|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum
Polly, opis "drogi przez mękę" bosski
Przyznam się, że sama powoli się przymierzam do jakiejś organizacji (powoli, bo całość mnie trochę przeraża) poza tym trochę się wymieniam próbkami i już zaczynam zbierać bąble, pudełka, oraz lekki ochrzan za bałagan od TŻ-ta ![]() Acha, uważam że flacha należy się organizatorce bez względu na ilość ml
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
|
|
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przepraszam, że się wtrącę ale odpowiadając na Twoje pytanie za co 7zł... może za to, że na przykłąd na poczcie koło mnie koperty te najmniejsze są po 1,20zł, troszkę większe za 1,40zł no ale zawsze mogłabym jechać pół miasta żeby kupić tańsze ale niestety mój czas jest dla mnie cenny |
|
|
|
|
#213 | |
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Cytat:
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
|
|
|
|
#214 | |
|
perfumowy zawrót głowy
|
Cytat:
![]() Bardzo trafny opis - niektóre z punktów znam z autopsji, ale nie wszystkie - to chyba nie jest ze mną aż tak źle. Ale muszę kupić sobie książkę nadawczą - lepsza niż te małe świstki, które mam już wszędzie. Mam pytanie natury technicznej - czy przepsikiwanie igłą i strzykawką jest konieczne? Jest bardziej precyzyjne?? Ostatnio przyjaciółka mi wzdychała na temat Hypnose i chciałam jej dać mini odlewkę a tym nowym atomku 5ml - miałam problem do trafienia w taką małą szyjkę atomka, z większymi wiadomo nie ma problemu. Proszę o odp. bo wkrótce moje pierwsze przepsikiwanie...
|
|
#215 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
)
|
|
|
#216 |
|
perfumowy zawrót głowy
|
Dzięki, ale nie wiedziałam, że one wypadają minimalnie mniejsze...
No nic, na wszelki wypadek zakupię strzykawkę i igłę.
|
#217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie polecam tej metody (nie bardzo się kalkuluje), więc lepiej precyzyjnie odmierzać pojemności. Choć bogiem a prawdą i to chyba nie zawsze jest gwarancją sukcesu, bo zdarza mi się dostawać odlewki, gdzie jednak sporo brakuje do 5 czy 10 ml
Edytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2009-11-03 o 08:18 |
|
|
|
|
#218 | |
|
perfumowy zawrót głowy
|
Cytat:
Jeśli ktoś płaci za ileś ml to powinien dokładnie tyle dostać. Inna sprawa, że tak jak piszesz, traci się cenne ml, które zostają na ściankach atomizera albo na palcach. Chciałabym, żeby w mojej flaszce zostało tyle ile ma być, a nie mniej
|
|
#219 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak mi się wydaje. Poza tym sklepów papierniczych jest sporo, nie trzeba jechać na koniec miasta. Nie rozumiem takiego podejścia, że "twój czas jest zbyt cenny", dlatego liczysz dziewczynom drożej, no ale flaszkę chcesz taniej - dlatego przecież organizujesz te zakupy...To kupuj te 50ml zamiast 100ml skoro twój czas jest zbyt cenny aby załatwić to tanio również dla dziewczyn. Mnie koperta bąbelkowa kosztuje 60gr (sklep z art. biurowymi). Folię bąbelkową za darmo mam z firmy importującej sprzęt medyczny - po prostu poszłam i poprosiłam, bo oni ją po prostu wyrzucają. I teraz mam cały karton folii i leży. Jak się chce, to można .
Edytowane przez Velvet Acid Kitty Czas edycji: 2009-11-03 o 08:30 |
|
|
|
|
#220 |
|
czyli Endżi
|
Velvet Acid Kitty, rację masz z tą folią bąblową i kopertami. U mnie to już chyba jakieś w ogóle drogie zagłębie, bo ta najmniejsza możliwa koperta bąblowa conajmniej 90 groszy a średnią trzeba liczyć za 1,60 - 1,80zł. To wszystko w papierniczym
![]() Ale ojciec jednego razu przywiózł z roboty płachtę bąblową rozmiarów dywanu, bo mają tego na kilogramy - sprowadzają meble i części do wnętrz jachtów. I opracowałam sobie nową technikę pakowania. Biorę zwykła dużą białą kopertę (10 groszy na poczcie), atom ląduje w kokonie z bąbli a to obkładam gazetą żeby koperta była stabilna i sztywna. No bo to nasza w tym głowa żeby zrobić wszystko jak najlepiej jak najtańszym sumptem
|
#221 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
![]() dostałam kilka razy odlewkę/próbki w zwykłej, niebąblowej kopercie - super zabezpieczone, otulone kokonem bąblowym, ale ze względu na "cienkościenność" takiej koperty, za każdym raziem przesyłki przchodziły rozerwane (nie muszę chyba mówić, że pierwotna zawartość koperty nie zawsze do mnie dociarała w stanie nienaruszonym :/)
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
OK, napisze to wprost, choc zapewne mnie zjecie zywcem.
Dla mnie sytuacja, w ktorej ktos kupil flakon 100ml zamiast 50ml, (bo z takiego duzego 1ml perfum wychodzi taniej) i znajduje kilka osob, zeby odkupily od niego kilkadziesiat mililitrow- to nie sa wspolne zakupy, tylko sprzedaz odlewek i jako taka jest, moim zdaniem, niezgodna z wizazowym regulaminem. Krzyczcie, mieszajcie z blotem i posylajcie do psychiatry, ale tak wlasnie to widze. Dla mnie "wspolne zakupy" to to, co dzieje sie w tych najbardziej zakreconych watkach, gdzie wspolnymi funduszami sprowadza sie flakony, najczesciej z innego kontynetu i pozniej dzieli sie ich zawartoscia. (-o ile sie nie myle; takie wlasnie zakupu maja na mysli Polly i Cbr???)Mysle, ze powinno sie to odbywac zgodnie z umowa zawarta specjalnie na okazje takiego konkretnego przedsiwziecia., a nie na podstawie odgornych, sztywnych zasad- bo ta swoboda pozwolilaby na sprawiedliwy, (pod wzgledem etycznym, a niekoniecznie arytmetycznym) podzial kosztow. Co do pozycji organizatorki, wydaje mi sie, ze moznaby bylo, tak po ludzku, okazac jej wdziecznosc za caly trud wlozony w ogarniecie Sajgonu- nie wiem; w postaci dodatkowej probki, a moze kilku mililitrow zapachu, ktorego nie zamawiala???. Oczywiscie; wszystko zgodnie z dobra wola osob partycypujacych w zakupach. |
|
|
|
#223 | |
|
czyli Endżi
|
Cytat:
![]() Mam też jedną taką pocztę w mieście gdzie babiszony w okienku nie przyjmują listu jeśli jest zaklejony taśmą klejącą... Na nic się zdały moje tłumaczenia że nigdzie indziej nie robią ceregieli a ja mogę bez problemu zrobić podpis na kopercie, że to ja zakleiłam.Niektóre "kupne" koperty bąbelkowe mają słaby albo wyjątkowo cienki paseczek kleju. A mnie ani się śni ryzykować rozklejenia na trasie Więc wożę ze sobą te pakunki na uczelnię i po zajęciach albo na okienku idę na pocztę gdzie kobietki nie są takimi ortodoksami.Katt, mnie też od niedawna coś takiego kołatało się po głowie Podczas pierwszych zakupów u Demeter mój "team" zrobił mi taką niespodziankę o której piszesz i bardzo miło to wspominam. Wiadomo, firma sama od siebie daje jeden giftowy flakonik i już utarło się że trafia do organizatorki (inna sprawa, że to najgorzej schodząca, nieciekawa cienizna). Ale poza tym faktem chyba Martwa Papuga zaproponowała otwarcie "funduszu prezentowego dla Aniołka" ( Niektóre też nie chciały 2zł zwrotu, które zostały po różnicy kursu polecając mi iść do sklepu i kupić jogurtową Milkę ![]() To były naprawdę ciężkie do przeskoczenia zakupy (nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta jak to mniej więcej wyglądało), ale ani przez sekundę nie myślałam o dowodach wdzięczności. Bo to nie po to się robi. Ale inicjatywa dziewczyn była przemiła i myślę, że byłoby strasznie sympatycznie gdyby weszło to do tradycji
|
|
#224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To są wspólne zakupy, nie sprzedaż gdzie samemu ustala się cenę, oby tylko ktoś kupił. Widzę że większość jest przeciwna dzieleniu kosztów wysyłki na liczbę kupujących. Mnie również nie podobałoby się gdyby ktoś do moich 5ml doliczył taką samą kwotę za przesyłkę od sprzedawcy jak tej osobie która kupuje 40ml. Obecny sposób wliczania ceny wysyłki od sprzedawcy w cenę flakonu i dzielenie przez ml, nie jest zły, bo my-jako organizatorzy też część tych kosztów pokrywamy ze swoimi ml, dodatkowo kupujemy strzykawkę, przez którą odmierzanie jest najbardziej sprawiedliwe, taśmę, bąbelki itp. Najlepszym rozwiązaniem byłoby pozostawienie możliwości decyzji Organizatorce, jednak dzielenie kosztów wysyłki na liczbę kupujących byłoby nie fair i tego należałoby zakazać. W moim mieście kupienie koperty bąbelkowej poniżej 1,2zł jest nierealne, dlatego też zamówiłam na Allegro całe pudło, żeby zmniejszyć koszty, jednak chcąc kupić w Busku koperty w cenie 60gr to nawet jakbym na rzęsach stanęła nie byłoby to możliwe. Niejednokrotnie przesyłki w zwykłej kopercie gdzie w środku był dobrze owinięty flakon w kartonik przychodziły rozerwane niestety. Nie bardzo rozumiem zaklejania wylotu atomizera? Czemu to ma służyć? Sam przecież nie psiknie, skoro ma zatyczkę u góry ![]() Mam też od razu pytanie, co z listą pomocnych Wizażanek, na jakiej zasadzie powinnam tam dodawać nicki, wystarczy że ktoś się zgłosi, czy muszę prowadzić śledztwo i pytać po użytkownikach czy potwierdzają te umiejętności?
|
|
|
#225 | |||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Cytat:
, bo bsobie panie w papierniczym wszystkie koperty opisały .ale-uwaga- juz nie bedzie tyle kosztowała- kupiłam tańsze-wydałam na to 5 zł (2 bilety) których nie doliczę do kosztu kopert i błagam nie próbujce udowodnić ze ktoś chce na kims zarobić.( to ogólne stwierdzenie nie do velvet) Cytat:
![]() no ja tak nie uwazam-nie chcesz poswiecac czasu nie organizuj,ale uwazam ze po to sie organizuj zeby miec flaszke. ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- cytuję inny wątek- czy uwazacie ze to jest fair?: Dot.: Nie załapałam się na..., chętnie przyłączyłabym się... Szykują się jakieś rozbiórki? ![]() Chapnęłabym: Lolitę EDP -30-40 +F Emporio Armani Diamonds - 30-40 +F Prada by Prada - 30-40 +F __________________ czyli dziewczyna szuka łosia, który wszystko za nią zrobi i wyśle jej flaszkę ![]() wg. tych którzy uwazają ze flaszka dla tego kto bierze najwięcej ma zupełną racje i prawo do tego
|
|
|
#226 | ||||
|
Wiedźma
|
Cytat:
Serio mówię. Coś tam się zawsze rozpyli w powietrze albo ścieknie po palcach. I to zwykle jest strata właściciela flaszki (u mnie niekoniecznie moja, bo pisałam już, że czasem kupuje i rozlewam flakon dla kogoś i dla siebie biorę odlewkę albo nic). Faktem jest, że nigdy żadna z biorących flakon osób nie miała do mnie żalu o dodatkowe ubytki, ale też bardzo się staram nie marnować. Z moich doświadczeń wynika, że owszem, są flakony, które mają dokładnie po 100 ml (Durbano czy Diptyque), ale są też flakony lane "z górką) - tak mi się przynajmniej wydaje w odniesieniu do Cashmere Fissore czy ostatnio Patchouli Le Labo - nie wiem na ile to kwestia grubego dna i mylnego wrażenia. ![]() Co najgorsze - są też flakony zawierające jakby mniej, niż sto mililitrów w stu mililitrach. tak, mam wrażenie, jest z 10 Corso Como - przepsikiwałam je dwa razy, pierwszy raz dla kogoś, drugi dla siebie i za każdym razem mam wrażenie, że zostało mniej, niż powinno. W ostatnim przypadku moje dziecko szacuje na 7 ml mniej, ja na jakieś 5 i nie sądzę, by cała ta strata wynikała z nieudolnego psikania. Szkoda. Gdybym wiedziała, wzięłabym więcej. Tyle, że zawsze pojawi się ktoś, kto poprosi o jeszcze 5 ml, "ty i tak masz dużo". ![]() Cytat:
Ale się nie zgodzimy tak do końca... ![]() Bo taki podział flakonu to także (poza tym, że oszczędność dla osoby biorącej pół setki zamiast pięćdziesiątki) okazja nabycia odlewki "po kosztach". Nawet przy ogólnodostępnych zapachach nie każdego stać na zakup najmniejszego nawet flakonika, no i nie każdy chce inwestować w trzydziestkę, skoro może mieć 10 czy 20 ml taniej. Organizatorka "odrabia" tę swoją korzyść pracą społeczną przy organizacji. Tak z kolei ja to widzę. Cytat:
Cytat:
Do pierwszej flaszki są trzy darmowe próbki, do każdej następnej jedna. U mnie ktoś, kto bierze flakon, dostaje do niego też przynależną próbkę, ale pierwszy flakon, ten z trzema próbkami zwykle liczę dla siebie. To jest w pewnym stopniu to, co mówisz. Oczywiście nijak to się nie przelicza na te godziny roboty, ale zawsze coś...
|
|
#227 |
|
grozi wypollizowaniem
|
jescze co do zawyzania kosztów ml- z tym sie nie zgodzę
bo podstawą wspólnych zakupów jest to ze nikt nie zarabia na tym i to powinna być głowna cecha tych zakupów ujęta regulaminem. Sprzedaz po dowolnych cenach to spraedaz odlewek a nie wspólne zakupy
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2009-11-03 o 10:41 |
|
|
|
#228 | ||
|
never say no to panda
|
Cytat:
może bez sensu, ale nic mnie to nie kosztuje, a czuję się pewniej ![]() Cytat:
![]() Przy każdej ze zgłaszających się Dziewczyn pisałabym, w jakich sklepach robiły już zakupy (np. ja robiłam zakupy zagraniczne na Demeter, Chopinchemists, Lucky, Cheapsmells, ale nie potrafiłabym pomóc osobie, która miałaby problemy z Fragrancenetem). Inna sprawa z pomocą językową w tłumaczeniu korespondencji - tutaj nie uzależniałabym od stażu wspólnozakupowego, a wpisywałabym Dziewczyny, które w miarę stale wizażują (jako jedyne kryterium doboru).
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2009-11-03 o 10:11 |
||
|
|
|
#229 | |
|
perfumowy zawrót głowy
|
Cytat:
Może, te które tak uważają, że większy ma prawo do flaszki zorganizują dziewczynie te rozbiórki?? Widzę, że już się tutaj bardzo rozdrabniacie jeśli chodzi o obniżanie kosztów organizacji wspólnych zakupów. Większość osób pracuje i nie może sobie pozwolić na bieganie po wszystkich sklepach w mieście i porównywanie cen kopert bąbelkowych, po to aby wyszło 30gr taniej. Poza tym większość kosztów podaje się na samym początku w 1-poście, więc jeśli ktoś wchodzi w zakupy to akceptuje warunki, czyż nie?
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#230 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
blue- widze z napisałam to co ty ![]() ja np. nie zaklejam dziurki-tylko owijam tasmą do izolacji kabli to połączenie gdzie sie wkręca atomizer- własnie w tym miejscu są najczęściej przecieki
|
|
|
#231 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego, że tańszy jest mililitr we flaszce 100ml niż 50ml, to jest dla mnie klarowne, że o takiej motywacji pisze cały czas Velvet. Ale nie wiem, czy dla osób biorących odlewki motywacja ma znaczenie, skoro zależy im np. na 5ml jakiegoś zapachu. Albo, jak pisze Sabbath, nie mogą pozwolić sobie lub po prostu nie potrzebują najmniejszej nawet flaszki czy też nie chcą kupić odlewki z Allegro, gdzie cena jest już przeważnie wyższa. Czasem też bywa, że ktoś w przypływie euforii kliknie na All butelczynę za cenę 50% niższą niż sklepowa. To czemuż nie miałby się podzielić z innymi, jeżeli ci inni mają na to ochotę ![]() Cytat:
Przygarnę Meharees Edytowane przez KasiaxQ Czas edycji: 2009-11-03 o 10:41 |
||
|
|
|
#232 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() To tak w kwestii ponownego wyolbrzymiania pewnych problemów i szukania wymówek ![]() Zresztą 30gr róznicy to mały problem, ja kupowałam za 60gr, dziewczyny tu po 1,50zł - jak dla mnie szok, ale to dlatego że nie wiedziałam ile kosztuje na poczcie
|
|
#233 |
|
grozi wypollizowaniem
|
ja sie obawiam ze przez te dyskusje o 50 gr. wspólne zakupy nam padną
![]() wszystko dobrze funkcjonuje juz tyle czasu, to sie wzięły baby za ulepszania dobrego .Zasad powinno być jak najmniej, głowne ramy- a reszta powinna zalezec od fantazji organizatora. Tak naprawde rynek sam to reguluje i nikt sie nie zapisze na zakupy gdzie koszt wysyłki odlewki będzie 10 zł. uwazam ze niezarobkowy cel zakupów jest ich istotą, i jak dla mnie zadna różnica czy flacha jest a all czy z lucky (nie zdziwiłabym sie gdyby nieniszowe dziewczyny oskarzyły osoby wysuwające takie pomysły o dyskryminacje) flachy z galilu nie wiem gdzie wsadzic przy takim podziale... jedno co widzę ostatnio- to powolny upadek tego co w tym forum było najważniejsze.
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2009-11-03 o 11:21 |
|
|
|
#234 | ||
|
czyli Endżi
|
Cytat:
Przewija się tu bardzo dużo osób i oczywistym jest, że coś musiało w pewnym momencie tąpnąć. Ale imho to bardzo fajnie, że powstają regulacje, propozycje i jest dopuszczalne mniej samowolki Fajnie ustalić głosem większości coś raz na zawsze i się tego później trzymać. Bluegirl, co do weryfikowania osób rekomendowanych jako pomocne to przychylam się do tego co napisała Cbr Nie do końca zgadzam się z KasiąQ: Cytat:
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2009-11-03 o 11:31 |
||
|
|
|
#235 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ale nie chodziło mi o miłośc braterską ![]() Chodziło mi o atmosfere taką "ze az sie chciało" obawiam sie ze teraz wspólne zakupy zrobią sie bezpłciowe jak zakupy w hipermarkecie
|
|
|
#236 | ||
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Polly....
Od siebie dodam,że osoby dla których jest taką męką robienie odlewek i adresowanie kopert nie powinny się za to brać,bo wygląda to tak jakby robiły łaskę osobom biorącym odlewki.No a przecież można osoba organizująca dzięki temu ma flaszkę,skoro chce ją dzielić tzn że nie stać jej na zakup całej. .. Przy zakupach i rozlewaniu jednej-dwóch flaszek nie jest jakimś problemem opakowanie,każda z nas ma stare koperty i wzorem choćby BigMamy można używać starych przecież no nie? Co innego przy wielkich zakupach z Lucky czy Demeterów...no ale tutaj jest oczywiste dzielenie tych kosztów wliczając bąble ,pakowanie i co tam trzeba......Dlatego ja również uważam ,ze przy dzieleniu detalicznym nie ma co płakać nad własnym trudem odlewkowania. Nie pasuje Ci -kup sobie flaszkę sama,nie dziel nie odlewkuj i nie marudź!
|
|
#237 | |
|
czyli Endżi
|
Cytat:
![]() Ja tam miałam taki moment kiedy myślałam, że Perfumy to moje niebo na ziemi, ale obuch w łeb szybko mnie otrzeźwił ![]() Może będzie teraz pewien automatyzm i wypełnianie szablonów (imho to na plus), ale pasja zawsze jest gdzieś obok W końcu nie będziemy kupować marchewki tylko to, co wszystkie kochamy ![]() Gdzieś przewinęła się sugestia (chyba Cbr) żeby przygotować taki właśnie szablonik do wklejenia do pierwszego posta otwieranego wątku. Uzupełniałoby się tylko odpowiednimi informacjami - gdzie, ile, kiedy itd. To świetna propozycja
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2009-11-03 o 11:49 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#238 | ||
|
Zakorzenienie
|
your Angel tylko,że niektórzy mają w nosie to jak ten pierwszy wątek powinien wyglądać i co powinien zawierać....wystarczy pooglądać wątki i widać gołym okiem,Modka upomina a efektu ni ma......
|
|
#239 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
a z tym sie nie zgodze- mnie stać- ale nie chce zeby stało nie uzywane- po ciul mi 100 ml kozy jak uzywam ja ze 2x w miesiącu, a tak to ja mam radoche i inni tez ![]() co do marudzenia-sie odezwe bo to ja namarudziłam najwiecej , chodziło mi tylko o wykazanie niesprawiedliwości w przekonaniu ze flaszke bierze ten kto bierze najwiecej ml- i potem mamy posty- dołączę do zakupów 3 flaszek po 40 ml+flaszka
|
|
|
#240 | |
|
czyli Endżi
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.

byłam bardzo wybredna 

)
Nie polecam tej metody (nie bardzo się kalkuluje), więc lepiej precyzyjnie odmierzać pojemności. Choć bogiem a prawdą i to chyba nie zawsze jest gwarancją sukcesu, bo zdarza mi się dostawać odlewki, gdzie jednak sporo brakuje do 5 czy 10 ml

przykladowo - jesli ja zorganizuje zakupy flaszki X, gdzie zawyze koszty za mililitr - "bo tak" - i mimo to znajda sie chetni brac udzial w tym przedsiewzieciu, to o co chodzi? z drugiego zas konca patrzac - a gdybym okazala sie dobra ciocia i nie tylko za przesylke flachy do mnie, ale i za atomki & przesylki do uczestniczek zaplacila, to co, nie bedzie mi wolno? ja nie czaje, jak mozna robic problemy z niczego. jesli powstanie sonda, na podstawie wynikow ktorej ustali sie ogolne zasady, i tak bedzie czesc osob niezadowolonych (tych, ktorych glosy na dana opcje byly w mniejszosci). nie lepiej pozostawic kwestie organizacyjne tej osobie, ktora miano organizatora w danych zakupach nosi?