Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka 2009 - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-03, 16:54   #3661
magi77
Wtajemniczenie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Cytat:
Napisane przez marica5 Pokaż wiadomość
znalazłam fajny schemat zywienia http://n2.home.pl/download/schemat_z..._niemowlat.pdf

http://n2.home.pl/article.aspx?ArticleID=238

w ogóle tz zadzwonił z okropnymi wieściami i jakoś tak mi smutno, źle i w ogóle wszystko do życie czasem jest do bani, czlowiek cieszy sie że ma taka kochana kruszynke po takiej tragedii a tu kurde oj az brak mi słów ide ryczeć

a mam pytanie macie może jakis wzór wniosku o te 2 dni opieki, bo kadrowa kazala mi napisać a w necie nie moge znaleźć nawet nie mam dziś głowy do szukania. z góry bardzo dziękuję ;*
Co się stało

Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro...

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
magi77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 16:55   #3662
eleeri
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość

Nie kuś bo możesz żałować
dawaj - będę twarda

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
mi ginka mowila ze podczas brania tych tabletek ( ale tylko tych cerazette) ) nie robi sie zadnej przerwy, i nie ma w ogóle krwawienia z odstawienia. mogą tylko wystąpić plamienia podczas brania ich, ale przerwy się nie robi.
hmm, ja brałam pigułki, co prawda nie te, ale za to kilka rożnych przez ponad 10 lat i pamiętam jak pytałam się ginki jak długo mogę brać ciągiem (no bo przecież to wygodne a w tym czasie chodziłam do dwóch lekarzy) to pamiętam mówiły żeby co dwa, trzy opakowania musowo robić przerwę na krwawienie

Wojtusia, a tak z ciekawości, jeśli byś brała kilka lat to co ?
nie wierzę żeby nie było jakiś efektów ubocznych, przecież w końcu macica musi się kiedyś wyczyścić

Cytat:
w ogóle tz zadzwonił z okropnymi wieściami i jakoś tak mi smutno, źle i w ogóle wszystko do życie czasem jest do bani, czlowiek cieszy sie że ma taka kochana kruszynke po takiej tragedii a tu kurde oj az brak mi słów ide ryczeć

a mam pytanie macie może jakis wzór wniosku o te 2 dni opieki, bo kadrowa kazala mi napisać a w necie nie moge znaleźć nawet nie mam dziś głowy do szukania. z góry bardzo dziękuję ;*
co się stało

jeśli zaczekasz do jutra to małż przyniesie mi wniosek jaki my mamy w pracy to Ci zeskanuję

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 17:08   #3663
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
hmm, ja brałam pigułki, co prawda nie te, ale za to kilka rożnych przez ponad 10 lat i pamiętam jak pytałam się ginki jak długo mogę brać ciągiem (no bo przecież to wygodne a w tym czasie chodziłam do dwóch lekarzy) to pamiętam mówiły żeby co dwa, trzy opakowania musowo robić przerwę na krwawienie

nie wierzę żeby nie było jakiś efektów ubocznych, przecież w końcu macica musi się kiedyś wyczyścić
no ale to sa tabletki dla kobiet karmiacych - mozna je brac jesli sie nie dostalo miesiaczki
i teraz nie wiem co z ta przerwa

a kilka lat nikt ich nie bedzie bral bo po karmieniu sie wraca do normalnych

---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

marica to rzeczywiscie troche tych nieszczesc przezylas - wspolczuje
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 17:13   #3664
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

ale dzis zimno. Poszłam z Zuza na spacerek i takl zmarłam ze szok. ale ona zadowolona bo ładnie pospala

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Powiem Wam coś... wczoraj po raz pierwszy mielismy z TŻ awarie
Gumka pękła co prawda jestem świeżo po @ ale nic nie wiadomo jak tam z moja owulacja po porodzie. Jak narazie miałam regularne @.
To może mam dni niepłodne. Troszke sie stracham, teraz będę do konca listopada zyła w niepewności
Chyba cie rozumiem... Ja od 28 sierpnia do dzis nie mam @
Byłam juz raz u gina - dał mi Luteine na wywołanie, 5 dni temu przestałam brac i dalej nic
W czwartek znów ide. Ale mam stresa...

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mnie martwi coś innego - Kuba bardzo dużo śpi, jak wczoraj policzyłam, to z 18-19 godzin. I się martwię, jak to ja. Jak się obudzi, to się uśmiecha, gaworzy, ale jest tak, że jest jedzenie i już ok. 35-45 minut po Kubuś MUSI spać, bo trze oczka, marudzi. Martwię się
Dziecko jak spi to rośnie - tak moja mam mówi. A wogóle to ci troszke zazdroszcze bo moja mała tyle nie spi. Jak policze to ok. 12/13 wychodzi (ok 9-10) noc + ok. 13:30 2 godz i 3 drzemki po 15-30 min.

Cytat:
Ona strasznie sie slini i pluje no i wkłada rączki do buzi. jakis czas temu juz zobaczyłam białą kropeczkę na dziąsełkach, myslałam ze to jakas taka krostka jej sie zrobiła, ale ostatnio zrobila sie wieksza i bardziej sie przyjrzalam, podotykałam no i chyba ząbek, przynajmniej tak wygląda i czuc pod palcem takie twarde jak ząbek. byc moze jeszcze minie troche czasu, zanim na dobre wyrosnie, ale juz zaczyna.
Ja nie nadazam z wycieraniem buziaka. A gdzie Oliwce idzie pierwszy ząbek bo mojej Zuzi u góry.

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
witam sie ;]
ja mam pytanko - czy wasze dzieci tez tak niepsokojnie spia? wierca sie itd? ja myslalam ze przez to ze za cieplo ubrany mlody zmienialam to ale problem jest nadal i nie wiem od czego to jest , moze zeby ? moze co innego ?
No własnie. Moja często tak ma. W nocy czesto sie budze bo tak sie kreci. Zdzarza mi sie jej wtedy monia da to się uspokaja.

Ale ona szczególnie niespokojna jest jak je kręci sie i wierci ze szok. A po jedzonku czesto płaka i sie pręzy. czemu tak jest? Niezawsze tak ma... I raczej nie chodzi o to ze za mało czy za duzo zjadła, bo juz próbowałam jej dac wiecej albo wczesniej butelke zabrac zanim wszystko wdziamała...

Cytat:
moja nk bo chyba wy wszystkie macie sie w znajomych to ja tez chce
to wrzuciłam w mój profil
macie racje, nie pomyślalam ;*
A ja nikogo nie mam wsród znajomych ;(
A tez chce. Zaprosicie?

Cytat:
Kadrowa powinna ci dac. U nas w firmie pzrynajmniej sa takie formulazre specjalne czy zamierzam korzystac z tych 2 dni.
mayaha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 17:13   #3665
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

w koncu zamowilam stolki do kuchni

dziewczyny potrzebuje rady - zakochalam sie w tych panelach/firankach:
http://www.allegro.pl/item795860750_...ny_50x240.html

che kupic fiolet i krem - jak myslicie kupic po tyle samo i powiesic na przemian? zeby byly takie pasy? czy moze lepiej np po bokach po jednej fioletowej a reszta biala? nie wiem...
Stary 2009-11-03, 17:19   #3666
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
, żeby wszystko dobrze się skończyło

Ja też mam brzydki brzuch, w miarę płaski, ale sflaczały. A ćwiczyć mi się nie chce

Oj ten Mateusz, ma charakterek

No moje dziecię ekonomiczne jest, pewnie wie, że kryzys

Badania robiłam na własną rękę, a apetytu nie mam, czyli coś ze mną nie tak

A Ty miałaś już drugą dawkę na pneumokoki?

Dziewczyny, mnie martwi coś innego - Kuba bardzo dużo śpi, jak wczoraj policzyłam, to z 18-19 godzin. I się martwię, jak to ja. Jak się obudzi, to się uśmiecha, gaworzy, ale jest tak, że jest jedzenie i już ok. 35-45 minut po Kubuś MUSI spać, bo trze oczka, marudzi. Martwię się
to dobrze, ze duzo śpi - mój to w porywach dochodzi do 11-12 godzin, a często ok 10, ale jest wtedy nie do zniesienia, zdrowiej dla dziecka jak śpi duzo
ja czytałam gdzieś, ze dla niemowląt nawet do 20 godzin jest ok, ale wiadomo im starsze tym ta ilość się zmniejsza

Cytat:
Zazdroszczę

Maciek odwrotnie - chce się bawić, chwytać, gadać, poświęcać Mu całą uwagę - i tak cały dzień. Nawet chodzi ze mną do łazienki wziąć prysznic Mama myjąc się musi śpiewać, wyginać i klaskać. Przypomniałam sobie wszystkie pioseneczki i rymowanki z dzieciństwa

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Tak pytam, bo ten mój Maciek też jest plujek i zjadacz rączek. A jak było w dzień i w nocy - marudziła?
jakbym czytała o swoim Synusiu... już mi się pomysły kończą

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
niech wam bedzie.....moja fryz
ślicznie wyglądasz

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 17:20   #3667
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
dawaj - będę twarda

(...)
Nie będę ryzykowała Mati jeszcze mały

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość

che kupic fiolet i krem - jak myslicie kupic po tyle samo i powiesic na przemian? zeby byly takie pasy? czy moze lepiej np po bokach po jednej fioletowej a reszta biala? nie wiem...
Fajne, ja chyba bym zrobiła fiolet tylko po bokach, a reszta krem.

Dobra, ja już spadam, Małż niedługo wraca i pizze przywiezie
ale najbardziej to bym Maca wsunęła. Do juterka, oczywiście jak synek zezwoli

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2009-11-03, 17:22   #3668
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Marica duzo zdrowka dla mamy

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 17:22   #3669
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

moze dla ulatwienia wrzuce fotke okien

(suszarka sie nie przejmujcie, pranie Marciego)
Stary 2009-11-03, 17:23   #3670
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
to tak w małym skrocie napisze bo same wiecie. Teściowa była po wyniki i okazało się że jest ciężko chora, moja mama ma SM juz 10 lat ale ostatnio sie troche źle czuje, ja stracila synka 2 lata temu, myslalam że będzie teraz w końcu łatwiej jak mam moja myszkę ale też jest ciężko, strasznie kocham martynke ale też ciąglę myslę czy Kuba też by taki był czy by tak gadał, czy to czy tamto i tak w kólko. gdyby nie ta mała kochana istotka ktora teraz ze mna pisze i wlepia oczka w monitor, to chyba bym nie wytrzymała, mała jest dla mnie takim motorkiem. ale w takie dni jak dzis kiedy dowiaduje sie że ktoś bliski jest chory to ax serce pęka z bólu . czy już nigdy nie bedzie dobrze?a nie będe wam psuła humorków na tym wesolym watku
buziaki
Współczuję

Cytat:
no ale to sa tabletki dla kobiet karmiacych - mozna je brac jesli sie nie dostalo miesiaczki
i teraz nie wiem co z ta przerwa

a kilka lat nikt ich nie bedzie bral bo po karmieniu sie wraca do normalnych
aha
jakoś mi się skojarzyło że moja koleżanka je brała
ale ona nie karmiła, ba nawet dzieci nie ma

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
ale dzis zimno. Poszłam z Zuza na spacerek i takl zmarłam ze szok. ale ona zadowolona bo ładnie pospala

Byłam juz raz u gina - dał mi Luteine na wywołanie, 5 dni temu przestałam brac i dalej nic
A ja nikogo nie mam wsród znajomych ;(
A tez chce. Zaprosicie?
zimno i u mnie, brrr a jeszcze zapowiadają ochłodzenie i opady śniegu

daj linka na priv

Cytat:

ja bym wzięła jasną w środku a ciemniejszą na brzegach

Stary 2009-11-03, 17:35   #3671
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
to tak w małym skrocie napisze bo same wiecie. Teściowa była po wyniki i okazało się że jest ciężko chora, moja mama ma SM juz 10 lat ale ostatnio sie troche źle czuje, ja stracila synka 2 lata temu, myslalam że będzie teraz w końcu łatwiej jak mam moja myszkę ale też jest ciężko, strasznie kocham martynke ale też ciąglę myslę czy Kuba też by taki był czy by tak gadał, czy to czy tamto i tak w kólko. gdyby nie ta mała kochana istotka ktora teraz ze mna pisze i wlepia oczka w monitor, to chyba bym nie wytrzymała, mała jest dla mnie takim motorkiem. ale w takie dni jak dzis kiedy dowiaduje sie że ktoś bliski jest chory to ax serce pęka z bólu . czy już nigdy nie bedzie dobrze?a nie będe wam psuła humorków na tym wesolym watku
buziaki
Współczuje przeżyć i problemów. ściskam Cię mocno. Możesz zawsze się wyżalić, bo właśnie tu jest miejsce na dzielenie się i radościami i smutkami.

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2009-11-03, 17:39   #3672
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

mayaha - dziekuje za odpowiedz !

svinecka - fajne te panele ja sie tez zastanwialam ale niestety musialabym karnisze wymienic, ja sama szyje firanki , wiec problem z głowy. Masz taki sam puf jak ja chcialam kupic, ale niestety stwierdzialam ze za duzo miejsca mi zajmuje ! nie boisz sie ze synek zleci z tego pufa jak bedzie ruchliwszy bardziej ?

kiedy któas (przepraszamnie wiem ktora) wkleila zdjecia diabełka ;] My mamy podony komplecik -zdjecie robione komorka ale cos tam widac ;]

marica5 ja trzymam kicuki za ciebie i wsyztskich w około, lepsze dni musza nadejsc i napewno nadejda, córe masz sliczna i to powod do radosci a synek patrzy z gory za pewne kiedys bedziecie wszyscy razem i szczesliwi, bez wzgedlu na to co sie stalo ze nie ma synka przy was i bez wzgledu na to co sie bedzie działo !!!!

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres

Edytowane przez Gizmiatko
Czas edycji: 2009-11-03 o 17:48
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 17:52   #3673
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Nie będę ryzykowała Mati jeszcze mały
Do juterka, oczywiście jak synek zezwoli

jak ładnie poprosisz to może pozwoli

Cytat:
kiedy któas (przepraszamnie wiem ktora) wkleila zdjecia diabełka ;] My mamy podony komplecik -zdjecie robione komorka ale cos tam widac ;]
Mariola wklejała

Twój diabełek też jest słodki

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
musialabym karnisze wymienic, ja sama szyje firanki , wiec problem z głowy.
ja też szyję sama
i zasłony też
pewnie mamy takie same karnisze, na żabki

a propos co to jest:
ropucha i 40 żabek ???
...

teściowa wiesza firanki

Stary 2009-11-03, 17:57   #3674
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Idź do lekarza ale nie mów że robiłaś badania
po co masz mówić
idź, powiedz co Ci dolega, może da Ci skierowanie na inne badania
przecież coś jest nie tak skoro nie masz apetytu i chudniesz,
weź pod uwagę, że karmisz i musisz być zdrowa i dobrze odżywiona, żeby dziecko zdrowo rosło

Eeee tam od razu agresywne

Ja nie chcę nikogo namawiać do szczepień, każdy zrobi jak uważa,

my szczepiliśmy ponieważ w pracy mamy kontakt z ludźmi, jak nam lekarz powiedział, są ludzie którzy nie są chorzy ale są nosicielami i ja albo mąż możemy przenieść wirusa do domu i zarazić małego.
A Mateusz też będzie siedział w domu, z babcią

dodatkowo za szczepieniem przemawia fakt, że w innych krajach są to szczepienia obowiązkowe i refundowane

dodam, że na meningokoki też będziemy szczepić ale jak Mati będzie starszy

a tu masz fajną stronkę, poczytaj sobie "pytania rodziców"
http://www.pneumokoki.pl/
Na pewno wstępnie skieruje mnie na te badania, co już zrobiłam. Ale mam fajną lekarkę, zobaczę, co powie. Tylko kiedy iść, Kubuś bez mamusi żyć nie umie

Chyba zdecyduję się na te pneumokoki, nawet nie wiedziałam, że w innych krajach to są obowiązkowe szczepienia. Pytanie tylko, czy muszę już przy drugim szczepieniu?

Cytat:
Oto strona fundacji której jedna ze współzałożycielek była wtedy w TV i opowiadała o swoim dziecku, które po pneumo straciło "tylko" słuch w jednym uchu
ja po przeczytaniu historii tych dzieci nie miałam najmniejszych wątpliwości, czy szczepić

http://www.parasoldlazycia.org/start.html
Przeczytałam tylko kilka zdań i na razie odpuszczam. I tak mam podły nastrój.

Cytat:
Pięknie wyglądasz

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
nie martw się niepotrzebnie...no mamy to już chyba tak mają

Zobacz, moja mała wstała ok 7.15, zjadła, poopowiadała, o 9 już spała, wstała na mleczko o 10.40, pobawiłyśmy się i...zasnęła jakieś 20 minut temu....Widocznie tyle potrzebuje, twój synus pewnie też, porozmawiaj z pediatrą jeżeli Cię to niepokoi ale moim skromnym zdaniem to po prostu genialne dzieci mamy

Cytat:
Naprawde oszczędny

Mój w nocy sporo sika, rano pampek waży tone
(...)
Kuba spi od 18 do 6 (mniej wiecej), potem ok 9 z godzinke, po 13 ze 2 godzinki i ostatnio przysypia przed kąpielą - pół godzinki.
Czyli ok 15, 5 godzin wychodzi.

No Twoj Kuba tylko 3 godzinki wiecej. Może lubi pciuniać.

Rozumiem Cie Ja tez lubie siać panikę i małż mnie ochrzania.
Martwie sie tym niejedzeniem Kuby a teraz zaczełam sie martwic tym, że przestał głużyc. Wczesniej duzo "gadał" a teraz tylko stęka, jęczy, mlaska, pluje, mryczy.
Ale juz mnie troszke uspokoiły dziewczyny na watku majowo-czerwcowym, ze podobno to normalne. Jak dziecko uczy sie nowych umiejętności to na chwile zapomina o starych. Wiec troszke sie uspokiiłam
On chyba trzyma to siku, bo po porannym karmieniu Jego pieluszka waży chyba 2 tony

Dzięki za pocieszenie , mam nadzieję, że po prostu jest śpioszkiem i nie oznacza to żadnych kłopotów

Ja też z tych wiecznie martwiących się. Właśnie się tak pożarłam z Małżem, że aż się poryczałam. Jemu wydaje się, że ze wszystkim przesadzam, a w innych sprawach dotyczących Kuby sam nie jest lepszy. Gnom jeden.

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
heloo

Przechlapane mamy z tym katarem ... Bartosz ciagle się krztusi bo mu spływa do gardełka ... jak mu odciągam frida to krzyczy jak opętany ... ehhh
(...)
no to ja się dołaczam! Do lekarza marsz!!! bo inaczej
(...)
... dołki precz!!! .... Kubuś napewno jest zdrowiutki, tylko po prostu lubi duzo spać
, współczuję kataru

Następna agresywna

, oby, oby

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 17:58   #3675
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Maciek już zaakceptował fridę, nie jest to wielka miłość, ale jest ok. Frida najpierw przed nim tańczy, śpiewa, rymuje, dotyka policzków, noska, całe przedstawienie , a później po malutku do noska i znowu śpiewa i tańczy itd. Oczywiście nic na siłę, na siłę było raz (z mega krzykiem), ale mały dusił się gilkami. I nigdy nie wyciągamy jak mały jest głodny, bo kończy się wrzaskiem.
Ja od dawna wiedziałam, że Ty masz duszę artysty

Cytat:
Jest szansa żeby je zobaczyć ?
Przyłączam się do prośby

Cytat:
Może lepiej nie, bo mamusi słoń na ucho nadepnął, a synek nikomu nie powtórzy tych moich wyjców
A może on dlatego tak płacze?

Cytat:

Nie kuś bo możesz żałować
Jestem gotowa, też chcę zobaczyć

Cytat:

Cytat:
buziaki
, nie wiem, co napisać. Współczuję z całego serca i przytulam

---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Cytat:
Dziecko jak spi to rośnie - tak moja mam mówi. A wogóle to ci troszke zazdroszcze bo moja mała tyle nie spi. Jak policze to ok. 12/13 wychodzi (ok 9-10) noc + ok. 13:30 2 godz i 3 drzemki po 15-30 min.
Też syszałam nie raz to powiedzenie, że dziecko jak śpi, to rośnie. Tylko czytam o Waszych dzieciach i chyba żadne tyle nie śpi. A Kubuś ma już skończone 3 miesiące.

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
to dobrze, ze duzo śpi - mój to w porywach dochodzi do 11-12 godzin, a często ok 10, ale jest wtedy nie do zniesienia, zdrowiej dla dziecka jak śpi duzo
ja czytałam gdzieś, ze dla niemowląt nawet do 20 godzin jest ok, ale wiadomo im starsze tym ta ilość się zmniejsza
, zapytam lekarki i poczekam, czy to się będzie zmieniało.

H. MacLeod

.
Stary 2009-11-03, 18:08   #3676
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
. Masz taki sam puf jak ja chcialam kupic, ale niestety stwierdzialam ze za duzo miejsca mi zajmuje ! nie boisz sie ze synek zleci z tego pufa jak bedzie ruchliwszy bardziej ?
!!
my mamy duzo miejscia w salonie wiec nie ma problemu - a pufe mamy w komplecie razem z naroznikiem - w zasadzie to mamy dwie takie pufy tylko jedna jest przytwierdzona do kanapy i tworza razem naroznik

nie boje sie, ze synek zleci bo nie klade go na pufie

a diabelek super
Stary 2009-11-03, 18:17   #3677
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno wstępnie skieruje mnie na te badania, co już zrobiłam. Ale mam fajną lekarkę, zobaczę, co powie. Tylko kiedy iść, Kubuś bez mamusi żyć nie umie

Chyba zdecyduję się na te pneumokoki, nawet nie wiedziałam, że w innych krajach to są obowiązkowe szczepienia. Pytanie tylko, czy muszę już przy drugim szczepieniu?

Ja też z tych wiecznie martwiących się. Właśnie się tak pożarłam z Małżem, że aż się poryczałam. Jemu wydaje się, że ze wszystkim przesadzam, a w innych sprawach dotyczących Kuby sam nie jest lepszy. Gnom jeden.

Nie wiem, chyba zależy tylko od Ciebie

co małz nawywijał
do tej pory, czy istnieje konieczność stosowania.

Edytowane przez eleeri
Czas edycji: 2009-11-03 o 18:24
Stary 2009-11-03, 18:24   #3678
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:

jak ładnie poprosisz to może pozwoli

Mariola wklejała

Twój diabełek też jest słodki

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

ja też szyję sama
i zasłony też
pewnie mamy takie same karnisze, na żabki

a propos co to jest:
ropucha i 40 żabek ???
...

teściowa wiesza firanki
znam ten kawał o tesciowej -nota bene sama mi to mowila za czasow keidy sie lubiłysmy hyhyhy ;]
ja zasłonnie szyje bo mam rolety a karnisze mam z jedna sztanga wiec nawet jakbym chciala to zaslon nie powiesze;]

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Cytat:
my mamy duzo miejscia w salonie wiec nie ma problemu - a pufe mamy w komplecie razem z naroznikiem - w zasadzie to mamy dwie takie pufy tylko jedna jest przytwierdzona do kanapy i tworza razem naroznik

nie boje sie, ze synek zleci bo nie klade go na pufie

a diabelek super
no włąsnie ;] do naroznika i mozna bylo dokupywac te pufy my zrezygnowalismy z braku miejsca, w sumie to i tak chyba za rok bedziemy zmieniac bo cos czuje ze ten naroznik Nataniela nie wytrzyma ;] hihi ale to dobrze bo ja lubie zmieniac meble moj nieśłubny niekoneicznie

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-11-03, 18:25   #3679
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:

"Do krajów, które wprowadziły szczepionkę przeciwko pneumokokom do powszechnych kalendarzy szczepień należą:

Kiedy zaleca się rozpoczęcie szczepień przeciwko pneumokokom? Obejrzyj film i odpowiedz na pytanie

Po ukończeniu 2 roku życia Tylko jeśli uczęszcza do żłobka lub przedszkola Pomiędzy 7 a 10 miesiącem życia przed ukończeniem 6 miesiąca życia

« Powrót

Szczepionki przeciwko pneumokokom

dodano: 2009-03-12 Jedynymi szczepionkami, które są skuteczne u dzieci już od 2 miesiąca życia są szczepionki skoniugowane. Określenie „Skoniugowany” oznacza, że w składzie szczepionki, poza fragmentami drobnoustrojów chorobotwórczych, znajduje się specjalne białko, dzięki któremu układ odpornościowy nawet najmniejszego dziecka wytwarza przeciwciała. Dostępna na rynku polisacharydowa szczepionka przeciwko pneumokokom nie jest wskazana u dzieci poniżej 2 roku życia. Zalecana jest dorosłym oraz dzieciom powyżej 2 roku życia z grup wysokiego ryzyka.

Dostępne szczepionki skoniugowane

7 walentna szczepionka przeciwko pneumokokom
Pierwszą szczepionką skoniugowaną przeciwko pneumokokom, która pojawiła się na rynku jest szczepionka zawierająca siedem serotypów pneumokoka, połączonych (Skoniugowanych) z białkiem nośnikowym.

Wskazania do stosowania:
zapobieganie
  1. Inwazyjnej Chorobie Pneumokokowej (zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych, posocznicy, bakteriemii, zapaleniu płuc z bakteriemią)
  2. zapaleniu płuc bez bakteriemii
  3. ostremu zapaleniu ucha środkowego (OZUŚ)
wywołanym przez Serotypy szczepionkowe S. pneumoniae

Szczepionkę można stosować u dzieci od 2 miesiąca życia do 5 roku życia

10 walentna szczepionka przeciwko pneumokokom

Od kwietnia 2009 roku na rynku dostępna jest inna szczepionka skoniugowana zwierająca dziesięć serotypów pneumokoka.

Wskazania do stosowania:
Zapobieganie
  1. Inwazyjnej Chorobie Pneumokokowej (zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych, posocznicy, bakteriemii, zapaleniu płuc z bakteriemią)
  2. ostremu zapaleniu ucha środkowego (OZUŚ) wywołanym przez Serotypy szczepionkowe S. pneumoniae
Szczepionkę można stosować u dzieci od 6 tygodnia życia do 2 roku życia

Dawkowanie Skoniugowanych szczepionek przeciwko pneumokokom

Wiek dziecka Liczba dawek Informacje o dawakowaniu 2-6 miesiąc
3+1 Trzy dawki, przy zachowaniu odstępu przynajmniej 1 miesiąca pomiędzy dawkami.
Czwartą dawką zaleca się w drugim roku życia.

Wiek dziecka Liczba dawek Informacje o dawakowaniu
7-11 miesiąc
2+1 Dwie dawki, przy zachowaniu odstępu przynajmniej 1 miesiąca pomiędzy dawkami.
Trzecią dawkę zaleca sie w drugim życia.

12-23 miesiąc 2 Dwie dawki przy zachowaniu odstępu przynajmniej 2 miesięcy pomiędzy dawkami
24-59 miesiąc*
1 Jednorazowa dawka.
Niektóre rzeczy się dziwnie powklejały, ale dzięki

Niezła ekspertka z Ciebie. I to już w drugiej specjalizacji

Jeśli dobrze zrozumiałam, to raczej nie zdążę w trybie 2-6 miesiąc, bo trzeba zachować miesięczne przerwy. Więc może zaszczepię w drugim półroczu życia Kuby.

Ale mam doła

H. MacLeod

.
Stary 2009-11-03, 18:32   #3680
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Ale bierzesz od uwage ciąże?

W sumie u mnie jest po @, a owulacja jak wiadomo jest ok 14 dnia cyklu (przynajmniej ja tak miałam) wiec może nic sie nie stanie.
Troche ochrzaniłam TŻ bo kupił jakies zwykłe gumki w Biedronce no i prosze jakie ferelne On sie śmieje, że najwyżej Blaneczka będzie...haha mi nie jest do śmiechu

Cytat:
w dziewczyny potrzebuje rady - zakochalam sie w tych panelach/firankach:

Kobieto te firanki są cudne.

Jak juz bede miała swój domek to sobie takie fundnę ten brąz tez jest ok.

Może zrob tak, że w srodku biały a po bokach np. po dwa fiolety.

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
Ale mam doła
Co sie stało??

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 18:35   #3681
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, chyba zależy tylko od Ciebie

co małz nawywijał
Zapytam lakarkę, ale pasowałoby mi między 7. a 11. miesiącem, bo ja nie szczepię skojarzonymi i starczy tych kłuć

No właśnie czepia się, że ja się ciągle martwię, wspomniałam o neurologu, to mówi, że wymyślam, może i tak, ale chyba lepiej sprawdzić, nie? Kupą też się martwię mimo wszystko, byłaby regularnie, to spokój by był. Oczywiście tu też przesadzam. Martwię się, że Kubuś dużo śpi, a mało się bawi - marudzę.

Ale jak On z Małym jest i wystarczy, że Kubuś zakaszle, to On myśli, że się ksztusi i już panikuje.

Powiedziałam, że jest gnom, to poszedł do pracy pracować wielce obrażony (zwykle pracuje w domu). A jest gnom i koniec

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2009-11-03 o 18:36
Stary 2009-11-03, 18:41   #3682
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Miramej - skąd ten dół ?

mayahaa karmisz piersia - karmienie piersia moze powstrzymac @, ja nie mialam pokarmu zbyt długo i mniej wiecej po 5 tygodniach połogu, tygodniu przerwy mialam pierwszy okres i od razu bralam tabeltki zeby Natanielowi nie dorobic szybko rodzenstwa hihi. Moze kup test i sprawdz czy nie ma II kresek jelsi nie bedzie to brak @ musi byc z innego powodu !
Ps ja po luteinie odstawalam do 7 dni po odstawieniu - wiec jest szansa

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Cytat:
Zapytam lakarkę, ale pasowałoby mi między 7. a 11. miesiącem, bo ja nie szczepię skojarzonymi i starczy tych kłuć

No właśnie czepia się, że ja się ciągle martwię, wspomniałam o neurologu, to mówi, że wymyślam, może i tak, ale chyba lepiej sprawdzić, nie? Kupą też się martwię mimo wszystko, byłaby regularnie, to spokój by był. Oczywiście tu też przesadzam. Martwię się, że Kubuś dużo śpi, a mało się bawi - marudzę.

Ale jak On z Małym jest i wystarczy, że Kubuś zakaszle, to On myśli, że się ksztusi i już panikuje.

Powiedziałam, że jest gnom, to poszedł do pracy pracować wielce obrażony (zwykle pracuje w domu). A jest gnom i koniec
to chyba w naszej naturze jest ze sie martwimy, ja przez tego mojego wczesniaka mam juz siwe wlosy bo tez sie martwie ze cos nie tak, ze kupy nie ma , a jak jest juz ze jakos inaczej wygalda, ze malo je, albo za duzo, ze nie psi cąłymi dniami, albo ze spi 5 razy dziennie po 15 minut, teraz doszedl problem z tym ze on sie strasnzie wierci w czasie snu, mojemu juz nic nie mowie bo on to tez juz na mnie krzywo patrzy ze ja sobie wymyslam zamiast sie cieszyc ze mlodemu nic nie jest. No ale taki moj los juz chyba ......

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-11-03, 18:53   #3683
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Co sie stało??
Svinecko ja też obstawiam wersję taką, jak Cass

No o Małża chodzi.
Poszło jeszcze o to, że ja staram się trzymać jakoś ten rytm dnia. Wiadomo, że karmiąc piersią, muszę trochę nim sterować, to znaczy czasem skrócić przerwy między karmieniami, czasem wydłużyć, no i ostatnio muszę wybudzać Kubę do kąpieli. Nie robię tego chętnie, ale nie wydaje mi się też, że robię Mu nie wiadomo jaką krzywdę. To On - wielki znawca - krzywi się, że po co ja dziecko budzę. Tylko jak się pytam, co będzie jak Kuba prześpi kąpiel o 2 godziny to nie wie. A tyle kombinowałam, żeby nie histeryzował przy wycieraniu i ubieraniu wieczorem.
No i sama już głupieję i wydaje mi się, że jestem beznadziejną matką

Cytat:
to chyba w naszej naturze jest ze sie martwimy, ja przez tego mojego wczesniaka mam juz siwe wlosy bo tez sie martwie ze cos nie tak, ze kupy nie ma , a jak jest juz ze jakos inaczej wygalda, ze malo je, albo za duzo, ze nie psi cąłymi dniami, albo ze spi 5 razy dziennie po 15 minut, teraz doszedl problem z tym ze on sie strasnzie wierci w czasie snu, mojemu juz nic nie mowie bo on to tez juz na mnie krzywo patrzy ze ja sobie wymyslam zamiast sie cieszyc ze mlodemu nic nie jest. No ale taki moj los juz chyba ......
Mnie się wydaje, że Ty zachowujesz zdrowy rozsądek, w końcu Nataniel jest wcześniaczkiem. Ja tam Cię rozumiem.

H. MacLeod

.
Stary 2009-11-03, 19:35   #3684
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Kobieto te firanki są cudne.

Jak juz bede miała swój domek to sobie takie fundnę ten brąz tez jest ok.

wiem, ze sa cudne

na moje okno musze kupic 8 - wiec kupie chyba 4 kremowe i 4 fioletowe i albo powiesze na przemian albo tak:
f f b b b b ff
Cytat:
Svinecko ja też obstawiam wersję taką, jak Cass
no to chyba zostalam przeglosowana

Miramej nie mow tak, jestes cudowna matka - swiadczy chociazby o tym fakt, ze troszczysz sie o swoje dziecko i chcesz dla niego jak najlepiej prawda? no i przede wszystkim go kochasz
Stary 2009-11-03, 19:44   #3685
megi b
Wtajemniczenie

Miramejku ja myślę, że z Kubusia jest śpioszek i tyle jeśli budzi się wesoły i gotowy do zabawy to chyba nie ma się czym martwić choć jak każda mama masz prawo o to by się martwić i dla spokoju zapytać przy najbliższej okazji lekarza

czekoladko
fryzurka super obie z Weroniczką wygladacie ślicznie

marica5
dzielna kobitka jesteś

magi77
pizza :slin a:

Dzięki za kciuki my byłyśmy na usg bioderek i wszystko ok Amela dziś taaaaaaaaaka marudna, te ząbki ją wykończą i mnie przy okazji a jakie sceny były po kąpieli ubieranie ostatnio to dla mojej córki traumatyczne przeżycie

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 20:10   #3686
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:

dokładnie tak jak napisala Svinecka, to tabletki dla karmiących bez okresu jeszcze. jak sie przestaje karmic, to przechodzi sie na normalne tabletki z przerwami comiesiecznymi.

ja jeszcze nigdy nie brałam tabletek, dlatego tak sie waham i boje troche.... i tak leżą na pólce i czekaja
Cytat:
Ja nie nadazam z wycieraniem buziaka. A gdzie Oliwce idzie pierwszy ząbek bo mojej Zuzi u góry.
U nas ząbek wyłazi na dole, na oko to gdzies dwojka albo trójka.

Svinecka, ja bym powiesiła te firanki w srodku jasne a po bokach te fioletowe, a i mam chyba taki sam zyrandol

Edytowane przez Wojtusia
Czas edycji: 2009-11-03 o 20:13
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 20:13   #3687
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
U nas ząbek wyłazi na dole, na oko to gdzies dwojka albo trójka.
pewnie dwojka bo zazwyczaj wychodza najpierw jedynki i dwojki

u Eryka byla pierwsza dolna jedynka
Stary 2009-11-03, 20:51   #3688
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Cytat:

co do pneumokokow - ja nie szczepie, przynajmniej narazie nie chce go truc

nawet nasz pediatra ten co do nas przyjezdza sam powiedzial, ze w pierwszym roku zycia dziecko dostaje tyle szczepien, ze jeszcze ta w niego ladowac...

---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ----------

wlasnie sprawdzilam wykres skokow rozwojowych - MAMY BURZE Z PIORUNAMI
podzielam zdanie co do pneumo

Cytat:
witam sie ;]
ja mam pytanko - czy wasze dzieci tez tak niepsokojnie spia? wierca sie itd? ja myslalam ze przez to ze za cieplo ubrany mlody zmienialam to ale problem jest nadal i nie wiem od czego to jest , moze zeby ? moze co innego ?
moje prawie tak jak opisujesz i mlaska

Cytat:

dziewczyny pamietacie jak ostatnio mowilam, ze chyba mam okres? no wiec wtedy zaczelam brac anty, a ten niby okres to polecialo mi tylko troszke i przestalo - dzis wstaje a tu krew leci i o co tu chodzi? to wtedy byl okres czy dzis? jesli dzis to zle biore tabletki ehhh juz sama nie wiem
ja mialam tak:
w 6 tyg po porodzie dostalam tablety, po 9 dniach brania dostalam krwawienia ktore trwalo 6 dni, tydz przerwy i znow 3 dni @, w sensie krwi.
niestety nie moglam sie dostac na wizyte wiec wzielam tylko recepte, ale skoncze 2 opakowanie i odstawiam je bo ja pier.... taki interes co tydzien okres!
z reszta mam traume i boje sie ze nie dzialaja....

ps. nie robi sie przerwy przy cerazette

Cytat:
nice

Cytat:
dziewczyny, ktore biora Cerazette - robi sie przerwe 7dniowa czy nie? bo na ulotce jest jakos dziwnie napisane
o , juz odpisalam nei nei nei. mojej malej urodzil sie 1 listopada narzeczony

groszkolino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 21:12   #3689
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

mojemy tez wychdza dwojki widac je na dziasle ze tak powiem od 3 tygodni ewidentnie tylko ze mnie sie wydaje ze to chyba kły anie 2 choc dentysta nie jestem a to pierwsze dziecko i pierwsze ząbki ;>

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-11-03, 21:32   #3690
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

groszku dzieki

no ja tez mam faze, ze nie dzialaja one tak jak te normalne
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości