|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny prosze Was wrecz błagam o pomo
![]() c nie wiem co sie stalo z moja twarza;[ dotychczas mialam cere ze sklonnoscia do przetluszczania sie , ostatnio zupelnie nie mam pojecia od czego tak strasznie sciagnelo mi twarz , mam sucha i sie luszczy kolo nosa, jest sciagnieta na czole i w ogole tragedia. przeszukalam wszytskie watki ale nadal nie wiem co mam ze swoich kosmetykow wyrzucic....z nowych kosmetykow jakie ostatnio zakupilam to : PEELING GARNIER CZYSTA SKORA ACTIVE I TONIK GARNIER CZYSTA SKORA ACTIVE (wczesniej uzywalam zelu czytsa skora 3 w 1 i bylo ok wiec myslalam ze Garnier mi sluzy) sklad peelingu:Skład: water, glycerin, cetyl alcohol, stearic acid, peg-7 glyceril, cocoate, sodium laurethsulfate, palmitic acid, steareth-21, polyethylene, salicylic acid, coco-betaine, ammonium polyacryldimethylataurami de / ammonium polyacryloydlimethhyl, taurate, capryloyl salicic acid, ci 42090/blue 1 lake, ci 77007/ ultramarines, copper pca, menthol, pentasodium ethylenediamine tetramethylene phosphonate, polysorbate 60, sodium hydroxide, synthetic wax, tetrasodium edta, vaccinium myrtillus extract, zinc gluconate, parfum SKLAD TONIKU GARNIER CZYSTA SKORA ACTIVE: Skład: water, alcohol denat, glycerin, salicylic acid, capryloyl salicic acid, copper pca, sodium hydroxide, tetrasodium edta, vaccinium myrtillus extract, zinc gluconate, parfum Kupilam tez puder prasowany STAY MATTE RIMMELA : Skład: talc, magnesium stearate, polyethylene, petrolatum, phenyl trimethicone, dimethicone, polybutene, isostearyl neopentanoate, ethylhexyl methoxycinnamate, tocopheryl acetate, methylparaben, cocos nucifera, paraffinum liquidum, propylparaben, parfum, aloe barbadensis, bht, butylphenyl methylpropional, benzyl salicylate, citronellol, hexyl cinnamal, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, linalool, butylparaben. [+/- mica, ci 77891, ci 77491, ci 77492, ci 77499, ci 77007]. To sa trzy kosmetyki ktore nabylam ostatnio nie wiem co odstawic, czym sie smarowac skora piecze mnie juz od wszytskiego co sobie naloze na twarz i w okolicach nosa i brody troche schodzi nie wiem czego uzywac zawsze mialam skore tlusta...pomozcie mi blagam jestem zrozpaczona;.....( Edytowane przez PiAnka86 Czas edycji: 2009-10-25 o 17:38 |
|
|
|
#1142 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: ZBIORCZY:Składy kosmetyków - pomoc w ich rozszyfrowywaniu cz.III
zastanawiam sie nad kupnem tego kremu pod oczy, ma na innych stronkach dobre recenzje ale nikt nie zrecenzowal go pod katem skladu, interesuje mnie czy nie zawiera skladnikow ktore moga na dluzsza mete wysuszyc skore pod oczami i czy nie jest w nim napchane zbyt wiele tej chemii?
