|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#661 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II-wchodzisz na własną odpowiedzialność:
zakupiłam hydrolat z róży,ccę dodać konserwantu,jakos nie nie mogę połapac się ile go dodac do 100mlhydrolatu
|
|
|
|
#662 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II-wchodzisz na własną odpowiedzialność:
Milosz, trudno mi odpowiedzieć - musisz testować, co Ci bardziej odpowiada.
Helpme, możesz tak urozmaicać krem, nic się nie stanie. Uważaj tylko z mocznikiem - powinna być naprawdę odrobina, bo wyższe stężenia mają działania złuszczające. Jennifer, o jakim oleju mówisz? Malinka raczej nie powinna stać poza lodówką. Ale jeśli nie jest niefiltrowana, została z czymś pomieszana albo wzbogacona np. witaminą E, to kilka tygodni postoi. Braworka, spróbuj z kwasem hialuronowym. Calua, a po co chcesz konserwować ten hydrolat? Hydrolaty z większości sklepów już są konserwowane. |
|
|
|
#663 |
|
Raczkowanie
|
Olej z malin mam ten z ZSk naturalny
|
|
|
|
#664 |
|
Wtajemniczenie
|
To tak jak napisałam powyżej. Ja zwykle mieszam oleje owocowe z innymi (bazą jest zwykle jojoba, dodaję też Q10, frakcję sojową i olejki eteryczne) i takie serum spokojnie stoi sobie trzy-cztery tygodnie na półce w łazience.
|
|
|
|
#665 |
|
Raczkowanie
|
Pani z mazideł doradziła mi aby zakupic ophtanisept co uczyniłam,obawiam się że nie zużyję setki toniku przez 2tyg(tyle może stac po otwarciu)
---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- a mogę dodać ekstrat z soi 40%do kremu lub vitasource(sam czysty produkt) |
|
|
|
#666 |
|
Zadomowienie
|
Przyszłam sie zameldowac że czekam na paczkę z BU.
Nie mogę sie doczekać
|
|
|
|
#667 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#668 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny zerknijcie na ten produkt jak możecie i powiedzcie mi co myślicie o ojejach w składzie. Bo mnie się zdaje że takie coś samemu można ukręcić
![]() http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...-do-twarzy.htm
|
|
#669 |
|
Zakorzenienie
|
tak wiem że z HA trzeba, ale mi nawet z HA nie wchłania się do matu.
np jeżyna jest o wiele lepsza, z resztą bardziej polecany jest olej herbaciany niż wyciąg więc mi na nim nie zależy.
|
#670 |
|
Raczkowanie
|
Mnie chyba nic nie pomaga na cere tlusta bo to jest najwiekszy moj problem. Mam zel HA 1%, Tonik BHA2% , olejek myjacy drzewo rozane, olej tamanu i hydrolat oczarowy . Stosuje juz 3ci tydzien. Efekt mialem przez pierwsze 3 dni , pozniej najwyrazniej skora sie przyzwyczaila i znwu zaczela mocno sie przetluszczac. Mysle , ze 3 tygodnie to wystarczajaco by ocenic. Stosuje oczywiscie wedlug zalecen do cery tlustej jak podali na stronie BU a i tak skora jest bardzo tlusta. Rano zmywam duzo tlustej wartstwy i nie wiem czy to wydzielany przez skore łój czy niewchloniety zel HA i tamanu. Sam nie wiem. Szkoda bo wiele sie spodziewalem bo tych biochemicznych produktach. Jedyny plus tamanu to ,ze wyrownuje koloryt skory i niweluje zmiany potradzikowe po syyfkach i nic poza tym
|
|
|
|
#671 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Próbowałeś innych? - ze swojego doświadczenia polecam olej z czarnuszki, wiesz, to jest tak, że każdy musi powoli znaleźć coś dla siebie i nie zawsze działa, to co u innych. Nie zniechęcaj się-3 tyg. to wcale nie jest dużo :c) |
|
|
|
|
#672 |
|
Raczkowanie
|
Po czym poznaje się, że olejek jest zjełczały. Po prostu śmierdzi?
|
|
|
|
#673 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#674 |
|
Rozeznanie
|
kasiarybka
A więc tak. Po pierwsze jest cały wątek o pielęgnacji cery naczynkowej jak i biochemiczne kwc.Tam można poczytać opinie na temat kocanki i kasztanowca. Od siebie powiem,że próbowałam i tego i tego. Zaczęłam od hydrolatu z kocanki i przy pierwszym opakowaniu był efekt, ale później już nie bardzo.No i w końcu zaprzestałam tego hydrolatu.(Drugim powodem była jego cena oraz moja nieekonomiczość w przypadku hydrolatów.) Potem przerzuciłam się na macerat z kasztanowca i na koniec doszedł macerat z kocanki. Macerat z kocanki jest w porządku,nie robi krzywdy,ale w sumie za wielkiego efektu nie widzę.Kończę pierwsze opakowanie i na jakiś czas rezygnuje z niego. Natomiast macerat z kasztanowca to dla mnie cudo.Uspokoił mi naczynka tak,że burak stał się rzadkością(jeśli już to z powodu braku dostatecznego nawilżenia albo kiedy jest długo gorąco).A naprawdę było marnie.Nie wiem dlaczego ten macerat był tak mało popularny na wizażu,przecież kasztanowiec to klasyka w kremach na naczynka. Także ja jak najbardziej polecam kasztanowca, ale myślę,że w takiej czy innej formie powinnaś spróbować również kocanki. Wiele osób ją chwali i może akurat Tobie będzie pasowała bardziej niż mi. Poza kilkoma razami w lecie nie próbowałam ani kasztanowca ani kocanki na nogi,a to z powodu mojego lenistwa i strasznej niesystematyczności w smarowaniu mojego odwłoku.Poza tym to raczej droga zabawa by wyszła. Ale jak Cię stać i chcesz,to napewno nie zaszkodzi .Co do jakości hydrolatu z kocanki to miałam tylko z BU i do jakości nie miałam zastrzeżeń. Ale nie sądzę też, żeby z mazideł był on gorszy. Co najwyżej może być kwestia różnych konserwantów. Chociaż mi np. hydrolat różany z BU pasował lepiej niż z mazideł (ten mnie o dziwo czasem zmieniał w buraczka ).No i oczka wolały ten z BU.Ale nie słyszałam,żeby ktoś iny miał taki przypadek, więc może to zbieg okoliczności.
Edytowane przez katty86 Czas edycji: 2009-10-29 o 22:13 Powód: literówka |
|
|
|
#675 |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam za zamieszanie, ale sama już nie wiedziałam gdzie zapytać: czy w wątku o olejach czy o pielęgnacji konkretnej cery. Dziękuję za odpowiedź
Chyba wypróbuję na początek hydrolat z kocanki a macerat zamówię z kasztanowca z mazideł przy okazji zamówię jojobę i mleczko winogronowe... a może i jeszcze jakiś olejek eteryczny? ehh, tylko te koszty przesyłki Btw. mnie też uczulał hydrolat rózany z mazideł a z BU był w porządku ciekawe zjawisko...
|
|
#676 |
|
Raczkowanie
|
Asa olej z czarnuszki wlasnie zamowilem wraz z innymi olejami z zsk. Moje zamowienie to : Oleje z : czarnuszki, pachotki, lniany, konopy, slonecznikowy, krokosz brawarski, szałwia hiszpanska, olej z wiesiolka, do tego macerat z arniki, , macerat z zielonej herbaty i wyciag z aloesu 10krotnie zatezony. Mam nadzieje, ze cos z tego mi pomoze
zastanawiam sie jedynie czy stosowac solo czy mixowac 2-3 oleje jako serum. Moze poczatkowo solo popróbuje jak co dziala a potem zmieszma 2-3 oleje jako serum
|
|
|
|
#677 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do hydrolatu różanego z mazideł to mnie czasem uczula/podrażnia a czasem nie. Nie wiem od czego to zależy . Ostatnio używam go tylko sporadycznie.Wczoraj akurat używałam i było ok.
|
|
#678 |
|
Rozeznanie
|
Co do różnic w hydrolatach różanych- też to zauważyłam
|
|
|
|
#679 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Mnie podrażniał też - tak samo z damasceny i stulistnej. sprawdzę jeszcze ekologiczny z mazideł, później ten z BU ( czytałam cos , że nie ma konserwantów), a w następnej kolejności wodę różaną do celów spożywczych z evergreen. (pomyśleć, że w niektórych krajach można ją kupować w litrowych butelkach, tanią jak barszcz). Pewnie źle wpisuję hasło w wyszukiwarkę, ale proszę pomóżcie; czytałam, że dziewczyny często mieszają kroplę olejku i kwasu hialuronowego na dłoni przed użyciem- ja ile bym nie mieszała tego- H. pozostaje jako kropla żelu, i z olejkiem się w ogóle nie miesza. Jak to robicie?? |
||
|
|
|
#680 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
), a jesli chodzi o oleje to ja daję kroplę HA i jakieś 2-3 wybranego oleju i po prostu mieszam palcem, albo rozcieram w dłoniach i na pychol...Jaki olej mieszasz z HA? |
|
|
|
|
#681 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny! Fantastyczna zabawa
własnie wymieszałam swoje kosmetyki z BU Mam nadzieje że używanie ich dostarczy jeszcze więcej frajdy A co tam... pochwale się co sobie kupiłam : Olejek myjący - pomarańczowy - Żel hialuronowy z alantoiną i pantenolem 5% Tonik z kwasem PHA 6% - Hydrolat oczarowy Serum-olejek na blizny - Jeszcze nie zaczęłam używać, a już mi szajba na ich punkcie odbiła... ktoś czuje sie odpowiedzialny za kolejną nawiedzoną???
|
|
|
|
#682 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja tak samo robię, ale mieszam palcem i kropla żelu się trzyma dzielnie nic nie zmieszana .A taaak mi się nie chce z emulgatorami działać. Bo ja chciałabym tak jak najprościej. Z emulgatorów chciałam jakiś nie syntetyczny, a na soję mam uczulenie, więc lecytyna odpada. |
|
|
|
|
#683 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#684 |
|
Zakorzenienie
|
Paczuszka przyszła wczoraj
Jako że jest to mój pierwszy w życiu kontakt ze specyfikami tego rodzaju, składam relację i opisuję wrażenia. Hydrolat z róży stulistnej. Cudownie pachnie, jak w różanym ogrodzie, skóra po nim jest bardzo uspokojona. Olejek z kocanki. Zapach - jeżeli hydrolat ma podobny, to dla mnie wcale nie jest to woń nieprzyjemna. Roślinny piękny aromat. To samo olej z tamanu. Dodałam olejku kocankowego 5 kropelek do odrobiny kremu którego teraz używam na noc, Dax Perfecta do cery naczynkowej. Zrobił się nieco tłustszy od tej domieszki ![]() Skóra nie protestuje, podoba się jej ta ekologia. Odrobinę obu olejków domieszałam do niewielkiej porcji balsamu nawilżającego i powstał w ten sposób eksperymentalny preparat na pajączki i rozstępy na nogach. Na pewno będą kolejne zamówienia, jak nie z BU to z Mazideł.
|
|
|
|
#685 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja już niedługo też składam pierwsze zamówienie I chyba jednak na pierwszy raz właśnie z BU, a potem się zacznę z mazidłami bawić...
|
|
|
#686 |
|
Raczkowanie
|
witam chciałam sie zapytac czy kupując na BU a konkretnie hydrolat oczarowy to on juz jest w buteleczce z psikaczem? jestem nowa w tym wątku i proszę o pomoc. dzieki
|
|
|
|
#687 |
|
Zadomowienie
|
Margi, nie... jak chcesz buteleczkę z psikaczem to musisz ją kupić i hydrolat przelać... Hydrolat w BU Sprzedawany jest w zwykłej buteleczce, z małym dozownikiem.
|
|
|
|
#688 |
|
BAN stały
|
Kwas hialuronowy zmieszany na dłoni z olejem
To cała sztuka pielęgnacji w moim wydaniu. Zmieszanie mniejszej ilości oleju daje taką nietłustą emulsję, a wprzewaga oleju sprawia, że dłużej zostaje on na buzi. Używam jojoby lub konopnego z mazideł. Czy używacie samych olei? Ja kładę olej wieczorem, przed nałożeniem żelu z izotretinoiną tj. Izotziaja. A po żelu odczekuję i nakładam maść vilcacora.
|
|
|
|
#689 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
daj na dłoń olej, Ha i psiknij odrobinę hydrolatu - wymieszaj |
|
|
|
|
#690 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Kwas hialuronowy zmieszany na dłoni z olejem
Cytat:
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=325904 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:47.

) i bardzo wrażliwymi policzkami. Na policzkach w sytuacjach stresowych lub po wypiciu czegoś gorącego polawia mi się rumieniec - coś na kształt półksiężyca okalającego kości policzkowe, blisko oczu. Na linii szczęki mam też kilka naczynek, które nie są widoczne ze względu na ich umiejscowienie.
Czy macie jakieś doświadczenia z tymi specyfikami? chodzi mi głównie o porównanie ich skuteczności. Poza tym zastanawiam się, który z hydrolatów z kocanki jest lepszy - mazidłowy czy z BU? Proszę Was, kochane, pomóżcie mi.