Praca w grupie - uwielbiam :( :/ - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-29, 01:37   #31
srubka
Zakorzenienie

Dot.: Praca w grupie - uwielbiam :( :/

Cytat:
Napisane przez Marti99 Pokaż wiadomość
Studia sa między innymi właśnie po to, aby nauczyc sie pracowac w grupie, pewnych kompromisów. Mnie nigdy taka sytuacja nie spotkała, ponieważ zawsze mówiłam wprost, ze dzielimy sie po równo i, ze kazdy wygłasza swoja część, oczywiscie jeśli wiedziałam, ze jakaś kumpela naprawde nie ma czasu, a ja go miałam to chetnie pomagałam, dlaczego nie ? To dla mnie równiez było z korzyścia, bo więcej sie nauczyłam.
Jesli ktoś nie nauczy sie komunikować z ludźmi na studiach to juz potem pozostanie osobą, która bedzie sadzic, ze najlepiej polecieć na skarge, nic dobrego z tego nie wyjdzie. Moze kiedys autorka watku będzie w sytuacji, gdy nie będzie miała czasu czegoś przygotować i kto jej wtedy pomoze?
jasne, tylko tez nie mozna sie zgadzac na to, ze wszyscy leza sobie i odpoczywaja a jedna osoba odwala robote za cala grupe. Jak praca grupowa to grupowa. jesli normalne tlumaczenie/prosby/grozby nie skutkuja to sie to zalatwia inaczej.
Stary 2009-10-29, 01:47   #32
zabulencja
Przyczajenie

GG do zabulencja Send a message via Skype™ to zabulencja

Cytat:
Napisane przez parasolka_22 Pokaż wiadomość
Ja na twoim miejscu uprzedziłabym partnerów ze jeżeli nie zrobicie pracy wspólnie to pójdziesz do wykładowcy i powiesz że pracę przygotowałaś sama. Rozumiem sytułacje taką, ze np oni przygotowują pracę a potem ty ją sama wygłaszasz (lub odwrotnie) (albo gdy ty robisz pierwszą pracę sama a oni kolejne) - bo to jest moim zdaniem logiczny i uczciwy podział pracy. Ale jeżeli oni demonstrują postawę totalnie olewczą i nieprzyjazną zbuntuj się.
Nikt nie ma cię prawa w ten sposob zmuszać do odwalania za niego roboty.

Aha i jeszcze raz uprzedź te osoby z grupy i zrób to otwarcie żeby później nie miały ci nic do zarzucenia.

A najlepiej było by chyba zmienić grupę lub poszukać osoby która też nie jest zadowolona ze swojej...
zgadzam se!!!

i niestety nie wszscy sa na tyle dorosli by studiowac i pracowac w grupie
zabulencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 05:22   #33
alkaxy
biegam dla Zabawy

Wow, nie zdawałam sobie sprawy jak różnie może wyglądać na studiach.
U mnie nie byłoby mowy o lataniu do wykładowcy, że reszta grupy nic nie robi. Zadane grupie - znaczy się ma być zrobione, jak się podzielimy pracą to już nasza sprawa. Pójście do wykładowcy byłby skwitowane - "A to Pani sprawa, że nie umiała sobie Pani poradzić, to nie przedszkole, żeby latać ze skargą" i raczej konsekwencje nie zrobienia poniosłaby cała grupa.
Fakt, że nigdy mnie aż taka sytuacja jak Ciebie nie spotkałam - dzieliło się materiał na kilka osób, każyd wygłaszał swoje i każdy mniej-więcej zawsze był jakoś przygotowany.

italiaanka - nie kieruję tego przeciwko Tobie, poprostu pokazuje, że różnie jest na studiach. Więc ja bym nie poszła.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 09:49   #34
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Praca w grupie - uwielbiam :( :/

