaniem zalać muesli mlekiem lub jogurtem. Rozłożyć do 4 miseczek, na wierzchu każdej porcji położyć 0,5 szklanki umytych, odszypułkowanych i pokrojonych na połówki truskawek. Podawać. Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut na macerowanie suchych składników Sałatka z kurczaka z brokułami 100 g pieczonego kurczaka bez skóry 100 g groszku z marchewką 50 g kiełków sojowych (z puszki) 2-3 liście sałaty lodowej 150 g brokułów 50 g jogurtu naturalnego 0% łyżeczka majonezu niskotłuszczowego pół łyżeczki miodu łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki curry Brokuły ugotuj na półtwardo (4-5 minut). Groszek z marchewką odcedź, jeżeli jest z puszki, lub ugotuj na półtwardo, jeżeli to mrożonka. Umytą sałatę porwij na duże kawałki, wrzuć do miski, dodaj groszek z marchewką, mięso pokrojone w dość dużą kostkę, kiełki i brokuły. Wymieszaj. Zrób sos z jogurtu, majonezu, miodu, bazylii i curry. Tym sosem polej sałatkę. Sałatka warzywno-serowa Główka sałaty, 2 pomidory, ogórek, cebula, słoik pieczarek, 20 dag sera Gouda, 10 dag szynki, jogurt naturalny, sok pomidorowy, przyprawy. Sposób przyrządzenia: Sałatę porwać na małe kawałki, pomidory pokroić w ósemki, ogórki w grube półplastry. Cebulę drobno posiekać. Szynkę i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, na wierzchu ułożyć pieczarki. Do jogurtu dodać nieco soku pomidorowego i przyprawy do smaku. Sałatkę zalać sosem tuż przed podaniem na stół. Banany i cynamon mleko - najlepiej 1% lub 0,5% tł. - pół szklanki woda - pół szklanki - przegotowana i ciepła 2 łyżki płatków kukurydzianych bez dodatków (miodu, cukru, orzechów) banan - 1/2 małego banana jabłko - 1/2 kwaśnego ze skórką cynamon - 2 szczypty Mieszamy mleko z wodą. Jabłko i banana ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z mlekiem i płatkami, podsypujemy cynamonem. Niskokaloryczne ( 22 kcal płatki + 50kcal mleko + 35 kcal owoce = 105 kcal ) i smaczne śniadanko lub przegryzka.
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedz
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#214 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a ja do ciasta jescze dodaje cukier wanilioly łyżeczke i łyżke zwykłego cukru |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do cukru to ja czasem łyżeczke też dodaję dla kolorku, a tego cukru waniliowego to nie wiem ile dajesz - w sumie nie zmieni to specjalnie kaloryczności jak dodasz np. opakowanie 16g. Odciskanie? zawsze coś, ale nie jesteś w stanie stwierdzić ile tłuszczu wchłonął naleśnik, a ile odcisnęłaś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2 jajka 0,5 litr mleka 0,5 litr wody 3/4 kg mąki ( to zalezy jakie ciasto juz geste) szczypta soli i cukru waniliowego 2 łyżki oliwy ( normalnej) 2 płaskie łyżki cukru I to wszystko smarze potem na zwykłej patelni. Na samym początku aby kapke oliwy, a potem juz sie smarza bez....wiec co do wsiakniecia z patelni to chyba nie wsiaknie oliwa jak jej nie ma. Obliczy mi ktoś ile to ma kcal, bo wychodzi jakie 30 nalesników. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Rozeznanie
|
Ja mam taka prosbe... Nigdy nie mam pomysłów na kolacje białkową:/ Znacie coś dobrego z jajek, tuńczyka i innych wysokobiałkowych produktów??
![]() |
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Farsze to robię różne, w tym jogurt z owocami też, szpinak, kurczak, co mi wpadnie do głowy. Dziś np. na obiad były naleśniki [bez dodatku cukru, za to z mąką orkiszową i odrobiną żółtego sera] z farszem z indyka z ananasem i sosem z sosu sojowego, oliwy i soku z cytryny, i imbiru. Porcja czyli 2 sztuki miała niecałe 300 kcal. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a jakie mleko policzyłaś? bo ja robie na 2.5% heh |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Raczkowanie
|
![]()
wow! Ale rewelacyjne przepisy!! Juz nigdy nie grozi mi monodieta
![]() ![]() Dodaję coś od siebie dla wszystkich głodnych wizażanek ![]() Szpinakowe naleśniki z kurczakiem:(mam nadzieję że jeszcze nie było tego przepisu:P) Składniki: 115g mąki gryczanej 1duże jajko, otrzepane 300ml odtłuszczonego mleka 125g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i dokładnie osączonego 2łyżeczki oleju roślinnego Farsz: 350g chudego mięsa drobiowego 1łyżeczka łagodnego curry 1łyżeczka niskokalorycznego majonezu 2łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego Czynności: Mąkę przesiać do miski, dodać jajko i energicznie ubijać, stopniowow dodawać mleko i szpinak. Przelać do dzbanka i pozostawić na 30 min. Farsz: Zmieszać w misce wszystkie podane wyżej składniki. Energicznie ubić ciasto naleśnikowe i smażyć naleśniki, dodać farszu i gotowe ![]() ![]() ![]() ![]() Są naprawde rewelacyjne, to składniki na 4 porcje. Każdy naleśnik ma tylko 259 kcal ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#222 |
Rozeznanie
|
Czesc
a moze troszke odejdziemy tematem od naleśników i coś słodkiego. Czy kruche ciasto jest kaloryczne?? Bo mam na mysli kruche babeczki wiecie jakie ![]() poradzcie może z tego przepisu przeliczy któraś :P? http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis7475.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Rozeznanie
|
oo kurde a ten przepis co podałam to troszke inne one są. Bo ja lubie takie co maja cienka warstwe kruchego ciasta, czyli bym musiała bardziej do forebki przycisnac i cieńsza scianke zrobic hmm? ale to tez z tego przepisu czy macie moze jakies inne..
chyba wiecie o co mi codzi?> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
to ja dam jeszcze mojego omleta ze szpinakiem
![]() Zdrowy omlet ze szpinakiem idealny dla odchudzających się i ćwiczących Jest bardzo smaczny, zdrowy i zapycha na baaaardzo długo Polecam dziewczynom na diecie (całe danie ma około 200kcal) i ćwiczącym (dostarcza bardzo dużo białka). Omlet: -7 białek -dowolne przyprawy (u mnie sól, pieprz, bazylia, oregano) Białka z przyprawami ubijamy trzepaczką. Patelnie teflonową lekko przecieramy olejem i wylewamy na to nasze białka. Na małym ogniu smażymy kilka minut aż omlet będzie lekko brązowy od spodu i będzie łatwo odchodził od patelni Odwracamy go na druga stronę (ja używam do tego talerza ) i potem zrzucamy na talerzyk. Farsz szpinakowy: -pół paczki mrożonego szpinaku -troszkę szczypiorku -ząbek czosnku -przyprawy (duuuużo soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, sos sojowy) Szpinak wrzucamy na patelnie, dolewamy troszkę wody na dno, dorzucamy przyprawy, zmiażdżony ząbek czosnku i szczypiorek. Czekamy aż szpinak się rozmrozi a potem aż woda odparuje. Powinniśmy otrzymać wilgotną papkę Próbujemy czy smak nie jest zbyt mdły (szpinak nie ma za bardzo smaku więc musimy naprawdę dobrze go doprawić). Farsz wyrzucamy na połowę omletu, składamy go na pół i smarujemy lekko ketchupem i posypujemy odrobiną poszatkowanej cebuli. Dla osób nie liczących aż tak bardzo kalorii polecam dodanie do farszu 100g białego chudego sera (100kcal) lub startego sera żółtego (dużo kalorii ) Smacznego!!
![]() |
#225 |
Zakorzenienie
|
Sylwia, wypróbuję ten przepis na pewno
![]() Nie wiecie czy można już kupić szpinak na placach warzywnych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
Inch mam nadzieje że zasmakuje
![]() ![]()
![]() |
#227 |
Raczkowanie
|
Mniam, ale tu pyszności wynalazłam
![]() Inch, szpinak jest, ale jakoś mniej niż 2 tygodnie temu. Lubię gotować i dużo czasu spędzam w kuchni. Ostatnio zajadam się pieczonymi warzywami: papryka w kawałkach, młoda cuknia w plasterkach, ząbki czosnku w łupinakch, pieczarki. Wszystko pokropić obficie oliwą, posypać ziołami (tymianek, oregano), posolić. Rozłożyć na blasze, paprykę skórką do góry, i siup do piekarnika. Pieczarki dołożyć pod koniec pieczenia, bo się spalą. No i oliwa musi być, koniecznie. Potrawa jest pyszna, pachnąca i bardzo łatwa. Na talerzu można posypać odrobinką parmezanu. Polecam też marynowany biały serek ![]() ![]() No i hummus. Ma bardzo niski IG i jest pyszny. Trzeba ugotować ciecierzycę i zmiksować z czosnkiem, oliwą, pastą sezamową (tahini, w sklepach ze zdrowa żywnością) i sokiem z cytryny. Rewelacyjny do chlebka albo tak sobie ![]() W każdym przepisie jest oliwa z oliwek, ale to akurat nie jest zły tłuszcz. No i nie dodaję tego na litry, tylko troszkę. A witaminy A, D i E rozpuszczają sie właśnie w tłuszczu, więc do warzyw trzeba dodać troszkę oliwy, choćby pół łyżeczki. buźka
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
w takim razie w przyszły weekend pojade na plac, wakacje mam zaplanowane pt. "szpinak na różne sposoby"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
zrobiłam te placuszki owsiane Suzany
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
mmm, z cynamonem nie jadłam- bardzo dobry pomysł!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Raczkowanie
|
Witam! Niedawno sobie przegladalam ten watek i natknelam sie na te placuszki z platkow owsianych. Zrobilam je ale byly strasznie przesączone tluszczem i to popsulo cala wartosc smaku...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
ja je odsączam na ręczniku toaletowym, albo papierze.
albo smazyć na minimalnej ilosci, albo na oliwie z oliwek itd. PS. Kupiłam świeży szpinak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
Hmm sprobuje kiedys bez oliwy na teflonowej na baardzo wolnym ogniu... bo one strasznie ciągną tluszcz
![]() No i teraz chcialabym przerzucic sie na warzywka, moze wlasnie kalafior , szpinak.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
Joie ja smażyłam w ogóle bez tłuszczu na teflonie
![]() ![]() oooooooo Inch to widze że szpinakowe szaleństwo czas zacząć ![]()
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
szpinakowe szalenstwo juz rozpoczęte. debiut z za dużą ilością czosnku poskutkował w tym, że musiałam się troszkę odizolować od towarzystwa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
100g surowego ma ok 350 kalorii, a jak po ugotowaniu waże paczuszke to właśnie z 100g robi się ponad 350g... zastanawiałam się czy kalorie są takie same czy inne
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
kcal nie są takie same (podobnie jest IG, spójrzcie na gotowaną i surową marchew). woda nic nie daje, ale ryżu jest więcej i 'puchnie'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Raczkowanie
|
A propos różnic w kaloriach, moja magiczna tabela podaje:
100 gram piersi z kurczaka surowej - 122 kcal gotowanej - 135 kcal pieczonej - 145 kcal ku przestrodze ![]() ![]()
![]() |
#240 |
Przyczajenie
|
przepisy na zdrowe, lekkie i łatwe do zrobienia jedzonko
Bardzo Was prosze o pomysly i przepisy na zdrowe, latwe do zrobienia i niskokaloryczne jedzenie.Jestem laikiem w gotowaniu =prosze napiszcie co mozna jesc i jak to zrobic..
jakies salatki, surowki, obiadki, zupy itp bede bardzo wdzieczna i mam pytanko -bo pogrzebalam troche na forum i byl polecany sererk wiejski z brzoskiwiniami-czy te brzoskwinie powinny byc tylko swieze czy moga byc z puszki?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:48.