![]() |
#421 |
Raczkowanie
|
Dot.: Usunięcie pieprzyka
ha, okazało się, że ja jeszcze pod koniec listopada będę miała usuwane 2, jeden na brzuchu, a drugi na plecach i się bardzo ciesze z tego powodu
![]() |
#422 |
Przyczajenie
|
wczoraj byłam u onkologa, na wizytę czekałam miesiąc. Powiedzial mi ze moge go usunac u niego chirurgicznie za cene 200zł, bo jesli chce usunac ze wzgledow estetycznych to nie refunduje tego NFZ. Pytałam czy moge usunac to laserowo, powiedzial ze tak ale ze na jego miejscu nie zrobil by on tego bo moj pieprzyk jest troche wrosniety w skóre i po usunieciu laserowym zostala by mi taka wklęsła 'plama' a po chirurgicznym kreska na około neicale 2 cm. mam jednak pytanie czy taki pieprzyk( 8 mm na 12 mm) po usunieciu nie spowodował by ze skora by mi sie na policzku naciągnela??? jak sadzicie bo sie zastanawiam....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam usunięte dwa duże pieprzyki (chirurgicznie) i oczywiście blizny widać, bo od usunięcia nie minął jeszcze nawet miesiąc, ale skóra nie jest naciągnięta i wszystko bardzo ładnie wygląda. Moje pieeprzyki były większe od Twoich, więc u Ciebie tym bardziej powinno to ładnie wyglądać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Przyczajenie
|
No to już jestem pewna że chce go usunąc bo znam odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania w tej sprawie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Przyczajenie
|
Lightangel, jeszcze jedno... Pisałaś wcześniej że miałaś pieprzyki usuwane za darmo. Ja za usunięcie mojego musze zapłacić 200 zł bo lekarz mi już powiedział kosz na tej wizycie. Bo ja usuwam ze względów estetycznych, nie jest to pieprzyk zagrożony a te zagrożone tylko usuwają za darmo. Twoje były zagrożone?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Raczkowanie
|
mhm ja z perspektywy czasu odradzam laserowe usuwanie, około 6 lat temu w ten sposób pozbywałam się pieprzyków i niestety pojawiły się znowu w tych samych miejscach, dlatego szkoda pieniędzy, usuwanie chirurgiczne może i zostawia blizny ale wiesz, że jak usuniesz masz spokój, dodatkowo wycinki kierują na badania laboratoryjne, wiesz z czym masz doczynienia po fakcie. A dodam, że usuwałam na buzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
Moje pieprzyki były dość duże, jeden o średnicy ponad 1 cm a drugi prawie 2 cm. Moje blizny są dużo większe niż były pieprzyki, ale to z tego względu że pieprzyki miały nieregularny kształt i kilka kolorów, przez co lekarz musiał je wyciąć ze sporym zapasem skóry. Blizny już teraz wyglądają dobrze, robią się coraz jaśniejsze i w zasadzie mam dość długie ale cieniutkie kreseczki, za jakiś czas powinny przestać rzucać się w oczy.
Co do płacenia za zabieg - ja poszłam najpierw do mojej lekarki rodzinnej i poprosiłam ją o skierowanie do chirurga, który miał mi usunąć znamiona (na skierowaniu miałam wpisane że chodzi o usunięcie znamion). Chirurg uznał że chirurg plastyczny ładniej mi zszyje skórę i w związku z tym zostanie mi mniejsza blizna, dlatego dostałam od niego skierowanie do chirurga plastycznego. Chirurg plastyczny powiedział mi ż za jednym razem może mi usunąć tylko 3 pieprzyki, a na następnych wizytach usunie mi kolejne. Sam wybrał te które trzeba usunąć najpierw, jestem też zapisana na kolejną wizytę. Pieprzyki usuwałam w publicznym szpitalu, na stronie szpitala jest informacja o tym że usuwają pieprzyki za opłatą, ale to dotyczy sytuacji kiedy przychodzisz "z ulicy" i cchcesz coś usuwać. Jak masz skierowanie usuwają za darmo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Przyczajenie
|
Aha dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A i dodam, że na nosie nie mam śladu żadnego, na policzku owszem. No i fakt, że oprócz znamienia, wycinają kawałek "zdrowej" skóry. Edytowane przez Barbarita1986 Czas edycji: 2009-11-09 o 16:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam pieprzyk na piersi i to w widocznym miejscu jak mam dekolt, ostatnio go sobie w nocy rozdrapałam i się przestraszyłam bo obudziłam się w krwi cała, dziś byłam u dermatologa i powiedziała mi że nie widać zmian nowotworowych ale lepiej go usunąć, nom i tak się zastanawiam bo żyje już z nim 24 lata i nic się nie działo a co do usunięcia to mam pewne obawy i w ogóle boje się takiego zabiegu, a jak coś to gdzie to można zrobić w jakimś sprawdzonym gabinecie w Łomży, Ostrołęce lub Warszawie, bo jednak chodzi mi żeby było ładnie bo to jest widoczne miejsce nom i skupiające wzrok płci przeciwnej
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Przyczajenie
|
No ja też mam na policzku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Eeeeeeeeee tam, przesadzasz... Ja miałam usuwane 2 pieprzyki na jednej piersi, dwa obok siebie(jeden płaski, drugi odstający).. I też były w takim miejscu, że przy wiekszym dekolcie były widoczne... Teraz mam blizny niewielkie, które są coraz jaśniejsze i coraz mniej widoczne.. A poza tym, skoro go zadrapałaś, skoro krwawił, to najwidoczniej jestto ta forma brodawkowa, odstająca.. a taki pieprzyk wg mnie wcale ładnie nie wygląda.. i wydaje mi się, że lepiej miec malutką, ledwie widoczną bliznę niż widocznego pieprzyka, którego będziesz podrażniac.. A to że teraz nie jest to złośliwe znamie, to nie znaczy, że za czas jakiś, od takiego właśnie podrażniania, nie zesłośliwieje... Więc chyba lepiej zapobiegac, wyciąc je niż później leczyc raka.. Jak uważasz??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Raczkowanie
|
Ja miałam kiedyś dwa małe pieprzyki na szyi i były ciemne i wypukłe przez co podrażniałam szczotką do włosów:/
A drugi pieprzyk mialam na łopatce ok 2cm średnicy, był okropny.. Zawsze sie go wstydziłam, nie nosilam bluzek na ramiączkach ![]() Ubłagałam mamę i poszłyśmy do lekarza rodzinnego[ miałam z 16 lat], tam powiedziałam, ze pieprzyk mi przeszkadza ze względów estetycznych jak i zdrowotnych, ona mi dała skierowanie do chirurga. I w sumie poszłam z tym jednym pieprzykiem co miałam na łopatce, ale była możliwość usunięcia 3 znamion podczas jednego zabiegu, więc to wykorzystałam ![]() Chirurg bez problemu zaliczył pieprzyki do usunięcia, a jak się powie, ze przeszkadza, to tym bardziej się zgodzi. Oni mają za to płacone z NFZ Ja miałam robiony zabieg w szpitalu dziecięcym, bo jeszcze nie byłam pełnoletnia. Teraz jest wszystko okej, mam małe blizy na szyi, troche większa na łopatce, ale wole to niz ohydny pieprzyk... Polecam takie zabiegi, zwłasza ze można zrobić to bezpłatnie a i samoocena wzrasta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
ja mam jutro zabieg
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
jakie smyranie, fakt nic nie boli, ale dokładnie czujesz jak ci tną skórę
![]() ![]()
![]() |
#438 |
Przyczajenie
|
I jak tam Wasze blizny? Ja już niedługo a dokładnie 2 grudnia ide na zabieg
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Przyczajenie
|
Hej Kobietki!
Mam na ciele kilka pieprzyków i zastanawiam się nad ich usunięciem chirurgicznym. Dzięki Wam wiem już ile trwa zabieg. Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia: czy zabieg jest przeprowadzany w gabinecie, czy w szpitalu?Czy po nim zostaje się od razu wypisanym do domu? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Konto usunięte
|
mnie usuwal chirurg onkolog, w takiej salce, ktora mial obok gabinetu w przychodni, ale spotkalam sie z tym, ze jak usuwano kobiecie pieprzyk na chirurgii plastycznej, to zostala na noc w szpitalu
niestety co do blizn, sa paskudne, moze za pare lat zbledną, poki co wygladaja jak czerwone krosty ![]() natomiast blizn po nozu laserowym nie mam wcale |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
Raczkowanie
|
Okropne blizny, ślady???? Bzduuura... może przez pierwszy miesiąc-owszem.. Ja mialam usuwane dwa pieprzyki o średnicy jakoś 0,5 cm bodajże póltora miesiąca temu i są tylko leciutko różowe, z dnia na dzień są coraz jaśniejsze i mniej widoczne, anie smaruje ich niczym poza codzienną dawką balsamu do ciała.
Tak więc- nie bójcie się, blizny szybko jaśnieją i stają się praktycznie niewidoczne ![]() Mnie efekt podoba się tak bardzo, że idę usunąc kolejne 5 pieprzyków ![]() ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
Hmmm... bez przesady ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
blizny to sprawa indywidualna i kazdy lekarz cie o tym uprzedzi a po zabiegu jestem kilka miesięcy, blizny sa conajmneij 2x takiej wielksoci jak byly znamiona, o czym tez mnie uprzedzono przed zabiegiem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pierwszy raz słyszę o tym, żeby blizny wyglądały źle przez kilka lat.. szczególnie takie po znamionach. Przed zabiegiem widziałam u kilku osób blizny po usuwaniu znmion i po kilku miesiącach trzeba się było bardzo dokładnie przygladac, zeby cos zauważyc. U mnie tez jakieś półtora miesiąca po zabiegu blizny są jasnoróżowe. I racja blizna jest większa- moje mają prawie 2cm, ale i tak-mniej widoczne niż znamiona. Edytowane przez kaaamiii86 Czas edycji: 2009-11-22 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Konto usunięte
|
ja niestety mysle nad tym, czy da sie te blizny jakos zniwelowac
na lydce mam taka plame, w rzeczywstosci jest ciemniejsza, fioletowo czerwona i na biodrze duza wypukla brazowa blizne pieprzyki mialy srednice nie wieksza niz 3,5mm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Raczkowanie
|
jestem prawie tydzień po wycięciu, było strasznie
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- kaaamiii86 jak miałam kiedyś wycinany na twarzy to też czułam jakby flamastrem po mnie rysowiali, a teraz może ta babka przez to, że była niemiła i roibila to zdecydowanie nie delikatnie, mocno złapała za skóre i ją po prostu cieła, mam jeszcze jeden do usunięcią, ale z pewnością zmienie chirurga
![]() |
#446 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hmmm,moje tak wygladały 3tyg po zabiegu. Teraz sa jaśniejsze. Ale te Twoje nie wyglądają przecież tak strasznie ![]() To tez pewnie dużo zalezy od chirurga-jak zszyje. Mi 2 pieprzyki robiła 2 różnych- jeden zrobił to śrdnio, drugi-rewelacyjnie. Btw. masz bardzo ładne dłonie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Raczkowanie
|
słuchajcie a po jakim czasie miałyście wyjmowane szwy? mi dali na to az ponad dwa tygodnie, wydaje mi się, że to dosyć długo, na twarzy zdjęli mi po tyg, może chodzi o rodzaj skóry, albo w jakim miejscu jest?teraz mam na brzuchu więc może jest narażona na skręty, jak myślicie?
![]() |
#448 |
Konto usunięte
|
![]() mnie wyjmowali po tygodniu, ale wcale sie dobrze nie zroslo, mialam stripy zalozone po szwach ale to chyba juz nie ma znaczenia, bo to co wygladalo najgorzej po zdjeciu szwow, teraz wyglada najlepiej, a to co sie ladnie zroslo wyglada tak jak na zdjeciach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Przyczajenie
|
Czytam te Wasze wiadomości i nadal się zastanawiam nad usunięciem mojego pieprzyka. Przypominam: jestem zapisana na zabieg na 2 grudnia u onkooga, bedzie to usuwane w malej salce kolo jego gabinetu CHIRURGICZNIE ( czyli nożem). Mój pieprzyk jest na twarzy a dokładnie na policzku szerokosc ok 8 mm, dlugosc ok 12 mm ... jak mowicie ze blizny sa 2 razy wieksze to ja sobie tego nie wyobrazam przy tym ze ten piperzyk juz jest duzy aco dopiero po usunieciu;/
Pomóżcie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.