Cytat:
Napisane przez ElettroVoce Pokaż wiadomość
no ok, Twoje partnerki się nie popisały, ale żeby od razu z jęzorem do wykładowcy lecieć ? na jego miejscu bym Cię wyśmiała. to są studia, nie gimnazjum. też jestem na dwóch kierunkach, ale w takich sytuacjach umiem się dogadać. czasem mogę zrobić więcej, czasem odpuszczam. na studiach trzeba sobie jakoś pomagać, ale niestety coraz więcej takich karierowiczów, którzy nawet notatek nie dadzą spisać, albo jeszcze złośliwie dadzą sfingowane, byleby "konkurencję" wyeliminować. żal zad ściska jak się czyta niektóre wypowiedzi tutaj.
Czym innym jest pożyczenie notatek żeby ktoś sobie odpisał/skserował a czym inny jest przygotowywanie za kogoś pracy czy referatu na zaliczenie dlatego, że ktoś jest leniwy/zawsze zajęty czymś innym. To, że "koleżanka" autorki wątku studiuje 2 kierunki to jest jej problem, a nie osób postronnych, jak sobie z tym nie radzi, to widać powinna zdecydować się na jeden kierunek lub robić je po kolei a nie liczyć na to, że ktoś inny za friko będzie dbał o jej dobre wykształcenie

Tu nie chodzi o eliminowanie konkurencji jak to ci się wydaje, tylko o zwykłą ludzką sprawiedliwość. Pracować uczymy się już na studiach, czy w swojej pracy będziesz chętna do wykonywania obowiązków swoich i swoich 2 koleżanek bo jak nie to je szef zwolni a przecież one tez potrzebują wypłatę? Jeśli jesteś taka altruistką to może od razu oddawaj 2/3 swojej pensji żeby inni też mieli dobrze, a oni sobie w tym czasie porobią coś fajniejszego niż "głupia praca".

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-10-29 o 11:37
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 10:04   #35
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez parasolka_22 Pokaż wiadomość
Ja na twoim miejscu uprzedziłabym partnerów ze jeżeli nie zrobicie pracy wspólnie to pójdziesz do wykładowcy i powiesz że pracę przygotowałaś sama. Rozumiem sytułacje taką, ze np oni przygotowują pracę a potem ty ją sama wygłaszasz (lub odwrotnie) (albo gdy ty robisz pierwszą pracę sama a oni kolejne) - bo to jest moim zdaniem logiczny i uczciwy podział pracy. Ale jeżeli oni demonstrują postawę totalnie olewczą i nieprzyjazną zbuntuj się.
Nikt nie ma cię prawa w ten sposob zmuszać do odwalania za niego roboty.

Aha i jeszcze raz uprzedź te osoby z grupy i zrób to otwarcie żeby później nie miały ci nic do zarzucenia.

A najlepiej było by chyba zmienić grupę lub poszukać osoby która też nie jest zadowolona ze swojej...
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 10:53   #36
Hultaj
BAN stały

naucz się również szacować korzyści. zależy ile pracy miał czy ma Cię kosztować ten referat (groźnie nie brzmi...); 1 popołudnie, zarywanie nocy, zarywanie kilku nocy, kilka dni... studia na np. 5tym roku wyglądają zupełnie inaczej niż na 1szym (nie ma takiego uroczego ''dydaktyzmu'' ), zastanów się, czy czasem nie warto poluzować śruby i raz zrobić samemu, mieć pewność, że będzie na sicher , niż lecieć z gębą do wykładowcy i fundować sobie etykietkę jak u lamera z ogólniaka. Przyznają Ci ''kumpe'' rację, dupę obrobią.
Studia to też ludzie, z dzieciątek robią dorosłe osoby, z koleżeństw robią się znajomości. Niekoniecznie warto dla zeszycikow ze szlaczkiem i teczuszki z misiem wypełnionej piękną wiedzą dorobić się, na wejściu szczególnie, plakietki niezłej francy.
Daj znać, jak sprawę załatwiłaś.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 12:47   #37
Sikorka0204
Zakorzenienie

A ja troszeczkę nawiąże do tematu o notatkach z wykładów.
Opowiem Wam coś i powiedzcie jakbyście się zachowały, bo szczerze mówiąc dla mnie jest to wkurzająca sytuacja.
Otóż mam kolegę w grupie, który jest nadzwyczajnym leniem. Uczymy się w trybie zaocznym, ja pracuje więc praktycznie nie mam dnia wolnego(na uczelni od rana do wieczora)mimo to nie opuszczam wykładów choć zmęczenie czasem doskwiera. Kolega o którym mowa nie robi nic, nie pracuje. Raz na dwa tygodnie przez weekend mamy zjazdy a jego w ogóle niema. Przyszedł raz(!) na 1,5h i poszedł narzekając, że się nie wyspał...

Zdarzyła się sytuacja gdzie dali listę obecności i oczywiście go nie było. Gdy się dowiedział o niej miał ogromne pretensje, że go nie wpisałam(szczerze to w ogóle o nim zapomniałam...). Do tego oznajmił, że będzie miał ode mnie notatki z całego semestru bo nie zamierza chodzić...

Co innego gdyby zapytał wcześniej lub nie mógł chodzić ze względu na pracę a to zwyczajne lenistwo. Drażni mnie, że wszystko nakazuje tak jakby mu się to należało(dosłownie).
Próbowałam go zmobilizować, żeby zaczął chodzić na zajęcia(bo tak to nic nie wie) ale bez rezultatów...

Co byście zrobiły na moim miejscu?Bo się waham troszkę bo dam te notatki to przez kolejne lata będę jego sekretarką...
Sikorka0204 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 12:50   #38
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość
Opowiem Wam coś i powiedzcie jakbyście się zachowały, bo szczerze mówiąc dla mnie jest to wkurzająca sytuacja.
Otóż mam kolegę w grupie, który jest nadzwyczajnym leniem. Uczymy się w trybie zaocznym, ja pracuje więc praktycznie nie mam dnia wolnego(na uczelni od rana do wieczora)mimo to nie opuszczam wykładów choć zmęczenie czasem doskwiera. Kolega o którym mowa nie robi nic, nie pracuje. Raz na dwa tygodnie przez weekend mamy zjazdy a jego w ogóle niema. Przyszedł raz(!) na 1,5h i poszedł narzekając, że się nie wyspał...

Zdarzyła się sytuacja gdzie dali listę obecności i oczywiście go nie było. Gdy się dowiedział o niej miał ogromne pretensje, że go nie wpisałam(szczerze to w ogóle o nim zapomniałam...). Do tego oznajmił, że będzie miał ode mnie notatki z całego semestru bo nie zamierza chodzić...

Co innego gdyby zapytał wcześniej lub nie mógł chodzić ze względu na pracę a to zwyczajne lenistwo. Drażni mnie, że wszystko nakazuje tak jakby mu się to należało(dosłownie).
Próbowałam go zmobilizować, żeby zaczął chodzić na zajęcia(bo tak to nic nie wie) ale bez rezultatów...

Co byście zrobiły na moim miejscu?Bo się waham troszkę bo dam te notatki to przez kolejne lata będę jego sekretarką...
Jak nie chcesz mu dać, to powiedz, że nie notujesz na wykładzie ponieważ chodzisz tam posłuchać i zapamiętać Aczkolwiek powiem szczerze, że ja bym dała - ubędzie ci czegoś jak mu dasz te notatki? Tak na prawdę to nie wiesz dlaczego on nie chodzi na te wykłady, ja np. nie lubiłam chodzić na wykłady bo mi się ciężko skupić przez wiele godzin w jednym miejscu (co nie oznacza, że nie chodziłam) i często... zasypiam.

Natomiast co do podpisywania na liście to mu powiedz, że podrabianie podpisu jest karalne i nie zamierzasz przez niego sobie kłopotów fundować.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-10-29 o 12:52
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 13:02   #39
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Jak nie chcesz mu dać, to powiedz, że nie notujesz na wykładzie ponieważ chodzisz tam posłuchać i zapamiętać Aczkolwiek powiem szczerze, że ja bym dała - ubędzie ci czegoś jak mu dasz te notatki? Tak na prawdę to nie wiesz dlaczego on nie chodzi na te wykłady, ja np. nie lubiłam chodzić na wykłady bo mi się ciężko skupić przez wiele godzin w jednym miejscu (co nie oznacza, że nie chodziłam) i często... zasypiam.

Natomiast co do podpisywania na liście to mu powiedz, że podrabianie podpisu jest karalne i nie zamierzasz przez niego sobie kłopotów fundować.
Powiedział mi to dosłownie, że nie chodzi bo mu się nie chce
Tak mu odpowiedziałam, że nie będę podrabiać podpisu(akurat ten wykładowca lubi później zliczać czy się liczba zgadza), mimo to i tak miał ogromne pretensje. To nie wszystkie sytuacje o jakie się obrażał(zachowanie z gimnazjum). Np ominęła go lista gdzie wpisywaliśmy tematy, które każdy będzie referował i do mnie miał pretensje, że ona do niego nie dotarła, dlaczego mu nie powiedziałam!(spóźnił się na zajęcia i pewnie dlatego go ominęła).Pominę fakt, że siedziałam w zupełnie innym miejscu...
A co do notatek to wie, że zapisuje... A nawet gdyby nie wiedział to zapewne czekałby aż je załatwię i później i tak by ode mnie wziął...

Edytowane przez Sikorka0204
Czas edycji: 2009-10-29 o 13:04
Stary 2009-10-29, 13:08   #40
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Powiedział mi to dosłownie, że nie chodzi bo mu się nie chce
Tak mu odpowiedziałam, że nie będę podrabiać podpisu(akurat ten wykładowca lubi później zliczać czy się liczba zgadza), mimo to i tak miał ogromne pretensje. To nie wszystkie sytuacje o jakie się obrażał(zachowanie z gimnazjum). Np ominęła go lista gdzie wpisywaliśmy tematy, które każdy będzie referował i do mnie miał pretensje, że ona do niego nie dotarła, dlaczego mu nie powiedziałam!(spóźnił się na zajęcia i pewnie dlatego go ominęła).Pominę fakt, że siedziałam w zupełnie innym miejscu...
A co do notatek to wie, że zapisuje... A nawet gdyby nie wiedział to zapewne czekałby aż je załatwię i później i tak by ode mnie wziął...
Wiesz jeśli on ma takie nastawienie jak piszesz, to może powiedz mu otwarcie, że nie jesteś jego sekretarką i jak chce mieć notatki to niech przychodzi i sobie notuje. Albo po prostu unikaj z nim kontaktu. Na studiach zaocznych pełno jest takich wykorzystywaczy (oj wiem coś o tym), którzy nawet nie umieją powiedzieć "dziękuję" gdy się im pomoże.
Stary 2009-10-29, 13:14   #41
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:

Prędzej by mu kaktus wyrósł, niżby ujrzał moje notatki Moje, staranne, dokładne, po prostu BARDZO DOBRE notatki, będące owocem mojej pracy są dla mnie, dla moich dobrych znajomych, którzy też chodzą na ten wykład, tylko mają gorsze notatki. I oczywiście dla kogoś, kto było np. chory.

Nie pracuję społecznie.

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 13:15   #42
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Wiesz jeśli on ma takie nastawienie jak piszesz, to może powiedz mu otwarcie, że nie jesteś jego sekretarką i jak chce mieć notatki to niech przychodzi i sobie notuje. Albo po prostu unikaj z nim kontaktu. Na studiach zaocznych pełno jest takich wykorzystywaczy (oj wiem coś o tym), którzy nawet nie umieją powiedzieć "dziękuję" gdy się im pomoże.
Właśnie o to mi chodzi, bo mam już parę osób które wiem, że będą kserować ode mnie. Niema najmniejszego problemu, wystarczy powiedzieć(lenistwo w tym wypadku działa na mnie jak płachta na byka ). A pytam tutaj bo nie chce wyjść na egoistkę, bardziej mi zależy na tym, żeby zaczął coś robić a nie myślał, że ktoś wszystko za niego zrobi.

Edytowane przez Sikorka0204
Czas edycji: 2009-10-29 o 14:21 Powód: błąd:)
Stary 2009-10-29, 14:04   #43
panierrka
Zadomowienie

Sikorka0204, nie widzę przyczyny, abyś miała podejmować odpowiedzialność za jego studia. Czemu on się tak na Ciebie uwziął? A może sępi tak od wszystkich?

W każdym razie notatki bym dała, ale nie od razu i tylko przy jego "właściwej" postawie, to znaczy "Ty mu robisz łaskę", a nie "on pan i władca żąda"

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 14:19   #44
eifersucht
Zadomowienie

italiaanka licz się z tym, że to początek studiów, nowi ludzie i że jak ich teraz podkalbujesz to jesteś spalona i o późniejszej pomocy z ich strony nie ma co marzyć. Potem mogą roznieść się jakieś ploty itd. itp. Ja na Twoim miejscu przeczekałabym tą pracę, a potem po prostu robiła z innymi.

eifersucht jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 15:30   #45
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ponura Pokaż wiadomość
Prędzej by mu kaktus wyrósł, niżby ujrzał moje notatki Moje, staranne, dokładne, po prostu BARDZO DOBRE notatki, będące owocem mojej pracy są dla mnie, dla moich dobrych znajomych, którzy też chodzą na ten wykład, tylko mają gorsze notatki. I oczywiście dla kogoś, kto było np. chory.

Nie pracuję społecznie.
100% racji.

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 20:53   #46
Marti99
Raczkowanie

Cytat:
"Przynajmniej z rankingów tak wynika" chciałaś, jak rozumiem, napisać? Ojjj coś chyba nie za dobre te rankingi
Tak chciałam napisać. Rozróżniam znaczenie owych słów.
Mam dla Ciebie nowe zajęcie . Powinnaś poszukiwać błędów językowych albo ortograficznych w wypowiedziach innych i na tej podstawie kwestionować zasadność ich wypowiedzi.
Twoja powyższa wypowiedź moze być wynikiem albo wielkiej frustracji albo niezwykłego ograniczenia mentalnego. W powyższych zdaniach stosowałam eufemizmy, gdyz nie chcę Cię obrażać.
Stary 2009-10-29, 21:54   #47
ElettroVoce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
naucz się również szacować korzyści. zależy ile pracy miał czy ma Cię kosztować ten referat (groźnie nie brzmi...); 1 popołudnie, zarywanie nocy, zarywanie kilku nocy, kilka dni... studia na np. 5tym roku wyglądają zupełnie inaczej niż na 1szym (nie ma takiego uroczego ''dydaktyzmu'' ), zastanów się, czy czasem nie warto poluzować śruby i raz zrobić samemu, mieć pewność, że będzie na sicher , niż lecieć z gębą do wykładowcy i fundować sobie etykietkę jak u lamera z ogólniaka. Przyznają Ci ''kumpe'' rację, dupę obrobią.
Studia to też ludzie, z dzieciątek robią dorosłe osoby, z koleżeństw robią się znajomości. Niekoniecznie warto dla zeszycikow ze szlaczkiem i teczuszki z misiem wypełnionej piękną wiedzą dorobić się, na wejściu szczególnie, plakietki niezłej francy.
Daj znać, jak sprawę załatwiłaś.
dokładnie

co do którejś "śledczej", tak jestem A. i M. i jeszcze pół alfabetu razem wzięte.
nie daję się wykorzystywać, ale rozumiem, że czasem są sytuacje, kiedy ktoś nie może się zaangażować w pracęw grupie. wtedy robię więcej i już... i w przeciwieństwie do panienek wizażanek nie oceniam. może się to większości nie mieścić w główkach, ale przez parę ładnych lat studiów nigdy źle na tym nie wyszłam, wręcz przeciwnie, kiedy ja miałam trudniejszy czas mogłam liczyć na pomoc. od pożyczenia notatek komuś, kto nie bywał na wykładach też nie zbiednieję.

przede wszystkim sprawy z ludźmi, z którymi pracuję załatwiam sama, bo jestem dorosła. nigdy nie wyznawałam biegania na skargę, tak się składa, że większość wykładowców też nie. może i zwrócą uwagę niesolidnej koleżance z grupy, ale niesmak wobec donosiciela zostanie.
ElettroVoce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 21:59   #48
Avv
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam dla Ciebie nowe zajęcie . Powinnaś poszukiwać błędów językowych albo ortograficznych w wypowiedziach innych i na tej podstawie kwestionować zasadność ich wypowiedzi.
Twoja powyższa wypowiedź moze być wynikiem albo wielkiej frustracji albo niezwykłego ograniczenia mentalnego. W powyższych zdaniach stosowałam eufemizmy, gdyz nie chcę Cię obrażać.
A ja bym się obraziła chyba... ;>
Eufemizm, to chyba to ograniczenie mentalne. ;p

A co do problemu, to są dwa wyjścia:
- dokończysz sama nie robiąc problemu, a następnym razem zmieniasz grupę.
- idziesz do wykładowcy, mówisz jak się sprawy mają i pytasz czy możesz przygotować temat na zaliczenie sama.

Szczerze mówiąc, to nie wiem, co bym wybrała.
Pierwsza metoda jest mniej inwazyjna, nie narobisz sobie wrogów, a druga... wyjdziesz na osobę, która życia nie zna i więcej notatek od innych nie ujrzy. ;>

Edytowane przez Avv
Czas edycji: 2009-10-29 o 22:04
Avv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 22:35   #49
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:

Właśnie chyba nie za bardzo. Polecam słownik PWN.

Bardzo proszę. Jak ktoś chwali się swoim wykształceniem, a wymiennie stosuje 'bynajmniej' i 'przynajmniej' to jest to powód, żeby kwestionować jego wypowiedź.

Twoja powyższa wypowiedź moze być wynikiem albo wielkiej frustracji albo niezwykłego ograniczenia mentalnego.

Niestety, rozczaruję Cię, ale nie.

W powyższych zdaniach stosowałam eufemizmy, gdyz nie chcę Cię obrażać.

Obrażaj do woli. Tylko bądź łaskawa obrażać zasadnie. Tak jak ja to robię. Ale nie z powodu frustracji. Z powodu złośliwości.

Stary 2009-10-29, 22:48   #50
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Nie kłóćcie się, proszę...

Co zrobiłam? Przeniosłam ten przeklęty referat… nakreśliłam wykładowcy sprawę ogólnie… powiedziała ze zrozumieniem, że mam się nie martwić i rzeczywiście pechowa grupa mi się trafiła. M. się odezwała i już jesteśmy umówione na spotkanie… referat jest napisany (przeze mnie, taaak), ale chcę z nią go omówić jeszcze. A milczy – po niej się już niczego nie spodziewam. I wiecie… gdyby chodziło tylko o przeczytanie czegoś z kartki, ale ta praca jest b. skomplikowana… najwięcej plusów się dostaje za „zakręcenie” grupy, poprowadzenie dyskusji… i może to spowodowało, że sama stać tak nie chciałam.

To tyle w tym temacie.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Buziaki
Stary 2009-10-30, 00:47   #51
Hultaj
BAN stały

nieładnie tak unikac kontaktu, wyślij jej smsa z pytaniem czy połknęła elfa i zaraziła się od niego czapką niewidką bo taka zalatana jest że odebrac nie może, jakby co najmniej szefowała wielkiej korporacji i miała 3kę dzieci. I czy dobrze rozumiesz, że koleżanka w takim razie z socjologii rezygnuje..?

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-10-30 o 00:48
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 02:25   #52
bianeczkaa
Zakorzenienie

A ja bym to podzieliła na 3 częsci Każdy temat da się podzielić na podtematy I sprawa z głowy. I jeszcze ustal to tak, abyś to ty zaczynała i dasz wstęp, ze się podzieliłyście Poinformuj koleżanki, ze ty napiszesz tylko swoja część, a jak im nie pasuje to poinformuj wykładowcę. Nie daj się bo będą po tobie jechać do końca, a później jeszcze całe laury spadną na nie a o tobie nikt nie wspomni.

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 22:05   #53
Marti99
Raczkowanie

Cytat:
"Osoby mentalnie ograniczone, często zakompleksione, zdarza się, ze i mało inteligentne w dyskusji zwracaja uwagę przede wszystkim na błędy jezykowe czy ortograficzne popełnione przez rozmówców, czynia tak ponieważ brak merytorycznych argumentów i próba ukazania wyższości swojej wypowiedzi skłania ich do odwoływania się do argumentów nieistotnych, tzw. drugoplanowych, w porozumiewaniu sie najważniejsza jest treść a nie forma w jakiej owa wypowiedź została przedstawiona"
Cytuje z wywiadu z wybitnym językoznawcą, odpowiada na pytanie czy w dyskusji zwraca uwagę na błędy językowe popełnione przez rozmówce.

Powinnaś poprawiać wszystkie wypowiedzi, w których słowo dokładnie użyte jest jako właśnie!!! A takich jest tu całe mnóstwo. Mała podpowiedź, od czego rozpocząć poszukiwania do kwestionowania wypowiedzi. Powodzenia.
Stary 2009-10-31, 11:30   #54
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
"Osoby mentalnie ograniczone, często zakompleksione, zdarza się, ze i mało inteligentne w dyskusji zwracaja uwagę przede wszystkim na błędy jezykowe czy ortograficzne popełnione przez rozmówców, czynia tak ponieważ brak merytorycznych argumentów i próba ukazania wyższości swojej wypowiedzi skłania ich do odwoływania się do argumentów nieistotnych, tzw. drugoplanowych, w porozumiewaniu sie najważniejsza jest treść a nie forma w jakiej owa wypowiedź została przedstawiona"
Cytuje z wywiadu z wybitnym językoznawcą, odpowiada na pytanie czy w dyskusji zwraca uwagę na błędy językowe popełnione przez rozmówce.

Powinnaś poprawiać wszystkie wypowiedzi, w których słowo dokładnie użyte jest jako właśnie!!! A takich jest tu całe mnóstwo. Mała podpowiedź, od czego rozpocząć poszukiwania do kwestionowania wypowiedzi. Powodzenia.
O, to już nie zaprzeczasz, że używasz słów, których znaczenia nie rozumiesz?

Cóż, ja wybitnym językoznawcą nie jestem. Bywam po prostu złośliwa. I po prostu lubię patrzeć, jak ludzie się ekscytują, bo ktoś wytknie im błąd.

A sugerując mi mentalne ograniczenie nic nie zyskasz - nie będę starać się przekonywać Ciebie, że jest inaczej. A jeśli ma Ci to poprawić humor... Ale pomyśl, skoro ktoś tak mentalnie ograniczony jak ja wytknął Ci (tak bolesny jak widać) błąd, to jaki poziom Ty reprezentujesz?

Jeśli masz zamiar dalej prowadzić tę dyskusję - zapraszam na priv, uszanuję prośbę autorki wątku.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości