Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe, tabletka "po" - wątek zbiorczy! - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: postinor
zażywałam i zadziałał 26 50,98%
zażywałam i nie zadziałał 2 3,92%
nie zażywałam 23 45,10%
Głosujący: 51. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-08, 17:46   #1441
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Dot.: Postinor, Escapelle, metoda Yuzpe - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez N4TI Pokaż wiadomość
okres spoznia mi sie juz ponad tydzien dzwonilam do ginki kazala zrobic test... zrobilamn juz dwa- negatywne... kazala czekac do konca tygodnia.. zwariuje
no ale przecież to się zdarza po zażyciu escapelle -nie widzę tu póki co nic dziwnego i niepokojącego.. znam osoby, którym okres sam w ogóle nie chciał wrócić i musiały wywoływać np luteiną... od stosunku (ok. 7ego września był, tak? dobrze zrozumiałam?) minęło wystarczająco czasu i testy są wiarygodne - więc wyluzuj

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 19:24   #1442
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

ostatni okres 31.08 espacelle 7.09... ehh no nic czekam, jak nie dostane ide na wywolanie.. ale mam glupie mysli ze moze jednak jestem w ciazy ;/ ehh schizuje sie
Stary 2009-10-09, 19:20   #1443
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI
Dot.: Escapelle

dostalam okres.. w 40 dniu cyklu... umieram
Stary 2009-10-10, 13:01   #1444
AmazeMe
Wtajemniczenie

Po przeczytaniu wątku zaczełam się bać. Po 'wpadce' wziełam Escapelle 20 godzin po stosunku. Koleżanka ostrzegała mnie, że mogę mieć okres wcześniej niż zwykle (mam regularny). Po kilku dniach miałam niewielkie krwawienie. Oprócz tego żadnych skutków ubocznych (no, może lekkie zawroty głowy, ale to mógł być też objaw mojej innej choroby, więc sie nie przejełam). Okres dostałam dziś (zgodnie z cyklem co do dnia!) A tak już się bałam... Pisałyście, że parę z Was jednak zaszło w ciążę. Dla mnie to byłoby straszne. Najpierw muszę zdać maturę... Porządna nauczka na przyszłość. Ufff, jak dobrze, że koniec stresu
AmazeMe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 15:05   #1445
Neciak89
Zakorzenienie

Hah.. chyba przestane czytac gazete Joy. Nie dość, że napisali ze teraz gumki nie pekają tylko zsuwają się, to jeszcze napisali, że tabletke "po" można wziąć max 4 razy w miesiącu :|

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 16:53   #1446
Magdallen
Zakorzenienie

Nie wiem, czy pojawiło się tu już takie pytanie, ale wyszukiwarka nie znalazła, więc je zadam: czy wiecie, jak najszybciej zdobyć w Warszawie tabletki po? Znacie jakieś przychodnie, w których są przepisywane bez problemu?

Tej nocy zdarzyła mi się drobna przygoda. Niby to tylko petting, ale cały dzień dziś chodzę zestresowana, czy aby na pewno nie jestem w ciąży.
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 18:50   #1447
emememsik
po prostu Em :)

Może najlepiej będzie jeśli pójdziesz do swojego lekarza rodzinnego albo ginekologa? Po co szukać kogoś innego?
Stary 2009-10-16, 07:51   #1448
katarzynkajg
Zadomowienie

Zadzwoń do swojego ginekologa lub po prostu do pierwszego lepszego nie powinni robić problemu.
Jak mi się zdarzyła taka sytuacja i potrzebna była tabletka poszłam w środku nocy do szpitala i poprostu mi ją wypisali bez żadnego problemu
katarzynkajg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 08:49   #1449
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Magdallen Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy pojawiło się tu już takie pytanie, ale wyszukiwarka nie znalazła, więc je zadam: czy wiecie, jak najszybciej zdobyć w Warszawie tabletki po? Znacie jakieś przychodnie, w których są przepisywane bez problemu?

Tej nocy zdarzyła mi się drobna przygoda. Niby to tylko petting, ale cały dzień dziś chodzę zestresowana, czy aby na pewno nie jestem w ciąży.
Nie ma sensu braćtabletki po z powodu pettingu no błagam...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 12:35   #1450
malaga777
Raczkowanie

Orientujecie się może czy Esc. wplywa na wyniki poziomu hormonów męskich (androstendion) oraz na poziom estrogenów? Ile ewentualnie odczekać po zażyciu z tymi badaniami? Z gór dziękuję.
Stary 2009-11-05, 21:40   #1451
aniajagoda
Przyczajenie

Witam, w noc z nd na pon pękła mi i partnerowi prezerwatywa, co niestety zauważyliśmy po fakcie. Miałam teoretycznie dostać za dwa dni okres (cyk 28-33 dni), jednak po 32 h zastosowałam metode Yuzpe z Microgynenem 21 (2 x 4 tabletki). Wczoraj zrobiłam test (wiem, że za wcześnie, ale spanikowałam). Był negatywny. Okresu nadal nie mam - myślę, że to skutek potężnej dawki Micrygynenu. Co myślicie Dziewczyny?
aniajagoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 21:50   #1452
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

tak, możliwe, że to wina zastosowania metody yuzpe
musisz się uzbroić w cierpliwość i wykonać test za jakieś 2tygodnie licząc od dziś

Stary 2009-11-05, 21:57   #1453
aniajagoda
Przyczajenie

Przez 2 tyg to ja wykonam ich chyba z 10 hehe. Ale generalnie myślę, że prawdopodobieństwo jest małe, 32 h, teoretycznie dni niepłodne. Poprostu panikuję :/
Stary 2009-11-06, 17:21   #1454
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniajagoda Pokaż wiadomość
Przez 2 tyg to ja wykonam ich chyba z 10 hehe. Ale generalnie myślę, że prawdopodobieństwo jest małe, 32 h, teoretycznie dni niepłodne. Poprostu panikuję :/
Marne szanse, tym bardziej po Yuzpe, ale nie rob tylu testow, bo szkoda kasy. Poczekaj i nie denerwuj sie

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-06, 17:41   #1455
aniajagoda
Przyczajenie

dzięki za słowa otuchy. Czułam poprostu w nocy i dzis przez większość dnia bóle tak jak przy okresie, do tego mam śluz gęsty, biały, chociaż jest naprawdę mało. Ehh nie ma to jak seks na tabletkach, wtedy nie było panikowania i stresu, a tu zawiodły nas Unimile i musiałam sie nafaszerować :/ NIGDY WIECEJ
Stary 2009-11-08, 11:41   #1456
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anita 105 Pokaż wiadomość
hej wizanki Cykle miałam regularne 31 dniowe, a wspolzylam z moim tz jeden dzien po miesiaczce i pekla nam gumka poszlismy do gina i przespisal mi tabletke escapelle ,wzialam ja w ciagu 24 godzin od stosunku,wiec niby mieszcze sie w czasie 72 godzin. no ale teraz okres spoznia mi sie juz 2 tygodnie (niby pani doktor powiedzizala ,ze to jest taka duza dawka hormonow, ze moze mi sie wszystko pomieszac w organizmie ) dodam,ze sluz mialam gesty bialy a teraz mam wrazenie suchosci w pochwie,wiec niby objawy miesiaczki zblizajacej sie no ale brzuch mnie nie boli tylko piersi mnie troche pobolewaja....?
nie musisz tego wszedzie pisac....
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 11:57   #1457
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Anita 105 Pokaż wiadomość
Jesli nie dostaje zadnej koknretnej odpowiedzi to piszę.
To przeczytaj regulamin, bo w ten sposób zaśmiecasz forum...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-09, 17:59   #1458
moreoregano
Przyczajenie

Exclamation ESCAPELLE - x 2

Witam,
Mam pytanie dotyczące Tabletki PO Escapelle. A mianowicie pierwszy raz "łyknęłam ją w maju tego roku". Niestety dzisiaj kupiłam ją ponownie. Czy to bezpieczne aby wziąć ją kolejny raz? Bardzo proszę o pomoc
moreoregano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 18:02   #1459
monius9
Zakorzenienie

Dot.: ESCAPELLE - x 2

bezpieczniej było pomyśleć wcześniej.

na pewno uregulowane hormony masz na jakiś czas z głowy, ale poczytaj co mówi o tym ulotka.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 18:05   #1460
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
na pewno uregulowane hormony masz na jakiś czas z głowy, ale poczytaj co mówi o tym ulotka.
no co ty, nie wiesz, że ulotka to dobro rzadkie i jest wykradana z opakowań?! :P

wspomniana ulotka mówi jasno: do 3 razy na CYKL. No, chyba, że od maja nie miesiączkujesz.
annan_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 18:13   #1461
moreoregano
Przyczajenie

Nie wykradziono mi ulotki, jednakże mam słaby wzrok co uniemożliwia mi odczytanie małej czcionki. Tutaj nie ma tego problemu. Poza tym myślałam o rzeczowej odpowiedzi, a nie ustosunkowywaniu się do mojej nie-/odpowiedzialności. To przecież moja sprawa, prawda? Ostatecznie dzięki* za info. Pozdrawiam

ps: *za "życzliwość" również
Stary 2009-11-09, 18:20   #1462
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moreoregano Pokaż wiadomość
Nie wykradziono mi ulotki, jednakże mam słaby wzrok co uniemożliwia mi odczytanie małej czcionki. Tutaj nie ma tego problemu. Poza tym myślałam o rzeczowej odpowiedzi, a nie ustosunkowywaniu się do mojej nie-/odpowiedzialności. To przecież moja sprawa, prawda? Ostatecznie dzięki* za info. Pozdrawiam

ps: *za "życzliwość" również
nie żebym była złośliwa, ale skoro masz problem ze wzrokiem, dlaczego nie prosiłaś lekarza, który wypisał receptę o udzielenie odpowiedzi na to ważne pytanie? A gdybyś jednak nie mogła zastosować środka, po co ci w apteczce nieprzydatne coś za 60 zł? Lekarze są po to, by ich pytać. Zapytać też można aptekarza, który również ma obowiązek udzielić wszystkich wyjaśnień.
Stary 2009-11-09, 18:27   #1463
moreoregano
Przyczajenie

Przyznaję, że (niezamierzone) pominięcie tego pytania było wynikiem nieprzygotowania się do wizyty u lek. Byłam dość przejęta całą tą sprawą. W moim przekonaniu po to (również) istnieją takie fora, jak to - aby móc rozwiewać wątpliwości i wyjaśniać innym to co dla nie wszystkich jest oczywiste
Dobrego wieczoru.
Stary 2009-11-09, 19:59   #1464
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

wziąć możesz, ale może warto pomyśleć o jakiejś stałej antykoncepcji?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-09, 20:33   #1465
zagubiona89r
Zakorzenienie

Mogę się do edukować? Czytałam gdzieś kiedyś, że tabletkę PO najbezpieczniej brać raz na pół roku... A tutaj czytam, że 3 w jeden miesiąc można. Może mi ktoś wyjaśnić i uświadomić skąd te różnice (o ile ktoś wie, nie ciekawi mnie to aż tak, żeby po przeprawie naukowym z prawem karnym przeszperywać googla).

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 20:35   #1466
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zagubiona89r Pokaż wiadomość
Mogę się do edukować? Czytałam gdzieś kiedyś, że tabletkę PO najbezpieczniej brać raz na pół roku... A tutaj czytam, że 3 w jeden miesiąc można. Może mi ktoś wyjaśnić i uświadomić skąd te różnice (o ile ktoś wie, nie ciekawi mnie to aż tak, żeby po przeprawie naukowym z prawem karnym przeszperywać googla).
z ulotki dołączonej do opakowania antykoncepcji awaryjnej, którą sporządza producent.

Oczywiście to głupota stosować takie pigułki 3 razy miesiącu! Należy robić wszystko, by to była ostateczność. Natomiast do 3 razy w cyklu nie grozi poważnymi powikłaniami zdrowotnymi (choć z pewnością spowoduje, że cykl zupełnie się rozjedzie).
Stary 2009-11-09, 20:40   #1467
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annan_ Pokaż wiadomość
z ulotki dołączonej do opakowania antykoncepcji awaryjnej, którą sporządza producent.

Oczywiście to głupota stosować takie pigułki 3 razy miesiącu! Należy robić wszystko, by to była ostateczność. Natomiast do 3 razy w cyklu nie grozi poważnymi powikłaniami zdrowotnymi (choć z pewnością spowoduje, że cykl zupełnie się rozjedzie).
Dziękuję. Widocznie źródło, z którego wyczytałam tamte info wzięło pod uwagę wyregulowanie gospodarki hormonalnej (pisało tam o tym mniej więcej). Pytam z ciekawości bo biorę pigułki regularnie więc dodatkowych hormonów nie potrzebuję

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 14:09   #1468
patrycjakbb
Przyczajenie

Witajcie! Mnie też się przydarzyła przykra sytuacja... Mój cykl waha się od 28 do 31 dni... Kochałam się bez zabezpieczenia 27 dnia cyklu, partner skończył we mnie ;-( ;-( ;-(... Escapelle zjadłam w 43 godzinie dziś mija 5 dzień, nie miałam żadnych skutków ubocznych, kompletnie nic się ze mną nie działo... Okres miałam dostać 2 dni temu... mam się bać czy nie? Juz mogę zrobić test? 7 dni wystarczy?
Pozdrawiam serdecznie!
patrycjakbb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 14:19   #1469
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjakbb Pokaż wiadomość
Witajcie! Mnie też się przydarzyła przykra sytuacja... Mój cykl waha się od 28 do 31 dni... Kochałam się bez zabezpieczenia 27 dnia cyklu, partner skończył we mnie ;-( ;-( ;-(... Escapelle zjadłam w 43 godzinie dziś mija 5 dzień, nie miałam żadnych skutków ubocznych, kompletnie nic się ze mną nie działo... Okres miałam dostać 2 dni temu... mam się bać czy nie? Juz mogę zrobić test? 7 dni wystarczy?
Pozdrawiam serdecznie!
escapelle mogło rozregulować Ci cykl przez co okres się spóźnia- zdarza się
na test za wcześnie

Stary 2009-11-17, 14:20   #1470
magribi
Raczkowanie

Test powinno się wykonać 14 po niezabezpieczonym stosunku lub w 1 dzień spodziewanej miesiączki. Możesz zrobić test, choć dla pewności powtórz go za tydzień. Duże dawki hormonów mogą zaburzyć cykl, radzę myśleć o antykoncepcji przed stosunkiem

Edytowane przez magribi
Czas edycji: 2009-11-17 o 14:21
magribi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości