|
|
#1321 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
przepraszam autorkę pytania, nie wiem dlaczego zamiast czwartku wbił mi się do glowy wtorek i przekroczenie przerwy, masakra ...
oczywiście że nic się nie stało z powodu skrócenia przerwy |
|
|
|
#1322 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny
)jutro ostatnia tabletka Regulonu [21], bierze mnie jakieś choróbsko więc zafundowałam sobie wczoraj Gripex, Apap C i rutniscorbin. podejrzewam, ze antybiotyków nie będzie - ale zastanawiam sie czy w ogóle robić przerwę [bo jeśli jednak zachoruję do reszty i trzeba będzie wziąć antybiotyk a ja zrobię przerwę?] drugie pytanie: czy te apapy, gripexy osłabiają działanie anty? z tego co wiem trzeba uważan na dzienną dawkę paracetamolu czy się mylę.. ? jestem pierwszy raz w takiej sytuacji dlatego wolę zapytać dzięki!
|
#1323 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ratujcie!
Mam problem... moje pierwsze opakowanie tabletek (YAZ) czeka na rozpoczęcie, okres prawdopodobnie mi wypadnie w sobotę - a właśnie dostałam zaproszenie na 18-tkę kolegi i no cóż, bez alkoholu się nie obejdzie. Czytałam, że alkohol niby nie wpływa na działanie tabletek anty (o ile się nie zwymiotuje) ale jak ja to mam zrobić? Ile po/przed wypiciem czegoś alkoholowego mogę zażyć tabletkę? Bo coś mi się wydaje, że wzięcie tabletki w czasie imprezy, pomiędzy piciem nie jest zbyt rozsądne
|
#1324 |
|
Zakorzenienie
|
najlpeiej tabletke wypic rano jesli impreza jest wieczorem
masz 4 h az sie wchlonie a potem mozesz pic - jesli bierzesz pd uwage ryzyko wymiotowania...
|
|
|
|
#1325 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ryzyka wymiotowania nie biorę pod uwagę, czy w takim wypadku nie muszę się specjalnie martwić?
|
|
#1326 |
|
Przyczajenie
|
Zmiana po zakończeniu opakowania Yasminelle na Novynette, po 7-dniowej przerwie( tak radził lekarz) , czy ochrona jest zachowana?
|
|
|
|
#1327 | |
|
Zakorzenienie
|
a wiesz co to jest ulotka?
|
|
|
#1328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak |
|
|
|
|
#1329 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1330 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niby nie powinno się mieszać żadnych leków z alkoholem, ale wiem, że wiele osób tak już robiło i nic się nie działo. Pamiętam, jak ja się nagłowiłam, którą by tu sobie godzinę wybrać na branie tabletek - brałam pod uwagę imprezy i ewentualne wymiotowanie, spanie do południa, powroty z pracy/uczelni, poobiednie drzemki, no i padło na 18. Tobie radzę wziąć tabletkę przed wyjściem z domu, jeśli taka pora by Ci pasowała. Nie będziesz musiała brać tabsów ze sobą, a wiadomo, że na imprezach łatwo coś zgubić, a tego byś na pewno nie chciała. I weź pod uwagę, że mogą wystąpić skutki uboczne (np. nudności). U mnie przy pierwszych kilku tabletkach Cilestu pojawiały się po 4-5 godzinach od zażycia, ale wiadomo, że to sprawa indywidualna. |
|
|
|
|
#1331 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie dopiero szykuje do antykoncepcji rozwazam wszysykie plusy i minusy ale jak tak czytam o tej zakrzepicy i guzach piersi to odechciewa mi sie
boje sie brac tego:/tez sie balyscie zanim zaczelyscie? |
|
|
|
#1332 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale coś za coś, zobaczymy, będę kombinować.Cytat:
jak już pisałam parę postów wcześniej tabletki leżą i czekają na zaczęcie, do lekarza się zbierałam parę miesięcy ale taka prawda, że wszystko jest w pewnym stopniu szkodliwe, ale dla jednych bardziej - dla innych mniej. O ile najpierw mój TŻ marudził, że nie będę się truć a ja byłam pewna to w miarę czytania moja pewność uciekła daleko Ja spróbuję, a Tobie polecam nie doczytywać ciągle wątków o skutkach ubocznych, bo to jeszcze bardziej miesza w głowie
|
|
#1333 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w domowym zaciszu.
|
|
|
|
|
#1334 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#1335 |
|
Zadomowienie
|
czy ginekolog powinien mnie zapytać o agupę krwi przy doborze tabletek?
|
|
|
|
#1336 |
|
Zakorzenienie
|
nie.
|
#1337 |
|
Zadomowienie
|
dziękuje za odpowiedz.
|
|
|
|
#1338 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny za otuche,poczytalam narazie i juz nie czytam wiecej,wkoncu i tak jak nie sprobuje to sie nei dowiem i bede ciagle sie zastanwiac... co by bylo gdyby
|
|
|
|
#1339 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1340 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym weź każdy inny lek - w kazdej ulotce masz podane "możliwe skutki uboczne" - i czytając niektóre też mozna się przerazić.. aaaa czy rzeczywiście występują? pewnie tak, jednak nie jest to tak powszechne
|
|
|
|
|
#1341 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczynki mam pytanie.
Ponieważ w tym miesiącu pierwszy raz zaczynam brać tabletki to jestem zdezorientowana troszku. Mam w poniedziałek ważny wyjazd i nie chciałabym mieć okresu, czy mogę wziąść 1 tabletkę wcześniej niż w 1 dzień miesiączki? I czy po wzięciu dostanę ten okres czy nie? |
|
|
|
#1342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1343 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1344 |
|
Przyczajenie
|
czy już od 1 tabletki którą sie zarzyje antykoncepcja już działa?
|
|
|
|
#1345 |
|
Zadomowienie
|
Cześć.
![]() Niedługo zacznę brać tabletki. Ginekolog mi przepisała RIGEVIDIN. Brała któraś? Miałyście jakieś skutki uboczne czy coś?
|
|
|
|
#1346 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925 - zapraszam do lektury
jest oddzielny wątek o tych tabletkach - wyszukiwarka.
|
#1347 | |||
|
Raczkowanie
|
Wkradł się błąd:
Cytat:
Oraz: Cytat:
Ponadto metoda wieloobjawowa (obajwowo-termiczna) nie może być mniej skuteczna od jednoobjawowych (termiczna, Billingsów). No ale rozumiem, różne badania, różne wyniki... Ponadto brakuje w zestawieniu metody LAM (laktacyjnego braku miesiączki). Więcej na ten temat tutaj: http://npr.pl//index.php/content/category/5/19/43/ I na koniec: Cytat:
W podanych wyżej sytuacjach da się stosować te metody, tylko może się zmniejszyć ilość dni niepłodnych. Zalety: -Znajomość ciała kobiety: możliwość interpretacji zmian nastrojów, szybkiego wykrycia niektórych chorób, zwiększa samoświadomość, zaufanie do siebie. - Nie ma efektów ubocznych. -Stosowane zarówno w celu zwiększenia jak i zmniejszenia możliwości poczęcia dziecka: nie trzeba czekać na powrót płodności, jak to się zdarza po odstawieniu niektórych środków -Nie wymagają stałej konsultacji lekarskiej. -Wymagają współpracy obojga małżonków, co pozytywnie wpływa na relacje między nimi, na komunikację w małżeństwie, na wzajemną odpowiedzialność za ewentualnie poczęte życie. -Uczą samodyscypliny: przydatnej m. in. w przypadku dłuższej rozłąki, ciąży zagrożonej, połogu, choroby itp. -Nie wymagają wysokich nakładów finansowych. Wady: -Konieczność nauczenia się zasad (zasady nie są trudne do pojęcia, ale jednak trzeba poświęcić trochę czasu, aby się go nauczyć). -Codzienne obserwacje -Konieczność zrezygnowania ze współżycia przez kilkanaście dni w cyklu, jeżeli nie planuje się poczęcia. -Występująca u niektórych kobiet drażliwość i niechęć do współżycia w fazie niepłodności poowulacyjnej. Edytowane przez amaze Czas edycji: 2009-10-29 o 15:03 |
|||
|
|
|
#1348 |
|
Raczkowanie
|
Rozpoczęcie współżycia,tabletki, wiek..
Cześć dziewczyny
Nie mam za bardzo z kim sie podzielić moimi myślami i może tutaj? W czerwcu skonczyłam 20 lat a z moim chłopakiem jestem już 2,5 roku i myślimy o współżyciu..Wcześniej jakoś się wzbraniałam strachem przed ciążą..Tylko tabletki dają mi pewność a nie chciałam ich zbyt wcześnie brać. Teraz mam mieszane uczucia z myślą ile będe brać tabletki, czy nie jestem za młoda itp.. W jakim wieku zaczęłyście przyjmować tabletki? I przez jak długi okres czasu? Boję się,że np po 3-4 letnim czasie przyjmowania będę miała problem z zajściem w ciąże Czy są moze jakieś dziewczyny które pomimo brania spokojnie zaszły w ciążę? Chcę mieć jakieś wsparcie i czuć,że nie jestem sama...
|
|
|
|
#1349 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpoczęcie współżycia,tabletki, wiek..
Cytat:
|
|
#1350 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Rozpoczęcie współżycia,tabletki, wiek..
ja mam 19 lat a tabletki biorę od pół roku... U mnie się wszystko dobrze przymuje (jak na razie) nie mam plamień, mdłosci ani nic... zależy od organizmu
Dlaczego się zdecydowałam na tabletki? bo zaczełam dopiero współżycie i nie ufam prezerwatywom... Nie wiem jak mam zamiar je długo brać ale na pewno do czerwca... co dalej to się zobaczy ![]() ja myślę że tą decyzje powinnaś podjąć razem z partnerem |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.

)

boje sie brac tego:/