dzieki z gory Soap and Glory SuperEyes Moisturising Eye Gel Aqua / Water, Alcohol, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Caprylyl glycol, Hydroxyethylcellulose, C30-45 Alkyl cetearyl dimethicone crosspolymer, Pullulan, Phenoxyethanol, Carbomer, Bis-PEG-18 Methyl ether dimethyl silane, Panthenol, Caffeine, Sodium hydroxide, Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, Sorbitol, Disodium EDTA, Hexylene glycol, Algae extract, mica, CI 77891 / Titanium dioxide, Sclerotium gum, CI 77019 / Mica, Aloe barbadensis leaf juice, Dipeptide diaminobutyroyl benzylamide diacetate, Cyclotetrasiloxane, Benzoic acid, Sorbic acid, Dimethicone, Citric acid, Potassium sorbate, Sodium benzoate, Denatonium benzoate przy okazji jeszcze te dwa jesli mozna prosic, balsam do ust oraz krem do twarzy firmy cococare, niby sa to kosmetyki naladowane dobrymi skladnikami... wiec to samo pytanko: czy spelnia swoje zadanie? czyli nawilzenie i odzywienie?? Cococare, Cocoa butter lip balm : petrolatum, c18-36 acid triglyceride, c18-36 acid glycol ester, cocoa butter, aloe vera extract, fragrance, propylparaben, butylparaben Cococare, Shea butter cream, dry skin care: aqua, stearic acid, shea butter, mineral oil, cetyl alkohol, triethanolamine, polysorbate 20, edta, methylparaben, propylparaben, dmdm hydantoin, fragrance niepokoja mnie nazwy : stearic acid i inne... czy te kosmetyki sa dobre czy moga zaszkodzic???? sorry za az 3 kosmetyki
WW Start - 16.03.2016r. - 61,3kg Ważenie 1 - 23.03.2016r. - 60,4kg Edytowane przez dragon_she Czas edycji: 2009-10-25 o 20:26 |
|
|
|
#1143 |
|
Zakorzenienie
|
PiAnka86 Jako nastolatka używałam Garniera, ale tylko przez krótki okres, bo pojawily się podobne objawy
Te kosmetyki są dosyć agresywne. Edytowane przez caffeine Czas edycji: 2009-10-25 o 19:50 |
|
|
|
#1144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nadmiernego. PIAnka ja myśle że musisz iść do dermatologa, bo na taką zmianę niekoniecznie musiały wpłynąć kosmetyki. jeśli chcesz coś odstawiać to zacznij od tego garnier bo może twoja skóra nie toleruje kwasów BHA. zobacz czy po pewnym czasie problem minie. jeśli nie to naprawdę wybierz się do dermatologa. |
|
|
|
|
#1145 |
|
Raczkowanie
|
Hej biochemiczne ekspertki
kupiłam ostatnio w aptece balsam do nóg na naczynka i zastanawiam się czy powinien działać... Nafaszerowany jest wyciągami z ziół, ale w składzie powtarza się ciągle and, nie wiem po co, bo zazwyczaj się z tym nie spotykam. Możecie mi coś o tym balsamiku powiedzieć?ABE, Balsam na pękające naczynka (cena 9.90 PLN) Skład: Aqua, Aqua (and) propylene glycol (and) Hedera helix (and) Equisetum arvense (and) Ruscus aculeatus (and) Aesculus hippocastanum (and) Hamamelis virginiana (and) Algae (and) Rosmarinus officinalis (and) Lavandula angustifolia (and) Melilotus officinalis (and) caffeine (and) hesperidin, caprylic/capric triglyceride, isopropyl mysristate, propylene glycol, cetearyl alcohol, glyceryl stearate (and) steareth-25 (and) ceteth-20 (and) stearyl alcohol, dimethicone, dicapryl ether, panthenol, imidazolidinyl urea, ethylparaben, methylparaben, propylparaben. Mogłybyście porównać skład balsamu ABE, ze składem balsamu Avy? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...og-i-ciala.htm Zastanawiam się, który z nich może być skuteczniejszy.
![]() Edytowane przez kasiarybka Czas edycji: 2009-10-25 o 20:38 Powód: zapomniałam o czymś... |
|
|
|
#1146 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Błyszczyk czekoladowy - uczuli?
Na moje oko nie ma tu kakao, ale błyszczyk zawiera substancję smakową, więc może stąd ten smak czekolady
![]() A tak na marginesie: ciekawy skład
|
|
|
|
#1147 | ||
|
Zadomowienie
|
Kosmetolog, a rzucisz okiem na te dwa kosmetyki? Czy można się spodziewać jakiegoś działania rozjaśniającego skórę po tym toniku(wyciąg z ogórka)?
Ziaja, Ogórkowa, Tonik do twarzy Cytat:
Ziaja, Nuno, Peeling enzymatyczny Cytat:
|
||
|
|
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
|
SKLAD TONIKU GARNIER CZYSTA SKORA ACTIVE: Skład: water, alcohol denat, glycerin, salicylic acid, capryloyl salicic acid, copper pca, sodium hydroxide, tetrasodium edta, vaccinium myrtillus extract, zinc gluconate, parfum denat na drugim miejscu zaraz po wodzie!!! nic dziwnego ze Cie skóra piecze!!!!! aaauu... Edytowane przez ultrafiolet88 Czas edycji: 2009-10-25 o 22:03 |
|
|
|
#1149 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje dziewczyny za porady...zastanawiam sie ogolnie nad tym czy to mozliwe zeby takie dzialanie wystapilo po paru tygodniach stosowania tego toniku a nie od razu? Szczerze mowiac pierwszy raz w zyciu mi sie cos takiego zdarza dlatego jestem w ciezkim szoku bo nie wiem co robic... u dermatologa tez nigdy nie bylam bo nie mialam takiej potrzeby...aha dodatkowo sciagnelo mi tez skore szyi i dekoltu a tam smarowalam sie tylko tym tonikiem czyli peeling i puder odpadalby...bede obserwowac co sie dzieje jak sie sytuacja nie zmieni to tak jak radzi kosmetolog1 pojde do dermatologa eh
((
Edytowane przez PiAnka86 Czas edycji: 2009-10-25 o 22:14 |
|
|
|
#1150 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
peeling skórę wygładzi, nawilży (jak każdy peeling enzymatyczny) co do rozjaśnienia to nie należy spodziewać się spektakularnych efektów. ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Cytat:
Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-10-25 o 22:38 |
||
|
|
|
#1151 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to (and) oznacza że wszystkie te składniki woda+glikol+ekstrakty to jeden surowiec (np. w jednej beczce) będący mieszaniną tych wszystkich składników. nie lubie takich kosmetyków nafaszerowanych ekstraktami. bo nie wiadomo ile ich tam jest i o ich działaniu można powiedzieć że działać będą albo nie. lepiej wybierać coś co ma dwa ekstrakty w porządnej ilości. poza tym jest to mieszanka ekstraktów w jednej beczce (butelce) i załóżmy że całego tego surowca jest 10% w balsamie. jest 14 skladników w jednym surowcu, więc w przeliczeniu na 1 składnik wyjdzie naprawdę ilość niewielka. naprawdę trudno jest cokolwiek powiedzieć. najlepszym sposobem będzie chyba przetestowanie i porównanie efektów |
|
|
|
|
#1152 |
|
Raczkowanie
|
No proszę, czyli producent się scwanił
chyba jednak wypróbuję Avę
|
|
#1153 |
|
Raczkowanie
|
wielu producentów się tak "scwania". to dla nich zaoszczędzenie czasu i przede wszystkim pieniędzy. bo po co mają dozować 14 razy każdy ekstrakt z osobna, jak mogą kupić beczkę w której zmieszane są wszystkie te ekstrakty i do mieszalnika wrzucić je wszystkie na raz. kosmetyka niestety zmierza w tym kierunku. minimalizacja procesów pozwala np. zaoszczędzić energię, ale tracą na tym kosmetyki. bardzo wiele surowców jest juz w takiej postaci. są też np. oleje, które zawierają rozpuszczone emulgatory i producenci dodają do tego tylko określoną ilość wody i ewentualnie środki promujące (witaminy ekstrakty). są też np. surowce będące mieszaninami związków myjących np. (SLES+Betaina+Alkilopolig lukozyd) do których producenci dodają tylko wodę, potem zagęszczają solą i mają np. żel pod prysznic. o ile w tym przypadku produkt nie traci na jakości to w balsamach które podałaś zastosowanie mieszanin ekstraktów obniża znacznie jakość i działanie produktu.
|
|
|
|
#1154 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jesteś niezastąpiona |
|
|
|
|
#1155 |
|
Raczkowanie
|
kosmetolog1---> dziekuję Ci bardzo, tak stosowałam po nim krem dotleniajacy z EVY dla mlodej skory, byc moze krem jest za slaby bo tez uzywałam go pierwszy raz....nie wiem ale szok stad ze juz rozne cuda na swoja twarz w zyciu nalozylam i tak mi sie jeszcze nie zdarzylo nigdy!
|
|
|
|
#1156 |
|
Rozeznanie
|
Witam. Bardzo proszę o przeanalizowanie składu odżywki (kremu) do włosów kręconych Sea of Spa:
Ingredients: Demineralized water (Aqua), Mineral Oil, Isopropyl Myristate, Stearic Acid, Cetyl Alcohol, Glycerin, Shea Butter (Butyrospermum Parkii), Dimethicone, Carbomer 934 (Carbomer), Propylene Glycol, Propylene Glycol & Chamomile (Anthemis Nobilis) Extract & Algae Extract & Papaya (Cerica Papaya) Extract & Citronella (Cymbopogon Nardus) Oil & Aloe Vera (Barbacensis Gel), Fragrance (Parfume), Polyquaternium-10, Methelparaben, Propylparaben, Cetrimonium Chloride, Carrot Seed Oil, Grape (Vitis Vinifera) Seed Oil, Polyquaternium-11, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Jojoba Oil, Retinyl Palmitate, Lactic Acid, Olea Europea Oil, Tocopheryl Acetate, Dead See Salt, Metylchloroisothiazolinon e, Methylisothiazolinone. Chodzi mi głównie o to, czy jest dobrym nawilżaczem do włosów, a nie tylko preparatem dającym trochę połysku i poślizgu. No i czy ten skład nie jest za długi? Czy te wszystkie naturalne olejki mają szansę odżywić? Z góry dziękuję
|
|
|
|
#1157 |
|
Rozeznanie
|
proszę o analizę: Jest to szampon Scharzkopf Professional BC bonacure VOLUME BOOST do włosów cienkich, ma nadać im objętość. Nie widzę w składzie silikonów ale głównie chodzi mi o to czy może zaszkodzić naprawdę delikatnym i wypadającym okresowo włosom i czy zawiera jakieś podejrzane składniki
![]() Oto skład: aqua, sodium laureth sulfate, disodium cocoamphodi acetate,sodium chloride, citric acid, parfum, sodium benzoate, peg-7, glyceryl cocoate, laureth-2, propylene glycol, salicylic acid, panthenol, polyquaternium-10, benzyl salicylate, nymphaea alba root extract, sorbitol, hydrolyzed keratin, bambusa vulgarisextract, linalool. Będę wdzięczna za "przetłumaczenie"
|
|
#1158 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1159 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
taki zwykły szamponik bym powiedziała.oparty o dwa związki myjące (niebieskie), wysuszające działanie slesu złagodzi nieco ten drugi związek amfoteryczny. wszelkie składniki odżywcze (pantenol, keratyna, ekstrakty) użyte są w ilościach śladowych. co tu będzie nadawać objętość szczerze powiem nie wiem. poza tym jest Laureth-2 związek o dość silnych właściwościach myjących i emulgujących. umyć umyje może nawet zbyt silnie, czy nada objętość wątpię. |
|
|
|
|
#1160 |
|
Zakorzenienie
|
Krem dax perfecta Odmładzanie, Czysty retinol "KREM PRZECIW STARZENIU SKÓRY 40+ " - krem na noc
Aqua, Paraffin Oil, Isopropyl Myristate, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Caprylic/ Capric Triglyceride, Glycerin, D-Panthenol, Cetearyl Alcohol, Cyclomethicone, Dimethiconol, Ethylhexyl Cocoate, Soybean (Glycine Soja) Oil, Retinol, Lecithin, Glycolipids, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Carbomer , Acrylates/ C10-C30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Polyglyceryl–3 Diisostearate, Disodium EDTA, Sodium Hydroxide, BHA, Ethylparaben, Methylparaben, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Hydroxycitronellal, Benzyl Salicylate, Linalool, Citronellol, Hexyl Cinnamal, D-Limonene, Parfum, C.I. 19140, C.I.15985 Czy zadziala lekko rozprostowująco na zmarszczki jesli kupie go w wersji pod oczy czyli nie w sloiczku tylko takim wyciskanym pojemniczku zeby sie nie utlenial retinol? szukam cos dla mamusi
|
|
|
|
#1161 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie działa jakoś wybitnie ale sprawia wrażenie, (powtarzam wrażenie) takiego "naturalnego", jest przezroczysty, bez koloru, pachnie bardzo delikatnie i wręcz "ziołowo". Nie wysusza mi włosów a mam bardzo delikatne ale faktycznie umyte nim aż "trzeszczą" . TZ wyszorował tym kiedyś kiedyś głowę córce (lat 8) i o dziwo miała piękne błyszczące kudełki po nim stąd też moje pytanie bo byłam ciekawa czy nie zaszkodzi i czy nie ma w nim jakichś szkodliwych cudów. A co to jest "sles"??
|
|
|
#1162 |
|
Rozeznanie
|
kosmetolog1, dziękuję bardzo, czuję się dokształcona teraz
. Na razie służy mi dobrze, więc chyba będę się jej trzymać
|
|
|
|
#1163 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.cosmeticsinfo.org/ingredi...redient_id=453 zalozenie jest takie, ze z reguly wlosy cienkie i delikatne maja tendencje do przetluszczania sie, wiec szampony nadajace objetosc maja wlasnie za zadanie przede wszystkim dobrze oczyszczac. Cytat:
jest to dokladnie ten polprodukt: http://www.centerchem.com/Capability...D=20&Cat2ID=50 retinol jest tu zamkniety w miekkich "zelatynowych" mikrokapsulkach z ktorych jest uwalniany po aplikacji na skore. producent podaje ze jedna mikrokapsulka zawiera 0,2% retinolu. jesli wiec dobrze licze i rozumiem to zeby otrzymac skuteczne stezenie 0,2% to krem musialby skaldac sie tylko z tego polproduktu , a nie byc dodawanym w ilosci 2-15% jak zaleca producent. a zakladajac ze w najlepszym wypadku stezenie kompleksu w tym kremie wynosi 15% (w co watpie, blizsze jest tej dolnej granicy, albo i mniej) to stezenie samego retinolu w koncowej formulacji daje 0,03% zanim sie jednak ktos oburzy to warto pamietac, ze tak niski procent retinolu wynika czesciowo z faktu, ze w wyszych stezeniach moze on podrazniac. a kremy typu dax czy ziaja to produkty masowe, czyli dla wszystkich, wiec podrazniac nikogo nie powinny. nawet apteczny roc musi balansowac na tej granicy i stosowac stezenie, ktore jak najmniej osob podrazni. w celu zwiekszenia skutecznosci jakims rozwiazaniem byloby stosowac ten krem 2 razy dziennie, jesli na dzien nie bedzie za tlusty, ale nie wiem czy warto. moim zdaniem lepiej dolozyc i zainwestowac w Roc-a na przyklad i rzeczywiscie miec juz w miare skuteczna dawke 0,2-0,3% retinolu, a wtedy stosowac rzadziej, np co drugi -trzeci dzien. na pocieszenie dobra wiadomosc jest taka, ze retinol w tym kremie bedzie w miare stabilny dzieki w/w umieszczeniu go w hydrofobowych kapsulkach. tylko co z tego? na retinol stabilizujaco dziala rowniez umieszczenie go w fazie olejowej mikroemulsji oraz dodatek BHA (antyutleniacz) i wersenianu dwusodowego (Disodium EDTA). czyli tak jak to ma miejsce w kremie DAXa. mimo to i tak najlepiej wybierac opakowania z jak najmniejszym dostepem powietrza. a jesli w sloiku to najlepiej trzymac w ciemnym chlodnym miescu, najlepiej w lodowce i starac sie zuzyc w jak najkrotszym czasie. z tego wzgledu mniejsze opakowanie kupowane czesciej, tak zeby krem byl swiezszy, jest dobrym pomyslem. wszystkie powyzsze uwagi dotycza rowniez kremu/ow ziaja z serii aretina, o ktorym byla mowa wczesniej. zawiera on retinol w podobnej formie (podobna sekwencja skladnikow, ktora zainspirowala mnie do wrzucenia tych z dax-a w googla i voila) i ilosci. wycofuje sie wiec czesciowo z krytyki dotyczacej stabilnosci, chociaz to i tak nieweile zmienia
Edytowane przez scarface Czas edycji: 2009-10-27 o 05:28 Powód: .... |
||
|
|
|
#1164 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 06:53 ---------- Poprzedni post napisano o 06:46 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:06 ---------- Poprzedni post napisano o 06:53 ---------- Cytat:
Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-10-27 o 07:20 |
|||
|
|
|
#1165 |
|
Zakorzenienie
|
cos tam zrozumialam, szukac z tym skaldnikiem witaminki E i w opakowaniu z pompką, ok
![]()
|
|
|
|
#1166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1167 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1168 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pierwszy ma glukonian cynku (składnik antytrądzikowy). jeśli chodzi o ekstrakty to ich działanie zależne będzie od stężenia, które po skladzie widze zbyt wysokie nie jest. drugi oparty jest w zasadzie na humektantach (nawilżaczach). ma lotne silikony, które mogą matowić skórę. napewno dobrze nawilży bez nadawania skórze uczucia tłustości i błyszczenia. nie będzie zatykał porów, ze względu na obecność silikonów trzeci ma sporo emolientów (natłuszczaczy), i humektantów. napewno nawilży i natłuści skórę, a także będzie działał kojąco ze względu na obecność alantoiny. nie wiem jak twoja skóra reaguje na olej parafinowy, bo w tym kremie może go troszkę być (ok. 5% może trochę mniej) |
|
|
|
|
#1169 | |
|
Zakorzenienie
|
A co sądzicie o przeciwtrądzikowych kosmetykach DrMurad?
Nie znalazłam odpowiedzi na tego posta, może warto go przypomnieć? Czytałam o wręcz "cudowych" własciwościach tej kuracji, ale nie wiem czy składy są bezpieczne. Cytat:
|
|
|
|
|
#1170 |
|
Raczkowanie
|
Proszę o analizę : Bell mineral loose powder
Mica,Zinc Oxide, Phenoxyethanol, Triethoxycaprylylsilane, Ethylhexylglycerin [ +/- CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI77891, Tin Oxide ] |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:00.

c nie wiem co sie stalo z moja twarza;[ dotychczas mialam cere ze sklonnoscia do przetluszczania sie , ostatnio zupelnie nie mam pojecia od czego tak strasznie sciagnelo mi twarz , mam sucha i sie luszczy kolo nosa, jest sciagnieta na czole i w ogole tragedia. przeszukalam wszytskie watki ale nadal nie wiem co mam ze swoich kosmetykow wyrzucic....z nowych kosmetykow jakie ostatnio zakupilam to : PEELING GARNIER CZYSTA SKORA ACTIVE I TONIK GARNIER CZYSTA SKORA ACTIVE (wczesniej uzywalam zelu czytsa skora 3 w 1 i bylo ok wiec myslalam ze Garnier mi sluzy) sklad peelingu:

chyba jednak wypróbuję Avę