2009-10-30, 20:50 | #1 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 745
|
Ryż brązowy - czas gotowania
Kupiłam ostatnio ryż brązowy, był problem bo we wszystkich sklepach ryżu białego zatrzęsienie, a brązowego ni chuchu... w końcu znalazłam taki robiony dla tesco, w pólkilowym woreczku. Pisze żeby go gotować 30 minut, więc tyle gotowałam, próbuję - prawie surowy... gotowalam drugie pół godziny - bez większych zmian. Po 1.5 godziny się zniecierpliwiłam i zjadlam, ale był jeszcze mocno nieugotowany... Następnym razem zrobiłam kopiec z poduszek i babcinym sposobem ugotowałam na parze, żeby nie płacić fortuny za gaz Po 2 godzinach był ok, aczkolwiek gdyby jeszcze pół godziny postał byłby miększy...
Zrazilam się, bo gotować tyle czasu mała porcyjkę do obiadu dla mnie samej, to już przesada... Znalazlam ostatnio w sklepie taki ryż w torebkach firmy Kupiec i tu powstaje pytanie... jadł go ktoś i może mi powiedzieć ile go trzeba gotować? |
2009-10-30, 21:00 | #2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Ja gotuję 35 minut, ale brązowy ryż nigdy nie będzie tak miękki jak biały.
|
2009-10-30, 21:05 | #3 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 745
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Tamten był nie tylko twardy, ale ewidentnie surowy...
a gotujesz taki w torebkach? |
2009-10-30, 21:15 | #4 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 1 175
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
a jaka odmiane ryzu kupilas? bo jest kilka odmian, jest rowniez taki dziki 'ryz', ktory jest bardzo podobny do ryzu, a ryzem wcale nie jest, jego wlasnie sie gotuje dlugo ponad 50 minut.
Ja ryz brazowy gotuje ok 35-40 minut i jest bardzo dobry.
__________________
` kochać kogoś, a potem stracić, to jak kupić szczęście, a łzami zapłacić silownia,bieganie,plywani e |
2009-10-30, 21:29 | #5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 745
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Konkretnie taki:
pisze na nim tylko "ryż pełnoziarnisty"... |
2009-10-30, 21:57 | #6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
jest taki potworek,paraboiled uncle ben's- 15 minut,inne tak 30-40 minut.
zawsze mozesz namoczyc na noc,jak fasole idz do sklepu eko, poszukaj brazowego okraglego- pyszny,slodki, gotuje sie ok.pol godziny |
2009-10-30, 22:30 | #7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 745
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Nie mam żadmego takiego sklepu w okolicy, zostają mi markety... :/
Ale podsumowując: powinien się gotować ze 40 minut? |
2009-10-30, 23:09 | #8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
zamocz na noc i gotuj do oporu
|
2009-10-31, 13:48 | #9 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
|
2009-10-31, 13:55 | #10 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 745
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Dzięki, w takim razie go kupię
A ten tescowy pewnie faktycznie namoczę, w końcu jeszcze pół opakowania zostało, szkoda wyrzucić |
2009-11-01, 07:52 | #11 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
kiciakasia, jak to z tym zamaczaniem?
wkładam do wody woreczki, zostawiam na noc i rano są już dobre?
__________________
Aktualnie na SFD.
Ale jeszcze tu wrócę |
2009-11-02, 10:48 | #12 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 1 019
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Cytat:
Co do Kupca to różnie bywa. Czasem gotuje się 30 minut i jest dobry, innym trzymam godzinę i jest nadal twardy
__________________
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik |
|
2009-11-02, 10:56 | #13 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 745
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Ugotowałam Kupca () wczoraj, 35 minut i był ok
A jak się namoczy to powinien się ugotować szybciej? |
2009-11-02, 12:27 | #14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
teoretycznie
|
2009-11-03, 21:07 | #15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
i co,udalo sie?
|
2009-11-07, 21:02 | #16 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
ja mam Cenos - długi brązowy. Na opakowaniu piszę żeby gotować 30min - po tym czasie jest twardy. Dopiero po ok 60 min nadaje się do jedzenia.
__________________
|
2009-11-13, 16:41 | #17 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: zakątek świata
Wiadomości: 426
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Hej, a ile liczycie mu kalorii? ;P
bo wg opakowania : 1 torebka ma 100g-322 kcal, ale po ugotowaniu kalorii tylko 130. Tak samo makaron po ugotowaniu ma większą wagę, ale mniej kalorii.. ale jakoś wszyscy uważają, ze ryż jest dość kaloryczny.. więc coś mi tu nie gra. |
2009-11-13, 20:53 | #18 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 745
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Cała torebka ryżu po ugotowaniu nadal ma te 320 kcal, ale wtedy to już nie jest 100g bo mocno "tyje" w gotowaniu. Więc jeśli chcesz zjeść 100g ryżu gotowanego to bierzesz połowę torebki ryżu suchego
|
2009-11-13, 21:01 | #19 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: z mojej wyobraźni
Wiadomości: 373
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
ja z kupca gotuje około 35 minut pod przykryciem (nalewam tyle wody aby nie wyleciała w czasie gotowania) i daję łyżkę soli (sporą)
nie wiem co Wy za ryż macie ze wiecej niz 1h trzeba gotować |
2009-11-13, 21:07 | #20 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 745
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Kupca też tyle gotuję, a ten który gotuje się 2 godziny masz na zdjęciu w poście nr 5... nie polecam, delikatnie mówiąc
|
2009-11-13, 21:56 | #21 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: z mojej wyobraźni
Wiadomości: 373
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Cytat:
on jest tak przetworzony że bardziej się nie da a ten ryz ze zdjecia pewnie ma wszystkie łuski itp i dlatego taki długi czas gotowania ale za to powinnien zbawiennie wpływać na pracę jelit |
|
2009-11-19, 20:51 | #22 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: zakątek świata
Wiadomości: 426
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Cytat:
Więc z tego wynika, że cała torebka ma mniej kalorii ugotowana, a nie, że bedę miała ok. 330 kcal, jeżeli zjem tylko pół torebki. |
|
2010-01-11, 21:49 | #23 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 745
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Pojawił się ryż brązowy produkowany dla Biedronki, kosztuje ok. 2,4 zł...
gotowałam dziś pierwszy raz, dość smaczny, aczkolwiek gorszy od Kupca... gotuje się też dłużej bo przynajmniej 40-45 minut... no ale dobrze że wchodzą w coś takiego, bo załamuje mnie już ilość marek ryżu białego w porównaniu do znikomych ilości brązowego... A probowal ktoś może ryżu dzikiego: http://www.kupiec.pl/?kupiec=produkt&nr=2? Strasznie jest drogi bo widzialam że ok. 15 zł za 200g :/ |
2010-11-16, 21:42 | #24 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 123
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Ja się właśnie zakochałam w tym dzikim Kupca i gotuję go max 25-30 minut. On usi byc lekko twardawy. Do tego stopnia mi posmakował, że zaczęłam zamieniać przepisy sałatek z ryżem białym i ten dodaję. Nawet do gołąbków Smakowo nieporównywalnie lepszy od białego. Ten brązowy Kupca też jest smaczny. Ale wszystko zalezy do czego się go chce użyć.
|
2012-06-03, 14:03 | #25 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 1
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Witam, ja kiedyś tez nastawiłam się że będę jadła brązowy ryż ale po pierwszym gotowaniu ponad 60 min zwątpiłam, ale ostatnio znów zaczynam dietkę i wpadłam na pomysł żeby zamoczyć ryż na noc ale w goracej wodzie i sie udało na drugi dzień ryż był już prawie miękki gotowałam o tylko ok 5 min bo ja lubię jak jest twardszy. Powodzenia w gotowaniu
|
2012-06-12, 06:11 | #26 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 365
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
ja gotuję ok 40min
|
2012-06-25, 10:34 | #27 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-06
Lokalizacja: Kioto
Wiadomości: 745
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
po pierwsze nie należy gotować ryżu w torebkach, bo to niezdrowe najlepiej kupić ryż niepaczkowany, ale jeśli takiego nie możemy dostać to wystarczy wyjąć ryż z torebki i wrzucić do garnka
Ja gotuję tak ryż i polecam ten sposób odmierzam ryż, na dwie osoby wystarcza spokojnie szklanka 200 ml, wsypuję do garnka i zalewam wrzącą wodą objętości 350 ml (zasada jest taka, że dodaje się 1,5 objętości wody w stosunku do objętości ryżu) gotuję 5 min. maksymalnie 10 minut (w zależności od rodzuju ryżu) i zostawiam ryż pod przykryciem na kolejne 30 minut, aż wchłodnie całą wodę - to wszystko
__________________
Niczego nie należy pozostawiać przypadkowi. Niczego nie pomijać. Należy uwzględniać sprzeczne informacje. Nie spieszyć się z wyciąganiem wniosków.
|
2012-06-25, 10:38 | #28 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 844
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
Ryż brązowy gotuję około 25 minut, po czym wyłączam i na kilka minut zostawiam pod przykryciem, żeby doszedł. Jest wtedy w sam raz - nie rozgotowany, ale też nie niedogotowany
|
2012-06-25, 10:44 | #29 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 79
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
ja gotuję ok 30 min. pod przykryciem na średnim ogniu i od razu wyciągam z garnka
|
2012-06-25, 19:39 | #30 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 981
|
Dot.: Ryż brązowy - czas gotowania
mój ryż przed gotowaniem leży sobie ok. godziny w zimnej wodzie. gotuję 40 min i jest dość miękki, taki napuchnięty. jak nie moczyłam wcześniej to ile by go nie gotować i tak był twardy.
|
Nowe wątki na forum Dietetyka |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:47.