Baptyści i luteranie - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-10, 13:05   #121
betig1975
Wtajemniczenie

Dot.: Baptyści i luteranie

Cytat:
Napisane przez Dagusiac Pokaż wiadomość
Ooo tak śpiewanie to to za co kocham Baptystów najbardziej
(oczywiście proszę tego opacznie nie zrozumieć)
jasne, rozumiem
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 18:30   #122
eweczok
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez trojka Pokaż wiadomość
protestanckie nie obchodzą wielkiego piątku bo nie przywiązują do tego wagi za to uroczyście jest obchodzone najważniejsze święto u protestantów czyli dzień zmartwychwstania Jezusa.

mm

Edytowane przez eweczok
Czas edycji: 2020-02-13 o 16:41
eweczok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-17, 14:26   #123
monika1492
Przyczajenie

Hej dziewczyny
Jestem z jednej z podwarszawskich miejscowości i interesuje mnie kwestia kościołów protestanckich w stolicy.
Jestem trochę zagubiona, sama chyba dokładnie nie wiem, czego szukam...
Może któraś z Was jest z Warszawy i może mi coś poradzić?

Pozdrawiam ciepło.
monika1492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-17, 20:09   #124
trojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika1492 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Jestem z jednej z podwarszawskich miejscowości i interesuje mnie kwestia kościołów protestanckich w stolicy.
Jestem trochę zagubiona, sama chyba dokładnie nie wiem, czego szukam...
Może któraś z Was jest z Warszawy i może mi coś poradzić?

Pozdrawiam ciepło.
Nie jestem z Wawy ale znam jeden rewelacyjny kościół protestancki na Pułaskiej i serdecznie Ci go polecam, ludzie fantastyczni, atmosfera super, dużo zajęć, imprez, wcieczek i kółek zainteresowań mają

tutaj mają swoją stronkę http://www.schpulawska.pl/

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 19:56   #125
monika1492
Przyczajenie

A tak z ciekawości: czy stanowiska Kościołow protestanckich są zbliżone do stanowiska Kościoła katolickiego w sprawach takich jak seks przedmałżeński, aborcja, eutanazja, in vitro, używki?
O homoseksualistów nawet nie pytam
monika1492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 20:05   #126
trojka
Zakorzenienie

Cytat:
A tak z ciekawości: czy stanowiska Kościołow protestanckich są zbliżone do stanowiska Kościoła katolickiego w sprawach takich jak seks przedmałżeński, aborcja, eutanazja, in vitro, używki?
tak, ale to się przestrzega i nie jest to tylko pro forma jak w KK

Stary 2009-06-21, 15:48   #127
zielonka88
Raczkowanie

podnoszę wątek.
Mam 21 lat i od dawna nie czuję się dobrze w Kościele Katolickim. Zainteresowałam się kwestią wiary, także protestantyzmem i przyznam, że od razu wpadłam na pomysł by poszukać czegoś o tym na wizażu W wakacje mam zamiar zgłębić dokładniej każde z tych wyznań (odłamów) i być może uda mi się podjąc jakąs decyzje.

Martwi mnie jednak kilka rzeczy...

Przede wszystkim, jestem w związku od 3 lat, kocham mojego chłopaka, jest bardzo dobrym człowiekiem i wiążemy ze sobą plany na przyszłość. Jednak on jest bardzo wierzącym i praktykującym Katolikiem i nie chce nawet słyszeć o moim zaintersowaniu innymi wyznaniami. Wg niego naruszam przykazanie "nie będziesz miał Bogól cudzych przede mną"... Ja myślę, że tu chodzi o jednego i tego samego Boga, tylko o inny spobób chwalenia go....
Druga sprawa, slub. No niestety, martwi mnie to, że gdybym zdecydowała się przystąpić do wspólnoty baptystów czy zielonoświątkowców nigdy nie udzielonoby nam ślubu z tego wgzlędu, że mój chłopak byłby wg ich "niewierzący". Gdybym wzięła ślub w KK to czy wg protestantów byłabym mężatką czy nie? A gdybym wzięła tylko ślub cywilny? Czy wg nich żyłabym w ciągłym grzechu?
Mieszkam z chłopakiem. Czy wobec tego mogę dołączyć do któregoś z wyznań, czy może jestem już zbyt grzeszna?
Protestanci nie mogą pić alkoholu, tak?
Bardzo przepraszam za moje pytania ale to są sprawy które na chwilę obecną mnie najbardziej trapią, reszta wyjdzie w praktye, jak zacznę uczęsszczać na nabożeństwa.
zielonka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 16:08   #128
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielonka88 Pokaż wiadomość
podnoszę wątek.
Mam 21 lat i od dawna nie czuję się dobrze w Kościele Katolickim. Zainteresowałam się kwestią wiary, także protestantyzmem i przyznam, że od razu wpadłam na pomysł by poszukać czegoś o tym na wizażu W wakacje mam zamiar zgłębić dokładniej każde z tych wyznań (odłamów) i być może uda mi się podjąc jakąs decyzje.

Martwi mnie jednak kilka rzeczy...

Przede wszystkim, jestem w związku od 3 lat, kocham mojego chłopaka, jest bardzo dobrym człowiekiem i wiążemy ze sobą plany na przyszłość. Jednak on jest bardzo wierzącym i praktykującym Katolikiem i nie chce nawet słyszeć o moim zaintersowaniu innymi wyznaniami. Wg niego naruszam przykazanie "nie będziesz miał Bogól cudzych przede mną"... Ja myślę, że tu chodzi o jednego i tego samego Boga, tylko o inny spobób chwalenia go....
Druga sprawa, slub. No niestety, martwi mnie to, że gdybym zdecydowała się przystąpić do wspólnoty baptystów czy zielonoświątkowców nigdy nie udzielonoby nam ślubu z tego wgzlędu, że mój chłopak byłby wg ich "niewierzący". Gdybym wzięła ślub w KK to czy wg protestantów byłabym mężatką czy nie? A gdybym wzięła tylko ślub cywilny? Czy wg nich żyłabym w ciągłym grzechu?
Mieszkam z chłopakiem. Czy wobec tego mogę dołączyć do któregoś z wyznań, czy może jestem już zbyt grzeszna?
Protestanci nie mogą pić alkoholu, tak?
Bardzo przepraszam za moje pytania ale to są sprawy które na chwilę obecną mnie najbardziej trapią, reszta wyjdzie w praktye, jak zacznę uczęsszczać na nabożeństwa.

Przecież Ty wierzysz w tego Boga i chcesz jak najlepiej Go poznać, zamiast bezmyślnie trwać w religii, w której coś Ci nie pasuje, starasz się poznać inne wyznania. Uświadom chłopaka, że protestanci to też Chrześcijanie i że wierzą w tego samego Boga co katolicy.

W KK można wziąć tzw. ślub mieszany, jeżeli jedna strona jest katolikiem, a druga osobą innego wyznania albo niewierzącą. Strona innego wyznania/niewierząca musi tylko zobowiązać się, że nie będzie stawiać przeszkód w wychowaniu dziecka w wierze katolickiej.

Jeżeli chłopak jest wierzącym i praktykującym katolikiem to zapewne sam ślub cywilny mu nie wystarczy, bo żyjąc jak mąż z żoną tylko po ślubie cywilnym popełniacie wg KK grzech przeciwko VI przykazaniu.

Niestety nie wiem czy wyznania protestanckie dopuszczają możliwość zawarcia małżeństwa, w którym tylko jedna strona jest tego wyznania.

---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:
Cytat:
tak, ale to się przestrzega i nie jest to tylko pro forma jak w KK
Kościoły ewangelickie nie mają jasnego stanowiska w kwestii możliwości stosowania metody in vitro (...)

Stanowisko polskiego Kościoła luterańskiego w tej kwestii nie jest sformułowane, a podczas prac komisji ks. Hintz prezentował pozycję dopuszczającą stosowanie metody in vitro i finansowanie jej przez państwo jako wyraz wspierania rodzin pragnących a nie mogących mieć potomstwa, przy jednoczesnym wyraźnym sprzeciwie wobec klonowania oraz badań naukowych na embrionach, jak też wyrażając brak zgody co do możliwości produkcji embrionów nadliczbowych i późniejszego ich zamrażania.

(http://www.luteranie.pl/pl/?D=2486)

Edytowane przez Nija_
Czas edycji: 2009-06-21 o 16:09
Nija_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 16:27   #129
zielonka88
Raczkowanie

dziękuję za szybką odpowiedź :yes: Swojego czasu imteresowałam się także świadkami Jehowy, nawet czytywałam ich gazetkę- Stażnicę, ale jednak przeraziłam się jak wyczytałam, że oni tak nie do końca popierają kształcenie się po ukończemiu szkoły średniej, dość negatywnie podchodzą do internetu, i choćby Naszej klasy Czary goryczy dodałi jeszcze Ci którzy chodzą po domach ze "słowem"- moim zdaniem są bardzo nachalni i przez dłuższy czas miałam problem jak im dać do zrozumienia że naprawdę nie chcę z nimi rozmawiać. Także to mi zdecydowaie nie odpowiada.
Jestem osobą.... powiedziałabym Myślącą, lubie polemizować, zastanawiać się i gdybać. Studiuję dość ciezki kierunek, który też stymuluje dociekliwość i sceptycyzm. Z drugiej strony pragnę przynależeć do wspólnoty i stąd te moje wszystkie przemyślenia.
zielonka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 18:48   #130
akisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielonka88 Pokaż wiadomość
dziękuję za szybką odpowiedź :yes: Swojego czasu imteresowałam się także świadkami Jehowy, nawet czytywałam ich gazetkę- Stażnicę, ale jednak przeraziłam się jak wyczytałam, że oni tak nie do końca popierają kształcenie się po ukończemiu szkoły średniej, dość negatywnie podchodzą do internetu, i choćby Naszej klasy Czary goryczy dodałi jeszcze Ci którzy chodzą po domach ze "słowem"- moim zdaniem są bardzo nachalni i przez dłuższy czas miałam problem jak im dać do zrozumienia że naprawdę nie chcę z nimi rozmawiać. Także to mi zdecydowaie nie odpowiada.
Jestem osobą.... powiedziałabym Myślącą, lubie polemizować, zastanawiać się i gdybać. Studiuję dość ciezki kierunek, który też stymuluje dociekliwość i sceptycyzm. Z drugiej strony pragnę przynależeć do wspólnoty i stąd te moje wszystkie przemyślenia.
Z całym szacunkiem dla osób należących do ŚJ, ale niestety, żaden kościół protestancki nie popiera ich poglądów, oni zresztą sami też uważają, że zbawienie można uzyskać tylko będąc w ich wspólnocie- tymczasem wyznania protestanckie ostro stoją na stanowisku, że zbawia tylko wiara w Jezusa Chrystusa i w tym łączą się wszyscy.
Co do internetu i innych zdobyczy cywilizacji - owszem, mogą służyć złu. I tak samo mogą służyć dobru. Przykład? Kościół luterański na swój portal internetowy, gdzie można uzyskać poradę duszpasterską on-line- wygodny sposób, jeśli np mieszka się daleko i nie ma w najbliższej okolicy nikogo do tego typu rozmowy.
Prawdziwa nauka nie neguje Boga, ona pozwala nam odkrywać świat przez niego stworzony. Owszem, są naukowcy- ateiści. Ale są też naukowcy głęboko wierzący a jeżeli Bóg dał Ci otwarty umysł, umiejętność łatwego uczenia się, to uważam, że grzechem jest "zakopywanie" tego daru, jak w przypowieści o 10 talentach, powinnaś go raczej wykorzystywać- ku Jego chwale
akisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 22:39   #131
Dagusiac
Zakorzenienie

Dziewczyny wiecie może coś na temat tego jak Baptyści odnoszą się do metody in vitro? Wiem, że nieprzychylnie, ale czy tak stanowczo i ostro krytykują osoby, które się temu poddają? Czy jak biskup w KK nazwaliby te dzieci Frankenstein'ami?
Stary 2009-07-22, 22:58   #132
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dagusiac Pokaż wiadomość
Dziewczyny wiecie może coś na temat tego jak Baptyści odnoszą się do metody in vitro? Wiem, że nieprzychylnie, ale czy tak stanowczo i ostro krytykują osoby, które się temu poddają? Czy jak biskup w KK nazwaliby te dzieci Frankenstein'ami?
Jak się odnoszą Baptyści to nie wiem, ale np. Kościół ewangelicko-augsburski nie ma jasnego stanowiska w tej sprawie i pozostawia prawo wyboru wyznawcom. Z tego co wiem, to raczej wszystkie wyznania protestanckie uznają, że chrześcijanin (protestant) ma swój rozum i sam, w oparciu o swoje dobrze ukształtowane sumienie, wybierze właściwą drogę

--------------
Chociaż tutaj znalazłam coś innego. Z tego wynika, że Baptyści mówią in vitro nie. Zdziwiłam się...
http://dlajezusa.pl/dj/content/view/603/2/
Odpowiedź więc na pytanie, czy sztuczne zapłodnienie metodą in vitro jest zgodne z zasadami ustanowionymi przez Boga - brzmi: niestety nie jest.
Stary 2009-09-06, 18:58   #133
troszeczke
Przyczajenie

A mnie ciekawi jeszcze inna rzecz.
Dowiedziałam się już, że protestanci są bardziej "sceptyczni", to znaczy odrzucają kult świętych i wszystko, co zabobonne.
Oznacza to, że nie wierzą w żadne objawienia? Jak odnoszą się do kwestii takich jak stygmaty, egzorcyzmy?
Najprostszy przykład- za kogo uznają takiego Ojca Pio?
I jeszcze w kwestii objawień, św. Faustyna Kowalska i jej wizje- czym są w świetle wiary Kościołów protestanckich?
troszeczke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 14:06   #134
trojka
Zakorzenienie

wierzymy jedynie w Biblię, to co wymieniłaś jest dla nas nieistotne i nieważne.
Wierzymy w Boga a nie w ojca Pio czy też papieża.

Stary 2009-09-08, 09:44   #135
troszeczke
Przyczajenie

Cytat:
wierzymy jedynie w Biblię, to co wymieniłaś jest dla nas nieistotne i nieważne.
Wierzymy w Boga a nie w ojca Pio czy też papieża.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale nadal będę drążyć
Jest nieistotne i nieważne- ale czy istnieje jakieś oficjalne stanowisko?
Mam na myśli to, czy uważa się ich za oszustów, ludzi chorych?
Czy po prostu o tym się nie mówi i brak jest oficjalnego stanowiska?
troszeczke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 10:10   #136
Devayani
Raczkowanie

Nie, nie uważa się ich za oszustów czy ludzi chorych, po prostu się nie zajmujemy takimi zjawiskami. Dla nas najważniejszy jest Jezus i Jego nauka.
Stary 2009-11-03, 20:10   #137
Nija_
Zakorzenienie

Mam pytanie.

Czy możliwy jest ślub osoby wyznania ewangelicko-augsburskiego z ateistą?

Słuchałam kazania pastora Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego i dowiedziałam się, że wolą Boga jest, aby wierzący chrześcijanie zawierali małżeństwa tylko z wierzącymi ludźmi.

Ja się z tym nie zgadzam, z 1. Listu do Koryntian:
Uświęca się bowiem mąż niewierzący dzięki swej żonie, podobnie jak świętość osiągnie niewierząca żona przez "brata"

Stary 2009-11-03, 22:13   #138
akisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Mam pytanie.

Czy możliwy jest ślub osoby wyznania ewangelicko-augsburskiego z ateistą?

Słuchałam kazania pastora Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego i dowiedziałam się, że wolą Boga jest, aby wierzący chrześcijanie zawierali małżeństwa tylko z wierzącymi ludźmi.

Ja się z tym nie zgadzam, z 1. Listu do Koryntian:
Uświęca się bowiem mąż niewierzący dzięki swej żonie, podobnie jak świętość osiągnie niewierząca żona przez "brata"

Tak, jest możliwy. Ale w PŚ znajdziesz też inny cytat, żeby nie chodzić w jednym jarzmie z niewierzącymi. Dawniej bydło chodziło w jarzmie, to była taka belka na ich hmm... barkach (?) W każdym bądź razie, zwierzęta musiały iść idealnie równo i być równej wielkości, jeśli jedno szło za wolno lub za szybko, to raniło drugiego... Mogli iść, ale było im ciężko. Podobnie tłumaczy to nasz były wikariusz (księże Jasiu K., Skoczów Cię pozdrawia ) jeśli wiszą obok siebie wisienki, jedna zgniła, druga zdrowa, to która wpłynie na stan tej obok? Jasne, że zdrowa nie uzdrowi chorej, tylko zgniła zarazi zdrową. My (wierzący) nie możemy zmienić kogoś. Tylko Bóg to może zrobić, nic na siłę. Małżeństwo z osobą niewierzącą może być pełne bólu, jeśli ta osoba zacznie wyśmiewać naszą wiarę, nastawiać dzieci przeciwko itd. Czy może jednak być inaczej? Wierzę, że Bóg ma nieograniczone możliwości, jednak to są bardzo indywidualne przypadki. Jeśli ktoś "obiecuje", że po ślubie się nawróci, to ściema. Robienie z siebie misjonarza w małżeństwie to też dziwny pomysł wg mnie. Może ktoś jest w stanie utrzymać swoją wiarę przy niewierzącym, ale są na pewno też osoby, które za nic w świecie nie powinny się związać z osobą niewierzącą, bo to odciągnie ich od Niego.
PS. Podobnie mam chyba z wegetarianizmem- mogę być z obsesyjnym mięsożercą, ale nie chce mi się użerać co dnia i słuchać głupich docinek, jak mogę mieć święty spokój Mój chłopak je mięso (jeszcze:P), ale jeżeli planuje małżeństwo ze mną, musi się liczyć, że ja chcę gotować typowo wege i dzieci tak samo mam zamiar wychowywać. Po prostu, chcę stworzyć szczęśliwą, luterańską wege rodzinę
Stary 2009-11-03, 22:55   #139
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez akisia Pokaż wiadomość
Tak, jest możliwy. Ale w PŚ znajdziesz też inny cytat, żeby nie chodzić w jednym jarzmie z niewierzącymi. Dawniej bydło chodziło w jarzmie, to była taka belka na ich hmm... barkach (?) W każdym bądź razie, zwierzęta musiały iść idealnie równo i być równej wielkości, jeśli jedno szło za wolno lub za szybko, to raniło drugiego... Mogli iść, ale było im ciężko. Podobnie tłumaczy to nasz były wikariusz (księże Jasiu K., Skoczów Cię pozdrawia ) jeśli wiszą obok siebie wisienki, jedna zgniła, druga zdrowa, to która wpłynie na stan tej obok? Jasne, że zdrowa nie uzdrowi chorej, tylko zgniła zarazi zdrową. My (wierzący) nie możemy zmienić kogoś. Tylko Bóg to może zrobić, nic na siłę. Małżeństwo z osobą niewierzącą może być pełne bólu, jeśli ta osoba zacznie wyśmiewać naszą wiarę, nastawiać dzieci przeciwko itd. Czy może jednak być inaczej? Wierzę, że Bóg ma nieograniczone możliwości, jednak to są bardzo indywidualne przypadki. Jeśli ktoś "obiecuje", że po ślubie się nawróci, to ściema. Robienie z siebie misjonarza w małżeństwie to też dziwny pomysł wg mnie. Może ktoś jest w stanie utrzymać swoją wiarę przy niewierzącym, ale są na pewno też osoby, które za nic w świecie nie powinny się związać z osobą niewierzącą, bo to odciągnie ich od Niego.
PS. Podobnie mam chyba z wegetarianizmem- mogę być z obsesyjnym mięsożercą, ale nie chce mi się użerać co dnia i słuchać głupich docinek, jak mogę mieć święty spokój Mój chłopak je mięso (jeszcze:P), ale jeżeli planuje małżeństwo ze mną, musi się liczyć, że ja chcę gotować typowo wege i dzieci tak samo mam zamiar wychowywać. Po prostu, chcę stworzyć szczęśliwą, luterańską wege rodzinę
Dziękuję za odpowiedź

Dalej pastor mówił tak: Jeżeli jakaś wierząca osoba pyta Boga na modlitwie czy Bóg chce, żeby poślubiła osobę niewierzącą - modli się za późno... Bo Bóg nie zmieni swojego zdania.

Odebrałam to tak, jakby pastor przekreślił szanse na nawrócenie tego człowieka. Oczywiście, tylko Bóg może zmienić osobę niewierzącą i obdarzyć ją łaską wiary. Ale żona może pomóc w tym nawróceniu (i wcale nie zakładam tutaj, że żona podchodzi do małżeństwu jak do spisku pt. nawrócenie niewiernego). Przecież mąż może w małżeństwie zobaczyć, jakie żona ma relacje z Bogiem i jak wpływa to na jej życie i w jakimś stopniu może to spowodować jego nawrócenie. Znalazłam jeszcze taki fragment Biblii (1. List Piotra): Postępowanie wasze wśród pogan niech będzie dobre, aby przyglądając się dobrym uczynkom wychwalali Boga w dniu nawiedzenia11 za to, czym oczerniają was jako złoczyńców.

Żeby było jasne Jasne, że celem małżeństwa ewangelika z ateistą nie jest nawrócenie ateisty (). Po prostu wydaje mi się, że zawarcie związku z osobą niewierzącą nie jest czymś wbrew woli Boga - o ile obie strony szanują swoje poglądy/wiarę, a osoba wierząca, jak mówi pastor, oddała Bogu swoje życie i nie odejdzie od wiary. No i oczywiście o ile ateista deklaruje, że nie będzie przeszkadzał w religijnym wychowaniu dzieci.

Czyli mam rozumieć, że to co usłyszałam, to prywatne zdanie pastora na temat małżeństwa, a nie oficjalne nauczanie Kościoła E-A

Edytowane przez Nija_
Czas edycji: 2009-11-03 o 23:03
Nija_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 08:14   #140
akisia
Zakorzenienie

Wiesz, tak naprawdę w większości (jeśli nie wszystkich) kościołach jest tak, że jak nie ten ksiądz, to inny udzieli ślubu. Słyszałam i takie opinie, jak Ty, i odmienne. Zresztą, bardzo często takie sytuacje mają miejsce przy innych sprawach, np antykoncepcji. Oficjalnie stanowisko Kościoła E-A jest takie jakie jest, a znam małżeństwo bardzo wierzących i działających w kościele ludzi, którzy mają opinię jak wyznawcy K.K. Dogaduję się z nimi, w jakiś sposób podziwiam ich radykalizm, ale uważam inaczej i mam na to swoje uzasadnienie.
I pytanie co robić? Zdradzę Ci mój osobisty sposób- czytanie całej Biblii w kontekście danego tematu z modlitwą o mądrość. Ale zdaję sobie sprawę, że jeśli człowiek jest zaangażowany uczuciowo, to jednak będzie zawsze szukał odp. jaka go będzie uszczęśliwiać. Trudny temat, bardzo trudny. Trzeba uczucia odłożyć na bok i podejść do niego "na sucho", intelektualnie.

I Piotra, który zacytowałaś, odnosił się do sytuacji, kiedy chrześcijanie byli prześladowani i plotkowano o nich, że zjadają dzieci itd ^^ Generalnie chodzi o to, że ludzie nie mogą zobaczyć naszych serc, oni widzą tylko nasze uczynki i to po nich mogą poznać, że jesteśmy nawróceni, a nasze zachowanie powinno ich zmusić do refleksji, "czemu on/a tak postępuje, co za tym stoi" i zobaczenia, że życie z Bogiem jest cudowne (teraz dobiłam samą siebie, bo jestem okropną złośnicą- znaczy się cholerykiem- i przez to często strasznie marnym świadectwem ^^) Co uważam, że nie znaczy, że fragmentu tego nie możemy odnieść do małżeństwa.

Znalazłam dla Ciebie podobny temat na forum duszpasterskim ---> http://www.forum.duszpasterz.pl/view...php?f=19&t=502

Małe świadectwo ---> W zeszłą sobotę było Święto Reformacji, w Wiśle zorganizowano Młodzieżowe Swięto Reformacji "Noc z Lutrem". Nigdy mnie to święto nie obchodziło jakoś bardzo, ale teraz okazało się szczególne- w sobotę podjęłam ważne postanowienie. Luter, gdy na sądzie zażadali od niego, by odwołał wszystkie swoje słowa, odpowiedział w końcu, że nie może tego zrobić, i wypowiedział piękne zdanie: "tak oto stoję, inaczej nie mogę". Uznałam to za swoje motto. Gdy stanę przed Panem i On zapyta mnie, czemu robiłam tak, a nie inaczej, chcę Mu odpowiedzieć tymi słowami- chcę, żeby wszystko, co robię, wynikało z mojego osobistego, głębokiego przekonania i konfrontowania tego z Biblią, która jest dla mnie autorytetem. Nawet, jeśli będzie mi ciężko, jeśli nie wszystko się będzie układać tak, jak ja bym chciała. I tego życzę Tobie i wszystkim, którzy regularnie podczytują ten wątek
Stary 2009-11-11, 22:02   #141
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
To mnie bardzo interesuje.
Seks?
Antykoncepcja hormonalna? Spirala?

Czy może ktoś jeszcze się wypowie jak to wygląda

Zależy mi bardzo.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 22:13   #142
akisia
Zakorzenienie

Seks wg Biblii, czyli powinien być po ślubie.
Antykoncepcja- to indywidualna sprawa, generalnie antykoncepcja tak, choć na pewno znajdziesz kogoś, kto jest przeciw, to normalne.
Zadaj konkretne pytanie, to udzielę konkretnej odp.
Stary 2009-11-11, 22:18   #143
rapifen
Zakorzenienie

1) Czy tabletka 72 h po i spirala to grzech? Wg kościoła katolickiego od momentu połączenia się komórki jajowej z plemnikiem mamy człowieka i jest to grzech.

2) Czy homoseksualista może być kapłanem?

3) Eutanazja i samobójstwo - jak to postrzegają? Czy samobójstwo to grzech? Teoretycznie niszczy się największy dar jaki się otrzymuje.

4) Czy alkoholizm (generalnie nadużywanie alkoholu) jest bardzo potępiane? Kiedy nie można pić alkoholu?

5) Czy są jeszcze jakieś zasady w kwestii antykoncepcji? W KK mówią otwarcie, tabletki i spirala nie, prezerwatywa ewentualnie, metody naturalne jak najbardziej na tak. Jak jest w innych religiach? Też jest jakby nakaz "współżycia zgodnie z naturalnym cyklem kobiety"?

6) No właśnie i jak z tą aborcją? Czy jest potępiana, czy zostaje prawo wyboru?

dziękuję za odpowiedzi z góry

Stary 2009-11-11, 22:22   #144
trojka
Zakorzenienie

1. Tak
2. Nie
3. Tak
4. Tak. Podczas wieczerzy pańskiej.
5. tabletki, prezerwatywa, globulki, metody naturalne - tak. Spirala - nie.
6. Tak, potępiana - nie zabijaj!

Stary 2009-11-11, 22:27   #145
rapifen
Zakorzenienie

Dziękuję

to czy istnieje jakieś wyznanie akceptujące wszystkie formy antykoncepcji, frywolność seksualną?

Stary 2009-11-11, 22:29   #146
trojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Dziękuję

to czy istnieje jakieś wyznanie akceptujące wszystkie formy antykoncepcji, frywolność seksualną?
Hare kriszna

Stary 2009-11-11, 22:30   #147
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez akisia Pokaż wiadomość
Wiesz, tak naprawdę w większości (jeśli nie wszystkich) kościołach jest tak, że jak nie ten ksiądz, to inny udzieli ślubu. Słyszałam i takie opinie, jak Ty, i odmienne. Zresztą, bardzo często takie sytuacje mają miejsce przy innych sprawach, np antykoncepcji. Oficjalnie stanowisko Kościoła E-A jest takie jakie jest, a znam małżeństwo bardzo wierzących i działających w kościele ludzi, którzy mają opinię jak wyznawcy K.K. Dogaduję się z nimi, w jakiś sposób podziwiam ich radykalizm, ale uważam inaczej i mam na to swoje uzasadnienie.
I pytanie co robić? Zdradzę Ci mój osobisty sposób- czytanie całej Biblii w kontekście danego tematu z modlitwą o mądrość. Ale zdaję sobie sprawę, że jeśli człowiek jest zaangażowany uczuciowo, to jednak będzie zawsze szukał odp. jaka go będzie uszczęśliwiać. Trudny temat, bardzo trudny. Trzeba uczucia odłożyć na bok i podejść do niego "na sucho", intelektualnie.

I Piotra, który zacytowałaś, odnosił się do sytuacji, kiedy chrześcijanie byli prześladowani i plotkowano o nich, że zjadają dzieci itd ^^ Generalnie chodzi o to, że ludzie nie mogą zobaczyć naszych serc, oni widzą tylko nasze uczynki i to po nich mogą poznać, że jesteśmy nawróceni, a nasze zachowanie powinno ich zmusić do refleksji, "czemu on/a tak postępuje, co za tym stoi" i zobaczenia, że życie z Bogiem jest cudowne (teraz dobiłam samą siebie, bo jestem okropną złośnicą- znaczy się cholerykiem- i przez to często strasznie marnym świadectwem ^^) Co uważam, że nie znaczy, że fragmentu tego nie możemy odnieść do małżeństwa.

Znalazłam dla Ciebie podobny temat na forum duszpasterskim ---> http://www.forum.duszpasterz.pl/view...php?f=19&t=502

Małe świadectwo ---> W zeszłą sobotę było Święto Reformacji, w Wiśle zorganizowano Młodzieżowe Swięto Reformacji "Noc z Lutrem". Nigdy mnie to święto nie obchodziło jakoś bardzo, ale teraz okazało się szczególne- w sobotę podjęłam ważne postanowienie. Luter, gdy na sądzie zażadali od niego, by odwołał wszystkie swoje słowa, odpowiedział w końcu, że nie może tego zrobić, i wypowiedział piękne zdanie: "tak oto stoję, inaczej nie mogę". Uznałam to za swoje motto. Gdy stanę przed Panem i On zapyta mnie, czemu robiłam tak, a nie inaczej, chcę Mu odpowiedzieć tymi słowami- chcę, żeby wszystko, co robię, wynikało z mojego osobistego, głębokiego przekonania i konfrontowania tego z Biblią, która jest dla mnie autorytetem. Nawet, jeśli będzie mi ciężko, jeśli nie wszystko się będzie układać tak, jak ja bym chciała. I tego życzę Tobie i wszystkim, którzy regularnie podczytują ten wątek
Dziękuję Ci za tę wypowiedź
Stary 2009-11-11, 22:32   #148
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Hare kriszna
Albo pastafarianie :P

A tak serio?

Stary 2009-11-13, 10:37   #149
akisia
Zakorzenienie

Rozwiązłość seksualna jest potępiania w każdym kościele chrześcijańskim.
Co do kapłana- homoseksualisty... Nie wiem, jak Wy, ja uważam, że niepraktykujący homoseksualista może księdzem zostać. Sama skłonność, bez praktykowania myśli, czynów i z dobrowolnym pozostawaniem w celibacie nie znaczy, że nie będzie dobrym księdzem. W ogóle na ten temat jest fajna książka Davida Glesne (mam nadzieję, że nie przekręciłam nazwiska). On sam na wykładzie na TE mówił, że pewna kobieta żyjąca w homoseksualnym związku zapytała go, czy Bóg nie chce, żeby była szczęśliwa. Odpowiedział, że nie chce, żeby była szczęśliwa. Chce, żeby była posłuszna Jego woli.
Stary 2009-11-23, 03:57   #150
Dagusiac
Zakorzenienie

Powróciła założycielka wątku Jakiś czas już uczęszczam do Baptystów, ale pewnie jeszcze długooo będę się czuła "nowa", pewnie aż do chrztu. Zbliża się Boże Narodzenie i w sumie nie do końca wiem jak to się wszystko odbywa i czym się różni od Bożego Narodzenia w KK. Moje poprzednie święta nie miały duchowego wymiaru, już nie uczęszczałam do katolickiego, a jeszcze nie wybrałam się do żadnego innego kościoła. Dzisiaj miałam zapytać ludzi ze zboru, ale nie dotarłam na nabożeństwo. Nie chcę czekać do następnej niedzieli to może któraś mi coś skrobnie

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości