Posty się skończyły - Panny Młode 2010 nowego tytułu nie wymyśliły cz.11 :D - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-02, 18:36   #4921
anesh_
Zakorzenienie

Dot.: Posty się skończyły - Panny Młode 2010 nowego tytułu nie wymyśliły cz.11 :D

Cytat:
Napisane przez Martoolka87 Pokaż wiadomość
A ja uwielbiam sidolux o zapachu "mydło marsylskie"
Już kiedyś o tym pisałam, ale piszę znów, bo strasznie mnie ten zapach kręci

Szalona
anesh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 18:37   #4922
metkaa
Zakorzenienie

Dot.: Posty się skończyły - Panny Młode 2010 nowego tytułu nie wymyśliły cz.11 :D

czesc

Cytat:
Napisane przez Samoa Pokaż wiadomość
ja bym przełożyła ślub i dlatego u mnie ślub jest po skończeniu studiow przeze mnie, mimo, ze tz pracuje od kilku lat, studia skończył i mógłby nas obydwoje utrzymać. W ogóle jeśli mam być szczera - dla mnie głupotą jest pójście na studia dziennie jak planuje się ślub w trakcie tych studiów. Tu sami sobie zrobiliście pod górkę, bo albo studia dzienne albo ślub i utrzymywanie sie samodzielnie.
zgadzam sie z tym co napisałas

Cytat:
poszliście obydwoje na dziennie studia, dla mnie to wystarczy, żeby napisac to co napisałam. Poza tym jakos nie bardzo idzie Wam szukanie pracy czy nawet praktyk. A do tego ustaliście date slubu na hipotetyczny termin kiedy będzie mogli sie sami utrzymac co przy studiach dziennych jest dla mnie niewykonalne chcąc sobei spokojnie zyć a nie w dzień sie uczyć a po nocy i w weekendy harować.
i tu sie po raz kolejny zgodze z samoa,
skoro poszliscie na studia dzienne to moze trzeba było powazniej przemyslec decyzje o slubie

Aaś ja mam inny ale tez od lisiewskiego

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Apropo wesela,a raczej miejsca gdzie będziemy je mieć.O to przykładowa dekoracja naszej karczmy.
skromniutko jakos ale ogolnie sala ładna
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 18:39   #4923
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lusmarija Pokaż wiadomość
zdecydowanie za dużo myślisz

---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ----------

wysyłaj przecież nawet jak zadzwonią to zawsze możesz zrezygnować
ma sie ten mózg Zatem wysyłam Obczaiłam ich w necie, pewnie będą mało płacić, ale zawsze cośO ile w ogóle mnie zechcą zatrudnić. Co ja mówię, o ile mnie łaskawie na rozmowę zaprosząOgólnie firma ma potencjał, więc można by sie tam zaczepić Teraz sie waham czy wysłać wersję cv z bardzo dobra czy dobra znajomościa angielskiego i niemieckiego Bo mam dwa różniące sie tym detalem

Cytat:
Napisane przez anesh_ Pokaż wiadomość
My mamy narazie 2 łopaty, kielnie i szpadel

Nie przejmuj się znajomymi, to wasze zycie i Wy wiecie czy możeie sobie na to pozwolić czy nie.
o prosze to my nie mamy, ale pojade do Obi i Cię zawstydze, bo kupię taczkęAle wiesz co to nie o to chodzi, ja sie nie przejmuje, bo oni nam dobrze radzą, tylko to sa akurat ludzie mający kupe kasy i mają troche skrzywione patrzenie, bo mowią, ze na przeciwko jest blok i to jest minusJakbym miała kasę na kupienie mieszkania z widokiem na las to by było fajnie ale trudno nie miec widoku na blok na osiedluAle tez to weźmiemy pod uwagę, bo jeśli ten blok będzie 2 metry od naszego okna o wiadomo, że koeniec tematu, ale jesli będzie dalej to nie widze problemu
Stary 2009-11-02, 18:40   #4924
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
Kasik i Tadzik dalej pełnia szczęścia i miesiąc miodowy po kryzysie?
no niestety nie

Cytat:
moja droga nigdzie sobie nie poszłam- wizaż mam włączony ale prasowałam sobie ubranka bo lubię mieć wszystkie po praniu uprasowane i najlepiej ułożone kolorystycznie ale dziś poprzestanę na prasowaniu
dobrze, już dobrze wybaczam

lusmarija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 18:43   #4925
tancerka212
Zakorzenienie

Samoa nie śledziłam ostatnich stron ale coś z mieszkaniem ruszyło u ciebie czy mi się zdaje?

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:
no niestety nie
coś poważnego się znowu dzieje? zapytałabym Kasi ale jej teraz nie ma na forum więc wtajemniczcie mnie dziewczyny żebym nie była "do tyłu" z tematem
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 18:49   #4926
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Kasik i Tadzik dalej pełnia szczęścia i miesiąc miodowy po kryzysie?

ooo super z tą formą- jak go nie wygrzebiesz to się poświęcę i jeszcze raz ci go przepiszę ale proszę się postarać bo już 2 razy wam go przepisywałam
Kasia chyba przełoży ślub, bo Tadzik sie nie garnie do pracy. Ja jestem zaNo hmmm postaram sie postarać, ale jakbys miała kiedys przypływ mocy...dobroci...checi bycia dobrym samarytaninem...to możesz go napisacDopbra, poszukam, tylko powiedz mi czy w tej części go pisałas?

Cytat:
Szalona
Martoolka wyznała mi w tajemnicy, że aranzuje spotkania z tż tylko po wczesniejszym umyciu podłogi sidoluxem:brzydal :

Jutro po południu dopiero przywioza saunę I sie jutro nie wysaunuję, a pojutrze mnienie będzie cały dzięń w domu

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Cytat:
Samoa nie śledziłam ostatnich stron ale coś z mieszkaniem ruszyło u ciebie czy mi się zdaje?
tyle, ze mamy upatrzone i jak tżtowi będzie tak dobrze szlo w pracy jak teraz przez najbliższe 3 miesiące to kupimy po nowym rokuAle jeszcze zobaczymy, bo najpierw musimy zaliczyc wizyte u dewelopera, bo wiadomo, ze stronka inwestycji jest cudna
Stary 2009-11-02, 18:59   #4927
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez can't be perfect Pokaż wiadomość
już pierwsze świateczne reklamy coca-coli w TV widziałam... wg mnie stanowczo za wczesnie i dla mnie traci to urok, fajnie byłoby gdyby było tak jak kiedyś że pierwsze ozdoby świateczne mozna było zobaczyć 6 grudnia
Też tak uważam... i jeszcze do tego 6 grudnia to moje urodziny

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
o prosze to my nie mamy, ale pojade do Obi i Cię zawstydze, bo kupię taczkęAle wiesz co to nie o to chodzi, ja sie nie przejmuje, bo oni nam dobrze radzą, tylko to sa akurat ludzie mający kupe kasy i mają troche skrzywione patrzenie, bo mowią, ze na przeciwko jest blok i to jest minusJakbym miała kasę na kupienie mieszkania z widokiem na las to by było fajnie ale trudno nie miec widoku na blok na osiedluAle tez to weźmiemy pod uwagę, bo jeśli ten blok będzie 2 metry od naszego okna o wiadomo, że koeniec tematu, ale jesli będzie dalej to nie widze problemu

No właśnie

A my jeszcze mamy poziomnicę, heheh, ale taczki narazie nie planujemy kupić, chyba, że będe musiała cegły nią wozić na budowę:P, hahah.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-02, 19:01   #4928
Samoa
Zakorzenienie

Lusia wysłałam cv Ale wygoldenlajnowałam laskę, która jest managerem a ja wysłałam na asystenta a mam większe doświadczenie niż onaI wykształcenie Ups, chyba do mnie nie oddzwonią
Stary 2009-11-02, 19:03   #4929
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Martoolka wyznała mi w tajemnicy, że aranzuje spotkania z tż tylko po wczesniejszym umyciu podłogi sidoluxem:brzydal :
Hehehhe, mówiłam, że szalona jest, a tak w ogole to tajemnica miała być podobno.

Cytat:
Jutro po południu dopiero przywioza saunę I sie jutro nie wysaunuję, a pojutrze mnienie będzie cały dzięń w domu
Dasz radę

Edytowane przez anesh_
Czas edycji: 2009-11-02 o 19:22
Stary 2009-11-02, 19:04   #4930
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
Kasia chyba przełoży ślub, bo Tadzik sie nie garnie do pracy. Ja jestem zaNo hmmm postaram sie postarać, ale jakbys miała kiedys przypływ mocy...dobroci...checi bycia dobrym samarytaninem...to możesz go napisacDopbra, poszukam, tylko powiedz mi czy w tej części go pisałas?

tyle, ze mamy upatrzone i jak tżtowi będzie tak dobrze szlo w pracy jak teraz przez najbliższe 3 miesiące to kupimy po nowym rokuAle jeszcze zobaczymy, bo najpierw musimy zaliczyc wizyte u dewelopera, bo wiadomo, ze stronka inwestycji jest cudna
1. właśnie przeczytałam sobie te posty gdzie Kasia pisała o tej pracy i tak dalej.. chyba najlepiej będzie jak przełożą ten ślub bo póki co to ona ma z tym ślubem tylko depresję

2. Zaraz ci napiszę ten przepis na tartę- będę dobra koleżanka

3. Będziesz miała saunę w domu??? jaaaaaaaaa cieeeee zaproś mnie do siebie

4. Pokaż mieszkanko
Stary 2009-11-02, 19:05   #4931
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak uważam... i jeszcze do tego 6 grudnia to moje urodziny

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

No właśnie

A my jeszcze mamy poziomnicę, heheh, ale taczki narazie nie planujemy kupić, chyba, że będe musiała cegły nią wozić na budowę:P, hahah.
a ja nawet mam zdjęcie z taczka i łopatą i to nie pozowane tylko normalnie pracowałamBo na ziemi leżał gruz a ja go łopatą ładowałam na taczkęMam tez zdjęcie jak jem bułkę z kiełbasa po skończonej pracy Zawstydź mnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-02, 19:07   #4932
asiulek1705
Wtajemniczenie

W końcu troszkę nadrobiłam Wasze posty, ale przyznaję że nie tak dokładnie jakbym chciała Kurczę, nie wiedziałam, że u Kasi aż takie zawirowania... Chociaż może jakaś plaga nastała, miałam z TŻtem w tamtym tygodniu "spięcie" delikatnie mówiąc i w przypływie żalu i złości powiedziałam, że już nie chcę ślubu i jak mu nie pasuje to może wszystko odwołac....Ale dodam, że nie powiedziałam tego TŻ tylko sobie
Stary 2009-11-02, 19:08   #4933
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
to straszne. Samoa trzymaj się jakoś, wierzę że dasz radę

Cytat:

coś poważnego się znowu dzieje? zapytałabym Kasi ale jej teraz nie ma na forum więc wtajemniczcie mnie dziewczyny żebym nie była "do tyłu" z tematem
chyba chodzi o to, że P nie ma pracy i nie garnie się jakoś do niej, a Kasia się wkurza i jeszcze jej rodzice gadają
bo Kasik powinna podjąć męską decyzję (kolejny raz zapewne) raz a porządnie, nie ma pracy nie ma ślubu, koniec kropka a nie takie pożyjemy zobaczymy, ślub można wsiąść w każdej chwili nie za rok to za dwa i też bedzie, ale to tylko moje zdanie

Stary 2009-11-02, 19:10   #4934
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Hehehhe, mówiłam, że szalona jest, a tak w ogole to tajemnica miała być podobno.

Dasz radę
nie będe mogla sie skupić na ćwiczeniach
Też mi tajemnica jak ona Tobie tez powiedziała, phi
Cytat:
1. właśnie przeczytałam sobie te posty gdzie Kasia pisała o tej pracy i tak dalej.. chyba najlepiej będzie jak przełożą ten ślub bo póki co to ona ma z tym ślubem tylko depresję

2. Zaraz ci napiszę ten przepis na tartę- będę dobra koleżanka

3. Będziesz miała saunę w domu??? jaaaaaaaaa cieeeee zaproś mnie do siebie

4. Pokaż mieszkanko
1. No.
2. DziękujęPomyśl, ze będe przygotowywac tarte wg Twopjego przepisu przez całe życie, będa ja jedli tż, moi rodzice, brat, dzieci, dzieci mojego brata, wnuki, później przieąże ten przepis córce, wzruszające
3. Taaaak Taką kabinę prysznicową z sauną Jeszcze mam wanne z hydromasażem taka, ktora pomieści z 3 osoby, jak rodzice wyjadą to zapraszam
4. Nie-e, bo nie chce zapeszac i jeszcze nie ma co pokazywać jak jeszcze nie wiemy czy się zdecydujemy Chamka ze mnie Poweim tyle, ze jest nieduże, 3 pokojowe i w bardzo wspaniałej lokalizacji
Stary 2009-11-02, 19:12   #4935
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
Lusia wysłałam cv Ale wygoldenlajnowałam laskę, która jest managerem a ja wysłałam na asystenta a mam większe doświadczenie niż onaI wykształcenie Ups, chyba do mnie nie oddzwonią
jestem z Ciebie dumna

Cytat:
a ja nawet mam zdjęcie z taczka i łopatą i to nie pozowane tylko normalnie pracowałamBo na ziemi leżał gruz a ja go łopatą ładowałam na taczkęMam tez zdjęcie jak jem bułkę z kiełbasa po skończonej pracy Zawstydź mnie
hehe przypomniało mi się, że ja po obronie mgr też pomagałam rodzicom coś na podwórku i jeździłam taczką , jaką wszyscy mieli ze mnie polewkę w stylu "o Pani magister nie za ciężko Pani"

Edytowane przez lusmarija
Czas edycji: 2009-11-02 o 19:14
Stary 2009-11-02, 19:12   #4936
sorcierenoire
Raczkowanie

Witam szanowne forumowiczki niestety nie mam zbyt wiele czasu, aby do was zaglądać, ale postaram sie poprawić nawet nie jestem w stanie nadrobić wszystkiego, co napisałyście ale widze, że temat sukni już dość w zaawansowanym stadium, więc mam pytanie czy wiecie jaki to jest model sukni podanej w linku, post nr 419 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=358683&page=14 Przymierzałam ją i bardzo mi się podoba, jednak nie wiem czy ją kupić, w poście jest wszystko wyjaśnione z góry dziękuję za pomoc

sorcierenoire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 19:13   #4937
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
3. Taaaak Taką kabinę prysznicową z sauną Jeszcze mam wanne z hydromasażem taka, ktora pomieści z 3 osoby, jak rodzice wyjadą to zapraszam
to ja się wbijam na tą trzecią

Stary 2009-11-02, 19:14   #4938
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulek1705 Pokaż wiadomość
W końcu troszkę nadrobiłam Wasze posty, ale przyznaję że nie tak dokładnie jakbym chciała Kurczę, nie wiedziałam, że u Kasi aż takie zawirowania... Chociaż może jakaś plaga nastała, miałam z TŻtem w tamtym tygodniu "spięcie" delikatnie mówiąc i w przypływie żalu i złości powiedziałam, że już nie chcę ślubu i jak mu nie pasuje to może wszystko odwołac....Ale dodam, że nie powiedziałam tego TŻ tylko sobie
Dobre Ale juz Ci przeszło? To takie powazne coś czy taki dymik z nerwem?

Cytat:
to straszne. Samoa trzymaj się jakoś, wierzę że dasz radę
nie wiem czy mam tyle sił...to mnie chyba przerośnie..boje sie złap mnie za rękę
Stary 2009-11-02, 19:16   #4939
tancerka212
Zakorzenienie

pisze po raz nie wiem już który wam przepis na tartę drogie przyszłe żony więc zapiszcie sobie go bo już więcej razy nie będzie mi się chciało go przepisywać

przepis na tartę z brokułami

składniki:

ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
100g zimnego masła
5-6 łyżek zimnej wody
szczypta soli

farsz:
brokuły
3 jajka
1 szklanka mleka(polecam dać mniej- trochę więcej niż pół szklanki)
3 szklanki słodkiej śmietanki (też polecam dać o wiele mniej bo się tyle po prostu nie zmiesci do formy, a i ja używam zwykłej smietany bo taką zawsze mam w lodówce i mi się nie chce specjalnie latać do sklepu)
jakieś 20dag pikantnego żółtego sera (kiedyś była tu rozkmina jaki to jest ten pikantny żółty ser ale nie pamiętam- dodaję takiego jaki mi w ręce wpadnie)
1-2 ząbki czosnku (może być też granulowany czosnek)
sól
gałka muszkatołowa (ja dodaję zawsze już taką kupioną startą gałkę)
ja jeszcze dodaję różnych przypraw jakie mi tylko w ręce wpadną bo lubię wyrazisty smak

1. Masło siekamy z mąką, solą, kilkoma łyżkami zimnej wody, zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki Rozwałkowujemy i wkładamy do formy- jak nie macie wałka do ciasta to po prostu rwijcie ciasto na kawałki- rozpłaszczajcie go na ręce i układajcie w formie bo to i tak wszystko zostanie zalane farszem więc nie będzie widac Rozłożone w formie ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 stopniach

Mleko mieszamy ze smietaną, lekko ubitymi jajami, czosnkiem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z masą mleczno-jajeczną.
Na ciasto układamy brokuły, zalewamy masą i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach- w praktyce nieco dłużej- trzeba zajrzeć do piekarnika i widelcem zobaczyć czy ta masa jest jeszcze bardzo płynna- jak jest to dalej pieczemy bo inaczej zamiast tarty będzie ciasto z płynącym mlekiem. po wyjęciu tarty najlepiej ją zostawić jeszcze do zastygniecia żeby dała się kroić jak ciasto.
Smacznego
Stary 2009-11-02, 19:18   #4940
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
nie wiem czy mam tyle sił...to mnie chyba przerośnie..boje sie złap mnie za rękę
no chyba sobie żartujesz... co ja Matka Polka jestem, weź się w garść i nie becz

Stary 2009-11-02, 19:19   #4941
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sorcierenoire Pokaż wiadomość
Witam szanowne forumowiczki niestety nie mam zbyt wiele czasu, aby do was zaglądać, ale postaram sie poprawić nawet nie jestem w stanie nadrobić wszystkiego, co napisałyście ale widze, że temat sukni już dość w zaawansowanym stadium, więc mam pytanie czy wiecie jaki to jest model sukni podanej w linku, post nr 419 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=358683&page=14 Przymierzałam ją i bardzo mi się podoba, jednak nie wiem czy ją kupić, w poście jest wszystko wyjaśnione z góry dziękuję za pomoc
ja nie pomogę niestety. Ale za to powiem, ze ładny ma dekolt
MI w Madonnie nie chciały podac nazwy sukni, dopiero mi powiedziały jak przyszlam drugi raz mierzyć, ale juz wiedziałam która to bo Kasia wylisiła w necie, bo jej ja opisałam

Cytat:
to ja się wbijam na tą trzecią
kurde, tż kazał załatwić jedną koleżankęDobra, coś sie pokombinuje
Stary 2009-11-02, 19:20   #4942
metkaa
Zakorzenienie

sorcierenoire ja sie nie znam wiec ci nie pomoge, suknia ładna,

dobranoc
do usłyszenia w nowej czesci
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 19:24   #4943
madmuazelle
BAN stały

Ja jestem na chwile,między jednym rozwieszaniem prania a ściąganiem z suszarki suchego prania,powinnam wymienić odwrotnie.Noi oglądam Na wspólnej.

Edytowane przez madmuazelle
Czas edycji: 2009-11-02 o 19:37
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 19:25   #4944
asiulek1705
Wtajemniczenie

Cytat:
Dobre Ale juz Ci przeszło? To takie powazne coś czy taki dymik z nerwem?
Przeszło przeszło Ale byłam taka zeźlona i rozżalona, że wygadywałam głupoty (sama do siebie). Zdaje się, że "wypskło" mi się,że nic nie chcę od TŻ Dymik był poniekąd z powodu teściowej, ale ewidentnie TŻ mnie wkurz....Długo by opowiadac, w każdym razie niby to nic poważnego (po prostu ja czasami nie potrafię zmilczec, tylko na gorąco podejmuję temat) choc mam nadzieję, że w przyszłości właśnie te kwestie nie będą między nami bruździc...
Przepraszam za brak niektórych polskich znaków - komp znowu odmawia posłuszeństwa.
Stary 2009-11-02, 19:25   #4945
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
kurde, tż kazał załatwić jedną koleżankęDobra, coś sie pokombinuje
pokaż mu moje zdjęcie, jak zobaczy ta delikatna buzie to bez wahania sie zgodzi

ja w kwestii sukni nie pomogę bo jestem PM2010 --> totalny matoł sukienkowy

Stary 2009-11-02, 19:27   #4946
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Ejjj no, ja nie mam zdjęcia, ale nie uwierzę, aż nie zobaczę:P heheheh.

A tak na powaznie to Cię nie przebiję, heheh.
Stary 2009-11-02, 19:27   #4947
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
DziękujęPomyśl, ze będe przygotowywac tarte wg Twopjego przepisu przez całe życie, będa ja jedli tż, moi rodzice, brat, dzieci, dzieci mojego brata, wnuki, później przieąże ten przepis córce, wzruszające
prawie się popłakałam ze wzruszenia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-02, 19:32   #4948
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
pisze po raz nie wiem już który wam przepis na tartę drogie przyszłe żony więc zapiszcie sobie go bo już więcej razy nie będzie mi się chciało go przepisywać

przepis na tartę z brokułami

składniki:

ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
100g zimnego masła
5-6 łyżek zimnej wody
szczypta soli

farsz:
brokuły
3 jajka
1 szklanka mleka(polecam dać mniej- trochę więcej niż pół szklanki)
3 szklanki słodkiej śmietanki (też polecam dać o wiele mniej bo się tyle po prostu nie zmiesci do formy, a i ja używam zwykłej smietany bo taką zawsze mam w lodówce i mi się nie chce specjalnie latać do sklepu)
jakieś 20dag pikantnego żółtego sera (kiedyś była tu rozkmina jaki to jest ten pikantny żółty ser ale nie pamiętam- dodaję takiego jaki mi w ręce wpadnie)
1-2 ząbki czosnku (może być też granulowany czosnek)
sól
gałka muszkatołowa (ja dodaję zawsze już taką kupioną startą gałkę)
ja jeszcze dodaję różnych przypraw jakie mi tylko w ręce wpadną bo lubię wyrazisty smak

1. Masło siekamy z mąką, solą, kilkoma łyżkami zimnej wody, zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki Rozwałkowujemy i wkładamy do formy- jak nie macie wałka do ciasta to po prostu rwijcie ciasto na kawałki- rozpłaszczajcie go na ręce i układajcie w formie bo to i tak wszystko zostanie zalane farszem więc nie będzie widac Rozłożone w formie ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 stopniach

Mleko mieszamy ze smietaną, lekko ubitymi jajami, czosnkiem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z masą mleczno-jajeczną.
Na ciasto układamy brokuły, zalewamy masą i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach- w praktyce nieco dłużej- trzeba zajrzeć do piekarnika i widelcem zobaczyć czy ta masa jest jeszcze bardzo płynna- jak jest to dalej pieczemy bo inaczej zamiast tarty będzie ciasto z płynącym mlekiem. po wyjęciu tarty najlepiej ją zostawić jeszcze do zastygniecia żeby dała się kroić jak ciasto.
Smacznego
na pewno będzie smaczneBardzo dziękuję:cmok :W zamian przepiszę przepis na tartę z książeczki z winami z Biedronki:
Tarta z porem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego Smakowite!(ale pewnie mozna zrobic takie ciasto jak w Tanci przepisie)
3 pory
100 g sera brie Comte de trebon(ta nazwa to nazwa bidernkowego brie, wystarczy normalny brie)
350 ml śmietany
2 jajka
oliwa
sól
pieprz

Przygotowanie:
gotowym ciastem francuskim wykładamy forme i obcinamy brzegi. Biała i jasnozieloną część pora kroimy n aplasterki i dusimy na oliwie przez 15 minut, po czym doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Smietane oraz jajka ubijamy dokóadnie z dodatkiem soli a nastepnie dodajemy rozdrobniony ser. Na ciasto nakładamy pory i zalewamy sosem. Tarte pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni
Cytat:
no chyba sobie żartujesz... co ja Matka Polka jestem, weź się w garść i nie becz

Cytat:
Napisane przez metkaa Pokaż wiadomość
sorcierenoire ja sie nie znam wiec ci nie pomoge, suknia ładna,

dobranoc
do usłyszenia w nowej czesci
dobranoc
Stary 2009-11-02, 19:33   #4949
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
nie będe mogla sie skupić na ćwiczeniach
Też mi tajemnica jak ona Tobie tez powiedziała, phi
Stary 2009-11-02, 19:36   #4950
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
, wykluczone

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości