|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | ||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 2
Cytat:
Cytat:
Można go pić codziennie - nie liczymy kalorii, a koktajl zawiera tylko dowzolone składniki.Życzę smacznego Wiolqn - Twoje przepisy są niesamowite, a zdjęcia potraw sprawiają że ma się ochotę wbiec do kuchni i to przygotować Zaczęłam ostatnio przeglądać Przepisowanie - wiele przepisów zawiera dość ciekawe aromaty (bananowy, mmm!). Niestety, ale mi udało się tylko zakupić:- pomarańczowy -cytrynowy, -migdałowy, -likier kokos, -whisky wiśnia, -śmietankowy, -waniliowy, -rumowy, -arakowy, -do makowca. Gdzie można zakupić taki jak np. orzechowy, bananowy etc? Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- Cytat:
). Każdy chudnie we własnym tempie, może nie obcinaj wszystkich produktów mlecznych, może dołóż do odchudzania spacer - ja chodzę codziennie ok 50 minut. Będzie dobrze, tylko się nie poddawaj!.Eee, zapomniałam się przywitać! Witajcie kochane!
|
|
#4772 |
|
Zakorzenienie
|
PSEUDO MAKARON RYZOWY
2 porcje 6 lyzek zmielonych na make otrab owsianych 4 lyzki serwatki w proszku (proteiny w proszku) 1 lyzeczka drozdzy sypkich lub swiezych 100ml cieplej wody Szczypta soli Otreby zmielic (np mlynkiem do kawy) I przesiac tak by otrzymac 6 lyzek maki (bardzo wazna rzecz). Drozdze rozpuscic w cieplej wodzie. Wymieszac wszystkie sypkie skladniki, dodac wode I zagniesc. Ciasto nei powinno kleic sie do rak. Jezeli jest zbyt klejace podsypac serwatki, jezeli jest zbyt twarde dodac wody. Przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia (najlepiej na kilka godzin lub nawet cala noc). Oderwac kawalek ciasta, uformowac cienki sznureczek ok 1cm srednicy I kroic na 2cm kawaleczki. Mozna tez rozwalkowac ciasto cieniutko, zwinac w rulon i kroic w cienkie paski jak spaghetti. Rozlozyc na tacy tak by sie nie dotykaly, odstawic w suche miejsce I suszyc przez dobe. Powinny byc kompletnie suche I skurczyc sie o polowe. Suchy makaron mozna przechowywac w sloiku w zacienionym miejscu. Gotowac w osolonej wodzie, mleku lub rosole przez 20-25minut. Wylaczyc gaz i odstawic pod przykryciem do napuchniecia na kolejne 15min. Makaron potrzebuje duzo plynu jako ze podwoi swoja objetosc. Najlepiej smakuja nastepnego dnia gdy porzadnie napuchna. Dozwolone we wszystkich fazach diety. Mozna dodac ziola, przyprawy lub zoltko. zrodlo:nathooland.unblog.fr
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
|
|
|
#4773 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Związki te mogą być obecne w moczu osób niedożywionych, pozostających na diecie bogatotłuszczowej, w stanach gorączkowych, przy ciężkiej niewydolności nerek. Najczęściej jednak ciał ketonowych poszukuje się u osób chorych na cukrzycę, gdyż ich obecność świadczy pośrednio o tym, że choroba ta jest nieprawdłowo leczona. Wykonywanie co najmniej raz w miesiącu badania ogólnego moczu na obecność ketonów i cukru czy też prostszego domowego testu paskowego Ketostix jest obowiązkiem każdego chorego na cukrzycę.
|
|
#4774 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dieta bogatotłuszczowa? Wybieram wszystko odtłuszczone... Ciężka niewydolność nerek? Zatrzymywałaby mi się woda w organizmie, byłabym napuchnięta, pewnie odczuwałabym jakiś ból, a tymczasem żadnych objawów... A co do cukrzycy - to proszę nie strasz! Przy niej powinnam mieć gluzkozę podwyższonę we krwi, albo obecną w moczu, prawda? Nie mam ani tu ani tu. To jak w końcu mam rozumieć te ciała ketonowe u mnie!
|
|
#4775 |
|
Rozeznanie
|
" (...) Innym ważnym, a często lekceważonym źródłem energii komórkowej są związki chemiczne zwane ketonami. Ketony powstają w wyniku rozkładu kwasów tłuszczowych w mitochondriach komórek wątroby i przyłączenia dwóch cząsteczek acetylokoenzymu A. Owe "ciała" ketonowe, jak się o nich czasem mówi, są wraz z krwią transportowane do różnych tkanek i tam ulegaj ą ponownemu przekształceniu do acetylokoenzymu A, biorącego udział w wytwarzaniu ATP.
Obecność ketonów we krwi i moczu, określana mianem ketozy, zawsze była uznawana za stan niepożądany, związany z głodem. Choć to prawda, że ketony powstają w warunkach przegłodzenia, to jednak tworzą się także w innych okolicznościach - jednak nie w razie spożywania nadmiaru węglowodanów! Węglowodany hamują metabolizm tłuszczów, dlatego ketony się nie tworzą. Powstają one z tłuszczów pod nieobecność węglowodanów i są materiałem energetycznym dla komórek. Dzieje się tak również przy dużym spożyciu białek i tłuszczów, a trudno takie warunki określić mianem głodu. Twój mózg, podobnie jak inne tkanki, może jako źródła energii pożytkować ketony. Tak więc znów widzimy, że węglowodany nie są niezbędnym składnikiem diety, koniecznym do zasilania mózgu. Doktor Lutz stwierdził, że korzystne działanie węglowodanów obserwuje się jedynie wówczas, gdy ich ilość w pożywieniu wynosi około 72 gramów. Dawka ta jest na tyle niska, że nie przeszkadza wytwarzaniu ketonów i ich udziałowi w procesach energotwórczych. Tak czy inaczej, ketoza nie jest czymś, czego powinniśmy się obawiać, może poza osobami cierpiącymi na pewne choroby metaboliczne. Pamiętajmy, że to, co jest dziś uważane za "dietę normalną", zostało ustanowione na podstawie ograniczonych danych, te zaś uzyskano dopiero, kiedy ludzie przywykli do nadmiernie węglowodanowego sposobu odżywiania. Gdybyś mógł się przenieść w czasy przed powstaniem współczesnej cywilizacji przekonałbyś się, że ketoza była bardziej naturalnym stanem metabolicznym. Tym samym obecny stan metaboliczny większości ludzi należałoby uznać za nienormalny "Życie bez pieczywa", str 53 powtarzam za portalem kulturystycznym to co sama zrozumialam, bo oni tam jakas swoja nomenklatura zawijaja ze nie wszystko kumam Edytowane przez Didier Czas edycji: 2009-11-05 o 16:34 |
|
|
|
#4776 |
|
Rozeznanie
|
czesc dziewczyny,nadal was czytam,ale jak pisze to i tak nikt nie odpisuje..wiec jakos nie pisze,ale nadal czytam twardo codziennie. mi sie w koncu troche waga ruszyla i 68
no ale codziennie jem cos czego nie wolno troche sie podłamałam,ale jakos leci..narazie staram sie trzymac w ryzach bo mialo byc 65 i 3 faza..ale coraz czesciej mysle juz o 3 fazie.Pani ćmo .. ja raz zemdlalam na dukanie.Nie wiem czy to przez to,ale nigdy mi sie wczesniej nie zdazalo. jem codziennie witaminy to mi lepiej.
www.motocyklove.pl ..z miłości do motocykli ----------------------------- mój związek z Dukanem : start wrzesień 2009 -> 76 kg faza III-->listopad 2009 - > 67 powrot na II faze cnotliwie 04.05.2011 cel : 65...64..63..62..60. |
|
|
|
#4777 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kochana weź się w garć bo do 3 fazy masz tylko 3kg ja dopiero zaczełam długa droga przedemną ![]() dasz rade |
|
|
|
|
#4778 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czym zastapic serwatke. Ona jest bardziej maczna w strkturze niz mleko w proszku no i ma inne wartosci odzywcze. Ma znikome ilosci tlusczu i wegli a mleko w proszku ma niestety wiecej. Mozna sprobowac i jezeli wyjdzie to super. Ja do jednego przepisu na buleczki zamiast skrobii dalam mleko granulowane i w smaku wyszlo super.
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
|
|
|
#4779 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po trzecim dniu również rezygnuję z tej dietki. Wpadłam się tylko pożegnać.
Po prostu nie służą mi te proteinki - zarówno zdrowiu jak i kieszeni ![]() Owszem, pewne zasady zachowam, ale nie wszystkie i nie dokładnie. Poza tym uświadomiłam sobie, że wcale nie jest mi tak najgorzej w swoim ciele i jeśli nie pozbędę się tych kilku kilogramów to tragedii nie będzie ![]() Ale czytać Was będę nadal i będę również korzystać z niektórych przepisów, bo są świetne Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki
|
#4780 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja zatem bede walczyla na III fazie. Cytat:
ale prawda jest taka, ze zazwyczaj za zdrowe jedzenie trzeba zaplacic wiecej niz za smieciowe
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|||
|
|
|
#4781 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Widze ze coraz wiecej osób rezygnuje przez ...portfel...Własnie ja tez mysle ze z tego wzgledu mi nie wychodzi ta dieta za bardzo...Widac ze jem za mało miesa a wiecej serów i dlatego byc moze tak jest ale napewno dlatego tez ze sobie ostatnio popuściłam bo mi sie chciało wegli:-/Mama sie wkurza ze naokragło kupuje sery i te jajka i nigdy nie ma a ja czesto głodna i tak chodze:-Ddlatego teraz stosuje jak najbardziej sie do reguł diety ale z tym ze jem codziennie warzywa.Nie wiem czy dobrze robie ale jakos sie najadam taka miseczka sałatki i sprawia mi to przyjemnosc bo chce mi sie ja jesc.Mogłabym całymi dniami..Mysle ze na tym zle chyba nie wyjde jak mysliscie??Noi oczywiscie rano ser biały bo bez niego sie nie obejdzie plus na obiad gotowne miesko i albo brokuły gotowane albo taka surówka.Moge isc takim trybem???A jak mi sie nie bedzie chciało jesc ktoregos dnia warzyw to zjem same białka...Dzisiaj podjadłam bigosu ale chyba tez mi nie zaszkodzi bo wsumie to kapusta noi troche fakt miesa nie tego co trezba ale duzo go nie zjadłam
|
|
|
|
#4782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od dawna jem zdrowo. Tylko warzywka, niektóre owoce itp są nieco tańsze od tych białkowych produktów... Dlatego zracam na poprzednią ścieżkę Z twarogu, wiejskich i innych naturalnych jogurcików nie zrezygnuję, bo uwielbiam Lubię też od czasu do czasu zjeść tuńczyka z makaronem pełnoziarnistym w sosiku pomidorowym Ale już może nie będę tutaj wprowadzać haosu swoimi wypowiedziami
|
|
#4783 |
|
Raczkowanie
|
A i chciałam własnie nadmienic ze jak jestem na samych białkach to tez nie mam siły jestem osłabiona i ciagle zmeczona:-/a jak dorzuce warzyw to czuje sie lepiej
|
|
|
|
#4784 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja dodam jeszcze od siebie tyle, że łatwo możemy sprawdzić czy nasz organizm jest na ketozie przez wspomniane przez Isabelll paski-im ciemniejszy po nasiusianiu tym lepiej Owa ketoza objawia się także niesmakiem w ustach-pisał o tym nasz doktorek ale nie nazwał tego ketozą![]() Mam nadzieje, że już wszystko jasne
|
|
#4785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzisiaj zjadlam troche węgli i czuje sie po prostu rewelacyjnie ale przejde do III fazy, ona mi powinna odpowiadac
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#4786 |
|
Raczkowanie
|
No a teraz sie przywitam grzecznie
cześć dziewczynki :![]() skończyłam właśnie czytać wasze posty-naskrobałyście tego przez dzień że szok ![]() Chcę się czymś pochwalić Niestety nie spadkiem wagi, bo tam było dzis +0,2 A poza tym miałam dziś dzień pełen wrażeń Rano wycieczka do aresztu śledczego (ciekawe przeżycie) a później prowadziłam zajęcia z muzykoterapii! Było przezabawnie no i dostałam myślę, że zasłużoną 5Tak na marginesie- wszystkim nerwusom i rozdrażnionym (zwłaszcza sobie
|
#4787 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak ktoś będzie odpowiednio zmotywowany to tak zaplanuje posiłki żeby go było stać.Cytat:
---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Cytat:
ciekawe co będą Wam robić Muzykoterapia? tak wiem pomaga i polecam
|
|
#4788 |
|
Zakorzenienie
|
No ja bynajmniej jadłam i to niemało
![]() Ale zaczęły mnie męczyć jakieś dziwne bóle brzucha, których do tej pory nie miałam, poza tym zaparcia i trochę się przesraszyłam skutków ubocznych jakie występują po tej diecie oraz efektu jojo... Dlatego wracam do zasad zdrowej redukcji i myślę, że tak będzie najbezpieczniej
|
#4789 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze dziewuszki a może wy mało jecie? Mnie coś tam męczyło przez pierwsze 3 dni bo kiedys faktyczie jadłam dużo słodyczy i to byl lekki szok dla organizmu. A dzisiaj mija 55 dni na diecie a ja nie pamiętam by od tego czasu bylo mi słabo. Cos chyba robicie nie tak. Jeść jeść jeść!
---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Gratuluję kolejnego etapu w "przesłuchaniu" ciekawe co będą Wam robić Muzykoterapia? tak wiem pomaga i polecam [/QUOTE]Ja jestem na diecie już od 20 kwietnia i bardzo dobrze się czuję .Tak myślę że może nie macie się z czego odchudzać i organizm tak reaguje
|
|
|
|
#4790 |
|
Raczkowanie
|
Isabelll ma rację! Można pysznie i tanio, trzeba jeść, jeść i jeszcze raz jeść i nie powinno być słabo! Ja byłam osłabiona tylko przez pierwsze 2 dni-bo organizm przeżywał szok a teraz wszystko jest w jak najlepszym porządku! Tak więc dziewczyny-nie poddawać się! Trzymam kciuki!
|
#4791 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiem Ci tak jadłam noi ciagle jem na sniadanie biały chudy ser ale oczywisice mi nie wystarcza wiec szukam cos w lodowce do tego.Wezme czasami jeszcze zrobie jajecznice z 4 jajek:-D potem mam przerwe noi potem jem miske warzyw, przychodze do domu koło 17 i jem piers gotowana jednego płata z brokułami lub surowka no ale potem chodze i dalej czegos szukam:-/wczensiej jadłam ser biały na sniadanie potem np duzy jogurt naturalny ale przestałam bo sie obawiam ze to za duzo wegli bo ten 400g ma ponad 20wegli:-/ noi potem obiad tez gotowny piers przewaznie czasami podjem serek wiejskie lekki z poł pudełka tego duzego noi rano jeszcze jadłam przewaznie placki te dukana z jajek i otrab.Wczesniej mi jakos wystarczało to było w lato ale teraz ta pogoda i ta Diana 35 chyba mi nasilaja apetyt:-/ ale jak myslissz czy jak bede jadła takie warzywa plus białka to uda mi sie tez cos zrzucic czy razcej nie? |
|
|
|
|
#4792 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4793 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4794 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a wagą się nie przejmuj - proponuje się nie ważyć codzienne. Sama robię to co 10 dni, ewentualnie co 5, co chroni mnie przed frustacją gdy jestem na plusie
|
|
#4795 |
|
Zakorzenienie
|
No dobrze, spokojnie, ja tylko wymieniłam czynniki jakie mną pokierowały, ale i tak dominującym było moje złe samopoczucie...
|
#4796 |
|
Raczkowanie
|
a moze III faza? tak jak w przpadku pani ćmy?
|
#4797 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie się zastanawiam
Być może tak właśnie zrobię
Edytowane przez Rodzynka1989 Czas edycji: 2009-11-05 o 20:16 |
|
|
|
#4798 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i powodzenia jutro, trzymam kciuki ![]() Cytat:
tak czy siak, decyzja podjęta, przechodze na III faze.moj wzrost to niecale 155cm - tyle mam wpisane w dowodzie, ale chyba mam 154cm. ![]() zawsze wazylam max 52kg, idealnie (wg mnie) wygladalam przy wadze 49-50kg. pozniej zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne (yasminelle) i w ciagu roku przybylo mi 13kg tabletek nie chce zmieniac - lekarze mi radza zostac przy tych, konsultowalam to z 3 specjalistami. moj TŻ mnie akceptuje w pelni, otoczenie tez, i ja niby nie mam jakichs duzych kompleksow. ale wiem, ze lepiej czulabym sie psychicznie wygladajac jak kiedys Cytat:
|||
|
|
|
#4799 |
|
Raczkowanie
|
Witam ponownie
![]() @ wiolqn o jakim musli Ty mowisz, bo nie bardzo moge znalesc przepis na niego . I jakbys mi mogla podac jak jest po angielsku ta serwatka, to bym sie wybrala do sklepu ze zdrowa zywnoscia i to cos zakupila. Ja dzis po glebszej analizie, postanowilam, ze do konca przyszlego tygodnia bede na II fazie a od pon zaczne III. Czekam i czekam na spadek 2 kg i jakos sie nie moge doczekac. To co chcialm osiagnac ( glownie chodzi o ubrania) juz osiagnelam. A po drugie moj mezczyzna juz od ponad miesiaca jest na III fazie i biedak caly czas czeka kiedy do niego dolacze. Ciekawe jak bedzie mi szlo. Obawiam sie tylko tego, ze te odswietne posilki moga znowu namieszac. |
|
|
|
#4800 |
|
Rozeznanie
|
co do efektu jojo...
moje dwie kolezanki sa juz na 3 fazie po schudnieciu 20 kg i 17 kg. i na 3 fazie tez jeszcze schudly troche i trzymaja wage ,ale przestrzegaja nadal tego co powinny jesc i juz sa sporo czasu na tym 3 etapie. co do zawrotow glowy.. ja widze po sobie ze jak za malo zjem to tez mi sie kreci w glowie ale tak to jest w porzadku ![]() ja schudlam juz 8kg ;] chcialam jeszcze te 3.. i koniec. ale coraz ciezej mi ,ale dam rade wiem ze to chwilowa zalamka. i tylko wchodze na wage i modle sie by nie bylo na plusie minus nawet w tej chwili mnie nie interesuje.byleby utrzymac to w tym kryzysie;]i jeszcze cholera piekarnik mi sie popsul
www.motocyklove.pl ..z miłości do motocykli ----------------------------- mój związek z Dukanem : start wrzesień 2009 -> 76 kg faza III-->listopad 2009 - > 67 powrot na II faze cnotliwie 04.05.2011 cel : 65...64..63..62..60. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.

i zmęczenie i osłabienie przejdzie. Normalnie organizm czerpie energię z węglowodanów (w pierwszej kolejności), a że w diecie węglowodanów jak na lekarstwo szybko zaczniesz czerpać energię z tłuszczu który zalega w Twoim organizmie
mam nadzieję że nic nie pokręciłam-może ktoś wie więcej w tym temacie.
Można go pić codziennie - nie liczymy kalorii, a koktajl zawiera tylko dowzolone składniki.

Przy niej powinnam mieć gluzkozę podwyższonę we krwi, albo obecną w moczu, prawda? Nie mam ani tu ani tu. 

ale prawda jest taka, ze zazwyczaj za zdrowe jedzenie trzeba zaplacic wiecej niz za smieciowe 

Od dawna jem zdrowo. Tylko warzywka, niektóre owoce itp są nieco tańsze od tych białkowych produktów... Dlatego zracam na poprzednią ścieżkę
Lubię też od czasu do czasu zjeść tuńczyka z makaronem pełnoziarnistym w sosiku pomidorowym

szkoda, bo wiazalam z nia duze nadzieje, w koncu zawiera wszystkie produkty, ktore lubie, i efekty są, ale zdrowie najwazniejsze, a do szkoly chodzic i pracowac jakos musze. a dopoki jestem na diecie, jestem w stanie tylko siedziec i lezec.
i powodzenia jutro, trzymam kciuki