|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wszystko o Oriflame cz. III
Cytat:
|
|
|
|
|
#4382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oriflame reklamuje się, że zarabiasz 30% na kosmetykach, które sprzedajesz, a nie że jest 30% rabatu. I z ich strony wygląda to tak: Kupuję Wonder za 15,31 zł (tyle płacę Oriflame) --> 30% tej kwoty to marża, z którą mogę sprzedać (cena pokazana w katalogu), w tym przypadku 15,31 zł x 1,3 (czyli 130%) = 19,9 - cena tego tuszu dla osób spoza Oriflame. I stąd się bierze 30%. Nigdzie nie jest napisane, że to 30% rabat , tylko że tyle zarabiamy - od osób, którym to sprzedajemy dostajemy o 30% więcej tego, co płacimy Oriflame. A nie żaden podatek .Poza tym - każdy płaci podatek, gdy coś kupuje - nawet dla siebie. Podatek VAT .A propos tego zestawu: ja się na przykład dziwię, że się rozszedł . I gdybym była Oriflame, to na pewno bym tego nie przewidziała . Ale przyznaję całkowitą rację, jeśli chodzi o braki. I mam nadzieję, że uzupełnią magazyny przed 16 - zwłaszcza, że są tam w promocji perfumy, które są w brakach .
Edytowane przez SdC Czas edycji: 2009-11-06 o 13:51 |
|
|
|
|
#4383 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przepraszam Cię, ale ja znam różnicę między podatkiem VAT a PCC Nie wgłębiałam się w te zasady obliczania, wiadomość dostałam świeżo z biura, widocznie powiedzieli mi coś żeby powiedzieć, bo inaczej wytłumaczyć nie potrafili Odnośnie braków, ciężko jest przewidzieć który akurat produkt najlepiej się sprzeda, niestety widocznie nawet marketingowcy nie są w stanie przewidzieć tego. Planowanie dostaw nie jest taką łatwą sprawą, trochę więcej wyrozumiałości musimy okazać A Klientka powinna się cieszyć, że coś co chciała ona kupić tak szybko się rozeszło, można jej to za argumentować jako potwierdzenie jakości produktu
|
|
|
|
|
#4384 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Mnie to zupełnie nie przekonuje.
|
|
|
#4385 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Niestety łatwo oceniać z zewnątrz. Z pewnością działanie celowe to nie jest, bo żadna firma nie chce działać na swoją szkodę |
|
|
|
|
#4386 |
|
Nie depcze krokusów
|
Nie wydaje mi się. Pewne produkty są w brakach praktycznie od kilku katalogów, więc łatwo można ocenić, jakie było na nie zapotrzebowanie.
|
|
#4387 |
|
Pani Buka
|
no coś w tym jest. ja w Ori jestem od niedawna, wiec zamawiam dopiero od 13 katalogu, ale już mnie braki, szczególnie wód toaletowych, zdążyły wkurzyć
no i przez to przepadnie mi najprawdopodobniej rabat 40zł...szkoda że braków nie uzupełniają szybciej, skoro np Divine nie ma już od dawna, a w katalogu 15 pojawia się jako promocja. :/ można by więc przewidzieć, że za 72,90 dużo osób chciało by mieć wodę + krem + dezodorant... a ma któraś wody z serii Aromabliss? jak się podobają? jak z trwałością?
How I choose to feel is how I am. Edytowane przez kasiencja Czas edycji: 2009-11-06 o 16:31 |
|
|
|
#4388 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, tylko ktoś wyżej napisał, że skoro ktoś kupuje tylko dla siebie, to nie będzie przecież podatku płacił . A i tak przecież płacimy . Zresztą, skąd mogę wiedzieć, co Ty wiesz? ![]() Cytat:
. Ale akurat zarządzanie zapasami w Oriflame leży i kwiczy .
|
||
|
|
|
#4389 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4390 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny patrząc w katalog 16 jaki mi polecicie krem do rąk??
chodzi m io krem dla mojeje mamy, ma prace glownie rekami przy farbach i innych drudnych rzeczach i chcialabym jeje jakis dobry, nawilzajacy łagodzacy krem kupic----który jest najlepszy??? bo ja mam ten z serii H&C 2w1 do rąk i paznokci i w sumei jest ok a co sadzicie o tym z serii sweedish spa, lub ten nowy maly 50ml do rak? lub inne z seri co robia dodatki np do ciala, wlosw kapeili i do rąk. wyraźcie opinie
|
|
#4391 |
|
Nie depcze krokusów
|
Swedish Spa w takim razie.
|
|
#4392 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tutaj poleciłabym ten nowy jasno-zielony razem z pelingiem ![]() A co do braków to jest jeszcze inna kwestia. Otóż ostatnio jeden z dyrektorów wytłumaczył mi, ze katalogi tworzone są ok 10 miesięcy wcześniej i w związku z tym nie można do końca przewidzieć jakie będzie zapotrzebowanie na dane produkty. |
|
|
|
|
#4393 |
|
Nie depcze krokusów
|
Tylko czemu Avon przewiduje
|
|
#4394 |
|
Raczkowanie
|
oj w Avonie też są często braki. Ale ...działają ona na 'korzyść' konsultantki. Możesz zamówić na 500zł produktów, które są w brakach a na 10zł z produktów, które są dostępne --> i nie zapłacisz za paczkę i naliczą ci na rzecz, która przyjdzie ten wyższy (30%) upust.
|
|
#4395 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A jeśli chodzi o mnie - to chyba mam takie 'szczęście', że zawsze jak tylko pojawi się jakaś ciekawsza biżuteria, lub inne akcesoria (jednokatalogowe) to od początku ich brakuje.. nie wspomnę o tym, że nieraz klienci woleliby poczekać i zobaczmy zobaczyć na zywo dane produkty, a takiej możliwości NA OGÓŁ nie ma, bo jeśli nie zamówisz od razu, to potem na 90% nie będzie... ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
Jeśli chodzi o krem na noc Swedish Spa, wydaje mi się , że ostatnio się popsuł, ale to może tylko moim rękom przestał aż tak odpowiadać - teraz furorę robią obie serie Hand care. ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- faktycznie w Avonie wydaje się być mnie braków, ale może to być efektem tego, że Avon jest chyba jednak bardziej rozpoznawalną firmą... A dlaczego? Może chociażby dlatego, że o wiele łatwiej jest wejśc do Avonu i robić zamówienia tylko dla siebie ( a wtedy czasem przy okazji także i dla bliskich..) Tam wystarczy zrobić zamówienie na 150zł w cenach katalogowych, żeby nie płacić za paczkę, a tutaj? I jescze te punkty... fakt prezenty sa ciekawe, ale nie zawsze ktoś kto chciałby wejść do Oriflame, ma możliwości-znajomości, czas by zrobić to zamówienie na 100PP, tym bardziej, że połowy rzeczy może nie być. Może gdyby trochę zmieniono te zasady byłoby więcej osób chętnych do współpracy z Oriflame (wystarczy spojrzęć na ilość odsłon tego wątku, a wątku Avonowego). Więcej konsultantów = więszke zamówienia, większe zamówienia = koniecznośc powiększenia magazynów ze strony Oriflame, większe zaopatrzenie Oriflame=mniej braków...... Ale to tylko moje skromne zdanie... Osobiście w mojej rodzinie zajmujemy się Avonem i Oriflame od kilkunastu już lat, a ciągle ta różnica (pozytywnie w kierunku Avonu - mimo, że wg mnie Oriflame ma o wiele więcej lepszych kosmetyków niż Avon) jest coraz bardziej znacząca... ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- OOOOO się rozpisałam
|
||||
|
|
|
#4396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Skoro teraz, przy mniejszej ilości konsultantów, są takie braki (mniemam, że to również skutek zbyt małych możliwości produkcyjnych), to co by było, gdyby było ich więcej? Najpierw muszą unormować sytuację przy obecnej liczbie konsultantów, bo nagłe zwiększenie ich liczby na pewno pogorszy sprawę .Czy w Avonie trzeba robić zakupy w każdym katalogu? |
|
|
|
|
#4397 |
|
Raczkowanie
|
ja odbiegne troche od tematu braków, mam pytanie co do tego fioletowego kremu takiego na przebarwienia jego już nie będzie w ofercie czy po prostu np. zmienią forme w jakiej będą go 'przedstawiać'?
i czy ten krem chociaz troszke spisalby sie na przebarwienia potrądzikowe?:P ktoś go używał? chodzi mi o ten takim kanciastym opakowaniu.
|
|
|
|
#4398 |
|
Raczkowanie
|
jestem w Ori prawie 3 lata i szczerze mowiac juz sie do brakow przyzwyczaiłam ;-) chociaż za Magnusa i tak są mniejsze niż za Kurkowej...
A swoją drogą zrobiła do centrali w swojej karierze kilka bardzo niecenzuralnych telefonow i maili wlasnie ze względu na braki ;-) wyrażajcie swoje zbulwersowanie ;-) piszcie do nich maile i dzwoncie
|
|
|
|
#4399 |
|
Rozeznanie
|
Jesienna wyprzedaż w Oriflame
https://poland.secure.oriflame.com/p...tka_kat_15.pdf |
|
|
|
#4400 |
|
Zadomowienie
|
Szczerze powiedziawszy chyba najmniej interesująca ulotka od czasu jak jestem w ori a jestem od kwietnia.
|
|
|
|
#4401 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Dziewczyny, czy któraś z Was ma tę antystatyczną mgiełkę do włosów? Czy działa? Strasznie elektryzują mi się włosy i czaję się na tę mgiełkę, ale mam pewne wątpliwości, czy ona będzie działać... Edytowane przez anntab Czas edycji: 2009-11-07 o 11:49 |
|
|
|
|
#4402 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jak sie położy na noc grubą warstwe to nadrugi dzień dłonie są mięciutkie i gładkie
|
|
|
|
|
#4403 |
|
Raczkowanie
|
Ja piszę w sprawie tego mini kremu do rąk 50ml z tej nowej serii nie wiem czy wiecie ale to jest krem skoncentrowany, więc nakłada się go znacznie mniej niż normalnego kremu. Dlatego jest mały ale za to wydajny. Wiem bo używam
|
|
|
|
#4404 |
|
Zadomowienie
|
Ja również go polecam - to mój ulubiony krem do rąk z Ori. Jest naprawdę skuteczny.
|
#4405 |
|
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o kremy to uwielbiam maseczkę do dłoni z serii hand cere(12879). Oczywiście nowy peeling jest znakomity.
Nawiązując do tematu o brakach. Zauważmy,że w minikatalogach często pojawia się jakaś biżuteria która nie zeszła z magazynów. I co ciekawsze - często nie raz, lecz dwa czy trzy. I nie schodzi... Jak Oriflame ma przewidzieć, że ta biżuteria się sprzeda a ta nie ... Z drugiej strony, szukając dobrych stron.... Jesteśmy kobietami. Nie lubimy gdy ktoś ma takie same dodatki. Dzięki temu, że nie ma tego wiele - możemy być wyjątkowe bo prawdopodobieństwo, że ktoś będzie miał to samo co Ty nie ejst wielkie. Wszystkie kosnultantki wiedzą, że u nas braki są prawdopodobne. Dlatego też możemy przewidzieć czego może nie być. Mamy też pewność, że ten kosmetyk jest godny uwagi i ma wysoką jakość gdyż... produkt nie leży np. 2 lata czekając aż wreszcie ktoś zamówi i będzie można opróżnić magazyn. To chyba dobre rozwiązanie. Do Oriflame zapisałam się dokładnie rok temu. Zamówienie wysłałam na początku katalogu. Nie miałam braków. 200PP było. Nie narzekałam. Zawsze staram się wysyłać 1 dnia i moje braki są minimalne. Mam jednak klientki które zamawiają kosmetyki, chcą je otrzymać poźniej.. dlatego często zamawiam je 1 dnia i nawet 2 tygodnie czekają by klientka je dostała. |
|
|
|
#4406 |
|
BAN stały
|
A ja mam takie pytanie: czy ten dwustronny meski pasek z katalogu 16 jest skorzany?
|
|
|
|
#4407 |
|
Zakorzenienie
|
witam dziewczyny
W cenniku na katalog 16 widziałam kalendarze książkowe, jeden wielkości A5 a drugi mniejszy Nie wiecie może jak one wyglądają na żywo? Ile mają miejsca na notatki, czy mają jakieś ciekawe rzecz może któraś z was już je widziała albo wcześniej miała takowe
|
|
|
|
#4408 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4409 |
|
Raczkowanie
|
SdC - nie trzeba w A. robić co miesiać zamówień.
A co do braków. Są i w Avonie na produkty 'chodliwe' ale szybko je uzupełniają i jakby biorą na siebie te braki. Nie trzeba dopłacać za przesyłkę. I to jest uważam sprawiedliwsze. Jeszcze nie zrobiłam zamówienia z 15 bo czekam czy uda mi się uzbierać do 100PP. A jak mi się uda i okaże się, że połowa z tych rzeczy jest w brakach to się wścieknę :/ Mam pytanie. Perfumy Precious są warte uwagi? Trwałe? Warto zamówić w tej ulotce wyprzedażowej?
|
|
#4410 |
|
Zakorzenienie
|
620136 Kalendarz książkowy A5
620137 Kalendarz kieszonkowy 9 x 15.5 cm Jakby któaś z was je widziała na żywo to proszę o wiadomości jak wyglądają
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:32.

, tylko że tyle zarabiamy - od osób, którym to sprzedajemy dostajemy o 30% więcej tego, co płacimy Oriflame. A nie żaden podatek
. I gdybym była Oriflame, to na pewno bym tego nie przewidziała
Mnie to zupełnie nie przekonuje.

-> 68 -> 67
-> 58