Rasowy=Rodowodowy - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-30, 17:37   #1111
winogronek
Wtajemniczenie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
Napisane przez pandzia76 Pokaż wiadomość
Tyle zachodu a hodowca nie mógł zainwetować w kocyk? Też się uśmiałam bo faktycznie przekręciłam z tym nasikaniem ale mój dwuletni synek jest na etapie nocnikowania i jakoś tak wyszło
A i po co się daje kocyk nasiąknięty zapachem suni to ja wiem tylko mi się z sikaniem pomieszało z tąd moje nie za mądre pytanie, i już przestań się mnie winogronku czepiać nikt nie jest nieomylny.
Oczywiście że mógł ale jak wcześniej napisałam , sama sobie upatrzyłam już wcześniej fajny kocyk z motylkiem na których punkcie mam świra i nie będę komuś tyłka zawracać co świadczy tez o mnie

BullPasion wszystko jest na mojej stronce www.suri.pl zapraszam a rasa to Spaniel kontynentalny miniaturowy - Papillon

Edytowane przez winogronek
Czas edycji: 2009-10-30 o 17:57
winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 17:40   #1112
pandzia76
Raczkowanie

no widzisz pandziu nie dobre rzeczy się dzieją bo zapewne nie wiesz ze psa sie dobiera do charakteru,wiec mamy tu kolejny przyklad kiedy ktos jedzie po psa i po prostu bierze,bo ja juz od dzisiaj dostaje od hodowcy pytania z jakim charakterem bym chciala - czy psa mało dominuącego,mało ruchliwego ,z jakim potencjałem! wiesz dostac zdjecia na emaila to jedno ,bo pies wkoncu ma by ci byc przyjazny i pasowac do twojego stylu zycia i oczekiwan a nie miec np .szare futerko.!!!
W umowie jest określona tylko płeć jeżeli pies nie spełnia oczekiwań mogą czekać dalej albo wycofać zaliczke a ja i tak znajde odpowiedni dom dla malucha, dzięki temu eliminuje napaleńców i jak narazie jestem zadowolona z wyboru właścicieli dla moich psów. Bezproblemowy to może być pluszak i jak ktoś chce psa powinien się liczyć z tym że takowe mogą wystąpić nie tylko pod względem charakteru, a hodowca nie jest cudotwórcą bez przesady ttym bardziej jasnowidzem.

ze juz nie wspomne w jakim ty celu pokrylas tą suczke, ehhh.... kasa,kasa i jeszcze raz kasa !!!!![/QUOTE]
Ta, tylko gdzie ta kasa, jakoś ja jej nie widze....
pandzia76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 18:12   #1113
BullPasion
Raczkowanie

Cytat:
no widzisz pandziu nie dobre rzeczy się dzieją bo zapewne nie wiesz ze psa sie dobiera do charakteru,wiec mamy tu kolejny przyklad kiedy ktos jedzie po psa i po prostu bierze,bo ja juz od dzisiaj dostaje od hodowcy pytania z jakim charakterem bym chciala - czy psa mało dominuącego,mało ruchliwego ,z jakim potencjałem! wiesz dostac zdjecia na emaila to jedno ,bo pies wkoncu ma by ci byc przyjazny i pasowac do twojego stylu zycia i oczekiwan a nie miec np .szare futerko.!!!
W umowie jest określona tylko płeć jeżeli pies nie spełnia oczekiwań mogą czekać dalej albo wycofać zaliczke a ja i tak znajde odpowiedni dom dla malucha, dzięki temu eliminuje napaleńców i jak narazie jestem zadowolona z wyboru właścicieli dla moich psów. Bezproblemowy to może być pluszak i jak ktoś chce psa powinien się liczyć z tym że takowe mogą wystąpić nie tylko pod względem charakteru, a hodowca nie jest cudotwórcą bez przesady ttym bardziej jasnowidzem.

ze juz nie wspomne w jakim ty celu pokrylas tą suczke, ehhh.... kasa,kasa i jeszcze raz kasa !!!!!
Ta, tylko gdzie ta kasa, jakoś ja jej nie widze....[/QUOTE]

no ja już nie wiem ,to ty wiesz na co wydałaś,bo przecież nie oddawałas za darmo :P oczewiście że jasnowidzem nie jest ,ale jak się zna na tym co robi to widzi jaki potencjalny pies ma zachowania i jaki charakterek, co do psów bezproblemowych to ja biorąc z hodowli liczę na to że będzie bezproblemowy,bo wybryki psa albo brak dyscypliny ja nie nazywam - problem ! nie rozumiem jak ma nie spełniac oczekiwań albo spelniać skoro jest jeszcze nie narodzony,to jak ja mam powiedziec przepraszam do brzucha suni - jesteś wspaniały czekam na ciebie a do ciebie- nie wycofuje się ,czekam dalej klaski: ? powiem ci jak powinna wygladac selekcja psa - podstawa - rasa- potem kolejno -1 charakter,2 płec,3 umaszczenie
a z tego co piszesz to u ciebie wyglada tak - zeby był ładny - może byc dzziewczynka to bedziemy robic kokardki a jaki bedzie taki bedzie ważne że na dzielnicy bedą mowic ze mam rasowego yorka
wiem że to co pisze to nie to co chciałabyś usłyszec ale rozpierdziela mnie takie podejście do tak waznych rzeczy

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Winogronku gratuluje wspaniałych osiągnięć ,wprawdzie nie wiedziałam o istnieniu nawet takiej rasy ,ale piniusiek jest uroczy
BullPasion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 18:57   #1114
Canario
Raczkowanie

Witam Wszystkich.
Pandzia, twoje wypowiedzi, są co najmniej szokujące. Kiedy analizuję ich treść, dochodzę do wniosku, że ktoś kiedyś musiał mocno zaniedbać twoją socjalizację. Pominę już, że mentalnie nie odbiegasz zapewne od swojego 2-letniego synka. Najbardziej niepokojący jest twój elementarny brak odczuwania tego, co powszechnie uważa się za ludzkie i humanitarne. Rozmnażając psy w taki sposób, przykładasz rękę do ich późniejszej niedoli i tułaczki. To dzięki takim osobom jak ty, schroniska są przepełnione, a zwierzęta porzucane przez swoich "właścicieli". Jak ktoś już słusznie zauważył na tym forum, zjawiskiem incydentalnym jest pozostawianie psów rodowodowych w schroniskach...w takich miejscach przeważają natomiast tzw. psy w typie, czyli niby rasowe, pobawione jednak jakichkolwiek dokumentów, poświadczających ich przynależność do danej linii hodowlanej.
I jeszcze jedno - pies nigdy nie atakuje bez powodu. Agresywne zachowania mają różne podłoża, jednak przede wszystkim wynikają ze złego prowadzenia psa i braku doświadczenia właściciela. Zaznaczam przy tym, że pomijam patologię i choroby psychiczne u psów.
Jest takie powiedzenie: "zanim powiesz, że pies źle się zachowuje, popatrz, kto trzyma smycz".

Edytowane przez Canario
Czas edycji: 2009-10-30 o 19:01
Canario jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 21:26   #1115
pandzia76
Raczkowanie

[QUOTE=Canario;15003336]Witam Wszystkich.
Pandzia, twoje wypowiedzi, są co najmniej szokujące. Kiedy analizuję ich treść, dochodzę do wniosku, że ktoś kiedyś musiał mocno zaniedbać twoją socjalizację. Pominę już, że mentalnie nie odbiegasz zapewne od swojego 2-letniego synka. Najbardziej niepokojący jest twój elementarny brak odczuwania tego, co powszechnie uważa się za ludzkie i humanitarne.

O odezwała się ,sądząc po nicku pewnie hodowca dogów kanaryjskich zajmij się swoją hodowlą a nie ocenianiem mnie jako człowieka jak Ty to napisałaś z zaniedbaną socjalizacjąi mentalnością mojego dwuletniego synka, a swoją wypowiedzią pierwszą zresztą na tym forum pokazałaś że jesteś prymitywna i nie potrafisz prowadzić dyskusji na poziomie, choć skoro chociaż trochę Ci ulżyło to niech Ci będzie, dla mnie wypowiedzi takich osób jak Ty zupełnie są bez znaczenia a tak a propos takie obrażanie kogoś uważasz za ludzkie i humanitarne bo ja widze w tym następnąn podłość ludzką!!!

Edytowane przez pandzia76
Czas edycji: 2009-10-30 o 21:33
Stary 2009-10-30, 21:57   #1116
Canario
Raczkowanie

Nooo...Pandzia, widzę, że trafiłam w czuły punkt
Prawda jaka jest, każdy widzi.
Ocenę swoimi wcześniejszymi postami - wystawiłaś sobie sama...
Ja dokonałam jedynie konkluzji, czyli (żebyś zrozumiała ) - podsumowania
Stary 2009-10-30, 23:01   #1117
pandzia76
Raczkowanie

[QUOTE=Canario;15006795]Nooo...Pandzia, widzę, że trafiłam w czuły punkt
Ja dokonałam jedynie konkluzji, czyli (żebyś zrozumiała ) - podsumowania [/QUOTE

Uważasz że ktoś zaniedbał moją socjalizacje i tu napewno trafiłaś w czuły punkt bo w takim stwierdzeniu obrażasz moją rodzinę, a to typowe dla osób tak naprawde sflustrowanych i bezsilnych jak ty, z takim zachowaniem często spotkałam się wśród hodowców no i w piaskownicy z tym że dzieci nie ubierają tego tak ładnie w słowa , i znowu łapiesz się jak tonący brzytwy porównując mnie do 2 letniego syna, tego typu zachowania osób są wręcz normą w "światku hodowców" dlatego nie chcę mieć do czynienia z ludzmi którzy w imię "milości "do zwierząt krzywdzą ludzi, i takich jak ty omijam wielkim łukiem.
A ocenę każdy potrafi wyrobić sobie sam, nawet ty po jednym bezproduktywnym poście.
A skoro używasz słów które rozumiesz to nie tłumacz ich w swoich wypowiedziach od tego są słowniki.

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

[QUOTE=BullPasion;15002414]

oczewiście że jasnowidzem nie jest ,ale jak się zna na tym co robi to widzi jaki potencjalny pies ma zachowania i jaki charakterek, co do psów bezproblemowych to ja biorąc z hodowli liczę na to że będzie bezproblemowy,bo wybryki psa albo brak dyscypliny ja nie nazywam - problem ! nie rozumiem jak ma nie spełniac oczekiwań albo spelniać skoro jest jeszcze nie narodzony,to jak ja mam powiedziec przepraszam do brzucha suni - jesteś wspaniały czekam na ciebie a do ciebie- nie wycofuje się ,czekam dalej klaski: ? powiem ci jak powinna wygladac selekcja psa - podstawa - rasa- potem kolejno -1 charakter,2 płec,3 umaszczenie.

Wierz mi po Twojej przygodzie z pseudohodowcem który wcisną Ci zabniedbanego szczeniaka z workiem pedigdy jakoś nie chce mi się wierzyć że jesteś gotowa na psa takiej rasy, popełniłaś wszystkie błędy jakie można biorąc tą psine jeszcze do domu z małym dzieckiem, jako ze wyniosłaś milość do tej rasy z domu dziwi mnie Twój brak wiedzy na temat tych psów a Twoja metamorfoza jest conajmiej dziwna, mialam dwa rotki jednego z rodowodem drugiego wziętego ze schroniska wiem o czym pisze, zastanów się jeszcze nad wyborem rasy bo posiadanie takiego psa wiąże się z dużą odpowiedzialnością którą się niestety nie wykazałaś

Czas edycji: 2009-10-30 o 23:03
Stary 2009-10-30, 23:52   #1118
gunia 23
Rozeznanie

Canario, Pandzia teraz w każdym widzi podstępną konkurencję i zło, a tak naprawdę po prostu chyba sama nie wie co ma odpisać bo nie posiada aż takiego bogatego zasobu słów jak Ty. Twój tok myślenia wykracza poza "pandziowy brodzik intelektualny" więc trudno nawiązać z Pandzią jakąś konstruktywną rozmowę czego dowodem jest kilka stron tego i innych wątków.

Pandziu, do Twoich wzniosłych hasełek można dołożyć obrażanie rodziny (które nie miało miejsca zresztą). Szkoda tylko, że te hasełka stosujesz zamiast merytorycznych argumentów. Do tej pory trzymałaś stały poziom żenady, teraz to już nadajesz się na wykop.pl jako fenomen w skali ogólnopolskiej. Wracając do tematu tego nieszczęśnika, który miał okazję być u Twoich krewnych to nadmienię tylko, że to ich wina, że zagryzł innego psa, który wkroczył na jego teren bo teren gdy mamy psa musi być szczelnie ogrodzony, a jak mi wiadomo psy przez płoty nie fruwają. A to, że bez żadnej diagnozy lekarskiej i próby pracy z psem chciałaś go uśpić to po prostu świadczy o tym, że co jak co, ale na psach to Ty się mało znasz, przynajmniej na ich zachowaniu. Dobrze, że Twoja rodzina była mądrzejsza pod tym względem od Ciebie.

BullPasion, Ty lepiej nie gadaj z Pandzią o pieniądzach, tylko wejdź na wątek o yorkach. Pandzia pewnie jeszcze dokłada do interesu, bo kotki u niej tylko trochę tańsze od rodowodowych Bidulka, ledwo wiąże koniec z końcem ale mimo nieopłacalności swej produkcji kociąt i szczeniąt na sprzedaż dalej to robi. Pewnie z miłości do braci mniejszych
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 01:00   #1119
pandzia76
Raczkowanie

Ups!!! Nagonka na pandzie i kółko wzajemnej adoracji bandy r=r

---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ----------

[QUOTE=gunia 23;15008564]Canario, Pandzia teraz w każdym widzi podstępną konkurencję i zło, a tak naprawdę po prostu chyba sama nie wie co ma odpisać bo nie posiada aż takiego bogatego zasobu słów jak Ty. Twój tok myślenia wykracza poza "pandziowy brodzik intelektualny"
gunia23 ty to potrafisz lizać d...cie nie ma co

Pandziu, do Twoich wzniosłych hasełek można dołożyć obrażanie rodziny (które nie miało miejsca zresztą).
Uważam ze miało, bo pisanie że ktoś zaniedbał moją socjalizacje pewnie mając na myśli pierwotną obraża moich rodziców.

---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ----------

[QUOTE=gunia 23;15008564]

Do tej pory trzymałaś stały poziom żenady, teraz to już nadajesz się na wykop.pl jako fenomen w skali ogólnopolskiej.

Natomiast Ty łazisz po wątkach i rozpytujesz czy pies rodowodowy czy nie bo szukasz poklasku dla swoich wyuczonych wywodów, myślisz że ty wnosisz coś do dyskusji klepiąc wkółko to samo a najlepiej to cię potraktowano na wątku o chichuachua zlali cie totalniebo nie potrafisz nawiązać tematu z ludzmi i wytłumaczyć po ludzku nie krzycząc i obrażając nikogo.

---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:41 ----------

Cytat:
Napisane przez gunia 23 Pokaż wiadomość

BullPasion, Ty lepiej nie gadaj z Pandzią o pieniądzach, tylko wejdź na wątek o yorkach. Pandzia pewnie jeszcze dokłada do interesu, bo kotki u niej tylko trochę tańsze od rodowodowych Bidulka, ledwo wiąże koniec z końcem ale mimo nieopłacalności swej produkcji kociąt i szczeniąt na sprzedaż dalej to robi. Pewnie z miłości do braci mniejszych
Na brak kasy nie nażekam i nie robie tego dla zysku.

Gdyby nie bajzel w felinologi i kynologi polskiej pewnie bym sobie hodowała dalej rodowodowe koty, ale poznając ten świat, i reguły w nim rządzące postanowiłam oddać się swojej pasji , bo zwierzęta i hodowla są i będą moją pasją.
Większość ras powstały z przypadkowych kryć lub z mutacji genetcznych, a na liste rasowych trafiały póżniej i teraz nikt tego nie pamięta.
Stary 2009-10-31, 01:21   #1120
vilandra
Zakorzenienie

Trudno się połapać od jakiegoś momentu, kto co myśli
Zdanie guni już poznałam z innego watku. O Pandzi dotczytała się że prowadzi jakąś hodowle.Nie dowaiedziłam sie czy rejestrowaną ZK, czy nie.

Z jednym się zgadzam
Cytat:
Większość ras powstały z przypadkowych kryć lub z mutacji genetcznych, a na liste rasowych trafiały póżniej i teraz nikt tego nie pamięta.
Ostatnio byłam na wyst. kotów w Wawie. Rozmawiałam z hodowcznią Brytyjczyków ( miała pięknego Brytola ). Zgadałyśmy sie właśnie o modyfkowaniu ras. I co siędowiedziałam?? ze jest tendencja, żeby Brytyjczki były krótsze i bardziej krępe Oczywiście ze szkoda dla stawów tych kotów. Ta Pani jeszcze miał te "stare" Brytki, ale jak stwierdziła, na wystawach z nimi przegrywa. Wniosek sam się nasuwa.
A czy ktoś może racjonalnie mi wytłumaczyc dlaczego nos Persów "powędrował"między oczy i się tak zmniejszył?
Po co to było?? i czy ktoś , kto stworzył takiego Persa myślał o jego zdrowiu?

Nie popieram pseudohodowli. Ale równie mocno jestm przeciw tworzeniu czy modyfikacji ras, żeby zaspokoic ludzki snobizm, nie myśląc wcale o zwierzęciu
Chyba nie taka idea powinna przyświcac hodowlom
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 07:38   #1121
aferaa
BAN stały

Cytat:
A większość psów w typie rasy powstała z psów rasowych zwykle niehodowlanych czyli z tej jeszcze marniejszej miernoty
Pandzia już nie wiesz jaką masz ideologię dorobić. W Polsce jakiś czas temu wyszła taka fajna książka o rasach i ich historii. Poczytaj, jest dużo fotek, dużo informacji o ludziach którzy poswięcili lata swojego życia dla pasji.

Vilandro pewnie cię urażę ale jak zwykle gdzieś ci dzwoni tylko niezbyt wiesz gdzie. Niezbyt wiem co masz na myśli pisząc krótszy i bardziej krępy kot OCZYWIŚCIE ze szkodą dla stawów. Tak samo można napisać dłuższy kot OCZYWIŚCIE ze szkodą dla kręgosłupa.
aferaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 09:04   #1122
BullPasion
Raczkowanie

[QUOTE=pandzia76;15007353][QUOTE=Canario;15006795]Nooo...Pandzia, widzę, że trafiłam w czuły punkt
Ja dokonałam jedynie konkluzji, czyli (żebyś zrozumiała ) - podsumowania [/QUOTE

Uważasz że ktoś zaniedbał moją socjalizacje i tu napewno trafiłaś w czuły punkt bo w takim stwierdzeniu obrażasz moją rodzinę, a to typowe dla osób tak naprawde sflustrowanych i bezsilnych jak ty, z takim zachowaniem często spotkałam się wśród hodowców no i w piaskownicy z tym że dzieci nie ubierają tego tak ładnie w słowa , i znowu łapiesz się jak tonący brzytwy porównując mnie do 2 letniego syna, tego typu zachowania osób są wręcz normą w "światku hodowców" dlatego nie chcę mieć do czynienia z ludzmi którzy w imię "milości "do zwierząt krzywdzą ludzi, i takich jak ty omijam wielkim łukiem.
A ocenę każdy potrafi wyrobić sobie sam, nawet ty po jednym bezproduktywnym poście.
A skoro używasz słów które rozumiesz to nie tłumacz ich w swoich wypowiedziach od tego są słowniki.

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Napisane przez BullPasion Pokaż wiadomość

oczewiście że jasnowidzem nie jest ,ale jak się zna na tym co robi to widzi jaki potencjalny pies ma zachowania i jaki charakterek, co do psów bezproblemowych to ja biorąc z hodowli liczę na to że będzie bezproblemowy,bo wybryki psa albo brak dyscypliny ja nie nazywam - problem ! nie rozumiem jak ma nie spełniac oczekiwań albo spelniać skoro jest jeszcze nie narodzony,to jak ja mam powiedziec przepraszam do brzucha suni - jesteś wspaniały czekam na ciebie a do ciebie- nie wycofuje się ,czekam dalej klaski: ? powiem ci jak powinna wygladac selekcja psa - podstawa - rasa- potem kolejno -1 charakter,2 płec,3 umaszczenie.

Wierz mi po Twojej przygodzie z pseudohodowcem który wcisną Ci zabniedbanego szczeniaka z workiem pedigdy jakoś nie chce mi się wierzyć że jesteś gotowa na psa takiej rasy, popełniłaś wszystkie błędy jakie można biorąc tą psine jeszcze do domu z małym dzieckiem, jako ze wyniosłaś milość do tej rasy z domu dziwi mnie Twój brak wiedzy na temat tych psów a Twoja metamorfoza jest conajmiej dziwna, mialam dwa rotki jednego z rodowodem drugiego wziętego ze schroniska wiem o czym pisze, zastanów się jeszcze nad wyborem rasy bo posiadanie takiego psa wiąże się z dużą odpowiedzialnością którą się niestety nie wykazałaś
wez przestań piepeszyc dziewczyno bo juz brak mi słów ,w dupie byłaś = gówno widzialas ,chcialabys miec taką wiedze jak ja na temat jakiej kolwiek rasy ! nikt mi go nie wcisnol bo jak zauwazylas slepa nie bylam i widzialam co biore dla tego juz bym go tam z powrotem nie oddala,o odpowiedzialnosci to ty sie wogole dziewcze nie wypowiadaj,bo jestes bezmyslną rozmnazaczką psów dla pieniedzy ,brzydze sie takimi ludzmi jak ty a jednoczesnie żal mi ciebie i twojego prostego myślenia ! jak mam byc nie gotowa na psa tej rasy jak sie z nimi wychowywalam od kąd zaczelam chodzic ! brak wiedzy to ty masz na temat moralnosci i nie wiem jak ty wogole mozesz sie spokojnie tu wypowiadac wsrod ludzi ktorzy walczą z pseudo - hodowcami a ty sie tu dumnie odnosisz ze ni mjestes !!!!
BullPasion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 09:53   #1123
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aferaa Pokaż wiadomość
A większość psów w typie rasy powstała z psów rasowych zwykle niehodowlanych czyli z tej jeszcze marniejszej miernoty
Pandzia już nie wiesz jaką masz ideologię dorobić. W Polsce jakiś czas temu wyszła taka fajna książka o rasach i ich historii. Poczytaj, jest dużo fotek, dużo informacji o ludziach którzy poswięcili lata swojego życia dla pasji.

Vilandro pewnie cię urażę ale jak zwykle gdzieś ci dzwoni tylko niezbyt wiesz gdzie. Niezbyt wiem co masz na myśli pisząc krótszy i bardziej krępy kot OCZYWIŚCIE ze szkodą dla stawów. Tak samo można napisać dłuższy kot OCZYWIŚCIE ze szkodą dla kręgosłupa.
Ano to , ze jak teraz koty brytyjskie nie mają takich problemów ze zdrowiem, to po co to zmieniac?
Stary 2009-10-31, 11:20   #1124
aferaa
BAN stały

Ano kto ci powiedział, że ewentualna zmiana spowoduje problemy zdrowotne?
Stary 2009-10-31, 11:45   #1125
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aferaa Pokaż wiadomość
Ano kto ci powiedział, że ewentualna zmiana spowoduje problemy zdrowotne?
po 1-wsze hodowca ( nie jeden ), który póki co jest przeciw, ale...
po 2, to chyba logiczne ( większe obiążenie na cm2 )

Niektóre hodowle nawet zaznaczają

Celem hodowli jest uzyskiwanie kociąt zdrowych, stabilnych psychicznie i zgodnych z obowiązującymi standardami rasy. Trzon naszej hodowli stanowią koty ze sprawdzonych linii i nie mamy najmniejszego zamiaru "wzbogacać" tych linii tylko w oparciu o aktualne mody kolorystyczne, wybiegające daleko przed orkiestrę modyfikację położenia uszu.

No właśnie na wyst. wdziałam Syberyjczyki, które prawie nie różnły się od Persów. W tym wypadku, może to nie jest szkodliwe dla kota. Z tym , że charakter takiego "syberyjczyka" niestety, nie jest syberyjski. Zanika np, cecha "gadatliwości", która była cechą charakteryzująca tą rase.
Stary 2009-10-31, 12:08   #1126
pandzia76
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
Ano to , ze jak teraz koty brytyjskie nie mają takich problemów ze zdrowiem, to po co to zmieniac?
Nie mają i raczej nie będą miały, typ" coby" zwarty krępy na krótkich nogach jest raczej dążeniem do charakterystycznych i porządanych cech wyglądu kotów brytyjskich i egzotycznych.
Mam kocura egzotycznego z amerykańskim rodowodem o takiej budowie, liczy sobie już 8 wiosenek i daje ślczne kocięta w typie "coby" i nie ma , ani jego mioty problemów zdrowotnych z tym związanych, natomiast fakt ten typ bardzo podoba się sędziom ponieważ jest to cecha porządana.
Jedynym minusem jest to że koty o takiej budowie ciała tracą trochę na wielkości.
Załącznik 2619847
Stary 2009-10-31, 13:32   #1127
Canario
Raczkowanie

Pandzia napisała:
"Uważasz że ktoś zaniedbał moją socjalizacje i tu napewno trafiłaś w czuły punkt bo w takim stwierdzeniu obrażasz moją rodzinę, a to typowe dla osób tak naprawde sflustrowanych i bezsilnych jak ty, z takim zachowaniem często spotkałam się wśród hodowców no i w piaskownicy z tym że dzieci nie ubierają tego tak ładnie w słowa , i znowu łapiesz się jak tonący brzytwy porównując mnie do 2 letniego syna, tego typu zachowania osób są wręcz normą w "światku hodowców" dlatego nie chcę mieć do czynienia z ludzmi którzy w imię "milości "do zwierząt krzywdzą ludzi, i takich jak ty omijam wielkim łukiem.
A skoro używasz słów które rozumiesz to nie tłumacz ich w swoich wypowiedziach od tego są słowniki."

Po:
1. Podtrzymuję moje przypuszczenia dotyczące zaniedbań twojej socjalizacji. Nie będę przy tym dochodzić, kto i kiedy zawinił. Pewne jest natomiast, że gdzieś został popełniony błąd wychowawczy.
2. Nie jestem hodowcą, jestem właścicielką dwóch dogów kanaryjskich.
3. Niezmiernie cieszy mnie fakt, że takich ludzi jak ja, omijasz szerokim łukiem. Zawsze uważałam, że takie miernoty jak ty, powinny znać swoje miejsce w życiu. I tu należy ci się podziękowanie za resztki samoświadomości w tej kwestii.
4. Ja znaczenia słów, których używam, nie tłumaczę wszystkim - ja je tłumaczę tobie, aby przekaz, który do ciebie skierowałam był dla ciebie w pełni jasny i czytelny...

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

BullPassion
ja nie będę prawić Ci kazań, o nabywaniu psów z pseudohodowli. Mi samej zdarzyło się przygarnąć, zabrać lub kupić psa z takiego miejsca. Rozumiem Cię. W sytuacji, kiedy widzi się zabiedzonego, chorego psa, człowiek kieruje się przede wszystkim sercem i wrażliwością, a nie zdrowym rozsądkiem...
To co Cię spotkało, jest jedynie potwierdzeniem tego, że pseudohodowle i takie rozmnażalnie jak Pandzi, powinny zniknąć z "rynku". W takich miejscach nie dba się o odpowiedni dobór psów ani pod względem fizycznym, ani pod względem psychicznym. Często jest tak, że łączy się psy z tego samego miotu lub blisko spokrewnione, osobniki agresywne z agresywnymi...efekt jest taki, że rodzą się szczenięta, które wyrastają na psy chore, lub z genetycznie uwarunkowaną patologią zachowań (w tym agresją).
Poza tym, nabywając psa z takiej "produkcji", nie znamy jego rodowej przeszłości (często widzimy tylko jednego z rodziców, nie jest nam dane poznać "dziadków" i "pradziadków", którzy w normalnych okolicznościach są wpisywani do rodowodu).
W przypadku psów bojowych, zjawisko to jest szczególnie niebezpieczne - o czym, niestety, miałaś okazję, przekonać się na własnej skórze.
Dlatego, pomimo doświadczenia właściciela,dobrej socjalizacji, szkoleń, pojawiają się osobniki, które z natury swej nigdy nie będą uległe.

Ps. Dobrze, że Pandzia ma jedynie yorki...z jej poziomem agresji, pies bojowy stanowiłby spore zagrożenie...
Stary 2009-10-31, 14:11   #1128
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Mam nadzieje, że kiedyś doczekamy się takiego prawa, gdzie mioty zwierząt bez rodowodu będą karane wysokimi grzywnami wtedy nie będzie problemów z bezdomnością zwierząt a jak będą to na pewno nie na taką skale.

Edytowane przez Ismenkusia
Czas edycji: 2009-10-31 o 15:04
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 14:59   #1129
aferaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
po 1-wsze hodowca ( nie jeden ), który póki co jest przeciw, ale...
po 2, to chyba logiczne ( większe obiążenie na cm2 )
wcale to nie jest logiczne i znowu gdzieś ci dzwoni ale niebyt wiesz o co chodzi...
a jak komuś się nie podoba ten niby bardziej chory wg niego typ, to przecież nikt mu nie zabrania hodowania kotów w wg niego słusznym typie
Stary 2009-10-31, 15:26   #1130
pandzia76
Raczkowanie

[QUOTE=aferaa;15009297]
Możesz mi podać tytuł lub wydawnictwo, mam sporo książek tego typu, ale jeżeli jest coś wartego uwagi z chęcią oddam się lekturze.

Ja też poświęciłam lata(10lat) swojego życia dla pasji jaką była hodowla kotów rasowych, i nie żałuje że wystąpiłam ze struktur stowarzyszenia. I bardzo dobrze że polskie organizacje zrzeszające nie mają monopolu na hodowle bo jak narazie to przez ten okres (20lat) mało dobrego się tam nie działo, państwo w państwie, a problem psudohodowli to ich problem, sami sobie tak nabruzdzili przyklepując masowe hodowle w których liczy się ilość a nie jakość.
Już 20 lat temu wiedziałam co się święci, i próbowałam z tym walczyć ale dla takich działaczy jak mamy w Polsce liczy się tylko zarobiony pieniądz i d..pie mają wszystko.
Stary 2009-10-31, 15:29   #1131
Canario
Raczkowanie

Ismenkusia
poruszyłaś bardzo ważny temat. Zgadzam się z Tobą, dopóki te kwestie nie zostaną prawnie uregulowane, proceder "rozmnażalni" nadal będzie stanowił problem.
To tak naprawdę gigantyczny "czarny rynek", "szara strefa"...Takie produkcje przyczyniają się do bezdomności i nieszczęścia psów, zasilają schroniska, psy w typie sprzedawane są po mocno zaniżonych cenach byle komu...Poza tym, rozmnażacze zwierząt nie mają zarejestrowanych hodowli, zatem nie płacą podatków...
No właśnie i tu mam pytanie do szanownej pani Pandzi:
Droga pani Pandziu, czy odprowadza pani podatki od sprzedaży zwierząt, które pani "produkuje" pod swoim dachem?
Śmiem przypuszczać, że nie. Pani hodowla nie jest zarejestrowana, czyli jest nielegalna. Może ktoś z US powinien się tym zainteresować?
Namiary na panią są, kwoty od psów pani podała...Jeżeli my, zwolennicy humanitarnego traktowania zwierząt nie jesteśmy w stanie pani przekonać do zaprzestania tego haniebnego procederu, to zrobi to US, szczególnie, kiedy "przywali" pani tzw. solidny domiar czyli (w tłumaczeniu dla pani) - karę...? Hmmm....?
Stary 2009-10-31, 15:38   #1132
pandzia76
Raczkowanie

W jaki sposób rodowód zagwarantuje nam że nie popieramy takich precedensów, to nie jest odosobniony przypadek!!! widziałam wiele takich producentów rodowodów !!! i oni są winni powstawaniu pseudohodowli !!!a nie prosty człowiek którzy nie widzą nic złego w rozmnażaniu swojego pupila bo przecież ta Pani choć robi to mało profesjonalnie to jednak z przyzwoleniem i pełną aprobatą organizacji do której należy.http://wyborcza.pl/1,76842,7021529,P...rodowodow.html
Stary 2009-10-31, 15:57   #1133
Canario
Raczkowanie

Pandziu,
a kto przyczynił się do powstania twojej pseudohodowli ? Hahaha...
Stary 2009-10-31, 16:28   #1134
pandzia76
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Canario Pokaż wiadomość
Pandziu,
SHKRP którym się prokuratura zajeła

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Cytat:
Pandziu,
czyli :
Stowarzyszenie Kotów Rasowych w Polsce którego już nie ma i nie będzie
Stary 2009-10-31, 16:40   #1135
Canario
Raczkowanie

No tak, rozumiem...Stowarzyszenie Rasowych Kotów w Polsce ma wiele wspólnego z pseudohodowlą psów...no, chyba że yorki to jakiaś odmiana kotopodobnych...

No dobrze, ale nadal nie odpowiedziałaś nam na pytanie dotyczące podatków...To jak to jest?
Stary 2009-10-31, 16:56   #1136
pandzia76
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
No tak, rozumiem...Stowarzyszenie Rasowych Kotów w Polsce ma wiele wspólnego z pseudohodowlą psów...no, chyba że yorki to jakiaś odmiana kotopodobnych...

No dobrze, ale nadal nie odpowiedziałaś nam na pytanie dotyczące podatków...To jak to jest?
NIGDY NIE MIAŁAM SZCZENIĄT YORK!!!!!!!!
A co do podatku sprawdz sobie sama, a wielu szukało na mnie haka i nie znalazło to może Tobie się uda

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

Cytat:
NIGDY NIE MIAŁAM SZCZENIĄT YORK!!!!!!!!
A co do podatku sprawdz sobie sama, a wielu szukało na mnie haka i nie znalazło to może Tobie się uda
Nie wiem co Ci się bzdurnęło z tymi yokami, a jednak masz ochote dyskutować z taką miernotą nie wiesz nic o mnie opinie wystawiasz na podstawie Twojej chorej wyobrażni...
Stary 2009-10-31, 17:14   #1137
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
W jaki sposób rodowód zagwarantuje nam że nie popieramy takich precedensów, to nie jest odosobniony przypadek!!! widziałam wiele takich producentów rodowodów !!! i oni są winni powstawaniu pseudohodowli !!!a nie prosty człowiek którzy nie widzą nic złego w rozmnażaniu swojego pupila bo przecież ta Pani choć robi to mało profesjonalnie to jednak z przyzwoleniem i pełną aprobatą organizacji do której należy.http://wyborcza.pl/1,76842,7021529,P...rodowodow.html
oj, zaczynasz się nieźle zapędzać w wymyślaniu coraz to nowych słów poparcia dla swoich "teorii". Że to niby legalne hodowle się przyczyniły do powstania pseudo większej bzdury to w życiu nie słyszałam. Kochana, powiem Ci dzięki czemu i przez co powstały pseudo. Polski typowy człowieczek, to taka osóbka, która wiecznie chce "aspirować", czuć się lepsza, mieć wszystko, co najlepsze, szpanować, wyróżniać w tłumie. A że niestety zwykle jej na to nie stać, bo realia są jakie są, swoje potrzeby zaspokaja podróbkami. Markowych ciuchów, torebek, zegarków, rasowych zwierząt, itd, itp. A ktoś inny widzi w tym świetny interes i na tym próbuje zarabiać, byle taniej coś stworzyć, byle więcej, jakość nie ważna, żeby tylko na tym odpowiednio zarobić. Tak kochana, bo te wszystkie pieski i kotki w typie, to jedynie podróbki. Niczym nie różnisz się od osób sprzedających na targach podróbki ciuchów znanych marek. Ktoś poświęca swój czas, pieniądze, coś tworzy, a ktoś potem próbuje na tym zarabiać przy jak najniższym wkładzie własnym. Po prostu. Zaraz może jeszcze napiszesz, że projektanci markowych ciuchów sami przyczynili się do powstania podróbek No tak, przyczynili się, tym, że te ciuchy stworzyli i niczym więcej.
Także błagam, skończ już pisać te głupoty na usprawiedliwienie pseudohodowli, bo nawet jakby zebrać wszystkie nieuczciwe zrzeszone hodowle, to okazało by się, że stanowią one jedynie ułamek wszelkich krzywd, jakie są wyrządzane zwierzetom i ludziom przez pseudohodowle. To Ci jednak już ani trochę nie przeszkadza, wręcz chlubisz się sama byciem pseudo, piszesz, ile to dobrego te pseudo wnoszą... Obłuda aż razi w oczy.
I podstawa - gdyby nie te zrzeszone hodowle, takie be wg Ciebie, nie miałabyś w ogóle materiału na tworzenie swoich podróbek rasowych kotków. Skoro tak tego nie lubisz, skoro te zrzeszone hodowle są takie niedobre, to dlaczego rozmnażasz zwierzęta, które oni wyhodowali? Obłuda, obłuda i jeszcze raz obłuda. Nie tłumaczę słowa, po Twoich wypowiedziach mniemam, że posiadasz słownik i potrafisz się nim posługiwać...

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2009-10-31 o 17:21
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-31, 17:27   #1138
pandzia76
Raczkowanie

moje podróbki (koty)mają tytuły a kocięta różnią się tym od rodowodowych że nie posiadają rodowodu bo nigdzie nie należe.
cytuje wypowiedzi hodowców zrzeszonych z artukułu w gazecie wyborczej

- To jest biznes, nie miłość do zwierząt - tłumaczą nam hodowcy. - Szczeniaki z rodowodem kosztują po 1500-2000 zł. Chihuahua może kosztować nawet cztery tysiące. Nie ma rodowodu? Żaden problem. Kupuje się tanio psa bez papierów, podkłada pod dobre papiery. To proste: zgłasza się, że urodziło się pięć szczeniąt po championie i tak było, ale trzy padają, więc się dokupuje i dopiero potem w Związku Kynologicznym robi psom tatuaż na uchu. Dzięki temu można je sprzedawać jako rodowodowe. Czysty zysk.

Inny hodowca: - Pies musi mieć trzy doskonałe oceny od trzech sędziów na jakiejś wystawie. Wtedy ma pan dobre papiery i cena szczeniaka pójdzie w górę. Sędzia ocenia, jak chce. Nawet jak championa oceni, że to kundel, nie można się do nikogo odwołać. To działa jak mafia znajomych. Trzeba w to wejść, posmarować i można handlować.

Wśród hodowców złą legendą cieszy się na przykład pan M. z Teofilowa. - W bloku, na 30 metrach kwadratowych, trzymał w pewnym momencie pięćdziesiąt yorków w klatkach. 30 dorosłych i 20 szczeniaków - opowiada nasz rozmówca. - Sąsiedzi nawet nie wiedzieli. Jak szczekają cztery czy 24 psy, to dla ludzi bez różnicy. Po prostu słychać jazgot.

W innym bloku, w Łodzi, na tyłach Szpitala Kopernika, w dwóch małych pokoikach hoduje się pięć owczarków collie. Psy ledwo się ruszają po tak małej przestrzeni, rodzina też. Sąsiedzi zgłaszali sprawę policji. Nic nie wskórali.

Czas edycji: 2009-10-31 o 17:33
Stary 2009-10-31, 17:27   #1139
Canario
Raczkowanie

Agunia82
w 99% masz rację. Ten 1%, z którym się nie zgadzam, to ostatnie zdanie - ja bowiem, po przeczytaniu postów Pandzi, mniemam, że słowników jednak nie posiada...
Stary 2009-10-31, 17:32   #1140
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
moje podróbki (koty)mają tytuły a kocięta różnią się tym od rodowodowych że nie posiadają rodowodu bo nigdzie nie należe.
no właśnie o to mi chodzi, mają tytuły, a skąd? A nie z tych organizacji, które tak potępiasz? Skoro takie są be, skoro tak krzywdzą zwierzęta wg Ciebie, to pytam raz jeszcze - po co bierzesz od nich te zwierzęta do dalszego rozrodu? Po co przyczyniasz się do tego, żeby dalej istniały i "krzywidziły" zwierzaki Chcesz się odciąć od tego "zła", to odetnij się całkiem. Potwierdza to tylko tyle, że uważasz, że jednak te koty od nich są najlepsze do rozmnażania. Tylko jak to możliwe, skoro to środowisko jest tak zdegenrowane i tak krzywdzi zwierzaki jak Ty piszesz? Ogromna niekonsekwencja aż wyziera z tego wszystkiego

Canario to zdanie o słowniku było pisane z nutką ironii (o rany, znowu trudne słowo )

Pandzia, na każdy Twój przykład o "złej" legalnej hodowli jesteśmy w stanie podać kilka przykładów sytuacji z pseudo, które to NAPRAWDĘ pokazują jak krzywdzi się zwierzęta. Więc daj sobie spokój z jednostkowymi przypadkami, skoro w pseudo gorsze rzeczy są na porządku dziennym, w większości, a nie mniejszości tych hodowli. Osobiście znam kilka osób, które zrobiły hodowlanki bez żadnych problemów, bez podkładania kasy sędziom, bez przekrętów. Po prostu mieli dobre psy, i tyle. I jakoś nie słyszałam, żeby sędzia złośliwie ich psa traktował, bo mu nie posmarowali... Wszędzie można znaleźć złe przykłady, ale czy to koniecznie świadczy o całym środowisku?
Jedyne co potrafisz to uogólniać na podstawie kilku przypadków, nic więcej...

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2009-10-31 o 17:43
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości