|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Co za dużo, to nie zdrowo...?
Problem dość nietypowy, chyba...
Nie wiem jak to nazwać. Zaczyna robić się to dla mnie coraz bardziej męczące. Chodzi o uczenie się. Potrafię przesiadywać każdego dnia godzinami w książkach. Dokładnie chodzi o to, że nie umiem pouczyć się czegoś, zamknąć i koniec dobra jest. Potrafię parę razy wracać do tego samego, bo nie jestem pewna czy aby na pewno to umiem otwieram zeszyt parę razy i powtarzam. Mimo to, jak już skończę to mam wyrzuty, czy na pewno to umiem?? I myślę a może jeszcze raz to przeczytać?Może to przez to, że bardzo wiele od siebie wymagam, jestem ambitna... Chciałabym zdawać 6 przedmiotów na maturze ( !) i większość na rozszerzeniu, bo nie wiem jeszcze do końca co chce robić w życiu, po to, by móc w razie W wybrać z kilku kierunków, mieć jakieś wyjście awaryjne Zadanie chyba trochę niewykonalne, a szczerze to nie wyrabiam nawet 1/4 tego, co rzeczywiście byłoby konieczne Męczę się trochę z tym wszystkim. Momentami łapię strasznego doła, ale staram się z niego szybko dźwigać, bo przecież tyle nauki... ![]() Co z tym robić, to normalne? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Co za dużo, to nie zdrowo...?
Cytat:
Przypomniało mi się magiczne "Ja nic nie umiem!" a potem same piątki
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo miałam to samo, najpierw w gimnazjum, potem w liceum i na studiach też.
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Moim zdaniem to strata czasu. Nie sztuka 4 razy coś przeczytać i to umieć, ale przeczytać raz - dwa i mieć materiał opanowany. Ja Ci radzę czytać sobie np. podręcznik z czegoś tam i robić notatki - wypisywać najważniejsze rzeczy. Później tylko z tych notatek powtarzasz. A jak jest jakiś tekst, z którego za dużo byłoby wypisywania, to przeczytać raz, tak dla złapania "klimatu" i drugi, żeby to przyswoić.
Ja studiuję i mam taką metodę, że na bieżąco staram się czytać podręcznik, a potem przed egzaminem drugi raz i już kojarzę co i jak. No i najważniejsze - czytać ze zrozumieniem. Dla mnie to nie problem, ja mam kłopot z koncentracją - odpływam gdzieś myślami po dwóch zdaniach i bezmyślnie czytam, a pod koniec strony się orientuję, że nie wiem o czym czytam... Autorko, nie ucz się tyle, ale po prostu raz, a porządnie.
|
|
|
#5 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Może jesteś bardzo ambitna i jednocześnie niezbyt pewna swoich możliwości, a może to jakiś rodzaj delikatnego natręctwa...? Trudno powiedzieć z czego wynika to ciągłe powtarzanie, czujesz taki wewnętrzny przymus by to zrobić, wyrzuty/napięcie jeśli tego nie zrobisz?
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem Ci, ze tez tak robilam az do momentu studiow... Po pierwsze mialam wtedy przez to malo urozmaicone zycie towarzyskie, bo czesto rezygnowalam ze spotkan, zeby zdazyc sie nauczyc, po drugie bylam przemeczona, a w dodatku i tak sie stresowalam czy umiem. Teraz zaluje, ze poswiecalam czas na wszystkie, nawet malo wazne przedmioty. Nauka nie jest najwazniejsza, farto miec swoj cel i psowiecac mu czas i sily, ale trzeba tez znac umiar, czasem dac sobie odpoczac i pojsc na farta, wyjsc ze znajomymi itd. Poza tym potem bedzie tak duzo nauki, ze nie bedzie czasem czasu zeby raz cos nawet przeczytac...
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Lexie wyczuwam w Tobie kolezanke po fachu- pania psycholog
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() No i jakoś mi się nasuwa to natręctwo, w połączeniu z niepewnością siebie może dawać taki efekt. Z forumowego doświadczenia wiem, że doradzenie psychologa (choćby szkolnego) niewiele da, więc może spróbuj tak jak radził ktoś wyżej - naucz się raz a porządnie, powstrzymaj od powtarzania i sprawdź jak Ci pójdzie klasówka.
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2009-11-02 o 21:39 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:18.

otwieram zeszyt parę razy i powtarzam. Mimo to, jak już skończę to mam wyrzuty, czy na pewno to umiem?? I myślę a może jeszcze raz to przeczytać?

Bo miałam to samo, najpierw w gimnazjum, potem w liceum i na studiach też.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)